De beste heuptas voor op de mountainbike top 3 (2021); ook wat voor jou?

Beste heuptas mountainbike top 3

Een heuptas voor op de mountainbike, het klinkt in eerste instantie misschien een beetje vreemd of misschien kijk je er wel raar van op. Toch zie je ze steeds vaker rondrijden op de trails. Het beeld van mountainbikers met een rugzak wordt tegenwoordig aangevuld door mountainbikers met een heuptas.

Een heuptas of hip pack hoeft overigens helemaal niet oubollig of knullig te zijn en kan naast praktisch best stoer zijn, zeker op de ruigste en spannendste trails.

Of het echt een succesvolle nieuwe trend wordt is moeilijk te zeggen, echter zit er wel enorm veel potentieel in. Reden genoeg om op zoek te gaan naar de beste hip packs of heuptassen voor op de mountainbike.

Ben je benieuwd hoe zo’n heuptas er precies uit ziet, wat de voordelen zijn en waarom deze jouw fietsrugzak makkelijk zou kunnen vervangen? Check dan zeker onze top 3 en maak je keuze.

IMAGE PRODUCT DETAILS
CamelBak Repack LR 4l
camelbak-heuptas-repack-zwart
Voordelen
 • Inhoud tas 2,5 liter
 • Drinkzak 1,5 liter
 • Magnetische bevestiging slang
 • Veel opbergvakken
 • 3D vent mesh ventilatie
Rockrider 4l
Rockrider-heuptas
Voordelen
 • Inhoud tas 2,5 liter
 • Drinkzak 1,5 liter
 • Magnetische bevestiging slang
 • Mousse en mesh voor optimale ventilatie
 • Veelzijdige vakken
Evoc Hip Pack 4,5l
Evoc-hip-Pack-3l
Voordelen
 • Inhoud tas 3 liter
 • Drinkzak 1,5 liter
 • Snel bereikbaar gereedschapsvak
 • Venti Flap ventilatie

Beste heuptas voor op de mountainbike TOP 3

CamelBak heuptas: Repack LR 4

De Repack LR 4 van CamelBak is een heuptas speciaal ontworpen voor mountainbikers. Met een totale inhoud van 4 liter moet deze CamelBak Repack niet veel onderdoen voor de compacte en kleine rugzakken binnen het zelfde merk.

CamelBak heuptas Repack LR 4

Deze Repack LR 4 heuptas beschikt, net als de populaire CamelBak rugzakken over een drinkreservoir. Op die manier kan je zowel drank als de belangrijkste tools, reserve-onderdelen en voeding meenemen tijdens elke mountainbikerit.

Het Crux drinkreservoir heeft een inhoud van 1,5 liter wat het equivalent is van 3 bidons. Je kan er dus al een aardig eindje op uit trekken met zoveel drank.

Het mondstuk heeft een hendeltje waarmee je de dranktoevoer kan aan- en uitzetten. Het Crux reservoir van deze mountainbike heuptas kan je uit het tasje halen en op die manier makkelijk vullen of bijvullen. Een minpuntje is dat het Crux reservoir geen QuickLink systeem heeft. Dit wil zeggen dat de slang niet van het reservoir losgekoppeld kan worden. Dit maakt het iets lastiger om het Crux reservoir te vullen, bij te vullen of te reinigen.

CamelBak Crux reservoir

Het Crux reservoir van deze heuptas zit in een apart vak waar geen andere spullen zitten. Op die manier blijft het reservoir altijd onbeschadigd en intact.

Dankzij de magnetische bevestiging hangt de Crux drinkslang overigens nooit in de weg. Eenmaal je de positie van het magneetje weet zitten, klikt de slang er zo in en hangt deze stevig vast. Om te drinken klik je de slang er vervolgens weer uit.

De overige 2,5 liter inhoud waarover deze CamelBak Repack LR4 heuptas voor mountainbike beschikt, gebruik je om belangrijke spullen op te bergen. Aan de buitenkant van dit heuptasje zitten maar liefst 4 opbergvakjes. Twee aan de voorkant van de heuptas en op elke zijkant nog elk eentje. Drie van de vakken hebben een ritssluiting.

CamelBak heuptas Repack LR 4

De voorkant van de CamelBak Repack heuptas kan je helemaal openklappen waardoor je meteen aan de spullen kan die in het tasje zitten. Hier vind je overigens nog verschillende opbergvakken waar je alle belangrijke spullen voor onderweg vlot in kan wegstoppen. Daarnaast is er nog een handig hangertje waaraan je je sleutels veilig kan vastmaken. Heb je je spullen een keer nodig dan voorkomt deze gesp dat je sleutels nooit (per ongeluk) kwijt zal doen.

De CamelBak Repack LR 4 heuptas is ergonomisch ontworpen om comfortabel rond je middel te zitten tijdens het mountainbiken. De heupriemen zijn verstelbaar en klik je vast met de stevige gesp.

De achterkant is voorzien van een 3D Vent Mesh wat zorgt voor optimale ventilatie en maximaal comfort. Jammer dat deze CamelBak heuptas geen geïntegreerde regenhoes heeft zoals de bekende CamelBak rugzakken dat vaak wel hebben. Even opletten dus wanneer je bij slecht weer gaat mountainbiken.

CamelBak heuptas Repack LR 4

De CamelBak Repack LR 4 heuptas is te verkrijgen in drie verschillende kleuren; camo, zwart en zwart/plum. De heuptas zelf kan je makkelijk schoonhouden met water en zeep.

De drinkzak spoel je best na elke rit een keertje goed uit. Daarnaast kan je deze ook proper maken met een reinigingstablet van CamelBak. De drinkzak en slang kan je proper maken met de speciaal daarvoor ontworpen CamelBak borstel- en schoonmaakset.

Voordelen
 • Veel verschillende vakken
 • 2,5 liter opbergruimte
 • Crux drinkreservoir van 1,5 liter
 • Dranktoevoer afsluitbaar
 • Magnetische bevestiging van de slang
 • 3D vent mesh ventilatie
 • Verschillende kleuren
Nadelen
 • Geen regenhoes inbegrepen
 • Geen QuickLink systeem

Decathlon heuptas: Rockrider met drinkzak 4L

Deze Rockrider heuptas van Decathlon is ook speciaal ontworpen voor ATB, MTB en offroad gebruik. De totale inhoud van deze heuptas voor mountainbikers is 4 liter. Anderhalve liter is voorzien om je drank in weg te stoppen. De overige 2,5 liter kan je gebruiken om belangrijke en noodzakelijke spullen op te bergen.

Rockrider heuptas Decathlon 4liter

De waterzak van 1,5 liter zit in een apart compartiment. De drinkslang die met de waterzak verbonden is kan je magnetisch vastklikken aan de heuptas. De slang zal dus nooit in de weg zitten tijdens het mountainbiken.

De voorkant van de heuptas voor mountainbikers kan je openklappen en bevat verschillende opbergvakken. Met 2,5 liter inhoud kan je wel wat spullen, voeding en je smartphone in deze Decathlon heuptas kwijt. In het hoofdvak vind je twee vakken met ritssluiting en netstof. Daarnaast kan je nog wat spullen los in het grote hoofdvak stoppen.

Aan de zijkant van de riemen vind je nog enkele handige extra netzakken waar je spullen in kwijt kan die je snel binnen handbereik wil hebben. Denk hierbij maar aan gels of repen.

De riem is overigens snel aan te spannen en kan je helemaal naar de vorm van jouw lichaam aanpassen zodat de heuptas altijd optimaal rond je middel zit. De achterkant van de RockRider heuptas bestaat uit een mousse en meshstof wat zorgt voor optimale ventilatie aan de rug.

Rockrider heuptas mountainbike

Wordt de tas vuil tijdens het mountainbiken dan kan je ze gewoon met de hand en met water en een zeepsopje reinigen.De waterzak spoel je best na elke rit een keertje goed uit.

Rockrider 4l
Decathlon
Voordelen
 • Veel verschillende en veelzijdige vakken
 • 2,5 liter opbergruimte
 • Drinkreservoir van 1,5 liter
 • Mousse en mesh voor optimale ventilatie op de rug
 • Magnetische bevestiging van de slang
 • Extra netzakken aan de zijkant
Nadelen
 • Ventilatie kon nog beter
 • Drinksysteem werkt maar is minder praktisch ontworpen dan bv CamelBak

Evoc heuptas: Hip Pack 4,5 liter

Ook bij EVOC sports hebben ze een heuptas ontworpen voor mountainbikers. De heuptas zelf heeft een inhoud van 3 liter en bevat een drinkzak van1,5 liter. Hierdoor kom je op een totale inhoud van 4,5 liter. Best veel voor een heuptasje, je kan er dus wel wat spullen in kwijt.

Evoc Hip Pack 4,5 liter

Dankzij het Air flow contact system geniet van je van optimale ventilatie op je rug. Mede door de verticale luchtkanalen kan de lucht vrij doorstromen. Zelfs wanneer je erg hard gaat zweten zal je het niet koud krijgen door overtollig zweet. De pads op de achterkant zijn weg van de rug geplaatst zodat de contactpunten met de rug verminderd worden. Ook dit draagt bij aan de optimale ventilatie die deze Evoc heuptas biedt.

Deze mountainbike heuptas heeft verschillende compartimenten. Het gereedschapsvak aan de voorkant is altijd supersnel bereikbaar en biedt ook nog opbergruimte voor wat extra voeding of spulletjes.

In het grote opbergvak met ristsluiting zit de drinkzak in een apart vak. Daarnaast is er nog plaats voor bijvoorbeeld jouw smartphone. Er is eveeens een karabijnhaak voorzien om je sleutels veilig aan te hangen.

Ook op de heupriemen zijn uitgerust met opbergvakken. Deze heupriemen zijn ook nog eens extra breed en kan je op maat maken. Je kan zelf de mate van ventilatie kiezen dankzij de Venti Flap. Wanneer je de Evoc heuptas wat strakker rond je middel draagt is de ventilatie vanzelfsprekend net wat minder goed.

Evoc Hip Pack 4,5 liter

Om de drinkslang optimaal te kunnen gebruiken tijdens het mountainbiken heb je de optionele magnetische clip nodig. Zo vookom je dat de drinkslang in de weg komt te zitten tijdens het mountainbiken. Wij vinden het jammer dat deze niet standaard bij de Evoc heuptas inbegrepen is. Ondanks dit minpuntje zijn we wel erg te spreken over de looks en het praktische gemak van deze heuptas voor mountainbike.

De Evoc heuptas kan je overigens in verschillende kleuren kopen waaronder zwart en olijfgroen. Let er wel altijd op dat je de heuptas inclusief drinkzak koopt.

Daarnaast is er nog een Evoc Hip Pack Pro versie waar je nog ruimte hebt voor 2 extra bidons en optioneel een drinkzak van 1,5l kan in plaatsen. Daarnaast heeft deze Pro versie Airo flex heupriemen die ook aan de zijkant van de heuptas voor optimale ventilatie zorgen.

CamelBak Repack LR 4
amazon
Voordelen
 • Veel verschillende vakken
 • Gereedschapsvak waar je snel bij kan
 • 3 liter opbergruimte
 • Drinkreservoir van 1,5 liter
 • Venti Flap ventilatie
 • Speciale pads voor nog meer ventilatie
 • Verschillende kleuren
Nadelen
 • Magnetische bevestiging niet inbegrepen

Waarom een heuptas op de mountainbike?

Tijdens het mountainbiken ben je steeds gefocust op de route en de trails, je weet immers nooit wat er je plots te wachten staat. Toch is het ook tijdens het mountainbiken belangrijk om gehydrateerd te blijven. Dit kan je op verschillende manieren doen, de ene manier is al wat handiger dan de andere.

Veel mountainbikers gebruiken een CamelBak of ander merk fietsrugzak met drinksysteem. In zo’n fietsrugzak berg je alle belangrijke spullen en eventuele extra’s (afhankelijk van de onhoud van de rugzak) op. Daarnaast zit er een drinksysteem in verwerkt waardoor je via een drinkslang steeds toegang hebt tot de nodige drank.

Echter is het nadeel van zo’n fietsrugzak dat je rug bedekt wordt door de rugzak. Niet elke mountainbiker is daar voorstander van. Daarnaast kan het zweet ook wat moeilijker weg waardoor je vaak met een natte rug te maken krijgt.

Om gehydrateerd te blijven kan je natuurlijk ook drinken uit een bidon, al is dat op uitdagende trails niet zo heel erg evident. Een bidon is vaak ook beperkt qua inhoud en je kan er maximaal twee meenemen op de mountainbike. Goed voor een goeie liter water of sportdrank, al kan dat, zeker bij warm weer, net wat te weinig zijn. Maar het echte nadeel van bidons is zoals we al eerder vermelden dat het tijdens het mountainbiken niet het meest praktische middel is om te gebruiken.

Ben je daarnaast niet zo’n fan van je gereedschap en reservespullen op te bergen in een zadeltas, gereedschapsbidon of zelfs aan je frame te bevestigen(een pompje bijvoorbeeld), dan is een heuptas voor mountainbikers de perfecte oplossing.

Zoals je kan lezen biedt een heuptas voor mountainbikers alle voordelen van een rugzak, bidon en zadeltasje en dat in één compact en praktisch geheel.

Wil jij dus als fervente mountainbiker makkelijk kunnen drinken en toch je rug vrij houden én al het nodige materiaal meenemen? Dan kan je kiezen om een heuptas te gebruiken tijdens het mountainbiken.

Met een mountainbike heuptas blijft je rug vrij en hangt er geen gewicht om je schouders. Daarnaast kan je dankzij het geïntegreerde drinksysteem drinken wanneer je wil en kan dat zelfs handsfree.

Het enige wat je moet doen is het slangetje naar je mond toe brengen. Daarnaast zitten de belangrijkste spullen en gereedschappen mooi samen in de heuptas en moet jij nooit gaan zitten zoeken wanneer je iets nodig hebt.

Wat zijn de voor- en nadelen van een mountainbike heuptas?

De voordelen van een mountainbike heuptas spreken best voor zich. Naast het feit dat jouw rug en schouders onbelast en fris blijven heb je steeds de nodige en belangrijkste spullen en wat voeding op zak en blijf je gehydrateerd.

Uiteraard zijn er ook wel wat nadelen aan het gebruiken van een mountainbike heuptas. Zo zijn de meeste heuptassen beperkt qua inhoud waardoor lange of dagtochten met een heuptas niet het beste idee zijn. Stuiter je over de ruigste trails dan kan een heuptas wel eens mee gaan stuiteren of in de weg zitten.

Waar op letten bij een heuptas voor mountainbike?

Voor je een mountainbike heuptas in huis haalt zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. In eerste instantie moet je even kijken hoeveel spullen jij wenst mee te nemen tijdens het mountainbiken. Het is namelijk wel de bedoeling dat de spullen die jij bij je wil hebben ook daadwerkelijk in de heuptas of hip pack passen.

Maak ook even voor jezelf de som hoeveel drank jij gemiddeld tijdens jouw ritten verwerkt. Natuurlijk kan je nog een extra bidon meenemen of onderweg je drinkzak ergens bijvullen. Hou wel rekening mee dat dit in the middle of nowhere niet altijd mogelijk is.

Heuptas met bidonhouder; een waardig alternatief?

Hoewel de drinksystemen met drinkzak feilloos werken is niet iedereen er voorstander van. Misschien drink jij echt wel liever jouw water of sportdrank uit een bidon. Mogelijk is de rompslomp van drinkzakken en slangen poetsen niet weggelegd voor jou?! Geen nood, ook dan kan je van de praktische voordelen van een heuptas voor mountainbike genieten.

Er bestaan namelijk ook heuptassen waar je één of zelfs twee bidons in kan plaatsen. Het is natuurlijk wel een beetje grijpen en graaien om de bidon tijdens het mountainbiken, op ruig terrein, te pakken te krijgen. Net om die reden zie deze versie van heuptas voor mountainbike minder bij mountainbikers opduiken.

Deze soort heuptassen worden dan wel weer vaker gebruikt door hardlopers of hikers die hun rug ook graag vrij houden. Toch kan het ook voor mountainbikers een alternatief voor de rugzak, bidon en zadeltasje zijn. De CamelBak Podium Flow Belt/heuptas is daar een mooi voorbeeld van.

Heuptas met bidon

CamelBak heuptas of toch een Evoc of Decathlon heuptas?

Eens je alle aspecten die een heuptas voor jou moet hebben hebt doorlopen dien je enkel nog de keuze qua merk te maken. CamelBak is zowat de pioneer als het op producten en accessoires met drinksystemen aankomt. Enkel al om die reden is een CamelBak heuptas altijd een goede keuze.

Daarnaast heb je zoals je eerder in onze top 3 kon zien ook keuze uit een Evoc heuptas en een Decathlon heuptas. Evoc is immers ook geen onbekende als het over fietsaccessoires gaat. De kwaliteit van Evoc producten is subliem en dat zie je vaak ok terug in de prijs.

Wil je kwaliteit voor een zachte prijs dan moet je zeker even naar het merk Rockrider kijken. De Rockrider heuptas van Decathlon heeft alles wat je van een degelijke heuptas voor mountainbike mag verwachten. Jammer dat deze producten vaak maar in één model te verkrijgen zijn. Los daarvan hebben we zelf niets op te merken aan deze Decathlon heuptas.

Conclusie: heuptas op de mountainbike? Go or no-go?

Nu je op de hoogte bent van de voor- en nadelen van het dragen van een heuptas tijdens het mountainbiken kan je voor jezelf uitmaken of het misschien wat voor jou is. De modellen van verschillende merken uit onze top 3 zijn stuk voor stuk oerdegelijke mountainbike heuptassen.

Ga je voor de gevestigde waarde en kwaliteit van een Evoc of CamelBak heuptas? Of kies je voor de prijs kwaliteit van de Decathlon heuptas?

Wij zijn alvast benieuwd naar jouw keuze en ervaringen met een mountainbike heuptas. Laat het ons zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

IMAGE PRODUCT DETAILS
CamelBak Repack LR 4l
camelbak-heuptas-repack-zwart
Voordelen
 • Inhoud tas 2,5 liter
 • Drinkzak 1,5 liter
 • Magnetische bevestiging slang
 • Veel opbergvakken
 • 3D vent mesh ventilatie
Rockrider 4l
Rockrider-heuptas
Voordelen
 • Inhoud tas 2,5 liter
 • Drinkzak 1,5 liter
 • Magnetische bevestiging slang
 • Mousse en mesh voor optimale ventilatie
 • Veelzijdige vakken
Evoc Hip Pack 4,5l
Evoc-hip-Pack-3l
Voordelen
 • Inhoud tas 3 liter
 • Drinkzak 1,5 liter
 • Snel bereikbaar gereedschapsvak
 • Venti Flap ventilatie

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+

Ook lezen?

.
Mountainbike marathon plan

Bigger, Better & Epic

Het Marathon Plan

Verander je ritten van 40km in epische avonturen van 100+km.

Geen opofferingen, geen saai trainingsschema en geen tijdsdruk!

1 plan, 11 stappen, 1 episch doel.
 Voor iedereen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De ultieme mountainbike gids
E-Power Torq

Sportvoeding

10% korting met code:

mountainbikevibes10

Meest gelezen:

Onze favoriete producten

Nieuwste artikels

Partners

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”