Beste platformpedalen mountainbike top 5 | Voor jou op een rijtje

Beste platformpedalen mountainbike

Mountainbiken met vrienden of familie en heerlijk genieten van de natuur is iedere keer weer waar je het voor doet. Maar dan wel met de juiste tools. Comfort is belangrijk en dat betekent dat je een eigen stijl moet aanwennen.

De ene mountainbiker gaat namelijk direct fanatiek van start en kiest voor klikpedalen, terwijl de ander toch liever voor de platformpedalen kiest.

Vaak gaat de keuze naar de tweede uit voor beginners. Platformpedalen worden ook wel flat pedals genoemd en zijn perfect om mee te starten. Wat het precies is en hoe je de juiste kiest? Dat laten we je in dit artikel zien! 

IMAGE PRODUCT DETAILS
De beste overall
Nukeproof Horizon Pro
Nukeproof-Horizon-Pro-2
Voordelen
  • Verstelbare pinnen
  • Verschillende kleuren te verkrijgen
  • In samenwerking met Sam Hill
  • Extreem goede grip
  • 100mm x 110mm
Beste budget platformpedaal
Race Face Chester
Race-Face-Chester
Voordelen
  • Lichte en duurzame pedaal
  • 8 zeskantige pinnen per pedaal
  • Verschillende flashy keuren te verkrijgen
  • Scherpe prijs
  • 110mm x 101mm

Wat zijn platformpedalen?

Platformpedalen voor een mountainbike zijn niet standaard, maar komen wel vaak voor. De zogenoemde flat pedals zijn namelijk ongeveer dezelfde pedalen als op een normale fiets, maar toch ook weer niet helemaal.

Platformpedalen voor je mountainbike kun je gebruiken wanneer jouw voorkeur niet uitgaat naar klikpedalen of wanneer je problemen hebt met jouw knie. Knieklachten komen namelijk veel voor bij mountainbiken en voor deze mensen is het gebruik van platformpedalen over het algemeen dus beter.

Je zit namelijk niet vast aan het pedaal, waardoor je knie de vrije ruimte heeft om te bewegen. Ben je al professioneel bezig en is stevigheid juist wat je zoekt? Dan zijn de klikpedalen voor jou geschikt.

Starten met platformpedalen en de voordelen ervan

Bij een aankoop is het belangrijk te weten wat je precies zoekt, of je om je goed te laten helpen door een verkoper. Om je op weg te helpen naar de juiste keus, zullen we hieronder de voordelen noemen van platformpedalen voor een mountainbike. 

Sneller een voetje aan de grond

Het eerste grote voordeel van platformpedalen is dat jij je voet sneller aan de grond hebt ten opzichte van wanneer je ingeklikt zit. Dit kan goed van pas komen tijdens het mountainbiken en hiermee scoren platformpedalen zeker beter op veiligheid dan andere soorten pedalen. Wanneer je veel langeafstandsritten maakt is het natuurlijk niet nodig om vaak af te stappen, dus dan zijn juist de klikpedalen voor jou geschikt. 

Meer bewegingsvrijheid met platformpedalen

Een ander groot voordeel van platformpedalen dat het waard is om te benoemen, is de bewegingsvrijheid die het je kan bieden. Als je bij het mountainbiken bijvoorbeeld op zoek bent naar een betere balans, is het eenvoudig om je voeten iets te verschuiven. Zeker op het begin, wanneer je nog het gevoel moet krijgen met mountainbiken, is dit een fijne opstart! 

Vaak geven mountainbikers ook aan dat zij de voorkeur geven aan flat pedals om bovenstaande redenen. Er wordt dan gezegd dat zij het fijn vinden dat ze minder na te hoeven denken en zo meer bezig kunnen zijn met het parcours dat ze rijden. Dit in tegenstelling tot klikpedalen. 

Groter raakoppervlak

Niet alleen voor ervaren mountainbikers, maar ook voor beginners zijn platformpedalen een goede optie. Je hebt namelijk meer oppervlak en je staat wat stabieler. Voor onervaren mountainbikers is het dus verstandig om gebruik te maken van dit soort pedalen. 

Wanneer zijn platformpedalen niet voor jou geschikt?

Het is altijd goed om ook te kijken naar de nadelen van platformpedalen. Alleen dan kun je een juiste keus maken voor de aankoop. Hieronder noemen we daarom een aantal scenario’s waarbij ze niet jouw ideale product zijn.  

Sneller van het pedaal schieten

Verreweg het grootste nadeel is dat je bij platformpedalen je voet los zit in plaats van vast. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller de kans hebt om van het pedaal te schieten. Dit hoeft geen onoverkomelijk nadeel te zijn, maar het is wel goed om rekening mee te houden. Zeker wanneer het regent en het oppervlak nat wordt ga je dit snel ervaren. Ben je iemand die met weer en wind naar buiten gaat? Dan zijn klikpedalen meer voor jou geschikt. 

Platformpedalen kopen; waar moet je op letten?

Maatvoering en vorm

Het eerste waar je goed op moet letten is de maat en de vorm van de pedalen. Deze factor is van belang, omdat het per persoon kan verschillen. Iedereen kan namelijk andere voorkeuren hebben, waardoor het goed is om op de hoogte te zijn van de maat en de vorm.

Gewicht van de platformpedalen

Ook het gewicht van de platformpedalen is van belang om even naar te kijken voordat je ze koopt. De één vindt zwaardere pedalen namelijk fijner, terwijl een ander weer de voorkeur geeft aan wat lichtere pedalen. Ben je nog niks gewend? Ga dan voor een middenmaat om eerst te wennen. 

Lengte van de pinnen

Vervolgens is het ook verstandig om te kijken naar de pinnen. Deze kunnen namelijk in eigenschappen van elkaar verschillen. Zo kunnen pinnen lang, kort en aanpasbaar zijn. Check goed wat bij jouw mountainbike hoort. Je kunt altijd de verkoper nog even vragen om advies. 

Materiaal van de pedalen

Bovenstaande factoren zijn vooral afhankelijk van jouw eigen stijl van rijden. Een factor die dat in mindere mate is, is het materiaal. Zo heb je vaak de keuze tussen metalen of plastic pedalen. Metalen pedalen zijn vaak wat steviger en zwaarder, terwijl je voor plastic pedalen vaak wat minder betaalt. 

Flat pedal mountainbike schoenen

Tenslotte is het nog goed om te weten dat je het beste speciale flat pedal mountainbike schoenen kunt gebruiken in combinatie met de flat pedalen. 

De beste platformpedalen

Dan is het nu tijd om te gaan kijken naar de beste mountainbike platformpedalen. Dit zal worden gedaan in de vorm van een top 5. We beginnen met de nummer vijf en gaan dan omhoog totdat we uitkomen bij de beste pedalen. Mocht je wat minder te besteden hebben, dan vind je later in dit artikel ook een top 5 budget platformpedalen. 

5. Race Face Atlas

Race Face Atlas

De nummer vijf op de lijst is al van erg goede kwaliteit. De platformpedalen zijn sterk en dun. Daarnaast zijn ze ook licht in gewicht. Ze zijn gemaakt van staal wat de stevigheid nogmaals onderstreept. Deze pedalen zijn ideaal voor optimaal mountainbiken.

De race Face Atlas platformpedalen kan je in 5 verschillende kleuren kopen waardoor deze haast met elke mountainbike kan matchen.

De Hex Traction pinnen, waarvan er op elk pedaal 10 te vinden zijn zorgen voor extra grip en stabiliteit. Dankzij de afgedichte lagers blijven deze in de ergste omstandigheden vrij van vuil, water en modder.

4. DMR Vault V2

DMR Vault V2

Ook deze pedalen zijn uitermate geschikt voor mountainbikers, zowel voor beginners als gevorderden. De pedalen zijn iets zwaarder dan de nummer 5 van de lijst. Toch zijn ze alsnog vrij licht en zijn ze erg duurzaam. Deze flat pedals zijn altijd een goede en betrouwbare keuze.

Afhankelijk van de grip die je nodig hebt kan je de 11 FlipPin pennen laag of hoog afgesteld worden. Deze platformpedalen zijn beschikbaar in 7 verschillende kleuren, welke is jouw favoriet?

3. Hope F20

Hope F20

De nummer drie op de lijst. Ook deze pedalen hebben zeker hun plekje verdiend. Deze flat pedals zijn namelijk extra sterk en hebben een hoge duurzaamheid. Deze stalen pedalen hebben een breed oppervlak dat beschikt over veel grip, héél veel grip op elk soort terrein.

De lagers in dit pedaal draaien soepel. Daarnaast heb je de keuze uit meerdere kleuren, zodat je kunt kiezen uit pedalen die het beste bij jouw mountainbike passen. 

2. Crank Brothers Stamp 7

Crank Brothers Stamp 7

De Crank Brothers Stamp mountainbike pedalen staan garant voor stevigheid. De pedalen zijn ontwikkeld met het oog op een optimale schoen naar pedaalverbinding. De pedalen beschikken over 10 verstelbare pinnen. Dit in combinatie met het holle platform zorgt ervoor dat de voet stevig op zijn plaats blijft.

Het extra brede platform, in de large-uitvoering, zorgt voor extra veel grip. Dankzij de verschillende kleuren en de small en large uitvoering vind je vast wel de voor jou meest geschikte Crank Brothers Stamp platformpedaal.

1. Nukeproof Horizon Pro

Nukeproof Horizon Pro

Dan zijn we nu aangekomen bij de allerbeste flat pedals voor jouw mountainbike. Deze pedalen beschikken over een groot oppervlak met verstelbare pinnen wat zorgt voor ideale grip.

Deze hoogwaardige platformpedalen zijn er ook in een enduro-versie, mede ontwikkeld door Sam Hill, de legendarische enduro en downhill mountainbiker.

Grip, comfort en controle zijn de speerpunten van deze platformpedalen. Deze Pro pedalen zorgen voor hoogwaardige prestaties tijdens alle soorten ritten zelfs op het ruigste terrein.

De Nukeproof platformpedalen zijn tegen zo’n beetje alles bestand, hoe heftig de impact ook is. Voor een mountainbiker zijn dit verreweg de beste pedalen die jij je zou kunnen wensen. Qua kleur is er ook zeker voor ieder wat wils.

Beste budget flat pedals mountainbike

Wanneer je niet bereid bent om zwaar te investeren in platformpedalen, zijn er altijd nog opties waarbij je minder hoeft te betalen. Daarom is hieronder een lijstje samengesteld met de beste budgetopties voor flat pedals. 

5. BBB Coolride MTB

BBB Coolride MTB

De prijs-kwaliteitverhouding van deze pedalen zijn uitstekend in orde. De grip die ze bieden is erg goed. Ze zijn voorzien van vervangbare pinnen. De gesealde lagers zorgen voor een onderhoudsvrije pedaal. Daarnaast biedt het brede platform stevige grip en een optimale controle op alle terreinsoorten

De aluminium samenstelling van de flat pedals zorgt ervoor dat de pedalen ook nog eens duurzaam zijn. Daarnaast heb je nog keuze qua kleur. Qua prijs-kwaliteit zit je met deze BBB platformpedalen voor lange tijd goed.

4. Rockrider 900

Rockrider 900

Deze Rockrider pedalen beschikken dankzij hun breedte en regelbare noppen over een uitstekende stabiliteit. Daarnaast zorgt het ervoor dat je stabieler kunt sturen. De pedalen zijn van staal en hebben een groot steunvlak. 

De pedalen zijn gemaakt uit aluminium en staal, makkelijk te installeren en zijn erg voordelig qua prijs. Jammer genoeg kan je deze platformpedalen enkel in het zwart verkrijgen. Gelukkig is zwart altijd wel een goede match met eender welke mountainbike of fiets.

Momenteel niet meer beschikbaar via onze website.

3. DMR V12

DMR V12

Deze pedalen bieden jou een goede ondersteuning, ook wanneer de omstandigheden ruw zijn. De pedalen zijn compleet afgedicht en beschikken over verwisselbare pins die ook op basis van de gewenste grip versteld kunnen worden.

Ze kunnen jou tegen een lage prijs al verzekeren van veel stevigheid en een goede mountainbike-ervaring.

2. Shimano GR500 MTB

Shimano GR500

Deze Shimano pedalen zijn een goede optie voor ieder type mountainbiker. Het platte design valt direct op en verzekerd je van optimale controle. De flat pedals beschikken ook over verstelbare pinnen. Afhankelijk van je rijstijl en gewenste grip heb je de keuze uit 3 verschillende standen.

De lagers zijn afgedicht, waardoor het onderhoud tot een minimum kan worden gehouden. Qua kleur zijn deze platformpedalen eerder aan de saaie kant.

1. Race Face Chester

Race Face Chester

De beste budget optie is de Race Face Chester. Eigenlijk doen deze pedalen niet veel onder voor platformpedalen uit een hogere prijscategorie. De flat pedals zijn erg dun en licht en beschikken over een groot platform met uitstekende grip. Wil jij voor een lage prijs de beste pedalen voor je mountainbike, dan zijn dit dé pedalen voor jou.

Deze onderhoudsvriendelijke platformpedalen zijn uitgerust met zeskantige 8 pinnen met schroefdraad. Met maar liefst negen verschillende kleuren kan je deze platformpedalen met elke mountainbike matchen.

Bestel vandaag nog jouw nieuwe platformpedalen

Je hebt in dit artikel alles kunnen lezen over platformpedalen. We hebben gekeken naar wat het zijn, de voor- en nadelen en waar je op moet letten bij het aanschaffen ervan. Nu is het tijd om jouw ideale match aan te schaffen en vooral te gaan genieten van het mountainbiken. Heb je nog vragen of weet je niet helemaal zeker voor welke je moet gaan? Neem dan gerust contact met ons op, want we helpen je graag verder!  

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”