Reflecterende kleding op de fiets; ontdek de voordelen en mogelijkheden

Reflecterende kleding voor fietsen

Reflecterende kleding dragen tijden het fietsen is niet altijd het mooiste zicht, maar het kan op vlak van je eigen veiligheid wel erg nuttig zijn. Wist je trouwens dat je niet per sé in het fel of fluogeel uitgedost hoeft te zijn om toch extra zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers? Reflecterende fietskleding kan en mag er, naast dat het functioneel is, ook gewoon erg goed uitzien.

In dit artikel kom je alles te weten over de voordelen en de verschillende mogelijkheden die je als fietser en mountainbiker hebt op vlak van reflecterende kleding, details en accessoires.

Wat is reflecterende kleding en hoe werkt het?

Reflecterende kleding is kleding die voorzien is van reflecterende gedeeltes waardoor je zichtbaarder wordt in het verkeer. In de stof van dergelijke kleding zijn glasparels verwerkt die het licht kunnen weerkaatsen. Want hoe reflecterend jouw kledij ook is, zolang er geen licht op schijnt zal je niet per sé zichtbaarder worden.

Zodra er licht op de reflecterende delen van jouw fietskleding schijnt zal het licht weerkaatst worden waardoor het lijkt alsof de kleding licht geeft. Wanneer er licht schijnt op de reflecterende kleding of de reflecterende gedeeltes ben je al van op 150 meter zichtbaar. Wanneer er geen reflectie is ben je pas vanaf een afstand van 20 meter zichtbaar voor andere weggebruikers.

Waarom reflecterende kleding dragen?

In de eerste plaats is het al een slim idee en tevens verplicht om in het donker de nodige fietsverlichting op de fiets te monteren. En hoewel reflecterende kleding zeker niet verplicht is, is het toch verstandig om bij aankoop van fietskleding rekening te houden met de reflecterende details of eigenschappen.

Er verwacht natuurlijk niemand dat je gaat rondfietsen als een rijdende kerstboom. Echter is het wel slim om je zo zichtbaar mogelijk te maken voor andere weggebruikers. Tegen een auto, bus of ander gemotoriseerd voertuig verlies je immers altijd als fietser, ook al ben je niet in fout.

Dit geldt uiteraard niet enkel voor wielrenners, e-bikers of recreatieve fietsers. Ook voor mountainbikers is het dragen van reflecterende kleding of kleding met reflecterende details altijd verstandig. Start je je rit voor dag en dauw, duurt je rit onverwacht wat langer, ga je wel eens nightbiken of passeert jouw route (meermaals) een drukke weg, dan is extra zichtbaarheid zeker geen overbodige luxe.

Reflecterende fietskleding hoeft natuurlijk niet altijd een opvallend, fel of zelfs fluo kleurtje te hebben. Zolang er (voldoende) reflecterende details aanwezig zijn op de kledij ben je in het donker zichtbaarder in het verkeer, zeker in combinatie met de nodige fietsverlichting.

De reflecterende delen zijn vaak wat stugger of stroever. Net daarom worden deze op specifieke plaatsen op de kleding geplaatst zodat je er weinig of geen last van zal ondervinden tijdens het fietsen.

Een opvallend kleurtje valt natuurlijk wel op, ook overdag. Dit kan bijvoorbeeld voor mountainbikers praktisch zijn wanneer zij zich offroad begeven. Zo ben je zichtbaarder voor andere recreanten en moest er iets misgaan valt een oranje, gele of andere felle kleur net wat harder op in het soms donkere of dichtbegroeide bos.

Fietsverlichting of reflecterende kleding?

Een groot misverstand is het idee dat reflecterende kleding een vervanging is of kan zijn voor fietsverlichting. Dit is uiteraard totale nonsens. Fietsverlichting is en blijft, zeker in het donker, een must en een verplichting. Reflecterende kleding is dus nooit een alternatief of vervanging voor fietsverlichting.

Reflecterende kleding kan daarentegen wel een extra aanvulling zijn om nog beter zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers. Zeker met het vele verkeer op zowel grote en drukke als binnenwegen is het altijd verstandig om extra goed zichtbaar te zijn.

Reflecterende kleding op de fiets

Reflecterende details op fietskleding en schoenen kunnen er ook voor zorgen dat je zichtbaarder wordt vanuit andere hoeken. Denk hierbij maar aan verkeer dat uit een zijstraat komt.

Welke reflecterende kleding kan je dragen als mountainbiker en fietser?

Wil je beter of extra zichtbaar zijn tijdens al jouw fietstochten, dan is het belangrijk dat je bij de aankoop van fiets- of mtb kleding rekening houdt met eventuele reflecterende details op de kleding of accessoires die je nodig hebt.

Hi-Vis kleding

Hi-Vis heb je vast en zeker wel eens zien staan bij verschillende fietskleding. Hi-Vis is simpelweg de afkorting van High Visibility. Dit type kleding wordt gekenmerkt door de felle fluorescerende kleur en de aanwezigheid van diverse reflecterende details of elementen.

Hi-Vis kleding heeft vaak een gele, oranje of rode kleur die voornamelijk overdag in alle omstandigheden goed zichtbaar is. De reflecterende details zorgen op hun beurt voor een betere zichtbaarheid in het donker.

De Agu Stormbreaker fietsjas daarentegen is dan weer een mooi voorbeeld dat een Hi-Vis kledingstuk niet per sé fluo hoeft te zijn…

AGU Storm Breaker Essential

Reflecterende kleding voor het bovenlichaam

Van de gele, oranje, fluo en fel gekleurde fiets- of regenjas, bodywarmer of shirt heeft elk fietser wel een exemplaartje in huis. Toch hoeft niet heel jouw outfit fel of opvallend te zijn. Ook veel donkere of zelfs zwarte fietskleding is vaak voorzien van reflecterende details. Zodra er licht opvalt ben je ook met donkere kleurtjes heel erg zichtbaar in het verkeer.

Die reflecterende elementen worden vaak verwerkt in het logo. Daarnaast kunnen er ook subtiele reflecterende stroken of in het design passende strepen op het ontwerp aangebracht worden.

Helm

Het hoofd is tijdens het fietsen het hoogste punt en is er zeker bij gebaat om ook voor andere weggebruikers zichtbaar te zijn. De makkelijkste manier om dit voor elkaar te krijgen is een helm te dragen die reflecterende details en eventueel een opvallend kleurtje heeft.

Reflecterende kleding op de mtb

Daarnaast zijn er tegenwoordig ook diverse lampjes te verkrijgen die je aan de achterkant van je helm kan bevestigen. Op die manier hoef je niet per sé een felle of reflecterende helm te kopen en kan je gewoon een goede en veilige (mtb) helm kopen die ook qua kleur naar jouw smaak is.

Verkies je een lampje boven een felgekleurde helm, houd daar dan rekening mee bij aankoop en check of de helm geschikt of compatibel is met een bepaald type van fietslampje.

Recflecterende kleding voor het onderlichaam

Naast het bovenlichaam en het hoofd kan je ook jouw goed getrainde benen extra in de verf zetten door het dragen van reflecterende kledij of fietskleding en/of schoenen met reflecterende details. Je benen en voeten zijn door de trapbeweging immers altijd in beweging en dat zal zeker opvallen vanaf dat er licht op de reflecterende details valt.

Zo zijn bib-broeken bijvoorbeeld vaak voorzien van reflecterende details waardoor je extra zichtbaard wordt. Afhankelijk van het merk en model kunnen deze reflecterende details op verschillende plaatsen aangebracht zijn waardoor je in theorie van alle kanten zichtbaar wordt.

Reflecterende fietskleding
Enkele fluorescerende en reflecterende details aan de onderzijde van mijn bibbroeken

Ook het schoeisel waarmee je gaat fietsen heeft baat bij enkele reflecterende details. Net zoals de benen zijn ook de voeten bijna altijd in beweging tijdens het fietsen. Een paartje fluogele schoenen past misschien wel bij je fiets en outfit maar is zeker geen must om extra op te vallen in het verkeer. De meeste fiets en mtb winterschoenen hebben vaak subtiel geplaatste reflecterende strepen, details of logo’s.

Reflecterende kleding accessoires

Naast de reguliere fietskleding kan je jezelf ook zichtbaarder maken door enkele accessoires te gebruiken met Hi-Vis aanduiding of die voorzien zijn van reflecterende details. Denk hierbij maar aan de volgende accessoires:

  • Buff
  • Helmmuts
  • Handschoenen
  • Beenstukken
  • Armstukken
  • Overschoenen
  • Rugzak
GribGrab Hi-Vis winterset

Met de bovenstaande 3-delige Hi-Vis winterset van GribGrab heb je meteen 3 accessoires met hoge zichtbaarheid in huis.

Reflecterende stickers, tape en armbanden

Ben je wel bekommerd om je eigen veiligheid maar heb je geen zin om je huidige (niet reflecterende fietskleding) te vervangen dan zijn er nog enkele handige oplossingen om toch meer zichtbaarheid te creëren.

Uiteraard begint alles bij een goede set fietsverlichting. Maar met behulp van speciale reflecterende stickers en/of tape kan je jouw kleding, accessoires of zelfs je fiets toch voorzien van de nodige reflecterende details. Stickers en tape kan je overigens ook in leuke vormen en figuurtjes verkrijgen wat extra leuk is voor kinderen. Daarnaast kan je ook gebruik maken van reflecterende armbanden.

Vanzelfsprekend zijn dit voordeligere opties dan meteen één of meer setjes nieuwe fietskleding in huis te moeten halen.

Conclusie: reflecterende kleding voor fietsers en mountainbikers

Welke fietsdiscipline je ook beoefent, rekening houden met andere weggebruikers is toch wel een must. In de andere richting geldt dat natuurlijk ook, maar dan moet je uiteraard wel eerst opgemerkt worden. In daglicht niet zo’n moeilijke klus, maar tijdens donkere dagen of wanneer de zon al onder is toch best wel belangrijk.

Fietsverlichting is nog steeds verplicht in het donker en is zeker en vast het allereerste wat je zou moeten aanschaffen wanneer jouw fiets ook ’s avonds of zelfs ’s nachts aan de bak gaat. Daarnaast kan je jezelf nog wat extra zichtbaar maken door reflecterende kleding of fietskleding met reflecterende details te dragen.

Bovenstaande is uiteraard voornamelijk van toepassing op wielrenners, e-bikers en recreatieve fietsers. Echter is het als mountainbiker zeker niet onverstandig om bij de keuze van jouw mtb kleding ook wat reflecterende elementen te voorzien.

In ons Belgenlandje alsook bij onze Noorderburen in Nederland is een passage over asfalt vaak onvermijdelijk waar je ook gaat mountainbiken, al is het maar de weg heen en terug naar het bos. Better safe than sorry, die leuze houd ik toch altijd in mijn achterhoofd…

Daarnaast kan een fel kleurtje ook voor extra zichtbaarheid zorgen in het bos, zeker wanneer je alleen op pad gaat. In het geval er iets moest misgaan ben je toch net wat zichtbaarder in het struikgewas of in het donker…

Heeft jouw fietskleding toch geen of slechts beperkte reflecterende details, dan zijn er nog allerhande accessoires waarmee je toch je zichtbaarheid in het verkeer kan verbeteren. Dit is ook meteen de goedkoopste oplossing en in onze ogen minstens even goed. Wederom geldt dit wel enkel als aanvulling op een degelijke set fietsverlichting.

Kom je wel eens in situaties terecht waarbij wat extra zichtbaarheid best van pas kan komen, denk er dan zeker aan om wat reflecterende kleding aan jouw uitrusting toe te voegen of haal wat handige reflecterende accessoires in huis.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”