De beste voorvorkpompen voor de mtb: top 5 (2023)

Beste-voorvorkpomp mtb

De voorvork en achterdemper (indien je een full suspension mountainbike hebt) afstellen is een klus die wel eens over het hoofd gekeken wordt. Vaak gaat men er maar van uit dat het wel goed afgesteld is, maar is dat wel zo? Met één van de onderstaande voorvorkpompen in huis ben je in elk geval steeds zeker van je stuk en is jouw vering altijd optimaal afgesteld.

Net als vele andere onderhoudstaken is ook dit weer iets dat je helemaal zelf kan, mits je het juiste materiaal gebruikt.

Voor je materiaal gaat aanschaffen om de vering van je mountainbike optimaal af te stellen is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat je precies nodig hebt. Er zijn namelijk twee zaken die je moet gaan afstellen op je voorvork en achtervering namelijk de rebound en de sag. Naast de top 5 beste voorvorkpompen voor deze klus leggen we je ook uit hoe je de vering volledig zelf af kan stellen.

IMAGE PRODUCT DETAILS
1. Topeak Pocket Shox DXG
Topeak-Pocket-Shock-DXG
Voordelen
 • Ruim bereik (360psi/24,8bar)
 • Dubbel ventiel (geen luchtverlies)
 • Ontluchtingsventiel
2. BBB BMP-29 Airshock
BBB-BMP-29-Airshock
Voordelen
 • Ruim bereik (405psi/28bar)
 • Ontluchtingsventiel
 • Compact en licht
3. Lezyne Digital Shock Drive
Lezyne-Digital-Shock-pump
Voordelen
 • Ruim bereik (405psi/28bar)
 • Ontluchtingsventiel
 • Compact en licht
4. Magura voorvorkpomp
Magura-voorvorkpomp
Voordelen
 • Ruim bereik (300psi/20bar)
 • Dubbel ventiel (geen luchtverlies)
 • Handig in gebruik
5. RockShox voorvorkpomp
Rock-SHox-voorvorkpomp
Voordelen
 • Ruim bereik (300psi/20bar)
 • Ligt goed in de hand
 • Stevige pomp / hoge kwaliteit

Rebound van je mtb afstellen

De rebound van je vering is de snelheid waarmee de vork of demper terugveert wanneer deze ingezakt geweest is, door bijvoorbeeld over een obstakel, oneffenheid of door een kuil te rijden. Het goede nieuws is dat je om de rebound af te stellen helemaal geen extra materiaal nodig hebt, hoera!

Er zit namelijk een knopje onder één van je vorkpoten (meestal rechts) alsook op je demper, waarmee je de rebound kan bijregelen. Deze kan je enkele klikken links- of rechtsom draaien om zo de rebound af te stellen. Vaak zal je op je voorvork/demper een sticker vinden waarop gedrukt staat hoe je de rebound, rekening houdend met je lichaamsgewicht, kan afstellen. Vertrekken doe je met de rebound volledig dicht, daarna draai je de rebound het aantal aangegeven kliks open.

Rebound knop onder de vorkpoot

Natuurlijk kan dit in de praktijk een beetje afwijken naargelang je eigen voorkeur. Finetunen moet je dus zeker een keertje doen. Dit kan trouwens, omdat je geen tools nodig hebt, makkelijk tijdens je rit.

Een slecht afgestelde rebound kan twee nadelige effecten hebben. Enerzijds wanneer de vering te snel terugkomt krijg je het gevoel van een pogostick wanneer je over oneffenheden gaat rijden. De vering zal dan te snel terug veren waardoor je een stuitereffect krijgt. In dit geval heb je te weinig rebound. In het andere geval krijg je het omgekeerde effect. Wanneer de vering te traag terug komt en je dus teveel rebound hebt, heeft je vork of demper steeds minder veerweg om te benutten aangezien deze nooit helemaal terug in zijn uitgangspositie komt.

De sag van je mtb afstellen

De sag is de afstand die je voorvork of demper inzakt wanneer je met je volledige uitrusting (kledij, helm, schoenen, rugzak,…) op je mountainbike gaat zitten. De optimale sag voor crosscountry schommelt rond de 15 à 20% van de totale veerweg. Heeft je voorvork een totale veerweg van 100mm, dan is de optimale sag van je voorvork 15 à 20mm. Net als bij de rebound kan je de sag afstellen aan de hand van de tabel die je op je voorvork/demper kan vinden.

Om de sag af te stellen heb je wel een speciale tool nodig namelijk een voorvorkpomp. Met zo’n voorvorkpomp kan je zowel je voorvork als demper afstellen. Indien de sag niet optimaal afgesteld is kan dit twee gevolgen hebben die het mountainbiken iets minder aangenaam gaan maken.

Enerzijds, als de sag te hoog is, gaat sturen en rijden ongemakkelijk, traag en stug aanvoelen. Daarbij komt ook dat je vork of demper, omdat deze te snel in veert, veel van jou energie gaan opslorpen. In zulk geval moet je een beetje lucht bij pompen. In het andere geval, wanneer de sag te laag is krijg je het omgekeerde effect. Met een te lage sag benut je wederom niet het volledige potentieel van je vork of demper. Een beetje lucht aflaten is in dit geval de oplossing.

Om de sag af te stellen moet er dus ofwel lucht in je voorvork of demper of er moet een beetje lucht uit. Op je voorvork, in de al eerder genoemde tabel, vind je per gewichtscategorieën hoeveel lucht er precies in de voorvork of demper moet gepompt worden. Dit is een getal uitgedrukt in psi of bar. Om dit nauwkeurig te kunnen doen is het handig als de manometer op je voorvorkpomp zo mauwkeurig mogelijk is.

De lucht uit de vering krijgen is op zich niet moeilijk maar de lucht er weer in krijgen is een ander verhaal. Hiervoor heb je een vorkpomp nodig en bij voorkeur eentje met een drukmeter, al dan niet digitaal. De lucht pomp je naar binnen via het Schräder (auto) ventiel dat bovenaan onder het kapje van de (meestal) linkse vorkpoot zit.

De beste voorvorkpomp kopen

Er zijn best wel wat merken die vorkpompen in hun assortiment hebben, maar uiteraard zit er best wat verschil in gebruiksgemak, handigheid en kwaliteit tussen de verschillende merken. Daarom hielden we rekening met enkele belangrijke eigenschappen die de beste voorvorkpompen zeker moeten hebben:

 • Manometer, om de juist druk precies af te kunnen lezen.
 • Zo weinig mogelijk luchtverlies tijdens aan- en afkoppelen van de voorvorkpomp.
 • Compact, zodat de voorvorkpomp weinig plaats inneemt en zelfs mee in de rugzak kan.
 • Flexibele slang voor extra gebruiksgemak
 • Maximaal haalbare druk die zeker hoog genoeg is voor de zwaarste rijders.

Rekening houdend met de bovenstaande eigenschappen zochten wij de 5 beste voorvorkpompen voor je uit zodat jij makkelijk en snel met de juiste voorvorkpomp aan de slag kan. Je voorvork, demper en ledematen zullen je dankbaar zijn!

De beste voorvorkpompen top 5

1. Topeak Pocket Shox DXG

Topeak Pocket Shox DXG
 • Nauwkeurige manometer
 • Ruim bereik (360psi/24,8bar)
 • Compact en licht
 • Dubbel ventiel waardoor er geen lucht verloren gaat
 • Ontluchtingsventiel voor extra nauwkeurige afstelling
 • Scherpe prijs

Met de Pocket Shox DXG voorvorkpomp van Topeak kan je alle moderne voorvorken, dempers en droppers zeer precies afstellen. Deze voorvorkpomp heeft een erg groot bereik tot 360psi, wat overeenkomt met 24,8bar. Uitgerust met de exclusief door Topeak gebruikte Pressure-Rite kop zorgt ervoor dat je nooit onnodig lucht verliest.

Wanneer je de kop van de voorvorkpomp op het ventiel monteert gebeurt er helemaal niets. Wanneer je daarna de Pressure-Rite ring los draait gaat het Schräder ventiel pas open waardoor de lucht naar binnen kan. Wanneer je de voorvorkpomp daarna wil afkoppelen verlies je, door deze dubbele aansluiting, nooit lucht. Met de handige knop om druk af te laten kan je de vering helemaal op jouw maat finetunen.

De slang van de voorvorkpomp is flexibel waardoor deze erg handig te gebruiken is. Daarnaast kan je na gebruik het slangetje vastklikken tegen het handvat van het pompje, zodat dit geen lawaai maakt moest je het meenemen in je rugzak.

De drukmeter heeft een nauwkeurige wijzerplaat die vervaardigt is uit carbon. Daarnaast is deze Topeak Pocket Shox DXG voorvorkpomp erg licht en compact en neemt dus helemaal niet veel plaats in, zowel thuis als in je rugzak.

Dit alles maakt dat deze Topeak Pocket Shox DXG ruimschoots voldoet aan alle belangrijke eigenschappen die de beste voorvorkpomp zeker moet hebben. En last but not least is deze voorvorkpomp ook nog eens zéér scherp van prijs.

2. BBB BMP-29 Airshock

BBB BMP-29 Airshock
 • Nauwkeurige manometer
 • Ruim bereik (405psi/28bar)
 • Compact en licht
 • Ontluchtingsventiel voor extra nauwkeurige afstelling
 • Scherpe prijs
 • Geen dubbel ventiel (drukverlies)
 • Manometer iets moeilijker af te lezen

Ook BBB mag niet ontbreken in dit lijstje. De producten en gereedschappen van BBB blinken altijd uit op gebied van prijs en kwaliteit. Deze BMP-29 Airshock is van uitstekende kwaliteit en erg gebruiksvriendelijk door de flexibele pompslang. Daarnaast heeft deze voorvorkpomp een analoge en nauwkeurige drukmeter die beschermd zit in een rubberen behuizing.

De voorvorkpomp is compact op te bergen en je kan de pompslang vastmaken aan de behuizing. De handgreep kan je uitklappen tot een T-handvat wat pompen net weer wat handiger maakt. Dankzij het ontluchtingsventiel kan je de druk erg nauwkeurig afstellen. De maximale druk van deze voorvorkpomp is met 28bar/405psi erg ruim.

Het enige nadeel van deze voorvorkpomp is dat deze geen dubbel ventiel heeft waardoor er een minimale hoeveelheid licht kan ontsnappen tijdens het afkoppelen. Dit kan je natuurlijk compenseren door er net dat tikkeltje extra lucht in te doen. Qua prijs gaat deze voorvorkpomp de concurrentie met de allerbeste niet uit de weg.

3. Lezyne Digital Shock Drive

Lezyne Digital Shock Drive voorvorkpomp
 • Digitale manometer
 • Ruim bereik (350psi/24,1bar)
 • Compact en zeer licht
 • Speciaal ontworpen aansluiting (geen drukverlies)
 • Zeer duur

Moderne technologie, precisie en draagbaarheid zijn de grote troeven waarop volop is ingezet bij de ontwikkeling van deze digitale voorvorkpomp van Lezyne. De pomp is erg compact en gemaakt uit lichtgewicht aluminium. De flexibele slang kan je vastmaken aan de behuizing van de voorvorkpomp.

De pomp heeft een maximaal haalbare druk van 350psi of 24,1 bar en geeft dit erg nauwkeurig weer op de digitale drukmeter. De aansluiting op de vering is zo ontworpen dat er geen lucht kan ontsnappen wanneer je de kop van de voorvorkpomp loskoppelt.

Deze pomp is erg licht en compact en daardoor zeer geschikt om mee op pad te nemen. Deze pomp zou hoger in het lijstje staan als de prijs wat lager was. De kwaliteit en het gebruiksgemak van deze Lezyne voorvorkpomp is haast vanzelfsprekend en dat alles komt, mede door de digitale manometer, dat dit veruit de duurste voorvorkpomp uit deze top 5 is geworden.

4. Magura voorvorkpomp

Magura voorvorkpomp
 • Nauwkeurige manometer
 • Ruim bereik (300psi/20bar)
 • Compact en licht
 • Dubbel ventiel waardoor er geen lucht verloren gaat
 • Vrij duur

Deze voorvorkpomp van Magura is naast een lichtgewicht en compact pompje ook erg handig in gebruik. Met een maximaal bereik van 300psi/20 bar heb je met deze voorvorkpomp de ideale tool in handen om je voorvork en demper af te stellen. Bij het loskoppelen van deze pomp gaat er dankzij de hendel geen lucht verloren.

Ook bij deze voorvorkpomp kan je na gebruik het slangetje vastklikken ter hoogte van het handvat. Hierdoor gaat dit niet onnodig heen en weer bewegen wanneer je de pomp meeneemt tijdens het mountainbiken. De schaalverdeling is nauwkeurig en goed af te lezen. Qua prijs is deze voorvorkpomp wel minder voordelig dan de winnaar uit onze top 5.

5. RockShox voorvorkpomp

RockShox voorvorkpomp
 • Nauwkeurige manometer
 • Ruim bereik (300psi/20bar)
 • Compact en licht
 • Ergonomisch T-handvat
 • Geen dubbel ventiel (drukverlies)
 • Prijs

Er is een grote kans dat jouw mountainbike een voorvork, demper of dropper van RockShox heeft. Het is dan niet echt verrassend dat RockShox ook een eigen voorvorkpomp in hun assortiment heeft. Uiteraard kan je met deze voorvorkpomp ook andere merken van de nodige lucht voorzien.

Deze RockShox voorvorkpomp is erg stevig en ligt erg goed in de hand en is erg makkelijk aan te sluiten op het ventiel. Hoewel de manometer niet supergroot is zijn de waarden toch duidelijk en nauwkeurig af te lezen. Ook het slangetje van deze voorvorkpomp is flexibel waardoor je het in alle richtingen kan bewegen wanneer je het gaat aansluiten. Qua gebruiksgemak is dit een erg belangrijk pluspunt.

Met een maximale druk van 300 psi (+-20bar) kan je zonder zorgen al je veringen perfect afstellen. Het pompje is compact en licht en makkelijk mee te nemen tijdens je rit.

Een nadeel van deze voorvorkpomp van RockShox is dat deze geen dubbel ventiel heeft waardoor er bij het afkoppelen mogelijk wel een beetje lucht ontsnapt. Afgaande op verschillende gebruikservaringen schommelt dit drukverlies rond de 10psi.

Een voorvorkpomp is echt een must wil je je vering optimaal kunnen benutten op elk soort trail. In onze top 5 hebben we rekening gehouden met alle eigenschappen die belangrijk zijn bij het uitkiezen van een voorvorkpomp. Maak er dus zeker een gewoonte van om je vering regelmatig te checken en eventueel bij te regelen zodat deze altijd perfect op jouw maat afgesteld is.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”