De ultieme mountainbike gids

Wahoo Elemnt Roam vs Garmin Edge 830

Wahoo ELEMNT ROAM vs Garmin Edge 830

Je scheurt door de bossen en trotseert de mooiste natuurgebieden. In weer en wind, er is niets mooier dan een flink avontuur op je mountainbike. Maar wat nou als je tijdens je reis ineens niet meer weet waar je heen moet en je verdwaalt? Gelukkig is dat probleem gemakkelijk verholpen met een goede fiets GPS. 

Als je bekend bent in de markt dan zal je ongetwijfeld al wel de Garmin Edge 830 en de Wahoo ELEMNT ROAM zijn tegengekomen. Dit zijn namelijk twee prominente fiets GPS-systemen die geprezen worden door veel mountainbikers. Dit komt onder andere door de hoeveelheid functies, het ontwerp en de stevigheid die beide GPS-systemen hebben.  

Gezien beide systemen uiterst geschikt zijn voor de klus die zij moeten klaren, kun je je al gauw afvragen wat nou de verschillen zijn? Er zijn immers zo veel soorten toestellen en systemen, wat maakt deze twee nou zo uniek? Dat hebben wij specifiek voor je uitgezocht. Hieronder zullen wij de verschillen en overeenkomsten naast elkaar leggen, zodat jij precies weet welk GPS-systeem het beste bij jou past.

Een nadere blik op de fiets GPS-systemen

Voordat we een grondige vergelijking kunnen maken tussen de twee apparaten, moeten we eerst gaan kijken naar de apparaten zelf. Wat maakt ze nou allebei zo uniek in hun soort? Nadat we beide apparaten onder de loep hebben genomen zullen we ze gaan vergelijken aan de hand van een aantal punten. We kijken onder andere naar de kwaliteit, de prijs en natuurlijk hoe het product in de praktijk functioneert. Interessante informatie, dus laten we er snel in duiken!

De Garmin Edge 830

We beginnen bij de Garmin Edge 830 die al meteen een stevige indruk maakt. Met zijn stijlvolle zwarte uiterlijk trotseer jij de paden met stijl. Maar natuurlijk gaat het niet om het uiterlijk maar om wat hij kan. De Garmin Edge 830 is namelijk van verschrikkelijk veel gemakken voorzien. Het is daarmee vooral gericht op gebruiksvriendelijkheid, iets wat wij zeker kunnen waarderen.

Garmin Edge 830

Een erg fijn gegeven aan dit systeem is de volledige touch bediening. Door het touchscreen kun je het hele apparaat met gemak besturen. Zo stel je direct je bestemming of route in. Uitgerust met een GPS en GLONASS-sensor ben je altijd op de hoogte van hoe snel en ver je bent naast dat je precies kunt zien wáár je bent. De snelle route berekeningen zorgen ervoor dat je afslag na afslag precies kunt bijhouden en altijd de juiste hebt. 

Dit wordt mogelijk gemaakt door de snelle processor waarmee het apparaatje is uitgerust. 

Nu verwacht je natuurlijk dat hij door zijn kracht snel leeg is, maar dat is niet zo. De Edge 830 gaat namelijk tot wel 20 uur mee. Dit doet hij zelfs als er meerdere sensoren gekoppeld zijn via bluetooth of ANT+. Je kunt gemakkelijk je rit uitlezen naar Strava of andere soortgelijke apps. Verder heb je een volledig overzicht van jouw stijgings- en dalingspercentages, waarmee je binnen een oogopslag ziet hoe hoog en laag je bent geweest. Leuk om achteraf te analyseren! 

Ook beschikt de Edge 830 over een handig alarm. Dit geeft een signaal wanneer je fiets bewogen wordt als je bijvoorbeeld pauze aan het houden bent in een restaurantje of op een terras. 

Garmin Edge 830 hulpfunctie

Mocht het noodlot nou toch een keer onverwacht toeslaan dan is ook de Garmin Edge 830 daar voor jou. Hij beschikt namelijk over een handige hulpfunctie. 

Deze functie zorgt ervoor dat jij traceerbaar bent na een ongeluk. Zo kunnen hulpdiensten jou gemakkelijk vinden nadat jouw contactpersoon verwittigd is. De MTB Dynamics functie houdt jouw statistieken extreem nauwkeurig bij, waardoor hij perfect is voor de écht fanatieke mountainbiker. 

De Garmin Edge 830 review

Al met al een prachtig en waardevol apparaat. Wij zijn er zeer over te spreken in ieder geval. Het is meer geschikt voor een ervaren mountainbiker dan een beginner en dat komt met name door de vergaande gegevens die je krijgt. Wanneer je het belangrijk vindt om goed te analyseren dan is dit product precies wat je zoekt.

Wil je meer weten over de verschillende functies en mogelijkheden van deze fiets gps, bekijk dan zeker onze uitgebreide Garmin Edge 830 review.

Bekijk de beste deals voor de Garmin Edge 830 fiets gps:

   
bol Nr1mtbshop
Decathlon Betersport
Wiggle

De Wahoo ELEMNT ROAM

Het volgende product dat we gaan bekijken is de Wahoo ELEMNT ROAM en het is de meest recente toevoeging aan de ELEMNT-familie. Net als veel van zijn naamgenoten kun je zien dat je te maken hebt met een stevig apparaat. Hij is niet alleen stevig en stijlvol, maar ook nog eens aerodynamisch ontworpen! Op het gebied van technologie kom je dan ook niets te kort. 

Wahoo Elemnt Roam

De ELEMNT ROAM is voorzien van een begeleidende smartphone app die voor zowel Android als iOS beschikbaar is. De ELEMNT Companion app is een gemakkelijk te bedienen interface die alles overzichtelijk houdt. Op deze manier kun je precies jouw trainingsschema’s aanpassen, sensoren koppelen en alles instellen. Ook kun je hiermee binnen een oogwenk je ritgeschiedenis opslaan en synchroniseert hij zich zelfs met verschillende trainigsapps.

Je kunt met gemak navigeren met de ELEMNT ROAM. Je kunt namelijk direct een punt op de kaart instellen waar jij naartoe wilt. Ga je liever naar een plek waar je al eerder bent geweest? Deze kun je makkelijk opslaan zodat je hier later zelf weer snel naartoe navigeert.

Dit is allemaal zichtbaar op het duidelijke kleurenscherm. Deze is gemaakt van superscherp en stevig Gorilla Glass. Geen zorgen dus over takken die erop krassen of opspattende steentjes. Door de Quicklook LED’s heb je een totaaloverzicht van hoe en wat. Je snelheid, hartslag en route-aanwijzingen zijn hier allemaal zichtbaar op.

Wahoo Elemnt Roam

De knoppen aan de zijkant van het apparaatje zorgen ervoor dat je met gemak in- en uit- kunt zoomen. Hierdoor kun je de meest kleine mountainbikepaden vinden en een groot overzicht creëren over het gebied waar je bent. 

Je kunt alle inkomende telefoontjes, berichten en e-mails zien zodra deze binnenkomen (mocht je dat willen). Wanneer je toch graag in contact blijft met het thuisfront kan dat dus. Met de Live Tracking functionaliteit kun je andere ELEMNT-gebruikers zien op de kaart en deel je gemakkelijk jouw locatie. Ideaal als je met vrienden wil gaan fietsen. Met de KICKR Smart Trainers kun je in verschillende modi trainen: Route Simulation, ERG, Level of Passive. Ieder modus heeft weer andere parameters, zodat je gericht aan je doel kunt werken.

Wahoo Elemnt Roam Review

Ook deze fietscomputer heeft naast zijn eigen stijl ook zijn eigen kwaliteiten. Dat dit toestel op veel mountainbikes, race- en gravelfietsen terug te vinden is, is dan ook helemaal geen verrassing. Ben je nog niet helemaal overtuigd van de kwaliteit, de functies en het gebruiksgemak van deze fietscomputer, dan kan onze Wahoo Elemnt Roam Review je hierover vast en zeker meer duiding geven.

Bekijk de beste deals voor de Wahoo Elemnt Roam fiets gps:

       
Betersport bol
ASAdventure Nr1mtbshop

De strijd tussen twee fiets GPS-systemen

Zoals je hierboven duidelijk kunt merken zitten er aardig wat verschillen tussen beide apparaten. Beide hebben hun eigen technologische hoogstandjes waar de ander die net weer een beetje te kort komt en andersom. We gaan beide modellen vergelijken op de volgende gebieden: 

  • Ontwerp
  • Unieke functies
  • Compatibiliteit met smartphone

Op deze manier kunnen we tot in detail bekijken wat de voor- en nadelen zijn van beide apparaten. Laten we beginnen!

Wahoo Elemnt RoamGarmin Edge 830
TouchscreenNeeJa
Schermgrootte2,7 inch2,6 inch
Batterijduur17 uur20 uur
KaartenGlobal mapsOpen Street Map
Surprise meNeeJa
Points of interest (POI)NeeJa
SatellietenGalileo, GLONASS, GNSS, GPS, BDS, QZSSGalileo, GLONASS, GPS
Compatibele appsELEMENT, Relive, Strava, Komoot, Beste Bike Split, Training peaks, Today’s plan, Ride with GPS,…Garmin Connect, Strava, Komoot, Trailforks, Ride With Gps, Best Bike Split, Trainings Peaks,…
InstellingenVia smartphone appVia fietscomputer

Ontwerp

Als we beide apparaten naast elkaar leggen dan valt ons eigenlijk al meteen op dat beide een hele stevige bouw hebben. Maar waar de Edge 830 vooral de focus heeft gelegd op een bedienbaar touchscreen is de ELEMNT ROAM een stuk steviger in de bouw. Dit zorgt ervoor dat de ELEMNT ROAM beter tegen een stootje kan. 

De keerzijde hiervan is dat hij niet uitgerust is met een touchscreen en is het apparaat zelf alleen te bedienen via de smartphone app en knopjes aan de zijkant. De Edge 830 heeft volledige functionaliteit kunnen combineren met een stevig touchscreen. 

Unieke functies

Beide fietscomputers hebben uiteraard hun eigen unieke functies. Zo is de Edge 830 voorzien van verschillende handige dingen. De Find My Edge functie zorgt ervoor dat je toestel te allen tijde opgespoord kan worden. Je kan hulp inschakelen als dat nodig is en het ingebouwde alarm laat je meteen weten wanneer jouw fiets in beweging is op het moment dat je er zelf niet bij bent. 

De ELEMNT ROAM heeft echter weer zijn eigen ding. Zo is de volledige computer te besturen via de smartphone app. De app is ook weer gemakkelijk door te linken aan verschillende andere apps waarmee je jouw vooruitgang kunt bijhouden en opslaan. 

De ELEMNT ROAM is ook voorzien van de Live Tracking functie waarmee je binnen een oogwenk andere ELEMNT-gebruikers in jouw buurt op een kaart kun zien. 

Compatibiliteit met smartphone

Dit is waarschijnlijk nog nooit zo’n belangrijk punt geweest als dat het nu is, maar het is uiteraard wenselijk dat je jouw apparaat gemakkelijk kunt verbinden met je smartphone. De Garmin Edge 830 is te verbinden via een stevige bluetooth of ANT+ verbinding en ondersteunt een paar apps zoals Garmin Connect en Strava. Verder houdt de Edge 830 wel de statistieken bij via de MTB Dynamics functie.

De ELEMNT ROAM is volledig te bedienen via je smartphone. Dit zorgt ervoor dat hij geïntegreerd kan worden met een groot scala aan apps van andere uitgevers. Echter is het kleine nadeel hiervan dat je wel een losse besturing hebt van het apparaat zelf. Het voordeel is dan wel weer dat je ook bijvoorbeeld je berichten en belletjes meteen kunt zien op je apparaat.

Op het gebied van smartphone samenwerking komen de twee dus verrassend dicht bij elkaar, maar staan ze tegelijkertijd ook mijlenver van elkaar af. Afhankelijk van waar jouw voorkeur naar uitgaat komt daar een winnaar uit.

De winnaar tussen beide fiets GPS-systemen

We kunnen ons voorstellen dat je op zoek bent naar de ideale fietscomputer voor jouw mountainbiketocht. Zoals je gelezen hebt hebben we de Garmin Edge 830 en de Wahoo ELEMNT ROAM flink onder de loep genomen en vergeleken met elkaar. 

Hierbij zijn we tot de conclusie gekomen dat, ondanks dat ze op veel vlakken hetzelfde doeleinde hebben, het toch twee unieke apparaten zijn. Ze hebben beide hun eigen unieke functies die zullen matchen bij een eigen doelgroep. Bepaal voor jezelf waar jij bij hoort en je weet waar je keus naar uit zou moeten gaan! Hopelijk hebben wij je genoeg ingelicht, zodat jij de beste keuze kunt maken die bij jou past.

.
Mountainbike marathon plan

Bigger, Better & Epic

Het Marathon Plan

Verander je ritten van 40km in epische avonturen van 100+km.

Geen opofferingen, geen saai trainingsschema en geen tijdsdruk!

1 plan, 11 stappen, 1 episch doel.
 Voor iedereen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De ultieme mountainbike gids

Mijn favoriete producten

Nieuwste artikels

Partners

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”