De ultieme mountainbike gids

De beste helm om te mountainbiken

Hoe kies je de beste helm om te mountainbiken?

In 2003 werd het dragen van een helm in het wielrennen verplicht. Sindsdien is het dragen van een helm steeds meer ingeburgerd geraakt. Een helm is ook geen lomp, warm en onhandig ding meer.

De evolutie heeft ook niet stilgestaan en daarom draagt de dag van vandaag zeker 95% van de recreanten een helm tijdens het wielrennen of mountainbiken. Die koppige 5% die nog steeds weigert een helm te dragen hebben hopelijk een goede engelbewaarder.

Hoewel mensen vaak de helm willen kopen die ze het mooist vinden is het toch aan te raden verder te kijken dan schoonheid alleen. Ik wil zelf ook een helm die ik mooi vind, maar in de eerste plaats moet een helm mij optimaal beschermen moest ik toch eens op mijn hoofd terechtkomen.

Naast veiligheid heb je nog tal van opties waar je rekening mee kan houden in je uiteindelijke keuze.

Veiligheid primeert

We hebben allemaal maar één schedel en één stel hersenen dus die moeten we optimaal beschermen. Niemand is van plan te vallen of bij een valpartij betrokken te raken, maar je kan maar beter goed beschermd zijn moest je toch eens de pech hebben om het toch voor te hebben.

Een gewone fiets- of mountainbikehelm moet steeds voldoen aan strenge Europese kwaliteitseisen. Dus welke fietshelm je ook koopt, deze zal altijd de nodige bescherming bieden aan je hoofd.

Bespaar nooit op je eigen veiligheid!

Een gewone fietshelm is uitgerust met EPS of piepschuim, welke zeer goed werkt tegen een directe impact of schok. Omdat je tijdens het fietsen beweegt gaan ook je hersenen mee bewegen in je schedel. Bij een valpartij val je niet loodrecht naar beneden, maar eerder zijwaarts. Om dit soort schokken op te vangen zijn er tegenwoordig verschillende systemen op de markt:

MIPS

Of voluit Multi-Directional Impact Protection System. Dit is een extra laag die in de helm zit en die op het moment van impact (dus wanneer jouw hoofd de grond of een obstakel raakt) kan meedraaien met je hoofd.

Omdat je hoofd kan bewegen in je helm is de kans op hersenschade aanzienlijk minder. Het systeem kan ongeveer een 10 à 15 mm bewegen ten op zichte van de helm. Dit systeem werd trouwens ontwikkeld door een team hersenchirurgen.

Een helm met het MIPS systeem was vroeger een pak duurder dan een gewone helm, echter is dat prijsverschil de dag van vandaag aanzienlijk kleiner geworden.

WaveCel van Bontrager

Wavecel is een vergelijkbaar systeem zoals MIPS, maar het is enkel en exclusief beschikbaar bij de nieuwste Bontrager helmen. Wavecel werkt als een soort kreukelzone die de energie van de impact gaat absorberen alvorens deze je hoofd bereikt.

Tijdens een valpartij of impact gaat deze structuur buigen om de eerste krachten op te vangen. Daarna gaat de structuur verkreukelen, zoals bijvoorbeeld bij een autobumper. Als laatste gaat WaveCel de impact-energie van je hoofd weg verplaatsen. Hierdoor krijg je een effectievere bescherming van de hersenen en kan je de kans op hersenletsel aanzienlijk verkleinen.

Mountainbiken is een dure hobby, dat weet je ondertussen vast al wel. Je kan op alles besparen en toch nog plezier beleven, uiteindelijk draait het vooral om dat laatste.

Bespaar echter nooit op veiligheid, je hebt maar één stel hersenen. Bescherm deze optimaal want als ze éénmaal beschadigd zijn ben je klaar met fietsen. Wanneer je aan een nieuwe helm toe bent, kijk dan zeker eens naar deze twee systemen.

Juiste maat kiezen

Belangrijk bij een helm is dat deze goed aansluit op je hoofd. Welke maat je precies moet hebben kan je makkelijk zelf bepalen door de omtrek van je hoofd te meten. Kijk daarna in de maattabel van de helm die je wil hebben om te zien welke maat bij je hoofdomtrek past.

De meeste helmen zijn tegenwoordig voorzien van een draaiknop waarmee je de helm vaster en losser kan zetten. Wat vooral handig is bij dit soort systeem is dat je zelfs tijdens het fietsen je helm makkelijk en met één hand kan bijstellen. Wil je de helm bijvoorbeeld tijdens een beklimming even wat losser dan is dat zo bijgeregeld.

Wanneer is je helm goed afgesteld?

Om te zien of je helm goed afgesteld is moet je met 3 parameters rekening houden:

 • Niet te los en niet te strak

De helm mag al zeker niet te los op je hoofd zitten. Hij mag immers niet zomaar van je hoofd vallen of verplaatsen. Hierdoor zou de helm je minder beschermen bij een valpartij. De helm mag ook niet te strak zitten. Dat is geen aangenaam gevoel en mogelijk krijg je hierdoor hoofdpijn. Je merkt al snel wanneer je helm te strak aangespannen is.

Om te testen of de helm goed zit mag deze niet van je hoofd vallen of te ver bewegen wanneer je je hoofd voorover buigt. Test dit zeker alvorens je gaat fietsen. Ben je niet helemaal tevreden dan kan je tijdens het fietsen nog verder finetunen, mits je een handige draaiknop hebt aan de achterkant.

 • Kinband afstellen

Het riempje of bandje waarmee je de helm vastmaakt onder je kin moet je ook goed afstellen. Het is de bedoeling dat dit bandje niet over je kin kan geschoven worden. Zorg ook hier weer dat deze niet te strak tegen je kin zit want ook dit is weer niet echt aangenaam fietsen.

 • Riempjes afstellen

De riempjes aan de zijkant kan je ook langer of korter afstellen. De riempjes vormen aan beide kanten een driehoekje, waarbij het driehoekje net onder je oorlel moet zitten zonder dat de riempjes over je oor lopen. Op die manier zijn deze juist afgesteld.

Mountainbike- of racehelm

Er is wel degelijk verschil tussen een mtb- en racefietshelm.Bij een racehelm is de aerodynamica van groter belang dan bij het mountainbiken. Een mtb-helm loopt veelal ook verder door naar achter, wat zorgt voor extra bescherming van het achterhoofd.

Een mountainbike helm heeft vooraan ook een soort klep of vizier welke je bij racehelmen niet hebt. Dit klepje houdt de zon uit je ogen en zorgt ervoor dat modder en takken niet direct in je aangezicht en ogen komen. Om je ogen te beschermen tegen modder kan je ook nog een bril opzetten.

Veel recreanten combineren mountainbiken met wegfietsen. Moet je dan persé twee verschillende helmen kopen? Neen. Het vizier bij veel mountainbike helmen kan je er af halen. Je hebt dan niet de meest aerodynamische helm om te fietsen op de weg maar je bent wel goed beschermt. Het is een keuze die je uiteraard zelf moet maken.

Downhill en Enduro

Hou je van de extremere takken in het mountainbiken dan kies je beter voor een full face helm. Dit soort helmen kan je vergelijken met de helmen die in de motorsport gedragen worden.

Ventilatie

Vroeger werd er nog al eens afgezien van het dragen van een helm omdat het deze bij hitte veel te warm aanvoelde op je hoofd. Daarom zijn hedendaagse helmen uitgerust met veel ventilatie openingen waardoor je hoofd niet oververhit raakt. Kies dan ook altijd een helm met voldoende ventilatie. Gebruik je de helm ook in de koudere periodes van het jaar dan kan je onder je helm een helmmuts of bandana dragen.

Extra opties

Voor je naar de kleur en stijl gaat kijken wil je misschien ook nog wat extra opties zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om een camera op je helm te monteren.

Keuze van de kleur

Als je met bovenstaande parameters rekening gehouden hebt, is de keuze waarschijnlijk al iets beperkter. Mogelijk zit de helm die je op het eerste zicht het mooist vond er niet meer tussen. Maar denk er dan aan dat je je helm tijdens het fietsen niet ziet.

Hij hoeft dus niet mooi te zijn, tenzij je het belangrijk vindt dat andere mensen je helm mooi vinden… Je wou misschien een blitse kleur maar nu heb je enkel zwart als keuze. Laat het niet aan je hart komen en onthoud dat je de beste keuze gemaakt hebt qua veiligheid.

Wanneer moet je je helm vervangen

Afhankelijk van het gebruikte materiaal van je helm heeft deze een bepaalde levensduur. Algemeen zal dit rond de 3 à 5 jaar bedragen.

Omdat de helm blootgesteld wordt aan UV-straling, regen, koude en andere weersomstandigheden gaat het materiaal in je helm aangetast worden. Houd je dan ook steeds aan de voorgeschreven levensduur.

Ongeacht de levensduur moet je je helm onmiddellijk vervangen als je ermee op je hoofd gevallen bent of in aanraking gekomen bent met bijvoorbeeld een boom.

Het materiaal, ook al zie je het soms niet, gaat na een impact beschadigd zijn en de volgende keer minder absorberend zijn. Na een valpartij waarbij je helm geraakt is dien je dus steeds je een nieuwe helm te kopen.

Welk merk van helm kopen?

Net zoals bij de keuze van een mountainbike, schoenen of kledij heb je keuze uit verschillende merken. Het ene merk is al wat budgetvriendelijker dan het andere. Let wel op dat je voor prijs EN kwaliteit kiest en niet enkel naar de prijs kijkt.

Hieronder een overzicht van enkele bekende merken en hun assortiment MTB-helmen:

BBB

Dit merk is bekend door zijn goede prijs kwaliteit verhouding.

BBB Dune

 • MIPS-systeem
 • Bevestiging voor camera
 • 14 ventilatiegaten
 • Kleuren: zwart / neon-geel / wit

BBB Ore

BBB Ore mtb helm
 • Antibacteriële pads
 • 12 ventilatiegaten
 • Optimale luchtstroom door de ventilatiegaten achteraan)
 • Kleuren: neon-geel / grijs-oranje / rood / zwart

BBB Nanga

BBB Nanga mtb helm
 • Wasbare antibacteriële pads
 • Bevestiging voor camera
 • 15 ventilatiegaten
 • Kleuren: grijs-rood / groen-geel / olijf-groen / grijs-wit

Lazer

Bij Lazer hebben ze bijna 100 jaar ervaring in het maken van helmen. Ht is een oer-Belgisch bedrijf dat hun producten in meer dan 50 landen verkoopt. Ze zijn toonaangevend op gebied van innovatie, design, veiligheid en technologie.

Lazer Cameleon

Lazor cameleon mtb helm
 • MIPS
 • 13 ventilatiegaten
 • Mogelijkheid om een licht aan de achterkant te bevestigen
 • Kleuren: zwart-rood / donkerblauw / wit / zwart-grijs

Lazer Impala

Lazer Impala mips mtb helm
 • MIPS
 • 22 ventilatiegaten
 • Bevestiging voor camera
 • Kleuren: rood / wit / zwart / blauw / camo- groen

Lazer Revolution

Lazer Revolution mtb helm
 • MIPS
 • 23 ventilatiegaten
 • Afneembare oorstukken
 • Optionele kinbeugel (niet inbegrepen)

Giro

Giro staat bekend om zijn oerdegelijke en betaalbare helmen, waarmee ook de profrenners rijden.

Giro Montaro

Giro Montaro mtb helm
 • MIPS
 • 16 ventilatiegaten
 • Geïntegreerde camerabevestiging
 • Brilintegratie met gripriempjes
 • Roll-cage versteviging
 • Anti-microbiële voering
 • Kleuren: oranje/ zwart / citron – true spruce / matte chalk

Val je bij deze helm tussen twee maten in dan wordt er aangeraden een maatje groter te nemen. Via Roc Loc Air fit passysteem maak je de helm perfect op maat van je hoofd zodat hij goed staat en optimale bescherming biedt.

Bekijk hier het volledige assortiment Giro Mtb Helmen met MIPS >>

Heb jij al een helm één van bovenstaande helmen met MIPS of wil je er één kopen? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

.
Mountainbike marathon plan

Bigger, Better & Epic

Het Marathon Plan

Verander je ritten van 40km in epische avonturen van 100+km.

Geen opofferingen, geen saai trainingsschema en geen tijdsdruk!

1 plan, 11 stappen, 1 episch doel.
 Voor iedereen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De ultieme mountainbike gids

Mijn favoriete producten

Nieuwste artikels

Partners

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”