Wake-up call

Wanneer de weegschaal 107 kg aangeeft en je jezelf niet goed meer in je vel voelt, is het hoogtijd om actie te ondernemen.  Als de simpele dingen in het leven je zoveel energie kosten waardoor je geen tijd of zin meer hebt in andere dingen, ben je duidelijk verkeerd bezig… En dat heb ik in 2011 uiteindelijk beseft. Hiermee begint dan ook mijn sport verhaal.

Ik besloot van de ene op de andere dag mijn levensstijl drastisch aan te passen. Een goede manier om af te vallen en fitter te worden is  gaan sporten. Hoewel ik vroeger heel sportief was, was de zin en interesse in actief sporten tot onder het vriespunt gezakt.

De volgende dag ben ik sportschoenen gaan kopen en meteen met start to run begonnen. Lopen was nooit mijn favoriete sport en ik was er ook gewoon niet goed in. Echter is lopen wel één van de meest efficiënte manieren om snel fitter te worden en vet te verbranden. Enkel sporten is natuurlijk niet genoeg daarom ging ik ook minder en gezonder eten. 

Tot op de dag van vandaag ben ik superblij dat ik toen de klik gemaakt heb, anders zou ik nu niet staan waar ik nu sta. Het is misschien wel de beste beslissing in mijn leven geweest.

Wandelen Vallei Ninglinspo
Hiken in de vallei van de Ninglinspo rivier

Mezelf motiveren

Ik ging 3 maal per week joggen, at kleinere porties en éénmaal per week ging ik naar de frituur en at ik wat ongezonder. Ik had me sowieso voorgenomen mijn gewoontes wel te veranderen, maar echt alles afzweren zou bij mij averechts werken en zou ik onmogelijk volhouden. 

Tijd had ik meer dan voldoende om 3 maal per week naar de piste of het bos te gaan, al was het soms met lood in de schoenen. Het zijn die momenten dat je jezelf wat extra motivatie moet geven om het toch vol te houden. Als je één training overslaat ga je sneller een tweede overslaan. Ik had me voorgenomen dat ik 25 kg wou afvallen, zodat mijn kleding terug zou passen, ik me beter zou voelen en er ook gewoon beter uit zou zien. 

De klik was gemaakt en met die zaken in mijn achterhoofd ging het na het zware begin echt wel vlot. Na enkele maanden liep ik meermaals per week vlot 5 km op 30 minuten. Op zich geen supertijd maar voor mij voelde het als een overwinning. 

Omdat start to run in die tijd stopte bij 5 km, vroeg ik me wel af wat het volgende ging worden. Omdat ik 10 km een mooie afstand vond, ben ik hiervoor beginnen trainen. Het einddoel hiervan was de “classic 10k” (een lokale loopwedstrijd) uit te lopen binnen 1 uur. 

Ik maakte mijn eigen trainingsschema en volgde dit minutieus op. Mijn maag was ondertussen ook gewend geraakt aan mijn nieuwe eetpatroon. De kilo’s bleven verdwijnen en ik ging sneller en vlotter lopen. Ik viel uiteindelijk 25 kg af en woog nog 82 kg, best goed voor mijn lengte van 1,84m.

De “classic 10k” verliep beter dan gehoopt. Op training was mijn beste tijd ongeveer 56 minuten, de “classic finishte ik vlot in 51’52”. Je kan al raden dat ik hiermee superblij was en de frieten achteraf dubbel en dik smaakten… Je moet jezelf af en toe eens belonen…

loper op staart met supporters
Stratenloop the Classic 10k

Ups & Downs

Ondertussen zijn we enkele jaren verder en deze zijn makkelijk samen te vatten in 2 woorden: “ups & downs”. Het zou ongeloofwaardig zijn, zeker als amateur sporter, als je geen slechte dagen, weken of zelfs maanden hebt. Ik heb het allemaal gehad, maar uiteindelijk heb ik een tweede klik kunnen maken.

In de winter van 2015 kocht ik mijn eerste mountainbike. Dit wou ik al lang maar had er nooit werk van gemaakt. Nu hakte ik de knoop in één keer door. De beste beslissing had ik al gehad, maar deze leunt er toch sterk tegenaan. Ik moest niet van nul beginnen maar fietsen is toch weer wat anders dan lopen, zeker als je off-road gaat. Net als mijn gewicht ging ook de frequentie van het mountainbiken op en neer. 

De echte mountainbike microbe kreeg ik even later wel goed te pakken. Wanneer je eens verder gaat dan de lokale bossen en je fiets eens in het buitenland loslaat, dan gaat er een nieuwe wereld voor je open!

Uitzicht-langs-de Demer-MTB
Genieten van het uitzicht tijdens een rit door de Demervallei, Diest

Heden & toekomst

Vandaag is mountainbiken en sporten in het algemeen een verslaving geworden,… in goede zin uiteraard. Sporten is in de loop der jaren een groot deel van mijn leven geworden. Het gaat zelfs zo ver dat ik 4 à 6 dagen per week met sport bezig ben. Lopen (ja, nog steeds…), fitness, wandelen/hiken en uiteraard spendeer ik mijn sportieve tijd het meest op de mountainbike. 

Ik laat me begeleiden door mijn eigen gezond verstand, zodat ik van niets of niemand afhankelijk ben. Ik train hoe, waar en wanneer ik het zelf wil. Die vrijheid geeft me geweldig gevoel. Gaat het een dag minder, so be it, dan train ik wat minder. Maar buiten mijn geplande rustdagen gaat er geen dag voorbij zonder sporten. Op die manier kan ik mijn eigen grenzen verleggen hoe ik het wil en de dingen doen die ik het liefst wil doen. Ik stel mezelf doelen op en train ervoor zodat ik ze niet alleen haal, maar ook optimaal van de prestatie kan genieten.

Ondertussen heb ik mijn gewicht volledig onder controle en ben ik met 70kg fitter en gezonder dan ooit. 2020 was een vreemd jaar maar toch slaagde ik er weer in een opgesteld doel te realiseren. Ik reed de Stoneman Arduenna, 176km en 4000hm, op 1 dag uit. Zoiets had ik jaren terug nooit durven dromen, maar toch lukt het me keer op keer. De adrenaline en mentale boost die je daarvan krijgt is haast niet te beschrijven en doet je enkel snakken naar meer, naar de volgende topprestatie.

Met mijn blog wil ik dan ook mensen inspireren en motiveren om hetzelfde te doen als mij. Sporten hoe je het zelf wil, doelen bereiken die je zelf wil bereiken. Gezond en fit door het leven gaan en genieten van elke sportieve prestatie. 

Mtb Samos Mt Karvounis
Mountainbikerit naar de top van Mount Karvounis in Samos, Griekenland