Ergon grips voor de mtb; welke zijn de beste voor jou?

Ergon ga2 fat grips

Het merk Ergon staat bekend om zijn ergonomische mtb grips die geschikt zijn voor verschillende takken binnen het mountainbiken, recreatief fietsen en touren. Misschien heb je wel eens last van slapende, dove of pijnlijke handen, vingers of polsen tijdens en/of na het mountainbiken. Het kan een teken zijn dat jouw huidige handvatten, ook wel grips genoemd, versleten zijn of niet helemaal bij jouw rijstijl passen. Bij het merk Ergon hebben ze daar een pasklare én ergonomische oplossing voor.

De Ergon mtb grips zijn verkrijgbaar in 6 verschillende series. Je vindt er grips voor mtb-touring, crosscountry, marathon, enduro, downhill en gravity. Wij doken in het aanbod Ergon grips en hebben daarnaast ook een setje uitgetest. Welke mogelijkheden er zijn, welke Ergon Grips wij getest hebben en wat we daar van vonden ontdek je in dit artikel.

IMAGE PRODUCT DETAILS
Allround mtb grips
GA series
ergon-grips-mtb-ga-series
 • GA3 met mini wing (extra ondersteuning)
 • GA2 regular of FAT (voor grotere handen/extra demping)
 • Geschikt voor all-mountain/trail, enduro, xc en marathon
 • Ontlasten de handen en polsen
 • Veel keuze qua kleuren
Enduro grips
GE1 Evo series
ergon-grips-mtb-ge1-evo
 • GE1 Evo Factory (nog meer grip)
 • GE1 Evo
 • Worden gebruikt in de Enduro World Series
 • Verbeterde grip en demping
 • Verschillende kleuren verkrijgbaar
 • 2 maten: regular (grotere handen en/of meer grip) of slim
Downhill grips
GD1 Evo series
ergon-GD1-Evo-grips
 • GD1 Evo Factory (nog meer grip)
 • GD1 Evo
 • Samenwerking met verschillende downhill toppers
 • Maximale demping en grip
 • 2 maten: regular en slim
 • Brede grip
 • 3 kleuren (Factory versie)
Freeride & gravity grips
GFR1 series
ergon-grips-mtb-gfr1
 • GFR1 Factory (nog meer grip)
 • GFR1
 • Samenwerking met oa Canyon FMD Racing team
 • Ribbels bieden extreme demping en precieze grip
 • Onze size en 2 kleuren (Factory versie)
XC, marathon en mtb-touring
GS series
ergon-grips-gs-series
 • GS3 (langere bar-end)
 • GS2
 • Verstelbare bar-ends (hoek)
 • Verschillende handposities mogelijk
 • Maat S of L (grotere handen en/of meer grip)
 • Extra ondersteuning voor de polsen
mtb-touring, touring, recreatief
GP series
ergon-grips-gp-series
 • GP3 (langere bar-end)
 • GP2
 • GP1 (zonder bar-end)
 • Verstelbare bar-ends (hoek)
 • Verschillende handposities mogelijk
 • Maat S of L (grotere handen en/of meer grip)
 • Extra ondersteuning voor de polsen

Het complete aanbod Ergon Grips voor de mtb

De grips op het stuur van een mountainbike zijn een onderdeel dat tijdig vervangen dient te worden, maar helaas wel eens vergeten wordt. Versleten, slechte of gewoon de foute grips kunnen leiden tot pijn in de polsen, handen en vingers en kunnen daarnaast zelfs de oorzaak van rugpijn zijn. Zulke dingen wil je natuurlijk niet en daarom zijn goede grips, die bij jouw rijstijl passen, heel erg belangrijk.

Bij Ergon is de keuze zo ruim waardoor je misschien het bos door de bomen niet meer ziet. Vandaar dat we de verschillende Ergon grips voor je op een rijtje gezet hebben.

GA series; allround Ergon mtb grips (AM/Trail, XC/marathon, Enduro, Touring, E-MTB)

Beoefen je verschillende takken binnen het mountainbiken zoals all-mountain/trail, enduro, crosscountry of zelfs marathon dan zijn de Ergon grips uit de GA series de betere keuze. Deze grips ontlasten de handen en polsen, bieden veel bewegingsvrijheid en zorgen voor extra demping, wat zowel op ruige trails als bij langere (marathon) ritten erg van pas kan komen.

Binnen de GA series vind je verschillende grips waaronder; de GA3 Supernova, GA3 single twist shift, GA3, GA2 en GA2 FAT. Al deze grips zijn eenvoudig te bevestigen op het stuur via de lockring met inbusbout. Aan het uiteinde zit een stopper waardoor je de grips altijd perfect op het stuur kan laten aansluiten.

GA3 Supernova, GA3 single twist shift & GA3

Ergon grips GA3 mtb

Deze Ergon grips voor de mtb zijn voorzien van een mini wing die de polsen extra ondersteunen. Met deze grips kan je optimaal presteren en op de limiet rijden in het beste comfort.

De GA3 Supernova is compatibel met de Supernova M99 en MINI 2 PRO verlichting die je vanaf de drukknop, die in de grips verwerkt zit, kan bedienen. De GA3 Supernova kan je enkel in het zwart verkrijgen en is enkel aan te raden wanneer je ook de compatibele verlichting gebruikt.

De GA3 single twist shift is geschikt voor wanneer jouw mtb beschikt over bijvoorbeeld gripshift, pinion of SRAM XX1 schakelsystemen.

De GA3 Ergon grips zijn verkrijgbaar in 7 verschillende kleuren en in 2 maten, S en L. Naast het niet compatibel zijn met de verlichtingen zit het enige verschil met de Supernova grips in de lockring. Deze is volledig uit aluminium vervaardigt.

GA2 & GA2 FAT

Ergon grips mtb GA2

De GA2 grips zijn voor dezelfde doeleinden ontwikkeld als de GA3 grips. De GA2 grips hebben geen mini wing en zijn enkel in één maat te verkrijgen. Ook bij deze grips heb je keuze uit 7 kleuren (GA2) of 3 kleuren (GA2 FAT).

Het verschil tussen de GA2 en de FAT-versie is dat de FAT-versie meer demping en controle biedt en nog comfortabeler is om te mountainbiken. Daarnaast is de FAT versie ook gericht op mountainbikers met wat grotere handen en/of bikers die gewoon nog meer grip wensen te hebben.

GE series; GE1 Evo enduro grips

GE1 EVO Ergon grips mtb enduro

De Ergon mtb grips uit de GE series zijn speciaal ontworpen voor de zwaarste races en wedstrijden in de Enduro World Series. De GE1 grips kregen een upgrade en bieden nu nog meer grip en comfort en zijn uitermate geschikt voor bredere en “riser” sturen.

De nieuwe GE1 Evo grips, zoals ze gedoopt werden, zijn te verkrijgen in twee maten: regular en slim. De slim versie weegt ongeveer 15 gram minder en heeft een iets kleinere diameter.

De grips hebben een ergonomisch design die je automatisch in een actieve positie zetten. De grips bieden maximale grip en demping zonder in te boeten op duurzaamheid.

De bovenzijde is voorzien van een speciaal patroon dat de grip en demping verbeterd. De onderkant heeft een asymmetrisch blokjespatroon waardoor je zonder al te veel moeite aan het stuur kan trekken. Het gedeelte waar je je duim plaatst biedt extra ondersteuning.

De GE1 Evo is ook verkrijgbaar in een Factory editie die nog meer grip biedt dankzij een andere rubbersamenstelling. De Evo grips zijn verkrijgbaar in 7 verschillende kleuren en de Evo Factory kan je verkrijgen in 3 kleuren. Montage is erg eenvoudig dankzij de geïntegreerde lockring.

GD Series; GD1 Evo downhill grips

Ergon grips mtb GD1 Evo downhill

De Ergon mtb grips uit de GD serie zijn speciaal ontwikkeld voor de extreemste tak binnen het mountainbiken namelijk downhill. Voor deze grips werd er samengewerkt met bekende namen uit de downhill discipline waaronder Rémy Métailler en Vali Höll.

De GD1 Evo grips bieden enorm veel grip, maximale demping, comfort en zorgen voor de beste controle op de ruigste parcoursen en ondergronden. Door de conische vorm van deze GD1 Evo grips moet je minder druk uitoefenen op de grips. De duimzone is superzacht en biedt extra grip en comfort.

De textuur op de bovenkant is volledig vernieuwd en zorgt voor maximale demping en optimale grip in alle omstandigheden. De onderkant, waar je je vingers plaatst, heeft een agressiever ontwerp dat erg geschikt is voor alle downhill trails.

Ook deze Ergon grips zijn verkrijgbaar in 2 versies: GD1 Evo Factory en GD1 Evo. Beide grips zijn beschikbaar in regular en slim size. De grips zijn speciaal ontworpen om het stuur wat breder te kunnen vastnemen.

De GD1 Evo Factory grips zijn verkrijgbaar in 3 kleuren en hebben een andere rubbersamenstelling (Factory Custom rubber) in vergelijking met de GD1 Evo grips (GravityControl rubber). De Evo-versie is enkel in het zwart te verkrijgen. Het Factory Custom rubber biedt nog meer en preciezere grip.

GFR Series; GFR1 grips voor freeride en gravity

Ergon GFR1 mtb grips gravity

De GFR1 Ergon mtb grips zijn ontworpen in samenwerking met het Canyon FMD Racing team. Deze grips zijn bedoeld voor Gravity, freeride en downhill mountainbiken. De bovenkant van de grips hebben een volledig nieuw design gekregen dat bestaat uit ribbels. Deze ribbels zorgen voor precieze grip en extreme demping. De onderzijde biedt grip en ontlast de onderarmen.

Net als bij de Enduro en Downhill grips zijn deze grips ook verkrijgbaar in een Factory-versie met andere rubbersamenstelling die nog meer grip biedt. De grips zijn verkrijgbaar in 1 maat. De GFR1 Factory grips zijn beschikbaar in 2 kleuren. De GFR1 grips enkel in het zwart.

GS Series; GS3 en GS2 grips voor crosscountry, marathon en mtb-touring

Ergon GS grips mtb

De GS3 en GS2 grips zijn ontwikkeld voor crosscountry, marathon en mtb-touring. Het ontwerp van deze grips maakt het mogelijk om je handen in verschillende posities te plaatsen, wat zeker en vast prettig is bij langere fietsritten. De bar-ends van deze grips kan je verstellen in de hoek die jij verkiest. Bij de GS3 grips zijn deze bar-ends ongeveer 3 vingerdiktes lang. De bar-ends van de GS2 grips zijn met twee vingerdiktes iets korter en zijn niet voorzien van extra structuur en grip.

Beide grips zijn verkrijgbaar in maat S of L en bieden extra ondersteuning aan de polsen. De large versie is geschikt voor fietsers met grotere handen of wanneer je nog meer grip wenst. De grips zijn enkel in het grijs/zwart te verkrijgen.

GP series; Ergon grips voor extra comfort en mtb-touring

Ergon grips mtb gp

De GP ergon grips zijn de wereldwijde leider op vlak van functionaliteit en kwaliteit en zijn voornamelijk bedoeld voor mtb-touring of voor fietsers die het beste comfort willen ervaren. In de GP serie vind je 3 verschillende Ergon grips: GP3, GP2 en GP1.

De GP3 grips zijn ook verkrijgbaar in BioKork variant en zijn voorzien van bar-ends met een lengte van 3 vingerdiktes. De GP2 grips hebben dan weer iets kortere bar-ends terwijl de GP1 grips geen bar-ends hebben. Op die manier heb je een veelzijdige keuze die je helemaal op jouw eigen wensen kan afstemmen.

Alle grips uit deze reeks bieden extra ondersteuning aan de polsen en zijn verkrijgbaar in twee maten: S en L. Qua kleur heb je altijd maar 1 keuze; zwart/grijs of BioKork (GP3 of GP1). Deze GP grips zijn geschikt voor mtb-touring, e-mtb en recreatieve (stads-)fietstochten op de fiets of e-bike.

Onze keuze Ergon mtb grip

Ik was onlangs ook toe aan een nieuw setje grips. Omdat ik niet opnieuw zwarte grips wou ging ik op zoek naar merken die ook rode grips aanbieden. Zo kwam ik terecht bij Ergon. Maar uiteraard was dat niet de enige reden om bij Ergon een kijkje te nemen. Hun aanbod is erg ruim en je kan er terecht voor discipline-specifieke grips.

Via de grip selector kan je al een idee krijgen welke grips het beste bij jou passen. Door de 6 vragen zo accuraat mogelijk in te vullen krijg je de grips te zien die het beste bij jou passen. Daarnaast krijg je ook een tweetal alternatieven te zien.

Bij mij kwamen de GA2 FAT grips als meest geschikte uit de selector. Gek genoeg was mijn oog eerder al op exact dezelfde grips gevallen. Dat wil zeggen dat ik best wel een goed idee heb van wat ik precies wil en verwacht qua grips en hun functionaliteit. Een leuke meevaller was het feit dat deze grips ook in rode uitvoering te verkrijgen zijn.

Ergon GA2 FAT test & review

Ergon GA2 FAT grips

Ik koos voor de GA2 FAT grips omdat deze echte allrounders zijn en eigenlijk op elk type terrein tot zijn recht komen. De FAT versie is wat dikker en biedt daarom nog meer demping. Daarnaast wordt deze ook aanbevolen voor mountainbikers met wat grotere handen.

Een andere reden waarom ik expliciet voor de FAT versie koos is omdat ik van langere mtb en marathon ritten houd. De extra demping is dan leuk meegenomen. Bij mijn vorige, dunnere grips, nam het comfort na verloop van tijd wel wat af tijdens lange ritten.

Montage

De montage van deze Ergon mtb grips is erg eenvoudig. Het enige wat je moet doen is de plaats waar ze moeten komen even goed proper maken. Daarna is het kinderspel. Wel nog even opletten dat je de rechtse en linkse grip aan de juiste kant plaatst. Right en Left staat trouwens netjes op de grips aangeduid, je kan dus niet missen. De “up” indicatie moet zoals de naam doet vermoeden naar boven wijzen.

Ergon Grips GA2 FAT

Je schuift de Ergon grips over het stuur tot je niet meer verder kan. De stoppers aan het uiteinde zorgen ervoor dat de grips altijd perfect op het stuur aansluiten en niet te ver of te kort zitten.

Daarna moet je de grips nog in de voor jou juiste positie plaatsen. Naast de “up” indicatie zie je verschillende streepjes staan. Aan de hand van deze streepjes kan je de grips wat draaien tot ze voor jou in de juiste positie staan. Dit is natuurlijk een kwestie van uittesten en kan altijd snel en makkelijk, en zelfs onderweg aangepast worden.

De grips vastzetten doe je met een inbussleutel, maar bij voorkeur met een momentsleutel. De maximale kracht staat netjes weergegeven op de lockring. Door een momentsleutel te gebruiken kan je de grips exact en met de aangegeven kracht vast zetten. In het geval van deze Ergon mtb grips was dat 3 Nm (Newtonmeter)

Ergon mtb grips GA2 FAT

Eénmaal de grips vastgezet zijn kan je meteen gaan fietsen met de nieuwe grips en dat heb ik natuurlijk ook gedaan. Na een eerste ritje heb ik de positie een klein beetje aangepast. Dit is een instelling die van persoon tot persoon verschilt, dus daar gaan we je niet mee lastig vallen.

De GA2 FAT grips in de praktijk

Wat me meteen opviel tijdens een eerste ritje met mijn nieuwe Ergon mtb grips was dat ze best dik zijn. Dat was natuurlijk te verwachten van een “FAT” versie. Het was dus wel een beetje wennen, zeker in vergelijking met de afgesleten dunnere grips die ik bedankt had voor bewezen diensten.

Eénmaal in het bos kwamen de grips pas echt tot hun recht. De extra demping die de GA2 FAT grips zouden moeten bieden is ook echt aanwezig, wat een comfort! Door die extra demping worden je handen en polsen extra ontzien waardoor je veel comfortabeler kan fietsen, ook op erg technisch en hobbelig terrein.

Ergon GA2 FAT mtb grips
De verschillende gripstructuren op de Ergon GA2 FAT grips

Het enige wat ik nog even heb moeten aanpassen was dus de positie van de grips. Ik heb ze een beetje gekanteld zodat de grippunten beter in mijn handen en vingers kwamen te liggen. Bij een volgend ritje voelden de grips daardoor nog lekkerder aan, ook met mtb handschoenen.

De grip en demping die deze GA2 FAT grips bieden zijn voor mij persoonlijk echt een meerwaarde, zeker tijdens langere ritten.

Ergon GA2 FAT mtb grips

Eindoordeel over de Ergon GA2 FAT grips

De GA2 FAT grips van Ergon kwamen als de go-to keuze voor mij uit hun grip selector en ik had ze eerder ook al op het oog. Het kon dus haast niet meer mislopen en dat bleek in de praktijk ook helemaal het geval. Deze grips zijn voor mij persoonlijk een schot in de roos. De extra demping is echt voelbaar en vind ik echt top!

Moest ik niet van het endurance en langere mtb-werk houden had ik vermoedelijk voor de GA3 of de gewone GA2 grips gekozen. Het enige wat me tegenhield om niet voor de GA3 grips te kiezen was de mini-wing. Ik twijfelde een beetje of dit voor mij prettig zou aanvoelen. De extra ondersteuning van de polsen kan wel een meerwaarde zijn, maar tot dusver heb ik geen last van mijn polsen.

De GA2 FAT grips zijn daarnaast multi-inzetbaar en eigenlijk heel erg allround grips die zowel op ruige trails als voor endurance ritten gebruikt kunnen worden. Ik ben dus erg tevreden over mijn aankoop.

Conclusie

De grips op je mountainbike slijten natuurlijk ook en moeten tijdig vervangen worden. Ben je toe aan nieuwe grips door slijtage van je huidige grips of ervaar je problemen met je handen, polsen, vingers of zelfs met je rug? Neem in dat geval zeker een kijkje in het ruime aanbod van Ergon.

Het ruime assortiment van Ergon mtb grips is zo divers dat elk type mountainbiker wel een passend setje kan vinden. De GA serie is super allround en zowel geschikt voor rustige als uitdagende trails. De enduro, downhill en gravity specifieke grips zijn op maat van de pro’s gemaakt en hebben elk hun kenmerkende eigenschappen.

Ook voor de recreatieve fietser, mountainbiker of touring-fietser zijn er comfortabele en ergonomische grips beschikbaar. Zowel de GP als de GS series bieden extra comfort en ondersteuning waar nodig.

Alle grips zijn eveneens geschikt voor gebruik op de e-mtb. Montage is supersimpel dankzij de geïntegreerde klemband. Ook het afstellen van de Ergon mtb grips gaat supervlot en door de links/rechts indicatie kan je de grips niet foutief monteren.

IMAGE PRODUCT DETAILS
Allround mtb grips
GA series
ergon-grips-mtb-ga-series
 • GA3 met mini wing (extra ondersteuning)
 • GA2 regular of FAT (voor grotere handen/extra demping)
 • Geschikt voor all-mountain/trail, enduro, xc en marathon
 • Ontlasten de handen en polsen
 • Veel keuze qua kleuren
Enduro grips
GE1 Evo series
ergon-grips-mtb-ge1-evo
 • GE1 Evo Factory (nog meer grip)
 • GE1 Evo
 • Worden gebruikt in de Enduro World Series
 • Verbeterde grip en demping
 • Verschillende kleuren verkrijgbaar
 • 2 maten: regular (grotere handen en/of meer grip) of slim
Downhill grips
GD1 Evo series
ergon-GD1-Evo-grips
 • GD1 Evo Factory (nog meer grip)
 • GD1 Evo
 • Samenwerking met verschillende downhill toppers
 • Maximale demping en grip
 • 2 maten: regular en slim
 • Brede grip
 • 3 kleuren (Factory versie)
Freeride & gravity grips
GFR1 series
ergon-grips-mtb-gfr1
 • GFR1 Factory (nog meer grip)
 • GFR1
 • Samenwerking met oa Canyon FMD Racing team
 • Ribbels bieden extreme demping en precieze grip
 • Onze size en 2 kleuren (Factory versie)
XC, marathon en mtb-touring
GS series
ergon-grips-gs-series
 • GS3 (langere bar-end)
 • GS2
 • Verstelbare bar-ends (hoek)
 • Verschillende handposities mogelijk
 • Maat S of L (grotere handen en/of meer grip)
 • Extra ondersteuning voor de polsen
mtb-touring, touring, recreatief
GP series
ergon-grips-gp-series
 • GP3 (langere bar-end)
 • GP2
 • GP1 (zonder bar-end)
 • Verstelbare bar-ends (hoek)
 • Verschillende handposities mogelijk
 • Maat S of L (grotere handen en/of meer grip)
 • Extra ondersteuning voor de polsen

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”