Wahoo ELEMNT Bolt 2.0 review (2022); dit is de nieuwste Wahoo fietsnavigatie

Wahoo ELEMNT Bolt 2.0 Review

De Wahoo Element Bolt is enkele jaren geleden (2017) door Wahoo ontwikkeld als eerste ELEMNT fietscomputer van dit merk. Het is een bike computer die gemaakt is om je fietsprestaties effectief te kunnen registreren en je daarnaast van navigatie te voorzien tijdens je fietsritten zowel on- als offroad. Deze fietscomputer wordt vooral gekenmerkt door compactheid en gebruiksgemak. 

Met de Wahoo Elemnt Roam, de opvolger van de Bolt, werd in 2019 vervolgens een nieuwe fietscomputer door Wahoo geïntroduceerd die zowel hardwarematig als qua functionaliteit meer opties en mogelijkheden bood. Moest je ook wat meer voor betalen trouwens. Dit model heeft de oorspronkelijke Wahoo Elemnt Bolt uitgefaseerd want deze is online vrijwel nergens meer te verkrijgen.

Goed nieuws nu echter voor de Bolt-liefhebbers want we zijn weer een tijdje verder. En Wahoo heeft ondertussen andermaal een nieuw model fietscomputer aan het portfolio toegevoegd. Het is ditmaal de directe opvolger van de Bolt: de Wahoo Elemnt Bolt 2.0.

In dit artikel lees je onze review van dit device. Wij vergeleken het met zijn voorgangers en andere merken bike computers zodat jij als mountainbiker (of wielrenner) een verantwoorde keuze kunt maken in al het “fietscomputergeweld”.

Wahoo ELEMENT BOLT 2

Wahoo Elemnt Bolt 2.0 kenmerken

Allereerst let even op! Want in dit artikel hanteren we veelvuldig de term “Wahoo Elemnt Bolt 2.0”. Wahoo zelf spreekt daar echter niet van en heeft het gewoon over de nieuwe Bolt, zijnde een upgrade van die eerste versie die inmiddels grotendeels van de markt is verdwenen. 

De nieuwe Wahoo Elemnt Bolt (2.0) is te omschrijven als een fietscomputer met een fraai compact en uiterst aerodynamische design. Er is sprake van intuïtief gebruiksgemak en de mogelijkheden tot prestatiemeting zijn eindeloos. Daarnaast is deze bike computer een navigatiemiddel dat je op je mountainbike of racefiets waar dan ook naartoe loodst over alle soorten paden of wegen.

De Bolt 2.0 is in staat om onder andere tijdsduur, snelheid, afgelegde afstand en geleverd wattage te meten. Het apparaat registreert alles uiterst nauwkeurig met behulp van een GPS-sensor die gebruik maakt van de hoogwaardige GLONASS en GALILEO satellietsystemen. Nergens verlies je bereik.

Wil je nog nauwkeurigere data of extra gegevens dan verbind je via ANT+ of Bluetooth een hele reeks apart aan te schaffen sensoren die o.a. hartslag en cadans meten.

De Bolt 2.0 beschikt over diverse smartfuncties voor wanneer je tijdens je ritten online wilt blijven. Zo krijg je meldingen wanneer je smartphone een oproep, e-mail, sms of Whatsappje binnen krijgt. Zet deze functie gewoon af wanneer je tijdens het biken niet gestoord wilt worden.

Wahoo ELEMNT Bolt 2.0 Mount

Wat is nieuw ten opzichte van de oude Wahoo Elemnt Bolt?

Vanzelfsprekend biedt de Wahoo Elemnt Bolt 2.0 weer meer dan zijn voorganger, de oude Elemnt Bolt. De oorspronkelijke voordelen zijn echter allemaal gehandhaafd. De behuizing is bijvoorbeeld heerlijk compact gebleven maar nog aerodynamischer dan al het geval was. Daarnaast is er een bak nieuwe functionaliteit aan de oude Bolt toegevoegd. Wij sommen het voor je op:

Scherm

Waar de oorspronkelijke Bolt was voorzien van een zwart-wit-scherm, biedt de Bolt 2.0 een scherm met 64 kleuren. De schermkarakteristieken zijn met behulp van een speciale omgevingslichtsensor die de intensiteit van de achtergrondverlichting stuurt, zodanig doorontwikkeld, dat je in welke omstandigheid dan ook je gegevens steeds eenvoudig afleest tijdens je fietsrit. 

Waar de vorige Bolt-versie beschikte over een eenvoudig plastic scherm, is het scherm van de Bolt 2.0 vervaardigd van Gorilla Glass. Door de kraswerende eigenschappen daarvan blijft de leesbaarheid ook op langere termijn gewaarborgd. 

Wahoo ELEMNT Bolt 2

Design

Je merkt dat Wahoo echt nadenkt over het gebruik van devices tijdens de rit en daarbij zeker ook de omstandigheden waarin de mountainbiker opereert niet vergeet. De kleur van de nieuwe Bolt is niet meer lelijk grijs maar fraai zwart waardoor die nu beter past bij iedere MTB-look.

Daarnaast is het design van de fietscomputer op een aantal punten functioneel aangepast. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat vuil en water niet meer op de fietscomputer kunnen blijven staan of waardoor je vocht en vuil er in 1 ‘swipe’ vanaf veegt. Dat is een groot voordeel.

Ook het bedieningsgemak van de knoppen is op basis van een nieuwe tactiele techniek verbeterd.  

Navigatie

De oude Elemnt Bolt bood navigatiemogelijkheden met afslag-voor-afslag aanwijzingen. Routewijzigingen konden echter alleen toegevoegd (of gewijzigd) worden met behulp van de Wahoo Companion-app op je smartphone. Bij wijzigingen in de route was het dus steeds noodzakelijk om te stoppen en een nieuwe route op je GSM aan te maken en die op je Bolt te synchroniseren via de app. Lege batterij of telefoon vergeten, dan had je een probleem.

De Wahoo Elemnt Bolt 2.0 beschikt echter over zogenaamde Smart Navigation. Je wordt door de nieuwe Bolt volledig vanzelf terug naar je oorspronkelijke route genavigeerd wanneer je afgeweken bent. Daarnaast kan je de routebestemming direct op het Bolt-device zelf veranderen, zonder dat je Smartphone daarbij een rol speelt. Dat fietst een stuk relaxter. 

De nieuwe Bolt beschik overigens over een stuk meer opslagcapaciteit dan de oude versie waardoor je meer kaarten kunt uploaden op het device en niet snel andere kaarten moet deleten om opslag ruimte te genereren.

Wahoo ELEMNT Bolt 2

Gebruikersinterface

De leesbaarheid van kleine getallen, woordjes en pijltjes was nog wel eens lastig op de oude Wahoo Elemnt Bolt. Met de vernieuwde gebruikersinterface van de Wahoo Elemnt Bolt 2.0, met zijn met kleur gemarkeerde velden, kun je echter heel simpel datgene op je scherm weergeven wat voor jou belangrijk is.

Met de nieuwe Bolt focus je dus gemakkelijker op de voor jou relevante data. Je energie heb je tijdens je mountainbiketocht immers toch al hard genoeg nodig. Ook het re-design van de knoppen op de unit draagt bij aan het gemak door nog eenvoudigere bediening.

Wahoo ELEMNT Bolt 2

Elemnt Roam versus Elemnt Bolt 2.0

De Wahoo Elemnt Roam is op de markt voor ongeveer € 350. De prijs van de nieuwe Bolt ligt gemiddeld zo rond de € 280. Beide fietscomputers zijn uitgerust met on-device navigatie en kleurenschermen. Je zult je wel afvragen wat het verschil tussen beide fietscomputers nog is:

BOLT 2.0ROAM
Scherm64-kleuren8-kleuren
Schermgrootte70 x 47 x 21 mm (2,2 inch)80 x 54,4 x 17,8 mm (2,7 inch)
Batterijduur15 uur17 uur
Resolutie320 x 240240 x 400
Gewicht68,04 gram93,05 gram
Led lichtjes1 rij 2 rijen
Turn by TurnOp het toestel & in- appEnkel in-app

De Bolt werd (en wordt) sowieso veel door wielrenners gebruikt vanwege zijn compactheid en daarmee aerodynamischere eigenschappen. Het gewicht is 26 gram lager en de schermgrootte met 2.2 inch een stukje minder dan de 2.7 inch van de Roam.

De totale afmetingen van de Bolt 2.0 bedragen 70 x 47 x 21mm versus 89 x 54.4 x 17.8mm van de aanzienlijk grotere Roam. De afmetingen geven de Roam meer ruimte waardoor extra functionele leds aan de zijkant konden worden toegevoegd.

Wahoo ELEMNT Bolt 2 vs Wahoo ELEMENT Roam
Wahoo ELEMENT Bolt 2.0 vs Wahoo ELEMNT ROAM

Afgezien van de fysieke verschillen in omvang, is het onderscheid tussen beide devices niet zo groot. Beide typen kennen dezelfde gebruikersinterfase die bepaald wordt in combinatie met de Wahoo Companion app en worden gekenmerkt door hun aerodynamische eigenschappen. 

Als mountainbikers kunnen wij ons voorstellen dat aerodynamica voor jou een minder belangrijke rol speelt dan wanneer je een wegrenner bent. Het voordeel van de Roam is dan dat je met name je routes toch wat gemakkelijker kunt zien terwijl je over onverharde wegen hobbelt. De Roam biedt immers wat meer display en overview.

Tegelijkertijd zorgt alles aan je stuur voor extra trillingen en in dat opzicht is groter weer niet per se beter, ook niet voor mountainbikers. 

Hoewel het display van de Bolt 2.0 helderder is, doet de beperktere omvang van het scherm dit voordeel weer wat teniet in vergelijking tot de Roam. De Bolt beschikt dan wel weer over 64 in plaats van 8 kleuren zoals de Roam.

Ten opzichte van de Elemnt Roam is er in de nieuwe Bolt weinig veranderd aan de inwendige software en interface. De buttons van de Bolt 2.0 zijn echter doorontwikkeld voor een nog prettigere tactiele bediening. Op het gebied van battery life levert de Bolt iets in op de Roam: 2 uur korter.

Vergelijking met modellen van andere merken

Wahoo heeft zijn status inmiddels bewezen als voornamelijk fiets gerelateerde “fitness technology company”. Met de introductie van de fietscomputerlijn maar ook het op de markt brengen van geavanceerde Indoor Trainers, hartslagdevices en specifieke fiets gerelateerde sensoren, heeft het zijn plekje veilig gesteld. Maar dat geldt ook voor andere merken zoals bijvoorbeeld Garmin.

Hoe doet de Wahoo Elemnt Bolt 2.0 het eigenlijk ten opzichte van fietscomputers van dat merk in vergelijkbare prijsklassen?

BOLT 2.0EDGE 530EDGE 830
TouchscreenNeeNeeJa
KleurenschermJaJaJa
Schermgrootte2,2 inch2,6 inch2,6 inch
Resolutie320 x 240246 x 322246 x 322
Gewicht68,04 gram75,8 gram79,1 gram
Batterijduur15 uur20 uur20 uur
KaartenGlobal MapsOpen Street MapsOpen Street Maps
POI’sIn appBeperktOp het toestel
Route herberekenenJaJaJa
Ongeval detectieNeeJaJa
Live trackJaJaJa
Smartphone meldingenJaJaJa
Strava Live segmentenJaJaJa
MTB Dynamics, Grit en FlowNeeJaJa
PrijsvergelijkBekijk prijs >>Bekijk prijs >>Bekijk prijs >>

Elemnt Bolt 2.0 versus Garmin Edge 830

Wanneer je zoekt naar directe online vergelijkingen van de Elemnt Bolt 2.0 versus ‘Garmin Gear’ dan wordt daarin meestal de Elemnt Roam als uitgangspunt gebruikt, aangezien de Bolt 2.0 anno medio 2021 nog zo nieuw is.

Als we bijvoorbeeld kijken naar de Garmin Edge 830 dan is die in veel opzichten vergelijkbaar met de Elemnt Roam, ook qua prijsklasse van zo’n € 350. De nieuwe Bolt is dus een stukje goedkoper.

De Garmin Edge 830 is net als de Roam wat groter maar wel platter dan de Bolt. Een groot onderscheid zit hem in het feit dat dit device op basis van touchscreen wordt bediend. Persoonlijk zijn wij daar als mountainbikers niet per se voorstander van.

De knoppen van de Bolt 2.0 zijn goed te bedienen met handschoenen aan en je hebt ook geen last van het voor touchscreen begrippen wat te kleine scherm.

Wahoo ELEMENT Bolt 2 vs Garmin Edge 830
Wahoo ELEMNT Bolt 2 vs Garmin Edge 830

De Garmin biedt over het algemeen wel wat meer details in kaarten. Hieraan kun je Garmins algehele, grotere ervaring aflezen op het gebied van de ontwikkeling van GPS-gerelateerde devices.

Door sommige professionele gebruikers wordt echter opgemerkt dat de complexiteit van de bediening door alle details het gebruiksgemak van de Garmin niet bepaald groter maakt.

Qua battery-life is de Garmin 830 superieur aan de Wahoo Bolt 2.0. De zichtbaarheid van het scherm is echter een stuk minder, zeker wanneer je in bosrijke omgeving biked.

Specifiek voor mountainbikers heb je dan weer de mtb dynamics, grit en flow functies op de Edge 830. Deze heb je niet op de Bolt 2.0.

Wahoo Elemnt Bolt 2.0 versus Garmin Edge 530

De Garmin Edge 530 uit 2019 zit in een soortgelijke prijsklasse als de Bolt 2.0. De oorspronkelijke Bolt lag hier iets onder en was duidelijk een gedowngrade device ten opzichte van de 530. De Bolt 2.0 beschikt echter net als de 530 over een kleurenscherm.

De Edge 530 is eenvoudiger dan de hiervoor besproken 830 en wordt daardoor ook met knoppen bediend in plaats van via touchscreen. Die zitten echter aan de zijkant van het apparaat wat bediening tijdens het fietsen lastiger maakt.

De Garmin Edge 530 is wat groter dan de Bolt en weegt een aantal grammetjes meer maar dat is geen breekpunt. De mate van connectiviteit van beide devices is vergelijkbaar.

De nieuwe Wahoo Elemnt Bolt (2.0) beschikt echter over uitgebreidere plannings- en routeringsfunctionaliteit op het apparaat zelf en dat is een groot voordeel ten opzichte van de Garmin 530 die geen on-device routeplanner heeft.

Net als bij de Edge 830 heeft de Edge 530 ook de specifieke functies voor mountainbikers.

Conclusie; Wahoo Elemnt Bolt 2.0 kopen of niet?

De Wahoo Elemnt Bolt 2.0 is de nieuwste versie in de fietscomputerreeks die Wahoo lanceerde. Wij zien dat Wahoo toch weer grote stappen heeft gemaakt wat nieuwe en verbeterde functionaliteit combineert in een device met een zeer behoorlijke prijs-kwaliteitverhouding.

Zeker met het oog op de racende mountainbiker biedt de Bolt 2.0 grote voordelen ten opzichte van de eerdere versie van dit type. Dat ie klein is is prettig maar de visuele kwaliteit is gewaarborgd, al lever je natuurlijk bij zo’n compacte GPS-fietscomputer wat in qua kaartoverview door beperktere schermafmetingen.

De bediening en het design bevatten echt significante verbeteringen, zeker met het oog op vuilresistentie en zichtbaarheid. Dat geldt wat ons betreft niet alleen ten opzichte van de eerste versie van de Element Bolt maar ook ten opzichte van de wat oudere Element Roam, de vorige versie fietscomputer die door Wahoo werd gelanceerd.

Vertrouw je op Garmin als bewezen merk en hecht jij per se waarde aan een touchscreen dan prefereer je wellicht de Garmin 830 boven de nieuwe Bolt. Wij zijn zeker te vinden voor het mountainbike gerelateerde bedieningsgemak met knoppen want daar hoeven we onze handschoenen niet voor uit te trekken.

Nee we kunnen het niet anders stellen: wij van mountainbikevibes.be zijn zeer enthousiast over de nieuwe Wahoo Element Bolt 2.0.

Niet zo overtuigd van deze fietsnavigatie als wijzelf? Ontdek in onze fietsnavigatiegids welk device wel helemaal naar jouw wensen en op jouw maat is gemaakt:

Beste fietsnavigatie koopgids & vergelijk >>

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”