Mountainbiken in de winter

Mountainbiken kan je natuurlijk het ganse jaar door beoefenen, dat is net het leuke aan deze hobby. In de winter is er echter één factor waar je toch zeker rekening mee dient te houden: de weersomstandigheden. Modder, koude, sneeuw, regen of een stevig winterzonnetje het kan allemaal en zelfs tijdens één en dezelfde rit. Een beetje voorbereiding is een must om het altijd leuk te houden. Hiermee willen we je alvast een beetje op weg helpen. Op deze pagina ontdek je handige producten en accessoires om de winter vlot en veilig mee door te komen. Daarnaast vind je een overzicht van verschillende winter-gerelateerde artikelen.

TOP 10 accessoires voor de winter

.

Winterkleding

De garderobe van een mountainbiker ziet er in de winter toch wat anders uit dan in de zomer. In de winter kan het weer net wat wispelturiger zijn. Daarom is het belangrijk dat je op alles voorbereidt bent, zeker wanneer je toch je kilometers in openlucht wil maken. Wind- en/of waterdichte kledij is in dit seizoen geen overbodige luxe. Voorkom koude en nattigheid en hoe hard je ook zweet, let er op dat jouw winterkledij altijd een goed ademend vermogen heeft.

Training & fitness in de winter

Tot op een bepaalde hoogte kan je wel in elke weersomstandigheid gaan mountainbiken. Toch is het niet altijd evident. Daarnaast worden de dagen ook kouder en blijft de mountainbike wel eens een keertje aan de kant staan. Om je conditie toch enigszins op peil te houden zijn er natuurlijk zat mogelijkheden. Zo kan je in de winter ook extra aandacht besteden aan andere lichaamsdelen dan alleen je benen. Daarnaast kan je ook gewoon in jouw huiskamer je wekelijkse kilometers afmalen met een fietstrainer of spinningbike. De mogelijkheden zijn eindeloos. Slechte benen of conditie ná de winter: onmogelijk!

Onderhoud

Modder, regen, sneeuw, ijzel en koude, er zijn betere omstandigheden om jouw mountainbike en zijn onderdelen doorheen te sturen. Een goed onderhoud is in de winter dan ook extra belangrijk. Vervang daarom tijdig de remblokken en aandrijving van jouw mountainbike. Verwijder modder en vuil meteen na elke rit met de juiste producten en maak het jezelf niet te moeilijk en gebruik bijvoorbeeld een montagestandaard. Op die manier blijft het altijd leuk en neemt het onderhoud nooit echt veel tijd in beslag. School jezelf bij op een koude winteravond of sleutel, dichtbij de verwarming, aan jouw mountainbike.

Uitrusting voor de winter

Hou het vuil en modder uit jouw ogen met een geschikte mtb-bril en een setje spatborden. Wordt het al donker maar wil jij toch nog een eindje gaan mountainbiken, zorg dan voor degelijke fietsverlichting. Een setje modderbanden met extra noppen en véél grip is in de winter ook geen overbodige luxe. Berg je mountainbike altijd veilig, netjes en proper op zodat ie meteen klaar is voor een volgende uitdagende winterrit.