Trigger bell review (2022); wij hebben de meest veilige fietsbel getest!

Trigger bell review

“Zolang het maar lawaai maakt en de voetgangers maar aan de kant gaan als ik er aan kom”; ik hoor het je al denken. Toch kan een fietsbel ook erg praktisch zijn, en in het geval van de Trigger bell, ook erg veilig. De Trigger bell zou de beste en meest veilige fietsbel zijn voor elke fiets… Dat moesten we dan maar eens testen. Of deze bel in de praktijk doet wat ze beloofd ontdek je in deze Trigger bell review.

Wij hebben de Trigger bell zelf aangekocht. Deze review is niet gesponsord.

Trigger bell safer fietsbel

Maak kennis met de Trigger bell fietsbel

Dit is ie dan; de Trigger bell. De beste en meest veilige fietsbel voor elke fiets! Een erg klein en compact fietsbelletje waarmee je kan bellen zonder de controle over het stuur te verliezen of je hand te moeten verplaatsen. Daarnaast kan je gewoon bellen en remmen tegelijk met deze fietsbel. Klinkt goed hé,…

Trigger bell fietsbel

Sterk en compact

De Trigger bell weegt slechts 27 gram en heeft de volgende afmetingen: 4,6 x 3,2 x 2,5 cm. De fietsbel is gemaakt van polymeer materiaal. Dit is een materiaal dat ook gebruikt wordt bij de fabricage van onderdelen van machines.

Hoge kwaliteit en heldere klank

Deze bel is dan wel klein en compact, je voelt wel meteen dat er heel erg veel kwaliteit in het belletje zit. De messing is van hoge kwaliteit en zorgt voor een warme en heldere klank die veel beter klinkt dan de meeste andere fietsbellen.

De lepel en de bediening

De lepel is natuurlijk één van de belangrijkste onderdelen van een fietsbel. Deze zorgt ervoor dat er ook daadwerkelijk geluid uit de fietsbel zal komen. De lepel van de Trigger bell is erg stevig en uitgerust met veertjes van industriële kwaliteit en dito kracht. De lepel is uitvoerig getest en bleef na meer dan 50000 keer bellen nog steeds feilloos en perfect werken.

Trigger bell lepel

Belangrijk om te weten is dat de Trigger bell ontworpen is om met de linkerduim bediend te worden. Het is dus belangrijk om de fietsbel op de juiste manier te monteren (zie verderop). Door de Trigger bell met de duim te bedienen hoef je het stuur nooit los te laten en behoud je altijd de volledige controle, zelfs tijdens het remmen, schakelen en sturen.

Installatie van de Trigger bell

De Trigger bell is geschikt voor montage op bijna alle fietsen en sturen. Afhankelijk van welke fiets je hebt of op welke fiets je deze fietsbel wil monteren verschillen de montagemogelijkheden.

De Trigger bell is voorzien van een soort strapbandje dat je door middel van een schroef (met platte kop) kan aanspannen of losser zetten. Het enige wat je dus nodig hebt om deze fietsbel te installeren is een schroevendraaier met platte kop.

De Trigger bell kan zowel op de stadsfiets, e-bike, racefiets als mountainbike gebruikt worden. De locatie waar je de bel kan monteren, op de mtb, is afhankelijk van welk type shifter er op jouw fiets gemonteerd staat. In principe is het de bedoeling de fietsbel aan de linkerkant van het stuur te monteren en deze met de linkerduim te bedienen. Echter is het ook mogelijk de fietsbel rechts te monteren.

Trigger bell op de mountainbike

In het geval van trigger of rapidfire shifters (die op de meeste hedendaagse mountainbikes te vinden zijn) kan je de bel op de linkse of rechtse grip op het stuur monteren. Gebruik je gripshifters, dan moet de bel op het stuur zelf geplaatst worden.

Bij een vlak stuur zit de Trigger bell in de meeste gevallen onder de grip en remhendel. Plaats je de fietsbel op de rechter grip dan zit de fietsbel boven de remhendel. Hierdoor is de fietsbel opvallender aanwezig op het stuur.

Wil je de Trigger bell gebruiken op jouw racefiets dan zit deze aan de binnenkant van het stuur, dicht bij de remgreep, waardoor je wederom tegelijk kan remmen en bellen. In dit geval is de fietsbel niet in alle posities of houdingen even snel of makkelijk te bedienen.

Voordelen van de Trigger bell

Er zijn verschillende redenen en voordelen waarom de trigger bell de go-to fietsbel is op de mountainbike, racefiets of zelfs op jouw stadsfiets:

Remmen, sturen, schakelen en bellen tegelijk

Dankzij de Trigger bell kan je bellen terwijl je (plots) moet remmen of remmen terwijl je aan het bellen (met de fietsbel hé slimmerd) bent. Je hebt het vast wel een keertje meegemaakt dat er plots een voetganger of andere recreant uit het niets opduikt. Bij de meeste andere bellen zal je hopeloos te laat komen en is schreeuwen of roepen vaak de enige uitweg. Efficiënt is dat natuurlijk wel…

In zulke omstandigheden is de Trigger bell de redder in nood. De lepel is altijd en in elke situatie makkelijk te bedienen met de duim. Bij een snelheid van 16km/u kan je ongeveer 6 meter vroeger bellen dan bij andere fietsbellen. Ook schakelen en bellen tegelijk is natuurlijk geen enkel probleem met deze fietsbel.

Ook sturen en remmen kan tegelijk en vóór een blinde bocht kan je zonder problemen even laten horen dat je eraan komt.

Trigger bell verpakking

Behoud volledige controle over het stuur

Dankzij de positie van de Trigger bell kan je het stuur altijd vast blijven houden om de Trigger bell te bedienen. Dit is met name handig op technische of steile passages in het bos. Op die manier breng je jezelf niet in gevaar en kan je zelfs op de ruigste trails en afdalingen netjes laten horen dat je eraan komt. Met de Trigger bell voorkom je gekke maneuvers en hartverzakkingen.

Discreet en onopvallend

Een ander pluspunt van de Trigger bell is het feit dat de fietsbel best onopvallend is. Zeker wanneer je ze onder het stuur, grips en remgreep geplaatst hebt.

Zelf heb ik geen racefiets of fiets met een krom stuur, maar ook daar misstaat de Trigger bell zeker en vast niet.

Trigger bell op de racefiets

Prijs en garantie van de Trigger bell fietsbel

Een fietsbel is natuurlijk nooit echt een grote investering, en dat is bij de Trigger bell ook niet het geval. Daarnaast krijg je maar liefst 5 jaar geld-terug-garantie en bij defecten krijg je kosteloos een nieuwe toegestuurd.

Nadelen van de Trigger bell

De Trigger bell is zeker en vast een handige belletje, maar is dan echt alles zo goed aan deze fietsbel? Hoewel de meeste reviews van andere gebruikers en zelfs fietsmagazine’s erg lovend zijn vonden wij zelf toch enkele mindere puntjes. Eerlijkheid gebiedt ons deze natuurlijk ook nog even mee te geven.

Plaats van de fietsbel

Qua plaatsing van de fietsbel ondervond ik bij mijn mountainbike twee kleine issue’s:

Puzzelen in combinatie met lockout

De Trigger bell is erg praktisch in gebruik wanneer je een 1x aandrijving heb. De meeste hedendaagse mountainbikes hebben maar één tandwiel en dus geen derailleur vooraan. Hierdoor komt er dus ruimte vrij aan de linkerkant van het stuur… tenzij… je daar de lockout van je voor- en of achtervering hebt zitten. Bij mijn mountainbike is dat dus het geval waardoor het toch even wat extra puzzelen is om de Trigger bel goed gepositioneerd te krijgen.

Uiteraard kan je de positie van de remmen en lockout hendel aanpassen om de fiets bel beter te doen passen. Echter vind ik het persoonlijk belangrijker dat de remgrepen en ook de lockout in de best mogelijke positie, voor mezelf, staan. Uiteindelijk paste de fietsbel er wel tussen.

Bij Elke haar mountainbike was dit echter geen probleem aangezien haar voorvork op de vork zelf gelocked kan worden. Hier zat dus geen extra “shifter” in de weg.

Heb je een 2x- of 3x-aandrijving dan is het ook even puzzelen.

Positie op de grips

De Trigger bell zal je in de meeste gevallen op de linkergrip monteren. Op die manier werkt tegelijk remmen en bellen ook gewoon het beste. Er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals in het geval van gripshifters waarbij de bel best tussen de grip en bevestiging van de remgreep geplaatst wordt.

Als je zoals mij het stuur nogal breed vastneemt dan is het geen probleem dat het strapbandje van de Trigger bell om de grip (of lockring van de grip) heen zit. Deze zit dan ook niet in de weg. Is je stuur wat breder en/of pak jij het stuur minder breed vast dan moet je er rekening mee houden dat het strapbandje van de fietsbel hier ook zit. In mijn geval heb ik er geen last van maar het leek me wel een puntje om rekening mee te houden.

De Trigger bell installeren

De fietsbel op de fiets plaatsen is geen enkel probleem en is erg eenvoudig. In eerste instantie dacht ik wel dat de platte schroef helemaal uit het systeem gedraaid kon worden. Dat is echter niet het geval.

Om de bel in de perfecte positie te krijgen heb ik ze wel enkele keren weer los moeten maken om de positie te finetunen. Bij deze bel is het belangrijk dat de lepel vlak bij de duim komt te zitten zonder dat deze in de weg zit of per ongeluk bediend kan worden. Eénmaal je die positie gevonden hebt is het natuurlijk kinderspel en kan je het strapbandje met behulp van een platte schroevendraaier vastzetten.

De Trigger bell fietsbel in de praktijk; wij deden de test

Zowel Elke als ik hebben de Trigger bell ondertussen kunnen gebruiken tijdens het fietsen en mountainbiken. We waren erg benieuwd of de beloofde voordelen van de Trigger bell ook echt voordelen zouden zijn in de praktijk. Zoals je reeds kon lezen ging de installatie van de fietsbel op Elke haar mountainbike wat vlotter dan bij de mijne. Uiteindelijk stonden ze allebei stevig vast en konden we de Trigger bell gaan testen.

Trigger bell op de mtb

Als je de positie van de Trigger bell goed voor mekaar krijgt dan is de bel bedienen echt kinderspel. De linkerduim zit altijd, wanneer je je stuur normaal vast hebt, in de buurt van de bel of zelfs tegen de lepel. Of je dat prettig vindt moet je natuurlijk voor jezelf uitmaken. Ik vond het in elk geval helemaal niet storend.

De lepel zat in mijn geval vlak naast mijn duim, mede omdat ik dus ook rekening moest houden met de lock-out bediening van de voorvork. Daarnaast was het ook even goed kijken dat de remgreep nog helemaal in geknepen kon worden. Dat was in deze positie (zie foto) het geval.

Test op de weg

Toen ik richting het bos fietste moest ik regelmatig wat wandelaars voorbij, een ideale gelegenheid om de Trigger bel een eerste keer te testen. Door de positie van de bel en je hand kan je tijdig bellen zelfs wanneer er plots iets of iemand opduikt. Ook is het handig om even snel een tikje tegen de lepel te geven wanneer je een blinde bocht door moet.

Zelfs met wind tegen en vanaf 40 à 50 meter afstand was de bel voor de voetgangers meteen hoorbaar. Het geluid van de bel zit dus wel snor. Ik had mijn andere fietsbel (de Knog Oi) ook nog even op het stuur laten staan om het geluid te kunnen vergelijken. De Knog Oi leek me een iets heldere klank te hebben, maar qua volume was er niet zo heel erg veel verschil.

Test in het bos en op de trails

Ondertussen was ik in het bos aangekomen en kon ik ook daar de Trigger bel eens uittesten. Op de trails heb ik het stuur meestal wel in de gekende positie vast; één vinger aan de remmen en de andere vingers om de grips heen. Mijn duim zat dus steeds paraat om te kunnen bellen.

En dat bellen gaat ook gewoon super makkelijk, gewoon omdat de lepel vlak aan de duim zit. Het maakt eigenlijk niet uit of het bergop of bergaf gaat of heel erg technisch of bochtig is.

Extra tip!

Ik bedacht me onderweg dat dit ook wel héél erg handig kan zijn in de Ardennen. De afdalingen zijn daar immers nog wat sneller en langer en wandelaars kom je er ook regelmatig tegen. Ik kijk er alvast naar uit om dat ook een keertje in de praktijk te testen.

Trigger bell op de mtb

Wat vond ik minder aan de Trigger bell in de praktijk?

Van het strapbandje had ik totaal geen last omdat mijn hand er in alle omstandigheden perfect naast zat. Wanneer ik mijn handen op het stuur laat rusten heb ik de gewoonte enkele vingers richting toch in de buurt van de remgreep te houden. Hier zat nu echter de Trigger bell, dus was dat niet heel erg praktisch.

Wel vind ik het nog steeds jammer dat je de Trigger bell op de grip (of lockring van de grip) moet vastmaken, ook al had ik er geen last van. Het toont wat lomp in mijn ogen.

Conclusie; test geslaagd?

Ik ga in elk geval de Trigger bell wel een keertje meenemen naar de Ardennen of een andere omgeving waar het nog meer mountainbiken is met snelle afdalingen en technische passages.

Op het bochtige singletrack parcours waar ik de bel dit keer getest heb slaagde deze wel met glans en deed hij echt wat er beloofd wordt.

Ondertussen had ook Elke een ritje gemaakt met de Trigger bell en zij was erg enthousiast over deze fietsbel. Ze vind het erg handig dat je je hand aan het stuur kan houden wanneer je (plots) moet bellen. Een enkele keer had ze wel de bel een keer per ongeluk bediend. Misschien dat de positie nog een beetje finetuning kan gebruiken om dit helemaal te voorkomen. De Trigger bell heeft ondertussen wel een vaste plek op het stuur van haar mountainbike gekregen.

Conclusie: Trigger bell kopen of niet?

De Trigger bell is zeker en vast een praktische fietsbel en kan gewoon door elke fietser gebruikt worden. Het is vooral handig wanneer je in situaties komt waar je je handen het liefst aan het stuur wil houden. Er zijn natuurlijk ook andere bellen die je in de buurt van je hand kan zetten. Maar ik ben er wel van overtuigd dat je haast altijd sneller zal kunnen bellen met de Trigger bell.

Ook op technisch terrein en slingerende singletracks is een tikje met de duim gewoon vliegensvlug gedaan. Naarmate je het vaker doet wordt het ook een automatisme. Is dat voor jou voldoende en moet het niet meer dan dat zijn, dan is de Trigger bell zeker een aanrader.

Heb je net als mij een lockout op het stuur staan of heb je nog een 2x- of 3x-aandrijving dan is het dus wel even puzzelen om de juiste positie te vinden. Kijk je daar al wat tegen aan of hou je van een super strakke cockpit? Dan is de Trigger bell mogelijk niets voor jou.

De bevestiging op de grips is ook niet echt mijn ding maar de werking van de bel maakte dat voor mij dan wel weer goed.

Hoe denk jij erover? Laat het ons zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”