De ultieme mountainbike gids

Wahoo Elemnt Roam Review

Wahoo Elemnt Roam Review

Wahoo is een fitness technologiebedrijf met zijn oorsprong in Amerika dat in korte tijd een zeer sterke marktpositie heeft verworven op het gebied van fietscomputers, fietstrainers en dergelijke. In 2019 werd de opvolger van de Wahoo Elemnt Bolt geïntroduceerd, namelijk de fietscomputer die luistert naar de naam Wahoo Elemnt Roam.

Het duurt altijd een tijdje voordat de eerste bevindingen van gebruikers goed duidelijk worden. Nu velen de Wahoo Elemnt Roam alweer een jaar in gebruik hebben, wordt het echter tijd voor een review vonden we bij mountainbikevibes.be.

De Wahoo Elemnt Roam: even snel kennismaken

De Wahoo Elemnt Roam is een fietscomputer die in eerste instantie vooral dient als gps-device oftewel als fietsnavigatieysteem. Daarmee zorg je ervoor dat je je weg op de racefiets of mountainbike goed vindt, in welk land ter wereld je je ook bevindt. Je kunt je eigen vooraf geprogrammeerde routes inladen.

Het apparaat bepaalt je positie zeer nauwkeurig, ook wanneer je in een omgeving met veel bos fietst. Deze fietsnavigatie is dan ook voor gravel- of MTB-paadjes geschikt. Mountainbiketrails worden op je scherm aangeduid met zwarte of blauwgekleurde stippellijnen.

Daarnaast geeft deze fietscomputer een weergave van allerlei realtime informatie. Je ziet je actuele snelheid, afgelegde afstand, aantal afgelegde hoogtemeters en eindeloos veel andere statistieken op basis van de ingebouwde GPS-sensor.

De Wahoo Elemnt Roam is bovendien te koppelen aan allerlei externe sensoren zoals losse snelheids- en cadanssensoren of een hartslagband voor aanvullende of extra secure data.

Wahoo Elemnt Roam
       
Betersport bol
ASAdventure Nr1mtbshop

Detailkenmerken van de Wahoo Elemnt Roam

De Wahoo Elemnt Roam: een fietscomputer met GPS dus. Maar wat schaf je nu precies aan wanneer je voor dit device kiest? Als mountainbiker (of racer) wil je wel een apparaat dat goed functioneert in die omstandigheden waarin jij regelmatig fietst natuurlijk. Tijd dus om de even in te zoomen zodat jij een goed beeld krijgt waar je met de Wahoo Elemnt Roam voor kiest.

Fysieke kenmerken

De Wahoo Elemnt Roam is een volledig waterdichte fietscomputer met een schermdiagonaal van 3 inch. Het device heeft een duidelijk kleurenscherm van 400 * 240 pixels en beschikt, en dat is heel handig, over een anti reflecterend scherm zodat je altijd alles goed af kunt lezen. Waar je ook fietst, in de felle zon of in een donker bos, de Elemnt Roam wijst jou steeds duidelijk de weg. Een touchscreen heeft deze fietscomputer echter niet.

Navigatie

De kaartdekking van deze fietscomputer is wereldwijd en hij is geschikt voor de racefietser maar ook voor de mountainbiker. Het device heeft namelijk een off-road modus waardoor het, afgezien van routes over verharde wegen, ook routes over onverharde wegen zoals bospaden kan tonen. Het apparaat wijst je daarbij geluidloos maar in schema, kaart en tekst , duidelijk de weg en suggereert daarbij ook alternatieve routes. Dat geeft jou de kans op veel afwisseling in je tochten.

Wahoo Elemnt Roam

Met de trackback functie vind je met behulp van de Wahoo Elemnt Roam ook altijd weer de weg terug naar je startpunt. Mocht je tijdens je fietstocht onderweg met een hongerklop te kampen krijgen, dan is het systeem in staat om je via de kortst mogelijke weg naar een hotel of restaurant te loodsen voor een snelle hap. Ook kun je een koers vastleggen om deze later nog eens te fietsen. Maar dan natuurlijk wat sneller.

Prestatie- en trainingsinfo

De ingebouwde GPS-sensor van de Elemnt Roam geeft realtime fietsinformatie weer zoals je snelheid, afgelegde afstand en aantal hoogtemeters. Ook wordt de mate van calorieverbranding weergegeven.

Wil je nauwkeurigere en extra data dan kun je externe sensoren zoals hartslagmeter, cadanssensor en vermogensmeter koppelen. Die zijn niet standaard inbegrepen, je kunt de fietscomputer los kopen. Kies je wel voor deze extra sensoren dan weet je zeker dat je het optimale uit je training zult halen.

Het apparaat is in te stellen zodat het je o.a. bij een intervaltraining ondersteunt. Als mountainbiker rijd je nog wel eens alleen. Erg fijn is daarom ook dat je een koppeling kunt realiseren met de app Live Strava. Daardoor ontvang je een melding wanneer je een Strava Segment nadert zoals een klim, afdaling of deelparcours. Zo kun je eenvoudig met je concurrenten (online) strijden om de dagzege of de ultieme toptijd.

Smartfuncties

De Wahoo Elemnt Roam is sowieso eenvoudig te koppelen aan je smartphone waardoor je meldingen via een notificatie ontvangt zoals binnenkomende oproepen, sms’jes en email en dergelijke. Het is niet per se nodig om je telefoon mee te nemen tijdens je rit, maar om veiligheidsredenen raden wij dat wel altijd aan.

Wahoo Elemnt Roam mount

De Wahoo Elemnt Roam wordt standaard geleverd met in elk geval 1 mount, oftewel een houder waarmee je je fietscomputer snel op je fiets plaatst. Het is mogelijk om nog een 2e (en 3e) Wahoo Elemnt Roam Mount aan te schaffen. Meerdere houders, 1 fietscomputer, zodat je deze GPS in combinatie met ieder stalen ros dat maar in je schuurtje te vinden is, kunt gebruiken. Externe sensoren, tja die zul je dubbel moeten aanschaffen en monteren.

Wahoo Elemnt Roam Mount

Verwen jezelf en schaf de Wahoo Elemnt Roam bundel aan

De Wahoo Elemnt Roam fietscomputer beschikt zoals gezegd ‘kaal’ over een groot aantal functionaliteiten waarmee jij je weg overal zeker zult vinden en ook inzicht zult krijgen in allerlei fietsdata. Maar je vergroot je fietsplezier nog meer door hem te combineren met een set aan verscheidene externe sensoren. Kies je voor de Wahoo Elemnt Roam bundel dan is dat inclusief:

  • Wahoo RPM Snelheidssensor;
  • Wahoo RPM Cadanssensor;
  • Wahoo TICKR Hartslagband.

De sensoren waarmee jij je snelheid en afstand nog nauwkeuriger meet, evenals je hartslag en trapfrequentie worden dan samen met de fietscomputer zelf in 1 compleet pakket geleverd. Wat een kadootje!

Wahoo Elemnt Roam bundel
       
Betersport bol
Wiggle Nr1mtbshop

Wie moet de Wahoo Elemnt Roam absoluut kopen?

De Wahoo Elemnt Roam is niet de goedkoopste fietscomputer maar wel één met een heerlijk helder scherm en perfect voor de avontuurlijke mountainbiker die ook wel eens een paadje in wil slaan dat hij of zij nog niet eerder heeft verkend. Met de Wahoo Elemnt Roam weet je altijd wat er komen gaat en ook dat je zeker weer thuis zult komen.

Het apparaat biedt, afgezien van route-informatie, een schat aan andere informatie of is op de verstrekking van die aanvullende data voorbereid. Merk je dat je als amateur mountainbiker, die de weg altijd wil weten, toch nog wat meer diepgang in je fietsdata wilt krijgen? Schaf dan gewoon extra Wahoo Gear en sensoren aan en koppel die eenvoudig. Op die manier wordt het device geschikt voor zowel de amateur als voor de professionelere gebruiker.

De Wahoo Elemnt Roam versus de Wahoo Elemnt Bolt

Zoals gezegd is de Wahoo Elemnt Roam in 2019 geïntroduceerd als opvolger van zijn voorganger de Wahoo Elemnt Bolt. Opvolgers komen er niet voor niets. De geavanceerdheid van de moderne techniek schrijdt steeds voort. De Bolt zal daarom langzaam worden uitgefaseerd en uiteindelijk niet meer verkrijgbaar zijn. Maar je zult zien dat de Wahoo Elemnt Bolt op sommige plaatsen nog steeds online te koop staat, waarschijnlijk op de meeste plaatsen zelfs tegen een lagere prijs dan de Roam. 

Wellicht heb jij de Wahoo Elemnt Bolt op dit moment in je bezit of overweeg je toch om die goedkopere uitvoering aan te schaffen in plaats van de Wahoo Elemnt Roam. In dat geval zul je in deze review wel geïnteresseerd zijn in de functionele verschillen tussen de Wahoo Element Roam versus de Wahoo Elemnt Bolt. Wij helpen je op weg bij de vergelijking.

Fysiek (functioneel) onderscheid

De Element Roam is het nieuwste model. Deze beschikt over een 2,7 inch kleurenscherm, terwijl de Elemnt Bolt een wat kleiner scherm bezit. De Roam heeft zogenaamd chemisch versterkt Gorilla Glass en is daardoor krasbestendiger en resistent tegen verblinding. Dat zorgt ervoor dat het kleurenscherm (dat van de Bolt is in zwart-wit) duurzaam prettig leesbaar blijft.

De Elemnt Roam kent ook een betere visuele indicatorweergave maar eigenlijk zijn alle cijfers, woorden, pijlen en vormen op de Roam gewoonweg prettiger leesbaar aldus de meeste gebruikers. 

Dat het scherm van de Roam in kleur is, is niet slechts voor de sier maar draagt bij aan de verbeterde functionaliteit in weergave. Ondanks het geavanceerde scherm van de Roam biedt deze met 17 uur toch een iets langere gebruiksduur ten aanzien van de batterij van de Bolt (15 uur).

De Bolt is dan wel weer wat slanker en lichter. Dat zal voor wegrenners wellicht belangrijker zijn dan voor de meeste mountainbikers vermoeden wij.

Wahoo Elemnt Roam vs Wahoo Elemnt Bolt

Navigatie

Ten aanzien van het aspect navigatie wordt het grootste verschil tussen de Bolt en de Roam duidelijk. In geval van de Bolt kun je enkel een route onderweg wijzigen of toevoegen met behulp van de Wahoo Companion-app op je telefoon die je downloadt in de App-store. In geval van routewijziging moet je dus telkens stoppen om een nieuwe route via je SmartPhone te synchroniseren met je fietscomputer. Wil je dat?

Bij de Wahoo Elemnt Roam is dat in elk geval niet meer nodig en kun je vanaf het apparaat zelf navigeren door een nieuwe bestemming te selecteren op de kaart van je device. Dit is wat de meerprijs van de Elemnt Roam voor velen vooral rechtvaardigt. Qua prestatiestatistieken en -mogelijkheden doet de Bolt niet veel onder voor de Wahoo Elemnt Roam.

Beste deals voor de Wahoo Elemnt Roam:

       
Betersport bol
ASAdventure Nr1mtbshop

Conclusie

Heb je al een Wahoo Elemnt Bolt met bijbehorende sensoren? Rij je vaak op dezelfde wegen en wil je vooral je prestaties monitoren, dan lijkt het niet per se noodzakelijk om over te stappen naar de Elemnt Roam. 

Voor de avontuurlijke mountainbiker – en wie is dat nu niet – die graag onbekend terrein verkent is de Wahoo Elemnt Roam echter een ideale GPS-fietscomputer die je altijd en overal de weg wijst, zonder dat je daarbij je SmartPhone steeds in de aanslag moet houden. Ook qua leesbaarheid en duidelijkheid presteert dit device zeer goed, zeker ook ten opzichte van zijn voorganger.

.
Mountainbike marathon plan

Bigger, Better & Epic

Het Marathon Plan

Verander je ritten van 40km in epische avonturen van 100+km.

Geen opofferingen, geen saai trainingsschema en geen tijdsdruk!

1 plan, 11 stappen, 1 episch doel.
 Voor iedereen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De ultieme mountainbike gids

Meest gelezen:

Onze favoriete producten

Nieuwste artikels

Partners

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”