De beste mtb handvatten op een rij!

Beste-mtb-handvatten

Wil je een aangename fietstocht afleggen op de mountainbike, dan zijn goede mtb handvatten van belang. Deze handvatten worden ook wel grips genoemd en zorgen voor meer comfort tijdens het fietsen. Door goede handvatten aan je stuur te hebben, raken je armen minder snel vermoeid. De grips zorgen namelijk voor een extra demping van shocken tijdens je ritten.

Naast mtb handvatten worden er ook weleens bar ends gebruikt op het stuur. Deze geven ook extra grip en comfort aan de handen. Mtb handvatten zijn in verschillende soorten, kleuren en materialen beschikbaar. Je kunt ze bovendien op twee manieren bevestigen: met een inbusboutje of klemring of door ze over het stuur te schuiven. Merk je dat je handvatten versleten zijn, vervang deze dan zo snel mogelijk. 

SQlab-711-Tech-Trail
Award winner in 2020/2019/2018
SQlab 711 Tech 1 trail
 • Ergonomisch design
 • Verhoogde demping
 • Bevestigen met klemband
ESI-Grips-Chunky
Beste voor crosscountry & marathon
ESI Grips Chunky
 • 100% siliconen
 • Schokabsorberend
 • Bevestigen zonder hulpmiddelen
Ergon-GP1
Verminderd vermoeidheid
Ergon GP1
 • Ergonomisch gevormd
 • Groot en zacht oppervlak
 • Bevestigen met klemband
Ergon-GE1-EVO
Beste voor Enduro en Gravity
Ergon GE1 EVO
 • Unieke demping
 • Zachte en comfortabele grip
 • Bevestigen met klemband
Nukeproof-Neutron-liggend
Voor trail, enduro en freeride
Nukeproof Neutron
 • Comfortabel rubber materiaal
 • Erg voordelige grips
 • Bevestigen met klemband
ODI-Troy-Lee-1
Met inspraak van Troy Lee
ODI Troy Lee Design
 • Afsluitbare doppen
 • Verbeterde handondersteuning
 • Bevestigen met klemband
ODI-Rogue-Bonus-1
Beste allround grips
ODI Rogue Bonus
 • Verbeterde comfortabele grip
 • Zacht, duurzaam en stevig
 • Bevestigen met klemband
DMR-Brendog-Death-Grip-1
Beste voor freeriders
DMR Brencog Death Grip
 • Ontwerp van Brendan Fairclough
 • Extra grip & schokabsorptie
 • Bevestigen met klemband
Lizars-Skins-Peaty
Beste voor downhill
Lizard Skins Peaty
 • Ontwerp door Steve “Peaty” Peat
 • Zacht blokpatroon
 • Bevestigen met klemband
 • Inclusief handtekening van “Peaty”

Een goed stuur met goede handvatten 

Bij een fiets wordt standaard een stuur met handvatten geleverd, maar veel mountainbikers hebben andere wensen. Misschien herken jij dit wel. Er zijn zoveel sturen en handvatten verkrijgbaar, dat je deze prima kunt vervangen om je ritten op de mountainbike fijner te maken. Hierbij is het wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Wil je een meer gebogen of recht stuur, of ééntje dat multifunctioneel is? Kies een stuur dat past bij de fiets die je hebt.

Het type stuur bepaalt mede het comfort dat je ervaart wanneer je hoogtes beklimt of bochten maakt en zorgt dat je het langer volhoudt. Met een multifunctioneel stuur kun je meerdere posities aannemen met je handen. Ook handvatten zijn er in verschillende soorten.

Wil je een brede grip of juist een met fijne details die voorkomen dat je wegglijdt? Het type handvatten bepaalt hoeveel grip je hebt op het stuur en dus ook hoe veilig en comfortabel jouw ritten worden. Kies daarom verstandig en laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden. 

Soorten mtb handvatten 

Zoals we al vertelden zijn er verschillende soorten handvatten voor mountainbikers. Ontdek eerst welke soort past bij jou en jouw mountainbike. Afhankelijk van jouw type fiets of mountainbike en de terreinsoorten waarover je rijdt hebben de beste handvatten andere eigenschappen dan wanneer je een stadsfiets of BMX hebt of wanneer je graag downhill trails doet.

Bovendien bepaalt de grootte van je handen of een bepaald soort handvat wel of niet geschikt is. Zie dit niet als een obstakel, want voor ieder type fietser zijn geschikte handvatten te vinden.  

Mtb handvatten zijn verkrijgbaar in allerlei materiaalsoorten. Wist je bijvoorbeeld dat rubberen handvatten prima geschikt zijn, maar dat EPS grips (gemaakt van siliconen) nóg beter zijn? Ze vangen schokken goed op, wegen vrij weinig en zijn daarom heel geschikt voor mountainbikers die graag snelheid maken.

Of is een ergonomisch handvat meer iets voor jou? Zo’n handvat past zich aan aan de vorm van jouw hand, waardoor je extra comfort ervaart. Weer andere mtb handvatten worden gemaakt van zacht foam, wat ook fijn aanvoelt. Dit heeft bovendien een goede schokabsorberende functie. 

De mtb handvatten test 

Natuurlijk wil jij als mountainbiker alleen het beste van het beste. Daarom hebben wij een aantal handvatten onderworpen aan de mtb handvatten test. Hierbij hebben wij verschillende merken en soorten met elkaar vergeleken.

Op basis van de verschillende productkenmerken én onze eigen ervaring zijn er 9 soorten grips uit de mtb handvatten test gekomen. Bij Mountainbikevibes.be adviseren wij namelijk alleen producten wanneer wij hier zelf volledig achterstaan. Laten we eens bekijken welke handvatten geschikt zijn voor jouw volgende rit! 

Beste mtb handvatten op een rij 

SQlab 711 Tech & Trail: award winnende grips (2020/2019/2018)

SQlab 711 Tech & Trail grips

Deze grips hebben diverse prijzen gewonnen en dat is niet voor niets. Hij is namelijk perfect voor lange afstanden en races op een sportieve mountainbike. Deze mtb handvatten bieden grip, comfort en hebben een ergonomische vorm.

Dankzij de verhoogde en platgedrukte demping aan de buitenkant van deze grips wordt iedere rit een succes. De drukpunten op de handen worden zo namelijk veel minder! Dankzij de Ergobar hoef je de mtb handvatten niet eens heel stevig vast te houden om de fiets onder controle te houden.

Bovendien hebben deze grips een lange levensduur. Bevestigen gaat met behulp van de klemband erg makkelijk. Deze mtb handvatten zijn verkrijgbaar in de kleur zwart, in de maten S, M en L. 

ESI Grips Chunky: beste & populairste voor crosscountry & marathon

ESI Grips Chunky

Dit sporthandvat wordt geleverd met stuurdoppen en is gemaakt van 100% siliconen. Daardoor zal hij niet uitdrogen of verkleuren. De mtb handvatten zijn schokabsorberend en daardoor heel geschikt voor sportieve en off-road ritten op de mountainbike.

Ze zijn compatibel met een draaigripschakelaar, wegen slechts 60 gram en hebben een lengte van 130mm. Daardoor zijn ze geschikt voor mountainbikers met middelgrote handen. Het zijn de meest gebruikte grips in de mountainbikewereld.

Je bevestigt ze eenvoudig aan je stuur door ze een beetje vochtig te maken. Vervolgens zitten ze muurvast, zonder dat je extra bevestigingsmiddelen nodig hebt. Deze mtb handvatten zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart, blauw, lichtblauw, geel, grijs, groen, oranje, rood en een kleurencombinatie van rood, geel en zwart. 

Ergon GP1: verminderd vermoeidheid

Ergon GP1 mtb handvatten

Wil je comfortabel fietsen, dan zijn de Ergon GP1 grips daar heel geschikt voor. Ze hebben een groot, zacht oppervlak waardoor de druk op je handpalmen goed verdeeld wordt. De ergonomische vorm zorgt er mede voor dat je onderarmen minder snel vermoeid raken.

De beste mtb handvatten worden snel en veilig bevestigd aan het stuur. Zo ook deze! Schuif ze op het stuur, zet ze vast met een boutje en je bent klaar om op pad te gaan.

Ze zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart en bruin en in de maten small en large. Het gewicht is 165 gram. 

Ergon GE1 EVO: beste voor enduro & gravity

Ergon GE1 EVO mtb grips

Dankzij deze grips komen je armen en ellebogen automatisch in de goede positie. Ze worden veel gebruikt in de Enduro- en Gravity-scene. De buitenkant is zacht, waardoor een comfortabele grip ontstaat en zenuwen niet afgekneld raken. Je duim leg je eenvoudig op het druppelvormige vlak van de grip.

Dankzij de unieke demping kun je er de meest hobbelige trails mee berijden zonder gevoelloosheid in de handen te ervaren.

Bevestig hem eenvoudig door hem op het stuur te schuiven en draai hem aan met een schroefje voor extra houvast. Het unieke design is verkrijgbaar in de kleuren groen, zwart, geel, zand en blauw. 

Nukeproof neutron: voor trail, enduro en freeride

Ben je klaar om op avontuur te gaan en zoek je alleen nog geschikte grips? Deze mtb handvatten zijn niet duur en worden gemaakt van rubber. Daardoor bieden ze optimaal comfort tijdens het mountainbiken.

De grips worden goed, met klemring en bout, bevestigd aan beide uiteinden en zijn erg duurzaam. Ze wegen 110 gram, zijn 142mm lang en geschikt voor trails, bergopwaartse en -afwaartse ritten, Enduro, freerides.

Deze grips zijn verkrijgbaar in de kleuren blauw, geel, paars, rood, grijs, groen, wit en zwart en zijn van het one-size-fits-all principe. 

ODI Troy Lee: met inspraak van Troy Lee

ODI Troy Lee design mtb grips

Wil je jezelf onderscheiden van andere mountainbikers, ga dan voor ODI Troy Lee grips. Dankzij de afsluitbare doppen blijven ze op hun plek, ongeacht hoeveel druk je erop uitoefent.

Het zijn innovatieve grips die geschikt zijn voor de snelste racers. Voel jij je aangesproken? Het bevestigen met de handige klemband en bout is erg makkelijk. Deze mtb handvatten zijn beschikbaar in rood, wit, zwart, oranje, blauw, geel, en roze. Ze wegen 98 gram en zijn 130mm lang. 

ODI Rogue Bonus: beste allround grips

ODI Rogue Bonus mtb grips

Ga jij graag off-road en ben je niet bang om snelheid te maken? Dan heb je ODI Rogue Bonus grips nodig. Ze hebben een fijne structuur voor een betere grip, een verhoogd en een dik patroon die schokken opvangt. Daarnaast hebben ze een veilig vergrendelingssysteem met klemband.

Deze mtb handvatten zullen niet draaien of glijden, waardoor je grip gedurende je hele rit stevig blijft. Het is de perfecte combinatie van zacht en comfortabel met duurzaam en stevig. Ze zijn verkrijgbaar in de kleuren groen/zwart en zwart en zijn 130mm lang. 

DMR Brencog Death Grip: beste voor freeriders

DMR Brencog Death Grip mtb handvatten

Ken je freerider Brendan Fairclough? Deze mtb handvatten zijn in samenwerking met hem ontworpen! Hij weet hoe belangrijk het is om een goede, comfortabele grip te hebben als je de bergen afrijdt.

Daarom is voor een zacht rubbermateriaal gekozen en een gekarteld patroon bij de handpalm. Zo heb je extra grip en worden schokken goed opgevangen. De grips bevestig je vlot om je stuur met behulp van de klemband en bout.

Ze komen in veel verschillende kleuren. Ga voor blauw, camel, gum, marble pink, miami, rood, roze, snow camo, tango of zwart. De meeste grips worden in de pasvorm ‘thick’ geleverd, sommigen hebben ook een ‘thin’ variant. Ze wegen 100 gram, die keuze is aan jou!

Lizard Skins Peaty lock-on: beste voor downhill

Lizards Skins Peaty lock on grips mtb

Steve Peat, ofwel Peaty, is een professionele downhill mountainbiker. Dit is zijn nieuwe handvat, gesigneerd voor jou! Ze hebben een kleinere diameter en een zacht blokpatroon. Daardoor heb je meer grip wanneer je deze mtb handvatten aan je stuur bevestigt. Dit doe je trouwens vlot met de bevestigingsbout.

Deze handvatten zijn beschikbaar in de kleuren wit, grijs en zwart met subtiele accenten op de uiteinden. Ze zijn gebaseerd op het one-size-fits-all principe. Inclusief handtekening van Peaty! 

Conclusie

Heb jij wel eens last van jouw polsen, handen tijdens het mountainbiken? Zijn tintelende en slaende vingers schering en inslag tijdens het mountainbiken? Naast een goede afstelling van jouw mountainbike kunnen zulke probleempjes ook afkomstig zijn van de (verkeerde) grips of handvatten.

Met de grote verscheidenheid aan grips uit onze test kan je die problemen makkelijk oplossen en voorkomen. Naast onze eigen kennis hebben we voor deze lijst ook reviews van tevreden gebruikers grondig bestudeerd.

Dit was alvast onze mtb handvatten test! We hebben de beste modellen op een rij gezet om jou te helpen bij je zoektocht. En om je een avontuurlijke, maar veilige en comfortabele rit op de mountainbike te bieden, natuurlijk. Heb je al een keuze kunnen maken? 

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”