MTB in Sart-lez-Spa; routeverslag en video

mtb sart lez spa

Sart, ook wel Sart-lez-Spa genoemd, is een deelgemeente van Jalhay en gelegen in de provincie Luik. In dit kleine maar charmante dorpje lopen drie vaste mtb routes met de rivier de Hoëgne als rode draad. Op de routes zal je regelmatig deze rivier volgen en zelfs (door-)kruisen. Onlangs reed ik alle drie de mtb routes in Sart-Lez-Spa. Wat ik ervan vond, en of de routes misschien ook wat voor jou zijn, ontdek je in dit routeverslag en in de video.

De routes heb ik vastgelegd met de GoPro in combinatie met de GoPro Chesty. Op die manier krijg je de route mooi in beeld zonder en kan je zorgeloos de routes fietsen.

De mtb routes in Sart-lez-Spa

De 3 vaste mtb routes van Sart-lez-Spa zijn volledig uitgepijld met het bekende mtb-symbool en hebben elk hun eigen kleurmarkering. Zo is er een rode, groene en blauwe lus. De lussen zijn niet allemaal uniek en overlappen elkaar regelmatig.

mtb routes in sart-lez-spa

De blauwe lus overlapt zelfs helemaal met het eerste deel van de rode en het tweede deel van de groene route. Toch hebben zowel de rode als de groene mtb route hun eigen karakteristieken.

De routes lopen over rotsachtige ondergronden en veelal brede grindpaden wat typisch is voor de vaste mtb routes in de Ardennen. Om alles aan elkaar te knopen moet je (helaas) ook regelmatig over verharde wegen.

Wat deze routes toch pittig maakt zijn de steile en soms lange beklimmingen en dito afdalingen met hier en daar een technische passage. De afstanden en hoogtemeters van de routes zien er als volgt uit:

  • Rood: 20,6 km / 440 hm
  • Groen: 19,5 km / 433 hm
  • Blauw: 15 km / 340 hm

De mtb routes in Sart-lez-Spa kan je starten vanaf het dorpsplein in Sart (Place du Marché 242), waar je eveneens je auto makkelijk en gratis kan parkeren. Heb je achteraf dorst of een kleine honger dan kan je terecht in het restaurant met terras (staat helaas niet op de foto) tegenover de kerk.

Sart-lez-Spa

Rode mtb route in Sart-lez-Spa

De rode route van Sart is met iets meer dan 20 km de langste route van de drie. Meteen na het verlaten van het dorpsplein start de route met een leuke offroad afdaling. Leuk om op te warmen alvorens het klimwerk kan beginnen. Na de afdaling kom je het eerste, en zeker niet het laatste, brugje van deze routes tegen. Meestal heb je de keuze en kan je ook door het water rijden. Slechts enkele brugjes kan je al fietsend passeren.

Na deze passage ga je via een breed pad eindelijk het bos in en kan het klimmen beginnen. Hier komen alle routes samen. Deze lange beklimming zit dus in alle drie de routes maar gaat wel door een heel mooie omgeving, dus het is zeker geen straf om deze meerdere malen te doen. Gelukkig zitten er ook enkele korte afdalingen in dit gedeelte. Na de beklimming gaat de groene route weer de andere kant op. De blauwe route blijft ook hier samenlopen met de rode route.

mtb routes in sart-lez-spa

Na verschillende brugjes en wat makkelijke offroad paadjes volgt een ellendig lange klim over asfalt. De klim is behoorlijk lastig, niet alleen door de lengte maar ook door de stijgingspercentage van boven de 13%. Gelukkig word je op de top wel beloond voor je inspanning en draai je een prachtig mooi bos in. Hier komen alle routes wederom samen.

De afdaling die volgt is veruit het mooiste gedeelte van de route. De afdaling kronkelt door het bos en ligt bezaaid met stenen en verraderlijke, uitgesleten geulen. Er zit zelfs een klein dropje in deze afdaling. Hierdoor wordt de afdaling wel een beetje technisch maar toch is ze goed doenbaar mits je het juiste spoor kiest. De afdaling eindigde pittig met een beetje blubber en een hele berg stenen op een hoopje.

mtb routes sart-lez-spa

Na deze mooie afdaling kan je afkoelen in het water of over het brugje fietsen. De rode route gaat vanaf dan zijn eigen weg.

Ik hoopte dat ik het meeste asfalt al gehad had met de lange klim even voordien, maar helaas. Er volgt een stuk asfalt dat oneindig lang en tot vervelens toe blijft rechtdoor gaan. Gelukkig mag je daarna wel stevig afdalen over een offroad pad. Nadien volgen nog enkele korte klimmetjes waarna je weer richting het dorpsplein fietst.

De bewegwijzering van deze route is vrijwel uitstekend. Ik reed de route weliswaar met GPX, maar helaas was het bestand dat ik had niet altijd juist. De pijltjes stonden er wel waar nodig. Soms ontbrak er wel een rood pijltje maar dan stond er wel een blauwe pijl. Het is dus handig om te weten dat rood en blauw grotendeels samen lopen, dan kom je nooit in de problemen als je zonder gps rijdt.

Rode route Sart-lez-Spa

20,6 km / 440 hm

Mountainbikegehalte
Landschap & omgeving
Technische moeilijkheid
Bewegwijzering

Eindoordeel

Het hoogtepunt van de route is de pittige afdaling die in alle drie de routes zit. Daarnaast heeft de route route vrij veel asfalt en soms heel erg saaie stukken. De route heeft wel, zij het nipt, het meeste aantal hoogtemeters. De omgeving waarin je fietst is wel mooi!

3.1

Groene mtb route in Sart-lez-Spa

De groene mtb route in Sart-lez-Spa gaat meteen vanaf het dorpsplein de andere kant op dan de rode en blauwe route. Helaas is de start van deze route minder veelbelovend. Het eerste gedeelte gaat bergaf over een verharde weg en na verloop van tijd gaat het echt serieus steil naar beneden. De weg is in niet al te beste staat en hier en daar is er wat grind te bespeuren, dus het was opletten geblazen.

Na de afdaling ga je meteen het bos in en kan je al fietsend over het brugje, waarna een korte maar heel erg steile en best technische beklimming volgt. Veel tijd om op adem te komen heb je echter niet want hier komen de routes samen en ga je nog een eindje verder klimmen, weliswaar iets minder steil.

mtb route groen sart-lez-spa

Het klimmen wordt af en toe afgewisseld met enkele korte en soms wat technischere afdalingen. Deze bospassage is erg glooiend en de omgeving is erg mooi, zeker met het warme lentezonnetje dat mooi door de bomen scheen was het heel erg leuk fietsen hier.

Na deze gezamenlijke passage scheidt de groene route zich weer af van de andere twee routes. Meteen daarna krijg je de langste beklimming van de mtb routes in Sart-lez-Spa voorgeschoteld. Ik had geen flauw idee, maar de beklimming bleef maar duren.

Achteraf gezien bleek deze klim maar liefst meer dan 5,5km lang te zijn met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,5%. De klim begint weliswaar over asfalt maar gaat na verloop van tijd over in een grindpad. Na de klim heb je met 254 hoogtemeters meteen ook al meer dan de helft van het totale aantal hoogtemeters van deze route in de benen.

Hoewel deze klim heel erg lang was, vond ik hem wel leuker dan de beklimming over asfalt in de rode route. Ook deze beklimming wordt beloond met een lekkere en snelle afdaling over een breed grindpad. Via een stukje verharde weg komen alle routes weer samen en mag je wederom de mooie afdaling pakken die in alle routes zit.

Na hetzelfde brugje gaan de groene en de blauwe route de andere kant op en scheiden ze zich van de rode route. Na een korte singletrack moet je rechts het brugje over, een afslag die ik de eerste keer pardoes gemist had. Rechtsomkeer dus. Daarna moet je even met de fiets in de hand het brugje over. Hier heb ik even gepauzeerd want de omgeving was bijzonder mooi!

mtb route groen sart-lez-spa

Daarna komt het meest technische gedeelte van deze routes. Een pad bezaaid met rotsen, dikke stenen, natuurlijke rockgardens en wortels. Enkele honderden meters lang is het de juiste lijnen zoeken om zo gezwind mogelijk deze passage door te komen. Ook hier kom je weer een brugje tegen of kan je kiezen voor een verfrissing door het water.

Al bij al is dit gedeelte wel erg leuk en zeker niet te technisch en voor iedereen goed te rijden, al lijken tubeless banden me zeker geen overbodige luxe!

Na dit stukje draai je de weg op voor een laatste pittige klim over asfalt. Deze hakt er toch nog best stevig in, zeker het laatste knikje. Daarna moet je noodgedwongen een stuk over een drukke weg en passeer je eveneens de op- en afrit van de autostrade. Eventjes opletten dus en hopen op oplettende chauffeurs.

Daarna is het nog enkele honderden meters tot het dorpsplein, je moet nog wel even een laatste puistje trotseren en dan zit ook de groene route er op.

De bewegwijzering op de groene route was eveneens feilloos en best makkelijk te volgen. In de snellere afdaling heb ik weliswaar niet op de pijlen gelet omdat ik dan liever het pad voor me in de gaten houd. Buiten het brugje dat ik even miste ben ik nergens verkeerd gereden. De afslag naar het brugje stond trouwens wel aangegeven, mijn fout dus!

Groene route Sart-lez-Spa

19,6 km / 433 hm

Mountainbikegehalte
Landschap & omgeving
Technische moeilijkheid
Bewegwijzering

Eindoordeel

Het begin van deze route is een beetje teleurstellend, maar gelukkig wordt het daarna wel beter. De 5,5km lange beklimming is best pittig maar wel erg leuk, tenminste als je van bergop fietsen houdt. De mooie afdaling en de daaropvolgende wortel- en rotspassage zijn een beetje technisch maar zeker goed te doen. De route vond ik veel leuker dan de rode, mede dankzij de lange offroad klim en het hogere mtb-gehalte.

3.6

Blauwe mtb route in Sart-lez-Spa

Voor de volledigheid van dit verslag reed ik ook de blauwe mtb route. Deze start net als de andere routes op het dorpsplein en volgt eerst de rode route. In deze blauwe route zit dus ook de ellendig lange asfalt klim van de rode route. Na de gemeenschappelijke, mooi afdaling loopt de blauwe route dan weer gelijk met de groene route. Hierdoor krijg je ook de mooie en pittige wortelpassage wederom voor de wielen.

Heb je reeds de rode en groene route gereden, zoals ik deed, dan zal je niets nieuws ontdekken wanneer je de blauwe route rijdt. Door de blauwe route te volgen vermijd je wel het saaie tweede gedeelte van de rode route. Het enige jammere vind ik dat de klim over asfalt in deze route zat in plaats van de lange offroad beklimming van de groene lus.

Omdat de blauwe route altijd gelijk loopt met ofwel de rode of de groene route kan je haast niet fout rijden. Of alle pijlen er daadwerkelijk staan kan ik niet met zekerheid zeggen. De blauwe route reed ik als laatste en ondertussen kende ik de omgeving haast op mijn duimpje.

Blauwe route Sart-lez-Spa

15,1 km / 340 hm

Mountainbikegehalte
Landschap & omgeving
Technische moeilijkheid
Bewegwijzering

Eindoordeel

De blauwe route combineert grotendeels het beste van de rode en groene lus en laat het saaie gedeelte van de rode lus links liggen. Jammer dat de lange offroad beklimming niet in de blauwe lus zit en er voor de asfalt klim gekozen werd. De pittige afdaling en wortelpassage maakt deze route dan wel weer de moeite waard.

3.5

Mountainbiken in Sart-les-Spa; de moeite waard?

Fiets je zoals mij graag bergop, in een mooi decor en hoeft het niet persé super technisch te zijn? Dan zijn de mtb routes in Sart-lez-Spa wel de moeite waard. Ben je echter op zoek naar vette singletracks dan ga je van een kale reis terugkomen.

Speciaal voor deze mtb-routes naar Sart-lez-Spa afzakken zou ik niet aanraden. Ik deed het zelf wel, mede om dit verslag en de video te kunnen maken. In de loop van de rode route kan je overschakelen naar de blauwe route (route nr 6) van Spa. Ook de mtb routes van Theux liggen op een steenworp van deze routes. Dus er is wel heel wat te ontdekken in deze omgeving!

Wanneer je alledrie de mtb routes in Sart-lez-Spa fietst kom je uit op een dikke 55 km en 1200 hoogtemeters. Helaas moet je dan wel verschillende stukken dubbel fietsen, wat niet zo heel erg interessant is. Echter was het zeker geen straf om de mooie afdaling, die in alle drie de routes zit, ook driemaal te moeten fietsen.

mtb sarz-lez-spa

Tip om het beste uit de mtb routes van Sart-lez-Spa te halen

Hoewel de blauwe route het beste uit de rode en groene lus combineert kan het in mijn ogen nog iets beter. Moest ik deze routes nog een keertje rijden of ze combineren met andere routes in de buurt zou ik ze als volgt rijden:

Starten met de rode route tot alle routes samenkomen. Vanaf daar zou ik dan overschakelen op de groene route en deze blijven volgen tot het einde. Op die manier heb je ook meteen de 5,5 km lange klim in je route zitten in plaats van de asfalt klim van de rode route.

Conclusie

Na een pittige rit keerde ik toch met gemengde gevoelens huiswaarts. Het tweede gedeelte van de rode lus had maar weinig met mountainbiken te maken. Gelukkig maakte de omgeving en de rust waarin je fietst dit toch enigszins goed. Het idyllische en rustig gelegen dorpsplein vond ik ook best charmant en een mooie startlocatie.

De lange beklimming in de groene lus was voor mij misschien wel het hoogtepunt van deze routes, samen met de mooie en pittige afdaling die in alledrie de routes zit. De wortelpassage op het einde krikte het mtb-gehalte toch nog naar een aanvaardbaar niveau.

Wel heb ik mij enorm geamuseerd en zeker op de leukere stukken van deze routes, want die waren er zeker. Ook de meer dan 1000 hoogtemeters kon ik als liefhebber van bergop rijden wel appreciëren. Wil je het beste van de routes in één rit, zonder stukken dubbel te moeten rijden, dan lijkt me de combo rood-groen, zoals eerder beschreven, mij het beste.

Ben je dus een keertje in de buurt dan kan je je op deze routes zeker amuseren. Mag het toch wat pittiger dan kan je even verderop ook kiezen voor de mtb routes van Spa of Theux.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”