Northwave Rebel 2 mtb schoenen: review en test 2021

Northwave Rebel 2 mountainbike schoenen

Het aanbod van specifiek voor mountainbikers ontwikkelde schoenen is erg groot. Je hebt ze in alle geuren en kleuren, al moet je dat natuurlijk niet te letterlijk nemen. Toch is er best wel wat verschil en zijn er wel wat zaken om rekening mee te houden. Dat stadium ben ik ondertussen reeds gepasseerd.

In dit artikel wil ik je laten kennis maken met de mountainbike schoenen die ik gebruik en nog erg lang zal blijven gebruiken. Op een bepaald moment, bij de één kan dit wat langer duren dan bij iemand anders, vind je gewoon de perfecte mountainbike schoenen en dan is het erg moeilijk om daar nog van af te wijken.

Northwave Rebel 2 mountainbike schoenen

Dat ik het hele jaar door met mountainbike schoenen van Northwave rijd kon je al lezen in een vorig artikel op de blog. Toch wil dit zeker niet zeggen dat deze schoenen ook voor jou de perfecte mountainbike schoenen zijn. Daarom deel ik in dit artikel mijn ervaring met de Rebel 2 mountainbike schoenen van Northwave en kom je te weten waarom ik graag met deze schoenen rijd, wat ik er goed en minder goed aan vind.

Waarom ik koos voor de Northwave Rebel mtb schoenen

Mijn allereerste paar mountainbike schoenen met kliksysteem reed ik na enkele jaren aan flarden toen ik vrij stevig ten val kwam tijdens een rit in de Ardennen. Gelukkig kwam ik er zonder veel kleerscheuren van af, buiten mijn mountainbike schoenen gerekend.

Noodgedwongen moest ik dus op zoek naar een nieuw paar mountainbike schoenen. De immense keuze maakte het er natuurlijk niet makkelijker op dus ging ik in eerste instantie gewoon eens kijken welke schoenen ik mooi vond, het oog wil immers ook wat. Hoe goed ze ook zouden zitten, met mountainbike schoenen die ik zelf niet mooi vind rijd ik liever niet rond.

Ondertussen reed ik ook al rond met winterschoenen van Northwave, waar ik erg tevreden van was. Het spreekt voor zich dat wanneer je tevreden bent van een bepaald merk, je bij een volgende aankoop ook naar dat merk gaat kijken.

De Northwave Rebel schoenen sprongen toen in elk geval in het oog. De blauwe kleur met de oranje accenten vond ik wel wat hebben. Die schoenen moest ik dus zeker een keertje gaan passen.

Northwave Rebel mountainbike schoenen

Naast de looks en vormgeving waren er nog enkele zaken aan deze mountainbike schoenen die me uiteindelijk de knoop deden doorhakken:

  • De dubbele SLW3 draaiknoppen, waarmee je de schoen stap voor stap kan vast en losmaken en met één simpele klik volledig los kan maken.
  • De algemene stevigheid van de schoenen
  • De versteviging aan de hiel
  • De carbon zool

Fast forward naar de dag van vandaag. Een andere reden, die toen nog niet van toepassing was, om bij Northwave te blijven, is dat deze schoenen volledig vrij zijn van dierlijke producten. Dit heb ik zelf bij Northwave nagevraagd waarop ik het volgende antwoord kreeg:

“Dear Customer,
All of our XC shoes are made of synthetic products, without using any products derived from animals.
Best Regards”

Misschien maakt dit voor jou weinig uit, echter is dit voor vegetariërs en veganisten (zoals mezelf) wel een extra pluspuntje.

Ondertussen heb ik de blauwe Rebel mountainbike schoenen ingeruild voor de nieuwe versie in het antraciet met rode accenten.

Northwave Rebel 2 review

Zowel de Rebel als de Rebel 2 mountainbike schoenen van Northwave kan je steeds verkrijgen in verschillende kleurencombinaties. Zo heb je eens wat anders dan enkel zwart en is er zeker wat wils voor iedereen. Dit vind ik zelf ook erg belangrijk. Uiteraard zijn alle andere eigenschappen van de schoen nog net iets belangrijker.

Stijfheid vs comfort

De Rebel 2 mountainbike schoenen hebben een stijfheid van 12 op 15. Dit is voornamelijk te danken aan de carbon xc12 zool die, rondom de positie waar het schoenplaatje komt, met een extra carbon inzetstuk verstevigd is.

Northwave Rebel 2 mountainbike schoenen

Door de hoge stijfheid (12 op 15) van de Rebel 2 mountainbike schoenen buigt deze maar amper door, waardoor je geen onnodige krachten verliest tijdens het trappen. Omdat de schoen niet volledig uit carbon is, maar voornamelijk uit nylon bestaat, zit de schoen erg comfortabel en krijg je geen pijnlijke voeten, zelfs niet tijdens lange ritten.

Het bovenstaande is niet enkel theorie maar heb ik in de praktijk net zo ervaren. De Rebel 2 mountainbike schoenen voelen erg stevig maar zijn desalniettemin ook erg comfortabel. Zelfs tijdens ritten van meer dan 10u heb ik nooit pijnlijke voeten gehad met deze mountainbike schoenen.

De pasvorm

De bovenkant van deze Rebel 2 schoenen zien er ook erg strak en tevens aerodynamisch uit. Deze zijn uitgerust met Biomap Unibody bovenstof met microperforaties en beschermende inserts die drukpunten moeten voorkomen.

Northwave Rebel 2 mountainbike schoenen

Ze zitten erg goed om je voet heen. Deze schoenen koop je dan ook in je normale schoenmaat. In mijn geval kocht ik zowel de Rebel als de Rebel 2 in maat 46, net zoals bij mijn normale schoenen en loopschoenen.

Speed Lace Winch draaisluitingen

De twee S.L.W 3 (Speed Lace Winch) draaisluitingen zijn de enige die je met slechts 1 klik volledig kan openen. Daarnaast kan je deze ook in stapjes strakker en losser zetten zodat deze steeds perfect op jouw voeten afgesteld zijn. De druk van de draden zit nooit op één plaats maar wordt verdeeld over de hele schoen. Op die manier krijg je nooit pijnlijke drukpunten.

Northwave Rebel 2 mountainbike schoenen

Wat ik vooral erg handig vind is dat je zonder problemen tijdens het fietsen je schoen in een handomdraai kan aanpassen (losser of vaster) terwijl je je blik op de trails kan houden. Elke klik zet de draden 0,72mm strakker of losser.

Vaster of losser zetten gaat trouwens als volgt:

  • Vaster: draaien aan de rode knop
  • Losser: “klepje” naar beneden duwen
  • De schoen helemaal losmaken doe je door het “klepje” volledig omhoog te trekken.

Dit werkt allemaal erg vlot en is superhandig. Moest er een keer een draaisluiting of draad stuk gaan kan je deze eenvoudig vervangen. Dit heb ik ondertussen ook een keertje moeten doen en dat ging verbazingwekkend vlot, zeker met behulp van de onderstaande video:

Schoenplaatjes

De Rebel 2 mountainbike schoenen gebruik je met 2-gaats standaard schoenplaatjes. De schoenplaatjes die je gebruikt zijn afhankelijk van je type pedalen. Zelf gebruik ik de SPD (Shimano Pedaling Dynamics) schoenplaatjes van Shimano. Bij deze schoenplaatjes heb je de keuze uit multi release SH56 en de single release SH51 schoenplaatjes. Ik gebruik momenteel de zwarte single release schoenplaatjes.

Extra bescherming

TPU-verstevigingen zorgen voor extra bescherming van de schoen. De hielkap van de schoen is ook verstevigd en volledig geïntegreerd. Daarnaast is deze gemaakt van antislip vezelmateriaal. Moet je een keertje van de fiets en te voet verder over ruig terrein is dat geen enkel probleem.

Northwave Rebel 2 mountainbike schoenen

Door de algemene stevigheid vind ik zelf dat de schoenen erg goed wandelen. Het zijn natuurlijk geen wandelschoenen maar je geraakt er wel mee verder en dat nog eens erg comfortabel. Eén keertje ben ik één van de twee studs die vooraan de zool zitten verloren. Deze kan je apart bijkopen en zijn makkelijk te vervangen en te monteren.

Voor wie zijn de Northwave Rebel 2 schoenen geschikt?

Om op deze vraag een antwoord te krijgen moeten we even door het hele assortiment van de Northwave XC schoenen spitten. De Rebel 2 mountainbike schoenen behoren tot de betere in het assortiment. Enkel de Ghost Pro en Ghost XCM2 zijn net wat duurder en beter, of toch niet?

Het grote verschil tussen de Ghost en de Rebel mountainbike schoenen zit eerst en vooral in de prijs. Voor de prijs van de Ghost Pro schoenen koop je bijna twee paar Rebel 2 mountainbike schoenen. Er moet dus wel ergens een verschil zitten.

IMAGE PRODUCT DETAILS
Northwave Ghost Pro
Northwave-Ghost-Pro-MTB
Northwave Rebel 2
Northwave-Rebel-2-Mtb-Schoenen
Northwave Ghost XCM 2
Northwave-Ghost-XCM-2

Na de schoenen even in detail bekeken te hebben blijkt het verschil vooral in de stijfheid, het gewicht en de zool van de schoenen te zitten. Zowel de Ghost pro als Ghost XCM 2 zijn lichter van gewicht dan de Rebel 2. Daarnaast is de zool bij de Ghost Pro 100% carbon. Deze schoenen, met Michelin rubber, bieden ook net iets meer grip en zijn erg stijf (14 op 15 volgens de index). Hierdoor verlies je wel een beetje comfort.

De Ghost Pro schoenen zijn dan ook vooral gericht op prof mountainbikers en naast de zwarte versie ook in het wit te verkrijgen.

Qua eigenschappen zit er maar weinig verschil tussen de Rebel 2 en Ghost XCM 2. Deze laatste is met 700 gram wel iets lichter dan de Rebel 2 (724 gram). De stijfheid en het comfort zijn bij deze mountainbike schoenen vergelijkbaar. De XCM 2 kan je echter maar in twee kleuren verkrijgen, terwijl de Rebel 2 maar liefst vier verschillende kleurvarianten heeft.

Zoals je dus kan zien vallen de Northwave Rebel 2 mountainbike schoenen net onder de echte toppers. Ik ben van menig dat je voor recreatief gebruik en lange ritten zeker en vast een goede keuze maakt met de Rebel 2 mountainbike schoenen. Ben je iets meer wedstrijdgericht dan zijn de twee toppers zeker het overwegen waard.

Wil je toch een iets minder stijve zool en nog dat tikkeltje meer comfort dan kan je nog kiezen voor de Northwave Razer of Origin Plus 2 (Wide) mountainbike schoenen. Doordat deze mountainbike schoenen minder stijf zijn heb je weliswaar meer comfort maar gaat er mogelijk wel meer trapkracht verloren. Ook wandelen met de schoenen kan mogelijk minder vlot verlopen. Al zal het verschil waarschijnlijk minimaal zijn.

IMAGE PRODUCT DETAILS
Northwave Razer
Northwave-Razer-MTB-schoenen
Northwave Rebel 2
Northwave-Rebel-2-Mtb-Schoenen
Northwave Origin plus 2
Northwave-Origin-Plus-2-MTB-schoenen

Nog een reden, voor mij, om voor de iets duurdere Rebel 2 mountainbike schoenen te kiezen is omdat je bij zowel de Razer als Origin Plus 2 mountainbike schoenen slechts 1 SLW draaisluiting hebt. Vooraan op deze schoenen heb je een velcro sluiting. Eénmaal je het gebruiksgemak van draaisluitingen gewoon bent wil je ook helemaal niets anders meer, althans zo is dat bij mij het geval.

Minpunten van de Northwave Rebel 2 mtb schoenen

Valt er ook wat negatiefs over de Northwave Rebel 2 mountainbike schoenen te zeggen? Voor mij persoonlijk niet, anders zou ik geen nieuw paar aangekocht hebben.

Toch kan de prijs van deze mountainbike schoenen wel als minpuntje gezien worden. Zeker als je er rekening mee houdt dat dit schoenen voor de lente en zomer zijn. Tenzij je niet snel koude voeten hebt, heb je in elk geval ook nog een paar winterschoenen nodig.

Wanneer je die bedragen optelt heb je al een heus bedrag aan mountainbike schoenen in huis. Desalniettemin betaal ikzelf graag wat meer voor een paar sterke en betrouwbare mountainbike schoenen. Qua prijs/kwaliteit is dit zeker en vast een zéér goede keuze en zal je niet snel teleurgesteld worden.

Northwave Rebel 2 mountainbike schoenen

Een ander puntje is het precies afstellen van de schoenen met de draaisluitingen. De eerste ritten is het wel een beetje zoeken hoe vast of los je de schoenen precies wil hebben. Veel is hierbij ook afhankelijk van je voeten en hoe vast of los je je schoenen zelf wil hebben. Er staat immers geen aanduiding op de schoenen hoe vast ze precies zitten. Na verloop van tijd merk je echter wel wanneer je de schoen toch net dat ene klikje teveel hebt vast gedraaid.

Ook de schoenplaatjes (juist) monteren is even wat puzzel- en testwerk, zeker wanneer je geen referentie hebt van een andere schoen. Dit is echter niet alleen bij de Northwave Rebel 2 schoenen het geval, maar bij elk paar mountainbike schoenen met kliksysteem.

Eénmaal je schoenplaatjes afgesteld zijn kan je zonder veel zorgen op pad met je nieuwe mountainbike schoenen, of het de Northwave Rebel 2 mountainbike schoenen worden moet je natuurlijk even voor jezelf uit maken. Ik ben alvast een tevreden gebruiker en misschien word jij dat binnenkort ook wel…

Northwave Rebel 3

Ondertussen kregen de Northwave Rebel 2 een nieuwe opvolger met de Northwave Rebel 3 mtb schoenen. Het grote verschil met de voorganger zit hem voornamelijk in de nieuwe kleuren en motieven die beschikbaar zijn. Zeker de moeite waard om eens te bekijken. Misschien zijn de Northwave Rebel 3 mtb schoenen wel wat voor jou…

Northwave Rebel 3 MTB schoenen

Limited Tokyo Edition

Wil jij in de voetsporen treden van de olympische mountainbikers? Dat kan helemaal met de Northwave Rebel 3 limited Tokyo Edition. Misschien ga je niet zo snel als de profs maar je gaat in elk geval wel in absolute stijl over alle trails.

Dezelfde steengoede eigenschappen in een mooi en gelimiteerd jasje? Een hebbedingetje voor de meest fanatieke mountainbikers. Wees er snel bij!

Northwave Rebel 3 limited Tokyo Edition

Conclusie

De Northwave Rebel 2 mtb schoenen zijn zeker en vast geen overkill voor de fanatieke / recreatieve mountainbiker. Ze staan hun mannetje op elk type trail, zitten comfortabel en zien er ook nog eens erg stoer uit. Kortom met Northwave Rebel mtb schoenen ben je verzekerd van een duurzame mtb schoen die lang zal meegaan en supergoede prestaties zal neerzetten, telkens opnieuw. Is de Rebel 2 niet meer beschikbaar, bekijk dan zeker de opvolger van deze schoenen; de Northwave Rebel 3 mtb schoenen! Dezelfde kwaliteit in een nieuw jasje!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

Northwave Rebel

Hoge kwaliteit en het beste comfort; onze keuze in de lente en zomer!

Northwave Rebel

Hoge kwaliteit en het beste comfort; onze keuze in de lente en zomer!