MTB vignet kopen? Op deze routes heb je een vignet nodig!

mtb vignet kopen

Mountainbiken is in principe gratis, afgezien van de kosten die je kwijt bent aan je materiaal en outfit natuurlijk. Soms is een MTB vignet kopen echter verplicht om ergens te mogen fietsen. Wij leggen je uit hoe dat precies zit.

Regels omtrent mountainbiken

De regels omtrent mountainbiken in België en Nederland kunnen verschillen al naar gelang het specifieke gebied. In veel Nederlandse natuurgebieden mag je alleen fietsen op de daartoe aangegeven routes maar er zijn gebieden waar je elk paadje nog mag nemen. Meestal vind je de geldende regels op een bordje bij de ingang van het bos.

In vrijwel alle gevallen hou je je het beste aan de voor mountainbikers uitgepijlde routes met het internationale MTB-teken (de driehoek met daaronder / daarnaast 2 bolletjes). Bike daarbuiten het beste niet. Die tracks zijn dikwijls ook minder geschikt om lekker over te fietsen en volgens de letter van de wet mag het in principe ook gewoon niet…

mtb route bewegwijzering

En realiseer je dat je tussen zonsondergang en zonsopkomst vrijwel nergens mag fietsen. Leuk dus, die gloednieuwe mountainbikeverlichting, maar je mag hem niet overal gebruiken.

En dan zijn er natuurlijk ook nog de routes waarvoor je een MTB vignet moet kopen.

Wat is een MTB vignet?

Een MTB vignet is een bewijs dat je koopt van de natuureigenaar en / of beheerder dat je op een specifieke route in zijn / haar gebied mag rijden. Je betaalt een bedrag en mag daarvoor een bepaalde periode de mountainbikeroutes in dat natuurgebied gebruiken.

Waar moet je het MTB vignet plakken?

Meestal heeft het vignet de vorm van een sticker die je inderdaad op je fiets kunt plakken. Dit is echter niet aan te raden en ook niet verplicht. Koop je immers een nieuwe fiets dan moet je weer een nieuw vignet kopen. En al dat stickerwerk ziet er ook niet fraai uit op jouw fonkelende stalen MTB-ros.

Zorg daarom gewoon dat je je vignet / sticker bij je in je fietsrugzak of portemonnee draagt, zodat je hem kunt tonen wanneer er door een boswachter om wordt gevraagd. Had je er online één besteld, maar was die nog niet binnen voor de rit, neem dan de orderbevestiging die je per mail krijgt mee als bewijs.

Waarom bestaat het MTB vignet?

Het MTB vignet is door een aantal natuurorganisaties in overwegend Nederland ingevoerd om het onderhoud en de veiligheid van de MTB-routes te bekostigen. Onder andere op MTB-routes in gebieden van natuurmonumenten is een vignet nodig. Dat draagt ook bij aan het algehele natuurbeheer. Door het intensieve gebruik vergen echter met name mountainbikepaden relatief veel onderhoud. Het bedrag dat je voor het vignet betaalt dient als financiering daarvan.

Waar kun je een MTB vignet kopen?

Helaas bestaat er in Nederland geen landelijk MTB vignet waarmee je in 1 x klaar bent. Daardoor zul je dus voor verschillende nationale routes een apart vignet moeten aanschaffen. Het verkooppunt kan variëren al naar gelang de route die je kiest. Bij de lokale VVV, lokale fietswinkels en fietsverhuurbedrijven of horeca direct gelegen aan het natuurgebied dat je bezoekt, kun je meestal wel terecht voor je vignet.

Vrijwel al deze routes hebben echter ook een eigen website of een pagina als onderdeel van de site van de natuurbeheerder. Je kunt de vignetten daar dikwijls ook online bestellen of zien waar je het vignet ter plekke kunt kopen.

Wat zijn de kosten van een MTB vignet?

De kosten voor een MTB vignet lopen uiteen al naar gelang de route waarvoor je het nodig hebt. Natuurmonumenten verkoopt in Nederland bijvoorbeeld een kalenderjaarvignet voor alle mountainbikeroutes in haar domein voor € 14,- (anno 2022). Het vignet dat je een jaar lang toegang geeft tot de routes op de Utrechtse heuvelrug kost momenteel € 7,50. In zijn algemeenheid ben je dus met enkele euro’s wel klaar voor een heel jaar.

Hoe zit het met de geldigheid van een MTB vignet?

Een MTB vignet heeft meestal de geldigheid van een kalenderjaar. Koop je er dus halverwege het jaar één, dan kun je wellicht nog maar een half jaar fietsen in dat gebied. Het beste koop je je vignet daarom direct aan het begin van ieder jaar, dan kun je er optimaal van profiteren.

Wat als je geen MTB vignet hebt?

Boswachters, van in elk geval Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, hebben onder andere de bevoegdheden van een toezichthouder en mogen dus bekeuringen uitdelen. Dat doen ze niet alleen aan ongewillige mountainbikers maar ook aan bezitters van loslopende honden,  foutparkeerders en kampvuurwaaghalzen.

Deze boetes kunnen variëren per overtreding. Over het algemeen moet je rekenen op € 100 per persoon voor een overtreding wanneer je vignetloos fietst in een gebied waar een MTB vignet voor nodig is.

Wanneer je lief en onwetend lacht kom je er soms vanaf met een waarschuwing. Voorkom echter een vervelende boete en schaf je bewijs vooraf aan.

Waar heb je een MTB vignet nodig?

Eerst het goede nieuws. België als offroad-fietsland bij uitstek kent minimaal 400 uitgepijlde mountainbikeroutes die overwegend zonder vignet kunnen worden gebruikt. Uitzondering daarbij zijn de 4 routes in het Grenspark Kalmthoutse Heide op de grens van Nederland en België (tussen Bergen op Zoom en Antwerpen) waarvoor sinds 1 oktober 2021 een vignetplicht geldt. Dit vignet is op naam en kan ook digitaal worden bewaard, bijvoorbeeld op je smartphone. Dat is wel zo handig. Dit MTB vignet kost je €12 per jaar of €5 per dag.

Maar het fenomeen MTB vignet kom je dus vooral tegen in Nederland. Het heeft daar betrekking op een vrij klein deel van de 200 bewegwijzerde routes. 

MTB vignet van natuurmonumenten (o.a. MTB vignet Veluwe en Posbank)

Vooral in gebieden van natuurmonumenten zoals de Veluwe en de daartoe behorende Posbank geldt een vignetplicht. Het MTB vignet van natuurmonumenten is onder andere verplicht in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, een van de grootste stuifzandgebieden in West-Europa.

Je kunt dit dus ook direct gebruiken als vignet voor de Veluwe (nationaal Park Veluwezoom en Posbank). Verder geeft het je toegang tot de 26 km lange, heuvelachtige route bij Bergherbos in Gelderland (MTB vignet Montferland nabij Zeddam). Het vignet is ook geldig in het Voorsterbos en op de route van Beetsterzwaag.

Natuurmonumenten is niet bijzonder dol op mountainbikers maar legt zo nu en dan toch weer een route aan om ons bikers van hun geweldige natuur te laten genieten, waarvoor dank!

MTB vignet natuurmonumenten

MTB vignet Utrechtse heuvelrug

Ook het MTB vignet voor de routes op de Utrechtse heuvelrug kun je online kopen en kost €7,5 voor 1 (kalender)jaar. Dit fietsparadijs omvat verschillende routes binnen dezelfde streek dus je kunt met dit specifieke MTB-vignet vooruit.

In totaal is er (anno 2022) sprake van meer dan 95 kilometer aan tracks welke verdeeld zijn over 9 afzonderlijke routes. De meeste kunnen gecombineerd gereden worden. Diverse van deze 9 routes staan in de MTB route top 10 op MTBroutes.nl. Vooral de routes bij Rhenen en Amerongen zijn de moeite waard. Het vignet voor Amerongen is dus bij het MTB vignet voor de totale Utrechtse Heuvelrug inbegrepen.

Anno 2022 staan wij van Mountainbikevibes.be op het punt om de mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug zelf te gaan rijden. Vanzelfsprekend mét MTB vignet voor dat gebied. Zodra ons routeverslag hierover klaar is kan je deze bekijken op onze website.

MTB vignet Den Treek 

Wie wil mountainbiken op landgoed Den Treek, onderdeel van de Nederlandse gemeente Leusden in de provincie Utrecht, moet een Den treek MTB vignet kopen. De noordelijke route van Den Treek-Henschoten meet net geen 25 kilometer en de zuidelijke route ruim 16 kilometer.

Afgezien van een seizoenkaart (€25) kun je ook een vignet voor Den Treek kopen dat slechts 1 dag geldig is. Dit kost je dan éénmalig €5.

MTB vignet Stichting MTB & More Almere

Ook rond Almere in Flevoland, daar waar tientallen jaren geleden het IJsselmeer nog lag, kun je tegenwoordig je rondjes offroad fietsen. De stichting MTB & More zorgt voor de aanleg, het beheren en het onderhoud van de routes rond deze plaats. In 2021 betaald eje voor een vignet €6,5.

Het huidige routenetwerk bestaat uit 4 afzonderlijke routes met een totale lengte van 55 km. Bij het speciaal ontwikkelde Skills Park heb je daarnaast de mogelijkheid om je behendigheid te oefenen op onder andere een MTB-wipwap en diverse ‘drop offs’.

(Nog) geen vignet MTB Rijk van Nijmegen 

Ook in Zuid-Oostelijk Nederland, te weten in het Rijk van Nijmegen is een professioneel routenetwerk van mountainbikepaden aangelegd. In totaal zo’n 70 km in Heuvelachtig gebied. De steile klimmetjes, zanderige afdalingen en razendsnelle kombochten zullen je zeker bevallen.

Het kost de Stichting MTB Routenetwerk Rijk van Nijmegen jaarlijks al gauw € 50.000 om alle mountainbikeroutes goed te onderhouden. Een MTB vignet MTB Rijk van Nijmegen is (nog) niet verplicht momenteel. Toch kun je het wel kopen om te laten zien dat je de stichting financieel ondersteunt.

Conclusie

Natuur in Nederland is misschien nog wel een stuk schaarser dan in België en wordt bovendien druk bezocht. Dat zorgt voor (over)belasting, onder andere van ons mountainbikers.

`Om onder andere wandelaars, vogelspotters, paardrijders en mountainbikers allemaal zo ongestoord mogelijk hun ding in de natuur te laten doen, is organisatie nodig. Daarom worden er onder meer veelvuldig in natuurgebieden speciale mountainbikeroutes aangelegd. Het vergt onderhoud om die ter beschikking te houden en een bijdrage daarvoor is meer dan gerechtvaardigd.

Wil je in Nederland gebruik maken van de spectaculairste mountainbikeroutes in de meest kwetsbare natuurgebieden, schaf dan in elk geval het MTB vignet van natuurmonumenten en dat van de Utrechtse heuvelrug aan. Dan kun je in deze grootschalige natuurgebieden ook met de mountainbike het hele jaar vooruit.

Waag je je zonder vignet op de paden van de routes in deze gebieden, dan riskeer je naast een strenge reprimande ook een fikse boete. En van die boete had je heel wat vignetten kunnen kopen.

Welk MTB vignet heb jij dit jaar op zak? Laat het ons zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”