De beste mtb banden voor modder; vol grip en vertrouwen door de modder

Beste mtb modderbanden

De zomer loopt weer stilaan op zijn einde en het weer begint af en toe al wat grilliger te worden. De parcoursen en bospaden drogen minder snel op en worden bedekt met een laagje modder of nattigheid. De mountainbike moet vanaf nu ook weer een keertje vaker schoongemaakt worden. We trekken een laagje extra kledij aan en de winter- en/of overschoenen komen weer uit de kast. Maar is jouw mountainbike er ook al klaar voor? Heb je al een setje mtb banden voor in de modder?

Ook je mountainbike kan je stilaan beginnen voorbereiden op de modder door andere banden te monteren. Je kan het een beetje vergelijken met de winterbanden van je auto. Niet iedereen doet het maar het geeft je wel meer vertrouwen en een beter rijgedrag in slechte weersomstandigheden.

Kan je dus met je zomerbanden ook de winter doorkomen? Natuurlijk kan dat, als je tenminste rijdt met een goede allround bandencombo. Zijn je zomerbanden aan vervanging toe of wil je vanaf nu toch wat meer grip? Neem dan zeker een kijkje tussen onderstaande modderbanden die geschikt zijn voor alle crosscountry en marathon (toer-)tochten.

Alle banden hieronder zijn beschikbaar in 29″ uitvoering. Natuurlijk zijn de banden vaak ook in andere formaten te verkrijgen. Wij selecteerde de beste 29″ banden omdat dit de meest gebruikte wielmaat is bij moderne mountainbikes.

Schwalbe Nobby Nic & Rocket Ron; dé beste combo mtb banden voor modder?

Voor de nieuwe, en specifiek als voorband ontworpen, Racing Ray op de markt kwam, waren de Rocket Ron en Nobby Nic vaak gebruikte voorbanden in combinatie met de Racing Ralph. Een echte allround combo die je op elk terrein nooit in de steek liet. Rijd je toch wat vaker in natte en modderige omstandigheden dan komt de Racing Ralph toch net wat te kort qua grip.

Dat ze bij Schwalbe niet stilzitten in de ontwikkeling van hun banden is algemeen bekend. Zo werd de Nobby Nic ook weer onder handen genomen en komen ze bij Schwalbe met een geheel vernieuwde Nobby Nic die breder inzetbaar is dan zijn voorganger.

Nobby Nic

De vernieuwd Nobby Nic is een echte allrounder geworden die eigenlijk in elk soort situatie of omstandigheid veel vertrouwen geeft en optimaal presteert. Het profiel werd geheel gereviseerd en heeft nu stabiele schoudernoppen die voor extra tractie zorgen.

De afstand tussen de noppen werd vergroot wat er voor zorgt dat de banden zichzelf reinigen en vuil niet tussen de noppen blijft zitten. Ook dit komt de algemene grip, zelfs in de ergste omstandigheden, ten goede. De centrale noppen zijn speciaal gepositioneerd om de aandrijf- en remtractie te vergroten.

De Nobby Nic behoort, dankzij alle bovenstaande eigenschappen tot de betere mtb banden voor modder.

De vernieuwde Nobby Nic is te verkrijgen in verschillende uitvoeringen met steeds de blauwe streep wat wijst op de Speedgrip versie. Qua breedte kan je kiezen voor 2.25, 2,40 of zelfs 2.60inch.

Schwalbe Nobby Nic

Rocket Ron

Zowel de Rocket Ron als de nieuwe Nobby Nic presteren niet alleen op elk terrein maar verzekeren je ook van enorm veel grip in slechte omstandigheden. Het grote verschil zit hem vooral in het gewicht. De Nobby Nic is 245 gram zwaarder dan de Rocket Ron.

De Rocket Ron combineert snelheid en stabiliteit en is de gulden middenweg tussen geringe rolweerstand en steengoede grip in alle omstandigheden. Ook de noppen van deze band voeren vuil, nattigheid en modder optimaal af waardoor grip altijd verzekerd blijft.

De Rocket Ron is zowel een voor- als achterband en ligt soms zelfs zowel voor- als achteraan. Veelzijdiger kunnen ze deze band niet meer maken in onze ogen. Voor de winter en de ergste modderige toestanden gaat deze band vaker achteraan liggen in combinatie met de Nobby Nic vooraan.

De Rocket Ron is zowel met rode als blauwe streep te verkrijgen. De rode streep is de Addix Speed versie terwijl de blauwe streep de Addix Speedgrip variant is. Afhankelijk van jouw geprefereerde rijstijl kies je voor rood (snelheid) of blauw (grip). De Rocket Ron is beschikbaar in breedte 2.10, 2.25 en 2,35 inch.

Schwalbe Rocket Ron mtb buitenband

In tegenstelling tot de Rocket Ron, die vooral ingezet wordt bij crosscountry en marathon, is de Nobby Nic ook geschikt voor all-mountain en trail.

Je kan beide banden naar hartelust combineren. Beide banden zijn uitgerust met de nieuwe Addix compound die zorgt voor verbeterde grip, rolweerstand en duurzaamheid.

Heb je de Racing Ray & Ralph combo voor de zomer gebruikt, en is de Ray nog niet aan vervanging toe, dan kan je met deze ook goed uit de voeten gedurende de herfst en winter.

Hoewel de Rocket Ron en Nobby Nic iets beter zullen presteren in slechte omstandigheden is de Ray zo ontworpen dat het verschil zeer beperkt blijft. Qua achterband moet je dan zelf aanvoelen of de Racing Ralph nog voldoende grip biedt.

Zo zie je maar, bij Schwalbe kan je bijna oneindig combineren!

Maxxis mtb banden voor modder: Forekaster, Ardent en Highroller II

De grootste keuze aan mountainbikebanden vind je misschien wel bij Maxxis. Voor eender welke omstandigheden en ondergrond hebben zij verschillende opties, dus ook op gebied van specifieke mtb banden voor modder.

Maxxis Forekaster

Rijd je veel in modder en blubber dan is er één band die ver boven de rest uitstijgt en dat is de Maxxis Forekaster.

Met deze band moet jij je niets meer aantrekken van de weersomstandigheden. De half-hoge noppen op de zijkant zorgen ervoor dat je vlot door de zware blubber en nattigheid rijdt. De brede noppen in het midden geven je extra remkracht, zelfs op de modderigste singletracks. Kortom, wanneer het droge weer verleden tijd is, is de Maxxis Forekaster de ideale band om vol vertrouwen én grip de herfst en winter door te komen.

De Maxxis Forekaster wordt aanbevolen als voorband in combinatie met een andere Maxxis mtb band. Afhankelijk van jouw rijstijl kan je een specifieke achterband kiezen. De Forekaster presteert het best in combinatie met de Maxxis Aspen of Ikon.

De Maxxis Forekaster 29 inch mtb band kan je kopen in twee breedtes: 2.20 en 2.35 inch

Maxxis Forekaster

Maxxis Highroller II vs Ardent; allround winterbanden

Heb je het graag wat minder modderig maar wil je toch voldoende grip in nattere omstandigheden, dan zijn de Highroller II en Ardent banden de beste keuze.

De Ardent band is de meest all-round band van deze twee. Met deze band kan je op elk terrein goed uit de voeten. Deze band is ontwikkeld om snelheid te maken en heeft dan ook een minimale rolweerstand. Met de hoge noppen op de zijkant scheur je met volle snelheid door de bochten.

Maxxis Ardent

De Maxxis Ardent kan je zowel voor- als achteraan monteren in volgende breedtes: 2.25 en 2.40 inch.

Maxxis Ardent

Maxxis Highroller II

De Highroller II is met 2.30 inch ook iets breder. Hoewel deze ook voldoende remkracht en tractie geeft op droog terrein is deze band vooral geschikt voor nattere omstandigheden op echte trails. De Highroller II plaats je zowel voor- als achteraan of in combi met een andere band.

Maxxis Highroller 2

Deze drie banden kan je dus ook zeker naar hartelust combineren afhankelijk van welk terrein en de omstandigheden jij het meest onder de banden krijgt. Naast deze 3 banden, die zeker en vast voldoende zijn voor de Nederlandse en Belgische winters, is het aanbod van Maxxis mtb banden haast eindeloos. Als je dacht dat er bij Schwalbe een ruime keus dan moet je het aanbod van Maxxis mtb banden een keertje bekijken…

Vittoria Barzo vs Mezcal

Hoewel het assortiment mountainbikebanden bij Vittoria niet al te groot is, werd Nino Schurter in 2015 wereldkampioen met de Vittoria Barzo banden. Deze band is uitermate geschikt voor het ruigere XC-werk maar is ook hun go to band voor extreme weersomstandigheden.

Door de specifieke plaatsing van de noppen in v-formatie rolt deze band vlot door alle bochten. De Barzo mtb band kan je kopen in 4 verschillende breedtes: 2.1, 2.25, 2.35 en 2.6inch.

Vittoria Barzo

Vittoria Mezcal

Wil je toch een iets minder agressieve maar all-round band dan is de Vittoria Mezcal de beste keuze. Deze band wordt ook vaak door de profs gekozen omdat deze geschikt is voor elke terreinsoort in droge omstandigheden. Daarnaast wordt deze band vaak gecombineerd met de bovenstaande Vittoria Barzo mtb band. Zo krijg je optimale grip vooraan en maak je snelheid via de achterband.

Het unieke profiel valt meteen op als je deze band in detail bekijkt. Dit profiel zorgt voor weinig rolweerstand en geeft je toch véél grip en tractie op wortels en rotsen. Deze band kan je in de wintermaanden gebruiken als achterband, in combinatie met de Barzo als voorband. In de zomer of bij drogere ondergronden kan je de Mezcal ook vooraan gebruiken.

Deze Vittoria Mezcal mtb band kan je in dezelfde bandbreedtes als de Vittoria Barzo verkrijgen: 2.1, 2.25, 2.35 en 2.6inch.

Vittoria Mezcal

Pirelli Scorpion XC

Pirelli is natuurlijk geen onbekende speler in de bandenwereld. Ondertussen hebben ze ook hun eigen gamma mountainbikebanden op de markt. Het profiel van deze banden is het resultaat van de ervaring en technologie van het Scorpion MX-gamma, onder andere gebruikt in de motorcross.

Naast het Trail, Enduro en E-mtb gamma hebben ze bij Pirelli ook verschillende crosscountry banden ontwikkeld:

  • H (Hard; harde/droge ondergrond)
  • M (Medium/Mixed; mix van ondergronden)
  • S (soft; voor modder en mul zand)
  • RC (voor de echte racer, ontwikkeld met de hulp van Pirelli atleten)
  • R (specifieke achterband, perfecte combo met de M als voorband)

Scorpion XC S

De Scorpion XC S is met zijn hoog profiel en ver uit elkaar geplaatste noppen de ideale band om door modder en mul zand te rijden. Deze band is de beste keuze als je veel grip nodig hebt. De Scorpion XC banden zijn te verkrijgen in 2.2 en 2.4inch.

Pirelli Scorpion Soft

Scorpion XC M

Rijd je op verschillende ondergronden en wil je toch nog wat snelheid kunnen behouden dan is de XC M de betere keuze. Deze presteert op elk soort terrein in alle omstandigheden. Deze band kan je makkelijk het hele jaar door gebruiken. Ook bij de Pirelli Scorpion XC M band heb je de keuze tussen 2.2 of 2.4inch.

Pirelli Scorpion Mix

Scorpion XC R & M: Pirelli’s topcombo voor het hele jaar

De topcombo bij Pirelli is de Scorpion M in combinatie met de Scorpion R. De Scoprion R is een speifiek voor het achterwiel ontworpen mtb band. Deze heeft middelgrote noppen en een dito profielafstand die zorgen voor extra tractie en duurzaamheid waar en in welke omstandigheden je ook rijdt. De Pirelli Scorpion R achterband is enkel te verkrijgen in 2.2inch breedte.

Pirelli Scorpion Rear

Bij Pirelli heb je ook nog de keuze tussen Lite of ProWall. De lite modellen zijn lichtgewichten en blinken uit in lage rolweerstand wat zorgt voor extra snelheid. De ProWall versies bieden extra bescherming tegen lekrijden en verbeterde stabiliteit in bochten, zeker bij lage druk.

Continental Mud King

Ook continental is geen onbekende in de bandenwereld. Met een ruim assortiment aan mountainbikebanden kan je bijna niet om hen heen. Voor alle terreinen en omstandigheden hebben ze bij Continental wel een specifieke band. Een keuze maken uit 30 verschillende banden is niet eenvoudig, daarom deed ik alvast het moeilijke werk.

Om door de modder te rijden is er één band die er met kop en schouders boven uitsteekt bij Continental, en dat is de Mud King ProTection. Het grof profiel en de BlackChili-compound zorgt voor extreme grip in de diepste moddersporen. Dankzij ProTection rijd je haast niet meer lek. Deze band kan je kopen in 1.8 of 2.3inch breedte.

Continental Mud King

Houd je het graag iets properder dan is er nog de Continental Cross King. Deze band is een echte allrounder die zich met zijn veelzijdig en lichtlopend profiel aanpast aan elke ondergrond.

Wil je nog net wat meer grip in natte omstandigheden dan kan je kiezen voor de Mountain King. De grote noppen zowel in het midden als aan de buitenkant zorgen voor veel grip.

Continental Mountain King
Continental Mountain King

Met bovenstaande banden of een combinatie ervan ben jij verzekerd van véél grip in alle weersomstandigheden en op alle soorten terrein.

De beste keuze mtb banden voor modder, natte omstandigheden en allround

Modder

Natte omstandigheden

Allround voor het hele jaar op elk terrein:

Hoewel mountainbiken van oorsprong een zomersport is kunnen we onze favoriete sport gelukkig het hele jaar uitoefenen. Als je net als mij, ongelooflijk veel kilometers maakt, dan gaan je banden ook sneller slijten en moet je ze vaker verwisselen. De doorsnee recreatieve mountainbiker kan met een goede allround bandenset een volledig jaar overbruggen.

Maar wil je toch net wat meer grip, snelheid en vertrouwen in de wintermaanden, dan zijn mtb banden voor modder en natte weersomstandigheden zeker de moeite en het overwegen waard. Een band verwisselen, ook al is die tubeless, is echt niet zo moeilijk, dus er is niets wat je nog kan tegenhouden.

Verwissel jij je banden tijdens de wintermaanden of rijd je altijd met dezelfde banden? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”