Een tijdje geleden ontving ik een persbericht van Sigma waarin ze hun nieuwe verlichtingssetje voorstelden; de Sigma Buster 1100 en de Buster RL 150. Opvallend aan dit setje is dat het ook ’s nachts en zelfs in een donker bos voor een perfect zicht zou zorgen… Ik was benieuwd of het ook effectief mogelijk zou zijn om hiermee ’s nachts, of in elk geval in het donker, veilig door het bos te kunnen scheuren.
Nightbiken, hoewel helemaal nieuw voor mij wou ik het er toch eens op wagen met behulp van de Sigma Buster 1100. Om de kans op ongelukken te verkleinen kreeg ik ook de Sigma Buster helmet bracket meegeleverd. Op die manier kon ik de lamp op mijn helm monteren om zo het pad waar je naar kijkt en dus ook stuurt te kunnen verlichten.
Wij kregen de Sigma Buster 1100 set toegestuurd om het te kunnen testen. Deze review is niet gesponsord en wat we van de lampjes vonden komt puur uit onze eigen ervaringen en werd in geen geval opgelegd door Sigma.
Dit is de Sigma Buster 1100
De Sigma Buster 1100 is de nieuwste toevoeging aan et assortiment fietsverlichting van Sigma. Met 1100 lumen is deze minder krachtig dan de Buster 2000 maar wel krachtiger dan alle andere fietsverlichting van Sigma.
Onderstaand vind je een overzicht van de belangrijkste functies en eigenschappen van de Sigma Buster 1100 en ontdek je mijn eerste indrukken betreffende deze verlichting. Verderop ontdek je alles over het Buster RL 150 achterlicht dat je samen met de Buster 1100 als setje in huis kan halen. Als afsluiter ontdek je of de Buster ook écht geschikt is om te nighbiken, want wij gingen ermee op pad in het donker!
Eerste indruk
Toen ik de Sigma Buster 1100 uit de verpakking haalde viel me meteen op dat deze verlichting wel wat gewicht in de schaal heeft. Dit is echter niet negatief bedoeld want je voelt dat je kwaliteit in handen hebt en geen prutslampje van €10!
Natuurlijk wil je meteen lekker aan het schijnen en verlichten gaan, jup ik ook hoor… Toch is het aan te raden om eerst even de werking van de Buster 1100 onder de loep te nemen in het instructieboekje. Doe je dat niet dan weet je eigenlijk helemaal niet wat je aan het doen bent. Eens je de bediening onder de knie hebt, wat achteraf gezien eigenlijk nog goed meeviel, kan je pas echt van start met de Sigma Buster 1100.
Vooral om het lampje in te inschakelen is het aangeraden om de handleiding even te lezen. Houd je de aan-knop ingedrukt dan komt je in het profielmenu terecht en zal de lamp weer uitschakelen. Dubbel klikken is de boodschap om de lamp in te schakelen. Waarom dat zo is kwam ik te weten door alle eigenschappen grondig te bestuderen.
Omdat ik dus niet voor verrassingen wilde komen te staan dook ik doorheen het hele arsenaal functies en eigenshappen. Ben je er ook benieuwd naar dan kan je hieronder verder lezen. Ben je echter meteen benieuwd naar onze testresultaten dan kan je meteen naar onze review skippen.
Sigma Buster 1100 functies en eigenschappen
Osram Led & bereik
De Buster 1100 is uitgerust met een dubbele lens met hoogwaardige Osram LED’s waardoor je de donkerste trails perfect kan verlichten, laaghangende takken makkelijk spot en vol vertrouwen door de bochten kan scheuren. De krachtige LED’s van de Sigma Buster 1100 hebben een bereik tot 165 meter.
6 verlichtingsmodi
Met 6 verschillende verlichtingsmodi kan je met de Buster 1100 in heel erg uiteenlopende, duistere en donkere, omstandigheden toch veilig op de baan én in het bos gaan fietsen… Afhankelijk van de gekozen stand varieert de lichtsnelheid en rechtevenredig daarmee zal de batterijduur ook langer of korter worden.
- High: de krachtigste stand waarbij je de volledige 1100 lumen kan benutten, ideaal voor in het bos of in het holst van de nacht. Deze stand kan je tot 2 uur lang gebruiken.
- Mid: 800 lumen voor maximaal 2,5 uur.
- Low: 400 lumen voor maximaal 5 uur gebruik.
- Eco: 150 lumen en een batterijduur tot 16 uur.
- Night flashing: Afwisselend 800/400 lumen. Brandduur tot 5 uur.
- Day flashing: daglicht met 200 lumen, tot 50 uur brandduur.
Op de bovenkant van de Sigma Buster 1100 bevindt zich een indicator waarmee je in één opslag kan bekijken in welke stand je op dat moment aan het fietsen bent. Switchen van modus kan met 1 klik op de knop.
5 vooraf ingestelde profielen
Om het jou als fietser nog makkelijker te maken heeft de Buster 1100 5 vooraf ingestelde profielen waaruit je kan kiezen. Afhankelijk van jouw wensen kan je een bepaald profiel selecteren. Op die manier kan je switchen tussen de lichtmodi die jij op dat moment nodig hebt.
De profielen zien er als volgt uit:
- Profiel 1: alle 6 de standen beschikbaar
- Profiel 2: High, Mid, Low en Eco stand
- Profiel 3: High, Low en Day flashing
- Profiel 4: High, Eco, Night flashing
- Profiel 5: Night & Day flashing
Deze profielen zijn ook erg handig wanneer je de Sigma Buster 1100 op je helm gemonteerd hebt. Zo kan je nog sneller van modus switchen en hoef je niet steeds alle standen te doorlopen…
Memory functie
De Buster 1100 is ook een slimme verlichting en zal de laatste stand die je gebruikt hebt onthouden. Schakel je de Buster 1100 terug in dan zal deze meteen gaan branden op de laatst gebruikte lichtmodus stand én eveneens zal deze in het laatst gebruikte profiel starten.
Batterij-indicator
In het donker wil je natuurlijk niet zonder verlichting vallen. De batterij-indicator op de Sigma Buster 1100 is prominent aanwezig waardoor je niet voor verrassingen kan komen te staan. Met 1 klik op de aan/uit knop, in uitgeschakelde modus, kan je trouwens het batterijniveau checken.
Het batterijniveau wordt weergegeven met 5 lichtjes die elk een bepaald batterijniveau aangeven:
- 5 lampjes aan: 100 – 82%
- 4 lampjes: 81 – 63%
- 3 lampjes: 62 – 44%
- 2 lampjes: 43 – 25%
- 1 lampje: 24 – 20%
De batterij opladen gaat supersnel dankzij de snellaadfunctie. Op 2,5 uur tijd is de batterij van de Sigma Buster 1100 weer 100%. Heb je onderweg toch extra batterij nodig dan kan je de Buster aansluiten op een powerbank. Om de batterij op te laden gebruik je de USB-C kabel die uiteraard meegeleverd wordt.
Buster 1100 ook zichtbaar langs de zijkant
Uiteraard ben je graag zichtbaar langs de voor- en achterkant wanneer je je in het verkeer begeeft. Echter is wat zichtbaarheid langs de zijkant ook geen overbodige luxe in het steeds drukker wordende verkeer. De Sigma Buster 1100 heeft hiervoor Light Guide’s aan de zijkanten van de verlichting. Deze zijn aanwezig in de vorm van het Sigma logo. Deze light guide’s zorgen voor meer zichtbaarheid langs de zijkanten.
IPX 4 spatwaterdicht
Een regenbui is geen probleem voor de Sigma Buster 1100. De verlichting is beschermd tegen spatwateren staat ook nog zijn mannetje in een stevige regenbui.
Veilig op te bergen
Tijdens een korte pauze wil je natuurlijk niet onnodig het batterijniveau doen slinken. De Sigma Buster 1100 schakel je in door te dubbelklikken op de aan/uit knop. Slim gezien want op die manier kan je de lamp, bij een korte pauze, gewoon veilig in je truitje of rugzak opbergen zonder dat deze zichzelf per ongeluk inschakelt.
Montage van de Buster 1100
Voor je op pad gaat met de Sigma Buster 1100 moet je deze nog monteren op je fiets. Je kan, mits behulp van de helmet bracket (zie verder) de Buster ook op je helm monteren.
Montage op het stuur kan snel en makkelijk dankzij de meegeleverde bracket. De bracket bevat een quickrelease knop waardoor je de lamp kan demonteren zonder de bracket weer van het stuur te moeten halen. Eens de houder perfect gemonteerd is op je stuur kan je deze dus altijd laten zitten.
De houder is geschikt voor sturen van 22 tot en met 35 mm. De lamp heeft de volgende afmetingen: 10,8 x 4,5 x 3,8 cm gemeten zonder houder. Het geheel inclusief de houder weegt 215 gram.
Om de houder passend te maken zijn er verschillende rubberen pads meegeleverd. Voor de montage heb je geen gereedschap nodig!
Sigma Buster RL 150
De Sigma Buster 1100 kan je uiteraard ook apart verkrijgen, maar je kan ook deze ook in een setje verkrijgen. Op die manier heb je meteen ook een achterlicht, wat niet onbelangrijk is als je in het donker gaat fietsen.
Sigma koos voor deze set de Buster RL 150. Met een zichtbaarheid tot 2000m veruit het krachtigste achterlicht in het huidige assortiment van Sigma.
Eerste indruk
De Buster RL 150 is vrij compact maar heeft toch een erg groot oppervlak met 2 LED’s. Dat wil enkel en alleen maar zeggen dat er ook erg veel licht uitkomt. En dat is helemaal geen understatement.
Ook hier geldt overigens weer dat je moet dubbelklikken om het lampje in te schakelen. Net als bij Buster 1100 was dat even wennen…
Net zoals de grote Buster voelt dit lampje ook kwalitatief aan, ondanks het vele lagere gewicht.
Deze Buster RL 150 heeft eveneens erg veel leuke eigenschappen en functies. Die doorliep ik ook nog een keertje alvorens het ding op mijn zadelpen te monteren.
Sigma Buster RL 150 functies en eigenschappen
Deze krachtpatser garandeert een maximale zichtbaarheid tot 2000 meter. Het lampje heeft 150 lumen, een slimme remlichtfunctie en verschillende modi waaruit je kan kiezen.
5 verschillende verlichtingsmodi
Net zoals bij de Buster 1100 hebben de verschillende lichtmodi een invloed op de totale batterijduur. Door in de, op dat moment, juiste modus te fietsen kan je tot wel 20 uur rekenen op de kracht van de Sigma Buster RL 150. De lichtmodi zien er als volgt uit:
- High: tot 40 lumen voor maximaal 4 uur.
- Low: 5 lumen en een maximale brandduur van 20 uur.
- Day flashing: tot 150 lumen en een brandduur van 6 uur.
- Night flashing: 25 lumen tot 7 uur.
- Eco flashing: 5 lumen en een maximale brandduur van 20 uur.
Remlicht
Net als de Sigma Blaze Flash, die we eerder al reviewden, heeft de Buster RL 150 ook een slimme remlichtfunctie.
Het achterlicht bevat een geïntegreerde versnellingssensor. Wanneer je remt zal deze sensor dat meteen waarnemen en reageren. De 2 LED’s zullen meteen veel feller gaan branden gedurende een 3-tal seconden. Deze functie werkt ongeacht of het dag of nacht is en in welke stand de verlichting zich bevindt.
Deze veilige functie is heel erg handig wanneer je je in het verkeer begeeft of in groep aan het fietsen bent. Op die manier zien achterliggers meteen dat je vertraagt.
Geheugenfunctie
Deze kleine buster onthoudt ook de laatste stand waarin je gereden hebt. Start je de Buster opnieuw op dan zal deze starten in de laatst gebruikte modus.
Zichtbaarheid langs de zijkanten
Net als bij de Buster 1100 is ook de Buster RL 150 zichtbaar vanaf de zijkant. Door de twee vensters aan de zijkanten in de houder is de verlichting zichtbaar in een hoek van 280°. Zeker in het dagelijkse verkeer is dit zeker geen overbodige luxe om bijna volledige zichtbaarheid rond je fiets te hebben.
Accu en bediening
De Sigma Buster RL 150 is uiteraard ook op te laden via USB-C. De krachtige lithium-ionen-accu zijn erg krachtig, gaan lang mee en laden ook snel op. In slechts 3 uur is de Buster volledig opgeladen.
Door kort op de aan/uit knop te drukken kan je zien hoeveel batterij je nog over hebt alvorens deze opgeladen dient te worden.
Via de indicator op diezelfde knop krijg je een beeld van de batterijstatus:
- Groen: 100 – 40%
- Oranje: 39 – 29%
- Rood: 19 – 5%
Om de Buster in te schakelen dien je te dubbelklikken op de aan/uit knop. Met een enkele klik kan je van modus wisselen.
Inschakelbeveiliging
Omdat je moet dubbelklikken om de Buster in te schakelen kan deze ook niet per ongeluk inschakelen wanneer je deze even van je fiets hebt gehaald en opgeborgen hebt in je truitje of rugzak.
IPX 4 spatwaterdicht
Net als de grote Buster kan ook deze krachtpatser wel tegen een druppeltje regen. De Buster RL 150 is IPX4 spatwaterbestendig.
Buster RL 150 monteren
De Buster RL 150 is erg compact (5 x 3,4 x 3,8 cm) en weegt slechts 38 gram inclusief houder. De Buster kan je aan je zadelpen monteren met behulp van het siliconen bandje. De houder heeft een hoek waardoor de lamp recht naar achter zal schijnen en niet naar benend gericht en op je band zal schijnen.
Sigma Buster 1100 test & review
De Sigma Buster 1100 lag al een tijdje klaar om getest te worden. Ik was tot hiervoor helemaal onbekend met nightbiken. Maar gezien de Buster dit volgens, het persbericht dat wij ontvingen, probleemloos aan zou moeten kunnen was ik wel heel erg benieuwd geworden en stond ik te popelen om dit een keertje uit te proberen.
Hieronder kan je mijn ervaring lezen met de Sigma Buster 1100 tijdens het mountainbiken in donkere/duistere omstandigheden…
Ervaringen tijdens het nightbiken
Om de beste zichtbaarheid in het bos te garanderen ontving ik ook de helmet bracket. Wanneer je de lamp op je helm monteert gaat de lamp met je hoofd meedraaien en zal deze het pad verlichting waarnaar je kijkt. Gezien je tijdens het mountainbiken goed vooruit moet kijken en je eigenlijk stuurt met je ogen is dit de beste manier om de lamp tijdens het nightbiken te gebruiken.
Tijd voor een rondje in het donker op de lokale trails. Even de kat uit de boom kijken met bekend terrein leek me het verstandigst. Het was immers even wennen aan het rijden met verlichting en in een donker bos.
Qua gevoel was het toch heel eventjes wennen met zo’n lampje bovenop je helm. Het brengt uiteraard wat extra gewicht met zich mee, al moet ik zeggen dat ik na enkele minuten dit ook weer vergeten was en het in geen geval voor ongemakken zorgde.
Het nightbiken, dat was vanaf de eerste “verlichte” meters meteen een erg leuke ontdekking. Ik was dan wel op bekend terrein, zonder de Sigma Buster was het zicht nihil zoals je op onderstaande foto kan zien:
Hoogtijd om wat licht in de duisternis te brengen. Hiervoor heb ik alle standjes van de Sigma Buster 1100 getest en kwam ik tot de conclusie dat de felste stand (uiteraard) de paden het beste verlichte. Ik was best verbluft door de hoeveelheid licht die er uit dit lampje tevoorschijn kwam. Onderstaand zie je hetzelfde pad als op de foto hierboven, maar dan met de Buster in de hoogste stand:
Met de Buster in zijn hoogste stand voelde het fietsen over deze paden alsof het quasi dag was. Datzelfde gevoel kreeg ik ook op de verschillende smallere singletracks die op de route lagen. Dit filmde ik ook met de GoPro. Het resultaat daarvan kan je bekijken in onderstaande video:
Ik kon de snelheid zelfs verrassend hoog houden in het bos, waar het toch nog net iets donkerder was dan op een breed pad. Op onbekend terrein zou ik allicht een beetje anticiperen gezien je dan niet weet wat er voor je wielen geschoven zal worden.
In de (komende) herfst en winter ga ik alvast proberen om wat vaker met verlichting op pad te gaan. Het is dan ook iets makkelijker om dit te doen gezien het dan vroeger donker wordt. Deze eerste, kortere, test smaakte in elk geval al naar meer. En hoewel de Sigma Buster 1100 zeker en vast niet de meest krachtige lamp op de markt is, gaf deze in mijn ogen toch voldoende licht om veilig over (bekende) paden en aan een mooi tempo te fietsen. Wordt vervolgd…
Buster Helmet Bracket
De Buster helmet bracket heb je nodig als je de Buster 1100 op je helm wilt monteren. Dit is uiteraard erg praktisch als je gaat nightbiken, maar kan daarnaast ook prettig zijn tijdens het reguliere fietsen of bij woonwerk-verkeer.
De Helmet bracket is ook compatibel met andere Buster verlichting waaronder de Buster 150, 400 en 800.
Naast de mount met quick-release krijg je nog 2 riempjes met velcro meegeleverd om de bracket op je helm vast te zetten. Afhankelijk van je helm en de positie van de ventilatiegaten kan je de bracket met één of met twee riempjes vastmaken op je helm.
Om de Buster na montage te kantelen of de positie op de helm ervan te veranderen heb je een 3mm inbus nodig om de inbusbout op de bracket los en weer vast te zetten in de juiste positie.
De houder installeren is niet zo moeilijk en aan de hand van het instructieboekje en video (via QR) kan je eigenlijk niet missen. Bij mij ging het in elk geval redelijk vlot, ook al was dit voor mij de eerste keer dat ik een helmmount installeerde. Het riempje was voor mijn helm wel best aan de lange kant. Eventueel kan je deze wel inkorten (maar laat zeker genoeg over voor wanneer je mtb helm of gravel bike helm aan vervanging toe is).
Heb je een vizier dan is het zeker zaak om de mount niet te ver naar achteren te plaatsen. Zo voorkom je dat je schaduwen creëert of niet het volledige potentieel van de lamp benut. De positie van de lamp finetunen kan met de inbusbout.
Wil je de Sigma Buster 1100 meteen op je helm monteren dan kan je de helmet bracket samen met de Buster 1100 in huis halen:
Conclusie
De Sigma Buster 1100 is een verrassend krachtig lampje dat erg gebruiksvriendelijk is. Hoewel ik het lampje toegestuurd kreeg om te testen, is de prijs ook weer erg mooi zoals dat vaak bij producten van Sigma het geval is.
Ik was vooral erg benieuwd of je met deze lamp ook echt in het bos zou kunnen fietsen wanneer het donker is. Dat was dan ook meteen één van de hoofdredenen om de Sigma Buster een keertje te testen. Een eerste test op de locale paden en trails was alvast een succes en het smaakte ook naar meer.
De Sigma Buster is zeker en vast niet de aller krachtigste lamp maar ze brengt in mijn ogen wel voldoende licht in de duisternis om veilig in of door het bos te kunnen fietsen. Het spreekt voor zich dat je de lamp ook gewoon op de openbare weg kan gebruiken bijvoorbeeld tijdens het woon-werkverkeer.
Om het beste zicht te hebben fietste ik op de hoogste stand door het bos met de Buster op de helm gemonteerd. Dit verliep allemaal erg vlot al was het de eerste hectometers even wennen met het beetje extra gewicht dat bovenop je helm komt te zitten.
Of ik me op onbekende paden ga wagen in het donker, durf ik wel te betwijfelen. Maar op de bekende paden ga ik in de toekomst zeker en vast nog gebruik maken van de Sigma Buster. Op die manier kan je ook als de dagen wat korter worden nog lekker gaan mountainbiken…