Mountainbiken kan je op verschillende manieren beleven. Het belangrijkste is natuurlijk dat je zoveel mogelijk in de bossen en op onverharde wegen kan rijden. Je kan dit op verschillende manieren doen:
Vaste routes volgen
Overal, zeker ook ergens bij jou in de buurt, vind je vaste, uitgepijlde, mountainbikeroutes. Een overzicht hiervan vind je voor België op de website van Sport Vlaanderen en voor Nederland op mtbroutes.nl. Vaste routes worden altijd afgebeeld met bordjes met daarop een driehoek met 2 cirkels onder.
De routes in België zijn vaak niet al te spannend al heb je hierin wel enkele uitzonderingen. In Nederland daarentegen heb je veel routes die speciaal voor het mountainbiken aangelegd zijn. Bij sommige van deze routes heb je een MTB-vignet nodig, tegen betaling, om op de routes te mogen rijden. De inkomsten van deze vignetten worden gebruikt om de routes in goede staat te houden. Ook zijn er veel routes in Nederland die door vrijwilligers onderhouden worden.
Als beginner kan je plezier vinden zowel op de routes in België als in Nederland. Ben je al wat gevorderd dan zou ik eerder kiezen voor een vaste route in Nederland of de Ardennen. De rode route van Theux en de vaste routes in Houffalize zijn naar mijn mening vrij goed bepijlde routes.
MTBRouteDatabase
Een bepijlde route kan soms een zware tegenvaller zijn. Op de site van Sport Vlaanderen kan je de routes op Vlaamse bodem wel allemaal terugvinden, maar eigenlijk heb je dan nog steeds geen idee of de route moeite waard is.
Om die reden neem ik vaak een kijkje op een andere website, namelijk mtbroutedatabase. Deze website, opgericht door Kristof Van Cleemput die zelf ook een fervente mountainbiker is, verzamelt niet alleen de Vlaamse bepijlde routes, maar je kan er ook alle mountainbikeroutes in Wallonië terug vinden.
Daarnaast staan er ook nog enkele routes in Nederland, Duitsland en Luxemburg op de site. Van elke route kan je de gpx-bestanden gratis downloaden. Het is aan te raden bepijlde routes met een gps als backup te rijden, omdat er wel eens pijlen verdwijnen of goed verscholen zijn.
Wat maakt deze site, buiten de ruimere keuze aan routes, dan zo speciaal? Je kan er namelijk routes beoordelen als je ze gereden hebt. Naast een verslag of algemene commentaar over jouw rit of hoe jij de route ervaren hebt, kan je de route ook een beoordeling geven. Je beoordeelt een route op basis van de funfactor, bepijling, technische eigenschappen, landschap/omgeving en de conditie die vereist is om de route tot een goed einde te brengen.
Meningen kunnen wel eens heel uiteenlopend zijn. De ene houdt van technische routes terwijl iemand anders het liever wat gemoedelijker heeft. Net daarom ga je beter niet uit van één beoordeling maar bekijk je er best een paar zodat je een globaal beeld krijgt. Enkel op die manier kan je beslissen of de route iets voor jou is. Gelukkig worden er op mtbroutedatabse regelmatig routebeoordelingen geplaatst.
Zo heb ik onlangs, dankzij de beoordelingen, de prachtige en uitdagende routes van Holsbeek mogen ontdekken. Hadden er geen beoordelingen op de website gestaan, dan had ik de route misschien nooit gereden, wat echt jammer was geweest. Ook de rode route in Theux heb ik leren kennen door de goede feedback bij de route.
Naast de beoordelingen en de gpx-bestanden vind je van elke route ook de afstand, het aantal hoogtemeters en de startplaats(-en) terug. Deze zijn allemaal overzichtelijk en duidelijk weergegeven. Op de overzichtskaart kan je ook zien hoe de routes lopen, of ze elkaar overlappen en waar de startplaatsen en splitsingen zich bevinden.
Als je mtbroutedatabse ook op facebook volgt zal je zien dat Kristof ook regelmatig bepijlde routes rijdt. Het fotoverslag achteraf vind ik altijd leuk om te bekijken om zo al een eerste beeld de route te krijgen.
Naast de vaste routes vind je er trouwens ook verschillende gps-routes waarvan je het gpx-bestand kan downloaden. Let wel op met de gps-routes in Wallonië, want daar heeft men niet zo graag dat je van de vaste paden afwijkt. Er zijn tegenwoordig ook strengere controles en je kan beboet worden.
Heb je dus een vaste, bepijlde route gereden, ga dan even naar mtbroutedatabase.be en geef de route een eerlijke beoordeling. Het duurt maar twee minuten en het is handig voor andere mountainbikers.
Mtb toertochten
Toertochten zijn recreatieve mountainbiketochten die vaak door een fietsclub georganiseerd worden. De meeste toertochten vinden plaats in de winterperiode. In de lente en zomer worden er minder toertochten gegeven, wel worden deze minder druk bezocht omdat het wegseizoen dan ook weer volop op gang is.
Om aan deze tochten deel te nemen moet je een inschrijving betalen. Als je bij een club aangesloten bent kan je korting krijgen. Deze tochten worden georganiseerd om geld in de clubkas te krijgen.
Deze tochten zijn zeer interessant omdat ze vaak over paden gaan die geen vaste bepijling hebben. Vaak passeert een toertocht ook over stukken privéterrein, waarvoor toestemming van de eigenaars gevraagd moet worden. Simpelweg wil dit zeggen dat je er maar 1 maal per jaar kan en mag door rijden. Een Toertocht geeft je dus een unieke kans om eens andere paden te kunnen rijden dan tijdens je andere ritten.
Mtb route maken
Een mountainbikeroute kan je simpelweg zelf maken. Er kruipt iets meer werk en voorbereiding in dan wanneer je paaltjes van vaste routes of pijlen van een toertocht moet volgen. Je hebt er bij voorkeur ook een fiets gps-toestel voor nodig. Je kan ook je gemaakte routes volgen via je smartphone, maar dan is een gps-toestel toch net wat compacter.
Gratis routeplanner
Naast de bovenstaande websites en apps zoals Strava en Komoot zijn er ook nog MTB project, Trailforks en Bikemap, die voor mountainbikers erg handig kunnen zijn. Wij bekeken de mogelijkheden en de voor- en nadelen van deze 5 apps in onderstaand artikel:
Alltrails, strava en Brouter werken alledrie volgens hetzelfde principe. Je duidt punten aan op de kaart en deze worden automatisch met elkaar verbonden. Zo kan je een one-way route of rondrit volledig zelf ontwerpen.
Bij Komoot en Routeyou werk het een beetje anders. Bij deze routeplanners duid je een start en eindpunt aan en ga je door je vooraf gekozen terreinsoort, bezienswaardigheden etc… automatisch een voorgestelde route krijgen (ook bij Alltrails heb je deze optie). Hier kan je dan naar wens nog meerdere andere waypoints aan toe voegen om zo je route uit te breiden naar eigen wens.
Uiteraard zijn dit niet de enige routeplanners die er te vinden zijn. Probeer er enkele uit en kies degene die je het beste ligt en voor jou het makkelijkst werkt.
Met je gratis account bij deze routeplanners heb je natuurlijk geen toegang tot de uitgebreidere features en kaarten van de desbetreffende app. Al deze gratis applicaties hebben ook een premium versie.
Wil jij simpelweg je route plannen en deze daarna gaan rijden zonder veel extra’s, dan zit je goed met een gratis account. Wil je toch meer uit je routes halen, vind je statistieken en speciale extra’s de moeite waard om ervoor te betalen, dan kan je gewenste premium versie bijvoorbeeld 30 gratis uitproberen om daarna te beslissen of je daadwerkelijk voor de extra’s gaat betalen. Vind je het toch niet de moeite waard dan kan je kosteloos opzeggen binnen een opgegeven termijn.
Gpx bestand maken
Wanneer je een route gemaakt hebt met één van bovenstaande routeplanners moet je hiervan een GPX bestand maken. Dit bestand heb je nodig indien je gebruik maakt van een gps-toestel.
Een gpx bestand maken is heel simpel:
Sla in de routeplanner je route op. Daarna kan je deze exporteren of downloaden. Download dit bestand altijd als gpx-bestand zodat je het lees- en bruikbaar is voor je gps-toestel. Sluit je gps aan op je pc, kopieer het bestand naar de juiste map in je gps. Bij nieuwere toestellen kan je zelfs de gpx bestanden via bluetooth of wifi naar je gps verzenden.
Gpx bestand openen
Om een gpx bestand te openen heb je ofwel een gps-toestel nodig of een programma of app die dit soort bestanden kan lezen. Je kan je Gpx bestand ook uploaden naar je routeplanner om bijvoorbeeld de route te gaan bewerken of aanpassen.
Mtb route downloaden
In plaats van zelf een mountainbikeroute te maken kan je natuurlijk ook een route, die iemand anders gemaakt en gedeeld heeft, downloaden. De meeste routeplanner apps en websites hebben ook een zoekfunctie waarmee je routes over de hele wereld kan zoeken.
Wanneer je je eigen rit upload op bijvoorbeeld alltrails en jouw profiel staat openbaar, dan kunnen andere mensen jouw gereden routes ook zien, downloaden en narijden.
De routes download je simpelweg als gpx-bestand en kopieer je naar de juiste map in je gps-toestel.
Mtb Navigatie
Je hebt een route gemaakt en nu wil je deze probleemloos gaan rijden. Hoewel je ook je smartphone kan gebruiken om de route te volgen, toch zijn er enkele redenen om hiervoor beter een gps-toestel te gebruiken:
- Een gps-toestel is compacter dan een grote smartphone
- Een gps kan tegen een stootje
- De batterij van een gps gaat véél langer mee dan die van een smartphone
- Met een gps word je niet gestoord (telefoon, berichten, mails…) tijdens je ritten
- Een gps op je stuur ziet er gewoon beter uit dan een grote smartphone
Er zijn verschillende merken van Gps-toestellen zoals:
- Garmin
- Wahoo
- Bryton
- Mio
- Polar
- Sigma
- Lezyne
- Hammerhead
Mooie mountainbike routes
Je hebt een route getekend of laten berekenen via een routeplanner. In je eigen buurt ken je de mooiste paadjes, singletracks en uitdagende stukken vast wel. Maar aangezien we veelal de gratis versies, met minder goede kaarten, gebruiken van de apps kan het wel eens zijn dat de mooiste stukken niet in onze getekende routes zitten. Daarom wil ik je nog een tip geven hoe je je routes uiteindelijk supermooi en volledig naar jouw wens maakt.
Ga je route testen en verbeter ze
Ga op pad en geef je ogen de kost. Zie je in je ooghoek paadjes die niet in je route opgenomen zijn dan kan je twee dingen doen.
- Zet een waypoint op dit pad en pas later je route aan.
- Rijdt in dit pad en je gps slaat dit mee op.
Eenmaal je rit erop zit kan je de route gaan bekijken hoe jij ze gereden hebt. Dit kan je makkelijk doen door je rit te uploaden op bijvoorbeeld strava (komoot, routeyou….) of op garmin connect (indien je een garmin gps-toestel gebruikt).
Pas nu je route verder aan met de waypoints die je onderweg gezet hebt of herteken de route met de paadjes die je onderweg al gereden hebt.
Als je deze stappen enkele keren herhaalt kom je uiteindelijk tot een route die tot de verbeelding zal spreken. In jouw route zal dan alles zitten wat jij graag in een route wil hebben. Dit kan dan bijvoorbeeld een vaste route of trainingsroute worden.
Maak jij je eigen routes of volg je liever vaste routes of toertochten? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.