Wil je de beste drone met camera kopen? (2022); deze top 5 helpt je op weg!

Beste drone met camera kopen

De afgelopen jaren is het steeds makkelijker geworden om je avonturen en fietsritten vast te leggen op beeld. Terwijl dat vroeger nogal omslachtig was, kan het tegenwoordig zelfs al met alleen maar jouw smartphone. Wil je natuurlijk de beste beelden schieten van jouw mountainbike-, fiets-, of andere sportieve avonturen dan is een action cam al een betere manier om alles haarfijn vast te leggen. Echter kan je tegenwoordig nog een andere dimensie aan jouw beelden en video’s geven met behulp van een drone met camera.

Mits een beetje oefening kan je op die manier jouw favoriete hobby, sportieve en uitdagende momenten vanuit de lucht vastleggen.

Een drone met camera kan jouw ook volgen en tegelijkertijd filmen terwijl jij over de vetste trails rijdt. Het spreekt voor zich dat zulke beelden vaak een enorme meerwaarde voor jouw uiteindelijke video kunnen zijn maar zeker ook voor de mensen die naar jouw video’s kijken.

Jouw smartphone ken je waarschijnlijk al op jouw duimpje en over een action cam schreven we reeds verschillende artikelen. Bij een drone met camera komt toch net wat meer kijken, vandaar dat we in dit artikel je al de info willen geven die nodig is om jouw avonturen vanuit de lucht te kunnen filmen.

Daarnaast hebben we meteen van de gelegenheid gebruikt gemaakt en de beste drones met camera geselecteerd die jouw avonturen, op of naast de mountainbike, prachtig en perfect in beeld zullen brengen,… Let’s go!

IMAGE PRODUCT DETAILS
Topkwaliteit
DJI-Mavic-2-Pro
DJI Mavic 2 Pro
  • 4K & 20 MPx
  • Vliegtijd 31 minuten
  • Vliegbereik 8000 meter
  • 360° obstakeldetectie
  • Subcategorie A2
Beste allround
DJI-Air-2S
DJI Air 2S
  • 5,4K/4K & 20 MPx
  • Vliegtijd 31 minuten
  • Vliegbereik 18500 meter
  • APAS 4.0 obstakeldetectie
  • Subcategorie A2
Beste gebruiksgemak
DJI-Mavic-Air2
DJI Mavic Air 2
  • 4K & 48 MPx
  • Vliegtijd 34 minuten
  • Vliegbereik 8000 meter
  • APAS 3.0 obstakeldetectie
  • Subcategorie A1
Prijs/kwaliteit
Xiaomi-Fimi-X8-SE
Xiaomi Fimi X8 SE
  • 4K & 12 MPx
  • Vliegtijd 35 minuten
  • Vliegbereik 8000 meter
  • Smart Controller inclusief
  • Subcategorie A1
Beste prijs
Hudsan-Zino-Pro
Hudsan Zino Pro
  • 4K & 13 MPx
  • Vliegtijd 23 minuten
  • Vliegbereik 4000 meter
  • Waypoint functie
  • Subcategorie A1

Drone regels 2021

Voor je een drone met camera in huis haalt moeten we jouw enthousiasme toch nog even temperen. Het is erg leuk om foto’s en video’s te maken vanuit vogelperspectief want het levert gewoon erg mooie beelden en leuke herinneringen op aan jouw beste avonturen.

Echter zijn er wel enkele regels waar je dient rekening mee te houden omtrent het vliegen met een drone. In de eerste plaats zijn de regels er voor de veiligheid van mensen in de buurt van waar jij met jouw drone met camera aan de slag gaat.

Deze drone regels zijn sinds 2021 vernieuwd en gelden in alle landen van de Europese Unie. Door deze Europese regelgeving worden de verschillende regels die per land gelden ook weer wat kleiner en minder ingewikkeld.

Het is dus belangrijk om je zowel aan de Europese regels te houden als aan de regels van het land waar je met jouw drone met camera aan het vliegen bent. De regels per land draaien vooral om de zogeheten No-Fly zones. Dit zijn zones waar je helemaal niet mag vliegen met jouw drone.

Deze drone regels van 2021 maken verder geen onderscheid tussen recreatief of professioneel gebruik van een drone (met camera).

Drone categorie

Om het toch een beetje ingewikkelder te maken en aangezien er best wel wat verschillende soorten drones, al dan niet met camera, op de markt zijn, zijn deze opgedeeld in 3 drone categorieën. In welke van de 3 categorieën jouw drone (met camera) valt hangt af van 3 verschillende aspecten:

In de eerste plaats is het afhankelijk van het soort drone dat je hebt gekocht. Daarnaast bepaalt het soort vliegoperatie en het risico op ongevallen mee welke regels er voor jouw drone gelden.

De Europese drone regels van 2021 delen drones op in 3 categorieën:

  • Open categorie
  • Specifieke categorie
  • Gecertificeerde categorie

De meeste drones die jij en ik gaan gebruiken voor het vastleggen van onze fiets- en andere avonturen vallen in de eerste categorie, namelijk de open categorie. De drones in deze categorie mogen een maximaal gewicht van 25 kg niet overschrijden en niet hoger vliegen dan 120 meter. Daarnaast moeten ze steeds in het zicht blijven en mogen ze geen pakketten uit de lucht laten vallen om af te leveren.

In de open categorie zitten dus de drones waar een laag risicoprofiel bij komt kijken. Daarnaast wordt deze categorie verder onderverdeeld in drie subcategorieën.

Deze 3 categorieën bepalen onder andere welke (online) opleiding en/of examen je moet volgen en aan welke andere formaliteiten je moet voldoen om met jouw drone met camera te mogen vliegen.

Wil je bijvoorbeeld boven een mensenmassa vliegen met je drone dan schuif je een categorie hoger en kom je in de “specifieke” categorie terecht. Voor de laatste categorie zijn er momenteel nog geen exacte regels, maar die zijn wel in de maak.

Om aansprakelijkheid, ongevallen en eventuele boetes te vermijden raden we je aan deze subcategorieën en de daarbij horende regelgevingen serieus te nemen en goed op te volgen.

Drone subcategorie A1, A2 en A3

We geven je alvast de belangrijkste zaken mee om in acht te nemen per subcategorie. Houd hiermee zeker rekening wanneer je een drone met camera gaat aankopen. De indeling per categorie is voornamelijk gebaseerd op het gewicht en het CE-keurmerk van de drone.

Subcategorie A1

In deze categorie vallen alle drones en speelgoeddrones met een gewicht tot 250 gram, waarmee je wel boven mensen maar niet boven menigten mag vliegen.

Daarnaast omvat deze categorie ook drones met een gewicht tot 500 gram en drones met een C1-keurmerk met een gewicht tot 900 gram. Met dit soort drones mag je niet direct boven mensen en menigten vliegen.

Subcategorie A2

In deze categorie vallen de drones met een gewicht tot maximaal 2kg en drones met een C2 keurmerk tot 4kg. In deze categorie moet je een bepaalde afstand behouden ten opzichte van mensen. Met drones tot 2kg is dit 50 meter en met drones met C2 keurmerk is dit 30 meter.

Subcategorie A3

In de laatste categorie vallen de drones met een gewicht tot maximaal 25 kg. Met dit soort drones dien je 150 meter afstand te houden van mensen, gebouwen, industrie-, en recreatiegebieden.

Het spreekt voor zich dat wij als recreanten nooit in de A3 categorie zullen terechtkomen. Een drone met camera is bij voorkeur zo licht mogelijk zodat we deze overal mee naartoe kunnen nemen.

Ook het compact opbergen van een drone met camera is een must, zeker wanneer je deze meeneemt tijdens het fietsen en mountainbiken. Bij voorkeur is de drone met camera dan een lichtgewicht en niet overdreven groot.

Let op! Het gewicht van de drone is het totale gewicht van de drone wanneer deze opstijgt, dit wil zeggen met alle eventuele accessoires en extra’s die op de drone gemonteerd zitten.

Drone besturen

Drone regels voor de piloot (2021)

Naast de categorie waarin de drone (met camera) valt die jij wil kopen, zijn er ook enkele regels voor jouw als piloot van de drone. Sinds 31 december 2020 is het zo dat je pas met een drone mag vliegen wanneer je opgeleid en /of getraind bent. Hiervoor moet je twee zaken in orde brengen.

Registreren

In eerste instantie moet je je als drone operator (exploitant) registreren bij de nationale luchtvaartautoriteit van het EU-land waar jij woont. Maak je alvast geen zorgen, het is helemaal geen papierwinkel want dit kan je simpelweg online doen.

Voor Nederland kan je bij het RDW terecht en voor België is er het Aviation Portal op de website van FOD mobiliteit en vervoer.

Wanneer je je als dronepiloot registreert ontvang je een exploitatienummer dat je op jouw drone met camera dient aan te brengen.

Uitzonderingen

Het zal je niet verrassen maar ook op deze regel zijn er enkele uitzonderingen. Je dient je niet te registreren in de volgende gevallen:

  • Drone weegt minder dan 250 gram en heeft geen camera of sensor
  • Als de drone onder het type speelgoeddrone valt (minder dan 250 gram, eventueel met camera of sensor)

Samengevat wil dit het volgende zeggen: is jouw drone, ongeacht het gewicht, uitgerust met een camera, dan dien je je als operator te registreren, ongeacht in welke categorie of subcategorie jouw drone valt. Betreft het echter een speelgoeddrone dan dien je je niet te registreren.

Drone opleiding volgen en drone brevet behalen

Voor je jouw nieuwe drone met camera de lucht in mag sturen dien je ook nog een (online) drone opleiding of cursus te volgen. Via zo’n (online) opleiding/cursus kan je je drone brevet of vliegbewijs behalen. Daarna is the sky the limit voor jou en jouw drone met camera.

Hoe uitgebreid de drone opleiding is hangt ook nu weer af van de subcategorie waartoe jouw drone met camera behoort. We geven je alvast een kort en duidelijk overzicht van de drone opleiding die je per categorie nodigt hebt om je vliegbewijs of drone brevet te kunnen behalen:

Open subcategorie A1

In deze categorie wordt er ook weer een onderscheid gemaakt afhankelijk van het gewicht van jouw drone.

  • Drone weegt minder dan 250 gram: handleiding doorlezen
  • Drone vanaf 250 tot 900 gram: online opleiding & examen (40 vragen)

*voor drones tot 500 gram is de regelgeving bij het schrijven van dit artikel nog niet officieel.

Open subcategorie A2

Ongeacht het gewicht van jouw drone met camera die in deze categorie valt dien je volgende opleiding te volgen om het drone brevet te behalen:

  • Online opleiding en examen (40 vragen);
  • Daarnaast moet je nog slagen voor een aanvullend schriftelijk examen met 30 vragen;
  • Als laatste dien je nog een verklaring voor te leggen waarop staat dat je praktijkervaring hebt.

Open Subcategorie A3

  • In deze categorie dien je een online opleiding te volgen en te slagen voor het examen met 40 vragen.

Kostprijs drone opleiding

Voor de drone categorie A1 en A3 vindt de opleiding en het examen online plaats. De inschrijving, opvolging en het eigenlijke drone brevet zijn volledig gratis in België. In Nederland moet je wel betalen om deze opleiding te volgen en het examen af te leggen.

In de subcategorie A2 dient een praktijkopleiding gevolgd te worden, echter mag dit als zelfstudie uitgevoerd worden. Deze praktijkopleiding is dan ook uiteraard helemaal gratis.

Het extra theoretische examen in deze drone categorie dient wel afgelegd te worden bij FOD Mobiliteit en Vervoer (dit geldt voor België). In Nederland kan je voor deze theoretische test terecht bij een erkende opleidingsinstantie die erkend is door de inspectie leefomgeving en transport.

Drone regels 2021 in een notendop

Je kan je natuurlijk helemaal niets aan trekken van alle bovenstaande regeltjes en richtlijnen, maar of dat verstandig is betwijfelen we wel ten zeerste. Het lijkt op het eerste zicht een hele boterham waar haast geen einde aan komt. In de praktijk valt het eigenlijk allemaal best mee.

Eénmaal je de juiste drone met camera aangekocht hebt en alle formaliteiten hebt afgehandeld ben je er ook er ook echt klaar mee en kan je zonder al teveel zorgen met je drone met camera gaan vliegen en je avonturen vanuit de lucht vastleggen.

Belangrijk om te onthouden is dat de categorie waarin jou drone met camera zich bevindt bepaalt aan welke regels jij je als drone piloot moet houden. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten welke opleiding of cursus je moet volgen om je drone brevet of vliegbewijs te behalen.

Als recreatieve drone piloten val je hoe dan ook in de open categorie. Qua subcategorie zal je ofwel in drone categorie A1 of A2 terechtkomen.

We vatten het nog even kort samen:

Categorie / RegelgevingRegistreren pilootOpleidingAfstand tov mensen
Subcategorie A1
< 250 gram
Enkel als de drone een camera heeft.Handleiding doorlezen.Niet boven menigten.
Subcategorie A1
> 250 gram
JaOnline opleiding & examen (40 vragen).Niet direct boven mensen en menigten.
Subcategorie A2JaOnline opleiding & examen (40 vragen) + aanvullend examen (30 vragen) en praktijkervaring.50 meter afstand (tot 2kg) / 30 meter (2 tot 4kg).
Subcategorie A3JaOnline opleiding & examen (40 vragen).Minstens 150 meter van mensen ,gebouwen en recreatie.

Drone met camera kopen; waar moet je op letten?

Het aanbod aan drones met camera neemt haast met de dag toe en we kunnen ons wel voorstellen dat het niet makkelijk is om de beste keuze te maken. Daarom hebben wij een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de beste drones met camera.

Hierbij hebben we gezocht op basis van enkele belangrijke criteria en uiteraard rekening gehouden met het doelgebruik van de drone met camera. Met doelgebruik bedoelen we voornamelijk dat de drone geschikt moet zijn om je fiets-, gravel-, mountainbike-, en bikepacking ritten vast te kunnen leggen.

Een drone met camera meenemen op de fiets en gebruiken is helemaal niet moeilijk mits je de onderstaande criteria rekening houdt. We stelden ons hierbij de volgende 7 vragen:

  • Hoeveel weegt de drone en in welke klasse valt hij?
  • Is de drone inklapbaar en compact op te bergen?
  • Ontwijkt de drone obstakels?
  • Maximale vliegafstand
  • Heeft de drone een Auto-follow functie?
  • Hoelang kan de drone vliegen?
  • Welke resolutie heeft de camera?

Gewicht en klasse

Zoals je eerder kon lezen in dit artikel bepaalt het gewicht van jouw drone met camera in welke categorie jouw drone valt. Het is dus wel belangrijk om hiermee rekening te houden, al mag het zeker niet de meest doorslaggevende factor zijn, want de andere criteria zijn ook best belangrijk.

Let er natuurlijk ook wel op dat een zwaardere drone beter tegen wind kan en stabieler in de lucht zal blijven hangen en vliegen.

Inklapbaar of niet?

Een drone die je kan inklappen kan je vanzelfsprekend makkelijker opbergen dan eentje waarmee dat niet kan. Om een drone makkelijk en efficiënt te vervoeren tijdens het fietsen, wandelen, lopen of gelijk wel avontuurlijke beleving is het dus handig dat deze niet je gehele rugzak of tas in beslag neemt.

Obstakelontwijking

Wanneer je in een bosrijke omgeving je drone met camera mooie beelden wil laten schieten is het belangrijk dat deze niet tegen een boom of ander obstakel belandt of in een kruin van een boom blijft hangen.

Hoewel de meeste drones wel uitgerust zijn met deze functie is het toch belangrijk hier op te letten wanneer je uiteindelijk een drone in je winkelmandje legt.

Maximale vliegafstand

Een puntje dat niet voor iedereen een doorslaggevende factor zal zijn is de maximale vliegafstand van jouw drone met camera. Afhankelijk van het soort beelden dat jij wil kunnen maken dien je rekening te houden met deze maximale afstand.

Het spreekt voor zich dat wanneer deze afstand beperkt is je niet de mooiste beelden gaat kunnen schieten. Dit is zeker van toepassing wanneer je naast jouw eigen acties ook landschappen en omgevingen wil vastleggen met jouw drone.

Auto-follow / Follow-me

Mooie beelden schieten is één ding maar mooie beelden schieten terwijl je in beweging bent is net weer wat anders. Wanneer je jezelf wil blijven filmen terwijl je aan het fietsen bent zonder na verloop van tijd nog slechts een stipje te zijn op de beelden moet jouw drone met camera absoluut een auto-follow functie hebben.

Met deze functie is de drone in staat jou te blijven volgen wanneer je in beweging bent. Ook dit levert weer erg toffe beelden op. Let er wel op dat zelfs drones met camera in hogere prijsklasse deze functie soms niet hebben.

Vliegtijd

Het grote minpuntje aan een drone is de wat korte batterijduur. Wij konden geen enkele drone met camera vinden die er echt bovenuit steekt qua vliegtijd of batterijduur. Reken voor een drone met camera op een maximale vliegtijd rond de 30 minuten.

Ben je van plan veel te filmen tijdens jouw avonturen dan is het aan te raden meerdere of extra batterijen aan te kopen.

Resolutie van de camera

5K, 4K of full HD, de meeste mensen zullen het verschil amper merken, maar het is toch een criteria waar je rekening mee kan houden. Ook wanneer je van plan bent jouw video’s op YouTube te delen kan het een goed idee zijn om je beelden in hogere resolutie te schieten. Wil je ook mooie foto’s maken met jouw drone dan kan je ook rekening houden met het aantal megapixels van de camera.

Top 5 beste drone met camera (2021)

In onze zoektocht naar de beste drone met camera hielden we rekening met de bovenstaande criteria. Om de beste drones met camera te selecteren moeten ze dus zeker aan de genoemde criteria voldoen. Wij vergeleken maar liefst 13 verschillende drones met camera met elkaar en kwamen tot de volgende top 5:

DJI Mavic 2 Pro

DJI Mavic 2 Pro

De Mavic 2 Pro van DJI is een drone met camera voor de meer gevorderde gebruiker en de opvolger van de reeds erg populair Mavic Pro. Een beetje oefening om de drone goed te kunnen besturen is bij deze DJI drone met camera wel een must.

De Mavic 2 Pro is uigerust met een oerdegelijke Hasselblad camera met 1 inch sensor waarmee je 4K beelden schiet en foto’s in 20MPx resolutie maakt. De lens heeft een aanpasbaar diafragma. Door het gewicht van 907 gram valt deze DJI drone in de A2 subcategorie.

De drone is opvouwbaar en dus erg makkelijk mee te nemen. Met de Mavic 2 Pro drone kan je maximaal 31 minuten vliegen. De batterij weer volledig opladen neemt zo’n 70 minuten in beslag. Het is daarom aangeraden een extra batterij mee te nemen wil je veel beelden of foto’s schieten.

De DJI Mavic 2 Pro is uitgerust met Active Track 2.0, de “follow me” functie van deze drone en ontwijkt alle mogelijke obstakels die hij tegenkomt dankzij de 360-graden obstakeldetectie. De drone beschikt ook over GPS en heeft een topsnelheid van 72 km/h.

De DJI Mavic 2 Pro drone heeft de volgende afmetingen: 322 x 242 x 84 mm.

DJI Mavic 2 Pro

Reviews

Gebruikers zijn het unaniem eens over deze DJI Mavic 2 Pro drone met camera. Deze DJI drone is zeker geen speelgoed. De kwaliteit van de drone en camera is uitzonderlijk. Natuurlijk merk je dit ook aan de prijs.

Minpunten kwamen we amper tegen, al is het even uitzoeken hoe je de drone aan de praat krijgt, welke instellingen er allemaal zijn en hoe je de drone moet besturen. Dit vind je uiteraard allemaal terug in de uitgebreide handleiding.

De Fly More Combo van deze drone is altijd een goed idee aangezien je met de extra batterijen verzekerd bent van meer vlieguren. Daarnaast krijg je er nog allerhande accessoires bij die een praktische en handige toevoeging kunnen zijn. De meeste gebruikers adviseren dan ook de DJI Mavic 2 Pro in deze combo aan te kopen.

DJI Mavic 2 Pro controller

Extra mogelijkheden

De DJI Mavic 2 Pro kan je ook kopen met een smart controller. De smart controller is ontworpen om jou een nog betere vliegervaringen te leveren. De controller heeft een 5,5 inch ingebouwd scherm dat in alle omstandigheden erg duidelijk en scherp is.

Daarnaast zijn er op deze smart controller nog enkele handige features geïnstalleerd zoals SkyTalk, DJI GO 4 App en de DJI Fly App die het gebruiksgemak enkel maar ten goede komt.

Nadeel van deze smart controller is de prijs. Deze kost een slordige 600€ bovenop de drone.

DJI Mavic 2 Pro smart controller
Pluspunten
  • 4K Hasselblad camera en 20 MPx foto’s
  • 1 inch CMOS-sensor
  • Vliegtijd 31 minuten
  • Topsnelheid 72 km/h
  • 360° obstakeldetectie
  • Active track 2.0
  • Vliegbereik 8000 meter
  • Verkrijgbaar met Fly More Combo en smart-controller
Minpunten
  • Prijs
  • Besturing is even oefenen

DJI Air 2S

DJI Air 2S

De DJI Air 2S drone met camera is de verbeterde, maar ook duurdere, versie van de DJI Mavic Air 2 die verderop in onze lijst pronkt. De DJI Air 2S heeft zowat alles wat je van een drone met camera mag verwachten wanneer je jouw avonturen wil vastleggen op beeld en foto.

De DJI Air 2S heeft een 1-inch CMOS sensor, krachtige en intelligente functies (zoals mastershots) en een compacte body die minder dan 600 gram weegt. De camera van deze drone schiet niet alleen beelden in 4K (60 fps) maar maakt ze ook in 5,4K aan 30 fps.

De DJI Air 2S kan 31 minuten vliegen en heeft een topsnelheid van 68,4 km/h. Ook deze Drone valt in de A2 subcategorie.

Ook als het donkerder wordt blijft het beeld helder en gekleurd. Dankzij de intelligente HDR-technologie heb je achteraf veel minder werk met bewerken.

Met de spotlight 2.0 functie blijft de camera gecentreerd op een onderwerp of object en de Active Track 4.0 zorgt ervoor dat de drone met camera jouw feilloos blijft volgen. De drone vermijdt ook obstakels die hij op zijn weg tegenkomt door de verbeterde APAS 4.0 (advanced pilot assistance system).

Via de DJI Fly-app krijg je ook de nodige info over de vluchtlocatie van vliegtuigen en helikopters binnen zodat je deze tijdig kan vermijden.

De DJI Air 2S drone heeft de volgende afmetingen: 183 x 253 x 77 mm.

DJI Air 2S

Reviews

Hoewel de camera een beetje moet onderdoen ten opzichte van de Mavic 2 Pro kan je met deze DJI Air 2S wel 5,4k beelden schieten. Zeker voor beginners kan deze drone met camera het ideale instapmodel zijn, zeker wanneer je veel belang hecht aan scherpe beelden.

Hoewel de prijs van deze drone met camera net wat voordeliger is dan de DJI Mavic Pro 2 is deze drone toch ook aan de prijzige kant. Je krijgt er wel wat voor in de plaats, maar zeker voor beginners of sporadische gebruikers is prijs van deze drone met camera misschien net wat te veel van het goede.

Is de prijs van deze DJI Air 2S drone met camera inderdaad een issue dan raden we je aan voor zijn voorganger te kiezen, de DJI Mavic Air 2, die we als volgende in de lijst aan je voorstellen.

Extra mogelijkheden

Om echt alles uit deze DJI Air 2S te halen is het aan te raden deze aan te kopen in de Fly More Combo. De vele extra’s die je in dit pakket krijgt zijn zeker en vast de moeite waard. Denk maar aan de drie intelligente batterijen en vele praktische accessoires zoals de batterijhub, schoudertas en filterset. Ook de DJI smart controller is compatibel met deze DJI drone.

Met deze combo ben je minder beperkt en kan je je creativiteit de vrije loop laten.

DJI Air 2S
Pluspunten
  • 5,4K en 4K beelden en 20 MPx foto’s
  • 1 inch CMOS-sensor
  • Vliegtijd 31 minuten
  • Topsnelheid 68,4 km/h
  • Active track 4.0
  • APAS 4.0 obstakeldetectie
  • Vliegbereik 18500 meter
  • Verkrijgbaar met Fly More Combo en smart controller
Minpunten
  • Prijs

DJI Mavic Air 2

DJI Mavic Air 2

Ben je op zoek naar een drone met camera die naast betaalbaar ook van erg goede kwaliteit is en fantastische beelden schiet? Dan is de DJI Mavic Air 2 een uitstekende keuze.

De DJI Mavic Air 2 kreeg met de ½ inch sensor een fixe upgrade tegenover zijn voorganger, de DJI Mavic Air. Hiermee maak je foto’s met 48 megapixels, wat vier maal meer is dan zijn voorganger. Dit wil zeggen dat de foto’s en beelden haarscherp zijn, zelfs als je inzoomt.

Ook de beelden die de camera van deze drone maakt kregen een update. De DJI Mavic Air 2 maakt net als zijn voorganger beelden in 4K, maar doet dit wel aan 60 FPS. De 3-assige gimbal zorgt voor stabiele beelden. Daarnaast heb je nog de beschikking over verschillende hyperlapse functies in 8K kwaliteit. Ook kan de camera beelden livestreamen en zorgt de optie Quickshots voor professionele beelden die je meteen kan delen.

Met een volledig opgeladen accu kan je 34 minuten vliegen. Opladen neemt zo’n 90 minuten in beslag. Deze drone met camera haalt een topsnelheid van 70 km/h.

Met een gewicht van 570 gram is deze DJI drone wel zwaarder dan zijn voorganger maar toch nog vrij licht te noemen. Deze drone valt in de A1 subcategorie. De Mavic Air 2 is ook erg compact, opvouwbaar en dus makkelijk op te bergen.

Deze drone met camera is ook erg goed in het ontwijken van gevaarlijke obstakels. De DJI Mavic Air 2 scant de omgeving in drie richtingen; aan de voor- en achterkant en langs onderen. Een klein minpuntje aan deze DJI drone is dat hij niet beschikt over sensoren aan de zijkant. Omdat deze drone met camera best compact is hoeft dat niet meteen een issue te zijn.

De remote controller van deze drone met camera kreeg een nieuw en ergonomisch ontwerp en is nu comfortabeler dan zijn voorganger. De nieuwe klem op de controller maakt het bevestigen van je smartphone sneller en makkelijker. Met een maximale batterijduur van 240 minuten kom je niet gauw in de problemen.

De DJI Mavic Air 2 drone heeft de volgende afmetingen: 180 x 97 x 84 mm.

DJI Mavic Air 2 controller

Reviews

Nog nooit met een drone met camera gevlogen? Geen zorgen, want de DJI Mavic Air 2 is erg gebruiksvriendelijk en heeft voldoende ingebouwde veiligheden waardoor je de drone zonder problemen in de lucht kan houden. De vele instellingen en functies helpen je de mooiste beelden te maken.

Zo kan de drone jezelf of andere targets volgen of de focus op een object of target vasthouden. De beelden in 4k zijn ook nog eens erg stabiel en heerlijk om achteraf naar terug te kijken.

Het is erg moeilijk om minpunten van deze DJI Mavic Air 2 te vinden. Gebruikers zijn veelal positief over het gebruiksgemak van deze drone met camera. De prijs kwaliteit van deze DJ drone is ongeëvenaard. Ook over de kwaliteit van de beelden en foto’s zijn alle gebruikers heel erg positief.

De DJI Mavic Air 2 is niet alleen een ideale drone voor beginners maar zeker ook voor de meer gevorderde drone-piloot. De functies en eigenschappen moeten haast niet onderdoen voor de duurdere DJI drones. Echter is deze DJI Mavic Air 2 drone met camera wel een stuk goedkoper.

Extra mogelijkheden

Zeker wanneer je de Fly More Combo, met 3 extra batterijen, van deze DJI Mavic Air 2 in huis haalt, ben je verzekerd van dik 2 uur vlieg- en filmplezier! Net als bij de DJI Mavic Pro kan je samen met de FlyMore Combo ook een smart controller aankopen. Deze laatste toevoeging zorgt er natuurlijk wel voor dat de prijs omhoog schiet.

DJI Mavic Air 2
Pluspunten
  • 4K beelden en 48 MPx foto’s
  • Vliegtijd 34 minuten
  • Topsnelheid 70 km/h
  • APAS 3.0 Obstakeldetectie in 3 richtingen
  • Active Track 3.0
  • Vliegbereik 8000 meter
  • Verkrijgbaar met Fly More Combo & smart controller
  • Subcategorie A1
Minpunten
  • Geen sensoren aan de zijkant om obstakels te ontwijken

Hoewel DJI een erg groot en zeer degelijk aanbod aan drones (met camera) heeft zijn er uiteraard ook nog andere merken die drones in hun assortiment hebben. In ons onderzoek naar de beste drone met camera, die je kan gebruiken voor zowel jouw mountainbikeritten als andere avonturen en sportieve vakanties, stuitten we op de volgende 2 drones.

Deze drones voldeden net als de DJI drones aan alle criteria die we vooropgesteld hebben en moeten dus zeker niet onderdoen voor de DJI drones. Hieronder bekijken we deze drones met camera verder in detail.

Xiaomi Fimi X8 SE; inclusief smart controller

Xiaomi Fimi X8 SE

Het moeilijste aan de Xiaomi Fimi X8 SE is waarschijnlijk de productnaam correct uitspreken. Los daarvan is dit gewoon een erg gebruiksvriendelijke drone met camera die een bereik heeft van 8000 meter.

Hoewel de drone in 2020 op de markt kwam moet deze zeker niet zoveel onderdoen qua functionaliteiten en eigenschappen ten opzichte van de DJI en nieuwere drones.

Deze drone met camera is één van de slimste opvouwbare drones die je kan vinden. Deze drone met camera schiet beelden in 4k kwaliteit aan 30 fps, heeft een uitgebreide en betrouwbare gps en een vliegtijd van 35 minuten. De beelden zijn dankzij de 3-assige gimbal ook weer erg stabiel.

De Fimi X8 SE drone met camera is makkelijk te besturen en daarom ook erg geschikt als drone voor beginners. Via de smart controller, die standaard inbegrepen zit, zie je live de beelden die de drone aan het maken is. De drone beschikt over real-time tracking en waarschuwt voor harde wind. Daarnaast heeft de drone ook een return to home functie.

Naast de 4K beelden maak je met deze drone met camera ook 12 MPx foto’s. Daarnaast is er ook een nachtmodus, zodat je ook ’s nachts mooie beelden kan maken. Deze functie vind je ook terug op de DJI Mavic Air en is vergelijkbaar.

De Fimi X8 drone met camera is opvouwbaar en compact, weegt 790 gram en met de Xiaomi drone app kan je filters, vliegmodi en andere instellingen makkelijk aanpassen. De drone heeft een maximale snelheid van 65 km/h en beschikt ook over obstakelontwijking en valt in de A1 subcategorie.

De Xiaomi Fimi X8 SE drone heeft de volgende afmetingen: 204 x 106 x 72.6mm.

Xiaomi Fimi X8 SE smart controller

Reviews

De stabiele en mooie beelden, het verre bereik en de algemene kwaliteit en eigenschappen van deze drone met camera zijn de veelgelezen pluspunten van deze Xiaomi drone met camera.

Ook het feit dat deze drone compact en opvouwbaar is spreekt in zijn voordeel en is maar al te handig om hem overal mee naartoe te nemen.

De prijs van de Xiaomi Fimi X8 SE drone is voor sommige gebruikers wel een puntje, toch verslaat deze drone met camera de drones van DJI die we eerder behandelden in dit artikel.

Op gebied van prijs kwaliteit verhouding noemen enkele gebruikers deze drone met camera veruit de beste optie die momenteel te verkrijgen is. Wij kunnen ons daar ook wel in vinden.

Xiaomi Fimi X8 SE
Pluspunten
  • 4K Full HD en 12 MPx foto’s
  • Vliegtijd 35 minuten
  • Vliegbereik 8000 meter
  • Topsnelheid 65 km/h
  • Vliegbereik 8000 meter
  • Smart Controller standaard inbegrepen
  • Subcategorie A1
  • Nachtmodus
Minpunten
  • Het is geen DJI drone
  • Prijs (hoewel goedkoper dan DJI)

Hubsan Zino Pro

Hubsan Zino Pro

De Hubsan Zino Pro drone met camera is de verbeterde versie van de gewone Hubsan Zino. De pro versie heeft veel meer functies en verbeterde eigenschappen die zeker een meerwaarde zijn wanneer je jouw avonturen wil vastleggen op beeld vanuit vogelperspectief.

De Zino Pro heeft met 4000 meter een erg mooi bereik. De lenzen van deze drone kan je verwisselen en bepaal je hoeveel licht er precies binnenkomt. De lenzen zitten helaas niet standaard bij de Hubsan Zino pro en dien je apart aan te kopen.

De camera filmt in 4K ultra-HD aan 30 fps. De fotoresolutie bedraagt 13 Mpx. De 3-assige gimbal waarop de camera bevestigt is zorgt voor erg stabiele beelden. Eveneens kan je met deze veelzijdige camera 360° panorama foto’s maken.

De Hubsan Zino Pro beschikt ook over een GPS en een return to home functie waardoor de drone met 1 knop op de knop terugkeert.

De headless mode is erg handig, hierdoor vliegt de drone ,wanneer je hem vooruit aanstuurt, daadwerkelijk naar voren ongeacht hoe hij op dat moment in de lucht hangt. Ook kan je doormiddel van de waypoint functie de drone een uitgestippelde route laten volgen.

Jouw smartphone of tablet is makkelijk te koppelen met de remote controller van deze Hubsan Zin Pro drone met camera. Via de gratis X-Hubsan app kan je dan makkelijk meekijken naar de beelden die de drone op dat moment aan het maken is.

De controller is overigens erg makkelijk te bedienen met de diverse knoppen en joysticks. Met een eenvoudige knop laat je de drone snel opstijgen en veilig landen.

Met een volledig opgeladen acu kan je 23 minuten vliegen? De accu opladen duur 180 minuten. Daarom is het aan te raden (enkele) extra batterijen aan te kopen, wil je meteen langer kunnen vliegen en filmen.

De drone met camera weegt 700 gram, is opvouwbaar; heeft een topsnelheid van 60km/h en heeft een follow me functie. In de doos vind je ook nog een setje extra propellors. De Hubsan Zino Pro valt in de A1 subcategorie.

De Xiaomi Fimi X8 SE drone heeft de volgende afmetingen: 300 x 250 x 90 mm

Hubsan Zino Pro

Reviews

De 4K beelden en de uitstekend een stabiele gimball springen er voor vele gebruikers echt uit bij deze drone met camera. Ook is het erg gemakkelijk om met deze drone te leren vliegen. Daarnaast heeft deze drone zo ongeveer alles qua functies en eigenschappen die je bij andere, en duurdere, drones ook kan terug vinden.

Zowel de waypoint functie als de return to home functies werken zoals het hoort en zijn erg betrouwbaar. Een minpuntje van deze drone is de beperkte vliegtijd van slechts 23 minuten. Hierdoor heb je in veel gevallen zeker nood aan extra batterijen.

Wat daarnaast bij vele gebruikers in het oog springt is de prijs van deze drone met camera. Dit is veruit de goedkoopste optie die de rechtstreekse concurrentie aangaat met de duurdere modellen en de DJI drones.

HunsanZino Pro met controller
Pluspunten
  • 4K ultra HD en 13 MPx foto’s
  • Vliegbereik 4000 meter
  • Topsnelheid 60 km/h
  • Subcategorie A1
  • 360° panorama foto’s
  • Waypoint functie
  • Zeer gebruiksvriendelijke controller
Minpunten
  • Het is geen DJI drone
  • Vliegtijd 23 minuten
  • Extra’s apart aankopen

Beste drone met camera voor beginners

Het is goed mogelijk dat je op onze site en dit artikel terechtgekomen bent omdat je op zoek bent naar jouw allereerste drone met camera. Het is in elk geval een erg goed idee om een drone met camera aan te kopen wanneer je jouw avonturen wil vast leggen en er video’s van wil maken.

Naast de regelgevingen die je in het begin van dit artikel kon lezen lieten we je ook kennis maken met de 5 beste drones met camera die uitermate geschikt zijn om jouw mountainbike en andere sportieve avonturen vast te leggen.

Uiteraard zijn er veel meer keuzes en veel meer drones met camera te verkrijgen. Toch zijn er bepaalde criteria die je echt wel nodig hebt om optimaal te kunnen filmen terwijl jij aan het fietsen of sporten bent. Het is dan ook logisch dat er aan zulke drones met camera een bepaald prijskaartje hangt.

Toch willen we je aanraden verder te kijken dan alleen dat prijskaartje. Een drone voor beginners hoeft dus zeker niet gelijk te staan aan een goedkope drone.

Goedkopere drones met camera gaan altijd bepaalde criteria, functies of eigenschappen niet hebben die de iets duurdere drones wel hebben.

Omdat we weten dat de prijs uiteindelijk ook van belang is hebben we in dit artikel reeds de beste drones met camera geselecteerd in diverse prijsklassen. Wil je meteen all-in gaan bij de aankoop van je eerste drone dan raden we aan om zeker voor de DJI Mavic 2 Pro of de DJI Air 2S te kiezen.

Wil je echter wat minder besteden dan zijn zowel de DJI Mavic Air2, Xiaomi Fimi X8 SE en de Hubsan Zini Pro de perfecte drone voor beginners. Deze beschikken naast een zeer goede camera overal de meest praktische functies en eigenschappen die het gebruiksgemak ten goede komen en je erg lang veel vliegplezier zullen opleveren.

Beste drone met camera zonder vergunning (vliegbewijs)

De allerbeste drones met camera die we in dit artikel behandelden hebben naast hun specifieke eigenschappen en functies ook allemaal één ding gemeen. Om met onze selectie drones met camera te mogen vliegen moet je minsten een online opleiding volgen en een examen afleggen.

Valt jouw drone met camera in subcategorie 2 dan komt er nog een extra examen bij en moet je aantonen dat je praktijkervaring hebt.

De voor- en nadelen van een drone zonder vergunning

Eerder in het artikel kon je al deze regelgevingen al uitgebreid lezen en vertelden we je dat je je door deze regels en formaliteiten zeker niet moet laten afschrikken. Heb je echter toch niet zo veel zin in de opleidingen, eventuele kosten en heb je liever geen examenstress dan is er natuurlijk nog een achterpoortje. Een drone met camera zonder vergunning of vliegbewijs dat is namelijk ook mogelijk.

Je weet ondertussen dat je verplicht bent om een drone, die met een camera uitgerust, is te registreren. Weegt jouw drone met camera echter minder dan 250 gram, dan hoef je geen online opleiding te volgen en geen examen af te leggen.

Het enige wat jij moet doen is de handleiding goed doorlezen en dan kan je meteen gaan vliegen met jouw drone. Natuurlijk gelden er wel bepaalde vliegregels die je eerder in dit artikel al kon lezen.

In onze zoektocht naar de beste drone met camera hebben we 13 drones beoordeeld en met elkaar vergeleken. In deze vergelijking vonden we 3 drones met camera met een gewicht van minder dan 250 gram. Wat ons wel meteen opviel is dat je bij al deze drones sowieso functies of eigenschappen mist die de betere drones wel hebben.

Het is dan natuurlijk helemaal aan jezelf wat jij het belangrijkste vindt. Kies je om geen opleiding te volgen én een drone aan te kopen die enkele handige functies mist of kies je voor alle belangrijkste functie én volg je een opleiding.

Beste drone zonder vergunning kopen?

Ook in deze categorie kom je al snel terecht bij drones van het merk DJI. Dit is natuurlijk niet geheel verrassend. De drones met camera onder 250 gram die we uit ons vergelijk haalden zijn dan ook allemaal van het merk DJI.

De DJI Mini 2 kwam daarbij als beste uit de bus. We geven je de belangrijkste eigenschappen, functies en enkele plus- en minpunten van deze drone met camera nog even mee.

DJI Mini 2

DJI Mini 2 drone met camera

Eigenschappen en functies

Deze compacte en inklapbare DJI drone heeft een 12 megapixel camera waarmee je beelden in 4K kan maken. De drone weegt 249 gram waardoor je dus geen vergunning of vliegbewijs nodig hebt om met deze drone te mogen vliegen.

De drone is uitgerust met een 3-assige gimbal wat zorgt voor stabiele beelden. Daarnaast beschikt de drone over GPS, een auto follow functie en heeft deze een terugkeerfunctie.

Het vliegbereik van deze drone is 6000 meter en hij haalt een maximale snelheid van 57,6 km/h. Door zijn lage gewicht is de drone echter wel gevoelig voor wind, al is dit wel verbeterd ten opzichte van de DJI Mini 1, de voorganger van deze drone.

Met een volledige opgeladen batterij vlieg je maximaal 31 minuten. Opladen gaat wel snel en neemt slechts 60 minuten in beslag.

Fly More Combo

Ook deze drone met camera kan je kopen in de Fly More Combo met extra batterijen en accessoires. Net als de vele tevreden gebruikers van deze drone met camera is het aan te raden altijd voor de Fly More Combo te gaan, omdat je dan meteen véél langer met je drone kan vliegen.

Overige functies en eigenschappen

De DJI Mini 2 heeft naast bovenstaande eigenschappen en functies ook nog de functie om 180° panorama’s te maken. Daarnaast kan je erg makkelijk je smartphone verbinden om foto’s te synchroniseren. Met de automatische opstijgfunctie van de remote controller is het makkelijker geworden om de drone meteen de lucht in te krijgen.

DJI Mini 2

Minpunten

Naast de vele goede reviews die we over de DJI Mini 2 lazen stootten we toch vaak op het zelfde minpuntje. Dit minpunt van deze DJI drone haalden we ook al uit ons vergelijk van de verschillende drones. De DJI Mini 2 beschikt namelijk niet over obstakeldetectie.

Wij vinden dit alvast wel een gemis aangezien we als mountainbiker toch vaak in een obstakelrijke omgeving aan het werk zijn, denk maar aan bomen, takken en struiken… Ben je meer een recreatieve fietser, bikepacker of gravelspecialist die maar zelden het diepe bos intrekt dan hoeft dit natuurlijk geen puntje te zijn.

Wij als mountainbiker zouden daarom, zeker als je ook rekening houdt met de prijs, eerder kiezen voor één van de drones die deze functie wel heeft. De verplichte opleiding dien je er dan wel bij te nemen als van dezelfde mening als ons bent.

Het is dus een beetje oppassen geblazen en uitkijken in welke omgevingen je de drone gaat laten vliegen.

Naast dit puntje merkten we ook dat niet alle gebruikers hun smartphone verbonden kregen met de app. Hieruit kan je concluderen dat niet alle smartphones compatibel zijn. Huawei smartphone bijvoorbeeld hebben hier wel vaker last van. Dit moet je dus op voorhand even checken.

Als laatste puntje komt ook de prijs van deze DJI Mini 2 wel eens naar voren als minpuntje. Hoewel je verzekerd bent van de kwaliteit is het prijskaartje van deze drone met camera wel aardig, zeker wanneer je de Fly More Combo verkiest.

In onze top 5 van eerder in het artikel vind je zelfs drones die goedkoper zijn dan dit exemplaar die de obstakeldetectie functie wel hebben. Nadeel is dan weer de verplichte opleiding. Dit is een keuze die je natuurlijk zelf moet maken, door te kijken waar jij het meeste belang aan hecht.

De DJI Mini 2 is in elk geval wel een erg geschikte drone voor beginners en ook voor gevorderden die graag rekening houden met de prijs. Waar voor je geld krijg je in elk geval wel met deze DJI Mini 2 drone.

DJI Mini 2

Voor- en nadelen van de DJI Mini 2 samengevat

We zetten de plus- en minpunten nog een laatste keer duidelijk voor je op een rijtje:

Pluspunten
  • Geen vliegbewijs nodig
  • 4K beelden en 12 MPx foto’s
  • Vliegbereik 6000 meter
  • Topsnelheid 57,6 km/h
  • Subcategorie A1
  • 180° panorama foto’s
  • Fly More Combo beschikbaar
  • Follow-me functie
  • 3-assige gimbal
  • Handige opstijgfunctie
  • Makkelijk te besturen
Minpunten
  • Geen obstakeldetectie
  • Prijs
  • Compatibiliteit met smartphone

Conclusie; beste drone met camera

Een drone met camera kan de video’s die jij van jouw mountainbikeritten en andere sportieve prestaties maakt een nieuwe dimensie geven. Omdat de beste drones jouw vanuit de lucht kunnen volgen en filmen tijdens het fietsen en sporten krijg je echt unieke beelden die jouw video’s en herinneringen net dat tikkeltje extra zullen geven.

Een drone met camera kan dus een mooie aanvulling zijn aan het gebruik van een action cam. Op die manier schiet je beelden vanuit alle hoeken, richtingen en posities.

Natuurlijk moet je in eerste instantie rekening houden met de regelgevingen en de eventuele opleidingen die je moet volgen om met jouw drone te mogen vliegen. Dit is in eerste instantie misschien een beetje een deal-breaker of bummer maar in de praktijk is het helemaal niet zo moeilijk en gaat dit eigenlijk allemaal best vlot.

Laat je dus zeker niet afschrikken door deze formaliteiten, want éénmaal je volledig in orde bent ben je er klaar mee en ga je met jouw prachtige drone beelden al die moeite dubbel en dik terug verdienen. Wil je toch gewoon zonder al die extra’s meteen aan de slag met jouw drone, kies dan voor een drone onder de 250 gram, zoals de DJI Mini 2.

De criteria die we selecteerden, om een top 5 samen te stelen van de beste drones met camera die je op de mountainbike kunnen vergezellen, zijn in onze ogen toch een minimale vereiste om optimaal gebruik te kunnen maken van een drone tijdens het mountainbiken en eventuele andere sporten.

De drones met camera uit onze selecte en top 5 zijn stuk voor stuk toppers voor het vastleggen van (sportieve) activiteiten waarbij je in beweging bent.

Het grootste pijnpunt bij zowat elke drone is de beperkte vliegtijd die je met 1 accu hebt. Daarom is het altijd aan te raden extra accu’s aan te kopen of de drone in een pakket met extra batterijen en accessoires aan te kopen, de zogeheten Fly More Combo’s zijn hiervan een mooi voorbeeld.

Omdat een accu opladen best wat tijd in beslag kan nemen is het handig als je onderweg gewoon de batterij even snel kan vervangen. Op die manier ben je niet of toch gelimiteerd qua vliegtijd en het gebruiken van jouw drone met camera.

Een drone met camera is niet goedkoop. De drones uit onze selectie schommelen tussen de 400 en 1100€ en gaan daar zelfs nog een beetje voorbij wanneer je voor extra batterijen en accessoires kiest. Dat is een heuse investering, maar toch raden we af om in lagere, en zeker de allerlaagste, prijsklassen een drone met camera aan te kopen.

Zulke drones missen vaak cruciale functies of eigenschappen die echter wel bijdragen aan het gebruiksgemak, de beeldkwaliteit en de algemene kwaliteit van de drones.

Wij kunnen niet in jouw portefeuille kijken maar hopen je met onze selectie en de informatie over de drone regels toch goed op weg geholpen te hebben in het maken van de beste keuze voor jouw eerste of nieuwe drone met camera.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”