Wahoo ELEMNT ROAM vs Garmin Edge 830; wat zijn de verschillen; welke is de beste?

Wahoo Elemnt Roam vs Garmin Edge 830

Als je bekend bent in de markt dan zal je ongetwijfeld al wel de Garmin Edge 830 en de Wahoo ELEMNT ROAM zijn tegengekomen. Dit zijn namelijk twee prominente fietsnavigatiesystemen die geprezen worden door veel mountainbikers en wielrenners. Dit komt onder andere door de hoeveelheid functies, het ontwerp en de stevigheid die beide GPS-systemen hebben.  

Gezien beide systemen uiterst geschikt zijn voor de klus die zij moeten klaren, kun je je al gauw afvragen wat nou de verschillen zijn? Er zijn immers zo veel soorten toestellen en systemen, wat maakt deze twee nou zo uniek? Dat hebben wij specifiek voor je uitgezocht. Hieronder zullen wij de verschillen en overeenkomsten naast elkaar leggen, zodat jij precies weet welke van beide fietsnavigaties het beste bij jou past.

Wahoo ELEMNT Roam vs Garmin Edge 830

Voordat we een grondige vergelijking kunnen maken tussen de twee apparaten, moeten we eerst gaan kijken naar de apparaten zelf. Wat maakt ze nou allebei zo goed waardoor ze zo populair zijn? Nadat we beide apparaten onder de loep hebben genomen zullen we ze gaan vergelijken aan de hand van een aantal punten. We kijken onder andere naar de kwaliteit, de prijs en natuurlijk hoe het product in de praktijk functioneert. Interessante informatie, dus laten we er snel in duiken!

De Garmin Edge 830

We beginnen bij de Garmin Edge 830 die al meteen een stevige indruk maakt. Met zijn stijlvolle zwarte uiterlijk trotseer jij de paden met stijl. Maar natuurlijk gaat het niet om het uiterlijk maar om wat hij kan. De Garmin Edge 830 is namelijk van verschrikkelijk veel gemakken voorzien.

De Garmin Edge 830 is naast een oerdelijke fietsnavigatie ook uiterst geschikt om routes te volgen (via kruimelspoor) en helemaal top om gericht mee te trainen.

Garmin Edge 830

Bediening

Een erg fijn gegeven aan dit systeem is de volledige touch bediening. Door het touchscreen kun je het hele apparaat met gemak besturen. Doorheen de kaart scrollen gaat zo wel heel erg vlot, vlotter dan wanneer je het enkel met knoppen kan doen.

Navigatie en satellieten

De Edge 830 maakt gebruik van zowel GPS, GLONASS als Galileo satellieten waardoor je altijd accurate gegevens zoals snelheid, afstand en jouw exacte locatie doorkrijgt. De snelle route berekeningen zorgen ervoor dat je afslag na afslag precies kunt bijhouden en er ook geen enkele mist. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de snelle processor waarmee het apparaatje is uitgerust. 

Garmin Edge 830 bundels

Nu verwacht je natuurlijk dat hij door zijn kracht snel leeg is, maar dat is niet zo. De Edge 830 gaat namelijk tot wel 20 uur mee. Dit doet hij zelfs als er meerdere sensoren gekoppeld zijn via Bluetooth of ANT+. De Edge 830 kan je trouwens in twee verschillende bundels verkrijgen. De performance bundel die 3 sensoren bevat (hartslag, cadans en snelheid) en de mtb-bundel met de snelheidssensor, afstandsbediening en beschermhoesje.

Je kunt gemakkelijk je rit uitlezen naar Strava of andere soortgelijke apps. Verder krijg je na elke rit een volledig overzicht van verschillende data en gegevens en kan je je ritten tot in detail analyseren. Dit kan zowel met de Garmin Connect app als bijvoorbeeld met Strava of een andere fiets- of fitnessapp.

Alarmen en veiligheid

Ook beschikt de Edge 830 over een handig alarm. Dit geeft een signaal wanneer je fiets bewogen wordt als je bijvoorbeeld pauze aan het houden bent in een restaurantje of op een terras. 

Garmin Edge 830 hulpfunctie

Mocht het noodlot nou toch een keer onverwacht toeslaan dan is ook de Garmin Edge 830 daar voor jou. Hij beschikt namelijk over een handige hulpfunctie. 

Deze functie zorgt ervoor dat jij traceerbaar bent na een ongeluk. Zo kunnen hulpdiensten jou gemakkelijk vinden nadat jouw contactpersoon verwittigd is.

MTB dynamics

De MTB Dynamics functie houdt de statistieken van jouw mtb-ritten extreem nauwkeurig bij. Deze functie meet oner andere het aantal sprongen en de afstand en airtime (jump metrics). Daarnaast geeft de optie “Grit” een indicate van de moeilijkheid van jouw rit en van het terrein. “Flow” geeft weer hoe goed jij de snelheid er in houdt tijdens het mountainbiken. Deze functie houdt onder andere rekening met afdalingen en beklimmingen.

ClimbPro

Nog zo’n leuke en handige feature is de ClimPro functie, mits je van lekker lang klimmen houdt… De ClimbPro functie geeft via een grafiek het verloop van een langere beklimming weer. Op die manier kan je je krachten perfect verdelen en kan je ook meteen zien waar het afzien zal stoppen…

De Garmin Edge 830 review

De Garmin Edge 830 is een vaste waarde onder zowel recreatieve als iets fanatiekere mountainbikers en wielrenners. De vele mtb specifieke functies zorgen ervoor dat ook veel mountainbikers deze fietsnavigatie omarmt hebben. Wij zijn over dit toestel ook heel erg te spreken.

Het is meer geschikt voor een ervaren mountainbiker dan een beginner en dat komt met name door de vergaande gegevens en trainingsmogelijkheden die je krijgt. Wanneer je het belangrijk vindt om goed te analyseren dan is dit product precies wat je zoekt.

Wil je meer weten over de verschillende functies en mogelijkheden van deze fiets gps, bekijk dan zeker onze uitgebreide Garmin Edge 830 review. Hierin ontdek je alle belangrijke functies, eigenschappen en mogelijkheden tot in detail.

Bekijk de beste deals voor de Garmin Edge 830 fiets gps:

De Wahoo ELEMNT ROAM

De Wahoo ELEMNT Roam was in eerste instantie de opvolger van de allereerste Wahoo fietsnavigatie, de ELEMNT Bolt. De ELEMNT Roam was in alle opzichten een verbetering van de Bolt. Ondertussen kreeg die Bolt ook weer een upgrade, de Bolt 2.0, waardoor die de achterstand op de Roam weer helemaal heeft goedgemaakt.

Echter is de Wahoo ELEMNT Roam nog steeds een erg populair toestel dat uitblinkt in navigeren en waarmee je ook erg goed kan trainen. Niet gek dat dit toestel bij vele wielrenners, gravelbikers maar zeker ook mountainbikers op het stuur te vinden is.

De Wahoo ELEMNT Roam is niet alleen stevig en stijlvol, maar ook nog eens aerodynamisch ontworpen! Op het gebied van technologie kom je met deze fietsnavigatie dan ook niets te kort. 

Wahoo Elemnt Roam

Companion app

De ELEMNT ROAM is voorzien van een begeleidende smartphone app die voor zowel Android als iOS beschikbaar is. De ELEMNT Companion app is een gemakkelijk te bedienen interface die alles overzichtelijk houdt. Op deze manier kun je precies jouw trainingsschema’s aanpassen, sensoren koppelen en alles instellen. Ook kun je hiermee binnen een oogwenk je ritgeschiedenis opslaan en synchroniseert hij zich zelfs met verschillende trainigsapps zoals bijvoorbeeld Strava.

Navigatie

Je kunt met gemak navigeren met de ELEMNT ROAM. Je kunt namelijk direct een punt op de kaart instellen waar jij naartoe wilt. Ga je liever naar een plek waar je al eerder bent geweest? Deze kun je makkelijk opslaan zodat je hier later zelf weer snel naartoe navigeert.

De Wahoo ELEMNT Roam maakt gebruik van maar liefst 6 verschillende satellieten (Galileo, GLONASS, GNSS, GPS, BDS, QZSS). Je kan je dus wel inbeelden dan de ELEMNT Roam jouw erg precies de weg zal wijzen en makkelijk weer naar het startpunt brengt.

Scherm

Dit is allemaal zichtbaar op het duidelijke 2,7″ kleurenscherm. Deze is gemaakt van superscherp en stevig Gorilla Glass. Geen zorgen dus over takken die erop krassen of opspattende steentjes. Door de Quicklook LED’s heb je een totaaloverzicht van hoe en wat. Je snelheid, hartslag en route-aanwijzingen zijn hier allemaal zichtbaar op.

Wahoo Elemnt Roam

Bediening

Door het ontbreken van een touchscreen wordt het hele toestel via knoppen bediend. Gelukkig werk dit heel erg vlot en zijn de knoppen makkelijk in gebruik. De knoppen aan de zijkant van het apparaatje zorgen ervoor dat je met gemak in- en uit- kunt zoomen. Hierdoor kun je de meest kleine mountainbikepaden vinden en een groot overzicht creëren over het gebied waar je bent. 

Connectiviteit

Je kunt alle inkomende telefoontjes, berichten en e-mails zien zodra deze binnenkomen (mocht je dat willen). Wanneer je toch graag in contact blijft met het thuisfront kan dat dus. Met de Live Tracking functionaliteit kun je andere ELEMNT-gebruikers zien op de kaart en deel je gemakkelijk jouw locatie. Ideaal als je met vrienden wil gaan fietsen. Met de KICKR Smart Trainers kun je in verschillende modi trainen: Route Simulation, ERG, Level of Passive. Ieder modus heeft weer andere parameters, zodat je gericht aan je doel kunt werken.

Wahoo Elemnt Roam Review

Ook deze fietsnavigatie heeft naast zijn eigen stijl ook zijn eigen kwaliteiten. Dat dit toestel op veel mountainbikes, race- en gravelfietsen terug te vinden is, is dan ook helemaal geen verrassing. Ben je nog niet helemaal overtuigd van de kwaliteit, de functies en het gebruiksgemak van deze fietscomputer, dan kan onze Wahoo Elemnt Roam Review je hierover vast en zeker meer duiding geven.

Bekijk de beste deals voor de Wahoo Elemnt Roam fiets gps:

Welke is nu precies de beste?

Beide toestellen hebben hun eigen karakter, eigenschappen en functies. De ene al wat uitgebreider dan de andere. Door de toestellen naast elkaar te leggen krijg je pas echt een goede kijk op de verschillen tussen beide toestellen.

In onderstaande tabel vind je alle gelijkenissen en verschillen tussen beide toestellen. Op die manier krijg je meteen een inzicht in de functies of eigenschappen die wel of niet beschikbaar zijn op de toestellen.

Wahoo Elemnt RoamGarmin Edge 830
Release dateMei 2019April 2019
Data overdrachtBluetooth, Wifi, USBBluetooth, USB, Wifi
ANT+ connectieJaJa
TouchscreenNeeJa
WaterdichtheidIPX 7IPX 7
Schermgrootte2,7 inch2,6 inch
Batterijduur17 uur20 uur
Smart notificatiesJaJa
Hulp bij incidentNeeJa
OngevaldetectieNeeJa
Compatibel met vermogensmeterJaJa
Strava Live segmentenJaJa
Surprise meNeeJa
Interval workoutsNeeJa
Auto start/stopJaJa
Virtual partnerNeeJa
Persoonlijke recordsNeeJa
Back to startJaJa
GPX volgenJaJa
Ritten downloadenJaJa
HoogtemetingBarometrischBarometrisch
KaartenGlobal mapsOpen Street Map
Points of interest (POI)NeeJa
SatellietenGalileo, GLONASS, GNSS, GPS, BDS, QZSSGalileo, GLONASS, GPS
Compatibele appsCompanion app, Relive, Strava, Komoot, Beste Bike Split, Training peaks, Today’s plan, Ride with GPS,…Garmin Connect, Strava, Komoot, Trailforks, Ride With Gps, Best Bike Split, Trainings Peaks,…
InstellingenVia smartphone appVia fietscomputer

Wat we vooral kunnen concluderen uit het bovenstaande vergelijk is dat er veel “nee” te vinden is bij de Wahoo ELEMNT Roam. Dit is zeker niet bewust gedaan. Het is nu éénmaal een feit dat de Garmin Edge 830 net wat meer in zijn mars heeft. Hierdoor is de Edge 830 in onze ogen iets breder inzetbaar en zowel voor wielrenners, gravelbikers en mountainbikers het ideale apparaatje om te navigeren, routes te volgen en zeker om stevig te trainen.

Natuurlijk is de Wahoo ELEMNT Roam ook een zeer degelijke fietsnavigatie. Echter is deze in onze ogen net wat minder geschikt voor de pure mountainbiker. Combineer je het mountainbiken met een wegfiets of gravelbike dan wordt het weer een ander geval. Ook wanneer je wel openstaat voor een avontuurtje komt de kracht van de ELEMNT Roam naar boven.

De navigatie van de ELEMNT Roam springt er toch wel bovenuit. Hij maakt immers ook gebruik van dubbel zoveel satellieten als de Edge. Qua accuraatheid moet je je dus niet al te veel zorgen maken wanneer je in onbekend gebied aan het fietsen en ontdekken bent.

Ontwerp

Als we beide apparaten naast elkaar leggen dan valt ons eigenlijk al meteen op dat beide een hele stevige bouw hebben. Maar waar de Edge 830 vooral de focus heeft gelegd op een bedienbaar touchscreen is de ELEMNT ROAM een stuk steviger in de bouw. Dit zorgt ervoor dat de ELEMNT ROAM beter tegen een stootje kan. 

Qua schermgrootte zit er nauwelijks verschil tussen beide devices. Met 2,7″ voor de Roam en 2,6″ bij de Edge 830 heb je meer dan voldoende scherm en krijg je alle gegevens duidelijk in beeld.

Het ontbreken van een touchscreen op de Roam hoeft niet meteen een dealbreaker te zijn want de knopbediening werkt haast feilloos. Is een touchscreen toch een must dan valt de Roam natuurlijk meteen af.

Unieke functies

Beide fietscomputers hebben uiteraard hun eigen unieke functies. Zo is de Edge 830 voorzien van verschillende handige dingen. De Find My Edge functie zorgt ervoor dat je toestel altijd opgespoord kan worden bijvoorbeeld na een valpartij. Je kan hulp inschakelen als dat nodig is en het ingebouwde alarm laat je meteen weten wanneer jouw fiets in beweging is op het moment dat je er zelf niet bij bent. 

De ELEMNT ROAM heeft echter weer zijn eigen ding. Zo is de volledige computer te besturen via de smartphone app. De app is ook weer gemakkelijk door te linken aan verschillende andere apps waarmee je jouw vooruitgang kunt bijhouden en opslaan. 

Met de Garmin Edge 830 kan je je laten verrassen dankzij de Surprise me functie. Ook kan je als een beest tekeer gaan met de interval mogelijkheden of kan je racen tegen een virtuele partner. Helaas kan dit niet met de ELEMNT Roam.

Live tracking en Strava segmenten

Zowel de ELEMNT Roam als de Edge 830 zijn voorzien van de Live en Group Tracking. Zo kan het thuisfront jouw ritten op de voet volgen of kan je gebruikers in jouw buurt op een kaart volgen. 

Ook de Strava Live Segmenten zijn op beide devices aanwezig. Je wordt dus meteen op de hoogte gebracht wanneer er een Strava segment aan gaat komen. Op die manier kan je als fanatieke fietsers proberen de KOM of QOM te pakken te krijgen. Of je kan proberen je eigen tijd wat scherper te stellen…

Compatibiliteit met smartphone

Dit is waarschijnlijk nog nooit zo’n belangrijk punt geweest als dat het nu is, maar het is uiteraard wenselijk dat je jouw apparaat gemakkelijk kunt verbinden met je smartphone. De Garmin Edge 830 is te verbinden met de Garmin Connect app via Bluetooth of Wifi verbinding. De Edge 830 instellen kan gewon prima via het toestel zelf.

De ELEMNT ROAM is volledig te bedienen en in te stellen via je smartphone. Dit zorgt ervoor dat hij geïntegreerd kan worden met een groot scala aan apps van andere uitgevers. Echter is het kleine nadeel hiervan dat je wel een losse besturing hebt van het apparaat zelf.

Op het gebied van smartphone samenwerking komen de twee dus verrassend dicht bij elkaar, maar staan ze tegelijkertijd ook mijlenver van elkaar af. Afhankelijk van waar jouw voorkeur naar uitgaat komt daar een winnaar uit.

Wahoo ELEMNT Roam vs Garmin Edge 830; welke wordt het?

We kunnen ons voorstellen dat je op zoek bent naar de ideale fietscomputer voor jouw mountainbiketocht. Zoals je gelezen hebt hebben we de Garmin Edge 830 en de Wahoo ELEMNT ROAM flink onder de loep genomen en vergeleken met elkaar. 

De Garmin Edge 830 is iets uitgebreider dan de Wahoo ELEMNT Roam en beschikt over erg veel extra en handige functies. Of je die allemaal ook daadwerkelijk nodig hebt of gaat gebruiken moet je even voor jezelf uit maken.

De specifieke functies voor mountainbikers op de Edge 830 zijn in onze ogen een absolute meerwaarde voor de fanatieke mountainbiker. Moet het allemaal niet zo snel gaan of mag het een beetje rustiger aan dan wordt de keuze weer wat moeilijker. Zeker wanneer je het mountainbiken combineert met andere fietsdisciplines zoals wielrennen en gravelbiken.

Voor echte mountainbikers lijkt ons de keuze vanzelfsprekend en altijd op de Garmin Edge 830 te vallen. Beoefen je nog andere disciplines dan is het zaak de toestellen goed te vergelijken en te kijken welke functies voor jou een must of toch overbodig zijn. De Wahoo ELEMNT Roam biedt op zich nog meer dan voldoende leuke functies en is een krak in het navigeren.

Heb jij ervaring met de Wahoo ELEMNT Roam of de Garmin Edge 830? Welke is jouw favoriet of ga je toch nog voor een ander device? Laat het ons zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”