Sigma Rox 12.1 EVO; is deze beter dan de concurrentie?

Sigma ROX 12.1 EVO review

Met de nieuwe Sigma ROX 12.1 EVO gaan ze bij Sigma, op vlak van fietsnavigatiesystemen, nu echt de strijd aan met de concurrentie. De nieuwste ROX, die medio juni 2023 op de markt komt, heeft alles in huis om een vaste waarde te worden op het stuur van wielrenners, mountainbikers, gravelbikers en e-bikers.

Naast de full map kaartnavigatie heeft de Sigma Rox 12.1 EVO ook een leuke surprise me functie, ongevaldetectie en diverse trainingsfuncties. De ROX 12.1 EVO is ook compatibel met verschillende e-bike systemen, smarttrainers, hun eigen app en diverse third party apps zoals Strava en Trainingpeaks.

Genoeg stof om onder de loep te nemen. In dit artikel ontdek je alle functies van de nieuwe Sigma ROX 12.1 EVO en leggen we deze fietsnavigatie naast de directe concurrentie. Op die manier kom je snel te weten of de ROX 12.1 EVO de eerste of volgende fietsnavigatie op jouw stuurtje(s) wordt.

Sigma ROX 12.1 EVOlutie

De nieuwe Sigma ROX 12.1 EVO is de directe opvolger van de bekroonde ROX 12.0, die in 2019 de BikeMotion award in de wacht sleepte. Deze fietscomputer kreeg tal van nieuwe functies die het navigeren, trainen en de connectiviteit nog uitgebreider en gedetailleerder maken. Hierdoor kan je op om het even welke fiets genieten van extra comfort, veiligheid en gebruiksgemak.

De ROX 12.1 EVO is ook de eerste fietscomputer van Sigma die volledig in Duitsland geproduceerd wordt. Dankzij het duidelijke 3″ display, bediening zowel via touchscreen als met knoppen en de vele functies en features is deze fietsnavigatie geschikt voor elk type fietser, van wielrenner tot mountainbiker, toerfietser en de recreatieve e-biker.

Sigma ROX 12.1 EVO fietsnavigatie

Ontdek de belangrijkste functies van de Sigma ROX 12.1 EVO

Deze nieuwe Sigma fietsnavigatie staat bol van de functies en heeft erg mooie eigenschappen. Ben je al wat thuis in de wereld van navigatiesystemen voor de fiets dan zullen vele van die functies je reeds bekend zijn. Toch is het mooi om te zien dat deze ROX 12.1 EVO nu ook beschikt over de vele premium functies die je ook op vele Garmin’s en Wahoo toestellen terug kan vinden…

Onderstaand hebben we de belangrijkste functies en features van de ROX 12.1 EVO extra uitgelicht.

Navigatie en routeplanning

Naast data meten en analyseren moet een degelijke fietsnavigatie je ook feilloos van punt A naar B of naar je favoriete bestemming of POI brengen. Daarnaast is het ook handig dat je een route kan maken, uploaden en daarna vlekkeloos kan volgen. Met de Sigma ROX 12.1 EVO is dat allemaal geen enkel probleem.

Kaarten & updates

De ROX 12.1 EVO maakt gebruik van wereldwijde kaarten die weinig geheugen nodig hebben. Hierdoor kan je er verschillende installeren. De kaarten brengen fietspaden en mtb-trails extra in beeld. De kaarten krijgen ook regelmatig updates. De laatste updates kan je steeds gratis downloaden en dat kan makkelijk via een WiFi-verbinding.

Surprise me

Sigma ROX 12.1 EVO

Op basis van jouw voorkeuren kan de ROX 12.1 EVO je ook drie voorgestelde routes geven die je kan volgen. Hierbij heb je keuze uit de aanbevolen, makkelijkste of de kortste route. Op die manier kan je je elke dag opnieuw laten verrassen en misschien ontdek je zo nog wel wat leuke nieuwe wegen, routes en paden.

Turn-by-turn navigatie

De navigatie werkt via turn-by-turn aanwijzigingen en geeft de volgende afslag zowel visueel, via een pop-up, als met een geluidssignaal weer. Op die manier kan je tijdens het navigeren ook nog van de omgeving genieten en je focus op het pad of de weg houden.

Om de navigatiefunctie te gebruiken moet je niet eens verbonden zijn met je smartphone. De navigatie werkt helemaal op zichzelf.

Sigma ROX 12.1 EVO

Wil je terugkeren naar je startlocatie dan wijst de “terug naar start” functie je de weg. Heb je je thuislocatie ingesteld dan kan je ook meteen terug naar huis navigeren.

Routes maken en importeren

Uiteraard kan je ook GPX-bestanden importeren via Strava of Komoot. Deze kan je meteen synchroniseren met het toestel zodat je ze direct kan gebruiken.

Via de “Draw my route” functie kan je ook nieuwe gebieden ontdekken. Door één of meerdere lijnen te tekenen op het scherm zal de ROX een route voorstellen. Ben je tevreden met de afstand en de hoogtemeters dan kan je deze ook meteen rijden.

Herberekenen

Wijk je om één of andere reden af van je route dan krijg je meteen een alternatieve route voorgesteld en geeft de ROX ook daarbij de nog af te leggen afstand, de hoogtemeters en de verwachte aankomsttijd weer.

Sportprofielen en trainingsfuncties

Naast navigeren kan je uiteraard ook lekker trainen met behulp van de Sigma ROX 12.1 EVO. De vele trainingsfuncties en data geven je een duidelijk overzicht van alle waarden die jij belangrijk vindt tijdens het fietsen.

Individuele sportprofielen

De Sigma ROX 12.1 EVO heeft 6 vooraf ingestelde sportprofielen. Daarnaast heb je nog de keuze uit 22 extra profielen die je individueel kan instellen. Je kan aanpassingen per profiel via de ROX zelf of via de Sigma Ride app op elk moment doorvoeren.

Datavelden, workouts, alarmen en live segmenten

De 6 verschillende displays kan je helemaal naar eigen wens instellen. Je kan tot 10 verschillende data op het scherm weergeven. De belangrijkste velden kan je ook uitlichten met een bepaalde kleur. In totaal kan je uit 30 verschillende laypouts kiezen en ook tijdens het fietsen kan je nog snel en makkelijk aanpassingen doen wanneer je bijvoorbeeld toch nog een belangrijke parameter vergeten te selecteren bent.

Sigma ROX 12.1 EVO

Workouts

Ook echte trainingsbeesten komen aan hun trekken met de ROX 12.1 EVO. Enkele belangrijke workouts zijn vooraf geïnstalleerd op het toestel. Daarnaast kan je ook workouts toevoegen via bijvoorbeeld TrainingPeaks.

Live segmenten

Via de Ride app kan je live segmenten op de ROX 12.1 EVO inladen. Op die manier kan je het competitiebeest in jou pas echt loslaten en die ene KOM of QOM eindelijk een keertje pakken.

Alarmen voor eten en drinken

Bij een stevige workout of training hoort natuurlijk ook de nodige (sport-)drank en dito voeding. Opdat je zeker niet vergeet te eten en te drinken kan je alarmen instellen die je eraan herinneren dat je even wat moet drinken of eten. Je kan een alarm instellen op basis van tijd of afstand. Bij een alarm kan je ook een eigen tekst plaatsen en je kan instellen of je het alarm éénmaal of herhaaldelijk te zien krijgt.

Trainingsevaluatie en analyse

Al de verzamelde data van jouw workouts, trainingen en ritjes kan je zowel op de ROX zelf als in de Ride app bekijken en analyseren.

Sfeerbeelden Sigma ROX 12.1 EVO

Ongevaldetectie en veiligheid

De ROX 12.1 EVO heeft ook een ongevaldetectie. Ben je een keertje tegen de grond gegaan dan zal de ROX dit detecteren en je 30 seconden de tijd geven om te bevestigen dat je in orde bent. Ben je toch gewond of niet in staat om het alarm af te duwen dan wordt er via de Sigma Ride app een sms gestuurd naar jouw noodcontacten die je ingesteld hebt.

In die sms vinden jouw noodcontacten dan de GPS-coördinaten van waar jij je op dat moment bevindt. Daarnaast kan het ook handig zijn om gegevens zoals je naam, bloedgroep en eventuele medicatie die je neemt op te slaan op het toestel. Dit kan erg handig zijn voor de hulpdiensten.

Compatibiliteit van de Sigma ROX 12.1 EVO

De Sigma ROX 12.1 EVO is ook compatibel met verschillende apps, sensoren, smart trainers , elektronische schakelsystemen en e-bikes.

Connectiviteit met apps

Je kwam al te weten dat je routes via Strava en Komoot kan plannen en versturen naar de ROX. Daarnaast kan je al je ritten en trainingen vliegensvlug versturen naar al jouw favoriete platformen waaronder Facebook, Twitter, Strava, Komoot en TrainingPeaks. Je kan je rit ook doorsturen via Whatsapp en de Apple-gebruikers kunnen de gegevens doorsturen naar Apple Health.

Shimano Di2

De ROX 12.1 EVO is ook compatibel met het elektronisch schakelsysteem Di2 van Shimano. Je kan de trainingspagina’s makkelijk en snel wisselen zonder je handen van het stuur te hoeven halen. Dit is mogelijk gemaakt door het D-Fly channel. Op het scherm kan je ook overzichtelijk zien in welke versnelling je op dat moment aan het fietsen bent.

E-bike ready

Ook aan de e-bikers is er gedacht tijdens de ontwikkeling van de Sigma ROX 12.1 EVO. De ROX is compatibel met verschillende e-bikesystemen waaronder Shimano Steps, Bafang, Yamaha, Giant, Maxon, Ridetronic enz… Een volledige lijst van de compatibele systemen en welke gegevens ze kunnen weergeven op de ROX kan je bekijken via deze link.

Afhankelijk van welk systeem jouw e-bike heeft kan je waarden zoals range, accustatus en de huidige ondersteuningsmodus weergeven op het scherm.

Sensoren en digitale achteruitkijkspiegel

Uiteraard kan je ook weer diverse (Sigma) sensoren koppelen aan de ROX 12.1 EVO. Naast de hartslagmeter, snelheids- en cadanssensor kan je ook een powermeter koppelen.

Naast het vermogen geeft de ROX ook andere waarden zoals TSS, NP en IF weer. Deze waarden kan je zowel numeriek als grafisch op het scherm weergeven.

De Sigma ROX 12.1 EVO kan je ook weer in een bundel verkrijgen met hartslagmeter, sneldheids- en cadanssensor.

De ROX kan je ook verbinden met een Radar. Zo’n digitale achteruitkijkspiegel brengt je grafisch op de hoogte van naderende voertuigen achter je. Op die manier kan je makkelijk anticiperen en rekening houden met het verkeer dat achter je zit.

Smart notificaties

Notificaties van je smartphone kan je ook weergeven op de ROX. Ontvang je een oproep dan krijg je hierover een bericht. Whatsappberichten en emails krijg je ook netjes en inclusief emoji’s te zien op het scherm.

Smarttrainer

Ook op de “rollen” kan je gebruikmaken van de veelzijdigheid en workoutfuncties van de Sigma ROX 12.1 EVO. De ROX kan indien gewenst de besturing van je smarttrainer volledig in handen nemen. Dit kan erg nuttig zijn wanneer je bijvoorbeeld geen gebruik wil maken van Zwift of soortgelijke trainingssoftware.

Algemene eigenschappen van de Sigma ROX 12.1 EVO

Naast de erg mooie, handige en praktische functies heeft de ROX 12.1 EVO ook nog ontzettend mooie eigenschappen waaronder de dubbele bediening, een transreflectief scherm, krachtige hardware en een moderne interface.

Touchscreen bediening en knoppen

De Sigma ROX 12.1 EVO kan je op twee manieren bedienen. Enerzijds kan je het touchscreen gebruiken maar je kan de ROX ook met de 5 aanwezige knoppen bedienen.

Aan de linkerzijde vind je twee knoppen en aan de rechterzijde van het toestel staan 3 knoppen. Met de twee onderste knoppen kan je bladeren tussen je datavelden en in- en uitzoomen op de kaart. Rechts in het midden vind je de start- en rondeknop. De stopknop staat aan de linkerkant waardoor vergissen haast onmogelijk is.

Sigma ROX 12.1 EVO

Met de knop rechtsbovenaan kan je de ROX in- en uitschakelen en terug naar het hoofdmenu gaan. Deze knop kan je ook 2 seconden ingedrukt houden om de power-opties te openen.

Scherm, leesbaarheid en interface

De compacte ROX 12.1 EVO heeft een verrassend groot scherm van 3 inch. Daarnaast is het lettertype geoptimaliseerd voor een uitstekende leesbaarheid. De interface is modern en zeer duidelijk.

De krachtige hardware zorgt er ook voor dat je supersnel kan bladeren tussen schermen en vlot kan in- en uitzoomen op de kaart.

GPS

Deze ROX maakt zowel gebruik van GPS, GLONASS, Galileo als BeiDou (GNSS) en kan op maximaal 99 kanalen naar de juiste gps positie zoeken. Simpelweg wil dit zeggen dat je gps locatie snel gevonden wordt en dat het berekenen en herberekenen van de route erg snel zal verlopen.

IPX67 en drop protection

De Sigma ROX 12.1 EVO is eveneens een betrouwbare metgezel in slechte weersomstandigheden. Het toestel is stof en waterdicht (IPX67). Daarnaast heeft het touchscreen “drop protection” waardoor het toestel regen zal herkennen en het touchscreen niet zal blokkeren. Ook in natte omstandigheden kan je het scherm nog met je vingers bedienen.

Batterijduur

De maximale batterijduur van deze ROX bedraagt 14 uur. Of je dat ook in werkelijkheid zal halen is afhankelijk van de instellingen en de omgeving waar je aan het fietsen bent.

Kleur

De Sigma ROX 12.1 EVO is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren namelijk grijs (night grey) en wit. Beide opties kan je ook verkrijgen als set met de verschillende sensoren.

Sigma ROX 12.1 EVO kleuren

Sigma ROX 12.1 EVO accessoires

Long Butler Mount (standaard meegeleverd)

Standaard krijg je bij de Sigma ROX 12.1 EVO de Long Butler geleverd waarmee je de ROX vóór je stuurtje kom te zitten. Deze mount is compatibel met sturen met diameter 25,4 of 31,8 mm. Is je stuur wat gebogen dan kan je de rubberen pads gebruiken om de butler goed stevig te monteren.

Sigma ROX 12.1 EVO long butler mount

Over Clamp Butler

Met de Over Clamp Butler komt de ROX boven je stuurpen te zitten. Deze mount kan je apart aankopen en is een goede keuze voor mountainbikers en gravelbikers. Met deze mount zit de ROX wat beter afgeschermd en is deze beter beschermd in geval van een valpartij. Deze mount is compatibel met sturen met diameter 31,8 en 35 mm.

Sigma Sensoren

Wanneer je de Sigma ROX 12.1 EVO als set koopt krijg je er meteen ook de Sigma hartslagmeter, snelheids- en cadanssensor bij. Deze sensoren kan je uiteraard ook apart aankopen en koppelen met de Sigma ROX.

Sigma ROX 12.1 EVO vs Garmin Edge 540 vs Wahoo ELEMNT Roam v2

De Sigma ROX 12.1 EVO staat bol van de coole functies en features, maar waar bevindt deze zich nu precies in vergelijking met de concurrentie? Om dat te weten te komen moet je natuurlijk geen appelen met peren gaan vergelijken. Om die reden namen we een kijkje bij de concurrenten die in dezelfde prijsklasse vallen als de Sigma ROX 12.1 EVO.

Sigma ROX 12.1 EVO vs Garmin EDGE 540 vs Wahoo ELEMNT Roam V2

De ROX 12.1 EVO heeft een adviesprijs van €379,90 wat ongeveer overeenkomt met de adviesprijzen van de Garmin Edge 540 (399,99) en Wahoo ELEMNT Roam v2 (€399,99).

Sigma ROX 12.1 EVOGarmin EDGE 540Wahoo ELEMNT Roam v2
Release datum202320232022
Scherm grootte3 inch2,6 inch2,7 inch
TouchscreenJaNeeNee
KnopbedieningJaJaJa
KleurenschermJaJaJa
Batterijduur14 uur26 uur 17 uur
Geheugen100 tracks / 50 bestemmingen16 GB / 200 locaties / 100 koersen32 GB
ConnectieWiFi, BLE, ANT+
WiFi, Bluetooth, ANT+WiFi, Bluetooth, ANT+
Smartphone meldingenJaJaJa
Route plannenVia toestel / Ride appVia toestel / PC / SmartphoneVia toestel / PC / Smartphone
Back to startJaJaJa
Surprise meJaJaJa
Klim functieNeeJa, Climb ProJa, Summit Climbing
MTB DynamicsNeeJaNee
Route herberekenenJaJaJa
POI’sJaJaJa
KaartenJaJaJa
Live segmentenJaJaJa
Group / live trackingNeeJaJa
OngevaldetectieJaJaNee
WorkoutsJaJaJa
Compatibel met smarttrainer en Di2JaJaJa
SensorenbundelJa (hartslag, snelheid, cadans)Ja (hartslag, snelheid, cadans)Ja (hartslag, snelheid, cadans)
Prijzen vergelijken en bestellen bol.com >>bol.com >>bol.com >>

Sigma ROX 12.1 EVO vergelijk

Zoals je uit de tabel zal kunnen afleiden komt de Sigma ROX 12.1 EVO volledig in het vaarwater van de toppers bij Garmin en Wahoo die in dezelfde prijscategorie vallen. Op vlak van batterijduur hinkelt de ROX wel een beetje achterop, zeker in vergelijking met de Garmin (in de non-solar versie).

Qua bediening steekt hij dan wel weer de loef af van beide andere toestellen en zou je de ROX zelfs naast de EDGE 840 kunnen leggen. Echter is die laatstgenoemde dan wel weer een pak duurder waardoor de ROX misschien wel een voordelig alternatief zou kunnen zijn.

De ROX 12.1 EVO heeft het grootste scherm en heeft erg veel gelijkaardige functies. Echter mist hij dan wel weer een speciale klimmersfunctie en ook specifieke MTB functies ontbreken. Die laatste zijn ook op de Wahoo niet aanwezig.

Los van het ontbreken van dergelijke extra functies en de iets mindere batterijduur lijkt de Sigma ROX 12.1 EVO in onze ogen wel een geduchte concurrent of alternatief te zijn voor de andere twee toestellen.

Onze conclusie over de Sigma ROX 12.1 EVO

Met de release van de Sigma ROX 12.1 EVO drukt Sigma zijn stempel verder door en gaan ze nu echt de concurrentie aan met de bekende andere merken.

Deze Sigma fietsnavigatie heeft een erg breed doelpubliek en heeft enerzijds alle belangrijke functies voor de fanatieke wielrenners, mountainbikers als gravelbikers. Anderzijds kan je dankzij de wereldwijde navigatie ook als recreatieve fietsers of toerfietser je weg overal makkelijk vinden. En ook de e-biker wordt niet vergeten want de ROX 12.1 EVO is compatibel met erg veel verschillende e-bikesystemen.

Een stevige workout of een rustig ritje, het is allemaal mogelijk met de Sigma ROX 12.1 EVO. Het 3″ kleurenscherm is voor iedereen duidelijk leesbaar en kreeg een nieuwe interface. Het touchscreen is betrouwbaar in alle omstandigheden en daarnaast kan je de ROX ook via de knoppen bedienen als dat je voorkeur heeft.

De Sigma ROX 11.1 EVO, die we een tijdje geleden uitgebreid getest hebben, vormde nog geen bedreiging voor de Garmin’s en Wahoo’s onder de fietsnavigaties. In onze ogen is dat met de nieuwe Sigma ROX 12.1 EVO wel het geval en is deze zeker het bekijken waard als je op zoek bent naar een nieuwe en oerdegelijke fietsnavigatie. Zowel qua prijs als functionaliteiten moet deze ROX zeker niet onderdoen voor verschillende van zijn concurrenten.

De Sigma ROX 12.1 EVO is, net als alle andere Sigma producten, verkrijgbaar via bol.com en amazon.nl:

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”