De ultieme mountainbike gids

Beste mountainbike bril kopen

De beste mountainbike bril kopen? Hier moet je op letten

Heerlijk door de natuur rijden en door de modder ploeteren, een parcours snel afleggen en na afloop een voldaan gevoel. Dat is eigenlijk wel in een notendop de kick waar veel mountainbikers gek op zijn.

Tegelijkertijd is het wel van belang om jouw eigen gezondheid goed in de gaten te houden. Hoe je dat doet? Dat doe je onder meer door een mountainbike bril te dragen.

In dit artikel willen we je graag kennis laten maken met de belangrijkste voordelen van een mountainbike bril. We bespreken waarom je het beste altijd een bril kunt dragen tijdens het mountainbiken, we bespreken wat de beste varianten zijn en we bespreken hoe je de beste mountainbike bril kunt vinden.

Overigens richten we ons hierbij niet alleen op mountainbike brillen, maar ook op ‘normale’ fietsbrillen. Zo vertellen we je ook nog iets meer over fietsbrillen op sterkte, over een mountainbike bril die transparant is en over een mountainbike bril die fotochromatisch is.

TOP 5 Mountainbike brillen

1. Rockrider MTB bril

 • Stevig

 • Lichtgewicht

 • Scherpe prijs

2. BBB Cycling Impress

 • Meekleurende glazen

 • Instelbaar neusstuk

 • BBB kwaliteit

3. Rocky

 • Op sterkte te maken

 • Scherpe prijs

 • Prima vormgeving

4. Falkann

 • Zeer betaalbaar

 • Ook voor wielrenners

 • Uitstekend design

5. FourEleven Echo

 • Zeer mooie bril

 • Veel accessoires 

 • 3 soorten glazen

Waarom altijd een mountainbike bril dragen?

Je kan het niet altijd vermijden om met jouw mountainbike door de modder heen te ploeteren. Je hebt dan ongetwijfeld ook al eens meegemaakt dat de modder echt over je hele lichaam en gezicht zat. Indien je op een dergelijk moment géén bril gedragen had, zou je een fors probleem kunnen hebben.

Een mountainbike bril draag je voor je eigen veiligheid en gezondheid

Modder in je ogen is namelijk niet alleen vervelend, maar is ook nog eens gevaarlijk. Zo kan modder bijvoorbeeld voor een ontsteking zorgen en kan de modder ook jouw gezichtsveld verhinderen. Dat wordt door veel mensen als vervelend en zelfs ietwat angstig ervaren. Probeer dat dus te voorkomen door altijd een mountainbike bril te dragen.

Daarnaast is een mountainbike bril ook nog goed voor alle schitteringen in het bos. Zeker als je in het zonnetje aan het mountainbiken bent, kun je met meerdere schitteringen te maken krijgen.

Deze ontstaan door de bomen in het bos, door de zonnestralen die door de bladeren heen vallen en door de zonnestralen die op het parcours weerkaatsen. Door een mountainbike bril te dragen, weet je zeker dat je het perfecte zicht over het parcours blijft houden.

Optimaal zicht in alle omstandigheden

Is jouw bril tijdens het mountainbiken vies geworden? Met slechts één handbeweging over de glazen kun je jouw mountainbike bril weer schoon krijgen. Op die manier voorkom je dus ook dat je min of meer verblind raakt door alle modder in jouw gezichtsveld!

Meer focus dankzij een mountainbike bril

Tot slot draagt een mountainbike bril ook nog bij aan jouw concentratie. Als je een bril tijdens het mountainbiken draagt, krijgen je ogen een stuk meer rust. Je ogen kunnen zich daardoor beter richten op het parcours, op de bomen langs de weg en op mogelijke gevaren.

Je bent hierdoor alerter, de kans op het maken van fouten is kleiner en je herkent sneller gevaarlijke situaties. Ook dit is volgens ons één van de belangrijkste redenen om altijd een mountainbike bril te dragen.

Ons advies

Ben je van plan om te gaan mountainbiken zonder een geschikte bril? Dan kun je al snel tegen flinke problemen aanlopen. Zo moet je er rekening mee gaan houden dat je ogen niet de gewenste rust krijgen én dat je modder in jouw ogen kan krijgen.

Mede door deze gevaren kunnen wij niks anders dan je het volgende te adviseren: draag altijd een mountainbike bril zodra je op de fiets stapt.

Is het aan te raden om een speciale mountainbike bril te kopen?

Wil jij graag een geschikte bril voor het mountainbiken aanschaffen? Dan moet je een belangrijke keuze gaan maken: ga je voor een speciale mountainbike bril? Of kies je voor een ‘normale’ bril?

Wij willen je graag aanraden om voor een speciale mountainbike bril te gaan.

De voordelen van een specifieke mountainbike bril

 • Stevige vormgeving
 • Veilig bij een valpartij
 • Dampwerend
 • Optimale bescherming van de ogen

Een mountainbike bril heeft namelijk een sublieme vormgeving. De vormgeving is volledig ontwikkeld op basis van de contouren van het menselijk gezicht, waardoor de bril perfect op bijvoorbeeld jouw neus en wangen aansluit. Hierdoor zit de bril onwijs stevig; dat is wel zo prettig als je al stuiterend met jouw mountainbike over alle boomwortels en obstakels heen rijdt.

Mocht je eventueel ten val komen, is het ook prettig als je een speciale bril draagt. Deze bril valt in de meeste gevallen dan direct af, waardoor je jouw hoofd niet kunt bezeren aan de bril. Ook is het zo dat de meeste mountainbike brillen wel tegen een stootje kunnen!

Verder zijn de meeste mountainbike brillen ook nog damp werend. Tijdens het mountainbiken kan een normale bril snel aanslaan, terwijl dat bij een speciale bril niet al te snel het geval is.

Ook is het prettig om te weten dat de glazen van een mountainbike bril een unieke vorm hebben, waardoor ook de randen van jouw ogen perfect beschermd zijn.

Ons advies is dus om altijd te kiezen voor een speciale mountainbike bril. Met een speciale mountainbike bril weet je zeker dat je van de gewenste veiligheid, het gewenste zicht en de gewenste stevigheid weet te genieten!

Een mountainbike bril voor brildragers

Draag jij in het dagelijkse leven een bril? Dan heb je voor het mountainbiken drie mogelijkheden: je doet jouw normale bril op sterkte op, je doet een normale mountainbike bril op of je doet een mountainbike bril op sterkte op.

Je had het wellicht al geraden, maar de laatstgenoemde optie is verreweg de beste. Met een mountainbike bril op sterkte geniet je van meerdere voordelen:

 • Je geniet van de normale voordelen van een mountainbike bril; daar heb je eerder in dit artikel al meer over kunnen lezen
 • Je hebt altijd scherp zicht; de mountainbike bril heeft immers dezelfde sterkte als jouw ‘normale’ bril

Deze combinatie van voordelen zorgt ervoor dat dit simpelweg de beste keuze is. Indien je een afwijking aan jouw ogen hebt, is het advies dus om te kiezen voor een mountainbike bril op sterkte!

Een mountainbike bril met fotochromatische glazen

Als je het aanbod van mountainbike brillen bekijkt, zie je meerdere soorten brillen naar voren komen. Zo kun je onder meer kiezen voor een mountainbike bril met fotochromatische glazen. Dit zijn glazen die zich qua kleur aan weten te passen aan de omgeving.

Kom je in een donker bos met jouw mountainbike terecht? Dan passen de glazen zich aan, waardoor je ook in het donker goed zicht houdt. Kom je vervolgens weer in een open veld vol met zonneschijn uit? Dan passen de glazen zich ook weer aan, zodat je ogen niet direct verblindt worden!

Wat is de beste mountainbike bril?

Ben je een liefhebber van mountainbiken? Dan is de aanschaf van een speciale bril dus om meerdere redenen aan te raden. Maar, wat is dan de beste mountainbike bril die je op dit moment kunt kopen? Wij hebben een top 5 voor je op een rijtje gezet, zodat je direct de beste bril aan kunt gaan schaffen!

#1. Rockrider MTB bril

Wil je simpelweg voor de allerbeste mountainbike bril gaan? Dan kun je niet om deze bril van het merk Rockrider heen. Deze bril is betaalbaar, is speciaal voor mountainbikers ontwikkeld en biedt meerdere belangrijke voordelen.

Rockrider mountainbike bril

Zo heeft deze zonnebril bijvoorbeeld een zonnebescherming. Door speciale glazen worden jouw ogen goed beschermd tegen de zon, terwijl de glazen ook nog eens van schokbestendig polycarbonaat zijn. Mocht je ten val komen, zijn deze glazen dus niet direct kapot.

Verder is deze mountainbike bril erg licht (slechts 39 gram), is de bril damp werend en heeft de bril de optimale vormgeving. Je geniet van een wijd gezichtsveld, terwijl jouw ogen en de omliggende contouren perfect beschermd zijn.

Rockrider mountainbike bril

Met deze bril van Rockrider kun je dus altijd veilig het mountainbike parcours op gaan; je weet in ieder geval dat jouw ogen perfect beschermd zijn!

Pluspunten
 • Perfect design
 • Betaalbaar
 • Lichtgewicht
 • Dam werend
 • Zeer stevig
Minpunten
 • Ietwat opvallende glazen

#2. BBB Cycling Impress

Fiets jij regelmatig op parcoursen waarbij het invalslicht flink veranderd? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een bril met fotochromatische glazen; dat is precies waarom wij onder de indruk zijn van deze BBB bril.

BBB Cycling Impress fietsbril

Deze bril heeft namelijk meekleurende lenzen; de lenzen/glazen zijn dus in staat om zich aan te passen aan de hoeveelheid licht in de directe omgeving. Tijdens een mountainbike parcours weet je hierdoor 100% zeker dat je altijd het juiste zicht hebt.

Verder is deze bril zeer licht uitgevoerd, zijn de glazen zeer stevig, is de lensvorm subliem te noemen en kun je de glazen zelfs naar wens vervangen. Handig als je echt vaak fietst en gebruik wilt maken van meerdere soorten glazen.

BBB Cycling Impress fietsbril

Dankzij het instelbare rubberen neusstuk kun je deze mountainbike bril ook altijd aangenaam op jouw neus neerzetten. Gezien het prijskaartje, de kwaliteit én de voordelen kun je eigenlijk niet de mist in gaan met deze mountainbike bril!

Pluspunten
 • Meekleurende glazen
 • Glazen makkelijk te vervangen
 • Inclusief opbergzakje
 • Lichtgewicht
 • Instelbaar rubberen neusstuk
Minpunten
 • Neusstuk is relatief hard

#3. Rocky fietsbril

Heb je een afwijking aan jouw ogen en draag je daardoor een bril op sterkte? Dan kun je het beste voor deze mountainbike bril op sterkte kiezen.

Deze bril wordt namelijk met een insert adapter geleverd. Deze adapter kun je in het frame van de fietsbril klikken, waardoor de sterkte van de glazen aangepast wordt.

Rocky fietsbril

Hoe je dan de juiste sterkte kunt creëren? Daarvoor kun je naar de opticien gaan. Een opticien is in staat om de insert adapter op de juiste oogsterkte in te stellen. ideaal!

Verder is deze bril betaalbaar, is de bril zeer licht, zit de bril heerlijk op de neus en wordt de bril met meerdere soorten glazen geleverd. Je krijgt in totaal vijf verschillende soorten glazen geleverd, waardoor je per situatie altijd de juiste glazen kunt gebruiken.

Al met al een sublieme bril wat ons betreft!

Pluspunten
 • Makkelijk op sterkte te maken
 • Inclusief vijf glazen
 • Prima vormgeving
 • Zeer betaalbaar
Minpunten
 • Opticien nodig om bril op sterkte te maken

#4. Falkann fietsbril

Wil je graag zo min mogelijk geld aan een goede mountainbike bril uitgeven? Dan kun je eigenlijk niet om deze mountainbike bril van het merk Falkann heen. Deze bril is onwijs betaalbaar, biedt heel veel handige voordelen en wordt geleverd met een handige hoes.

Falkann fietsbril

Bijkomend voordeel: je kunt deze bril ook voor andere sporten gebruiken. Zo kun je deze bril ook prima voor op de wielrenfiets gebruiken. De bril is volledig windproof, de bril heeft een strak design en de bril sluit perfect op jouw ogen en neus aan.

Zodra je deze mountainbike bril opzet, ben je dus verzekerd van de gewenste bescherming tegen al de rondvliegende modder!

Pluspunten
 • Zeer goedkoop
 • Prima design
 • Inclusief hoesje geleverd
 • Ook voor op de wielrenfiets geschikt
Minpunten
 • Mindere kwaliteit door de scherpe prijs

#5. FourEleven Echo

Deze top 5 met beste mountainbike brillen sluiten we af met deze bril van het merk FourEleven Cyling. Deze mountainbike bril is geschikt voor heren, maar kan ook prima door dames gedragen worden. Het design is in ieder geval vrij opvallend te noemen met dank aan de gekleurde glazen.

FourEleven Echo fietsbril

Deze glazen zorgen er echter wel voor dat je te allen tijde perfect zicht hebt. Daarbovenop komt nog eens dat de glazen een UV factor van 400 hebben, dat de bril met drie verschillende glazen geleverd wordt en dat de bril vrij licht uitgevoerd is.

Bij levering krijg je bovendien een schoonmaakdoekje, een brillen zakje en een harde case geleverd. Ook erg handig!

Pluspunten
 • Geschikt voor dames en heren
 • Geweldige glazen
 • Drie soorten glazen geleverd
 • Alle benodigde accessoires meegeleverd
Minpunten
 • Niet de goedkoopste

Conclusie

Wil je een goede bril voor op jouw mountainbike kopen? Dan kunnen wij je alleen maar aanraden om altijd voor een speciale mountainbike bril te kiezen. Juist met een speciale mountainbike bril weet je jouw ogen goed te beschermen en te genieten van tal van andere voordelen.

Indien je voor één van de hierboven genoemde brillen kiest, doe je sowieso een verstandige aankoop. Veel plezier met jouw nieuwe bril én met de mooie mountainbiketochten die je op een veilige manier af gaat leggen!

.
Mountainbike marathon plan

Bigger, Better & Epic

Het Marathon Plan

Verander je ritten van 40km in epische avonturen van 100+km.

Geen opofferingen, geen saai trainingsschema en geen tijdsdruk!

1 plan, 11 stappen, 1 episch doel.
 Voor iedereen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De ultieme mountainbike gids

Mijn favoriete producten

Nieuwste artikels

Partners

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”