De Pocketshock DXG van Topeak is een compact en handig pompje waarmee je de voorvork en demper (achtervering) op jouw mountainbike, van de juiste luchtdruk kan voorzien. Dit is erg belangrijk zodat je de veerweg van jouw vork en/of demper zo optimaal mogelijk kan gebruiken. Wij hebben deze pomp getest en in deze review kom je te weten of de Pocketshock DXG aan onze verwachtingen voldeed.
Eigenschappen van de Topeak Pocketshock DXG vorkpomp
De Pocketshock DXG vorkpomp kan je op alle moderne mountainbikes gebruiken. De pomp heeft een erg ruim bereik tot 360psi, wat ongeveer overeenkomt met 25 bar. Beide waarden kan je aflezen op het scherm van de drukmeter. De wijzerplaat van deze drukmeter is gemaakt uit carbon. De schaalverdeling van de manometer is aangeduid per 50psi en 5bar. De druk kan je afstellen tot op 5psi of 0,5bar nauwkeurig.
Deze vorkpomp heeft een dubbel ventiel. Het exclusief door Topeak gebruikte Pressure-Rite ventiel voorkomt dat er tijdens het afkoppelen van de slang lucht ontsnapt. Daarnaast heeft deze Pocketshock een air-release knop waarmee je lucht kan laten ontsnappen. Op die manier kan je de vork erg nauwkeurig afstellen.
De slang, inclusief kop, is zo’n 14 cm lang en flexibel. Daarnaast kan je het slangetje zo’n 270° draaien. Hierdoor is de pomp ook makkelijk in gebruik bij moeilijker bereikbare dempers. Na gebruik kan je de kop van de slang vastklikken in het houdertje op het handvat. Op die manier kan je de pomp ook weer veilig en compact opbergen.
Hoe werkt de Topeak PocketShock DXG vorkpomp?
De Pocketshock DXG is erg makkelijk in gebruik. Voor je de pomp kan gebruiken moet je natuurlijk eerst het afdekkapje op de voorvork of demper losmaken en verwijderen. Op dit kapje staat altijd de vermelding “air”, je kan dus niet missen. Onder dat kapje zit het ventiel waarop je de Pocketshock kan aansluiten.
Pocketshock DXG aansluiten en gebruiken
Om de vorkpomp aan te sluiten dien je het onderste, lange gedeelte van de kop tot op zijn uiterste punt los te draaien. Daarna kan je de kop op het ventiel plaatsen. Om de kop vast te zetten dien je deze nu met behulp van de schroefdraad in de kop op het ventiel vast te draaien.
Wanneer dat gedaan is moet je de kleine ring op de kop (dit is het Pressure Rite ventiel) dicht draaien tot deze niet meer verder kan.
Deze werkwijze staat duidelijk afgebeeld in de handleiding van de Topeak Pocketshock DXG vorkpomp en kan je er altijd op naslaan.
Nu kan je de vork of demper op druk gaan zetten door er lucht in te pompen. De juiste hoeveelheid druk die je in de vork of demper moet doen kan je in de meeste gevallen aflezen op de tabel die op de voorvork of demper staat. De hoeveelheid lucht die je in de vork of demper pompt is afhankelijk van het totale gewicht van de berijder. Dit wil zeggen dat je ook het gewicht van jouw outfit, fietsrugzak en andere accessoires mee moet tellen.
Eénmaal je dat gewicht kent kan je op de tabel aflezen hoeveel psi of bar er precies voor dat bepaald gewicht in de vork of demper moet.
Door het compacte formaat van de pomp heb je mogelijk wel enkele extra slagen nodig om er een bepaalde hoeveelheid lucht in te krijgen. Heb je teveel lucht in de vork gepompt dan kan je de air-pressure knop gebruiken om makkelijk wat lucht af te laten.
Pocketshock DXG afkoppelen
Wanneer je voldoende lucht in de vork of demper gedaan hebt is het tijd om de vorkpomp weer af te koppelen. Dit is eveneens weer erg handig en staat ook duidelijk afgebeeld in de handleiding.
Om de Topeak Pocketshock DXG af te koppelen moet je het Pressure-Rite ventiel (de kleine ring) losdraaien tot je niet meer verder kan. Daarna dien je het andere gedeelte los te maken van het ventiel. Als dit goed gaat zou er geen of amper lucht mogen verloren gaan.
Wat vonden wij goed en minder goed aan de Topeak Pocketshock DXG?
Wij hebben de Topeak Pocketshock ondertussen al enige tijd in gebruik. Deze vorkpomp heeft ons tot dusver nog nooit in de steek gelaten. De keuze viel op deze pomp door zijn ijzersterke eigenschappen. Daarnaast kozen we ook bewust voor een compacte vorkpomp zodat we deze ook makkelijk mee kunnen nemen tijdens een rit of op vakantie.
Het nadeel van zo’n compact pompje is natuurlijk dat het iets minder comfortabel werkt. Dit kan je vergelijken met het fietspompje dat je vast en zeker altijd bij je hebt tijdens het mountainbiken. Het werkt maar een grote voetpomp werkt nu eenmaal beter en sneller.
Hoewel je met de Pocketshock DXG de vering zeker op de juiste druk krijgt moet je wel enkele keren extra pompen in vergelijking met een groot exemplaar. Dat wisten we op voorhand en is dus helemaal geen issue voor ons. In de praktijk valt het zelfs allemaal heel erg goed mee.
De Pocketshock aansluiten en afkoppelen is heel erg simpel en staat ook duidelijk, met afbeeldingen, uitgelegd in de handleiding. De vering op de juiste druk krijgen is geen enkel probleem. De handige air-pressure knop zorgt ervoor dat je de luchtdruk heel nauwkeurig kan afstellen.
De manometer en de schaalverdeling is ook aan de compacte kant maar was voor ons nog altijd goed afleesbaar. We kunnen ons wel voorstellen dat het voor sommige mensen mogelijk allemaal wat moeilijker af te lezen is door dat compactere formaat.
Wanneer je tijdens het afkoppelen de instructies in de handleiding volgt, zal je merken dat er geen lucht verloren gaat. Een enkel zuchtje is het enige wat we te horen krijgen tijdens het afkoppelen. Op die manier ben je altijd zeker dat de hoeveelheid lucht die je er in gepompt hebt ook daadwerkelijk nog in de vering zit.
Het flexibele slangetje werkt superhandig en kan je in haast alle mogelijke hoeken verdraaien. Dit lijkt ons voornamelijk handig wanneer de achterdemper en het ventiel ervan wat moeilijker te bereiken is. Wij hebben, momenteel enkel een voorvork op onze mountainbikes, dus hebben we dit niet kunnen testen.
Wij zijn in elk geval wel erg tevreden met de aankoop van deze Topeak Pocketshock DXG. De pomp werkt zoals het hoort en is erg makkelijk in gebruik. Onze voorvorken staan dankzij dit pompje altijd perfect afgesteld.
Ben je zelf nog op zoek naar een compact, oerdegelijke en makkelijk te gebruiken voorvork/demperpompje? Dan kunnen wij deze Topeak Pocketshock DXG zeker aanraden.
Dit moet je nog weten voor je de Topeak Pocketshock DXG gaat gebruiken!
Voor je aan de slag gaat met de Topeak Pocketshock DXG moet je eerst nog even weten wat “sag” en “rebound” is. Enkel op die manier kan jij de vork of demper perfect en op jouw maat afregelen.
Sag
Zo is de belangrijkste parameter die je moet kennen de “sag”. De sag is de negatieve veerweg van je vork of demper. Deze waarde geeft aan of er al dan niet voldoende druk in de vering aanwezig is.
De sag bepaal je makkelijk door met je volledige uitrusting op de mountainbike te gaan zitten. Het o-ringetje dat op de meeste vorken en dempers te vinden is dien je dan helemaal naar onderen te schuiven. Daarna kan je op de trappers gaan staan en de vork of demper enkele keren laten in veren.
Het o-ringetje zal nu verschoven zijn. De waarde (in procent) tussen het o-ringetje en de afdichting van de vork/demper is de sag. Voor XC-gebruik en vorken met een veerweg van 80 à 120mm moet de sag ongeveer 15 à 20% van de totale veerweg bedragen. Is de sag te hoog dan kan je aan de slag met de Pocketshock DXG.
Wil je meer weten over het bereken en afstellen van de sag, voorvork en demper, bekijk dan zeker het kennisbank artikel dat we erover schreven:
Hoe stel je de vering van je mountainbike af? >>
Rebound
Ook de rebound afstellen is belangrijk maar wordt wel eens over het hoofd gezien. De rebound bepaald hoe snel de vork of demper na het inveren terug gaat naar zijn originele positie. Met een slecht afgestelde rebound stuiter je over de trails of vang je alle schokken grotendeels met je eigen lichaam op. De gulden middenweg is dus vaak de juiste afstelling. Om die te bekomen moet je dus goed testen en finetunen. Hoe je dat doet kan je lezen in het artikel in onze mtb kennisbank:
Wat is rebound en hoe stel je dat af? >>
Conclusie
Je kan er natuurlijk gewoon van uitgaan dat jouw vering goed afgesteld staat. Echter is het jammer wanneer dat uiteindelijk toch niet het geval bleek te zijn. Misschien stuiterde jij wel te hard over de trails, kreeg jouw lichaam net wat teveel schokken te verwerken en haalde jij niet het uiterste uit de vering(en) op jouw mountainbike. Achteraf is het dan jammer dat je zo hebt moeten fietsen, terwijl je het eigenlijk makkelijk had kunnen voorkomen.
Een vorkpompje zou je als fanatieke mountainbiker dus altijd in huis moeten hebben. De vork en demper van een mountainbike afstellen kan iedereen en je hebt er enkel en alleen een degelijk pompje zoals de Topeak Pocketshock DXG voor nodig. Met zo’n pompje kan je extra lucht toevoegen moest dat nodig zijn.
We hopen je alvast een mooi en goed beeld gegeven te hebben van de werking van dit pompje. Wij hebben het zelf aangekocht en getest en zijn er erg tevreden over! Wil je de Topeak Pokcteshock DXG ook in huis halen, dan kan je terecht bij onderstaande partners. Veel plezier ermee!