De beste fietsverlichting voor jouw mountainbike (2023)

beste fietsverlichting voor jouw mountainbike

Als jij vaak en graag een stuk gaat fietsen met de mountainbike is het belangrijk dat er, naast een goed slot, ook goede fietsverlichting op zit. Het kan namelijk zomaar zijn dat jij s ’avonds of in het donker nog aan het fietsen bent en dan wil jij wel gezien worden door andere weggebruikers.

Maar welke lampen voor op een mountainbike zijn er allemaal en waar moet jij op letten als jij fietsverlichting koopt?

In dit artikel lees jij alles over verlichting voor op de mountainbike en welke soorten fietsverlichting er allemaal zijn. Dan kan jij veilig de weg op, op elk moment van de dag!

Met een goede verlichtingsset ben je meteen helemaal voorzien voor de ritten in het duister en donker. Daarnaast kan een goede set verlichting je ook in het bos of op bewolkte dagen extra zichtbaar maken.

Verderop in het artikel kan je nog andere koplampen en achterlichten ontdekken. Handig als jouw verlichtingsset nog niet compleet is.

IMAGE PRODUCT DETAILS
Sigma Aura 80 + Blaze set
Sigma-Aura-Blaze-verlichtingsset
Voordelen
  • Verbeterd zicht langs de zijkanten
  • Lange brandtijd
  • Lichthoeveelheid van 80 lux (1 lux = 1 lumen/m²)
  • Achterlicht met remlichtfunctie
  • Automatische activatie van het achterlicht
  • Makkelijk en zonder tools monteren
Lezyne Macro Drive 1300 XL + Strip Prolight Set
Lezyne-MacroDrive-1300XL-Strip-ProLight-Pair-1
Voordelen
  • 1300 lumen (koplamp) en 300 lumen (achterlicht)
  • Groothoek patroon
  • Maximale brandduur van 148 uur (laagste modus)
  • Verschillende standen
  • Makkelijk en zonder tools monteren
Knog Blinder Square
knog-blinder-square
Voordelen
  • 200 lumen voor en 100 lumen achter
  • Zichtbaar vanop 450 meter afstand
  • Geïntegreerde usb-poort
  • Waterproof IP67
  • Batterijduur tot 60 uur
  • 2 flash patronen en 8 modi
  • Batterij-indicator
BBB Nanostrike 600 + Signal 2.0 set
BBB-NanoStrike-signal2.0-set
Voordelen
  • 600 lumen koplamp / 50 lumen achterlicht
  • Batterijduur tot 80 uur (koplamp) en 35 uur (achterlicht)
  • koplamp onthoudt de laatst gebruikte stand
  • Compacte maar krachtige verlichting
  • Makkelijk en zonder tools monteren

Welke soorten fietsverlichting heb je allemaal voor de mountainbike?

Of jij nou veel of weinig fietst, verlichting is eigenlijk een must voor elke soort fiets. Dus ook voor een mountainbike. Veel mensen denken dat ze wel gezien worden omdat zij zo snel fietsen maar het tegendeel is waar. En daarnaast is het helaas ook niet zo simpel dat de eerste, de beste kleine zaklamp die jij kan vinden geschikt is als fietslamp.

Daarom is het belangrijk om te weten welke eisen er aan een fietslamp gesteld worden en welke soorten fietslichten er allemaal zijn.

Welke vereisten moet fietsverlichting voor je mtb zeker hebben?

Een fietslamp heeft, net zoals een autolamp, niet veel eisen maar het is wel erg belangrijk om de eisen goed na te leven.

Als jouw fietslamp namelijk niet goed is kan het zomaar zijn dat jij een boete krijgt en daar wordt het mountainbiken niet leuker op. Let daarom dus goed op de kleur van de voor en achter lamp. Een voorlamp voor een fiets mag enkel en alleen de kleur wit of geel hebben. Een witte lamp geeft beter licht en is daarom ook zeer aan te raden.

Een achter lamp mag echt alleen de kleur rood hebben. Zo is het voor andere bestuurders duidelijk welke kant jij op fietst en waar jij je begeeft op straat.

Naast dit alles is het ook belangrijk dat de lamp fel genoeg is. Als jij s ’nachts fietst heb jij een sterkere lamp met meer lumen nodig dan wanneer jij een lamp nodig hebt voor schemer en overdag. Let dus ook goed op de sterkte zodat jij altijd echt goed zichtbaar bent.

Verschillende soorten mtb fietsverlichting

Nu jij de eisen weet van een fietslamp is het ook wel fijn om te weten welke soorten er allemaal zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld over een fietslamp die aan het stuur wordt bevestigd, een lamp die met een omslag elastiek vastzit aan het stuur of een lamp die jij om jouw helm bindt.

Maar voor het achterlicht zijn er ook veel verschillende opties. Denk hierbij aan een lamp aan de zadelpen of aan een rugzak op jouw rug. Er bestaan ook lampen die aan de achterwiel pen vast gemaakt kunnen worden.

Het is belangrijk dat jij voor jouzelf kiest welke lamp jij het prettigst vindt en hoe jij het beste te zien bent door andere bestuurders.

Waar moet jij op letten bij het aanschaffen van een fietslamp?

Als jij voor jouzelf hebt bepaald welke soort lamp het beste werkt voor jou ben jij er nog niet helemaal. Er zijn namelijk nog een paar punten waar jij echt op moet letten voor jij een fietslamp koopt.

  • Zichtbaarheid
  • Batterijduur in combinatie met de lichtsterkte
  • Manier van bevestigen
  • Gewicht en compactheid
  • Manier om op te laden

Zoals ik al zei is het aller belangrijkste dat jij een fietsverlichting kiest waardoor jij goed zichtbaar bent maar die ook voor jou werkt. Jij wil namelijk zelf geen last hebben van de lamp.

Daarnaast is de batterijduur ook erg belangrijk. Jij wilt natuurlijk niet midden in het bos fietsen en ineens zonder licht zitten. Kijk daarom goed hoelang de lamp mee gaat. Veel fietslampen gaan lang mee maar er bestaan ook fietslampen die maar een week mee gaan.

Om het voordeligste uit te zijn kan jij het beste kijken naar de sterkte en batterijduur tegelijkertijd. Het kan namelijk ook zo zijn dat een sterkere lamp korter meegaat doordat hij meer stroom gebruikt. Kijk dus goed naar de combinatie van sterkte en batterijduur.

Naast dit alles is de manier van bevestigen, hoeveel de lamp weegt, hoe compact de lamp is en hoe jij de lamp kan opladen erg belangrijk. Een fietslamp moet stevig vastzitten zodat jij hem niet verliest over alle hobbels en bobbels in de weg. Maar een te grote of zware lamp fietst niet fijn en kan jouw prestatie in de weg zitten.

Gelukkig zijn de meeste lampen niet te zwaar of groot en er bestaan tegenwoordig ook veel lampen die jij kan opladen net zoals jij jouw telefoon oplaadt. Dat scheelt geld aan batterijen en zo is de lamp uiteindelijk duurzamer als een lamp waar jij de batterijen van moet verwisselen.

De beste fietslampen van dit moment!

Eén tip voor het kopen van een fietslamp: koop altijd een ledlamp. Deze zijn duurzamer in gebruik en gaan vaak langer mee ondanks dat ze veel en goed licht afgeven. Dat scheelt in de portemonnee en zo kan jij nog eens iets anders leuks doen met vrienden of familie!

Sigma Aura 80 + Blaze verlichtingsset; met remlichtfunctie

Sigma Aura 80 + Blaze verlichtingsset

Sigma staat bekend om zijn steengoede en betaalbare fietsaccessoires. Deze verlichtingsset is daar weer een mooi voorbeeld van. Zowel het voor- als achterlicht hebben elk hun eigen functies en eigenschappen.

Sigma Aura 80 koplamp

Zo loopt de verlichting van de Sigma AURA 80 koplamp door op de zijkanten van de behuizing. Op die manier ben je ook langs de zijkant altijd zichtbaar voor aankomend verkeer. Het bereik van deze koplamp is maximaal 90 meter

Bovenop de koplamp tonen led-indicatoren je wanneer de batterij op zijn einde loopt en weer opgeladen dient te worden. Elke LED indicator staat voor 25% batterijcapaciteit.

Daarnaast kan je bovenop ook meteen zien in welke modus de koplamp momenteel aan het branden is. Deze lamp heeft 4 verschillende modi:

  • Standaard (80 lux en 4 uur brandtijd)
  • Mid (60 lux en 5 uur brandtijd)
  • Low (40 lux en 6,5 uur brandtijd)
  • Eco (20 lux en 15 uur brandtijd)

(1 lux = 1 lumen/m²)

Sigma Blaze achterlicht

Het Sigma Blaze achterlicht is het allereerste achterlicht van Sigma met een remlichtfunctie. Deze functie werkt via een versnellingssensor en werkt zowel overdag als ’s nachts. Daarnaast is de automatische en geïntegreerde sensor misschien wel de meest veilige troef van dit fietsachterlicht. Het achterlicht wordt met deze functie automatisch geactiveerd wanneer het (plots) duister wordt. Deze functie werkt dus ook wanneer je bijvoorbeeld een tunnel in rijdt.

Bij dit achterlicht heb je de keuze uit twee verschillende verlichtingsmodi. Enerzijds kan je kiezen voor het auto-sensorlicht die zich zelf activeert wanneer het duister wordt. anderzijds kan je kiezen voor continu branden. Ongeacht welke modus je kiest zal het remlicht altijd in werking treden door de versnellingssensor.

De accu van het achterlicht geeft via een blauwe indicator duidelijk aan wanneer opladen (via usb) noodzakelijk is. Het Blaze achterlicht gaat maximaal 7 uur mee en is ook goed zichtbaar vanaf de zijkant. Je kan dit achterlicht op elke zadelpen monteren en je hebt voor de montage geen gereedschap nodig. Het achterlicht heeft een bereik tot 500 meter.

De set met koplamp en achterlicht kan je voordelig kopen via onderstaande partners:

Lezyne Macro Drive 1300XL

Lezyne Macrodrive 1300xl mtb verlichting

Dit is nog eens een voorlamp! Deze ledlamp heeft en maximale lichtsterkte van wel 1300 lumen met 3 lampen. Door de groothoek patroon kan jij de hele weg duidelijk verlichten en kan jij tot wel 148 uur (in de laagste stand) in het donker fietsen zonder jouzelf of anderen in gevaar te brengen.

  • Maximaal 1300 lumen
  • Waterbestendig
  • 148uur in de Femto stand (15 lumen)
  • 5 standen en 2 knipperlichtstanden
  • Tri-Focus lenstechnologie

Met zijn 305 gram is deze fietslamp best een lichtgewicht te noemen en zeker geschikt als fietsverlichting voor je mountainbike. Met een totaal van 78 branduren ben je zeker en vast een tijdje gerust.

Door de veelzijdige band past hij om alle sturen heen en daarnaast is de lamp oplaadbaar door middel van een USB-kabel. Maar dat is nog niet alles, want deze lamp heeft ook nog geïntegreerde koelribben die de prestatie nog meer optimaliseren. Dat worden mooie nachtritten!

Lezyne Macrodrive 1300XL & Strip Prolight set

Lezyne Macrodrive 1300XL en Strip Prolight set

Ben jij toch meer het type van de sets? Dan is deze Lezyne fietsverlichtingset echt iets voor jou! Naast de geweldige voorlamp die hierboven beschreven is krijg jij er namelijk ook nog een super goede achter lamp bij.

De achter lamp heeft een maximale lichtsterkte van 300 lumen waardoor jouw achterliggers precies kunnen zien waar jij fietst. Daarnaast past de achter lamp om elke zadelpen door de veelzijdige bevestigingsband en is ook deze achter lamp op te laden via een USB-kabel.

Maar dat is zeker nog niet alles, want deze lampen zijn niet alleen voor de standaard fietsframes. Nee, ze zijn ook voor de Aero fietsframes waardoor ze voor heel veel mensen geschikt zijn. Zo kan jij nog wel even door trappen!

Knog Blinder Square & X

Knog Blinder Square fietsverlichting set

Het merk Knog heeft naast de populaire Knog Oi fietsbellen ook uitstekende fietsverlichting in hun aanbod. De Knog Blinder Square set is daar een mooi voorbeeld van. Deze set kan je overigens ook in een X-vorm verkrijgen.

Deze verlichting set is geschikt voor sturen en zadelpennen met een diameter tussen 22 en 32 mm. Qua lichtsterkte biedt het voorlicht 200 lumen en het achterlicht 100 lumen. Deze waarden zijn goed voor een zichtbaarheid vanop 450 meter afstand.

Beide lichten hebben een geïntegreerde usb-poort en het opladen van deze lampjes duurt ongeveer 4 uur. Volledig opgeladen kan je deze tot wel 60 uur gebruiken. De 60 uur haal je enkel in de Eco-Flash modus. Wanneer de batterij bijna leeg is zal er een rood lampje naast de aan/uit knop gaan branden. Wanneer de batterij weer opgeladen is zal deze weer groen kleuren en uitschakelen.

Zowel het voor- als het achterlicht hebben 8 modi en 2 flashstanden. Daarnaast zijn ze waterdicht (IPX67).

De lampjes kan je bevestigen met de siliconen straps die meegeleverd worden.

Zowel het achter- als voorlicht kan je ook apart kopen als je dat wenst.

BBB Cycling NanoStrike 400

BBB NanoStrike

Ben jij meer het type klein maar fijn? Geen probleem. Ook dat hebben wij! Deze kleine, maar super fijne BBB Nanostrike 400 fietslamp heeft een lichtsterkte van wel 400 lumen waardoor de weg voor jou goed zichtbaar is.

  • Maximaal 400 lumen
  • 6 standen waaronder ook een knipperlicht stand
  • Deze lamp onthoudt de laatste stand die je gebruikt hebt
  • Extra lange batterijduur in de “stad” stand (15 lumen)
  • Waterbestendig
  • Zeer compact en lichtgewicht model

Daarnaast gaat hij tot wel 48 uur mee en zie jij hem nauwelijks als jij hem eenmaal op jouw stuur hebt bevestigd.

Door de verstelbare omslag bevestigingsband past hij om verschillende diktes stuur en zit hij stevig vast. Ik hoor jou al denken, moet ik dan elke keer van die klein batterijtjes kopen? Nee, want deze lamp is tevens op te laden via een USB-kabel. Dat is echt veel kracht in een klein LED-lampje!

BBB Cycling NanoStrike 600 & Signal 2.0 fietsverlichting set

BBB NanoStrike & Signal 2.0 fietsverlichting set

Wil je graag een achterlicht bij de NanoStrike LED fietsverlichting, dan is deze BBB verlichtingsset met de Signal 2.0 achterlamp zeker een goede keuze. Het leuke aan deze set is dat de koplamp ook iets krachtiger is. In deze set zit namelijk de Nanostrike 600, die net iets krachtiger is dan de bovenstaande Nanostrike 400. Ook de batterijduur is met 80 uur net wat langer.

Het achterlicht geeft je 50 lumen in de knipperlichtstand en 20 lumen in de vaste modus. Dit compacte achterlampje is ook nog eens waterbestendig en gaat zeker 35 uur mee. Dankzij de veiligheidsmodus gaat deze achterlamp in elke stand tot 4 uur langer mee.

Garmin Varia UT800 Smart

Als dat nog niet is wat jij zoekt dan heb ik het nu echt gevonden. Deze Garmin Varia UT800 Smart koplamp bevestig jij makkelijk en snel aan jouw helm waardoor hij niet in weg zit. Met de lichtsterkte van 800 lumen ben jij super goed zichtbaar.

  • Maximaal 800 lumen
  • 3 knipperlichtstanden
  • Waterbestendig
  • Compatibel met Edge-gps toestellen
  • 5 standen tot 25 uur batterijduur
  • Zichtbaar tot 1,6 kilometer
  • Verschillende manieren om te bevestigen

En jij hoeft je geen zorgen te maken over een goedkope hoofdband, want deze lamp draai jij stevig vast door middel van een schroefje zodat jij hem echt niet kwijtraakt.

Maar deze lamp is nog specialer, want er zit zelfs een knipperlicht stand (3 standen) op zodat iedereen jou ziet aankomen. Jij hoeft je geen zorgen meer te maken met deze kwalitatieve koplamp!

Daarnaast is deze Garmin Varia UT800 fietslamp compatibel met fietsgps-toestellen uit de Edge reeks. Hierdoor kan je de verlichting aan en uit schakelen met je gps. Daarnaast kan je ook de helderheid makkelijk en snel aanpassen.

Deze mountainbike verlichting kan je ook onderaan de mount van je gps-toestel bevestigen, zodat je een strakke cockpit krijgt in combinatie met je Edge-gps.

Garmin Varia Radarachterlicht

Garmin Varia radarachterlicht

Het Garmin Varia radarachterlicht kan je eveneens koppelen met je Garmin fietsnavigatie, smartphone of zelfs met beide devices tegelijk. Via de Varia app kan je je telefoon als (extra) scherm gebruiken en krijg je een overzicht van het verkeer dat achter jou rijdt. Bij helder licht kan je zelfs aankomend verkeer zien vanop anderhalve kilometer afstand.

De batterijduur van het Garmin Varia radarachterlicht bedraagt maximaal 16 uur in knipperlichtmodus overdag. Wanneer je het achterlicht continu laat branden gaat deze zo’n 6 uur mee. Door het felle knipperende rode licht ben je altijd zichtbaar. De lichtsterkte varieert naargelang de gekozen stand; 20 lumen bij continu branden, 29 bij knipperen en 65 bij knipperen in daglicht.

Het Garmin Varia radarachterlicht is natuurlijk niet meteen waarvan het gebruiksdoel in het bos, als mountainbiker, het best tot zijn recht gaat komen. Echter is het wel een ideale aanvulling op de Garmin Varia UT800 Smart koplamp die je eerder in dit artikel kon bekijken. Daarnaast kan dit radarachterlicht voor extra veiligheid zorgen tijdens stukken (in het donker, bij mist of slecht zicht) over de weg of tijdens het woon-werk verkeer.

Solarstorm X3

Ben jij niet helemaal tevreden met 800 lumen, dan is deze 2200 lumen Solarstorm X3 fietslamp de perfecte match voor jou! Door het grote bereik ben jij goed te zien en door de 3 ledlampen op een rij kan jij de hele weg verlichten.

  • Maximaal 2200 lumen
  • Tot 7 uur batterijduur
  • Bereik tot 100 meter
  • Zeer brede lichtstraal
  • Spatwaterdicht
  • Uitermate geschikt voor offroad

Door de krachtige ledlampen is deze fietslamp voor je mountainbike uitermate geschikt voor nachtritten.

Daarnaast gaat hij tot wel 7 uur mee zodat jij lekker kan fietsen en is hij ook nog eens op te laden. Dat scheelt geld aan batterijen en zo blijft het fietsen leuk!

Maar als dat toch iets te fel is kan jij de lamp gemakkelijk zachter zetten door de medium, low en high stand waar de lamp over beschikt. Zo heb jij altijd het gewenste licht voor jouw fiets!

Conclusie

Nu jij weet welke lampen er bestaan en waar jij op moet letten weet ik zeker dat jij de perfecte lamp voor jouw fiets zal vinden in het makkelijke overzicht. Let goed op de sterkte en batterijduur en geniet van jouw ritten in het donker!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gastblogger

Gastblogger

Dit artikel werd geschreven door een gastblogger. Wil jij ook een artikel schrijven voor onze blog? Neem dan zeker contact met ons op via het contactformulier of de "samenwerken" pagina.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”