Mtb in Theux: tripverslag & routevideo

Mtb route in Theux

Theux is misschien niet zo bekend als bijvoorbeeld Houffalize om te gaan mountainbiken. Dit stadje ligt naast Spa en is gelegen in de provincie Luik. Vanaf Hasselt ben je op een kleine 45 minuten in Theux. Na wat opzoekwerk besloot ik er twee van de drie vaste mountainbikeroutes te rijden.

Het was wederom een bloedhete dag, en om één of andere reden trek ik dan wel eens vaker richting Ardennen. In mijn verslag verderop kom je ook nog te weten hoe ik de dag beleefd heb en wat ik van de routes vond.

Tijdens mijn rit maakte ik met de Go Pro ook tal van filmpjes, het resultaat daarvan zie je in onderstaande video.

Mtb routes Theux

In Theux heb je drie uitgepijlde routes die verschillen qua moeilijkheid. In Wallonië noemen ze deze routes “circuits VTT”.

De routes zijn gemarkeerd met het internationale MTB-logo (driehoekje met 2 bollen onder) 

Mtb routes Theux
 • Groene route: 17 km (familie-route)
 • Blauw route: 37 km (recreatieve-route)
 • Rode route: 57 km (sportieve route)

Volgens het bord starten de routes aan het sportcomplex. Ik starte de routes echter aan het kasteel van Franchimont, waar er een zeer ruime parking is. De oude kasteelruïne is een prachtig decor om je mountainbike avontuur in Theux te starten.

Kasteel van Franchimont

Rode mtb route in Theux

Aan het kasteel geven de pijlen duidelijk weer waar je naartoe moet om de route te starten. Het duurt niet lang alvorens je het eerste brede onverharde pad voorgeschoteld krijgt. Tussen verschillende weilanden begin je meteen te klimmen en te dalen.

Hoewel de eerste klimmetjes en afdalingen nog vrij braaf waren werd het verderop, en dit zou nog de hele verdere route zo zijn, toch een pak technischer en moeilijker. De klimmen zijn bezaaid met losse en grote stenen, waardoor je best wel wat stuurmanskunst moet hebben om al rijdend boven te komen. De meeste beklimmingen zijn dus niet enkel steil, maar ook nog eens technisch. Deze route zou een zware beproeving worden.

Gelukkig volgt er na de meeste beklimmingen een afdaling. Ook deze afdalingen zijn vaak niet van de poes. Hoewel je soms de remmen los kan laten was het toch ook dikwijls goed uitkijken om de juiste lijn te kiezen. Het is dus wel écht mountainbiken op deze route.

Zoals de meeste vaste routes in Wallonië moet je ook hier geen singletrack paradijs verwachten. De paden zijn meestal breed met hier en daar een smaller pad, die af en toe wel onder de noemer singletrack valt.

Ongeveer halverwege de route werd ik wel aangenaam verrast door een prachtige singletrack afdaling met verschillende switchbacks. Helaas was de bepijling hier wat zoek waardoor ik er niet optimaal van heb kunnen genieten. Wat ik de volgende keer zou doen is gewoon het pad volgen en beneden aan het riviertje de route ergens terug oppikken. Op die manier kan je met de nodige flow deze prachtige afdaling rijden.

De omgeving waarin je rijdt is trouwens prachtig, al kan je er door de aard van deze route niet altijd even hard van genieten. Je hebt vrijwel altijd optimale focus nodig op de klimmetjes en in de afdalingen, hierdoor is het soms moeilijk om rondom je te kijken. Gelukkig had ik de Go Pro mee en kan ik er achteraf toch nog een beetje van genieten. Al is dit natuurlijk niet hetzelfde als wanneer je er echt bent.

Na een uurtje trappen zag ik in de verte, aan mijn rechterkant, het kasteel waar ik vertrokken was.

Uitzicht op het kasteel van Franchimont

De bepijling van een vaste route kan je soms in de steek laten. Echter viel dit, buiten het stukje op de switchbackafdaling, nog vrij goed mee. Al is het soms wel goed uitkijken. De pijlen hangen er meestal wel, maar ze zitten soms goed verscholen of op plaatsen waar je ze niet verwacht. Ook wordt er gebruik gemaakt van de omgeving door bijvoorbeeld de pijl op een boom te hangen. Soms staan de bomen wat verder van het pad verwijdert waardoor je de pijlen pas op het laatste nippertje ziet.

Ik raad dus altijd aan ook een gpx-file van de route mee te nemen als back-up. Helaas zijn deze files vaak ook een beetje veroudert en niet aangepast indien er wat verandert zijn aan de routes.

De rode route reed ik dankzij de combinatie van pijlen en gps vrijwel zonder problemen volledig uit. Terug aangekomen aan het kasteel had ik 58,84 km en 1307 hoogtemeters op de teller.

Rode route Theux

Mountainbikegehalte
Landschap & omgeving
Technische moeilijkheid
Bewegwijzering

Eindoordeel

Absoluut geen route voor beginners dus. Naast een goede conditie heb je voor deze route ook wel wat ervaring nodig omdat de klimmen soms echt zwaar zijn en het terrein vrij uitdagend is.

3.9

Blauwe mtb route in Theux

Dat de routes allemaal op dezelfde plaats starten vind ik echt wel handig. Zeker op een zomerse dag met temperaturen boven de 30 graden. Als je dan een goede koelbox met extra drank meeneemt kan je na elke route je camelbak of bidons weer aanvullen met fris water of sportdrank.

Mtb Theux Scott

De blauwe route start dus ook aan het kasteel en gaat de andere kant op dan de andere twee routes. De route begint met een fikse afdaling langs het kasteel. De toon voor de route is dan al meteen gezet. Hoewel de route omschreven staat als recreatief was het hier en daar toch redelijk technisch en zwaar.

Op deze route worstelde ik iets meer met de bepijling dan op de rode route. Helaas was ook mijn gpx-bestand verouderd waardoor ik na een tijdje terug aan het kasteel uitkwam. Een tweede poging dan maar,…

Wanneer je op de weg komt na de afdaling van het kasteel, moet je richting het treinspoor rijden en het spoor oversteken. Ik kwam enkel een rode pijl tegen vandaar de verwarring.

De route bevat iets meer singletrack dan de rode route. Ik vond deze stukken niet zo heel leuk, ofwel waren ze zeer dicht begroeid (ligt natuurlijk ook aan de tijd van het jaar) of waren ze zeer slecht berijdbaar.

Door de wat mindere bepijling kwam ik ook af en toe op een verkeerd pad terecht waardoor het soms afstappen en klimmen en klauteren was om weer op het juiste pad te komen.

Na een tijdje liep mijn gpx weer gelijk met de route en toen was het weer genieten. Genieten en afzien, want hoewel de route makkelijker zou moeten zijn dan de rode, zijn ook hier de klimmen vaak technisch en zeer steil. Ook zijn er op deze route enkele serieus lange klimmen die dan gelukkig wel meevallen in hellingsgraad.

Mtb route Theux

De afdalingen zijn super en vergen ook hier de nodige concentratie. De omgeving blijft prachtig, Theux is zeker en vast de moeite qua natuur, landschap en omgeving.

Tegen het einde van de route krijg je nog een ellenlange afdaling op de weg voorgeschoteld waar je tussen langgerekte hagen slingert. Gelukkig kom je hier zo goed als geen verkeer tegen. Toch is het opletten geblazen door de vele bochten. Ik kwam er toch plots een vrij grote vrachtwagen tegen waardoor ik wel even in de remmen moest.

Even verderop kwam ik in het centrum van Theux. Hier begonnen spijtig genoeg de frustraties. Onder meer door werkzaamheden was hier van pijlen geen sprake meer. De lijntjes op mijn gps waren ondertussen ook een wirwar geworden waardoor de weg naar het kasteel terugvinden ook weer niet zo simpel was.

Blauwe route Theux

Mountainbikegehalte
Landschap & omgeving
Technische moeilijkheid
Bewegwijzering

Eindoordeel

Net zoals de rode route is deze route meer voor de gevorderde mountainbiker. Pittig klimmen en dalen in een mooie omgeving. De iets mindere score is enkel maar te wijten aan de bepijling. Neem zeker een gps-toestel mee voor deze route.

3.5

Met wat extra kilometers en nog een pittige helling kwam ik terug aan het kasteel. Met een totaal van 100km en 2250 hoogtemeters was het in ieder geval wel een vruchtbare dag. De blauwe route zou ongeveer een 34,5 km (op het bord staat 37 km) met 885 hoogtemeters moeten geweest zijn.

Mtb in Theux strava statistieken

Hoewel het op het moment zelf niet leuk is als je pijlen of de juiste weg moet zoeken, was ik toch blij met die extra kilometers en hoogtemeters.

Mountainbiken in Theux: de moeite waard?

Theux is zeker en vast de moeite, zeker als je zoals mij graag bergop fietst. Een singletrack paradijs is het zeker niet maar hier en daar werd ik toch aangenaam verrast door de route.

De routes, zowel de rode als de blauwe, zijn in mijn ogen zeker niet geschikt voor beginnende mountainbikers. Ik raad ook aan om deze routes enkel met een zeer degelijke mountainbike te rijden, anders is de kans groot dat je in de problemen komt.

Mtb in Theux

Ik reed de route met mijn Scott Scale 910 hardtail. Een full suspension op dit terrein is wel een meerwaarde maar het is zeker goed te doen met een hardtail. Een goede set banden zijn in mijn ogen ook onmisbaar op deze route. Tubeless is the way to go door de hoeveelheid losse stenen en wortels die je voorgeschoteld krijgt.

Ik heb me alvast enorm geamuseerd, mede dankzij het mooie weer. Ook al stonden er hier en daar wat plassen, de routes waren goed berijdbaar. Na hevige of langdurige regenval zou ik hier niet meteen komen fietsen.

Vooral de rode route stak er voor mij bovenuit. Hoewel er nog veel meer te ontdekken is in de regio, kom ik zeker nog een keer terug. De idyllische startplaats, de uitdagende paden en de mooie omgeving zijn voor mij reden genoeg om nog een keertje terug te komen naar Theux.

Ben jij al gaan mountainbiken in Theux of ben je dat van plan? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

2 reacties

 1. Hoi! Ik las net jouw verslag van Theux! Inspirerend! Leuk om lezen. Ik overweeg de rode route te fietsen met enkele kameraden. We fietsen van okt tot maart wekelijks een toertocht, dus qua conditie zal het wel meevallen. Ik las dat het wat sukkelen was met de verouderde gpx. Heb je een idee waar ik een accurate gpx vind? Thanks!

  1. Hey Tom,

   Ik had hem toen van mtbroutedatabase geplukt als ik me niet vergis, maar zoals je kon lezen was die dus niet helemaal juist. Ben achteraf gezien ook ergens fout gereden… pijl gemist en gpx niet 100% juist… Moest je toch ergens een recente gpx kunnen vinden dan mag je de link altijd delen 😀

   Groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”