Sunslice Cyclotron review: de telefoonhouder met ingebouwde powerbank

Cyclotron telefoonhouder met powerbank test & review

Zowel in ons dagelijkse leven als ook tijdens een (lange) fietstocht zijn smartphones niet meer weg te denken. De technologie is zo geëvolueerd dat haast alles met de smartphone te bedienen is. Ook tijdens een fietstocht kan je smartphone tot jouw basis uitrusting horen.

De één gebruikt het om een volledige route te navigeren, terwijl een andere er een verborgen plekje mee tracht te ontdekken. Daarnaast zijn er nog verschillende andere activiteiten die je met de fiets kan doen en waarbij een smartphone een aardig hulpmiddel kan zijn. Denk daarbij maar aan het populaire pokémon go of geocachen.

Kortom een smartphone op de fiets is de laatste jaren niet eens zo gek meer.

Naast gewone fietsers, toeristen en sportievelingen zijn er ook veel mountainbikers die hun smartphone prefereren boven een fietsnavigatie-toestel. Uiteraard is dat te begrijpen aangezien de mogelijkheden van een smartphone de dag van vandaag erg uitgebreid zijn.

Om je smartphone niet in je handen te hoeven houden is er tegenwoordig een erg groot aanbod telefoonhouders voor de fiets. Een robuust model dat tegen een stootje kan pik je er met een beetje goede wil altijd wel uit. Je wil immers niet dat je smartphone bij de eerste knik, wortel of steen uit jouw telefoonhouder wipt.

Maar er is één ding waarbij een smartphone altijd achterop zal blijven hinken ten opzichte van een fiets gps-toestel en dat is de batterijduur. Navigeren en apps slurpen het leven uit jouw smartphone batterij. Een powerbank is dan de enige doch simpele oplossing. Maar waar blijf je dan weer met dat extra dingetje?

Telefoonhouder met powerbank

Ook daar is weer een oplossing voor, eentje die erg simpel en voor de hand liggend is: een telefoonhouder met geïntegreerde powerbank… Waar je die kan vinden? Op Mountainbikevibes.be natuurlijk!

In dit artikel laten we je kennis maken met de allereerste telefoonhouder met geïntegreerde powerbank namelijk de Sunslice Cyclotron telefoonhouder. Wij mochten hem uitgebreid testen en dat deden we maar al te graag! In dit artikel kom je te weten of deze telefoonhouder met powerbank echt zo goed is en hoe wij deze ervaren hebben.

Hoewel wij de telefoonhouder gratis toegestuurd kregen is dit artikel niet gesponsord. De testresultaten, meningen en conclusies in deze review zijn in géén geval opgelegd door Sunclice Solar en dus volledig objectief geschreven!

Dit is de Cyclotron telefoonhouder met powerbank

De Cyclotron telefoonhouder is de eerste telefoonhouder met een ingebouwde powerbank. Hierdoor zal je niet snel meer met een lege smartphone batterij zitten tijdens jouw fietstochten. Daarnaast heb je geen losse powerbank meer nodig. Dit bespaart je niet alleen ruimte in je fietstas of rugzak maar het ziet er daarnaast ook gewoon erg strak uit.

Cyclotron powerbank telefoonhouder

Sunslice Solar

De Cyclotron telefoonhouder is trouwens een op en top Belgisch product gemaakt door het bedrijf Sunslice Solar, dat gevestigd is in Louvain-La-Neuve. Een oneindige energiebron was de droom van twee ingenieursstudenten.

Een superkleine zonnelader, de Photon, werd hun eerste geslaagde product met wereldwijd succes. Henri en Geoffroy, de co-founders van Sunclice, hebben maar één doel en dat is overal energie brengen. Ze gebruiken enkel de beste materialen om zo de beste kwaliteit aan hun klanten te bezorgen.

De Cyclotron powerbank telefoonhouder is hun nieuwste product en wij kregen de vraag of we deze telefoonhouder wilden testen. Dat deden we alvast met veel plezier.

Wat zit er in de doos?

Over de verpakking valt ook wat te zeggen, deze is niet alleen erg stevig en robuust maar ook nog eens ecologisch en plastic vrij. Naast de telefoonhouder met powerbank zelf zitten er nog de volgende accessoires in de doos:

  • Micro-USB kabel (optioneel kan je kiezen voor een USB-C of Bliksem kabel)
  • Fiets bevestigingssyteem
  • Motorfiets / brommer bevestigingssysteem
  • Antislip padjes
  • Intructiepapiertje met QR code naar de handleiding (in 4 talen)
Cyclotron powerbank telefoonhouder inhoud van de doos

Eerste indruk van de Cyclotron powerbank telefoonhouder

De onderdelen zitten mooi verdeeld over de gehele doos in 3 compartimenten. De telefoonhouder met powerbank ziet er op het eerste zicht niet alleen groot (B100 x L152 x H35 mm) maar ook erg zwaar uit. Niets is echter minder waar want de telefoonhouder is niet overdreven zwaar maar voelt wel erg degelijk en stevig aan. Het systeem om de telefoonhouder op de motor te bevestigen ziet er wel nog steviger uit.

Het bevestigingssysteem voor de fiets heeft een klem die je ook op snelspanners en steekassen terug kan vinden. Deze houder kan je op sturen bevestigen met een diameter van 25 tot 30 mm. Dit heb ik dan ook meteen maar op mijn mountainbike stuur uitgeprobeerd. Eénmaal je de juiste plaats gevonden hebt waar je de telefoonhouder precies op je stuur wil hebben gaat dit vrij snel. De houder kan je echt wel stevig vastzetten op je stuur.

De telefoonhouder kan je nu gewoon op de houder vastklikken. Het deeltje waar de telefoonhouder in moet klikken ziet er vrij simpel uit en wordt stevig op zijn plaats gehouden met een veersysteem.

Het bevestigen is vrij simpel als je eerst één kant vasthaakt. Wanneer je daarna het veertje een beetje naar binnen duwt klikt de andere kant meteen vast. Ook het losmaken van de telefoonhouder is makkelijk. Met een simpele klik naar binnen is de telefoonhouder met powerbank meteen los.

Cyclotron powerbank telefoonhouder

Wat ik wel merkte éénmaal de telefoonhouder bevestigd was, is dat er een beetje speling op de telefoonhouder zit. Je kan deze lichtjes heen en weer bewegen.

Daardoor was ik wel erg benieuwd geworden of de telefoonhouder ook op ruig en onverhard terrein stevig in de houder zou blijven zitten. Deze Cyclotron telefoonhouder met powerbank wordt immers niet meteen als telefoonhouder voor op de mountainbike geadverteerd.

Echter, met de algemene staat van sommige fietspaden en wegen in België in het achterhoofd, maakte ik me daarover eigenlijk maar weinig zorgen. Of de Cyclotron telefoonhouder daadwerkelijk zijn mannetje staat in het bos ontdek je in de onderstaande review.

Cyclotron telefoonhouder met powerbank: test & review

Alvorens je enkele uren op pad kan met de Cyclotron telefoonhouder is het natuurlijk belangrijk om de powerbank van de telefoonhouder op te laden. Aan de onderzijde van de telefoonhouder kan je een USB en micro-USB poort vinden. Deze zit verborgen achter het flexibele klepje dat de poorten erg goed afschermt.

Standaard zit er dus een micro-USB kabel bij deze telefoonhouder. Heb je een iPhone en heb je geen USB-C kabel dan kan je deze toevoegen aan je bestelling. Dit kost je dan wel 6€ extra.

Eénmaal ingeplugd geven de blauwe led-indicatoren, aan de zijkant van het toestel, de status van het opladen weer. Eénmaal de powerbank opgeladen is heb je geen kabeltjes meer nodig. De powerbank zal de telefoonhouder onderweg draadloos van energie voorzien.

Capaciteit van de powerbank batterij

De batterij van de powerbank van deze Cyclotron telefoonhouder heeft een capaciteit van 5000mAh (Milliampère-uur). Deze parameter geeft aan hoelang in uren de batterij een bepaalde hoeveelheid stroom kan leveren.

Om te weten te komen hoeveel keer je je smartphone kan opladen met een volledig opgeladen powerbank moet je de capaciteit van de batterij van je smartphone kennen. Dit kan je makkelijk even googlen of in de handleiding van je smartphone opzoeken.

Cyclotron powerbank telefoonhouder opladen

De batterijcapaciteit van mijn iPhone 12 is 2815 mAh. Dit wil zeggen dat de powerbank van de telefoonhouder mijn smartphone net geen 2 maal volledig kan opladen. Dit is natuurlijk puur theoretisch en in werkelijkheid kom je niet aan die waarden.

Wanneer je een smartphone oplaadt met een externe batterij, in dit geval de powerbank van de Cyclotron telefoonhouder, gaat er altijd energieverlies zijn in de vorm van warmte. De batterij van de telefoon gaat warm worden tijdens het opladen. Hoeveel dat verlies precies is, is moeilijk te zeggen, maar je kan uitgaan van ongeveer 20% energieverlies.

In theorie zou ik mijn iPhone 12 dus ongeveer 1,5 maal volledig kunnen opladen. Natuurlijk heeft hetgeen je ondertussen met je smartphone doet hierop ook een invloed.

Cyclotron powerbank telefoonhouder in de praktijk

Tijd om een rondje te rijden met de Cyclotron telefoonhouder. Om tot in het bos te rijden moest ik natuurlijk ook even over de gewone weg fietsen, passeerde ik enkele gravelpaden en een kasseistrook. Op die manier konden we al meteen zien of de Cyclotron dit soort alledaagse paden zou doorstaan.

Het is wel verstandig om meteen de bijgeleverde anti-slip pads aan de binnenzijde van de stuurmount te monteren. Op die manier wordt de lak van je stuur niet beschadigd en zit het geheel meteen erg stevig vast op je stuur.

Cyclotron powerbank telefoonhouder

In eerste instantie hadden we dit niet gedaan en zelfs toen bleef de stuurhouder netjes op zijn plaats staan wanneer we over gewone en gravelwegen fietsten. Indien je een vrij dun stuur hebt is het sowieso wel nodig om deze extra pads te gebruiken. De anti-slip pad die je op het stuur dient te bevestigen konden we bij mijn mtb stuur niet gebruiken omdat het geheel niet meer te bevestigen was dan.

Onderweg naar het bos ondervonden we geen problemen met de Cyclotron powerbank telefoonhouder. Het enige wat me een beetje stoorde, maar dat heb je bij elke telefoonhouder, is dat het geheel niet in het midden van je stuur staat. Dit ligt natuurlijk volledig aan mezelf, maar ben je net als mij op dat vlak een beetje speciaal dan kan het een issue zijn.

Het scherm van mijn iPhone 12, wat op zich al groot is, kon ik duidelijk zien en aflezen. Daarnaast kon ik mijn smartphone nog steeds perfect bedienen. Omdat ik enkel een beschermingshoesje heb, dat de zij- en achterkant van mijn smartphone bedekt, kwam er wel wat opspattend vuil op het scherm en tussen de randen terecht. Het is echter wel zo dat deze telefoonhouder daar weinig aan kan veranderen.

Cyclotron powerbank telefoonhouder

De smartphone op zich verroerde geen vin en bleef gedurende de hele rit stevig in de telefoonhouder zitten. Daar was ik ontzettend blij mee, want het laatste wat je wil is een gebroken scherm of een zoektocht in een plas water of in een gracht langs de kant.

Ook over gravelwegen bleef de Cyclotron mij verbazen, zelfs wanneer er hier en daar wat oneffenheden en stenen mijn pad kruisten. De kasseistrook, waar ik in Parijs-Roubaix stijl overeen scheurde, vormde ook geen enkel probleem voor de Cyclotron telefoonhouder.

Wat we daaruit kunnen concluderen is dat deze Cyclotron powerbank telefoonhouder een erg degelijke, stevige en daarbij ook nog eens erg functionele telefoonhouder is voor op de fiets. De grote vraag bleef echter of de mannen van Sunslice Solar ook mountainbikers aan het lijstje van gebruikers van deze telefoonhouder kunnen toevoegen?

Hoewel bij de waarschuwingen in de handleiding expliciet vermeld staat dat je met de Cyclotron telefoonhouder hobbelige en all-terrain wegen maar beter tracht te vermijden, leek het ons toch een idee om uit te testen hoe de telefoonhouder zich op onverhard terrein gedraagt.

Is de Cyclotron telefoonhouder ook geschikt voor mountainbiken?

So far so good, maar wat voor mountainbikers, die een telefoonhouder gebruiken, het belangrijkste is is natuurlijk of de Cyclotron telefoonhouder ook in het bos doet wat hij moet doen. Mijn testrit vond plaats in een stukje bos waar je zowat alles voor de wielen krijgt wat je tijdens een mountainbike rit in Vlaanderen of Nederland kan verwachten.

Na een eerste beklimming besloot ik me meteen te storten in een snelle afdaling waar in het midden een mogelijkheid tot een kleine jump zit. Een jump leek me als test voor deze telefoonhouder zeker een goed idee. Tot mijn verbazing was de telefoonhouder na de jump genomen te hebben nog steeds geen millimeter verschoven of naar voor of achter geklapt. De Cyclotron telefoonhouder zat nog steeds waar ik hem geplaatst had, super dus!

Cyclotron powerbank telefoonhouder

Enkele stuiterende en technische klimmetjes later zat de telefoonhouder nog steeds stevig aan mijn stuur bevestigd. Volgende obstakel dan maar; een snelle wortelafdaling met een hele resem op elkaar volgende en boven de grond uitkomende wortels. Alle remmen los en zoveel mogelijk wortels, ook al lagen ze wat nat, meepakken voor de test…

Alle ogen waren bij deze passage in eerste instantie gericht op het pad voor me. Eénmaal de wortels achter de rug waren was het tijd om snel een blik op de Cyclotron te werpen. Nog steeds stond de telefoonhouder in zijn originele positie te pronken op mijn stuur.

Ook de zigzag-afdaling, een technische klim met wortels en de supersteile afdaling met hier en daar wat oneffenheden waren geen echte uitdaging voor de Cyclotron telefoonhouder.

Conclusie

De telefoonhouder heb ik dus getest op paden en ondergronden die ik, en veel andere mountainbikers in Vlaanderen en Nederland, in 80% van de gevallen rijd.

Of deze Cyclotron powerbank telefoonhouder ruiger terrein, endurotrails of downhill parcoursen op dezelfde manier zal doorstaan kan ik je helaas niet meegeven. Volgens de gebruikersrichtlijnen in de handleiding is dat alvast niet de bedoeling.

Echter is deze telefoonhouder in onze ogen zeker en vast geschikt voor de typische mountainbike parcoursen, toertochten en ritten in Vlaanderen en Nederland. Het ruigste terrein zou ik, wanneer je lang plezier van deze Cyclotron telefoonhouder wil hebben, wel achterwege laten.

De test was dan wel positief, maar het is altijd slim om een product enkel te gebruiken waarvoor het in de eerste plaats ontworpen is.

Een toeristische of recreatieve tocht met je fiets, gravel- of mountainbike met hier en daar wat onverharde stroken is volgens ons het maximale wil je lang plezier hebben van deze Cyclotron powerbank telefoonhouder.

Wat heeft de Cyclotron powerbank telefoonhouder nog in petto?

Een geslaagde test is altijd erg prettig zowel voor de gebruiker als voor de makers van een product. Naast het gebruiksgemak en het feit dat de telefoonhouder goed blijft vastzitten op je stuur, zijn er nog wat leuke dingetjes aan deze Cyclotron telefoonhouder die zeker de moeite waard zijn om even uit te lichten.

Schok- en waterbestendig

De schokbestendigheid heb ik aan de lijve kunnen ondervinden. De telefoonhouder is zeker en vast schokbestendig, gedurende de volledige testrit bleef zowel de telefoon als de houder erg goed en stevig vast zitten.

De twee USB-poorten aan de onderzijde van het toestel zijn erg goed bedekt en afgedekt. Het toestel zou waterbestendig zijn wat wil zeggen dat je er wel mee door de regen kan fietsen. Zeker en vast een pluspunt. Al wordt er wel aangeraden de powerbank uit de buurt van water te houden, we zijn dus nog niet helemaal overtuigd.

Anti-diefstal systeem

Allemaal goed en wel zo’n telefoonhouder om je smartphone op je stuur te bevestigen, maar wat als je even pauze wil nemen op een terras? De Cyclotron powerbank telefoonhouder kan je simpelweg losklikken van de houder zelf. Je hoeft daarvoor je smartphone niet eens los te koppelen. Erg handig en terwijl je op het terras zit blijft je smartphone gewoon verder opladen omdat deze nog steeds met de powerbank verbonden is.

Je hoeft dus helemaal geen bang te hebben voor diefstal dankzij dit gebruiksvriendelijke systeem.

LED koplamp

De Cyclotron telefoonhouder is best een uit de kluiten gewassen telefoonhouder die wel wat plaats inneemt op je stuur. Rijd je ook wel eens in het donker dan moet er nog een lamp mee op je stuur. Echter is dat dankzij de Cyclotron telefoonhouder niet meer nodig.

Cyclotron powerbank telefoonhouder met LED lamp

Deze heeft namelijk aan de voorkant een ingebouwde LED koplamp. Deze koplamp gebruikt ook de energie van de powerbank en levert je 250 lumen. Ik vond de lamp, toen ik deze de eerste keer inschakelde, best fel. Zichtbaar ben je in elk geval met deze LED-lamp!

Zijn er ook nadelen aan de Cyclotron powerbank telefoonhouder?

Nadelen zijn er wel degelijk. Hoewel het gebruiksgemak ons wel overtuigde zijn er toch enkele mindere puntjes die we ook zeker even willen vermelden. Dat de telefoonhouder niet in het midden van je stuur staat kon je al eerder lezen. Hoewel dit zeker geen nadeel voor iedereen zal zijn was het voor mij toch even wennen aan die positie.

Daarnaast leek het me ook dat ik de telefoonhouder niet helemaal recht op het stuur gemonteerd kreeg. Hiermee bedoel ik dat het scherm van mijn smartphone in een vreemde hoek kwam te staan. Qua bediening en zichtbaarheid van het scherm gaf dit overigens geen enkel probleem.

De twee voetjes onderaan, die de telefoon ondersteunen, zijn volgens ons de zwakke plek van deze telefoonhouder. Hoewel we er niet meteen een probleem mee hadden denken we wel dat als er iets stuk kan gaan aan deze telefoonhouder het deze voetjes zullen zijn. Echter kunnen we dat niet met zekerheid zeggen natuurlijk.

De telefoonhouder is universeel en te gebruiken met eender welke smartphone,…. als hij groot genoeg is. Ik wou de telefoonhouder aan mijn vriendin geven nadat ik hem uitgetest had. Ze gaat namelijk wel eens een keertje geocachen met de fiets. Bij die activiteit is het handig als de smartphone op het stuur kan terwijl ze naar de locaties van de schatten fietst.

Echter is haar iPhone SE van enkele jaren oud veel te klein en kreeg ze deze niet vastgezet tussen de klemmen. De smartphone moet dus breed genoeg zijn om vastgeklemd te kunnen worden.

Jammer maar wel te begrijpen natuurlijk aangezien de meeste hedendaagse smartphone’s echt wel groot van formaat zijn. Wij kijken daarom voor haar eerder uit naar een andere telefoonhouder zodat ze toch veilig op pad kan en haar handen aan het stuur kan houden.

Algemene conclusie

Of het een goed idee is om met eender welke telefoonhouder te gaan mountainbiken, daar wil ik me niet over uitspreken. Je doet immers helemaal wat je zelf wil. En ik snap zeker dat je niet nog een toestel, in de zin van een fiets gps, wil aanschaffen als je alles eigenlijk aan boord hebt in je smartphone.

Los van het bovenstaande en de kleine nadeeltjes moet ik wel zeggen dat de Cyclotron powerbank telefoonhouder me aangenaam verrast heeft. Toen ik gevraagd werd deze telefoonhouder te testen was ik in eerste instantie een beetje sceptisch. Echter blijkt deze telefoonhouder wel een erg stevig en robuust product te zijn dat helemaal doet waarvoor het gemaakt is.

Dat je je geen zorgen meer moet maken over het batterijniveau van je smartphone is erg fijn en zorgt meteen voor een hele hoop minder stress en gedoe waardoor je meer van het fietsen en allerhande nevenactiviteiten kan genieten.

Omdat mijn vriendin er niet verder mee geholpen is ga ik de Cyclotron zelf zeker en vast nog gebruiken, echter niet op mijn mountainbike. Voor toeristische tochtjes en een avontuurlijke geocaching trip met de fiets ga ik de telefoonhouder zeker nog uit de doos halen.

Ook een fietszoektocht, Pokémons vangen, een route volgen of gewoon navigeren van terras naar terras kan zonder problemen met deze Cyclotron powerbank telefoonhouder.

Geoffrey en Henri van Sunclice Solar zijn met deze Cyclotron powerbank telefoonhouder zeker in hun opzet geslaagd. De telefoonhouder doet wat hij moet doen en zal zeker en vast een erg groot publiek aanspreken. De recreatieve en rustige mountainbikers in Vlaanderen en Nederland die vooral voor de natuur en de beleving kiezen, gaan zeker ook een deel van het doelpubliek uitmaken.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

2 reacties

  1. Kan de Sunslice Cyclotron telefoonhouder gebruikt worden met een Samsung S9 telefoon?
    Deze telefoon heeft aan weerszijde schakelaars mogelijk ter hoogte van de klemmen van de houder.
    In dat geval schakelen de klemmen de telefoon uit en maakt het onbruikbaar.
    Hij lijkt op de Fonsafe houder waar dit het geval bleek, hoe is dat met deze houder?

    1. Hey Jan,

      In eerste instantie was ik er ook over bezorgd dat de klemmen de knoppen zouden raken. Bij mijn smartphone was dat niet het geval. De klemmen hebben bovenaan een kromming waardoor deze vooral de randen van het toestel klemmen. Mijn toestel bleef in elk geval steeds ingeschakeld.

      Ik vermoed dat de heren bij Sunslice dit ook wel getest hebben.
      De Fonsafe houder die je vernoemd heeft zo te zien ook veel uitstulpingen aan de binnenkant van de klemmen, lijkt me idd niet zo praktisch.

      De positie van de knoppen op jouw Samsung lijken me op dezelfde hoogte te staan als de knoppen op mijn iPhone. Ik heb er wel een doorzichtig hoesje rond, maar de knoppen zijn natuurlijk nog steeds bereikbaar. Mij lijkt het dat dit wel moet lukken met jouw toestel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“Zonder zorgen de winter door”