Wahoo Elemnt Rival Multisporthorloge review

Wahoo ELEMNT Rival sporthorloge review

Wahoo staat vooral bekend om het uitgebreide assortiment fietscomputers (ELEMNT) en fietstrainers (KICKR). Ook levert Wahoo diverse sensoraccessoires zoals hartslagmeters, cadansmeters en snelheid metende sensoren.

Dat er een sterke link is met de fietswereld bewijst ook wel het officiële sponsorschap van diverse gerenommeerde wielerploegen waaronder Team Ineos (voorheen Team Sky). Inmiddels heeft Wahoo zijn productengamma nu ook uitgebreid met een eerste, eigen sporthorloge: de Wahoo Elemnt Rival Multisport.

Dit sporthorloge ondersteunt je onder andere tijdens je fietstochten. Het is echter een echte triatlonwatch die dus nog meer functionaliteit aan boord heeft. Maar wij vroegen ons vooral af wat jij als wielrenner en mountainbiker kunt hebben aan de Wahoo Elemnt Rival en hebben er dus een review aan gewijd.

De beste deals voor de Wahoo ELEMNT Rival sporthorloge vind je bij volgende partners:

Wahoo Elemnt Rival review

De Wahoo Elemnt Rival is pas in de loop van 2020 op de markt gekomen. In deze review beschrijven we de belangrijkste eigenschappen van dit sporthorloge. Daarnaast zijn nu de eerste gebruikerservaringen van mensen die het horloge al in hun bezit hebben beschikbaar gekomen. Je bent vast benieuwd naar hoe de gebruikservaring van ‘bikers’ is die het horloge al hebben aangeschaft.

Wahoo Elemnt Rival Multisport, de kenmerken

Looks

De meeste mensen willen geen hinder ondervinden van hun sporthorloge. Een zware kast, zowel in visuele zin als qua gewicht, wordt door menigeen niet zo op prijs gesteld. Soms is enig volume echter onvermijdelijk om genoeg functionaliteit in een sporthorloge te kunnen stoppen. De draagbaarheid wordt daar dan weer niet prettiger van over het algemeen.

Voor wat betreft de Wahoo Elemnt Rival hoef je je geen zorgen te maken. Met iets meer dan 50 gram in gewicht en genuanceerde maatvoeringen, heb je een weliswaar stoer horloge maar wel één dat ook best nog wel staat om een slankere damespols.

Wil je een minder opvallend en robuust ogende watch? Ga dan voor de “Kona white” versie in plaats van Stealth Grey.

Wahoo Elemnt Rival Kona White

Het scherm van de Wahoo Elemnt Rival is rondvormig en heeft een diameter van ruim 3 cm. Er is sprake van een scherm met 64 verschillende kleuren wat zorgt voor een prettige leesbaarheid en het glas is extra bestendig tegen schade gemaakt.

Al met al een strak horloge qua uiterlijk dat er zeker mag zijn en ook buiten het sporten om draagbaar is. 

Functies

Slechte batterijprestaties van een sporthorloge kunnen een bron van ergernis zijn. In GPS-modus gaat de Wahoo Elemnt Rival echter tot wel 24 uur mee. Dat is gewoon prima. Problemen tijdens lange toertochten op de mountainbike zijn dus niet te verwachten.

Ben je ook van plan je horloge te dragen in je vrije-tijd, zet dan de GPS-functie uit zodat je tot wel 2 weken zonder opladen kunt.

Met de GPS-functionaliteit bepaal je je positie met dit horloge alsmede je snelheid en hoogte. Maar er is nog meer aan boord. Bijvoorbeeld een optische hartslagmeter waarmee je je hartslag vrij nauwkeurig en zonder gebruik te maken van een borstband continue kunt monitoren. 

Wahoo ELEMNT App

De Wahoo Elemnt Rival is instelbaar door middel van de ELEMNT App van Wahoo. Deze Wahoo Elemnt (Rival) app is bekend van de fietscomputers die Wahoo eerder al lanceerde.

Door de App te downloaden op je smartphone en te koppelen met je horloge kun je allerlei data invullen. Op die manier kun je het horloge en het scherm ‘customizen’ al naar gelang jouw wensen zodat je de voor jou meest relevante data ziet.

Volgens sommige gebruikers is het wel even wennen voordat je de App doorhebt, maar werkt het daarna zeer gemakkelijk. 

Sportondersteuning

De Wahoo Elemnt Rival is vooral een sporthorloge dat mensen ondersteunt die triatlon of een van de losse onderdelen van die sport (zwemmen, fietsen en hardlopen) beoefenen. De Elemnt Rival merkt dan ook zelf, op basis van de techniek van de versnellingsmeter die aan boord is, op welk van deze 3 onderdelen je op enig moment aan het beoefenen bent.

Het feit dat je als triatleet niet hoeft te switchen naar een nieuw sportprofiel, wordt door menig gebruiker als één van de grote voordelen gezien. Je hoeft je om de bediening tijdens een triatlonwedstrijd dus geen zorgen te maken.

Wahoo Elemnt Rival Triathlon

Zwemmen en hardlopen

Tijdens het zwemmen meet het sporthorloge afstand, tijd, zwemtempo, het aantal slagen en calorieverbruik.

Bij het hardlopen meet het horloge daarnaast je hardloopcadans (aantal passen per tijdseenheid), je hartslag, de mate van verticale oscillatie (oftewel het op en neer gaan van je bovenlichaam), je grondcontacttijd en de afgelegde hoogtemeters. Met dit soort data kun je je loopstijl aanzienlijk bijschaven alsmede je pasfrequentie en daarmee dus je loopsnelheid verhogen.

Wielrennen en mountainbiken

Wij zijn hier echter toch vooral fietsers, liefst op de mountainbike en ook wel eens door de modder. Voor wat betreft de aanwezige fietsopties voor fietsen in de buitenlucht kun je afstand, tijd, snelheid, stijgingspercentage, hoogtemeters en je hartslag met dit sporthorloge meten.

Via draadloze verbindingsmogelijkheden zoals ANT+ en Bluetooth kun je daarnaast sensoren op je fiets aan je sporthorloge koppelen. Daarmee kun je je snelheid, cadans, hartslag en trapvermogen (nog nauwkeuriger) waarnemen. 

Makkelijk combineren met jouw Wahoo ELEMNT fietscomputer

Heb je al een fietscomputer van Wahoo dan kun je die combineren met je Wahoo Elemnt Rival Sporthorloge. De Rival kan zijn data geautomatiseerd doorgeven aan je Wahoo fietscomputer.

Dat is handig want daardoor is het niet noodzakelijk om tijdens het fietsen steeds op je pols te moeten kijken (valgevaar!). Kijk bijvoorbeeld de hartslag die je sporthorloge meet gewoon af op je fietscomputer met 1 eenvoudige blik naar beneden.

Je kunt de Wahoo Elemnt Rival voor een indoortraining combineren met de Wahoo Kickr fietstrainer. Je kan uitgebreide trainingsprogramma’s op je Rival horloge laden waardoor de fietstrainer zijn weerstand aanpast al naar gelang jouw programma. 

Wahoo Elemnt Rival sporthorloge triathlon

Wahoo Elemnt Rival vs Garmin Fenix 6

Wahoo is nieuw in sporthorlogeland en het ligt dan ook voor de hand om de Wahoo Elemnt Rival eens te vergelijken met een gevestigde naam: die van Garmin. Wij kozen voor de Garmin Fenix 6 (basismodel) als vergelijkingsmateriaal.

Qua prijs ontlopen beide horloges elkaar wel een beetje waarbij de Rival de goedkopere is. De basic versie van de Fenix 6 zal over het algemeen een paar tientjes duurder zijn in de meeste online shops. Maar prijzen zijn natuurlijk veranderlijk. Beide sporthorloges hebben voordelen ten opzichte van elkaar.

Voordelen Wahoo Elemnt Rival vs Garmin Fenix 6

De voordelen van de Wahoo zitten hem vooral in het formaat. Dit horloge is lichter (maar liefst 30 gram), smaller en korter. Vanzelfsprekend is de perfecte compatibiliteit met alle andere fiets gerelateerde producten waarin Wahoo uitblinkt een groot voordeel.

Voordelen Garmin Fenix 6 vs Wahoo Elemnt Rival

In alle eerlijkheid is het wel fair om te stellen dat de Garmin Fenix 6 wat meer meetpower aan boord heeft. Zo beschikt dit sporthorloge over meer sensoren (o.a. barometer voor nauwkeurige hoogtemeting en luchtdruk) en meet het bloed zuurstof niveau waardoor je gerichter kunt trainen.

Hoewel de batterijprestaties van de Wahoo Elemnt Rival uitstekend zijn, gaat de Fenix 6 nog 12 uur langer mee in GPS-modus. Ook qua smartwatch is hij krachtiger. Zo sla je onder andere muziek op dit sporthorloge op.

Je zou kunnen stellen dat Wahoo met het op de markt brengen van de Wahoo Elemnt Rival een hele dappere poging heeft gedaan om de gevestigde orde (o.a. Garmin) van de troon te stoten. Het gaat echter te ver om te stellen dat Wahoo Garmin met dit product voorbij heeft weten te streven. Ben je al bekend met de Wahoo-producten, de Wahoo-app en ga je graag voor gemakkelijk en compatibiliteit, dan kies je de Elemnt Rival als jouw sportwatch.

Wahoo ELEMNT Rival hartslagsensor

Wahoo Elemnt Rival GPS: wat vinden de gebruikers?

Gebruikerservaringen zijn dikwijls subjectief en kunnen nogal eens afwijken. De één heeft hogere verwachtingen dan de ander en dat kan leiden tot afwijkende tevredenheidswaarden.

Voor wat betreft het fietsen en lopen meet het horloge volgens veel gebruiker wat het moet meten en voldoen de meetwaarden aan de verwachtingen. In zijn algemeen wordt gesteld in de gebruikersreviews die wij lazen, dat GPS snel gevonden is en secuur genoeg werkt.

Het snel en eenvoudig koppelen van andere Wahoo-sensoren (o.a. hartslagband) en andere Wahoo-producten wordt als een groot voordeel ervaren. Daarnaast wordt de livetracking functie van de Rival sterk gewaardeerd. Deze geeft je achterban de kans om te monitoren wat jouw locatie is en waar je je bevindt, onder andere tijdens je rit. Dat geeft iedereen een veilig gevoel. 

Als nadeel wordt ervaren dat de polshartslag een stuk minder nauwkeurig werkt dan bij het gebruik van een hartslagband. Dat is echter in onze ervaring niet Wahoo-specifiek. De grotere onnauwkeurigheid geldt eigenlijk voor alle polshartslagmeters.

Wat gebruikers wel jammer vinden is dat de Wahoo Fitness Elemnt Rival geen gezondheidsstatistieken bij houdt, zoals slaapgegevens. De Wahoo biedt ook geen mogelijkheid tot (navigatie)kaarten op het scherm.

Wahoo ELEMNT Rival sporthorloge

Conclusie

Met de Wahoo Elemnt Rival is Wahoo de strijd aangegaan met gevestigde merken zoals Garmin, Polar en Suunto op het gebied van sporthorloges. Dat lijkt een logische stap, zeker omdat de Wahoo Elemnt Rival compatible is met een heleboel andere Wahoo fietsdevices. Dat is ook het grote voordeel, zeker wanneer je het sporthorloge voornamelijk als fietser gaat gebruiken. 

De Wahoo Elemnt Rival is wat compacter en lichter dan sommige sporthorloges in nagenoeg dezelfde prijsklasse en daardoor ook iets lekkerder draagbaar.

In alle eerlijkheid zijn er wel sporthorloges die toch een stuk meer functionaliteit aan boord hebben in diezelfde prijsklasse. Zeker qua smartfuncties zoals muziek en gezondheidsmonitoring overdag, doet de Wahoo het wat minder dan bijvoorbeeld de Garmin Fenix 6.

Wahoo kennende zal het echter scherp monitoren wat als eventuele tekortkomingen wordt ervaren door gebruikers ten aanzien van hun eerste sporthorloge.

Het zou ons niet verbazen dat men vrij snel met uitgebreidere upgrades komt en op termijn toch gaat proberen om uit te groeien tot HÉT sporthorlogemerk voor wielrennend en mountainbikend België en Nederland. 

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”