Go Pro Hero 9 VS 8 VS 7; vergelijk – Welke GoPro is het beste voor jou?

GoPro Hero 9 black vs Hero 8 vs Hero 7

Stel je voor dat je een rondje aan het mountainbiken bent en voor de zoveelste keer van je fiets moet afstappen. Naast dat het voor jou vermoeiend is om constant af te stappen en die leuke hoek te vinden, is het ook gevaarlijk om op ieder moment zomaar ergens te stoppen voor een foto. Wil je niet stoppen en onderweg óp de mountainbike een foto maken? Dan kan je dat op de openbare weg zelfs een boete van € 95,00 opleveren! 

De beste manier om wel foto’s te maken is door middel van een action cam. Daarnaast kun je eenvoudig je hele rit vastleggen en terugkijken op de momenten wanneer jij dat wilt. 

Inmiddels is er een arsenaal aan action cams op de markt, waardoor de keuze er voor jou niet bepaald makkelijk op wordt. Het meest bekende merk van action cams is GoPro. Hiervan zijn verschillende modellen op de markt, en allemaal van goede kwaliteit. Maar welke is nu het beste? Tijd voor een vergelijk tussen de GoPro Hero 9 Black VS 8 VS 7. Is de nieuwste ook écht de beste?!

Hierom koop je een GoPro action cam

De vraag waar iedereen mee zit, is de vraag over het kopen van een product: waarom zou ik dit product kopen? Bij een GoPro is dit antwoord simpel om te beantwoorden. 

Met een GoPro heb je namelijk de mogelijkheid om haarscherpe beelden te schieten, terwijl je aan het mountainbiken bent. Je hoeft niet langer te stoppen om je mobiele telefoon te pakken en hiermee een plaatje te schieten. Met een GoPro leg je eenvoudig jou hele rit vast en kun je deze altijd terugkijken. Voor jezelf, of met vrienden en familie. 

Ideaal dus om prachtige beelden te schieten. Alleen kun je met een GoPro veel meer dan alleen fantastische beelden maken. Je krijgt ook de beschikking over een aantal extra functies. Denk dan bijvoorbeeld aan het maken van een timelapse video, of het livestreamen van jouw beelden. 

Dat de GoPro enorm goede beelden schiet, kan gegarandeerd worden door onder andere de HyperSmooth technologie. Dit zorgt namelijk voor een geweldige beeldstabilisatie, waardoor de beelden die je maakt soepel lopen tot in perfectie. 

IMAGE PRODUCT DETAILS
GoPro-Hero9-black
GoPro Hero9 Black
 • Filmen in 5K
 • Hypersmooth 3.0
 • Twee schermen
 • 20 megapixel foto’s
 • Makkelijk bevestigen
GoPro-Hero8-Black
GoPro Hero8 Black
 • Filmen in 4K
 • Hypersmooth 2.0
 • 12 megapixel foto’s
 • Makkelijk bevestigen
GoPro-Hero7-Black
GoPro Hero7 Black
 • Filmen in 4K
 • Hypersmooth
 • 12 megapixel foto’s
 • Behuizing nodig om te mounten

GoPro Hero 9 black vs Hero 8 black vs Hero 7 black

Om een beeld te kunnen krijgen van wat de beste GoPro is, moeten we eerst starten met de verschillende GoPro’s met elkaar te gaan vergelijken. Dat is dan ook wat we hieronder zullen gaan doen.

We gaan allereerst een blik werpen op een aantal van de meest belangrijke specificaties. Zo krijg je een beeld van welke GoPro wat allemaal kan. Aan het einde ben jij goed op de hoogte en weet je als het goed is welke GoPro het beste bij jou past. 

EigenschappenHERO 9 BlackHero 8 BlackHero 7 Black
Afmetingen71 x 55 x 33,6 mm66,3 x 48,6 x 28,4 mm62 x 44,5 x 32 mm
Gewicht158 gr126 gr117 gr
Touchscreen2,27″1,95″1,95″
Scherm vooraan1,4″ LCD kleurenschermMonochroom, enkel infoMonochroom, enkel info
Batterij1720 mAh1220 mAh1220 mAh
Videokwaliteit5K (30 fps) / 4K (60 fps)
/ 1080p (240fps)
4K (60 fps)
/ 1080p (240fps)
4K (60 fps)
/ 1080p (240fps)
Fotokwaliteit20 megapixel12 MP12 MP
BeeldstabilisatieHypersmooth 3.0Hypersmooth 2.0Hypersmooth
Kleurenscherm voorkant1,4″ LCD
Livestreaming1080p1080p720p
Live burst fotoJaJa
Webcam modeJaJa
GPS-sensorJaJaJa

Design

Qua design zien de GoPro Hero 8 en 7 er vrijwel identiek uit. De Hero 9 is qua design net even iets anders. Zo is hij bijvoorbeeld zo’n tien procent groter. Hierdoor heeft de Hero 9 een groter touchscreen.

Daarnaast beschikt de Hero 9 over een volledig kleurenscherm aan de voorzijde van de camera, wat erg handig is om selfies te maken of om te vloggen. Bij de voorgangers heb je ook een schermpje aan de voorzijde maar dit geeft je enkel info weer tijdens het filmen, verder kan je er niets mee.

Daarnaast weegt de GoPro Hero 9 wel wat meer dan de andere twee.

GoPro Hero 9 black vs Hero 8 black vs Hero 7 black

Batterij

Een GoPro staat bekend om indrukwekkende batterijduur. Maar wat zijn de verschillen tussen de batterij van de Hero 9, 8 en 7? Simpel, de batterijen van de Hero 8 en 7 beschikken over 1220mAh. De Hero 9 doet het hierin beter, de batterij van deze action cam beschikt namelijk over 1720mAh. Hiermee gaat de batterij van de Hero 9 zo’n 30% langer mee dan zijn voorgangers.

Resolutie

Koop je een camera, dan is de resolutie misschien wel het belangrijkste aspect om op te letten. Reden genoeg om hier aandacht aan te geven in dit GoPro Hero 9 VS 8 VS 7 artikel. De duidelijke winnaar hier is de Hero 9.

De Hero 9 heeft namelijk bijna de dubbele sensor resolutie, vergeleken met de 8 en de 7. Daarnaast heb je met de GoPro Hero 9 ook de mogelijkheid om te filmen in een prachtige 5k resolutie. 

De maximale resolutie van de Hero 7 en 8 is 4k, wat overigens ook schitterend is. Echter, kun je met een 5k resolutie ook de kleinste details haarscherp op beeld brengen. Toch is het verschil niet supergroot. De Hero 8 en 7 kunnen namelijk 4k filmen op 60fps. Hierdoor zijn ze enorm goed geschikt voor normaal gebruik en social media posts. 

Wil je weten hoe 4K beelden er precies uitzien? Neem dan zeker een kijkje op ons YouTube-kanaal. Alle mountainbike- en routevideo’s schieten we in 4K.

HyperSmooth

Alle drie de modellen maken gebruik van zogeheten HyperSmooth technologie. Deze technologie zorgt voor een uitstekende beeldstabilisatie, zodat de beelden die je schiet ook soepel lopen zonder onnodige hobbels.

De Hero 7 beschikt over een uitstekende HyperSmooth technologie, maar de Hero 8 doet het nog een stukje beter met HyperSmooth 2.0.

Wanneer we echter naar de Hero 9 kijken, zien we dat er nog een upgrade is gemaakt. De Hero 9 beschikt namelijk over HyperSmooth 3.0 technologie, die zorgt voor een nog perfectere beeldstabilisatie.

TimeWarp

De TimeWarp functie stelt jou in staat om prachtige bewegende timelapses te maken. De GoPro Hero 7 beschikt over deze functie. De Hero 8 doet een stapje omhoog en beschikt over een 2.0 versie van deze functie. Wederom doet de GoPro Hero 9 er een schepje bovenop, met de TimeWarp 3.0. Daarnaast kunnen zowel de GoPro Hero 8 als 9 ook ’s nachts timelapse video’s opnemen.

Afstandsbediening

Ook heb je bij alle drie de action cams de mogelijkheid om deze op afstand te bedienen, door middel van de GoPro app met behulp van WiFi en Bluetooth. De GoPro Hero 7 kan je ook bedienen met de Smart Remote. De GoPro Hero 8 en 9 kan je bedienen met de vernieuwde “the remote” afstandsbediening. Deze afstandsbediening maak je vast om je pols met behulp van de meegeleverde polsband.

GoPro The Remote
GoPro The Remote

Connectiviteit

De drie action cams hebben allemaal de beschikking over connectiviteit via WiFi en Bluetooth. Hierdoor heb je de mogelijkheid om ze te verbinden met de GoPro app. Ook kun je met alle camera’s livestreamen. Met de Hero 8 en 9 kun je dit doen in een kwaliteit van 1080p, terwijl je met de GoPro Hero 7 ‘slechts’ kan livestreamen in een kwaliteit van 720p. 

Mounting

Een GoPro is vooral erg praktisch wanneer je deze in de, voor jouw activiteiten, meest geschikte mount stopt. Bij zowel de Hero 8 als 9 gaat dit vliegensvlug dankzij de inklapbare plaatjes onderaan het toestel. Bij de GoPro Hero 7 heb je hiervoor nog een extra camerabehuizing nodig.

GoPro hero 7 Black mounting plaatjes
De plaatjes zitten bij de Hero7 op de behuizing en niet op de GoPro zelf.

Je GoPro is op die manier wel extra beschermd, maar zelfs om bijvoorbeeld een batterij te wisselen moet het gehele ding er weer uit. Met de inklapbare plaatjes op de GoPro 8 en 9 is het wisselen van batterijen er een heel pak makkelijker op geworden.

GoPro Hero 9 Black mounting
Inklapbare mounting plaatjes bij de Hero 9 & 8 Black.

Lensbescherming

De natuur is onvergeeflijk wanneer jij erdoorheen raast. Een tak, steen of opspattend vuil gaat niet zomaar aan de kant en kan je onmogelijk helemaal voorkomen. Een subtiele tik tegen de lens van je GoPro kan een hele hoop ellende veroorzaken en je beelden helemaal verpesten.

Bij de GoPro Hero 8 betekend zo’n accidentje dat je meteen je hele GoPro in de vuilbak kan gooien aangezien je het kapje dat over de lens zit niet kan vervangen. Eénmaal hier duidelijke krassen op te zien zijn, die ook terug te zien zijn in je geschoten beelden, ben je klaar. Uiteraard kan je wel wat accessoires kopen die de lens extra beschermen.

GoPro Hero 7 en 9 lenskapje verwijderen
Met een simpele techniek kan je het lenskapje verwijderen.

Bij zowel de GoPro Hero 7 als 9 kan je het kapje dat over de lens zit wel vervangen. Heb je dan toch een keertje pech door een verdwaalde tak of steen dan kan je vrij goedkoop een ander kapje over de lens plaatsen.

Het lenskapje verwijderen is erg makkelijk mits de juiste techniek. Door aan het kapje te trekken en tegelijk tegen de klok in te draaien komt het kapje los. Door op het kapje te duwen terwijl je met de klok mee draait kan je het weer bevestigen. Zoals je op de foto kan zien kruipt er best wat vuil tussen, daarom is het verstandig dit af en toe een keer proper te maken. Op die manier krijg je het kapje er altijd vlot af.

Voor de GoPro Hero 9 op de markt kwam en ik de keuze had tussen de 7 en 8, was dit de dealbreaker om voor de iets oudere Hero 7 te kiezen, daar ik de GoPro vooral in het bos en offroad zou gaan gebruiken.

Upgraden?

Het grootste verschil tussen de 3 GoPro’s zit hem dus vooral in de details. Is het verschil tussen Hypersmooth 1,2 en 3 dan zo groot? Wanneer je nog een Hero 6 of lager model gebruikt is het zeker de moeite om voor een nieuwe versie, al dan niet de Hero 9, te gaan enkel en alleen voor de Hypersmooth stabilisatie. Tussen de Hero 7 en 9 zitten ondertussen ook wel weer enkele upgrades die misschien wel de moeite waard zijn.

Heb je een GoPro 8 dan is het even goed bedenken of je nood hebt aan de GoPro Hero 9. Ben je nog maar pas in het bezit van een Hero 8 dan is het misschien wat gek om al te upgraden naar de Hero 9. Uiteraard moet je dat helemaal voor jezelf uitmaken.

GoPro Hero 9 Black

Stel jezelf vooral de vraag of je nood hebt aan 5K beeldmateriaal en of het scherm aan de voorzijde iets is wat jij nodig hebt en ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Gebruik je de GoPro puur om routes in beeld te brengen dan is zo’n extra scherm niet meteen noodzakelijk. Wil je er graag nog wat bij vertellen dan kan het wel weer van pas komen…

Ben je iemand die steeds op pad wil met het allerbeste dan kunnen we enkel maar zeggen; waar wacht je nog op? Upgraden die handel. De GoPro 9 is op alle vlakken uitgebreider, schiet 5k beelden, heeft een vlogscherm aan de voorzijde en een verbeterde hypersmooth en timewarp functie.

Zoveel kost een GoPro

De prijs is een factor waar iedereen logischerwijs wel naar kijkt bij het kopen van een product, zo ook bij een action cam. Tussen de drie types GoPro zit ook een aanzienlijk prijsverschil.

Een GoPro Hero 9 is de nieuwste versie van de serie, waardoor deze ook de duurste is. Ga je voor deze action cam betaal je een prijs van ongeveer 419 euro. Als we de prijs vergelijken met wat deze camera allemaal kan, kunnen we alleen maar de conclusie trekken dat de prijs erg realistisch is. 

Kies je voor een eerder model, de GoPro Hero 8, betaal je iets minder. Ga je voor dit model, betaal je namelijk een prijs van ongeveer 350 euro. Dit prijsverschil is te verklaren doordat het een ouder model is, en daardoor ook wat minder geavanceerde functies heeft en de laatste upgrades die de Hero 9 heeft dus niet heeft.

Kies je voor de GoPro Hero 7, dan betaal je het minst. Dat komt omdat dit het oudste model is. Voor deze action cam betaal je ongeveer 220 euro. Omdat de GoPro Hero serie ondertussen al aan nummer 9 zit en versie 10 in 2021 nog op de markt gaat komen is de Hero 7 ondertussen al wat moeilijker te verkrijgen.

Bij het kopen van een GoPro moet je dus ook tot op zekere hoogte rekening houden met het budget. Wanneer je in het bezit bent van een hoger budget, moet je de prijs jou niet tegen laten houden en gaan voor het beste. 

Welke GoPro past bij mij?

We hebben de GoPro Hero 9, 8 en 7 met elkaar vergeleken en je bent nu op de hoogte van de verschillen tussen deze erg goede GoPro action cams.

Dat gezegd hebbende is het tijd om een winnaar aan te wijzen. Dat blijkt echter lastiger dan gedacht. Iedere GoPro die behandeld is in dit artikel heeft namelijk zijn voordelen en het is afhankelijk van waar je naar op zoek bent bij een action cam.

Eerder in dit artikel kwam je al te weten of het nodig is je huidige GoPro te upgraden naar het nieuwste model. Maar welke GoPro moet je nu precies in huis halen wanneer het je allereerste model is?

Zoek je het beste van het beste en ben je bereid om hier ook voor te betalen? 

Dan is de GoPro Hero 9 de beste keuze voor jou. Met deze action cam krijg je de beschikking over de nieuwste en meest geavanceerde functies, waarmee ook de beste kwaliteit gegarandeerd is!

Heb je daarentegen wat minder over voor een action cam, en ben je bereid om het te doen met wat minder geavanceerde functies? Dan kun je het beste gaan voor de GoPro Hero 7. Hier heb je toch de beschikking over een aantal goede functies en goed kwaliteit video, tegen een lagere prijs.

Zoek je een middenweg? Dan is de GoPro Hero 8 dé action cam voor jou. Met deze camera heb je de beschikking over relatief geavanceerde functies en een hele goede kwaliteit camera, maar toch is hij ietsje minder dan zijn grote broer, de GoPro Hero 9.  

Ons advies: GoPro Hero 9 Black

Rekening houdend met de functies, eigenschappen en het gebruiksgemak kom je eigenlijk altijd bij de GoPro Hero 9 terecht. Je hebt dan meteen de nieuwste upgrades en het beste beeld.

Daarnaast heb je ook hetzelfde gebruiksgemak van de Hero 8 met de inklapbare plaatjes om de GoPro in een mount te plaatsen. Dit laatste is een absolute verbetering ten opzichte van de Hero 7.

Het lenskapje dat op de Hero 8 niet te vervangen was kan je bij de Hero 9 wel weer vervangen, net als bij de Hero 7 het geval was. Dit is echt een must als je de GoPro voornamelijk tijdens het mountainbiken gaat gebruiken.

De bescherming van de Hero 7, het gebruiksgemak van de Hero 8 in combinatie met de beste beelden en verbeterde functies en eigenschappen, dat is de GoPro Hero 9.

De GoPro Hero 9 Black koop je voordelig online bij volgende partners:

Koop nu jouw GoPro!

Wil jij prachtige beelden schieten tijdens jouw mountainbike ritten? Een GoPro is hiervoor perfect! Of je nu de Hero 7, 8 of 9 neemt, prachtige beelden zijn gegarandeerd, de uiteindelijke keuze zit hem veelal in de details en natuurlijk het prijskaartje. Heb je voor jouzelf de keuze al gemaakt? Wacht dan niet langer en haal nu jouw GoPro in huis!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”