Slapende handen tijdens het fietsen? Oorzaken én de beste oplossingen!

Slapende handen tijdens het fietsen

Heb jij wel eens last van slapende handen tijdens het mountainbiken of wielrennen op de racefiets? Dat is onprettig, daar wil je wat aan doen. Lees hier alles over de oorzaken én oplossingen van slapende handen tijdens het fietsen.

Slapende handen tijdens het fietsen, hoe voelt dat?

Fietsen, of het nu op de mountainbike of racefiets is, is een relatief weinig blessuregevoelige sport. Fikse valpartijen daargelaten is de mate van lichamelijke overbelasting in vergelijking met andere sporten zoals hardlopen, relatief beperkt. Toch zijn er weldegelijk fiets gerelateerde lichamelijke ongemakken. Slapende handen op de mountainbike of racefiets vormt een van die ongemakken.

Onder slapende handen verstaan we tintelende of zelfs gevoelloze handen en / of vingers. Op den duur kan dit zelfs vergezeld gaan van een pijnlijk gevoel dat je afleidt tijdens het biken. Je krijgt daardoor minder controle en gevoel met je fiets en dat kan op den duur zelfs tot ongelukken leiden door stuurfouten. Doe je er niets aan dan ontneemt dat je het fietsplezier en kan het gevoel zelfs chronisch worden en continue aanwezig zijn, ook buiten het fietsen om.

Zo’n ‘fietsershand’ kan in het ergste geval bij langdurig optredende klachten zelfs leiden tot verdunning en krachtafname van bepaalde handspieren. In de regel voelt men deze kwetsuur met name aan de buitenzijde van de handen, bij de pink. Soms echter kan het gevoel zich ook meer in het midden van de handzone manifesteren.

Slapende voeten tijdens fietsen

Slapende handen tijdens het fietsen hangt samen met het functioneren van handzenuwen. Ook wanneer je last hebt van slapende voeten tijdens fietsen wordt dat door je zenuwstelsel veroorzaakt. Hoewel slapende voeten op de fiets in de praktijk wat minder vaak voorkomen dan dergelijke verschijnselen in de handzone, kan men hier weldegelijk last van ervaren.

Vooral wanneer het warm is waardoor de voet extra opzwelt kan er in combinatie met te krappe schoenen veel druk ontstaan op de voetwortel, de verbinding tussen de enkelbotten en de rest van de voet.

De zenuwirritatie ontstaat dikwijls doordat de bal van de voet te zeer wordt samengeknepen en directe druk ervaart via het pedaal en het schoenplaatje. Dit zorgt echter zelden voor chronische klachten. In geval van slapende handen ligt dat soms anders.

Heb je (ook) last van slapende voeten tijdens het fietsen? Check dan de specifieke oorzaken en oplossingen voor dit probleem in het artikel over slapende voeten tijdens het fietsen.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van slapende handen op de fiets?

Het gevoel van tintelende, dove handen kan naast het fietsen weldegelijk chronisch worden. Dat komt doordat externe druk ervoor zorgt dat de zenuw die helemaal van de nek naar de pink loopt, bekneld raakt ter hoogte van de pols. Deze zenuw loopt daar namelijk door een zogenaamde ‘tunnel’ aan de binnenzijde van de pols die door bot en weefsel is gevormd.

De beknelling ontstaat doordat een fietsstuur ervoor zorgt dat de pols ver gebogen raakt. Dat geldt zeker voor een mountainbikestuur dat van bovenaf wordt gehanteerd en de hand al snel in een hoek tot wel 90 graden ten opzichte van de pols dwingt. Zeker op een hobbelig en bochtig parcours ontstaat in deze zone aanzienlijke belasting. Ook wielrenners die het stuur veel van bovenaf hanteren kunnen er last van krijgen.

Andere oorzaken van een fietsershand

Overigens is de fietsershand geen typisch fietsverschijnsel. Ook andere sporten die de pols-hand-sectie belasten zoals veel racket- en vechtsporten kunnen leiden tot een verdoofd gevoel in de hand. Daarnaast kunnen fysieke calamiteiten zoals polsbreuken en trombose ervoor zorgen dat de zenuwen in de tunnel nabij de pols in de knel raken. De diepere oorzaak hoeft dus niet per se in je geliefde mountainbike- of wielrensport gelegen te zijn. 

Tintelende of slapende handen tijdens het fietsen: welke oplossingen zijn er?

Zeker tijdens lange tochten heeft vrijwel iedere mountainbiker of wielrenner wel eens last van dove handen. Het is niets om je direct zorgen om te maken. Maar om je plezier te vergroten kun je wel een aantal preventieve maatregelen nemen:

Oplossing 1: Fietshandschoenen met gelpadding

Allereerst zijn er de fietshandschoenen die meerdere functies vervullen. Ze beschermen je handen bij een val, zorgen voor zweetafvoer en verbeteren je grip. Zorg wel dat ze goed passen en nergens knellen.

Zeker in geval van mountainbiken is het verstandig om te kiezen voor handschoenen die op de belangrijkste drukpunten zijn gevuld met gel. Dat absorbeert hand- en polsschokken. 

Bekijk de beste handschoenen voor winter en de beste mtb zomerhandschoenen.

GribGrab Optimus mtb winter hanschoenen
GribGrab Optimus mtb handschoenen voor de winter

Oplossing 2: Kies voor goede MTB handvatten

De kwaliteitsverschillen in mountainbikehandvatten zijn aanzienlijk, dat moet je niet onderschatten. Hoewel rubberen handvatten lang mee gaan, kies je beter voor een siliconen materiaal. Dat biedt naast grip ook extra absorptievermogen ten aanzien van schokken.

Speciale ergonomische handvatten passen zich zelfs aan aan de vorm van je hand. Bespaar dus niet op goede handvaten. Gebruik ons artikel over de beste MTB handvatten voor het maken van je selectie.

Ben je een wielrenner dan let je natuurlijk op de kwaliteit, dikte en dempingswaarden van je stuurlint.

Oplossing 3: Zadelhoogte en zithouding afstellen

Je kunt nog zo’n fijne handvatten en handschoenen kopen, wanneer je verkeerd op je fiets zit dan zal de ontwikkeling van slapende handen toch gestimuleerd worden. Het beste ga je daarom ook op zoek naar de ideale balans ten aanzien van stuur- en zadelpositie. Dat is even zoeken want zit je verder naar voren dan trap je weliswaar gemakkelijker, maar zul je ook meer afsteunen op je handen waardoor je tintelingen krijgt.

Zit je niet goed stabiel op je zadel, dan zul je je instabiliteit dikwijls onbewust gaan corrigeren door je stuur verkrampter te gaan vasthouden. De hoogte en positie van zowel je zadel als je stuur zijn dus essentieel om slapende handen te voorkomen. Gelukkig kan je dit ook grotendeels zelf oplossen en zelf je zadelhoogte en zithouding afstellen.

Kies voor de juiste stuurbreedte

De breedte van het stuur van je mountainbike is vanzelfsprekend bepalend voor het afstemmen van de zadel- en stuurhoogte en -positie. Over het algemeen is de meest ontspannen positie de zithouding waarbij je schouders direct achter je handen staan en dus niet naar buiten of naar binnen. 

Een breed stuur geeft weliswaar gevoelsmatig veel controle maar zorgt ervoor dat je meer druk uitoefent op je handen om je bovenlichaam op te vangen. Moderne 29-inch mountainbikes zijn standaard uitgerust met een breed stuur om de verminderde stuurcontrole ten opzichte van kleinere wieluitvoeringen te compenseren. Het is meestal mogelijk om een klein stukje van je stuur af te halen. Soms moet je daarvoor wat zaken op je stuur verplaatsen.

Er is echter ook een andere optie om te kunnen variëren tussen een bredere en wat smallere stuurpositie. Dat doe je door middel van innerbarends van SQlab of Spirgrip. Dat zijn barends maar dan voor de binnenzijde van je handvaten. Pak ze daar vast voor een smallere, ergonomische grip.

SQlab 411 innerbarends
SQlab 411 innerbarends

Wat doen in geval van chronische klachten van tintelende fietshanden?

De voorgaande oplossingen zijn allen mechanisch van aard en gelegen in aanpassingen van je materiaal en fietsuitrusting. Dikwijls zijn die maatregelen voldoende om slapende, tintelende en dove handen tijdens het fietsen direct te verhelpen. Helpt dat allemaal echter onvoldoende en hou je pijnlijke vingers, zorg dan dat je je training aanpast. Neem vooral genoeg rustpauzes tijdens een lange fietsrit en wissel regelmatig en bewust van positie met je handen.

Een veranderde fietspositie die wellicht nog wat onwennig voelt, kan worden veraangenaamd door krachtoefeningen te doen voor de armspieren en de rompstabiliteit.

Keren de klachten tijdens en na het fietsen ondanks alle genomen maatregelen steeds weer direct terug of erger nog, gaan ze niet voorbij? Neem dan het beste contact op met een (sport)arts.

Slapende handen tijdens het fietsen: onze conclusie 

Slapende handen, fietsen wordt er niet comfortabeler door. Zeker als mountainbiker is het essentieel dat je goede controle houdt over je fiets en sturen optimaal en onbelemmerd kan verlopen. Een ongeluk zit anders in een klein hoekje.

Een gevoel van dove, tintelende en zelfs pijnlijke handen kan worden voorkomen door de juiste handvaten aan te schaffen alsmede speciale mountainbikehandschoentjes die grip en demping faciliteren. Essentieel is echter bovenal een goede houding op de fiets. De zitpositie wordt bepaald door de hoogte en afstand karakteristieken van zadel en stuur en is sterk bepalend voor de wijze waarop de handzenuwen worden belast.

Het is raadzaam om te zorgen dat je mogelijkheden creëert om je zitpositie te variëren tijdens het fietsen, bijvoorbeeld door middel van barends en Spirgrips. Op die manier kun je ook een andere zithouding aannemen al naar gelang het parcours.

Aangezien de tintelingen in je handen op den duur chronisch kunnen worden, is het raadzaam om voldoende aandacht aan dit aspect te geven. Dit artikel helpt je daarbij. Mocht jij nog tips hebben ten aanzien van maatregelen om slapende handen op de fiets te voorkomen of te verhelpen, laat dan gerust een bericht achter op onze website.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”