Op zoek naar een goede fietsbel voor jouw mountainbike? Slim, want een bel is gewoon wettelijk verplicht*, ook op een sportieve fiets.
*bron (België) / bron (Nederland)
Een bel op de mountainbike moet natuurlijk ook praktisch zijn en in mijn ogen hoeft deze ook niet te hard op te vallen.
In de zoektocht naar een goede, dsicrete en praktische fietsbel heb ik er in de loop der jaren al ettelijke getest en met elkaar vergeleken. Daarnaast heb ik ook uitgezocht welke belletjes er nog zoal gebruikt en goed bevonden worden door mountainbikers.
De Knog Oi (small) kwam voor mij als winnaar uit de bus.
Deze kleine versie kan je erg discreet en onopvallend in de buurt van je grip monteren. De bel is zeker niet de luidste maar de looks en het gebruiksgemak vond ik het beste bij deze bel.
Uiteraard hebben de andere fietsbellen ook bepaalde (praktische) voordelen. Daardoor zijn ook deze fietsbellen zeker een te overwegen keuze om te gebruiken op de mountainbike.
1
BESTE LOOKS & PRAKTISCH
Knog Oi (small)
Montage naast de grip of shifter
Zeer discrete looks
Verkrijgbaar met leuke kleuraccenten
Niet de luidste
2
BESTE QUA VEILIGHEID
Trigger Bell
Bellen, schakelen en remmen tegelijk mogelijk
Past op elk stuur
Bevestiging met zip-tie ziet er wat goedkoop uit
Montage & positie is een beetje puzzelen
3
BEL & GPS-MOUNT IN 1
Hide my Bell Insider v2
Onopvallend en discreet
Klepel van de 2e versie is een stuk steviger
Enkel nuttig als je een fietsgps gebruikt
Niet goedkoop
4
BESTE VOOR BERGAF
Timber!
Belt automatisch op het ritme van de trails
Bel afzetten mogelijk
Minder nuttig/handig op vlakke trails
Niet goedkoop
Beste fietsbel voor mountainbikers top 4
Onderstaand vind je de fietsbellen voor mountainbikers die als beste uit mijn onderzoek gekomen zijn en kan je ze in detail bekijken.
Knog Oi (small); beste looks & praktisch
Deze small versie van de Knog Oi kan je net naast je grips of shifter plaatsen. Hierdoor kan je met je duim de bel bedienen en je hand dus op het stuur houden. De Knog Oi is relatief onopvallend omdat deze vrij dun is en rond het stuur zit ipv erop. Enkel de klepel steekt een beetje uit. Montage is eenvoudig met slechts 1 boutje. De Knog Oi kan je in verschillende kleurtjes krijgen en matchen met de kleuren van je mtb, grips of je favoriete kleur. Deze bel is geschikt als je een onopvallende bel wil hebben die ook nog eens makkelijk te bedienen is.
Pros
Makkelijk te bedienen (naast grip en/of shifter)
Zeer discreet en onopvallend
Leuke kleuraccenten verkrijgbaar
Makkelijke montage
Cons
Niet super luid
Er zijn goedkopere fietsbellen
Trigger bell; remmen, schakelen en bellen tegelijk
De trigger bell kan je op of net naast je grip monteren. Dankzij de tie-wrap past deze altijd. Al ziet het systeem zelf er wel wat goedkoop uit. Het is even puzzelen om de perfecte positie te vinden. Eens je die gevonden hebt kan je de bel bedienen met een subtiele tik met je duim. Je hand kan je gewoon op de grip houden en je kan gelijktijdig bellen, remmen en schakelen.
Deze bel is echt handig op slingerende en technische trails waar je je handen aan het stuur wil hebben.
Pros
Bellen, schakelen en remmen tegelijk mogelijk
Past op elk stuur
Goedkoop
Cons
Perfecte positie is wat zoeken
Bevestiging met tie-wrap ziet er wat goedkoop uit
Hide my Bell Insider v2; bel & gps-mount in 1
Een bel en gps-mount in één is erg handig als je een gps-toestel gebruikt. De bel van deze Insider zit subtiel verborgen. De klepel in deze 2e versie (foto is van versie 1) is verstevigd en veel robuuster nu. Dankzij de verschillende adapters kan je zowel Garmin, Wahoo, Bryton, Mio als Lezyne gps-devices gebruiken. Het bellen vergt wat oefening maar eens je dit onder de knie hebt werkt het wel. Gezien de positie van de bel moet je wel het stuur loslaten om te bellen.
Pros
Onopvallend en discreet
Klepel van de 2e versie is een stuk steviger
Handig als je een fiets-gps gebruikt
Cons
Vrij nutteloos zonder gps
Bediening vergt wat oefening
Duur
Timber!; beste voor bergaf (handsfree)
BESTE VOOR BERGAF
Timber!
Deze Timber! belt automatisch op het ritme van de trail waarover jij dondert. Je handen kan je dus steeds op het stuur houden. Om irritatie en onnodig bellen te voorkomen kan je de bel ook uitzetten. Op vlakkere trails is deze bel wat minder praktisch, gezien je enkel een aan of uit modus hebt. Deze Timber! is wel de beste keuze als je voornamelijk bergaf scheurt en je handen altijd op het stuur wil/nodig hebt.
Pros
Belt automatisch op het ritme van de trails
Bel afzetten mogelijk
Handsfree bellen, handen altijd aan het stuur
Cons
Minder nuttig/handig op vlakke trails
Niet de goedkoopste
Is een fietsbel verplicht in België en Nederland?
Simpelweg “ja”. Dit wil zeggen dat geen bel hebben je mogelijk een boete op zou kunnen leveren. In de praktijk gebeurd dit naar mijn weten echter niet al te vaak of je moet iets serieus misdaan hebben. Los van dat het gewoon verplichte kost is om een bel op je mountainbike te hebben is het ook slim om er eentje op je racefiets, mountainbike of eender welke fiets te monteren.
Een goedkope fietsbel van de Hema of Action dan maar?
Het is verleidelijk, wanneer je als brave burger gewoon wettelijk in orde wil zijn, om een goedkoop of grappig dingetje op je stuur te monteren, waarmee de kous dan ook meteen af is en je wettelijk in orde bent. Een fietsbel van de Hema, Action of eender welke andere keten is dan zeker en vast de goedkoopste oplossing.
Toch lijkt het ons verstandiger, zowel vanuit het oogpunt van mountainbiker als wandelaar en recreant, om net wat verder de kijken dan een simpel belletje uit het warenhuis. Dit is niet alleen logisch en voor de hand liggend maar ook gewoon veel praktischer. Waarom dan? Dat geven we je ook nog even mee…
Geluid van de fietsbel
Voor we dieper ingaan op de looks van jouw nieuwe fietsbel en hoe die op jouw mountainbike of racefiets staat moeten we natuurlijk eerst kijken naar het belangrijkste aspect van een bel voor de mountainbike, namelijk het geluid.
Met het schurend geluid of geknars, die goedkope bellen vaak maar produceren, of een lichte “ting” of “pling” van een simpel belletje gaat het natuurlijk niet echt opschieten. Met een pittige toeter moet je dan weer opletten dat je andere recreanten geen hartverzakking bezorgd wanneer ze nietsvermoedend door het bos slenteren.
Het spreekt voor zich dat het geluid van een fietsbel in elk geval hoorbaar moet zijn voor de mensen die je langs achter benadert. Hoewel de vorige zin misschien erg creepy klinkt, is het wel in zulke situaties dat een bel op je mountainbike een godsgeschenk kan zijn. Tenzij je liever je eigen toeter (lees: mond) laat werken…
Het belgeluid kan in elk geval maar beter te hard dan te stil zijn. Je moet er namelijk ook rekening mee houden dat wind en omgevingsgeluiden ook een invloed hebben op de hoorbaarheid van een fietsbel. Daarnaast is het ook zo dat niet alle mensen even goed horen, en geloof me dat is niet enkel en alleen bij oudere mensen het geval.
Joggers of wandelaars met oortjes in horen vaak helemaal niets, hoe luid het geluid van je fietsbel ook mag zijn. In zulke situaties moet je dan maar even je gezond verstand laten werken.
Het geluid van je bel is dus zeker en vast één van de belangrijkste criteria om in acht te houden wanneer je een fietsbel gaat aankopen. Daarnaast wil het oog natuurlijk ook wat. Waar de één een zo onopvallend mogelijke fietsbel wil, maakt het de andere helemaal niets uit. Ook over de praktische kant, meer bepaald de bediening van de bel op je mountainbike, valt het één en ander te zeggen.
Positie van de fietsbel op je mountainbike
Voor je halsoverkop een fietsbel voor je mountainbike of racefiets gaat kopen moet je even bekijken waar precies de bel voor jou het makkelijkst te bedienen is. Een fietsbel kan je in de meeste gevallen werkelijk overal op je stuur monteren.
Daarnaast zijn er ook bellen die je op je stuurpen of ergens verdoken kan bevestigen. Hoewel de looks van de fietsbel vaak een doorslaggevende factor zijn moet een fietsbel op je mountainbike in de eerste plaats, naast duidelijk hoorbaar natuurlijk, ook gewoon erg praktisch werken en te bedienen zijn.
Fietsbel kopen?
Rekening houdend met alle bovenstaande factoren (belgeluid, bediening, bevestiging en looks) gingen wij op zoek naar de beste fietsbel voor jouw mountainbike. Heb je ook een racefiets, gravelbike of gewoon een stadsfiets dan is het handig om te weten dat we graag met iedereen rekening houden en voor bellen kiezen die makkelijk te monteren en demonteren zijn. Op die manier moet je geen zeven stuks in één keer kopen en kan je de fietsbel makkelijk van fiets verwisselen.
Conclusie
Hoewel we momenteel met Knog Oi op pad gaan zijn we vooral te spreken over het gebruiksgemak van de Trigger fietsbel, voornamelijk omdat je met deze fietsbel makkelijk kan remmen en bellen tegelijkertijd. Daarnaast viel ons ook het gemak van de Timber mountainbike bel op, al moet je dan wel bestand zijn tegen het constante getingel wanneer je de fietsbel aan hebt staan.
Een fietsbel is voornamelijk een persoonlijke keuze. Voor de één mag het opvallen terwijl de andere het liever wat discreter en strakker heeft. In elk geval hopen we dat ons onderzoek naar de beste fietsbel voor de mountainbike je in eerste instantie overtuigd heeft, als dat al niet het geval was, van het nut van een fietsbel. Rekening houdend met de belangrijkste eigenschappen zit er vast en zeker wel een fietsbel voor jou tussen.