De Pomp-e elektrische fietspomp of luchtcompressor werd in Nederland ontworpen en is geschikt om de banden van jouw mountainbike of fiets moeiteloos van de juiste bandenspanning te voorzien. Handig voor thuis maar misschien nog meer voor onderweg. Een lekke band is immers geen enkele mountainbiker vreemd. Met de pomp-e ga jij ,na pech, weer op pad met de perfecte bandenspanning!
Dat klinkt natuurlijk erg handig in theorie, maar hoe zit dat precies in de praktijk? Is de pomp-e elektrische fietspomp écht zo handig? Wij kregen de vraag of we de Pomp-e een keertje wilden uitproberen. Daar moesten we alvast niet lang over nadenken. In deze review ontdek je alles over deze Pomp-e fietspomp en kom je te weten of deze luchtcompressor ook voor jou tijdens het mountainbiken van pas kan komen.
Wij kregen de Pomp-e gratis toegestuurd om deze uit te testen. Deze review is volledig geschreven op basis van onze eigen ervaringen met de Pomp-e elektrische fietspomp.
Pomp-e elektrische fietspomp in detail
De Pomp-e elektrische fietspomp is toch iets meer dan enkel en alleen een fietspomp. Je kan de pomp-e ook gebruiken om de banden van jouw auto, een luchtbed, voetbal of basketbal op te pompen. Hierdoor is deze luchtcompressor ook ideaal om mee op vakantie te nemen.
Inhoud van de verpakking
Voor we onze eigen ervaring met de Pomp-e uit de doeken doen is het natuurlijk handig om te weten wat deze elektrische fietspomp allemaal te bieden heeft. Toen we het doosje openmaakten werden we in elk geval wel verrast door de inhoud. Het doosje zit tot de nok gevuld!
Naast de Pomp-e krijg je nog verschillende accessoires en een handig opbergzakje meegeleverd. In de verpakking vind je de volgende accessoires:
- 1 luchtslang (20 cm)
- 1 usb-oplaadkabel
- 1 opbergzakje
- 1 presta-ventieladapter
- 1 naaldventieladapter
- 2 knijpventielen (lang en kort)
Eigenschappen en functies van de Pomp-e
De Pomp-e zelf weegt 425 gram en heeft de volgende afmetingen: 14 x 7 x 4 cm. Dit kan je vergelijken, op de dikte na, met een iPhone 12.
De Pomp-e heeft 6 knoppen waarmee je de pomp volledig kan bedienen. Op het scherm boven deze knopjes kan je de druk en de instellingen overzichtelijk aflezen.
De Pomp-e elektrische fietspomp heeft 5 vooraf geprogrammeerde standen:
- Fietsmodus
- Bromfietsmodus
- Automodus
- Balmodus
- Handmatige modus
Elke stand heeft een bereik dat tussen twee ingestelde grenzen ligt. De standaard instelling krijg je ook per stand te zien op het scherm. Deze waarden kan je wel aanpassen maar enkel binnen de vooropgestelde grenzen. In de handmatige stand kan je alles zelf bepalen.
De ingestelde en gemeten waarden kan je weergeven in 4 verschillende eenheden:
- Bar
- PSI
- KPA
- Kg/cm²
De Pomp-e is ook uitgerust met een zaklamp. De zaklamp heeft, naast de gewone “aan” stand, ook een knipperlichtstand.
De aansluiting voor de luchtslang bevindt zich aan de bovenkant van de Pomp-e. De slang heeft een schroefdraad die je supersnel kan verbinden met de pomp.
De maximale luchtdruk van de Pomp-e is 10,3 bar. De batterij heeft een capaciteit van 2000mAh. Met een volle batterij kan je tot 8 fietsbanden in 30 minuten oppompen. De batterij van de Pomp-e elektrische fietspomp kan je opladen via de meegeleverde usb-kabel.
Een elektrische fietspomp of compressor maakt natuurlijk wel een beetje lawaai. In het geval van de Pomp-e is dit zo’n 75dB.
Bediening van de Pomp-e elektrische fietspomp
Door de aan/uit knop (rechts onder) enkele seconden in te drukken start de Pomp-e op. Dit gaat heel erg snel. De Pomp-e start telkens op in de laatste stand die je gebruikt hebt. Wanneer je de compressor niet gebruikt of vergeet uit te zetten schakelt hij zelf uit. Dit hebben we even zelf getimed en dat duurde een kleine 3 minuten.
De knop naast de aan/uit knop gebruik je om de zaklamp in te schakelen. Door een tweede maal op de knop te drukken gaat de zaklamp knipperen. Na een derde klik schakelt de zaklamp uit.
Met de twee knoppen erboven kan je de gewenste stand en waarde kiezen en de pomp starten en stoppen. De linkerknop gebruik je om het programma te kiezen. Door deze knop iets langer in te houden kan je switchen tussen de verschillende eenheden. Dit kan je per programma/modus instellen.
Op het scherm krijg je de gewenste druk (onderste getal) en de huidige luchtdruk (bovenste getal) te zien. De gewenste luchtdruk kan je met de + en – knop zelf bepalen. Ook hier geldt weer dat je maar zover als de ingestelde grenzen kan gaan, behalve in de handmatige modus.
Wanneer je de Pomp-e op de gewenste luchtdruk hebt ingesteld kan je beginnen met pompen. Dit doe je door de knop rechtsboven kort in te drukken. Wanneer de ingestelde druk bereikt is zal de Pomp-e automatisch stoppen.
Tijdens het pompen verandert de LED-verlichting van kleur wanneer je de vooraf geprogrammeerde standen gebruikt. Zit je onder de minimumgrens dan kleurt de LED geel. Zit je tussen de ingestelde grenzen dan kleurt deze groen. Ga je boven de maximale ingestelde grens dan zal de LED van de Pomp-e rood kleuren. De LED kleurt blauw als je in de handmatige stand aan het werken bent.
Pomp-e elektrische fietspomp in de praktijk; test & review
Om een goed oordeel te kunnen vellen over deze Pomp-e elektrische fietspomp hebben we ze natuurlijk grondig getest. Met de Pomp-e hebben we niet alleen onze mtb-banden opgepompt, maar ook een basketbal, met behulp van het naaldventiel.
De Pomp-e elektrische fietspomp zou tot 10 bar kunnen pompen in 2 minuten tijd. Ik was erg benieuwd of deze compacte pomp dat ook daadwerkelijk zou kunnen. Tijd om de Pomp-e eens grondig te testen.
Eerste indruk
Nadat ik de Pomp-e uit de verpakking gehaald had ging ik er meteen mee aan de slag, zonder eerst de handleiding te lezen. Zo kom je meteen te weten of iets al dan niet eenvoudig in gebruik is. Bij de Pomp-e is dat zeker het geval. De bediening is vrij makkelijk. Enkel het switchen naar een andere maateenheid was even zoeken, maar bleek naderhand ook erg simpel te zijn.
Hoe dan ook is de Pomp-e elektrische fietspomp doodeenvoudig om te bedienen. Moest het toch niet lukken dan staat alles ook netjes uitgelegd in de handleiding, die overigens ook in het Nederlands te raadplegen is.
Pump it up! test
Tijd om mijn mountainbikeband eens plat te zetten en de Pomp-e aan het werk te zetten.
Pomp-e aansluiten
Het is even zoeken naar de meest praktische manier om alles aan te koppelen. Uiteindelijk vond ik het de handigste manier om eerst het presta-koppelstuk op het ventiel te draaien, en daarna de luchtslang (bevestigd op de Pomp-e) op het koppelstuk te bevestigen.
Je kan ook het koppelstuk meteen op de slang aansluiten, om daarna alles in zijn geheel op het ventiel aan te sluiten. Echter vond ik dat minder praktisch werken.
Fiets- vs handmatige modus
De Pomp-e was bijna klaar om mijn band weer op de juiste druk te zetten. Ik moest enkel nog de gewenste druk ingeven en op start duwen. Ik selecteerde de fietsmodus maar tot mijn verbazing kon ik de druk niet instellen op 1,6 bar…
Al snel viel mijn euro en wist ik dat dit te maken had met het ingestelde bereik van de verschillende programma’s. De enige oplossing hiervoor was te switchen naar de handmatige modus.
In de handmatige modus is het wel mogelijk om onder 2 bar te gaan, wat eigenlijk vrij normaal is voor een mountainbikeband, zeker met tubeless banden.
De fietsmodus is dus zeker niet de mountainbikemodus en eigenlijk ook niet de racefietsmodus want de maximale grens is 50 psi oftewel 3,45 bar… Dit vond ik een beetje vreemd aangezien ik zelfs de banden van mijn stadsfiets harder dan dat oppomp.
De handmatige modus dan maar. Nog even de gewenste druk instellen en starten maar. De Pomp-e start meteen en maakt wel wat herrie, zoals elke andere elektrische fietspomp of compressor. Ik vond het zelf niet echt storend, zeker niet in open lucht.
In eerste instantie leek het pompen me tergend traag te gaan. De Pomp-e stopte wel uit zichzelf wanneer de door mij ingestelde druk bereikt was. Best handig dacht ik bij mezelf. Je moet werkelijk helemaal niets doen en die lamme arm van dat handpompje bleef logischerwijs ook uit, top dus!
De pomp en het koppelstuk afkoppelen is me nog niet gelukt zonder een zuchtje lucht/druk te verliezen, al was dit altijd minimaal.
Pomp-e elektrische fietspomp vs handpomp, welke is de snelste?
Ondertussen kreeg ik wel een ingeving… Hoelang zou het duren om diezelfde band met mijn handpompje op te pompen? Met de Pomp-e ging het op het eerste zicht best traag. Ik had nog een oud handpompje zonder drukmeter en besloot een poging te wagen. Voor ik met tubeless banden reed werd dit pompje, helaas, vaak gebruikt onderweg. Het had zijn beste tijd ondertussen al wel gehad.
De Pomp-e elektrische fietspomp deed er ongeveer 2 minuten en 18 seconden over om mijn mtb-band op 1,6 bar te zetten. Omdat ik geen drukmeter op mijn handpompje heb besloot ik om gewoon 2min18 te pompen en daarna te kijken hoeveel druk ik op die manier in de band gekregen had.
Dik 2 minuten en een ontwrichte arm later liep de timer af. Lag het aan het pompje of aan mijn spierkracht, ik weet het nog steeds niet, maar veel verder dan 1 bar was ik niet gekomen. Als er iemand een versleten handpompje wil hebben, stuur je maar even een mailtje. Ik neem de Pomp-e wel mee vanaf nu!
Ohja, 10 bar haal je niet in twee minuten, zeker niet bij een mtb-band… Heb je natuurlijk ook niet nodig als mountainbiker!
Voordelen van de Pomp-e elektrische fietspomp
De band stond op de gewenste druk, test geslaagd dus. Voor de zekerheid deed ik nog even een controle met de grote fietspomp. De waarden van de Pomp-e en de fietspomp kwamen zo goed als overeen.
Natuurlijk waren er nog wel wat andere zaken die me in positieve zin bijgebleven zijn tijdens het gebruiken van de Pomp-e:
Automatisch pompen
Het grootste voordeel van de Pomp-e, en eigenlijk elke andere elektrische fietspomp, is dat het pompen gewoon automatisch gaat. Daarnaast gaat het volgens mij altijd sneller dan met een hand- of minipompje. Ik zie eigenlijk geen reden meer om nog een handpompje te gebruiken, veel te vermoeiend ;-).
Gebruiksgemak
Het aansluiten, afkoppelen en instellen van de Pomp-e is erg eenvoudig. Omdat een mtb band niet zo heel erg veel druk nodig heeft ben je ook snel klaar met pompen. Tijdens het pompen kan je ook nog even een reepje eten of een leuke foto maken… Het maakt overigens niet uit of je met of zonder binnenbanden rijdt, de Pomp-e pompt elke band nauwkeurig op.
Zeer precies instellen en finetunen
Wat ik ook erg handig vond was de huidige druk die altijd weergegeven wordt. Hierdoor kan je onderweg even controleren, indien je moest twijfelen, of jouw banden nog op de juiste druk staan. Je kan ook makkelijk finetunen tot op 0,05 bar nauwkeurig. Zo nauwkeurig hoeft het voor mij persoonlijk niet maar het kan dus wel.
Opladen via usb
Na ettelijke pogingen en testjes had de batterij een oplaadbeurt nodig. De 8-tal fietsbanden die je zogenaamd met één batterij zou kunnen oppompen lijkt me zeker realistisch, al hangt het natuurlijk ook af van de hoeveelheid lucht die je in elke band wil pompen. Los daarvan is het gewoon handig dat je de Pomp-e via usb kan opladen.
Ik was vergeten te timen hoelang zo’n oplaadbeurt precies duurt, maar als je vertrekt met een volle batterij hoef je je niet meteen zorgen maken.
Zaklamp
Zelf ben ik iemand die het ventieldopje of andere kleine prulletjes wel eens durft te laten vallen. Net daarom vind ik de zaklamp op de Pomp-e wel van pas komen.
Gewicht
Hecht je belang aan het gewicht van de accessoires die je meeneemt dan interesseert het gewicht van de Pomp-e elektrische fietspomp je vast ook wel. Mij maakt het eigenlijk niets uit hoeveel dat ding weegt, want ik neem het hoe dan ook toch mee.
De Pomp-e weegt 425 gr en met de luchtslang en het presta koppelstuk erbij mag je daar 459 gram van maken. Berg je de Pomp-e netjes op in het meegeleverde zakje dan mag je er nog eens 11 gram bijtellen en tik je af op 470 gram. Hoeveel belang je daar aan hecht mag je zelf bepalen… De Pomp-e is compact en past zonder problemen in mijn fietsrugzak, meer moet dat (voor mij) niet zijn!
Zijn er ook nadelen aan de Pomp-e elektrische fietspomp?
Naast de vele voordelen stuitten we tijdens het testen ook op enkele mindere puntjes:
Luchtslang
Hoewel de Pomp-e erg makkelijk in gebruik is en alles meer dan naar behoren werkt vond ik de luchtslang een beetje aan de korte kant. De luchtslang is 20 cm lang en flexibel, toch had deze in mijn ogen een beetje langer mogen zijn.
Fietsmodus?! Huh?!
Het probleempje met de fietsmodus, waarover je eerder al kon lezen, is me wel bijgebleven en snap ik nog steeds niet helemaal. Gelukkig heb je die stand eigenlijk niet nodig en kan je gewoon de handmatige modus gebruiken. Voor mountainbikers en sportieve fietsers is deze stand in feite onbruikbaar, jammer.
Geen powerbank functie
Het enige wat deze elektrische fietspomp in mijn ogen mist om echt DE topper te zijn of te worden is een powerbank functie. Zeker als mountainbiker, met tubeless banden, is een lekke band eerder uitzondering dan regel, zeker als je met de betere en extra beschermde banden fietst. Daarom zal je de elektrische fietspomp vaker niet dan wel nodig hebben.
Heb je spullen bij je die onderweg opgeladen dienen te worden, dan is het handig wanneer dit ook gewoon met de powerbank van de fietspomp kan. Bespaart je weer een extra powerbankje om mee te nemen.
In de meeste gevallen en voor de meeste mountainbikers zal dit geen issue zijn. Enkel tijdens dagritten of meerdaagse tochten kan het wel van pas komen.
Conclusie; test geslaagd?
Dat de Pomp-e elektrische fietspomp handig in gebruik is, is misschien wel een understatement. De pomp werkt zoals het moet en is makkelijk in gebruik. Je kan de bandenspanning erg nauwkeurig bepalen wat erg praktisch is als je op gevarieerd terrein gaat mountainbiken. Verandert het terrein zo drastisch, dat je onderweg meer of minder druk in je banden wil, dan kan je de bandendruk perfect afstellen.
Ook bij lekke banden haal je enkel maar profijt uit de Pomp-e elektrische fietspomp. Je kan de band perfect op dezelfde druk oppompen als voorheen. Uiteraard kan dat ook met een handpompje met drukmeter maar dan moet je natuurlijk wel zelf pompen.
In het geval van de Pomp-e, of eender welke elektrische fietspomp, kan je tijdens het pompen even op adem komen, een reepje binnenspelen of wat van het uitzicht genieten. Je hoeft jezelf dus niet meer lam te pompen…
De kleine nadelen die ik zelf ondervonden heb wegen in mijn ogen niet op tegen alle voordelen die deze fietspomp te bieden heeft. Mijn handpompje mag daarom ook meteen op pensioen. De Pomp-e gaat vanaf nu mee tijdens elke rit, echter hoop ik dat ik ze zelf niet al te snel moet gebruiken!
De Pomp-e is dus zeker en vast een handig dingetje om op zak te hebben in geval van een lekke band. Ook al heb je ze zelf niet nodig, dan kan je er alsnog iemand anders mee verder helpen. Stel je die blikken eens voor wanneer jij jouw elektrische pompje aan het werk zet!
De Pomp-e is niet de goedkoopste maar zeker ook niet de duurste elektrische fietspomp die er momentel te verkrijgen is. De prijs/kwaliteit verhouding zit dus wel snor!
Ohja, de basketbal die we met de Pomp-e opgepompt hadden botst ook nog steeds lekker hard!
4 reacties
Hey Geert,
Zou je deze ook vervangen voor je pomp thuis, dus niet alleen voor onderweg? Of heb je thuis nog wel een handpomp (staand model)?
Hey Hans,
Ik gebruik zelf nog wel een staand model fietspomp mede omdat ik deze eerder had dan de pomp-e. Werkt ook wel iets praktischer vind ik zelf. De Pomp-e zit standaard in mijn fietsrugzak en komt er eigenlijk enkel nog uit om ze een keertje op te laden. Heb je geen andere pomp dan kan je natuurlijk de pomp-e thuis ook gewoon gebruiken. Zo bespaar je weer wat geld en ruimte… Dus speciaal een extra pomp aankopen als je de pomp-e al hebt zou ik persoonlijk niet doen.
Groeten
Bedankt voor je antwoord. We hebben nog een ouderwetse pomp, die heeft dus geen manometer. Om de banden op de juiste spanning te zettenmoet er dus iets komen met. Vandaar mijn vraag. Is de kop wel voldoende degelijk om deze primair te gebruiken voor thuis en wanneer wenselijk dus meenemen voor onderweg?
Ik had eerst een mooie (dacht ik) Aldi pomp gekocht met meter, maar na twee banden oppompen deed de kop het al niet meer goed, bleef valse lucht uit het andere gat blazen en dus geen druk opbouwen. Ook leek de manometer niet erg betrouwbaar
Hoi Hans,
Ik heb geen problemen ervaren met de kop. Natuurlijk werkt een grotere kop van een (degelijke) voetpomp wat makkelijker en praktischer, althans dat is mijn ervaring.
Groeten