Wat is enduro mountainbiken? Dit moet je zeker weten!

wat is enduro mountainbiken?

De benaming enduro is afkomstig uit de motorcross wereld. In deze tak van de motorcross, alsook bij het mountainbiken, is het voornamelijk van belang om afdalingen zo snel mogelijk af te leggen. Deze afdalingen gaan vaak over erg technisch, ruig en steil terrein. Enduro mountainbiken kan je op dat vlak een beetje vergelijken met downhill, maar toch ook weer niet.

Bij enduro mountainbiken moet je ook weer zelf de berg oprijden, tenzij er natuurlijk een lift is (bijvoorbeeld in bikeparken). Als je kijkt naar wedstrijden zal je merken dat downhill puur naar beneden rijden is, terwijl je bij enduro wedstrijden weer zelf naar boven mag trappen.

Enduro mountainbiken is natuurlijk niet weggelegd voor iedereen. Naast de nodige skills en het juiste materiaal heb je er ook een gezonde dosis lef voor nodig. In België en Nederland is er zeker en vast wel een markt voor enduro mountainbiken. Echter is het terrein dat we ter beschikking hebben vaak niet uitdagend genoeg om echt van enduro te kunnen spreken.

Kan je enduro mountainbiken in België en Nederland?

Dat kan zeker. In België hebben we gelukkig nog de Ardennen, waar je zeker en vast pittig kan gaan enduro mountainbiken. Ook in Nederland zijn er vast wel plaatsen waar dat kan en het terrein net wat ruiger is. Echter moet je er ook weer niet teveel van verwachten.

Ook het toenemende aantal bikeparken, zoals Ferme Libert, zorgt ervoor dat de mogelijkheden steeds ruimer worden. Denk hierbij maar aan de verschillende enduro-lijnen in het MTB-park BE-MINE in Beringen (België) en de nieuwe trails in het eerste MTB-Trailcenter van België, gelegen in Spa. Deze trailcentra legen 100% de focus op enduro. Naast het trailcenter in Spa heb je nog de volgende opties:

Het bikepark van Winterberg in Duitsland is misschien wel de meest uitgebreide optie voor Belgen en Nederlanders.

Wil je het echte gevoel van enduro mountainbiken beleven, dan moet je toch al snel wat kilometers gaan reizen. Je moet immers naar beneden kunnen rijden en dat kan pas echt wanneer je in de bergen vertoeft.

De heuveltjes die we in België en Nederland hebben zijn helemaal niet te vergelijken met de trails en paden die je bijvoorbeeld in de Zwitserse alpen voor de banden krijgt. De echte smaak van enduro mountainbiken krijg je pas te pakken op de meest uitdagende trails en paden.

enduro mountainbiken

Enduro mountainbiken; wat heb je nodig?

De uitrusting om enduro te rijden ziet er best wel anders uit, beginnende bij de mountainbike zelf. Om over de ruigste trails en paden te scheuren en obstakels vlotjes te nemen heb je natuurlijk de juiste mountainbike nodig. Om die reden zijn er specifieke enduro mountainbikes

Wat is een enduro mountainbike?

Een enduro mountainbike heeft zowel vering vooraan als achteraan. Een enduro mountainbike is dus altijd een full suspension mountainbike. De veerweg van zo’n enduro mtb schommelt tussen 150 à 170 mm, zowel voor- als achteraan.

Daarnaast gebruiken de meeste enduro mountainbikers ook een dropper seat post. Met zo’n dropper kan je het zadel laten zakken zodat het niet in de weg zit. Dit is voornamelijk handig tijdens technische passages en steile afdalingen waar je je gewicht naar achteren moet verplaatsen. Wanneer je het zadel laat zakken zit het niet in de weg en kan jij het gewicht beter verdelen, heb je meer bewegingsvrijheid en kan je afdalingen en uitdagende trails vlotter en veiliger nemen.

Een ander verschil ten opzichte van een hardtail mountainbike is dat de meeste enduro mountainbikes uitgerust zijn met 27,5″ wielen, al vind je ook steeds vaker met 29″ wielen. Daarnaast zijn de banden en het stuur erg breed maar is de stuurpen weer korter. De combinatie van deze specifieke eigenschappen zorgt ervoor dat je een enduro mountainbike beter onder controle kan houden.

Daarnaast is het frame van een enduro mtb vaak ook wat steviger. In combinatie met de dikkere banden en de dubbele vering weegt een enduro mtb ook wat meer dan een hardtail mountainbike. Dit maakt ze natuurlijk minder geschikt om te klimmen.

Enduro mountainbike

Trail en downcountry mountainbike; de gulden middenweg tussen XC en enduro

Met de enduro mtb kan je natuurlijk ook over de singletracks in de Belgische en Nederlandse bossen scheuren. Echter is dat in de praktijk wel een heel pak minder efficiënt en wordt het daarom niet zo vaak gedaan.

Gelukkig kan je ook gewoon voor de gulden middenweg kiezen wil je crosscountry en enduro mtb zo goed en vaak als mogelijk combineren. In dat geval is een downcountry of trail mountainbike de beste optie voor jou. Een trail mountainbike is net als de enduro mtb een full suspension maar heeft iets minder veerweg. Qua wielen heb je de keuze tussen 27,5″ en 29″. De downcountry mountainbike kiest resoluut voor 29″ en leunt nog een klein beetje meer naar crosscountry door de iets kortere veerweg (zowel voor als achteraan)

Ga je vaker de crosscountry toer op dan kan je kiezen voor een trail mountainbike die iets meer XC-gericht is (downcountry mtb). Andersom kan natuurlijk ook met een iets meer op enduro gerichte trail mtb.

trail mountainbike

Verschillen tussen een enduro, trail en xc mountainbike

In onderstaande tabel vind je een handig overzicht van de verschillen tussen de trail, enduro en xc mountainbikes:

Enduro mtbTrail mtbDowncountryCross Country (hardtail)
Wielmaat27,5″ (of 29″)27,5″ of 29″29″ (27,5″ voor kleine maten)Meestal 29″ (27,5″ voor kleine maten)
BandenBreed (2,4″+)Breed (2,4″+)2,3″ – 2,4″1,9″- 2,4″
Veerweg vooraan150 – 170 mm120 – 150 mm100 – 130 mm80 – 120 mm
Veerweg achteraan150 – 170 mm110 – 140 mm100 – 120 mm
Dropper seat postAangeradenOptioneelOptioneelOptioneel

Uitrusting en accessoires

Omdat het terrein technischer, ruiger en uitdagender wordt bij enduro mountainbiken zijn de juiste uitrusting en accessoires natuurlijk ook een must. Je zal merken dat de meeste enduro rijders een fullface-helm en extra beschermingsmiddelen dragen. Qua bescherming kan dit zelfs erg ver gaan van elleboog-, enkel-, scheen- en kniebeschermers tot een volledige body protector.

Qua kleding zal je de meeste enduro mountainbikers in losse of baggy kleding op hun enduro mtb zien fietsen. Enduro kleding is vaak steviger en beter bestand tegen schuren van takken, bomen en struikgewas. Daarnaast zal het minder snel stuk gaan moest je een keertje met de grond in aanraking komen.

Om sneller een voetje aan de grond te kunnen zetten wordt er vooral gebruik gemaakt van flat- of platform pedalen in combinatie met flat pedaal schoenen. Door het grotere contactoppervlak krijg je ook automatisch meer stabiliteit wat op technische trails een must is. Met de juiste combinatie van pedalen en schoenen heb je haast evenveel grip en trapkracht als met de bekende klikpedalen.

Voor wie is enduro mountainbiken geschikt?

Enduro mountainbiken is zeker en vast voor iedereen geschikt, al moet je er natuurlijk wel een beetje durf voor hebben. Wanneer je pas begint is het aan te raden jouw grenzen stap voor stap te verleggen en niet in één keer de meest uitdagende enduro trails te nemen.

Omdat het terrein in België en Nederland niet overal geschikt is voor enduro mtb, is de groep rasechte enduro mountainbikers eerder beperkt. Vaak wordt een enduro mountainbike dan als tweede mtb en als afwisseling op het, minder uitdagende, cross country mountainbiken gebruikt. Niet iedereen ziet het immers zitten om wekelijks of meermaals per week een tripje met de auto te maken naar een locatie met echte enduro trails.

Ben je wel te vinden voor enduro, dan moet je zeker rekening houden met het bovenstaande.

Enduro mountainbiken

Conclusie

Enduro mountainbiken is een uitdagende tak binnen het mountainbiken die steeds populairder wordt. Helaas zijn de beste enduro trails en paden niet in België of Nederland te vinden. Gelukkig is er wel een evolutie aan de gang en komen er hier en daar enduro-lijnen en bikeparken tevoorschijn. Wil je het echte gevoel van enduro mountainbiken ervaren dan staat er je eerst nog een tripje richting de bergen te wachten.

Een enduro mtb is misschien net wat teveel van het goede om enkel In België of Nederland te gebruiken. Toch kan het een leuke aanvulling op jouw hobby zijn, bijvoorbeeld als tweede bike. Wil je echter altijd de mogelijkheid hebben om dat ene technische paadje toch mee te pakken dan kan je met een trail of downcountry mtb ook kiezen voor de gulden middenweg tussen enduro en XC.

Stort jij je binnenkort in het enduro mountainbiken? Denk dan zeker ook aan de nodige bescherming en bouw je skills stap voor stap op. Succes!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

2 reacties

  1. Hi Geert,

    toch even reageren op je artikel rond enduro, meer bepaald op de laatste paragraaf waarin staat dat de beste enduro paden niet in België te vinden zijn… Dan zou ik je toch aanraden om een keer naar Ninglinspo te gaan. Deze trails worden gezien als één van de meest technische die er zijn, gesmaakt door vele toppers uit binnen- en buitenland. Oh, en misschien ook even de trailspot van Esneux op je lijstje zetten? Of wat dacht je van het traincenter van Bouillon? Dichterbij huis kan je ook in Chaudfontaine terecht… Dus, ja, de enduro scene is toch wel uitgebreider dan je denkt in België. En neen, een enduro MTB is zeker niet teveel van het goede in België.
    De uitdaging is een pak groter dan bij XCO of XCM en de technische stappen die je op korte tijd kan zetten ook. Een aanrader dus. Als je meer wilt weten of enduro, geef me gerust een seintje.

    Fijne vrijdag!
    Inge.

    1. Hoi Inge,

      Bedankt voor je reactie! Je hebt zeker een punt. We zullen het artikel binnenkort een update geven en de trails toevoegen. Er zijn inderdaad steeds meer (legale) accommodaties voor enduro rijders, zeker in België.

      Nog een kleine toevoeging: voor vele Nederlanders en Vlamingen is een uitstap naar de trails die jij noemt vaak een heuse uitstap en niet iets wat alle dagen kan, vandaar dat we spreken over “mogelijk” wat teveel van het goede voor alledaags gebruik.

      Groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”