Northwave Celsius XC Arctic GTX review 2022; wij hebben deze getest!

Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen review

Naast een hele mond vol zijn de Northwave Celsius XC Arctic GTX ook erg stoere en mooie mtb schoenen die je voeten op de koudere dagen van het jaar lekker warm houden. Voor de recreatieve mountainbiker in België en Nederland zijn dit, samen met de Celsius XC GTX, misschien wel de go-to schoenen voor de wintermaanden, mits je natuurlijk met klikpedalen fietst.

Ik was zelf toe aan een nieuw paar mtb winterschoenen. Het oude model van de Celsius XC GTX mocht plaatsruimen voor de Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen. Ondertussen heb ik deze schoenen al uitvoerig kunnen testen. Waarom ik precies deze schoenen gekozen heb en wat ik er van vind ontdek je in deze review.

Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen

Northwave; Ride Your Way

Northwave, zoals we het nu kennen, is een Italiaans bedrijf dat fiets- en snowboardproducten en accessoires produceert. Echter startte dit bedrijf begin jaren 80 als een schoenenfabrikant onder de naam Piva. Eind jaren 80 begonnen ze ook met de ontwikkeling van Snowboards. Na grondig onderzoek brachten ze ook hun eigen merk op de markt. Vanaf 1993 begonnen ze ook met het ontwikkelen van fietsschoenen.

De bergen zitten bij Northwave in het bloed. Het hoofdkwartier is dan ook gevestigd aan de voet van de bergen dichtbij Montebelluna. Hun producten ontwikkelen en testen ze helemaal zelf. Bij Northwave staat hoge kwaliteit in combinatie met duurzaamheid en de beste prijs kwaliteit verhouding met stip op nummer één.

Daarnaast willen ze de nieuwste technologieën niet alleen gebruiken maar ook volledig begrijpen om er zo het uiterste uit te kunnen halen. Ook zetten ze vol in op innovatie en zorgen ze op die manier niet alleen voor steengoede producten maar willen ze ook de performance van hun atleten en andere gebruikers continu verbeteren.

“Ride Your Way” vat de visie van Northway perfect samen. Zowel bij het snowboarden, fietsen als mountainbiken is het rijden en het kiezen van je eigen paden, trails, jumps en tricks het belangrijkste wat er is. En dat begrijpen ze bij Northwave maar al te goed.

Waarom Northwave mtb schoenen?

Er zijn natuurlijk nog andere producenten van mtb schoenen die zeker en vast ook een aanbod hebben dat zijn mannetje kan staan op alle soorten trails. Echter wanneer het over mtb winterschoenen gaat kom je al gauw terecht bij Northwave. Bij Northwave kan je, in tegenstelling tot bij andere merken, immers uit meer dan één of twee paar mtb schoenen kiezen.

Zelf draag ik al jarenlang Northwave schoenen tijdens het mountainbiken, zowel in de winter als in de zomer. Ben ik dan niet een beetje bevooroordeeld? Misschien wel. Echter zou ik niet bij hetzelfde merk blijven moesten de schoenen niet goed zijn of me niet bevallen.

In mijn beginjaren als mountainbiker koos ik ervoor om in de winter een setje overschoenen te gebruiken in plaats van een echte mtb winterschoen. Uitendelijk hakte ik de knoop toch door omdat ik de natte voeten en het gedoe met overschoenen meer dan beu was.

Een beslissing die ik véél eerder, en misschien al vanaf het prille begin, had moeten nemen. Rijd je zelf nog met overschoenen dan begrijp je mijn frustratie met die dingen vast wel. Een echte winter mtb winterschoen is toch even wat anders.

Omdat ik tevreden was van mijn Northwave zomerschoenen koos ik dan ook voor een setje Northwave Celsius winterschoenen. Het oude model van de Northwave Celsius XC GTX heeft zijn werk ondertussen gedaan en mag op pensioen. Als nieuwe mtb schoenen koos ik voor de iets warmere Northwave Celsius XC Arctic GTX. Eén van de redenen hiervoor is dat ik snel last heb van koude voeten tijdens het mountainbiken wanneer de ritten van langere duur zijn.

Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen

Wat me nog over de streep getrokken heeft om voor deze Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen te kiezen kom je verderop te weten.

Northwave Celsius XC Arctic GTX specificaties en eigenschappen

De Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen zijn speciaal ontworpen voor koude omstandigheden. Natuurlijk valt het in België en Nederland nogal mee met de temperaturen in de winter. Toch kan het handig zijn om voor iets warmere mtb schoenen te kiezen, zeker wanneer je net als mij snel last krijgt van koude voeten. Naast het feit dat ik een erg tevreden Northwave gebruiker ben was dat laatste ook een reden om voor de Arctic versie te gaan.

Natuurlijk hebben deze Northwave Celsius mtb schoenen nog andere troeven…

Met carbon verstevigde zool

De zool van deze Northwave Celsius XC Arctic GTX schoenen is met carbon verstevigd en heeft een stijfheid index van 8.0. Daarnaast is deze zool voorzien van rubber die mede zorgt voor de grip op elk soort terrein.

De gemiddelde stijfheid van deze mtb schoen zorgt ervoor dat deze ook nog erg comfortabel zit. Een stijfheid index van 8.0 is de gulden middenweg tussen comfort en performance.

Northwave Celsius XC Arctic GTX zool

Geen irritante drukpunten

De bovenzijde van deze Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen heeft een overlappende constructie. Dit voorkomt dat er drukpunten ontstaan en zorgt er eveneens voor dat er geen energie en trapkracht verloren gaat. Daarnaast is deze bovenzijde verstevigd met TPU en daardoor volledig beschermd.

SLW2 X-dial draaisluiting

Deze Northwave mtb schoenen zijn uitgerust met één SLW2 draaisluiting. Met deze draaisluiting kan je de schoenen erg nauwkeurig afstellen. De SLW2 draaisluiting is ook de enige die je stap voor stap kan bijstellen. Hierdoor kan je tot op de millimeter nauwkeurig de schoenen vaster en losser zetten. Met één klik krijg je de schoenen ook meteen weer los.

Daarnaast kan je tijdens het fietsen de mtb schoenen makkelijk bijstellen moest dat nodig zijn. Door aan de draaiknop te draaien kan de schoen vaster doen aansluiten. Door op de knop op de draaisluiting te drukken kan je de schoenen stap voor stap losser zetten tot je de ideale instelling voor jou gevonden hebt.

Northwave Celsius XC Arctic GTX SLW2 X-dial

Easyfit Climaflex collar

Oftewel de sok waar je je voet moet instoppen om de schoenen aan te trekken. Al klinkt Easyfit Climaflex collar natuurlijk net wat mooier. Deze “sok” is extreem flexibel dankzij het Rattler Gore-Tex membraan en ook nog eens lekker warm door het thermische neopreen materiaal.

Anatomische en verstevigde hiel

De anatomisch ontworpen hiel van deze Northwave Celsius XC Arctic GTX schoenen zorgt ervoor dat je hiel stevog in positie blijft tijdens het trappen. Daarnaast is de hiel ook voorzien van de nodige thermische bescherming waardoor koude wind en omstandigheden geen kans maken.

Arctic 4layer insole

De binnenzool uit 4 lagen beschermd de voeten tegen de ergste koude. Deze zool is opgebouwd uit Eva + Aluminium wat bekend staat voor zijn uitstekende thermische en isolerende eigenschappen.

Reflecterende eigenschappen

Ook als mountainbiker moet je al eens een stukje over de weg fietsen. Al. is het maar om van het ene bos in het andere te geraken. Om die reden zijn de Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen voorzien van de nodige reflecterende delen rondom de volledige schoen. Deze reflecterende delen zorgen voor extra zichtbaarheid en veiligheid in gure, duistere en donkere omstandigheden.

Northwave Celsius XC Arctic GTX in 3 verschillende kleuren

Het allerlaatste om rekening mee te houden is natuurlijk de kleur van jouw mtb schoenen. Je favoriete kleurtje zit er misschien niet bij, maar toch heb je bij de Northwave Celsius XC Arctic GTX schoenen keuze uit 3 verschillende kleuren en motieven: zwart, grijs en geel. Ik koos de grijze uitvoering.

Northwave Celsius XC Arctic GTX grijs

Unisex model in kleine en grote maten

De Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen zijn unisex en kunnen dus zowel door dames als heren gedragen worden. Je kan ze kopen van maatje 37 tot en met maat 49.

Northwave is Italiaans en vaak hoor je dan dat Italiaanse maten wat kleiner vallen. Echter is dat bij Northwave niet het geval, althans is dat mijn ervaring. Deze mtb schoenen kan je (in de meeste gevallen) dus in je reguliere maatje kopen.

Warm, waterproof en ademend

Hoewel deze Northwave mtb schoenen voornamelijk voor de koudere dagen bestemd zijn hebben ze ook het nodige ademend vermogen. Op die manier blijven je voeten altijd warm en kan het zweet ook vlot afgevoerd worden. Ook in natte omstandigheden staan de Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen hun mannetje. De schoenen zijn volledig waterproof en wanneer je je fietsbroek over de sok heen trekt kan er op geen enkele manier water in de schoenen terechtkomen.

Deze Arctic versie van de Northwave Celsius mtb schoenen zijn geschikt voor koude, regenachtige en winderige omstandigheden en houden je voeten ten allen tijde warm en droog.

Northwave Celsius XC Arctic GTX test en review

Mooie eigenschappen en specificaties. Natuurlijk is dat allemaal erg mooi in theorie, maar hoe zit dat precies in de praktijk. Dit laatste is natuurlijk de reden waarom je op deze review terecht gekomen bent. Ik heb de Northwave Celsius XC Arctic GTX ondertussen uitvoerig kunnen testen. Wat ik ervan vond vertellen ik je graag. Op die manier kan je voor jezelf uitmaken of deze Northwave mtb schoenen misschien ook wat voor jou zijn.

Eerste indruk van de Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen

Ik bestelde de Northwave Celsius XC Artic GTX schoenen gewoon online. De schoenen eerst een keertje passen was niet nodig daar ik al ervaring had met de winterschoenen van Northwave. Enkel de kleur was een beetje afwachten hoe deze in werkelijkheid zou zijn. Ik koos voor de grijze versie met lichtbruine zool zodat er toch nog een beetje kleur, in vergelijking met de zwarte versie, zichtbaar was.

Mijn eerste indruk was natuurlijk niet echt verrassend omdat ik de schoenen al kende. Deze Northwave mtb schoenen zien er niet alleen stevig uit, maar dat zijn ze ook. Wanneer je de schoenen vastneemt merk je meteen dat je de nodige kwaliteit in handen hebt. Ook de kleur beviel me beter dan ik verwacht had. Natuurlijk verschillen smaken en kan de zwarte of gele versie je mogelijk beter bevallen.

Northwave Celsius XC Arctic GTX grijs

Pasvorm en gevoel

Mijn normale schoenmaat is 46 en daarom kocht ik ook maatje 46 van deze Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen. Wat me wel opviel is dat deze versie 3 mm korter is dan mijn vorige paartje Northwave Celsius schoenen. Echter was dit voor mijn voeten geen enkel probleem daar ik nog voldoende speling heb aan de voorzijde.

De schoenen hebben een soort sok waarin je je voet moet steken om de schoenen aan te trekken. Voor ik de schoenen kocht heb ik enkele reviews gelezen waarin dit voor sommige mensen wat moeilijker bleek te zijn. Dankzij de flexibiliteit van deze sok en de twee stevige lussen heb ik daar echter helemaal niets van gemerkt. De schoenen aantrekken ging elke keer erg vlot en makkelijk.

Wat me meteen opviel was dat de schoenen echt wel lekker warm aanvoelen wanneer je ze aan hebt. Ook het algemene gevoel was prima en de schoenen voelen erg stevig en robuust aan zonder oncomfortabel te zijn. Ik hoopte dus van harte dat dit ook het gevoel zou zijn op de mountainbike en op de trails.

Na de obligatoirse fotoshoot, om deze review van het nodige beeldmateriaal te voorzien, en het monteren van de schoenplaatjes kon ik de Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen eindelijk gaan testen.

Northwave Celsius XC Arctic GTX getest

Het extreme winterse weer was tijdens de eerste testritten (nog) niet van de partij. Toch was het fris genoeg om met deze mtb schoenen op pad te gaan. Met een aanloop over de weg kon ik wat wennen aan de nieuwe mtb schoenen om ze daarna op leuke en kronkelende singletracks helemaal los te laten.

Wanneer je de schoenplaatjes zelf monteert kan het zijn dat je toch nog een beetje moet finetunen om ze helmaal goed afgesteld te krijgen. Dit was me eigenlijk vrij goed gelukt waardoor ik van ongemakken gespaard bleef gedurende de testritten.

Deze Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen zijn lekker warm, zonder te warm te zijn. Van koude voeten was geen sprake al zaten de iets hogere temperaturen daar zeker ook voor iets tussen. In vergelijking met mijn vorig paartje Northwave winterschoenen voelde deze Arctic versie algemeen wel warmer aan. Dit was voor mij zeker een pluspunt omdat ik snel last heb van koude voeten.

Ondertusse heb ik de mtb schoenen ook bij lagere en koudere temperaturen kunnen testen. Ook bij temperaturen rond 5°C bleven mijn voeten warm gedurende de rit. Bij een andere rit met onderweg wat regen voelden mijn voeten na verloop van tijd iets minder warm aan, maar zeker niet koud!

Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen

Omdat ik mijn lange fietsbroek over de sok heen getrokken had kon er geen water, vuil, modder, zand of extra koude de schoenen binnendringen. De erg flexibele sok in combinatie met een flexibele broek zorgt voor een perfecte aansluiting.

Ook het sluiten van de schoenen gaat erg makkelijk dankzij de SLW2 X-dial. Dit is een erg handig systeem dat op alle betere Northwave mtb schoenen terug te vinden is. Deze schoenen hebben 1 draaisluiting. Omdat de schoen voorzien is van een afgesloten sok is deze enkele sluiting meer dan voldoende om de schoen perfect op maat te doen aansluiten.

Het vernuftige systeem laat je toe ook tijdens het fietsen snelle aanpassingen te doen moest de schoen toch te strak of te los zitten. Eénmaal de schoen goed afgesteld is blijft deze ook in de afgestelde positie staan en komt deze niet meer los.

Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen

Moest de sluiting of de kabel ooit een keertje stukgaan kan je deze ook makkelijk zelf vervangen. Dit heb ik echter in al de tijd dat ik Northwave schoenen gebruik nog nooit meegemaakt. Natuurlijk kan pech of een valpartij daar anders over beslissen.

Het aandraaien en bijstellen van de schoen gaat erg vlot. Het losmaken blijkt iets gecompliceerder. Met één klik kan je de schoen wel weer losmaken al moet je daarna wel even met de hand helpen om de “veter” en de overlapping wat losser te doen. Natuurlijk is dit niet echt een issue maar het is handig om te weten dat één klik niet betekend dat de schoenen meteen van je voeten vallen.

Het gevoel op de mountainbike is misschien wel het belangrijkste om te weten. Daarover kan ik echter kort zijn. De Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen voelden zelfs na enkele uurtjes nog steeds erg comfortabel aan. Daarnaast waren mijn voeten nog steeds droog, warm en was er dankzij de aansluitende sok en fietsbroek geen vuiltje in de schoen te bespeuren.

Hoewel de schoenen best uit de kluiten gewassen zijn, voelen ze zo helemaal niet aan. Ze voelden zelfs erg licht aan. Ook naast de fietsen en tijdens het stappen voel je dat je kwaliteit om je voeten hebt zitten.

Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen

Hoewel ik de ergste blubber en modder weliswaar vermeden had, waren de mtb schoenen toch niet helemaal proper meer bij thuiskomst. Met een vochtige doek veegde ik de schoenen in een handomdraai weer helemaal schoon. De onderkant is natuurlijk weer wat anders.

Het is onvermijdelijk dat er tussen het schoenplaatje en de schoen en bij de studs aan de voorkant wel wat vuil aanwezig blijft. De studs hebben trouwens een opvallende blauwe kleur die ik best wel bij de schoenen vind passen.

Northwave Celsius XC Arctic GTX review

De test was voor mij zeker en vast geslaagd en zo kunnen de Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen weer enkele jaren dienst doen. Omdat ik al bekend was met het merk en de schoenen is de review misschien wat bevooroordeeld, maar wanneer een product echt goed is mag het gezegd worden, toch?

Natuurlijk zijn er ook wat mindere puntjes aan deze schoenen. Zelfs als “Northwave fanboy” durf ik natuurlijk ook de mindere puntjes van deze schoenen toe te lichten. Zo is de review helemaal compleet en ook nog eens 100% eerlijk.

Wat vond ik minder goed aan de Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen?

Naast de goede eigenschappen en specificaties, waar weinig slecht over te zeggen valt, is het voornamelijk de prijs van deze mtb schoenen die als minpuntje gezien kan worden. De Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen zijn niet goedkoop. Met een beetje meeval heb ik ze onder de €200 kunnen kopen.

Een ander minpuntje is toch wel de sok. Hoewel de schoenen erg vlot aan te trekken zijn en de sok door zijn flexibiliteit erg goed aansluit zou er toch vuil en nattigheid de schoenen kunnen binnendringen. Een oplossing hiervoor is je fietsbroek over de sok heen te trekken. Maar dan moet dat met jouw fietsbroek natuurlijk wel mogelijk zijn.

Hou hier dus zeker rekening mee wanneer je deze mtb schoenen ook in extreme, natte en modderige omstandigheden wenst te gebruiken. Bij mij was dat geen enkel probleem dus ook geen issue…

Heb je nog gen schoenen gehad met een draaisluiting dan zal je na het gebruik van deze SLW2 X-dial niets anders meer willen. Het is vele malen beter dan een klittenbandsluiting. Echter kan het in het begin wel even wennen zijn om de juiste afstelling te bekomen. Een minpuntje is het zeker niet want de schoenen kan je echt minutieus afstellen zodat ze op elk type voet haast perfect aansluiten.

Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen

Conclusie

De Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen zijn voor mij, als recreatieve mountainbiker, een schot in de roos. Dankzij deze schoenen kan ik ook bij lagere temperaturen genieten van warme voeten. Hoewel ik de ergste koude en extreme omstandigheden vermijd zijn deze schoenen voor mij toch een must have naast mijn zomerschoenen.

De prijs is misschien een minpuntje maar de kwaliteit die je ervoor in de plaats krijgt maakt het prijskaartje in mijn ogen wel weer goed. De draaisluiting, flexibele sok en de pasvorm maken dit erg gebruiksvriendelijke mtb schoenen. De met carbon verstevigde rubberen zool zorgt voor de beste grip en krachtoverbrenging zonder ooit oncomfortabel te worden. De binnenzool uit 4 lagen isoleert en ademt zodat je voeten in alle omstandigheden warm en droog blijven.

Ik kan niets anders dan deze Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen aanraden aan iedereen die graag warme voeten heeft tijdens het fietsen. Ook voor mountainbikers die, net als mij, de ergste omstandigheden en koude mijden maar toch snel last hebben van koude voeten zijn deze Northwave winterschoenen zeker en vast het bekijken waard.

Northwave Celsius XC Arctic GTX kopen?

Ben je net als mij overtuigd van de kwaliteit van de Northwave Celsius XC Arctic GTX mtb schoenen dan wil je deze zeker in huis halen. Hoewel de pasvorm van deze mtb schoenen normaal is wil je deze schoenen misschien toch liever eerst een keertje passen. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Daarnaast kan je deze mtb schoenen ook gewoon online bestellen.

De prijs van deze schoenen kan soms erg verschillen. Check en vergelijk zeker de prijzen bij onderstaande shops. Zo deed ik het ook waardoor ik de schoenen aan een zacht prijsje in huis kon halen…

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

Northwave Celsius XC Arctic GTX

Warm, waterproof, ademend en betrouwbaar in alle omstandigheden

Northwave Celsius XC
Arctic GTX

Warm, waterproof, ademend en betrouwbaar in alle omstandigheden