USWE MTB Hydro 8l getest; is deze echt 100% bounce free?

USWE MTB Hydro test review

Tijdens de Cape Epic van 2022 was het al USWE wat de klok sloeg. Het minimalistische Outlander Pro hydration pack was alom tegenwoordig op de rug van vele profs. Voor recreatieve mountainbikers, die graag wat extra spulletjes en tools meepakken, heeft het Zweedse merk de USWE MTB Hydro ontwikkeld.

De USWE MTB Hydro is verkrijgbaar in 3 verschillende groottes en maakt ook gebruik van het “No Dancing Monkey” harnas dat 100% bounce free is. Ik koos met de 8 liter versie, met 5 liter opslagruimte en een HydraPak van 3 liter, bewust voor de gulden middenweg.

Wat deze USWE MTB Hydro drinkrugzak allemaal te bieden heeft, waarom ik voor de 8 liter versie koos en of deze écht 100% bounce free is ontdek je in deze review. Vooral naar dat laatste waren we zelf ook erg benieuwd!

Wij hebben de UWSE MTB Hydro zelf aangekocht. Deze review is niet gesponsord en onze bevindingen zijn afkomstig uit onze eigen ervaringen met deze rugzak.

USWE; bounce free action backpacks!

Het team achter USWE was in hun jeugdjaren voornamelijk bezig met offroad motorrijden. De rugzakken die ze droegen om hun voedsel, drank en tools mee te kunnen nemen waren erg oncomfortabel en stuiterden in het rond als dansende apen, met de nodige rugpijn en ongemakken als gevolg…

Dat moest beter kunnen dachten ze. Met een oud Husqvarna naaimachine gingen ze in 2007 aan de slag en ontwierpen ze, zonder al teveel kennis, hun eerste prototype. USWE was geboren.

Tot op vandaag is hun missie nog steeds om rugzakken te ontwerpen die in alle omstandigheden op hun plaats blijven zitten en waarvan je niet eens merkt dat je er eentje draagt.

Hun gepatenteerde harnas met 4-puntsbevestiging is ondertussen wereldberoemd en sleepte al enkele awards in de wacht. En ook vele profatleten zijn overtuigd van de USWE action- en hydration packs.

USWE No Dancing Monkey harnas

Door het unieke harnas sluiten de rugzakken perfect aan op het lichaam zonder de ademhaling en bewegingsvrijheid te beïnvloeden. Daarnaast zijn de rugzakken 100% bounce free. Deze technologie kreeg de prachtige benaming “No Dancing Monkey”, een dikke knipoog naar de beginjaren waar het idee ontstond…

Alle USWE rugzakken worden ontwikkeld in samenwerking met verschillende topatleten en ambassadeurs van het merk.

USWE MTB Hydro in detail

Ik was al enige tijd op zoek naar een nieuwe mtb rugzak toen ik van deze USWE hydration packs hoorde. De Outlander Pro ging het al zeker niet worden door het gebrek aan opbergruimte. Toen ik het aanbod wat meer in detail ging bekijken viel mijn oog op de MTB Hydro…

De MTB Hydro heeft alle eigenschappen die de “pro” packs ook hebben, maar heeft daarnaast meer opbergruimte en een grotere drinkzak. De keuze was daardoor vrij snel gemaakt…

No Dancing Monkey harnas

De USWE MTB Hydro is een lichtgewicht drinkrugzak speciaal ontwikkeld voor gravel- en mountainbikers. De rugzak is uitgerust met het No Dancing Monkey 1.2 harnas waardoor de rugzak niet gaat stuiteren, zelfs niet op het ruigste terrein.

Het harnas is volledig af te stellen op je lichaam met de velcro straps (van M tot en met XL). De MTB hydro is zowel geschikt voor mannen als voor vrouwen.

Het harnas klik je makkelijk vast met de NDM buckle. Met één simpele klik op de grote knop maak je het harnas met één hand weer los.

USWE MTB Hydro NDM Buckle

3, 8 of 12 liter inhoud

De USWE MTB Hydro is verkrijgbaar met een inhoud van 3l, 8l en 12 liter. Daarnaast heb je ook keuze qua kleur en kan je kiezen voor een zwart, zwart-blauw of zwart-rood model.

De 8l en 12 liter versie zijn voorzien van een Elite hydration waterzak met 3 liter inhoud. De 3 liter versie heeft slechts ruimte voor 2 liter drank.

Opbergruimte en handige extra’s

De overige ruimte in de rugzakken kan gebruikt worden om de nodige tools, voeding, je smartphone en andere belangrijke spulletjes op te bergen. De 3 liter versie heeft een afneembaar opbergvak terwijl de opbergruimte bij de 8l en 12 liter versie deel uitmaakt van het geheel.

Je hebt dus respectievelijk 0-1l, 5l of 9l opbergruimte voor spulletjes ter beschikking afhankelijk van welke totale inhoud je gekozen hebt.

De USWE MTB Hydro drinkrugzakken zijn uitgerust met een magnetische clip waardoor de drinkslang mooi op zijn plaats blijft hangen en niet in de weg komt te zitten.

USWE MTB Hydro magneet

Naast de extra opbergruimte bij de grote versies is er bij deze rugzakken een extra vak waarmee je een extra helm kan meenemen of jouw helm (tijdelijk) in kan opbergen.

Ik koos voor de 8 liter versie in zwart-rode uitvoering, de gulden middenweg in de MTB Hydro collectie.

Waarom ik voor de USWE MTB Hydro 8 liter versie koos

Omdat 1 liter opbergruimte me wat krap leek en ik reeds een andere rugzak met 15 liter inhoud heb koos ik voor de 8 liter versie.

USWE MTB Hydro 8l

Een bewuste keuze omdat ik het enerzijds toch belangrijk vind om bepaalde tools en spullen onderweg bij me te hebben; je weet immers nooit… Anderzijds wou ik ook zoveel mogelijk drank kunnen meenemen voor de langere ritten. Hierdoor was de 3 liter versie, met kleinere waterzak van 2 liter, geen optie voor mij.

De Outlander 9l was wel een andere mogelijke optie maar ik vond de MTB Hydro qua looks gewoon mooier. Het ding hangt dan wel op je rug, waar je het niet eens ziet, maar het is in mijn ogen toch leuker om rond te rijden met accessoires die je ook echt leuk en mooi vindt.

Eerste indruk van de USWE MTB Hydro 8l

Toen ik de USWE MTB Hydro uit de verpakking haalde was ik verrast van de grootte van deze rugzak. Ik had hem eerlijk gezegd iets kleiner verwacht. Op zich geen probleem want dat wilde natuurlijk zeggen dat er best wel wat in kan…

MTB Hydro afstellen

Bij de rugzak zit ook een erg belangrijk en gelukkig ook opvallend kaartje waarop vermeld staat hoe je de MTB Hydro en het No Dancing Monkey harnas op maat moet maken. Dit is heel erg makkelijk en staat ook gewoon klaar en duidelijk op het kaartje afgebeeld.

De USWE MTB Hydro is geschikt voor een borstomtrek van 84 tot 110 cm. Binnen deze twee omtrekken kan je de rugzak afstellen voor maatje M/L of maatje XL. De rugzak is standaard afgesteld op maatje XL.

Heb je een kleinere borstomtrek dan moet je de horizontale riem van lus veranderen. Op die manier wordt het harnas “kleiner” en zal het strakker om je borst zitten.

Bovenstaande is echt doodsimpel en het was voor mij veruit het makkelijkste systeem, dat ik ooit gebruikt heb, om een rugzak kleiner of groter te maken.

No Dancing Monkey 1.2 harnas

Het speerpunt van deze USWE MTB Hydro is natuurlijk het No Dancing Monkey harnas. Ik was er in elk geval erg benieuwd naar. Vooral dan of het echt niet beweegt en dus 100% bounce free is zoals ze bij USWE beweren.

Met de “buckle” kan je het harnas sluiten en je kan het ook weer openen met 1 druk op de knop. Dit geheel leek me in eerste instantie vrij fragiel te zijn, maar eens alles in elkaar geklikt is vormt het wel een stevig geheel. De buckle zit ook op je borst waardoor het in de meeste gevallen, zelfs bij een valpartij, geen gevaar loopt.

USWE MTB Hydro NDM Buckle

Het harnas is in elk geval wel erg stevig en éénmaal je de juiste maat M/L of XL bepaald hebt is het enkel nog zaak om de rugzak verder op maat af te stellen via de velcro-sluitingen op de horizontale riemen. Dit doe je door de velcro’s vast te nemen, diep in te ademen en ze dan te sluiten tot waar het gaat.

Is de rugzak daarna nog niet helemaal naar jouw wens afgesteld dan kan je de verticale straps ook nog aanpassen. Dit was bij mij niet nodig. Voor vrouwen met grotere borsten zijn deze velcro’s dan wel weer erg handig om het harnas perfect af te stellen.

USWE MTB Hydro velcro straps

Het No Dancing Monkey harnas is goed afgesteld wanneer het strak aansluit op je lichaam. Helemaal finetunen moet je natuurlijk doen in fietshouding. Ik had het in elk geval wel strak afgesteld maar ook weer niet te strak. Het harnas kreeg ik nog vrij makkelijk dicht.

Ik sprong met de gevulde rugzak, die strak tegen mijn lichaam plakte, enkele malen op en neer en het geheel bleef onbeweeglijk op zijn plaats zitten… Bounce free was het op die manier zeker wel. Maar zou dat op de mountainbike en op hobbelig terrein ook zo zijn…

Elite Hydration waterzak

De Elite Hydration waterzak (HydraPak) vinden was geen enkel probleem. Het schuifsysteem om de waterzak af te sluiten is erg vernuftig en werkt erg makkelijk. Echter had ik wel even moeite om de waterzak ook daadwerkelijk open te krijgen om er water in te kunnen doen.

USWE elite hydration HydraPak

Toegegeven, de oplossing hiervoor heb ik gevonden dankzij een filmpje op YouTube. Ik wou de waterzak ook niet meteen naar de vaantjes helpen. Gelukkig was ik niet de enige die de opening van de waterzak niet meteen kon vinden, vandaar het filmpje waarschijnlijk.

Hydrapak vullen

Eénmaal je weet waar je de Elite Hydration waterzak moet openen is het natuurlijk kinderspel om deze te gaan gebruiken, of niet?

De waterzak is best aan de lange kant waardoor het moeilijk is om de maateendheid in de gaten te houden tijdens het vullen. Om de hoeveelheid perfect te kunnen doseren heb je een hogere kraan (grotere afstand tussen kraan en gootsteen) nodig.

USWE elite hydration HydraPak

Daarnaast vond ik het ook moeilijk om de waterzak vast te houden, de opening open te houden én tegelijk sportdrank poeder toe te voegen. Gelukkig is daar ook een simpele oplossing voor door eerst de sportdrank in een bidon te mengen en dan in de Hydrapak te kappen.

Wat wel erg handig is aan deze waterzak is dat je deze volledig binnenstebuiten kan draaien. Hierdoor kan je de waterzak pas echt proper maken en houden!

De USWE HydraPak is gegarandeerd lek- en volledig BPA- en PVC-vrij. Daarnaast kan je deze zelfs schoonmaken in de vaatwasser (op het bovenste rek). De waterzak is bestand tegen temperaturen tot 60°C.

In de MTB Hydro rugzak is een apart vak voorzien waarin je de waterzak moet plaatsen. Dit gaat erg makkelijk wanneer er geen drank in zit.

Een gevulde waterzak vraagt iets meer moeite, zeker wanneer er ook spullen in de andere opbergruimtes aanwezig zijn. Maar ook hier geldt weer dat éénmaal je de juiste techniek te pakken hebt het een fluitje van een cent wordt.

Aan de bovenzijde van het vak hangt een velcro lusje dat je door de opening van het schuifsysteem kan vastmaken.

USWE HydraPak

Magnetische drinkslang

Niets irritanter dan een drinkslang die in de weg bungelt tijdens het mountainbiken. Een magnetische drinkslang is in mijn ogen altijd een must bij een hydration pack. De USWE MTB Hydro heeft dit natuurlijk ook en de magneet vond ik meteen bijzonder krachtig!

De magneet kan je zowel links als rechts op het harnas bevestigen afhankelijk vanaf welke kant je wil kunnen drinken. Ik koos er in eerste instantie voor om de magneet aan de rechterkant te hangen omdat ik dit zo gewoon was bij mijn andere rugzak.

Het magneetje op de slang kan je van positie veranderen afhankelijk van je eigen voorkeur.

De slang kan je eenvoudig verbinden met de waterzak dankzij de plug-n-play koppeling. Via de opening in de rugzak kan je de slang naar buiten laten komen. Deze kan je verder geleiden achter het reflecterende element op het harnas. Onderaan houdt de magneet de slang op zijn plaats.

Wat me wel opviel was dat de drinkslang erg lang is. Dit kan ook een gedacht zijn aangezien de slang van mijn andere rugzak eerder aan de korte kant is. Hier ben ik dus nog niet helemaal uit wat het nu precies is.

Een andere mogelijkheid van bevestigen is om de slang via rechts te laten lopen maar het magneetje op de linkerzijde van het harnas bevestigen (omgekeerd kan uiteraard ook). Dit heb ik natuurlijk ook getest, want op die manier komt de slang veel minder laag te hangen.

Nadeel van deze methode is wel dat je de slang uit het magneetje moet halen om de rugzak uit te doen… Tijdens het fietsen zelf is dat natuurlijk geen issue…

Tijdens de testritten zou het wel duidelijker worden wat voor mezelf de meest praktische optie is. Verderop lees je er dus zeker meer over…

Blaster Bite Valve

USWE Blaster Bite Valve in open positie

De slang en de waterzak is natuurlijk niet voldoende om makkelijk te kunnen drinken. Het mondstuk van deze MTB Hydro, de Blaster Bite Valve, voelt heel erg robuust en stevig aan.

Om te kunnen drinken moet je lichtjes op het mondstuk bijten en tegelijk zuigen. Dit heb ik meteen geprobeerd en het werkt voortreffelijk! De Bite Valve kan je ook “locken” door het mondstuk linksom richting de “X” te draaien.

De Blaster Bite Valve kan je ook makkelijk en snel demonteren om deze proper te maken. Hierdoor kan je eveneens de drinkslang deftig schoon maken met water en de HydraPak Tube Brush.

Opbergruimte van de USWE MTB Hydro

Mijn allereerste indruk, dat deze MTB Hydro groter was dan gedacht, deed me al vermoeden dat er ook echt véél meer in zou kunnen dan ik had gedacht, en in werkelijkheid was dat ook zo.

Om de rugzak te kunnen testen moest deze natuurlijk goed gevuld worden met de tools en spullen die ik anders ook mee zou nemen. Wat ook meteen één van de doorslaggevende factoren was om voor de USWE MTB Hydro te kiezen waren de handige opberglussen in het grote vak.

Deze lussen kan je gebruiken om een multitool, bandenlichters, CO2-patroon of andere langwerpige spullen op te bergen.

USWE MTB Hydro opbergruimte en lussen

Schuin onder deze lussen zit er een groot vak dat je in twee kan kleine vakken kan opdelen met behulp van de velcro in het midden. Ik stopte er gelletjes, repen, tiewraps en een rolletje reperatietape in.

De rest van de ruimte kan je gebruiken om grotere spullen mee te nemen. Ik stopte er mijn elektrische fietspomp en tubeless repair kit in, en noch was dit vak niet vol!

USWE MTB Hydro opbergruimte en lussen

Ik was het bijna vergeten maar ook de smartphone, bankkaarten en wat klein geld moesten er ook nog in. Hiervoor gebruikte ik het extra meshvak aan de achterkant van het grote opbergvak waar ik de tools opgeborgen had. Ik vond het wel jammer dat dit vak geen rits- of velcrosluiting heeft.

USWE MTB Hydro mesh vak

USWE MTB Hydro getest tijdens het mountainbiken

De eersten indruk van de USWE MTB Hydro was in elk geval bijzonder goed. Alle spulletjes en tools pasten vlotjes in de verschillende vakken. Voor de eerste paar testritjes besloot ik zoveel mogelijk in het bos en op verschillende ondergronden te testen. Langere ritten met een volle waterzak hield ik nog even voor later zodat ik eerst wat kon wennen aan het harnas en de rugzak in het algemeen.

USWE MTB Hydro test review

Eerste testritten met de MTB Hydro

Het gevoel

De strak rond het lichaam zittende rugzak is even wennen als je dit niet gewoon bent. Mijn andere rugzak, van het merk CamelBak, zit minder strak en is een low rider model waardoor het gewicht meer op de heupen rust. De USWE MTB Hydro zit hoog op de rug. Ook dit was weer even wennen.

Na een stukje fietsen en zeker wanneer ik het bos indraaide en de focus op de trails lag was ik al gewoon geworden aan het gevoel van deze rugzak.

Hoewel het geheel best strak rond het lichaam zit kan je nog optimaal ademen zonder dat het harnas je daarbij stoort. Het geheel is elastisch waardoor het gewoon mee beweegt met je ademhaling, hoe hard je ook in en uit ademt…

USWE MTB Hydro harnas

Opbergruimte en eten

Ik had ook wat gelletjes mee voor onderweg. Omdat er geen opbergvakken op de riemen van het harnas zijn had ik deze in het grote opbergvak gestopt. Ik was dan wel genoodzaakt om te stoppen om het gelletje er even uit te nemen. Persoonlijk vind ik dat geen issue en vind ik het zelfs fijner om rustig te kunnen eten.

De verpakking moest ik ook nog even kwijt zien te raken. Toen viel me op dat ik, door de hoge positie van de MTB Hydro, weer makkelijk aan de achterzakken van mijn mtb-truitje kon. Dit was bij mijn andere rugzak namelijk niet het geval. Ik kon de gelletjes en de lege verpakking dus gewoon in de achterzak van mijn truitje stoppen.

Op die manier creëer je ook weer extra opbergruimte voor de echt lange ritten waarbij je bijvoorbeeld extra kledij mee wilt nemen.

Elite Hydration waterzak en Blaster Bite Valve

Het gelletje moest ook even doorgespoeld worden, tijd voor een slokje water dus. Door de lange slang kan je niet missen en heb je deze zo beet. In het begin moest ik wel nog even grabbelen naar het mondstuk omdat de slang wat langer is dan ik gewoon was bij mijn andere rugzak.

Het drinken door de Blaster Bite Valve gaat erg makkelijk en er komt zeker voldoende water doorheen. De slang terug in het magneetje mikken daar had ik nog wat moeite mee, ook weer omdat ik het heel anders gewoon was. Ik vermoed dat het veel vlotter zal gaan als de USWE MTB Hydro je eerste mtb rugzak is.

USWE MTB Hydro 8l

De positie van het magneetje kan je wel makkelijk aanpassen waardoor je uiteindelijk de juiste en meest praktische positie, voor jezelf, wel zal vinden. Met de juiste afstelling zal je merken dat de twee magneetjes elkaar haast blindelings vinden.

Oefening baart kunst in dit geval en ondertussen is het bij mij steeds vaker van de eerste keer raak…

No dancing monkey?

Ondertussen was ik diep in het bos beland en werd het terrein wat hobbeliger en technischer. De uitgelezen kans dus om het 100% bounce free harnas aan de ultieme test te onderwerpen…

Ik kan je alvast zeggen dat er geen dansende apen te bespeuren waren, niet bij de eerste, tweede en niet bij de zoveelste testrit. De USWE MTB Hydro loodst je in ALLE omstandigheden over alle hobbels en bobbels zonder ook maar één vin te verroeren. Ik was er zelf ook erg van onder de indruk. Op geen enkel moment bewoog of schokte de rugzak.

Het enige wat door elkaar geschud werd was ikzelf toen ik met mijn hardtail over een serieuze wortelafdaling naar beneden stuiterde. De MTB Hydro bleef er echter rustig onder…

USWE MTB Hydro

Het ging zelfs zo ver dat ik na verloop van tijd haast niet meer merkte dat ik de rugzak droeg. Uiteraard voel je het harnas wel om je lichaam zitten, weliswaar zonder dat het stoort of ongemakkelijk wordt.

De waterzak was tijdens de verschillende korte testritten vanzelfsprekend niet tot de nok gevuld. Wat ik af en toe wel hoorde was het “klotsende” water in de waterzak.

Wat je zelf niet ziet maar wat ook wel een beetje mee heen en weer schudt, wanneer het bobbelig wordt, is de inhoud van de rugzak, althans de tools en dingetjes die niet achter een lus vastgehaakt zitten. Dit is natuurlijk onvermijdelijk tenzij je de rugzak tot de nok vult en alles op elkaar prakt zodat het niet meer kan bewegen.

Omdat het harnas en het geheel zo goed als niet niet beweegt ondervind je daar geen last van, althans dat was mijn gevoel.

Lange testrit met de USWE MTB Hydro

Om pas echt een goed oordeel te kunnen vellen over deze USWE MTB Hydro moest het volle potentieel natuurlijk eerst benut worden. Door het totale volume van 8 liter, waarvan 3 liter ruimte voor drank, is deze MTB Hydro uiteraard ook geschikt voor langere ritten of zelfs dagtochten.

Helemaal mijn ding dus, en ik was dan ook benieuwd of de MTB Hydro me even goed of zelfs beter zou bevallen als tijdens de kortere (test)ritten. Want toegegeven, ik was na de verschillende korte ritten best wel onder de indruk van de USWE MTB Hydro. Al had ik ondertussen ook wel wat mindere puntjes ontdekt, waarover later in deze review meer…

Op pad met een volle waterzak

Met een tot de nok gevulde Hydrapak waterzak voelt de MTB Hydro volledig anders aan. Het extra gewicht dat hoog op je rug rust is wel even wennen, zeker ten opzichte van een lege of iets minder gevulde waterzak.

Door het hogere volume in de rugzak zat deze nog strakker, en eigenlijk zelfs te strak in de toen huidige afstelling. Gelukkig kan je dit met de horizontale velcro’s meteen aanpassen, wat ik dan ook gedaan heb. De volle waterzak blijft natuurlijk wel vol en een extra gewicht dat je mee moet dragen.

Uiteindelijk was dit na enkele bospassages ook geen issue meer, je went er dus wel vrij snel aan.

Ik vreesde er wel een beetje voor dat de volle waterzak wat zou gaan stuiteren. Echter viel dat in de praktijk weer erg goed mee. Ik had wel het idee dat een volle HydraPak wel een beetje beweegt wanneer je in het zadel zit en door een kuil of over een hobbel fietst. De keren dat dat gebeurde waren echter op 1 hand te tellen omdat je in zulke gevallen meestal wel uit het zadel komt.

Comfort en algemene indruk

Omdat de rugzak goed gevuld was zat de inhoud ook steviger vast en bleef dit nog beter op zijn plaats zitten. Ook tijdens de langere ritten was er geen sprake van dansende apen. Het 4-punts harnas is daarom in mijn ogen zeker en vast beter en betrouwbaarder dan een borst- en heupriem die je bij andere mtb rugzakken hebt.

USWE MTB Hydro achterkant

De achterkant van de MTB Hydro is tevens goed geventileerd en zorgt ervoor dat je ook in warme omstandigheden lang en comfortabel kan fietsen. Tijdens de verschillende testritten, zowel de korte als de lange, was het heel erg warm maar op geen enkel probleem ondervond ik problemen of ongemakken. De MTB Hydro bleef van begin tot einde erg comfortabel om te dragen.

USWE MTB Hydro 8l review en eindoordeel

Ondertussen heb ik de UWSE MTB Hydro in de 8 liter versie uitvoerig getest tijdens verschillende mtb ritten, zowel korte als wat langere ritten. Op die manier heb ik zowel de vele plus- als ook wat minpuntjes van deze mtb rugzak aan de lijve kunnen ondervinden.

Minpunten

De in mijn ogen wat mindere punten van de UWSE MTB Hydro zijn veelal praktische dingetjes waar wel een oplossing voor is of waar je gewoon aan moet wennen.

Geen opbergruimte aan de voorkant

Het grootste minpunt voor mezelf is het ontbreken van opbergruimte aan de voorkant van de rugzak. Dit kan je natuurlijk wel oplossen door bijvoorbeeld de UWSE phone pocket (zie verder) aan te schaffen. Maar dat kost je dan wel weer wat extra centen.

Zo moet ik er nu een gewoonte van maken om gelletjes de achterzak van mijn truitje op te bergen. In principe dus ook weer iets om aan te wennen. Waar je ook aan moet wennen, zeker wanneer je de MTB Hydro voor de eerste maal draagt, is dat deze best strak om je lichaam zit.

HydraPak struggles

De opening van de HydraPak waterzak vinden was een heus avontuur waar een YouTube filmpje de oplossing voor was. Uiteindelijk is het best logisch maar je wil niet meteen de zak naar de filistijnen helpen natuurlijk.

Ook het vullen van de waterzak was de eerste paar keren best een uitdaging. De zak is best lang en de opening moet je best hard opentrekken en dan nog open zien te houden. Dit heeft natuurlijk wel als voordeel dat de waterzak, wanneer hij dicht is, ook echt goed dicht en lekvrij is.

Een volledig gevulde HydraPak, en dan bedoel ik echt met 3 liter water/sportdrank, in de rugzak plaatsen is niet evident. Zeker wanneer er in de andere vakken tools en spulletjes zitten.

Prijskaartje

De USWE MTB Hydro hebben we zelf aangekocht en het is zeker en vast niet de goedkoopste mtb rugzak op de markt. Na deze uitvoerig getest te hebben ben ik er wel van overtuigd dat deze zijn prijs waard is. Natuurlijk had hij wel wat goedkoper mogen zijn…

Pluspunten

De bovenstaande minpunten zijn voornamelijk praktische puntjes waar wel een mouw aan te passen is, zeker naarmate je de USWE MTB Hydro meer gaat gebruiken. Daarom wegen de minpuntjes in mijn ogen zeker niet op tegen de vele pluspunten en het praktische gemak van deze mtb rugzak.

No Dancing Monkey harnas; 100% bounce free

Waar ik echt benieuwd naar was, en niet teleurgesteld door werd, was het No Dancing Monkey harnas. Dankzij de 4-punts bevestiging blijft het harnas en dus ook de rugzak roerloos op je rug zitten ongeacht het terrein. Het is wel belangrijk om het harnas goed af te stellen zodat het nauw aansluit op je lichaam.

Door de strakke pasvorm zou je denken dat je ademhaling belemmert wordt, maar niets is minder waar. Het geheel is elastisch en beweegt mee met je lichaam tijdens het ademen.

Véél en praktische opbergruimte

De opbergruimte in deze MTB Hydro 8 liter is verrassend groot en héél erg praktisch. Naast de handige lussen heb je twee grote vakken ter beschikking. Het ene vak kan je in twee delen waardoor je spulletjes mooi georganiseerd en op hun plaats blijven zitten. Het meshvak aan de achterzijde, bij de waterzak, is handig. Hierin kan je bijvoorbeeld je smartphone, wat geld en bankkaarten in opbergen.

De totale opbergruimte voor spulletjes bedraagt 5 liter wat meer dan voldoende is voor de belangrijkste tools, voeding en zelfs wat extra kledij.

USWE MTB Hydro

HydraPak en Blaster Bite Valve

Naast de enkele minpuntjes betreffende de HydraPak waterzak heeft deze natuurlijk ook wel zijn pluspunten en praktische gemakken. Zo is het een zaligheid dat je de waterzak binnenstebuiten kan draaien. Hierdoor kan je deze pas echt goed schoonmaken. Dat is voornamelijk handig als je sportdrank/poeder in de zak gebruikt hebt.

Het schuifsysteem om de HydraPak af te sluiten is het makkelijkste systeem dat ik ooit gebruikt heb en 100% betrouwbaar en lekvrij. Geen enkele keer is er een druppel water of sportdrank uit de zak gelopen nadat ik deze afgesloten had.

De Blaster Bite Valve zorgt voor véél drank zonder er al teveel moeite voor te moeten doen. Hierdoor hoef je ook niet te lang aan het ding te slurpen en kan je je gewoon weer focussen op het parcours.

Rijcomfort en gebruiksgemak

Hoewel het door de best lange drinkslang wat zoeken is naar de perfecte afstelling is deze dankzij de krachtige magneet wel heel erg handig in gebruik. Omdat de magneet zo krachtig is hoef je de slang zelfs niet 100% juist te mikken. Eénmaal je de juiste afstelling hebt gevonden en er aan gewoon bent geraakt zit je nooit te klooien om de slang in de magneet te mikken.

Het NDM harnas kan je met 1 vinger en 1 klik meteen openen om het uit te doen. Het geheel afstellen is super makkelijk dankzij de velcro’s. Geen gedoe met riempjes langer en korter maken, je hoeft enkel de velcro strakker of losser te maken.

Plus- en minpunten van de UWSE MTB Hydro

Onderstaand vind je een overzicht van zowel de plus- als minpunten die ik tijdens het testen en gebruiken van deze MTB Hydro ondervonden heb:

Pluspunten
  • 100% Bounce free No Dancing Monkey harnas;
  • Makkelijk op maat te maken en af te stellen;
  • Verrassend veel én praktische opbergruimte;
  • 3 lussen om tools vast te maken;
  • Goede ventilatie en comfort, ook in warm weer en tijdens lange ritten;
  • HydraPak waterzak is makkelijk schoon te maken;
  • Blaster Bite Valve is lekvrij, afsluitbaar en geeft veel water in één teug;
  • Schuifsysteem van Hydrapak werkt perfect en is 100% lekvrij;
  • NDM harnas met 1 klik open te krijgen;
  • Ademen is geen probleem ondanks het strakke harnas;
  • Krachtige magneet houdt de drinkslang op zijn plaats.
Minpunten
  • Zit strak om het lichaam, is even wennen;
  • Waterzak en drinkslang zijn vrij lang;
  • Geen opbergruimte aan de voorkant;
  • Volle waterzak in de rugzak krijgen is even puzzelen;
  • Blaster Bite Valve moeilijker te reinigen;
  • HydraPak de eerste keer openkrijgen en vullen vergt wat oefening;
  • Niet de goedkoopste mtb rugzak.

Eindoordeel en conclusie

De USWE MTB Hydro 8l is voor mij persoonlijk een heel erg goede aankoop geweest. Ondanks de minpuntjes en enkele praktische ongemakjes in het begin is deze mtb rugzak voor mij wel een schot in de roos. De minpuntjes zijn ook te wijten aan het feit dat ik vergelijkingsmateriaal had met mijn vorige mtb rugzakken.

Na verschillende maanden deze rugzak in gebruik te hebben zijn vele minpuntjes ook weer weggewerkt en is er vrijwel niets dat me nog echt stoort of een ongemak is. Zo maak ik bijvoorbeeld mijn sportdrank eerst in een bidon om deze dan over te gieten in de HydraPak waterzak. En zo zijn er nog vele dingetjes waar je uiteindelijk wel de beste methode voor zal vinden.

Het Bounce Free No Dancing Monkey harnas heeft de test met glans doorstaan en ik ben ontzettend blij dat het harnas ook echt doet wat het beloofd. De strakke pasvorm is even wennen, maar éénmaal je je focust op het terrein voor je dan ben je dit snel vergeten. Na verloop van tijd en verschillende ritten voel je de rugzak nog maar amper zitten.

Ben je zelf nog op zoek naar en oerdegelijke mtb rugzak met drinksysteem dan kan ik de UWSE MTB Hydro enkel en alleen maar aanraden. Wat je wel zelf nog moet doen is kiezen welke inhoud je precies wenst te gebruiken.

Voor wie is de USWE MTB Hydro geschikt?

De USWE MTB Hydro is verkrijgbaar in 3 verschillende versies; 3l, 8l en 12l. Deze mtb rugzakken zijn speciaal ontworpen voor mountainbikers en gravelbikers. Het No Dancing Monkey harnas is op alle drie de rugzakken aanwezig en zorgt ervoor dat de rugzak op elk type offroad terrein roerloos op je rug blijft zitten.

Welke inhoud je kiest hangt voornamelijk af van de hoeveelheid drank die je onderweg nodig hebt en hoeveel spullen je wenst mee te nemen.

De 3 liter versie viel bij mij af omdat de HydraPak slechts een inhoud van 2 liter heeft. Voor kortere ritten, toertochten of als je ook bidons meeneemt is deze kleinere variant zeker en vast wel geschikt. Het handige aan de 3 liter versie is het demonteerbare opbergvak. Hierdoor kan je deze rugzak ook gebruiken tijdens wedstrijden waar je in principe geen tools nodig hebt of er materiaalposten zijn.

De 12 liter versie is dan weer geschikt voor dagtochten of zelfs meerdaagse avonturen waarbij je veel extra spullen wenst mee te nemen.

De 8 liter versie is in principe de gulden middenweg tussen de andere twee MTB Hydro rugzakken. Je kan 3 liter drank meenemen en de belangrijke tools en wat extra spullen kunnen makkelijk mee.

USWE MTB Hydro extra en handige accessoires

Om de UWSE rugzakken nog wat praktischer te maken kan je deze uitrusten met enkele accessoires:

Beide accessoires zijn compatibel met het No Dancing Monkey harnas. Het action cam harnas is in feite een nieuw harnas waarmee je het originele harnas vervangt. Je kan er dan wel een GoPro op bevestigen.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“Zonder zorgen de winter door”