Rebound voorvork mountainbike

Wat is rebound en hoe stel je dat af?

Rebound is naast een term uit het basketbal ook een belangrijke term bij mountainbikes, meer bepaald op je voorvork en demper (fullsuspension). Met de rebound kan je de snelheid regelen waarmee de vork terug veert wanneer deze ingedrukt geweest is.

Hoe stel je de rebound af?

De rebound stel je af door middel van een knop. Deze knop is in de meeste gevallen rood en bevindt zich meestal onderaan één van de vorkpoten en ergens op de demper. Om de vering sneller te laten terug veren dien je de knop naar links te draaien. Wil je de vering trager laten terug komen dan draai je deze vaster door naar rechts te draaien.

Om de rebound juist in te stellen draai je deze eerst helemaal open (dus linksom). Nu kan je gaan testen door de voorvork en demper in te laten veren. Om de voorvork in te laten zakken kan je even op het stuur gaan hangen. Om de demper in te laten zakken kan je het zadel naar beneden duwen. Laat de vering daarna terug naar zijn originele positie veren.

Komt het voorwiel hierbij van de grond dan staat de rebound van je voorvork te snel of te los. Draai deze een beetje strakker en herhaal de test. Van zodra het wiel niet meer van de grond komt tijdens het terug veren staat de rebound op zijn snelst afgesteld. Hetzelfde principe geldt voor de demper maar dan met het achterwiel.

Waarom is de afstelling van de rebound zo belangrijk?

Wanneer de rebound van je voorvork of demper niet goed afgesteld is kan je onnodig veel energie verliezen tijdens het fietsen. Wanneer de rebound bijvoorbeeld te snel afgesteld is krijg je een soort pogostick of stuitereffect.

Is je vering te traag afgesteld dan kan dit problemen geven wanneer je op erg oneffen terrein met opeenvolgende wortelpassages en stenen gaat rijden. Bij een opeenvolging van zulke passages krijgt je vering dan niet de kans om na elk obstakel volledig terug te veren. Op die manier ga je steeds van minder veerweg gebruik kunnen maken.

Wat is de beste afstelling van de rebound?

Op die vraag is geen juist antwoord aangezien dat van verschillende factoren afhankelijk is. De ideale afstelling is niet alleen een persoonlijke voorkeur maar hangt ook af van het terrein en de ondergrond waarop je fietst en verschilt ook nog eens per vork en demper. Een gulden middenweg tussen snel en traag en de instelling die voor jou het leukst fietst is de ideale afstelling.

De beste manier om de voor jou beste afstelling te bekomen is door te testen en te finetunen. Om de rebound af te stellen en bij te regelen heb je geen materiaal nodig, dit kan dus makkelijk tijdens je rit doen.

Niet alleen de rebound is belangrijk, de sag van je vering is misschien nog wel belangrijker. In het artikel “Hoe stel je de vering van je mountainbike af” kom je er alles over te weten.

De ultieme mountainbike gids

De Ultieme mountainbike gids

Met een goede basis wordt mountainbiken alleen maar leuker. Geef je kennis, skills en beleving meteen een boost, schakel een versnelling hoger en neem een voorsprong op jezelf!

Share this post