NIEUW: Garmin Edge Explore 2 & Power Mount bundel (voor e-bikes)

Garmin Edge Explore 2 review

4 jaar na de Edge Explore komt Garmin midden 2022 met een opvolger voor deze (nog steeds) erg populaire fietsnavigatie. Net als zijn voorganger is de Garmin Edge Explore 2 gericht op de recreatieve fietser en nu eveneens ook op de fanatieke e-biker dankzij de toevoeging van de Power Mount bundel.

Wat de nieuwe Garmin Edge Explore 2 en de Power Mount bundel voor e-bikers precies allemaal in petto hebben ontdek je in dit artikel!

Dit is de Garmin Edge Explore 2

Garmin Edge Explore 2

De nieuwe Garmin Edge Explore 2verschilt qua uiterlijk niet zo erg veel van zijn voorganger. Enkel de knoppen aan de voorzijde kregen bij het nieuwe model een donkere in plaats van witte kleur.

Het 3” touchscreen is hetzelfde gebleven en daarmee heeft deze Edge Explore 2 nog steeds het grootste scherm op de Edge 1030 (plus) en 1040 na.

De batterijduur van de Edge Explore 2 werd met 4 uur verlengd tot 16 uur. In besparingsmodus kan deze Edge tot 24 uur mee.

Sigma ROX 11.1 EVO kopen?
bol
amazon
wiggle-nieuw

Power Mount voor e-bikers

Over die batterijduur valt nog heel wat meer te vertellen dankzij de Edge Explore 2 Power Mount bundel. Dankzij deze mount kan je de Edge Explore 2 of andere compatibele Edge-devices (Edge 1040, 1030, 830 en 530) permanent van stroom voorzien met behulp van de batterij van jouw e-bike.

Edge Explore power mount

Let wel op; de power mount is compatibel met de volgende e-bike systemen:

 • Cannondale SmartSense Ready
 • Shimano (extra kabel nodig)
 • Bosh (extra kabel nodig)

Functies van de Garmin Edge Explore 2

De Garmin Edge Explore 2 zit natuurlijk ook boordevol functies die het fietsen nog een stukje leuker kunnen maken en uiteraard werden er ook vertrouwde functies van andere Edge-devices toegevoegd. Denk hierbij maar aan de erg interessante climb-pro functie… Verderop ontdek je alle functies van de nieuwe Garmin Edge Explore 2.

Zowel de eerste versie als deze nieuwe Edge Explore 2 zijn voornamelijk gericht op de recreatieve fietsers. Dit wil natuurlijk zeggen dat deze gps vooral bedoeld is om te navigeren en routes te volgen en minder geschikt is om echt te trainen.

Workouts, trainingen en ook de sensorenbundels zal je niet vinden bij deze Edge Explore 2 fietsnavigatie. De Edge Explore 2 geeft je wel een inzicht in jouw VO2max, recovery tijd en fitness leeftijd.

Wat je dan wel krijgt is een uit de kluiten gewassen touchscreen, gedetailleerde vooraf geïnstalleerde kaarten en verschillende veiligheids- en smartfuncties. Functies waar elke recreatieve fietser en e-biker in onze ogen wel blij van zal worden.

Trek er op uit met de nieuwe Edge Explore 2

Activiteitenprofielen

Om meteen van start te kunnen gaan zijn er op de Edge Explore 2 standaard enkele profielen vooraf ingeladen. Zo kan je kiezen voor on-road, off-road en indoor fietsen. Ongeacht waar jouw avontuur zich afspeelt, je kan met de Edge Explore 2 meteen de wereld gaan verkennen.

Gedetailleerde kaarten met Trendline routing

De basiskaart die vooraf ingeladen is op de Edge Explore 2 is verbeterd en maakt gebruik van het zogenaamde Trendline routing. Dit wil zeggen dat er op de kaart populaire routes, wegen en paden reeds aangegeven staan. Deze gegevens zijn gebaseerd op de routes en gereden kilometers van andere gebruikers die geüpload zijn naar Garmin Connect.

Garmin Edge Explore 2 kaarten

Via diezelfde Garmin Connect app kan je zelf routes maken en deze synchroniseren met je Edge-device. Dit kan uiteraard ook met andere aps zoals Strava en Komoot.

Extra kaarten en regio’s kan je gratis downloaden op de website van Garmin.

Turn-by-turn navigatie

Je kan natuurlijk gewoon de routes via het kruimelspoor volgen op het grote en duidelijke scherm van de Edge Explore 2. Daarnaast kan je ook gebruik maken van de turn-by-turn navigatie waarbij je instructies krijgt betreffende de te volgen richting en afslagen.

Deze route-begeleiding kan je trouwens makkelijk pauzeren wanneer je bijvoorbeeld van de route wil afwijken. Net zo snel kan je de navigatie-instructies ook weer terug inschakelen. Ben je ondertussen nog niet terug op de orginele route dan zal de Edge Explore 2 de nodige instructies geven om terug op de route te komen.

Climbpro

Rijd je ook graag wat bergop of ga je speciaal op vakantie in de bergen om je kuiten te martelen? In dat geval zal de Climbpro functie als muziek in jouw oren klinken. Deze functies is nieuw op de Edge Explore 2 en zorgt ervoor dat jij perfect op de hoogte gehouden wordt van de resterende stijging en af te leggen kilometers van de huidige beklimming.

Daarnaast krijg je ook grafisch een overzicht van de beklimming. Op die manier weet je wanneer de steilste stukker er aan zitten te komen en waar je weer even op adem kan komen.

Garmin Edge Explore 2 climbpro

De prestaties op de beklimmingen kan je achteraf overzichtelijk bekijken en analyseren, zo heb je toch nog een beetje kunnen trainen met de Edge Explore 2. De gegevens van de beklimmingen en de Climbpro functie kan je zowel op de Edge zelf als in de Garmin Connect app bekijken.

Compatibiliteit met de e-bike

Naast de Power Mount bundel geeft deze Edge Explore 2 ook een speciaal statusscherm weer voor de e-bike. Je hebt hiervoor wel een e-bike nodig die compatibel is met Shimano Steps of ANT+ technologie.

Garmin Edge Explore 2 e-bike

Op het gegevensscherm kan je onder andere het batterijniveau van de e-bike in de gaten houden. Daarnaast ontvang je ook realtime route- en bereikwaarschuwingen die gebaseerd zijn op de huidige batterijstatus, het niveau van ondersteuning en de koers of route die je aan het volgen bent.

Sigma ROX 11.1 EVO kopen?
bol
amazon
wiggle-nieuw

Veilig op pad met de Edge Explore 2

Varia

De Edge Explore 2 heeft ook tal van veiligheidsfuncties zodat jij zorgeloos kan fietsen. Net als de meeste andere Edge-devices is ook deze Edge compatibel met diverse Varia-toestellen waaronder de Varia achteruitkijkradar en fietslampen. Zo krijg je een mooi overzicht van het verkeer dat van achteren komt en ben je ook in het donker zichtbaar voor andere weggebruikers.

Ongeval detectie

Garmin Edge Explore 2 ongevaldetectie

Dankzij de ongevaldetectie kan je ook alleen op pad of op avontuur. Wanneer er een noodgeval of ongeval gedetecteerd wordt zal de Edge Explore 2 automatisch een bericht met jouw locatie verzenden naar de contactpersoon die je vooraf ingesteld hebt.

Fietsalarm

Ben je toe aan een pauze dan wil je je fiets natuurlijk veilig ergens kunnen parkeren zonder dat deze gestolen wordt. Het Garmin fietsalarm helpt je hier alvast een handje bij. Om het fietsalarm te gebruiken heb je wel een gekoppelde smartphone nodig.

Wanneer het alarm is ingeschakeld krijg je een melding op je smartphone wanneer de fiets verplaatst wordt. Het alarm is overigens beveiligd met een pincode. Deze heb je nodig om het alarm uit te kunnen schakelen.

Garmin Edge Explore 2 fietsalarm

Groeptrack en groepsberichten

Wanneer je in groep gaat fietsen kan je mits een gekoppelde smartphone jouw medefietsers, die ook een compatibel Edge-device gebruiken, in de gaten houden. Verlies je elkaar om welke reden dan ook uit het zicht dan kan je elkaar makkelijk terug vinden.

Je kan eveneens berichten naar elkaar versturen, wat erg praktisch is als je even niet meer weet waar jij of je fietsmakkers precies belandt zijn.

Up Ahead functie

Garmin Edge Explore 2 up ahead

Dankzij de up ahead functie krijg je een overzicht van handige POI’s (points of interest) zoals restaurants, tankstations, drinkgelegeden en noem maar op… die op de huidige route liggen. Je krijgt ook meteen een indicatie qua tijd die je erover doet om naar een volgend POI te fietsen.

Sigma ROX 11.1 EVO kopen?
bol
amazon
wiggle-nieuw

Blijf verbonden met de Edge Explore 2

Ook aan smartfuncties heeft deze Garmin Edge Explore 2 geen gebrek.

Smartphone meldingen

Is je smartphone verbonden en compatibel met de Edge Explore 2 dan kan je sms-berichten en waarschuwingen rechtstreek ontvangen op het scherm.

Er zijn wel enkele minimumvereisten waaraan jouw smartphone moet voldoen om de smartphonemeldingen op de Edge Explore 2 te kunnen ontvangen:

Voor Android toestellen:

 • Android 7.0 of hoger
 • Bluetooth 4.0 of hoger

Voor Apple:

 • iOS 13 of hoger

Garmin Connect app

Na afloop van je rit wil je natuurlijk rustig kunnen bekijken welke topprestaties jij weer geleverd hebt. En dat kan erg overzichtelijk in de Garmin Connect App.

Connect IQ store

In de connect IQ store kan je aangepaste gegevensvelden en widgets downloaden om jouw Edge Explore 2 helemaal naar jouw wens in te stellen.

Automatische configuratie

Met de automatische configuratie van de Edge Explore 2 ontvang je vooraf aangepaste ritprofielen die geslecteerd worden op basis van het gekozen type ritten en de eventuele ensoren die je hierbij gebruikt.

Toch een beetje trainen met de Edge Explore 2?

De Edge Explore 2 kan je ook snel en makkelijk verbinden met een Tacx indoor fietstrainer. Op die manier kan jij extra trainen waar en wanneer jij het zelf wilt.

Garmin Edge Explore 2 vs Explore

Garmin Edge Explore 2 vs Garmin Edge Explore

De Edge Explore 2 verschilt niet zo heel erg veel van zijn voorganger. Heb je nog een goed functionerende Edge Explore dan is het maar de vraag of een upgrade naar het nieuwe model een meerwaarde is. Ben je echter op zoek naar een nieuw Edge-device dan is deze Edge Explore 2 natuurlijk een oerdegelijke optie, zeker wanneer jij meer het karakter van een recreatieve fietser of e-biker hebt.

In onderstaand vergelijk vind je de belangrijkste verschillen alsook gelijkenissen tussen de nieuwe Edge Explore 2 en de eerste Edge Explore. De verschillen staan in het rood gemarkeerd zodat je ze meteen uit de tabel kan halen:

Opties / GPSEdge Explore 2Edge Explore
Release datum20222018
Accuduur16 uur12 uur
Scherm grootte3,0 inch3,0 inch
Route plannenVia toestel / PC / SmartphoneVia toestel / PC / Smartphone
Back to startJaJa
Surprise meJaJa
KaartenOpen street mapOpen street map
Route herberekenenJaJa
Points of interestJa + up ahead functieJa
AppsGarmin Connect / Strava / Komoot / Endomondo / Training PeaksGarmin Connect / Strava / Endomondo
Strava Live segmentenNeeNee
Live trackingJa, via smartphoneJa, via smartphone
Ongevaldetectie en hulpJaJa
ConnectieWiFi, Bluetooth, ANT+Bluetooth, ANT+
KleurenschermJaJa
TouchscreenJaJa
MTB-DynamicsNeeNee
ClimbproJaNee
HoogtemetingBarometrischGPS
TemperatuurweergaveJaNee
PowermeterIs mogelijkNee
Compatibel met Shimano Di2NeeNee
OplaadkabelUsb-CMicro-usb
Sensoren bundel verkrijgbaarNeeNee
Bestel bij bol >>Bestel bij bol >>

De belangrijkste verschillen in detail

Onderstaand lichten we de verschillen nog even kort toe. Op die manier kan je voor jezelf uitmaken of de verschillen ook daadwerkelijk de moeite waard zijn om ofwel te upgraden naar de Edge Explore 2 of de keuze te maken tussen de goedkopere Edge Explore of de nieuwste Edge Explore 2…

Batterijduur

De batterijduur van de Edge Explore 2 werd met 4 uur verlengd. De 12 uur van de voorganger was voor de meeste recreatievelingen vast al meer dan voldoende. Je hoeft je met beide devices niet snel zorgen te maken over een lege batterij.

Surprise me

De Surprise me functie, waarbij de Garmin enkele voorgestelde routes voor je selecteert is ook beschikbaar op de nieuwe Edge Explore. Via het menu “Round-Trip Course” berekend de Garmin 3 routes op basis van afstand, locatie en/of richting.

Up Ahead POI’s

Wanneer je een route aan het volgen bent is het leuk om te weten wanneer je een keertje kan stoppen om iets te drinken of je bidon een keertje bij te vullen. Dankzij de up ahead functie krijg je belangrijke POI’s, oftewel points of interest, te zien die op jouw route liggen. Een erg handige functie wanneer je in een ander land of op onbekend terrein aan het fietsen bent.

Climbpro

De Climbpro is ondertussen een vaste waarde op nieuwe Edge-toestellen. Zo ook op de Edge Explore 2. Met deze functie blijf je tijdens het bergop fietsen helemaal op de hoogte van de nog af te leggen hoogtemeters en kilometers. Je krijg ook grafisch en in kleur een overzicht van de klim en de stijgingspercentages.

Hoogtemeting en temperatuurweergave

De hoogtemeting op de nieuwe Edge Explore 2 gebeurt barometrisch. Dit heeft als voordeel dat het veel nauwkeuriger is dan een meting via GPS. Bij de eerste Edge Explore gebeurde dit dus via GPS. De hoogte en hoogtemeters zullen bij de nieuwe Explore dus accurater en nauwkeuriger zijn.

De weergave van de temperatuur is nieuwe bij deze Explore. Op de eerste editie van deze fietsnavigatie was deze functie niet beschikbaar.

Powermeter en andere sensoren

Hoewel de Edge Explore 2 niet in een sensorenbundel te verkrijgen is is deze natuurlijk wel compatibel met de bekende sensoren zoals een hartslag-, cadans- en snelheidssensor. De nieuwe Explore is eveneens compatibel met een powermeter. Dit was bij de eerste Explore niet het geval. Let wel op dat je alle sensoren nog dient aan te kopen of de sensoren die je reeds hebt te gebruiken.

USB-C

Ook Garmin gaat mee met de tijd en levert nu een oplaadkabel met usb-c poort in plaats van micro-usb. Hierdoor kan de Edge sneller opgeladen worden.

Sigma ROX 11.1 EVO kopen?
bol
amazon
wiggle-nieuw

Conclusie

De Edge Explore 2 is qua uiterlijk niet veel verandert ten opzichte van zijn voorganger. Op vlak van functies is er dan wel weer wat verandert, veelal in de goede zin. De extra batterijduur was misschien niet echt een must, maar de concurrentie zit natuurlijk ook niet stil. Leuk meegenomen dus maar in onze ogen niet per sé noodzakelijk tenzij je echt heel erg lang denkt te gaan fietsen.

De toevoeging van de Climbpro functie is in onze klimmersgeit-ogen natuurlijk wel een schot in de roos. Ook de barometrische hoogtemeting is in het verlengde van die functie erg prettig. Ook al ga je met deze Edge Explore 2 niet trainen als een beest, een nauwkeurige (terug)blik op de klimavonturen vinden wij wel een plus!

De andere verschillen zijn eerder klein en wegen in onze ogen niet heel erg zwaar door. De Power Mount voor e-bikers is best prijzig, zeker wanneer je ook nog een extra kabeltje van €50 dient aan te schaffen. Heb je het continue opladen van de gps écht nodig dan is het natuurlijk wel een leuk hebbedingetje. In onze ogen helaas niet meteen iets wat wij zouden gebruiken.

De Garmin Edge Explore 2 is na de release van de Edge 1040 de tweede nieuwe release van Garmin in 2022. Beide devices liggen natuurlijk mijlenver uit elkaar qua doelpubliek.

De Edge Explore 2 is met stip geschikt voor de recreatieve fietsers en e-biker, zowel on- als offroad, die plezier willen hebben en niet zo zeer aan het trainen willen gaan. De Edge Explore kan je via onderstaande webshops snel en voordelig in huis halen:

Sigma ROX 11.1 EVO kopen?
bol
amazon
wiggle-nieuw

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Eén reactie

 1. Vermeldenswaardig is misschien dat de originele display én de bedieningen verwijderd moeten worden en deze bedieningen via de Garmin gebeuren.
  Dit lijkt me een beetje lastig als je eerst naar het juiste scherm moet swipen om dan de ondersteuning te wijzigen.
  Corrigeer me als ik het fout heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

Garmin Edge Explore 2
Vind de beste deal!

Garmin Edge Explore 2 - vind de beste deal!