Garmin Fenix 6X Pro multisporthorloge: eerste indruk & review (2021)

Garmin-Fenix-6X-Pro

Elke stap die we de dag van vandaag zetten kunnen we meten en volledig analyseren, als je dat wenst natuurlijk. Je kan uiteraard gewoon puur voor het plezier, zonder metertjes, statistieken en grafieken gaan sporten.

Echter is het wel zo dat, wanneer je fanatieker en beter wordt in hetgeen je doet, de cijfertjes wel nuttig kunnen zijn om snel en op een gezonde manier progressie te maken.

In eerste instantie sportte ik zelf ook zonder al teveel rekening te houden met van alles en nog wat. Toch heb ik daar snel verandering in gebracht vanaf het moment dat ik steeds specifiekere en grotere prestaties wou neerzetten.

Garmin Fenix 6X Pro widgets

Een fiets gps had ik al en daar heb ik ondertussen een sporthorloge aan toegevoegd, meer bepaald de Garmin Fenix 6X Pro multisporthorloge.

Waarom ik precies voor deze sporthorloge koos, hoe mijn eerste en algemene indruk van deze sporthorloge is en of deze Fenix 6X Pro sporthorloge misschien ook iets voor jou is, kom je allemaal te weten in deze review.

Waarom ik voor de Garmin Fenix 6X Pro multisporthorloge koos

Hoewel ik het liefst van al op de mountainbike vertoef beoefen ik daarnaast nog andere sporten. Zeker om de winterperiode te overbruggen vind ik het leuk om af te kunnen wisselen tussen verschillende sporten. Natuurlijk stopt dat niet zomaar wanneer de winter door is.

Naast mountainbiken loop ik regelmatig en ga ik ook ontzettend graag hiken. Omdat ik in 2021 zowel een halve als een volledige marathon ga lopen besloot ik op zoek te gaan naar een goede trainingspartner in de vorm van een sporthorloge.

Daarvoor liep ik altijd met de smartphone in mijn broekzak met strava op de achtergrond… Helemaal niet efficiënt en eigenlijk wist ik vaak gewoonweg niet wat ik aan het doen was.

Compatibel met bijna alle sporten

Natuurlijk is dat niet de enige reden waarom ik voor een MULTI-sporthorloge gekozen heb. In de toekomst wil ik nog graag deelnemen aan een cross duatlon (lopen – mtb – lopen) en, als ik ooit wat verbeter in het zwemmen, een triatlon.

Een sporthorloge die al deze sporten optimaal ondersteunt is niet erg moeilijk om te vinden, tot je de details en subtiele functies gaat bekijken, dan wordt de keuze al wat compacter.

Garmin Connect app

De keuze om voor een Garmin sporthorloge te gaan lag eigenlijk al op voorhand vast. Omdat ik erg tevreden ben van mijn Garmin fiets gps en de Garmin Connect app wou ik binnen dit merk blijven.

Garmin Connect app
Garmin Connect app

Ook omdat dan al mijn gegevens, statistieken en cijfertjes allemaal in één app terechtkomen. Erg handig om daarmee een gedetailleerd inzicht te krijgen van je sportprestaties en je gezondheid.

De Garmin Fenix 6 als trainingspartner

Nu was het enkel nog beslissen welke Garmin het zou worden. Omdat deze voor mij best wat functies en sporten moest ondersteunen moet ik automatisch in de hogere prijsklasse gaan kijken. Zo viel mijn oog al snel op de Garmin Fenix reeks.

Omdat ik hoop lang gebruik te kunnen maken van mijn sporthorloge a.k.a. trainingspartner koos ik voor het meest recente model, de Fenix 6. Deze sporthorloge kwam in 2019 op de markt.

Ondertussen zijn er enorm veel verschillende versies van deze Fenix 6 te verkrijgen. Om een inzicht te krijgen waarom ik precies voor de 6X Pro gekozen heb is het handig een globaal beeld van de keuzes te scheppen:

Garmin Fenix 6 serie: de verschillen

In eerste instantie moet je de keuze maken qua grootte van het horloge, daarna kan je pas verder in detail gaan en de opties kiezen die jij al dan niet wenst te hebben. Er zijn 3 verschillende formaten van de Garmin Fenix 6 beschikbaar:

[wptb id=6736]

Zoals je dus kan zien is de Fenix 6X de grootste versie van allemaal. Dat is één van de grootste redenen waarom ik voor deze versie gekozen heb.

Wanneer ik ga lopen wil ik de gegevens die voor mij belangrijk zijn goed en duidelijk kunnen zien. Met het grootste scherm en de beste resolutie zou dat nooit een probleem mogen zijn. Daarnaast is er ook nog een vrij groot verschil qua batterij duur.

[wptb id=6738]

Afhankelijk van de functies en opties die je gedurende de dag en tijdens je inspanningen in en uitschakelt kan de batterij duur natuurlijk wel wat afwijken van deze waarden. Ik koos voor de sporthorloge met de langste batterijduur (los van de Solar versie die de batterij extra oplaadt wanneer de zon schijnt en daarmee tot 3 dagen langer mee kan gaan).

Eens je voor jezelf de keuze hebt gemaakt welke grootte, resolutie en batterij duur je verkiest begint het echte werk pas. Elk van de drie opties heeft nog eens 3 tot 4 verschillende modellen.

Premium functies

Wat je vooral moet onthouden is dat de Fenix 6S en 6 verschillende premium functies missen ten opzichte van alle Pro versies:

 • Interne muziek opslag
 • Voorgeprogrammeerde topo-, cycle- en skikaarten
 • Geen heatmaps, hiking en loop trails
 • Wifi
 • Koersen creeëren

Vanaf de Pro versie zijn alle versies qua functionaliteiten hetzelfde. De Sapphire, Solar en special editions hebben allemaal het sterkere sapphire glas. De duurste modellen verschillen ook nog qua materiaalkeuze voor de bezel en het bandje. De Solar versie heeft zoals eerder vermeld de optie om zichzelf op te laden aan de hand van zonlicht.

Omdat ik geen extreem gekke stoten plan uit te halen koos ik voor de 6X Pro, welke trouwens voorzien is van Gorilla glas. Ik verwacht dus zeker niet dat dit glas het snel gaat begeven. Het bijgeleverde kunststof bandje was voor mij zeker meer dan voldoende.

Garmin QuickFit bandjes

Deze bandjes hebben trouwens een Quick-Fit systeem waardoor je ze razendsnel kan vervangen, bijvoorbeeld als je liever een andere kleur van bandje wil of je bandje versleten is en aan vervanging toe is.

Garmin Fenix 6X Pro QuickFit
QuickFit

De keuze viel dus snel op de grootste versie van de Garmin Fenix 6 met alle functies. Ondertussen heb ik de sporthorloge al een tijdje rond mijn pols zitten en kan ik alvast mijn eerste indrukken met jullie delen.

Tot op heden heb ik de horloge vooral kunnen testen tijdens het lopen, werken en in het gewone dagelijkse leven. Op de mountainbike heb ik ze nog niet kunnen testen omdat de horloge dan verstopt zit onder enkele lagen strakke kledij en je er onderweg daardoor niet veel aan hebt.

Een andere optie is ze bovenop mijn winterkledij te dragen maar ik vermoed dat de hartslag functie dan niet accuraat genoeg gaat werken om een realistisch beeld te geven van de werking van de deze en andere functies.

Mijn eerste indrukken van de Garmin Fenix 6X Pro

Eens je de Fenix 6X Pro uit de verpakking gehaald hebt merk je meteen hoe goed de kwaliteit van deze sporthorloge is. De 6X Pro weegt 93 gram maar voelt niet overdreven zwaar, maar wel stevig en robuust aan. Het uiterlijk is strak en erg mooi voor een sporthorloge.

De horloge start je op zoals een fiets gps of smartphone, maar dan zonder pincode. Dit gaat vrij snel en nagenoeg meteen krijg je een mooi scherm te zien met daarop het uur en verschillende parameters rondom.

Garmin Fenix 6X Pro startscherm

Bijna alles aan deze sporthorloge kan je wijzigen, aanpassen of vervangen zodat die optimaal naar jouw wensen is ingesteld zowel qua functies als grafische weergave.

Garmin Fenix 6 naar wens aanpassen

De wijzerplaat heb ik ondertussen al volledig naar mijn wensen ingesteld door er eentje te downloaden en aan te passen met mijn favoriete widgets. Het downloaden en synchroniseren met behulp van Garmin Express gaat supermakkelijk en de wijzerplaat instellen gaat snel en vlot via de Garmin Connect app. Veel van deze downloads zijn overigens volledig gratis.

Garmin Fenix 6X Pro Crystal watch face
Garmin Fenix 6X Pro met de Crystal watch face

Ik kon niet wachten om de horloge te testen tijdens het sporten en ging er meteen een rondje mee lopen. Eindelijk kon ik alles goed opvolgen en wist ik perfect wat ik precies aan het doen was. Toch was de horloge nog niet optimaal ingesteld hoe ik het had willen hebben. Het is dan ook belangrijk om deze multisporthorloge en zijn oneindige functies goed te leren kennen.

Het is allemaal niet erg ingewikkeld en je kan via de knoppen vlot door alle menu’s gaan. Maar net omdat de Fenix 6 zo uitgebreid is is het soms toch wat zoeken.

Hoe bedien je de Garmin Fenix 6 multisporthorloge?

De vijf knoppen om door de menu’s te navigeren en de horloge te bedienen werken subliem en zijn erg stevig. De Fenix 6 serie heeft geen touchscreen in tegenstelling tot de overgrote meerderheid van de sporthorloges tegenwoordig.

Garmin Fenix 6X Pro knoppen
Light / Up -Menu / Down knoppen

Omdat alles zo vlot werkt mis ik dat helemaal niet. In een wat verder verleden heb ik ooit wel een activity tracker met touchscreen gehad maar ik was er helemaal niet gek van. Het was dan ook een bewuste keuze om deze Fenix 6X Pro, die je dus enkel met knoppen kan bedienen, aan te kopen.

Garmin Fenix 6X Pro knoppen
Back – Lap / Start – Stop knoppen

Het scherm van de Fenix 6X Pro is groot, maar ook weer niet overdreven groot dat het er raar gaat uit zien. Ik ben erg blij met de grootte van het scherm omdat het alles extra goed leesbaar maakt tijdens het sporten.

Oneindig veel widgets, voor ieder wat wils

In het menu kan je allerlei widgets toevoegen en je kan er nog extra downloaden als je dat wenst. De widgets die ik momenteel vaak gebruik zijn:

 • Slaapanalyse
 • Trainingsstatus
 • Laatste activiteit
 • Gezondheidsstatistieken
 • Stappen
 • Hartslag
 • Wekelijkse prestaties
 • Agenda
 • Meldingen

Ik heb er waarschijnlijk nog veel niet toegevoegd of zelfs ondertussen al vergeten, dat moet ik nog maar even verder bekijken.

Ondertussen heb ik hardlopen, mountainbiken, hiken en wandelen als favoriete sporten ingesteld zodat deze met een simpele klik direct beschikbaar zijn en ik gewoon maar op start moet drukken om te starten.

Garmin Fenix 6X Pro favorieten
Mijn favorieten

De keuze aan sporten en workouts is enorm en misschien zelfs een beetje overkill. Maar precies daarom is deze Fenix 6 een complete multisporthorloge waar elke sporter zeker wat aan kan hebben.

Motivatie met dagelijkse doelen en gericht advies

Wat ik ook al als erg handig ondervonden heb is dat de horloge je advies geeft in functie van je vorige en toekomstige workouts. Heb je een dag zwaar getraind dan moet je uiteraard rusten.

Hoeveel rust je precies nodig hebt en wat je tijdens je rustdag kan doen verteld de horloge je allemaal. Op die manier is het quasi onmogelijk je te overtrainen. Heb je goed gerust dan zal de Fenix 6 je dat ook even melden en zal je rusttijd verminderen.

Garmin Fenix 6X Pro Herstel
Volledig hersteld, klaar voor een volgende workout

Als je de widgets actief laat staan kan je ook elke dag je stappen en trappen (verdiepingen met de trap) proberen te behalen. Na een tijdje ga je hier echt voor beginnen gaan wat er automatisch voor zorgt dat je leven actiever wordt.

Wat ik ook meteen ingeschakeld heb is de “beweeg” functie. Hierbij laat de Fenix 6 je weten wanneer je moet bewegen. Daarnaast verteld hij je ook wanneer je (voor even) genoeg bewogen hebt. Voor mij maakt het op zich niet uit maar ik kan me inbeelden dat dit voor veel mensen net dat tikkeltje extra motivatie is dat ze nodig hebben.

De cijfertjes en statistieken lijken me tot nu altijd vrij accuraat te zijn. Mijn hartslag wordt juist gemeten, mijn VO2max is iets hoger dan wanneer ik deze met de theoretische formule bereken, hoera, en mijn slaapanalyse zit er volgens mij ook vaak knal op.

Google maps, maar dan offline

Ik was vooral erg benieuwd naar de gps- en navigatiefunctie van de Fenix 6. Een erg mooie vergelijking die ik online tegengekomen was dat dit een voor geïnstalleerde en offline te gebruiken google maps is.

Met de navigatie functie kan je niet alleen je huidige route volgen maar je kan ook:

 • Zelf routes uploaden
 • Naar nuttige punten of opgeslagen locaties navigeren
 • Coördinaten ingeven en er naartoe navigeren
 • Een vorige activiteit weer opnieuw volgen

De nuttige punten zijn allemaal offline beschikbaar en de keuze is ook hier weer haast oneindig te noemen. Tot op heden heb ik de functie zelf nog niet getest maar dat ga ik voor mijn review zeker en vast nog doen.

Net als de navigatie ben ik ook benieuwd naar de livetrack, climbpro en ongevaldetectie. Mijn contactpersonen voor noodgevallen heb ik reeds ingesteld via de Garmin Connect app. Dit is ook weer erg eenvoudig.

Mijn eerste indruk van de Fenix 6X Pro

Mijn eerste indruk kan je zeker omschrijven als indrukwekkend en zelfs een beetje overweldigd. Dit komt vooral door de enorme hoeveelheid opties en functionaliteiten.

In eerste instantie had ik gedacht dat het me wat langer zou duren om wegwijs te raken met de horloge, maar dat ging al bij al vrij vlot. Er staan me dus nog vele nuttige ontdekkingen te wachten. Wanneer ik er (bijna) doorheen ben kom je er alles over te weten in een uitgebreide review.

Garmin Fenix 6X Pro kopen?

Ben je net als mij ook onder de indruk van de Garmin Fenix 6X Pro multisporthorloge? Dan wordt deze misschien ook wel jouw volgende trainingspartner. De Garmin Fenix 6X Pro kan je snel in huis hebben via onze partners.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“Zonder zorgen de winter door”