Beste fietsbel voor de mountainbike: voorkom frustratie en discussie

beste-fietsbel-mtb

Voor de ene helemaal not done terwijl het voor de andere reeds de normaalste zaak van de wereld is. Een fietsbel op je sportieve fiets, zij het een racefiets, gravelbike of mountainbike, levert toch nog vaak verhitte discussies op. Is het niet online, waar voor- en tegenstanders elkaar haast gaan verwensen, dan is het wel in het veld of bos zelf met andere recreanten zoals wandelaars, kinderen en keuvelende ouderen.

Bij mountainbikevibes.be zijn wij in elk geval wel al overtuigd van het nut van een fietsbel op onze sportieve fietsen. Niet alleen voor onze eigen veiligheid maar ook voor dat van andere recreanten en weggebruikers.

Ook zijn wij enorme fans van brulapen in het wild, echter zien we die liever niet op een fiets. Een simpel belletje levert je, vaker wel dan niet, een vriendelijk bedankje op en komt toch wat netter en vriendelijker over dan geschreeuw, getier of een van gehijg voorziene “excuseer”.

Een bel op je racefiets of mountainbike zou dus helemaal voor zich moeten spreken, maar welke fietsbel is nu precies de beste, het meest geschikt en duidelijkst hoorbaar zodat de vrede tussen jou en andere recreanten steeds bewaard blijft?

IMAGE PRODUCT DETAILS
Handigste voor MTB
Trigger Bell
Trigger-Bell-Safer
Voordelen
  • Remmen en bellen tegelijk
  • Onopvallend
  • Erg praktisch
  • Veilig
Onze keuze
Knog Oi Classic
Knog-Oi-Classic-Silver
Voordelen
  • Onopvallend
  • Classic of Luxe
  • Meerdere kleuren
Lifetastic elektrische fietsbel
Lifetastic-elektrische-fietsbel
Voordelen
  • Regelbaar volume
  • 100 dB
  • Oplaadbaar via USB
  • 4 deuntjes
  • Waterdicht
Widek Decibel XXL
Widek-Decibel-XXL
Voordelen
  • Luid en duidelijk
  • Sturen van 21 tot 31mm
BBB Noisy Brass
bbb-bel-noisy-brass-bbb-17
Voordelen
  • Makkelijk te monteren
  • Verschillende kleuren
  • Luid
Horni dB140
Horni-dB140-fietsbel
Voordelen
  • Luidste fietsbel ter wereld
  • 140 / 121 dB
  • Vooral handig in het verkeer

Is een fietsbel verplicht in België en Nederland?

Simpelweg “ja”. Dit wil zeggen dat geen bel hebben je mogelijk een boete op zou kunnen leveren. In de praktijk gebeurd dit naar mijn weten echter niet al te vaak of je moet iets serieus misdaan hebben. Los van dat het gewoon verplichte kost is om een bel op je mountainbike te hebben is het ook slim om er eentje op je racefiets, mountainbike of eender welke fiets te monteren.

Een goedkope fietsbel van de Hema of Action dan maar?

Het is verleidelijk, wanneer je als brave burger gewoon wettelijk in orde wil zijn, om een goedkoop of grappig dingetje op je stuur te monteren, waarmee de kous dan ook meteen af is en je wettelijk in orde bent. Een fietsbel van de Hema, Action of eender welke andere keten is dan zeker en vast de goedkoopste oplossing.

Toch lijkt het ons verstandiger, zowel vanuit het oogpunt van mountainbiker als wandelaar en recreant, om net wat verder de kijken dan een simpel belletje uit het warenhuis. Dit is niet alleen logisch en voor de hand liggend maar ook gewoon veel praktischer. Waarom dan? Dat geven we je ook nog even mee…

Geluid van de fietsbel

Voor we dieper ingaan op de looks van jouw nieuwe fietsbel en hoe die op jouw mountainbike of racefiets staat moeten we natuurlijk eerst kijken naar het belangrijkste aspect van een bel voor de mountainbike, namelijk het geluid.

Met het schurend geluid of geknars, die goedkope bellen vaak maar produceren, of een lichte “ting” of “pling” van een simpel belletje gaat het natuurlijk niet echt opschieten. Met een pittige toeter moet je dan weer opletten dat je andere recreanten geen hartverzakking bezorgd wanneer ze nietsvermoedend door het bos slenteren.

Het spreekt voor zich dat het geluid van een fietsbel in elk geval hoorbaar moet zijn voor de mensen die je langs achter benadert. Hoewel de vorige zin misschien erg creepy klinkt, is het wel in zulke situaties dat een bel op je mountainbike een godsgeschenk kan zijn. Tenzij je liever je eigen toeter (lees: mond) laat werken…

Het belgeluid kan in elk geval maar beter te hard dan te stil zijn. Je moet er namelijk ook rekening mee houden dat wind en omgevingsgeluiden ook een invloed hebben op de hoorbaarheid van een fietsbel. Daarnaast is het ook zo dat niet alle mensen even goed horen, en geloof me dat is niet enkel en alleen bij oudere mensen het geval.

Joggers of wandelaars met oortjes in horen vaak helemaal niets, hoe luid het geluid van je fietsbel ook mag zijn. In zulke situaties moet je dan maar even je gezond verstand laten werken.

Het geluid van je bel is dus zeker en vast één van de belangrijkste criteria om in acht te houden wanneer je een fietsbel gaat aankopen. Daarnaast wil het oog natuurlijk ook wat. Waar de één een zo onopvallend mogelijke fietsbel wil, maakt het de andere helemaal niets uit. Ook over de praktische kant, meer bepaald de bediening van de bel op je mountainbike, valt het één en ander te zeggen.

Positie van de fietsbel op je mountainbike of racefiets

Voor je halsoverkop een fietsbel voor je mountainbike of racefiets gaat kopen moet je even bekijken waar precies de bel voor jou het makkelijkst te bedienen is. Een fietsbel kan je in de meeste gevallen werkelijk overal op je stuur monteren.

Daarnaast zijn er ook bellen die je op je stuurpen of ergens verdoken kan bevestigen. Hoewel de looks van de fietsbel vaak een doorslaggevende factor zijn moet een fietsbel op je mountainbike in de eerste plaats, naast duidelijk hoorbaar natuurlijk, ook gewoon erg praktisch werken en te bedienen zijn.

Fietsbel kopen?

Rekening houdend met alle bovenstaande factoren (belgeluid, bediening, bevestiging en looks) gingen wij op zoek naar de beste fietsbel voor jouw mountainbike. Heb je ook een racefiets, gravelbike of gewoon een stadsfiets dan is het handig om te weten dat we graag met iedereen rekening houden en voor bellen kiezen die makkelijk te monteren en demonteren zijn. Op die manier moet je geen zeven stuks in één keer kopen en kan je de fietsbel makkelijk van fiets verwisselen.

Knog Oi fietsbel: Strak en subtiel

Deze handige en erg praktische fietsbel valt niet enkel op door de nogal speciale naam maar blinkt ook uit in veelzijdigheid. Omdat deze fietsbel in twee verschillende groottes te verkrijgen is (classic en large) past deze nagenoeg op elk fietsstuur. Dankzij de meegeleverde rubberen spacers maak je een Knog oi fietsbel makkelijk op maat van jouw fietsstuur.

Knog Oi Classic Large fietsbel

Bekijk prijs >>

Daarnaast is een Knog oi fietsbel een ontzettend onopvallend dingetje dat je ofwel naast je handgrepen of tegen je stuurpen monteert. Omdat een mountainbike stuur wat breder is aan de kant van de stuurpen is het handig om, wil je de bel daar gemonteerd zien, voor de large versie te kiezen.

Naast de handgrepen van je stuur is het stuur vaak wat dunner en kies je beter voor de smallere versie van de Knog oi fietsbel. Het voordeel van de bel rechts of links direct naast je handgrepen te hebben zitten, is dat je je stuur niet eens hoeft los te laten om te bel te bedienen.

Knog Oi Classic large
Knog Oi Classic Large
Knog Oi fietsbel
Knog Oi Classic Small

Monteer je de Knog fietsbel tegen de stuurpen dan heb je wel steeds een vrije hand nodig om de bel te bedienen.

Het geluid van de bel is vrij scherp en erg goed hoorbaar voor de meeste mensen. Zelf hebben we deze bel op één van onze mountainbikes gemonteerd. Een eerste indruk, review en het geluid dat de Knog oi fietsbel produceert kan je dan ook terugvinden in onze review van deze bel:

Knog Oi eerste indruk en review >>

Trigger bell: tegelijk remmen en bellen met één hand

Deze handige lichtgewicht (27 gram) fietsbel is makkelijk te monteren en dat doe je steeds in de buurt van je remgrepen. Het nut en daarmee ook de grootste troef van deze fietsbel is dat je daardoor in alle omstandigheden kan bellen zelfs terwijl je aan het remmen bent.

etsbel

Bekijk prijs >>

Zoals je weet rem je voornamelijk met ofwel je wijsvinger of je wijs- en middelvinger en is je duim steeds vrij. Deze Trigger fietsbel monteer je op of naast de handgrepen waardoor je deze in alle omstandigheden met je duim kan bedienen. Remmen en tegelijk bellen was nog nooit zo simpel. Het voordeel van een montage als deze is dat de bel ook helemaal niet opvalt, tenzij je natuurlijk van dichtbij even een kijkje gaat nemen.

Het geluid is luid en duidelijk maar niet anders dan een gewone fietsbel. De bel is makkelijk te bedienen, ook met handschoenen aan. Duikt er na een bocht, obstakel, of drop plots een wandelaar op dan bedien je de fietsbel alsnog in een fractie van een seconde. Superhandig en veilig zowel voor jou als voor wandelaars en andere bosgebruikers.

Deze bel is compatibel met alle type fietsen en door de handige strap geschikt voor stuurdiameters van 22 tot 45 mm.

Naast al de voordelen is deze fietsbel ook nog eens erg voordelig qua prijs. In onze ogen een handig dingetje voor de mountainbiker die zelfs de ruigste trails opzoekt.

Bekijk ook zeker onze ervaringen met de Trigger bell in onze review:

Trigger bell review >>

Lifetastic elektrische fietsbel: oplaadbaar, luid en waterdicht

Kijkt er niemand op van jouw huidige belgeluid? Dan is deze elektrische fietsbel / fietshoorn van LIFETASTIC® misschien wel de oplossing. Deze fietsbel levert maar liefst 100db aan geluid, wat in onze ogen zeker moet voldoen om de meeste andere recreanten van jouw komst op de hoogte te brengen.

Lifetastic elektrische fietsbel

Bekijk prijs >>

Deze fietsbel is gemaakt van hoogwaardig materiaal waardoor deze slijtvast, stevig en duurzaam is. Met de siliconen band die meegeleverd wordt kan je de bel makkelijk aan elk stuur bevestigen en eveneens snel weer demonteren.

Het volume van de fietsbel is regelbaar. Schrikken wandelaars wat te fel van jouw gebel dan kan je het volume een beetje minderen. Dit doe je door de plus en min knoppen op de achterkant van de hoorn te bedienen. Staat er een stevige wind of is er veel verkeer en omgevingsgeluid, dan krik je het volume gewoon weer wat op. Je kan bij deze bel overigens kiezen uit vier verschillende deuntjes.

Lifetastic fietsbel volume regelen

Dankzij de waterdichte hoorn kan je ook voor 100% op deze fietsbel rekenen wanneer het regent.

Waar je bij deze fietsbel wel rekening mee moet houden is in eerste instantie dat je de fietsbel even inschakelt wanneer je aan je rit begint. Daarnaast is het ook belangrijk om de fietsbel tijdig op te laden. Dit gaat erg eenvoudig via USB.

Lifetastic fietsbel usb

Als we een minpuntje van deze elektrische fietsbel moeten geven is het wel dat deze bel erg zichtbaar kan zijn. De hoorn is via een kabeltje verbonden met de bedieningsknop. Deze knop is overigens erg vlot te bedienen en kan je makkelijk naast je handgreep bevestigen Het kabeltje stop je natuurlijk niet 123 weg maar mits een beetje inventiviteit kan je deze bijvoorbeeld wel vastmaken aan je stuur. De hoorn zelf is het minst opvallen als je deze naast je stuurpen / balhoofd hangt.

Uit verschillende gebruikservaringen kunnen we concluderen dat deze elektrische fietsbel naast gebruiksvriendelijk, handig en erg goed van kwaliteit gewoon zeer luid en goed hoorbaar is.

BBB Noisy Brass: stijvol en noisy

What’s in a name? Deze BBB noisy brass fietsbel is gewoon erg noisy, en dat is natuurlijk erg handig. Het quick-release o-ring montagesysteem past op alle diameters van sturen. Deze fietsbel kan je erg makkelijk switchen tussen je verschillende fietsen. Je hebt dus geen excuus meer om even snel zonder bel te vertrekken.

BBB Noisy Brass fietsbel

Bekijk prijs >>

De materialen en accessoires in het gamma van BBB blinken altijd uit in prijs kwaliteit verhouding. Bij deze fietsbel is dat niet anders. Het stalen veersysteem en de lichtgewicht materialen maken van deze fietsbel een ideale partner in crime en zal elke andere recreant snel over de schouder doen kijken.

Deze fietsbel kan je monteren waar je het zelf wilt. Naast het geluid zeker en vast een sterke troef van deze Noisy brass fietsbel. Deze bel is er in drie verschillende kleuren: zwart, glanzend zilver of glossy goud. Welke je ook kiest, stijlvol is deze bel zeker.

Een fietsbel als deze springt natuurlijk wel een beetje in het oog op je stuur. Is dat geen issue voor jou dan is deze bel qua prijs, kwaliteit en geluid zeker en vast het overwegen waard.

Widek Decibel XXL

Omdat we bij Mountainbikevibes voornamelijk de juiste info en tips willen geven voelden we ons verplicht de Widek decibel xxl fietsbel ook in dit lijstje op te nemen. Deze fietsbel, die je gebruikt op sturen met een diameter tussen 21 en 31 mm, viel ons voornamelijk op door de vele goede reviews die er van te vinden zijn.

Widek Decibel XXL fietsbel

Bekijk prijs >>

Daarnaast is deze bel ook qua prijs erg voordelig. Dat laatste is lekker meegenomen als je gewoon een degelijke fietsbel op je mountainbike of racefiets wil hebben zonder teveel toeters en bellen.

Voetgangers en wandelaars die zich een bult schrikken of smartphone “zombies” die hun toestel haast in een baan om de aarde lanceerden bij het horen van het geluid van deze fietsbel… Positieve en grappige reviews die we maar al te graag lezen en daarom ook onze lezers niet wilden onthouden.

Hoewel de montage voor de ene wat moeilijker gaat dan voor de andere, wat ook aan je eigen handigheid te wijten kan zijn, is deze fietsbel over het algemeen makkelijk te monteren en erg makkelijk in gebruik. Is de diameter van je stuur wat groter dan is het even wat wrikken en wringen om de meegeleverde elastiek rond je stuur te krijgen. Een klein minpuntje van deze verder erg degelijke fietsbel.

Het geluid van de fietsbel is verder voldoende luid, duidelijk en hoorbaar in alle omstandigheden.

Hornit dB140: de luidste fietsbel ter wereld

We vertelden je reeds dat vooral het geluid van een fietsbel voor de mountainbike, en misschien nog meer voor de stads- of racefiets, van erg groot belang is. De luidste fietsbel ter wereld mag dan volgens ons zeker niet ontbreken in deze lijst. Met 140dB zal jouw bospassage of doortocht over de weg niet onopgemerkt voorbij gaan.

Hornit dB140 fietsbel

Bekijk prijs >>

Gelukkig kan het ook een tikkeltje zachter, kwestie hartverzakkingen te voorkomen, met het claxon geluid van 121dB, wat overigens ook nog erg luid is. Een fietsbel die het geluid van een auto claxon maakt, wij denken dat elke wandelaar of bosrecreant daar wel even van zal opkijken, wat uiteindelijk het doel ook is van een fietsbel op je mountainbike. Vandaar dat we de Hornit dB140 ook in deze lijst hebben opgenomen.

De Hornit dB140 fietsbel werkt op batterijen (2x AAA) wat wij wel als een nadeel durven beschouwen. Daarnaast is deze fietsbel wel erg eenvoudig te monteren en geschikt voor alle fietsen en sturen.

De afstandbediening met knop bedien je makkelijk zonder je handen van het stuur te halen. Ook bij deze fietsbel kan je niet om het kabeltje heen, wat uiteraard altijd het geval is wanneer je een fietsbel met afstandbediening hebt.

Deze fietsbel is uiteraard wel wat groter dan een standaard belletje. Logisch gezien het geluid dat er uit dient te komen. Wederom is het dus vooral afhankelijk van wat je zelf wenst. Compact en toch wat minder luid, of wat groter maar voor iedereen hoorbaar… Overigens lijkt deze luide fietsbel in onze ogen eerder geschikt voor de racefiets en/of wanneer je vaak over drukke openbare wegen fietst, zoals bij woon-werkverkeer.

Hoewel de marketing campagne van deze fietsbel je meteen op de koopknop zou doen drukken valt het ons op dat de meningen van veel gebruikers toch erg verdeeld zijn. Waar de indrukken en gebruikservaringen ook vaak positief zijn horen we ook signalen dat het geluid in sommige omstandigheden toch wat te min is of dat andere mensen er toch niet van opkijken. Natuurlijk kan dat ook aan die personen zelf liggen, dat laten we liever in het midden.

Deze mtb fietsbellen zijn ook het vermelden waard

  • Hide my bell
  • Timber mtb bell

Ben je er nog niet helemaal uit met de bovenstaande fietsbellen dan heb je geluk, want er is nog best wat anders te kiezen. Toch moeten we er meteen bij zeggen dat de volgende fietsbellen ergens wel iets hebben waardoor we ze niet in het voorgaande lijstje hebben gezet. In alle eerlijkheid zeggen we er bij elke fietsbel ook even bij waarom dat precies het geval is, zo kan jij voor jezelf de keuze afwegen en hebben wij je in elk geval op alle vlakken ingelicht.

Hide my bell insider: twee in één

Toen ik voor het eerste hoorde van Hide my bell was ik erg enthousiast. Kort samengevat is een hide my bell eigenlijk twee dingen in één, namelijk een gps-houder en bel. Minder dingetjes op je stuur, ik was er wel voor te vinden.

Hide my Bell insider

Bekijk prijs >>

Het handige aan de hide my bell is dat deze met verschillende gps-mounts geleverd wordt. Hierdoor kan je deze zowat met alle gps-toestellen (Garmin, Wahoo, Mio, Polar, Bryton,…) gebruiken.

Voor op de mountainbike is de hide my bell insider het meest geschikt. De gps-houder komt dan boven je stuurpen te zitten. Daarnaast zijn er nog andere versies die je kan gebruiken voor de racefiets waarbij je gps en bel voor je stuur zitten.

Hide my bell insider mountainbike fietsbel
Hide my Bell Insider

De bel zit dus geïntegreerd in de gps-houder waardoor deze erg onopvallend is en je steeds een strakke cockpit behoudt.

Superstrak idee, maar waarom staat deze dan niet tussen de beste fietsbellen? Dat komt namelijk door onze eigen ervaringen met de hide my bell insider. Hoewel onze eerste indruk van de hide my bell insider zeker en vast positief was, liep het daarna even wat anders.

Het bedienen en vooral juist bedienen van de bel ging bij ons wat moeizamer en vereist volgens een een bepaalde techniek. Helaas konden we die niet al te lang uitproberen aangezien de klepel vrij fragiel is en bij ons tot tweemaal toe afbrak. Misschien ben ik gewoon erg onhandig, doch lazen we hier en daar van andere gebruikers dat de hide my bell naast erg slim en strak ook erg fragiel is.

Toch zijn er ook vele tevreden gebruikers die erg te spreken zijn over hun hide my bell. Door de verdeelde meningen en onze eigen ervaringen hebben we de hide my bell hier een plaatsje gegeven.

Timber mountainbike fietsbel: zonder handen!

Dit is echt wel DE bel voor elke fanatieke mountainbiker die trails opzoekt waarbij de handen gewoon aan het stuur moeten blijven. De timber mountainbike fietsbel is je reddende engel in de bergen of op erg technische trails. Wanneer je in zulke gebieden plots een wandelaar nadert is het best gevaarlijk om je handen van het stuur te moeten halen, tenzij je natuurlijk voor een handige fietsbel uit het eerdere overzicht gekozen hebt.

Timber mountainbike fietsbel

Bekijk prijs >>

Deze timber fietsbel is stil tot je het knopje van de fietsbel open zet. Op dat moment rinkelt deze bel op het ritme van de trail of het pad waar je over rijdt. Is dat dan niet irritant zou je denken? Bij Timber hebben ze daar natuurlijk ook weer even aan gedacht en rekening mee gehouden bij de doorontwikkeling van deze speciale mountainbike fietsbel.

Het geluid, bij deze derde versie, is minder irritant dan dat van de doorsnee fietsbel. Om je een goed beeld te geven van wat deze Timber mountainbike fietsbel precies doet hebben we onderstaand filmpje toegevoegd:

Is dit niet gewoon de allerbeste bel die je je kan wensen? In de bergen en op erg technische trails vast wel. Toch denken wij dat het in België en Nederland net een beetje overkill is om met een soort Zwitserse koebel de hele tijd te lopen rinkelen. Daarnaast is het ook maar de vraag of het constante getingel je niet op de zenuwen gaat werken, dat hangt dan weer van persoon tot persoon af.

Conclusie

Hoewel we momenteel met Knog Oi op pad gaan zijn we vooral te spreken over het gebruiksgemak van de Trigger Safer fietsbel, voornamelijk omdat je met deze fietsbel makkelijk kan remmen en bellen tegelijkertijd. Daarnaast viel ons ook het gemak van de Timber mountainbike bel op, al moet je dan wel bestand zijn tegen het constante getingel wanneer je de fietsbel aan hebt staan.

Een fietsbel is voornamelijk een persoonlijke keuze. Voor de één mag het opvallen terwijl de andere het liever wat discreter en strakker heeft. In elk geval hopen we dat ons onderzoek naar de beste fietsbel voor de mountainbike je in eerste instantie overtuigd heeft, als dat al niet het geval was, van het nut van een fietsbel. Rekening houdend met de belangrijkste eigenschappen zit er vast en zeker wel een fietsbel voor jou tussen.

IMAGE PRODUCT DETAILS
Handigste voor MTB
Trigger Bell
Trigger-Bell-Safer
Voordelen
  • Remmen en bellen tegelijk
  • Onopvallend
  • Erg praktisch
  • Veilig
Onze keuze
Knog Oi Classic
Knog-Oi-Classic-Silver
Voordelen
  • Onopvallend
  • Classic of Luxe
  • Meerdere kleuren
Lifetastic elektrische fietsbel
Lifetastic-elektrische-fietsbel
Voordelen
  • Regelbaar volume
  • 100 dB
  • Oplaadbaar via USB
  • 4 deuntjes
  • Waterdicht
Widek Decibel XXL
Widek-Decibel-XXL
Voordelen
  • Luid en duidelijk
  • Sturen van 21 tot 31mm
BBB Noisy Brass
bbb-bel-noisy-brass-bbb-17
Voordelen
  • Makkelijk te monteren
  • Verschillende kleuren
  • Luid
Horni dB140
Horni-dB140-fietsbel
Voordelen
  • Luidste fietsbel ter wereld
  • 140 / 121 dB
  • Vooral handig in het verkeer

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”