De Sigma ROX 11.1 EVO is de nieuwste telg in het aanbod gps fietscomputers van Sigma. De ROX 11.1 EVO beschikt over meer dan 150 functies en kan zowel voor in- als outdoor trainingen gebruikt worden. Daarnaast beschikt deze gps fietscomputer over turn by turn navigatie via de komoot app en kan je routes volgen via een vooraf ingeladen gpx-bestand. Meer dan genoeg leuke functies om onze aandacht te trekken.
De Sigma ROX 11.1 EVO is op het eerste zicht dan ook een erg veelzijdige gps fietscomputer die zowel voor trainingsbeesten als recreatieve mountainbikers en fietsers geschikt is. Maar hoe goed is deze fietscomputer in werkelijkheid, hoe presteert hij en waar bevindt de ROX 11.1 EVO zich ten opzichte van de concurrentie?
Wij kregen de kans om de Sigma ROX 11.1 EVO met sensoren set uitgebreid te testen en dat deden we maar al te graag. In deze review ontdek je alles over de belangrijkste functies van deze fietscomputer en kom je te weten wat wij ervan vonden. Op die manier kan je voor jezelf uitmaken of de ROX 11.1 EVO misschien ook wel wat voor jou is.
Wij kregen de ROX 11.1 gratis toegestuurd om deze uitgebreid te kunnen testen en reviewen. We hebben de fietscomputer zelf getest en er werden ons geen meningen opgelegd. De review is dus volledig geschreven uit onze eigen ervaring met de Sigma ROX 11.1 EVO gps fietscomputer.
Sigma ROX 11.1 EVO unboxing en eerste indruk
Wij kregen van Sigma de volledige sensoren bundel van de ROX 11.1 EVO toegestuurd om te testen. Dat is natuurlijk erg leuk want op die manier kunnen we het volledige plaatje aan jullie laten zien. Natuurlijk kan je deze gps fietscomputer ook zonder de sensoren kopen.
Unboxing
Het doosje dat wij ontvingen zat dus boordevol leuke accessoires naast de ROX 11.1 fietscomputer zelf:
- Borstband
- Hartslagmeter
- Snelheidssensor
- Cadanssensor
- Short butler gps-houder
- USB-C kabel
De Sigma ROX 11.1 EVO is eveneens beschikbaar in twee kleuren namelijk volledig zwart of zwart met witte accenten. Wij kregen de witte versie toegestuurd.
Eerste indruk
Voor we het doosje van de ROX 11.1 EVO openden wisten we niet goed wat we nu precies moesten verwachten. De nieuwste fietscomputer van Sigma natuurlijk, maar echt veel meer dan dat wisten we niet.
Toen ik de fietscomputer uit de doos haalde was ik vooral verrast over hoe compact, of noem het klein, de ROX 11.1 EVO is. Eerlijk gezegd had ik deze fietscomputer toch wat groter verwacht. Door de afmetingen van deze ROX ligt deze dan wel weer heel erg goed in de hand en kan je ook erg goed bij de knoppen, zelfs met één hand.
De sensoren, hartslagband en gps-houders zien er stuk voor stuk oerdegelijk uit en de kwaliteit leek op het eerste zicht heel erg goed. Natuurlijk is het belangrijkste dat ze ook goed werken, dat bekijken we verderop in deze review.
De eerste indruk over de Sigma ROX 11.1 EVO was in elk geval wel heel erg positief. Het toestel had in mijn ogen wat groter mogen zijn. Of dat ook echt een nadeel is merk je pas wanneer je met de ROX 11.1 EVO gaat fietsen. En dat hebben we natuurlijk gedaan!
Sigma ROX 11.1 EVO kopen? | |
---|---|
Wat vonden wij goed/minder goed aan de Sigma ROX 11.1 EVO?
Verderop in het artikel ontdek je tot in detail wat wij van de Sigma ROX 11.1 EVO vonden. Daarnaast geven we je ook nog de belangrijkste functies en eigenschappen mee en leggen we in grote lijnen uit hoe deze gps fietscomputer werkt.
Voor we die info op jouw afvuren willen we je alvast meegeven wat we goed en minder goed vonden aan deze fietscomputer. Op die manier kan je voor jezelf uitmaken of je meer details wil weten over de Sigma ROX 11.1 EVO.
Pluspunten van de Sigma ROX 11.1 EVO
- Belangrijke datavelden een kleurtje geven zodat ze extra opvallen en in het oog springen;
- Routes volgen aan de hand van een kruimelspoor werkt feilloos;
- Veel datavelden en pagina’s;
- Tot 20 verschillende sportprofielen;
- Te verbinden met een smart trainer en vermogensmeter;
- Kwaliteitsvolle hartslagmeter en hartslagband;
- Accurate meting van veel gegevens;
- Zeer gebruiksvriendelijke app (Sigma Ride);
- Synchronisatie met sensoren en de Sigma Ride app gaat erg snel;
- Ritten delen gaat erg makkelijk;
- Leuke vooraf ingestelde workouts zoals 2 ftp testen;
- Eigen routes en workouts uploaden;
- ANT+ verbindingen zijn zeer betrouwbaar;
- Lange batterijduur;
- Sensoren koppelen snel en verbinden meteen bij opstarten;
- Hartslag- en vermogenszones makkelijk in te stellen;
- Makkelijk in gebruik, duidelijke en stevige knoppen.
Minpunten van de Sigma ROX 11.1 EVO
- Snelheidsmeting niet altijd even accuraat (bij navraag blijkt dit een instelling van Sigma te zijn);
- Turn-by-Turn navigatie niet altijd even snel/juist;
- Toestel is vrij compact;
- Navigatie enkel via Komoot en slechts één regio is gratis;
- Satellieten vinden duurt soms wat langer;
- Vuil/modder komt tussen de randen;
- De MTB mount moet je apart aankopen als je die wil hebben.
Sigma ROX 11.1 EVO kopen? | |
---|---|
Sigma ROX 11.1 EVO test; wat vonden wij van deze gps fietscomputer?
Een eerste indruk is natuurlijk ook maar een eerste impressie. Ik stond in elk geval te trappelen van ongeduld. Echter om een device zoals de Sigma ROX 11.1 EVO goed te kunnen testen is het handig om er eerst wat over te weten en de belangrijkste functies, knoppen en mogelijkheden al te kennen.
Installatie en synchronisatie
Dankzij de snelstartgids weet je in principe al meer dan voldoende om een groot deel van de functies en mogelijkheden onder de knie te krijgen. Wanneer je de Sigma Ride app meteen downloadt en installeert gaat er pas echt een nieuwe wereld open. De app is héél overzichtelijk, duidelijk en erg gebruiksvriendelijk. Hierdoor kan je makkelijk alle functies even doorlopen en de nodige instellingen aanpassen.
Omdat ik de bundel met sensoren had toegestuurd gekregen heb ik deze natuurlijk ook eerst allemaal geïnstalleerd en verbonden met de Sigma ROX 11.1 EVO. Dit proces ging heel erg vlot mede dankzij de duidelijke uitleg in alweer de snelstartgids. Meer heb je dus echt niet nodig om meteen van start te kunnen met deze fietscomputer en de eventuele sensoren.
Wanneer je zaken aanpast via de app of de sensoren installeert zal je merken dat de app vliegensvlug deze gegevens zal synchroniseren met de ROX. Dit vond ik super!
Via de volledige handleiding en de duidelijke tutorial videos kan je ook de details van de Sigma ROX 11.1 EVO onder de knie krijgen. Zelf heb ik wel enkele van de video’s bekeken maar eigenlijk wijst alles zich nagenoeg zelf uit. De gebruiksvriendelijkheid van deze gps fietscomputer is zeker en vast top!
Dankzij de Short Butler GPS houder ziet het geheel er ook erg stoer uit en kan je op pad met een erg strakke cockpit. Eventjes goed opletten in welke positie je de fietscomputer het liefst hebt staan, maar dat is dus echt persoonsgebonden. Ik heb de ROX 11.1 iets schuiner gezet omdat dat voor mij het beste werkt.
GPS-signaal en de verschillende datavelden
Alvorens je je rit kan starten moet je natuurlijk even op het gps-signaal wachten. Nadat je de Sigma ROX 11.1 EVO ingeschakeld hebt (door de aan/uit knop rechtsboven 3 seconden in te drukken), zal hij automatisch het gps-signaal en de satellieten gaan zoeken. Dit nam toch ongeveer een minuutje in beslag maar dit heb ik zeker niet als abnormaal ondervonden in vergelijking met mijn ander toestel. Soms ging het ook gewoon supersnel.
Tijdens het inschakelen gaan ook meteen de verbonden sensoren gezocht en gevonden worden. Dit gaat overigens wel veel sneller dan het gps-signaal. Zowel de cadans-, snelheids-, als hartslagsensor werden snel en vlot gedetecteerd.
Ondertussen werd het gps-signaal gevonden en kon ik van start gaan. Het eerste deel van de testrit zou ik me focussen op de datavelden en de accuratie hiervan. Na een tijdje fietsen en switchen tussen de verschillende pagina’s leken de data allemaal goed binnen te komen.
Enkel de snelheid maakte soms enkele bokkensprongen. Ook wanneer ik uitbolde en uiteindelijk tot stilstand kwam reageerde de snelheid wat traagjes. Het duurde enkele seconden alvorens die teller ook op nul kwam te staan. Bij de andere gegevens leek me dit niet, of toch niet opvallend, het geval te zijn.
Let op: na navraag bij Sigma over dit “issue” kregen wij volgend antwoord:
“Dit is zo ingesteld bij Sigma dat pas na 3 seconden GEEN snelheid, de weergave ook echt op 0 gaat. Hetzelfde geldt als je vanuit stilstand weer begint, na ca. 3 seconden wordt de snelheid in beeld getoond. Het is niet dat dit dus traag reageert, maar is bewust ingesteld. Dit zodat de ROX zeker weet dat je ook echt gestopt bent of dat je ook echt gestart bent met rijden, zeker met een snelheidssensor wil je niet bij elk ‘wiswasje’ dat de snelheid 0 toont in de display terwijl je nog langs rijdt“.
Echt storen deed dat mij niet want ik was eigenlijk TE enthousiast over de leuke kleurtjes die ik aan sommige datavelden gegeven had. Ik was erg benieuwd of het werkelijk een meerwaarde zou zijn en dat was het zeker en vast. Zeker wanneer je meerdere data op één pagina hebt staan is het handig dat de, voor jou, belangrijkste velden in kleur staan. Deze pagina’s vallen meteen op en springen altijd in het oog. Ik ben fan!
De sensoren
Je kan de Sigma ROX 11.1 EVO zowel met als zonder sensoren aankopen. Of je de sensoren nodig hebt en werkelijk gaat gebruiken moet je natuurlijk zelf bepalen. Een cadans- en snelheidssensor gebruik ik normaal niet maar omdat ze toch in mijn pakketje zaten heb ik ze natuurlijk wel op de mountainbike gemonteerd. Een hartslagmeter gebruik ik daarentegen wel altijd dus was het erg fijn dat deze ook in mijn pakket inbegrepen was.
De sensoren koppelen ging vrij vlot mede dankzij de instructies in de snelstartgids. Wanneer de sensoren verbonden zijn worden ze ook snel gevonden wanneer je de Sigma ROX 11.1 inschakelt om je rit te beginnen.
De hartslagband vond ik heel erg comfortabel zitten en deze was ook erg makkelijk op maat te maken.
De andere twee sensoren voegen voor mij weinig extra toe maar kunnen natuurlijk wel handig zijn wanneer je belang hecht aan jouw cadans. De snelheid wordt ook door de gps zelf gemeten dus daar heb je in principe geen extra sensor voor nodig. Mogelijk is de meting met sensor wel accurater, al heb ik daar in de praktijk niet heel erg veel verschil tussen gemerkt.
De hartslagmeter werd eveneens vlot gevonden en registreerde mijn hartslag continue. Deze gaat in de toekomst nog erg vaak gebruikt worden!
Scherm, bediening en batterij
Onze eerste indruk van de Sigma ROX 11.1 EVO was voornamelijk dat hij nogal compact en klein was. Echter viel dit, éénmaal de ROX op de fiets stond, bijzonder goed mee. De ROX is nog steeds vrij compact maar zeker en vast overzichtelijk en duidelijk genoeg voor ons.
De helderheid van het scherm kan je aanpassen. Ik had voor de gulden middenweg gekozen en deze op 5 gezet. Het scherm was altijd goed leesbaar al moet ik wel zeggen dat op het moment van de test het zonnetje nergens te bespeuren was.
De bediening van de Sigma ROX 11.1 EVO gaat erg vlot zonder handschoenen dus was ik wel benieuwd of het ook met handschoenen zo vlot zou verlopen. Met dikke handschoenen ging ik op pad en werd ik wederom verbaasd door deze Sigma ROX fietscomputer. Los van de aan/uit/menu-knop zijn de bedieningsknoppen en de knoppen om tussen de datapagina’s te switchen best groot. Hierdoor kan je ze ook met handschoenen vlot bedienen.
Omdat ik winterhandschoenen droeg moest ik wel iets harder op de knoppen duwen. Met zomerhandschoenen ben ik vrij zeker dat er amper verschil gaat zijn tussen mét of zonder handschoenen de knoppen bedienen.
Na ettelijke uren de Sigma ROX te leren kennen en enkele testritjes was mijn verbazing groot dat de batterij nog steeds 100% aan gaf. Volgens Sigma is de gangbare accuduur 18 uur, dus ik vermoed dat dat zeker en vast haalbaar is, mits je natuurlijk het scherm niet op de helderste stand zet.
Routes volgen
Wanneer ik routes volg met mijn huidig gps-toestel maak ik altijd gebruik van het kruimelspoor om de routes te volgen. Ik vind dit persoonlijk de handigste manier om routes te volgen. Daarom was ik erg benieuwd hoe deze Sigma ROX 11.1 EVO op dat vlak zou presteren.
Ook omdat deze fietscomputer geen gebruik maakt van kaarten was ik benieuwd of ik de routes vlot ging kunnen volgen en, indien ik van de route af zou wijken, er ook weer makkelijk terug op zou terechtkomen.
Enkele jaren terug heb ik, onbedoeld, een rit in de Vogezen gereden zonder kaarten. Ik was namelijk vergeten om dat gedeelte van Frankrijk te installeren op mijn toenmalige Garmin toestel. Echter was de rit, zonder kaart, volgen toen geen enkel probleem en heeft het kruimelspoor mij geen enkele keer in de steek gelaten. Ik hoopte dus dat de Sigma ROX dat ook zou kunnen.
Ik had ondertussen een rit gemaakt en deze op de Sigma ROX gezet. Dit gaat overigens vliegensvlug met één simpele klik via de Sigma Ride app. In het verleden heb ik wel eens zitten vloeken omdat het niet lukte maar in dit geval kwam de gebruiksvriendelijkheid van de Sigma Ride app weer naar boven, echt briljant is die app!
De route volgen dus. Je krijgt het kruimelspoor te zien wanneer je de datapagina van de route op je scherm zet. Dit is een aparte pagina die standaard op de fietscomputer geïnstalleerd is. De twee velden boven de route kan je wel aanpassen met de gegevens die jij wil zien.
De route volgen ging echt supervlot en het kruimelspoor was 100% juist en accuraat. Wanneer er veel paadjes naast elkaar lopen wordt het mogelijk wel wat moeilijker, maar dat is eigenlijk altijd het geval, ook als je wel kaarten hebt.
Echter ging ook dat vlotter dan ik oorspronkelijk gedacht had en reed ik zelfs in een bos met verscheidene paadjes helemaal juist door gewoon het kruimelspoor in de gaten te houden.
Daarnaast wou ik nog even testen hoe de fietscomputer zou reageren wanneer je van de route afwijkt. Ook dat bleek feilloos te werken. Ik nam een verkeerde afslag en enkele tientallen meters later kreeg ik de melding “route verlaten”. Deze melding verscheen onderaan het scherm in een rood vlak en er kwam ook meteen een geluidsignaal bij.
Terugdraaien dus. Wanneer ik terug op de route inpikte kreeg ik in de eerste meter al terug de melding dat ik weer op de route zat. Ik zei het al; feilloos! Dit werkt prima en is meteen de reden, naast de gekleurde datavelden, om deze Sigma ROX 11.1 EVO te blijven gebruiken om routes te volgen!
Navigeren met Komoot
Met de Sigma ROX 11.1 EVO kan je in combinatie met de Komoot app ook turn-by-turn navigeren. Omdat ik deze functie eigenlijk nooit gebruik was het best moeilijk om dit echt goed te testen en te vergelijken met andere toestellen die deze functie hebben.
Toch heb ik een poging gewaagd om van punt A naar punt B te navigeren. In eerste instantie lijkt me deze functie iets minder goed te werken dan het volgen van de routes aan de hand van een kruimelspoor. Het lijkt me ook niet echt evident deze functie op slingerende singletracks te gebruiken, maar goed jij kan er misschien anders over denken.
De instructies en richtingen worden duidelijk weergegeven op het scherm. Om deze op de Sigma ROX te bekijken moet je even skippen naar de extra en vooraf ingestelde Komoot pagina. Ook op deze pagina kan je enkele datavelden naar wens selecteren. De turn-by-turn aanwijzingen kan je uiteraard niet veranderen.
Naast een duidelijke pijl krijg je ook de afstand te zien tot de volgende afslag. Dit werkte in eerste instantie niet goed bij mijn eerste test maar corrigeerde wel bij de volgende afslag. Ook wanneer ik op het eindpunt aankwam gaf de ROX meteen aan dat ik de eindbestemming bereikt had.
Deze functie heeft misschien wat meer testtijd nodig om er echt een goede mening over te kunnen geven.
Verbinden met smart trainer en vermogensmeter
De Sigma ROX 11.1 EVO kan je ook verbinden met een smart trainer of vermogensmeter. Er is zelfs een standaard indoor cycling sportprofiel dus ik was erg benieuwd hoe dat precies in zijn werk gaat. Verbinden met een smart trainer gaat op dezelfde manier als de losse sensoren.
In een handomdraai was mijn Elite Direto fietstrainer verbonden met de Sigma ROX. Hij verbond zowel via ANT+ als Bluetooth. De Bluetooth heb ik daarna ontkoppeld aangezien deze soms weg viel. De verbinding via ANT+ gaf daarna geen enkel verbindingsprobleem meer.
Via de Sigma ROX 11.1 EVO kan je onder andere jouw wattage, de snelheid, verbrande calorieën en afstand mooi volgen via het scherm. Uiteraard kan je datavelden veranderen en toevoegen. Bij indoor cycling heb je twee pagina’s ter beschikking en kan je in totaal 12 datavelden weergeven.
Sigma ROX 11.1 EVO test geslaagd of niet?
Voor mij was de test met deze Sigma ROX 11.1 EVO zeker en vast geslaagd. De belangrijke datavelden die je in een kleur kan markeren en het feilloos kunnen volgen van routes via kruimelspoor zijn voor mij persoonlijk de beste functies van deze gps fietscomputer.
Ook de zeer gebruiksvriendelijke Sigma Ride app is een absolute meerwaarde. Ik was in eerste instantie wat twijfelachtig om een gps device via de smartphone in te stellen maar die mening moet ik helemaal herzien. Het werkt enorm goed en zelfs handiger dan alles instellen via de fietscomputer zelf.
Ook de hartslagband is van topkwaliteit. Zelf zou ik dus altijd voor de HR set van deze Sigma ROX 11.1 EVO kiezen. De cadans- en snelheidssensor zijn een fijne toevoeging maar hebben voor mij persoonlijk geen meerwaarde.
De workouts zijn praktisch en veelzijdig en dankzij de handige app kan je je hartslagzones en trainingszones helemaal op maat instellen. Dit is een leuke extra, zeker als je echt gaat trainen met de Sigma ROX 11.1 EVO.
Natuurlijk zijn er ook wat minpuntjes. Ik haalde de iets minder accurate weergave en meting van de snelheid al aan (dit blijkt een instelling van Sigma te zijn, zodat de Rox zeker is dat je stilstaat en weer in beweging komt). Daarnaast bleef er erg veel modderdeeltjes tussen de randen van de ROX zitten. Dit is, naar mijn ervaring, ook bij andere toestellen het geval, dus niet zozeer een minpunt specifiek voor de ROX. Maar zoals je op de foto hieronder kan zien heb je achteraf wel even werk om dit weer netjes te krijgen.
Ook de navigatie via Komoot heeft me nog niet helemaal overtuigd al heb ik dit natuurlijk nog te weinig getest.
Het ontbreken van kaarten kan een issue zijn maar dat was het voor mij zeker niet. Routes volgen via het kruimelspoor ging heel erg vlot en makkelijk.
Ook de compatibiliteit met smart trainers is een pluspunt en werk feilloos, mits je verbinding maakt via ANT+. De bluetooth verbinding leek af en toe wel weg te vallen.
De short butler is erg stevig en zorgt voor een strakke cockpit. Al zou ik persoonlijk voor het mountainbiken eerder opteren voor de Over Clamp Butler zodat de Sigma ROX fietscomputer boven de stuurpen komt te zitten.
Lange termijn test
Ondertussen zijn we dik 6 maanden verder en heb ik de Sigma ROX 11.1 EVO nog uitgebreider kunnen testen. Deze GPS fietscomputer heb ik zowel bij korte als langere ritten gebruikt waarbij ik steeds een GPX-bestand en dus een kruimelspoor volgde.
Routes volgen met de Sigma ROX 11.1 EVO
Na zowel korte ritten op bekend terrein en langere ritten met ook minder bekende wegen en paden kan ik je vertellen dat de Sigma ROX 11.1 EVO me nog steeds erg bevalt en misschien nog wel meer dan na de eerste paar testritten.
Het kruimelspoor volgen is super makkelijk en vrijwel altijd accuraat. Het enige nadeeltje dat ik wel eens ondervind is wanneer er verschillende paden dicht bij elkaar liggen. Omdat er geen kaarten op de Sigma staan is het soms een beetje gissen welke weg je precies in moet slaan. Over het algemeen ging dit overigens meestal wel goed!
Wanneer je toch het verkeerde pad inslaat zal de ROX je snel terugfluiten en aangeven dat je niet meer op het kruimelspoor zit. Het juiste pad of de juiste afslag moet je wel zelf zien te vinden, hierin biedt de ROX geen ondersteuning, mede door het ontbreken van een kaart. Pak je daarna weer de juiste afslag dan krijg je dat ook meteen op het scherm te zien.
Eén keertje viel plots het gps-signaal eventjes weg tijdens een rit, maar dit werd ook snel weer terug opgepikt. Iets wat ik met mijn Garmin toestel overigens ook al wel eens een keertje voor heb gehad. Geen probleem dus!
De batterijduur van de Sigma ROX 11.1 EVO heeft me dan wel weer verrast. Dit toestel kan erg lang mee op pad zonder dat je deze hoeft op te laden. Na meer dan 11 uur fietsen is de batterij nog steeds 60% en ik heb het scherm zelfs vrij helder staan. Er is dus meer dan voldoende batterij voor een lange dagtrip of zelfs een meerdaagse fietsvakantie! De 18 uur die Sigma adverteert is dus heel erg makkelijk te halen.
Sigma Ride app
Ook de gebruiksvriendelijkheid van de Sigma Ride app heeft is me verschillende malen en in positieve zin blijven verrassen. GPX-bestanden doorsturen en ritten synchroniseren gaat supersnel en is heel erg straightforward en makkelijk. Dit verliep bij mijn oudere Garmin toestel vaak met de nodige strubbelingen. De Sigma ROX 11.1 EVO daarentegen synchroniseert haast instant en doet dit gewoon altijd correct en foutloos.
Eén keertje was ik vergeten mijn hartslag sensor te verbinden, maar dit was op 1 2 3 gefixt en de gegevens verschenen meteen op in het dataveld!
Sigma ROX 11.1 EVO versus mijn (oude) Garmin
De Sigma ROX 11.1 EVO is momenteel mijn standaard gps toestel voor al mijn mountainbikeritten geworden. Voorheen gebruikte ik wel een ouder Garmin toestel, maar sinds deze de geest gegeven heeft ben ik volledig overgeschakeld naar de Sigma ROX.
Maar eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat ik de Garmin niet per sé mis, misschien op een enkele keer na wanneer de kaartweergave wel van pas zou komen. Maar puur om een kruimelspoor te volgen, wat ik in de meeste gevallen doe, levert deze ROX perfect werk! Een nieuwe Garmin hoeft dus nog niet meteen…
Conclusie; Sigma ROX 11.1 EVO kopen of niet?
Meerdere geslaagde tests wil dus zeggen dat de Sigma ROX 11.1 EVO mij heel erg goed bevallen is. Dit was mijn eerste kennismaking met een gps fietscomputer van Sigma en het heeft me niet teleurgesteld. De pluspunten steken voor ons ver boven de enkele mindere puntjes uit waardoor wij dit toestel enkel en alleen maar kunnen aanraden.
De sensoren zijn geen meerwaarde voor mij persoonlijk. Enkel de hartslagmeter vinden wij een heel erg fijne toevoeging. Uiteraard is dat een persoonlijke keuze. Moesten we dit toestel zelf aankopen dan gingen we resoluut voor de HR set van deze Sigma ROX 11.1 EVO.
Ga je net als ons voornamelijk gps-routes via een kruimelspoor volgen dan is de Sigma ROX 11.1 EVO in onze ogen een uitstekende keuze. Het ontbreken van kaarten was voor ons zeker geen minpunt.
Heb je toch behoefte aan kaarten en een meer visuele routebegeleiding, al dan niet met turn-by-turn navigatie, dan is deze ROX minder geschikt.
De ROX 11.1 EVO is zeker en vast een goede match met elke recreatieve mountainbiker die graag veel data op zijn schermpje krijgt, routes makkelijk wil kunnen volgen en zijn/haar data overzichtelijk en uitgebreid wil kunnen analyseren. Ben je nog op zoek naar een gps fietscomputer of kijk je reeds uit naar een nieuwe, dan is de Sigma ROX 11.1 EVO in onze ogen zeker een te overwegen keuze!
De Sigma ROX 11.1 EVO kan je met of zonder sensoren kopen. Wil je toch sensoren dan kan je kiezen voor de HR set met hartslagmeter of de volledige bundel met sensoren zoals degene die wij ontvingen. De ROX zelf kan je volledig in zwarte kleur of met witte accenten verkrijgen.
Sigma ROX 11.1 EVO kopen? | |
---|---|
Sigma ROX 11.1 EVO gps fietscomputer in detail
Veel tijd om de eerste indrukken te laten bezinken namen we niet want we stonden uiteraard te trappelen om de ROX 11.1 EVO te testen. Voor we dat konden doen moesten we de fietscomputer nog even instellen. Hoe dat in zijn werk ging en of dat een beetje vlot ging kom je nu te weten.
Uiterlijk en design
De Sigma ROX 11.1 EVO is een compacte gps fietscomputer die je met knoppen kan bedienen. Een touchscreen heeft deze fietscomputer dus niet. De vormgeving van deze gps ziet er wel erg strak en ook erg mooi uit, wat in mijn ogen ook een leuke meerwaarde is.
Omdat de fietscomputer geen touchscreen heeft heb je dus wel wat knopjes nodig om alle functies te kunnen bedienen. De Sigma ROX 11.1 EVO heeft 5 knoppen waarvan er zich twee links en drie rechts op de zijkant van het toestel bevinden.
De knoppen zijn vrij groot en van goede kwaliteit. De vier belangrijkste knoppen zijn voorzien van een teken waardoor je altijd weet welke knop waarvoor precies dient.
De aan/uit knop bevindt zich rechtsboven en dient ook om in het hoofdmenu te komen. Met de knop direct onder de aan/uit knop kan je je rit meteen starten. Met de knop linksboven stop je de rit en kan je hem ook opslaan.
De andere twee knoppen gebruik je voornamelijk om door de menu’s heen te gaan en waarden aan te passen.
Aan de achterkant onderaan vind je de opening om de ROX 11.1 op te laden. Deze is natuurlijk mooi bedekt zodat er geen vuil en water bij kan.
De knoppen zijn voorzien van witte tekens en bij onze witte versie van deze fietscomputer is de boven en onderkant ook wit.
De fietscomputer instellen met de Sigma Ride app
Om alle functies van de Sigma ROX 11.1 EVO te kunnen gebruiken is het aan te raden om de Sigma Ride app te installeren op jouw smartphone. Deze app kan je natuurlijk gratis downloaden en is super eenvoudig te installeren.
Eénmaal de app geïnstalleerd is moet je deze even instellen wat heel erg makkelijk is. In het eerste scherm kan je meteen kiezen welke apps je wilt gebruiken om je ritten weer te geven. Je hebt drie opties:
- Strava
- Komoot
- TrainingPeaks
Daarnaast kan je ook de Sigma Cloud aanduiden om bestaande activiteiten en instellingen te synchroniseren met de app. Ik koos zelf enkel voor Strava en Komoot omdat ik enkel met deze apps werk. Het is wel aan te raden om Komoot te gebruiken (dus installeer de komoot app zeker op jouw smartphone) omdat je deze nodig hebt voor de navigatie functies van de ROX 11.1 EVO.
Het koppelen met de apps gaat erg snel. Het enige wat je moet doen is even inloggen en toegang verlenen om de gegevens te delen. Ik was erg verbaasd over hoe makkelijk dit allemaal verliep.
In de volgende stap moet de app enkele gegevens van je weten zoals je naam, geboortejaar, geslacht, lengte, gewicht en maximale hartslag. Dit is onder andere belangrijk voor de workouts en de hartslagzones.
Nadat je de juiste datum instelling en metrische stelsel hebt aangeduid (normaal gezien staat dit al juist) kan je de ROX 11.1 EVO koppelen met de app. Ook dit ging weer heel erg snel en zonder problemen, ik schat een kleine 5 seconden, sneller kan haast niet.
Snelle gids
Heb je niet de moeite genomen om de snelstart gids te doorbladeren? In de volgende stappen van de installatie loodst de app je doorheen de bediening van de ROX 11.1 EVO.
Sigma Ride app menu’s
De Sigma Ride app is het kloppend hart van de ROX 11.1 EVO waar je werkelijk alles kan instellen, aanpassen en je ritten en workouts kan bekijken. Zelfs de eerste maal dat ik ermee aan de slag ging werkte dit voortreffelijk. Het werkt in mijn ogen zelfs sneller en makkelijker dan bij gps-toestellen die zonder app werken. Zeker wanneer je, zoals mij, een wat grotere smartphone hebt werkt het allemaal wel heel erg vlot.
Onderaan de app kan je uit vier verschillende menu’s kiezen die elk hun eigen functies hebben:
- Ride: hier kan je de ROX 11.1 EVO synchroniseren met de app en de verschillende trainingspagina’s naar wens instellen.
- Activiteiten: in dit menu kan je je activiteiten en ritten bekijken.
- Routes: Hier kan je routes in de vorm van GPX-bestanden toevoegen, in detail bekijken en in 1 klik naar de ROX 11.1 versturen.
- Instellingen: in dit menu kan je de Sigma cloud en apps zoals Strava verbinden wanneer je dat bij de initiële instelling nog niet gedaan had. Ook kan je bij algemene instellingen de eenheden aanpassen moest dat nodig zijn.
Als je op de afbeelding van de ROX 11.1 EVO drukt kom je nog in een ander menu terecht waar je onder andere verschillende sportprofielen kan instellen en toevoegen, meldingen kan in- en uitschakelen en je totale waarden per profiel kan bekijken.
Om snel tussen de verschillende sportprofielen te switchen kan je links bovenaan op het icoontje drukken. Standaard staat dit ingesteld op het laatste profiel dat je gebruikt hebt. Heb je dus meerdere fietsen dan kan je per fiets een ander profiel en andere instellingen gebruiken.
Sportprofielen
Op de Sigma ROX 11.1 EVO kan je standaard uit 20 verschillende sportprofielen kiezen. Er zijn er reeds vier geselecteerd wanneer je de fietscomputer de eerste maal gaat gebruiken:
- RDB (roadbike)
- MTB (mountainbike)
- EBI (e-bike)
- ICY (indoor cycling)
Daarnaast kan je naar hartelust sportprofielen toevoegen waaronder BMX, cyclocross, hardlopen, enduro, fitness, zwemmen, skaten, golfen en noem maar op. Staat jouw specifieke sport er toch niet tussen dan kan je nog kiezen voor “overig”.
Zoals we eerder al vermelden zal de fietscomputer steeds het profiel gebruiken dat je als laatste hebt gebruikt. Switcht je van fiets dan moet je voor je de training of rit start even het sportprofiel aanpassen. Dit kan zowel in de app als op het toestel zelf. Op het toestel kan dat door de menu-knop in te drukken en de tab “profielen” te selecteren.
Alarmen en trainingszones binnen je sportprofielen
Wanneer je jouw gekozen sportprofiel in detail gaat bekijken zal je merken dat je hier ook nog verschillende functies kan in- of uitschakelen:
- Alarmen; stel persoonlijke alarmen in om bijvoorbeeld tijdig te drinken, eten of pauzeren.
- Automatische ronde; op basis van zelf te kiezen tijd of afstand.
- Automatisch pauzeren; meting stopt wanneer je tot stilstand komt.
- GPS; zorgt ervoor dat de ROX 11.1 op zoek gaat naar satellieten.
- Doelzone; in te stellen op basis van hartslag, snelheid, trapfrequentie of vermogen.
- Fietsinstellingen; stel de wielomtrek in om accuraat te kunnen gebruik maken van de snelheidssensor.
- Intensiteitszones; dit zijn de hartslagzones die je kan instellen afhankelijk van jouw maximale hartslag.
- Vermogenszones; wanneer je op vermogen wil trainen.
Trainingspagina’s en weergaven instellen
Met meer dan 150 verschillende gegevens die je kan weergeven is het natuurlijk belangrijk dat je deze ook duidelijk kan bekijken terwijl je aan het fietsen bent. Op de Sigma ROX 11.1 EVO kan je maar liefst 6 verschillende pagina’s van de nodige datavelden voorzien. Het maximum aantal datavelden per pagina is 6 en die kan je helemaal zelf kiezen en opmaken zoals je zelf wil.
Standaard zijn er 4 pagina’s geselecteerd maar je kan er dus nog 2 extra toevoegen. De datavelden kan je makkelijk zelf samenstellen naargelang wat jij wil dat de fietscomputer weergeeft. Met de “+” en “-” knoppen kan je datavelden toevoegen of verwijderen. En met de pijltjes kan je de structuur van de velden aanpassen. Hierin ben je wel beperkt tot de mogelijkheden die er beschikbaar zijn.
Hier stuitte ik wel op een kleine beperking. Wanneer je voor 4 datavelden kiest kan je deze niet in blokjes van twee mooi rangschikken. Beetje jammer want het grote vak neemt erg veel plaats in.
Belangrijke datavelden uitlichten
De datavelden die je zelf erg belangrijk vindt kan je in een andere kleur zetten. Dit was de functie waar ik het meest benieuwd naar was. Dit is erg handig wanneer je een bepaalde statistiek of meting snel wil kunnen bekijken tijdens het fietsen. Zo voorkom je dat je te lang naar je fietscomputertje moet staren tijdens het fietsen, zeker wanneer je meerdere datavelden op 1 pagina hebt ingesteld.
Om een kleur toe te wijzen aan een dataveld moet je wat langer op het dataveld drukken en dan komen de beschikbare kleuren tevoorschijn. Deze kleur krijg je na synchronisatie niet meteen op het toestel zelf te zien maar kan je pas zien wanneer je een rit start.
Extra datapagina’s
Naast de pagina’s die je helemaal naar wens kan aanpassen zijn er nog enkele extra datapagina’s beschikbaar. Deze kan je in beperkte mate ook aanpassen. Zo kan je bijvoorbeeld bij de turn-by-turn navigatie nog twee datavelden naar wens instellen. Het dataveld met een slotje kan je vanzelfsprekend niet aanpassen daar deze specifiek voor een functie geselecteerd is.
Apparaatinstellingen en meldingen
De instellingen van de alarmtonen, smartphonemeldingen, accubesparingsmodus, automatisch uitschakelen en crash alert kan je zowel in de app als op de Sigma ROX 11.1 EVO zelf in- en uitschakelen.
Crash Alert
Wanneer je gebruik wil maken van de Crash Alert functie moet je wel via de app één of meerdere contactpersonen toevoegen. Wanneer je tijdens het fietsen valt, worden deze personen verwittigd.
Naast de contactpersonen kan je ook jouw bloedgroep ingeven en 2 type medicijnen die jij regelmatig inneemt of momenteel aan het innemen bent.
Let wel op dat deze functie via jouw smartphone werkt. Je smartphone moet dus steeds verbonden zijn met de Sigma ROX 11.1 EVO fietscomputer om daadwerkelijk de Crash Alert functie te kunnen gebruiken bij een valpartij.
Routes en GPX-bestanden toevoegen en rijden
De Sigma ROX 11.1 EVO heeft een ingebouwde GPS die gebruikt maakt van GPS, GALILEO en GLONASS satellieten om jou op het juiste pad te houden. De ROX 11.1 heeft geen kaarten maar die heb je in principe zelfs niet nodig om al jouw favoriete routes te kunnen volgen.
Via de Sigma Ride app kan je gpx-bestanden van jouw favoriete, zelfgemaakte of gedownloade routes toevoegen en met één klik synchroniseren en versturen naar de ROX fietscomputer. Dit gaat heel erg eenvoudig en supersnel.
De snelste manier om de route naar de Sigma ROX te versturen is door op het sterretje te klikken rechts van de naam van de route. Wanneer je de route in detail bekijkt kan je ze ook naar de fietscomputer sturen. Echter is het gebruiken van het sterretje zo gebruiksvriendelijk dat ik niet zou weten waarom je het anders zou doen.
De synchronisatie en het toevoegen van gpx-bestanden gaat volgens mij zelfs sneller en is veel minder omslachtig dan bij bijvoorbeeld Garmin.
Navigatie via Komoot
Met de Sigma ROX 11.1 EVO kan je ook via turn-by-turn navigatie navigeren naar waar je ook maar wil. Omdat er geen kaarten aanwezig zijn op de ROX 11.1 moet dit vanzelfsprekend via een app gebeuren. De turn-by-turn navigatie functie werkt bij de Sigma ROX via Komoot.
Komoot is een app die je gratis kan downloaden en gebruiken. Uiteraard, net als bij Strava, kan je ook een betalend abonnement nemen waarmee je veel meer mogelijkheden hebt. Echter heb je dat niet nodig om de turn-by-turn functie in eerste instantie te kunnen gebruiken. Let er wel op dat je slechts één regio gratis krijgt. Wil je er meer dan dien je éénmalig extra regio’s aan te kopen middels een regiopakket of het complete wereldpakket.
Om te navigeren moet je eerste de Komoot app via Bluetooth verbinden met de Sigma ROX fietscomputer. Dit doe je bij de profielinstellingen in Komoot. Ook dit gaat weer supersnel.
Om gebruik te maken van de navigatie dien je in de Komoot app een route te selecteren en de navigatie te starten. Wanneer je de navigatie start zal de Sigma ROX 11.1 EVO verbinding maken met Komoot en krijg je de turn-by-turn aanwijzingen te zien op de extra Komoot datapagina. De velden onder de navigatie kan je zelf instellen zoals we je eerder al aantoonden. Heb je een andere datapagina geselecteerd dan krijg je de turn-by-turn instructies onderaan het scherm te zien.
Workouts
Op de Sigma ROX 11.1 EVO vind je onder de tab “workouts” acht workouts die je kan uitvoeren. Drie interval trainingen, 2 HIIT workouts, een time trial en een lange (20min) én korte (8min) FTP test. Die laatste twee kan je bijvoorbeeld gebruiken om je vermogenszones te bepalen. Deze zones kan je immers via de Sigma Ride app ook instellen.
Hoewel het voor mountainbikers misschien minder nuttig is, kan het mogelijk wel een keertje van pas komen wil je toch op vermogen trainen als afwisseling of bijvoorbeeld in de wintermaanden.
Naast de 8 vooraf ingestelde workouts kan je ook je eigen workouts uploaden en naar het toestel verzenden. Een workout kan je uploaden als .FIT bestand en kan je bijvoorbeeld aanmaken in TrainingPeaks. Om een workout op de Sigma ROX te zetten dien je deze te verbinden met jouw computer. Dit kan met de meegeleverde USB-C kabel.
Ritten synchroniseren en analyseren
Heb je een rit beeïndigd dan dien je de rit handmatig te stoppen met de knop links bovenaan. Daarna zal de ROX 11.1 vragen om de rit op te slaan. De rit meteen verwijderen zonder eerst op te slaan lijkt me niet te gaan. Achteraf kan je wel een rit verwijderen via de app.
De rit wordt na het opslaan meteen gesynchroniseerd in de Sigma Ride app en is meteen te bekijken. Uiteraard kan je deze ook op de ROX zelf bekijken. Via de app is het wel veel overzichtelijker.
Onder de tab “activiteiten” in de app kan je jouw gereden ritten terug vinden. Door op een rit te drukken kan je de details van die specifieke rit bekijken. Had ik al verteld dat de app echt heel erg gebruiksvriendelijk is? Het overzicht is niet alleen gedetailleerd maar ook erg mooi en overzichtelijk weergegeven.
Ritten delen op Strava, Komoot, TrainingPeaks of sociale media
Je ritten kan je makkelijk en met één enkele klik uploaden naar Strava, Komoot of TrainingPeaks. Post je je rit liever meteen op Facebook of andere sociale media dan kan dat ook gewoon. Selecteer de gewenste rit die je wil delen en druk op het “deel” symbool rechts bovenaan. Hier krijg je meteen een voorbeeld te zien van hoe jouw post er zal uitzien. Om te uploaden selecteer je nu je favoriete kanaal waar je je rit op wil delen.
Sensoren van de Sigma ROX 11.1 EVO koppelen
Wanneer je één van de twee beschikbare sensorenbundels aangekocht hebt en deze wil gebruiken moet je de sensoren die je gaat gebruiken eerst koppelen met de Sigma ROX 11.1 EVO. Dit proces staat erg duidelijk uitgelegd in de snelstartgids die je bij het toestel meegeleverd krijgt.
Cadans- en snelheidssensor
Voor je de cadans- en snelheidssensor kan installeren moet je nog even het stickertje dat op de batterij kleeft verwijderen. Hiervoor moet je het afdekkapje achteraan openen. Dit wijst zichzelf uit en is helemaal niet moeilijk. Belangrijk is wel dat je het kapje achteraf weer op de juiste manier monteert.
In principe kan je niets verkeerd doen. De handleiding hieromtrent is heel erg duidelijk. Wanneer het blauwe lampje van de sensor flikkert is deze in werking en kan je hem gaan koppelen.
Om de sensoren met de fietscomputer te verbinden moeten ze binnen elkaars bereik zijn (10 meter). Bij mij duurde het eventjes vooraleer de sensoren en de ROX elkaar vonden. Een enkele keer heb ik het verbinden nog een keertje opnieuw moeten doen omdat beide devices elkaar niet meteen vonden. Ze lagen echter wel naast elkaar op 10 cm van elkaar. Uiteindelijk lukte het wel om beide sensoren te koppelen. De sensoren verbinden zowel via Bluetooth als via ANT+.
Wat je zeker niet mag vergeten is de wielomtrek in te geven binnen het sportprofiel dat je gebruikt. Op die manier kan de snelheidssensor pas juist werken.
Hartslagsensor
De hartslagsensor dien je enkel te bevestigen op de hartslagband. Wanneer je de Sigma ROX 11.1 EVO opstart moet je nog even de hartslagsensor koppelen via het menu “instellingen” en “verbindingen”. Dit gaat ook weer erg vlot. Verder moet je niets doen. De ROX zal de hartslagmeter detecteren wanneer je het toestel inschakelt en de hartslagmeter in de buurt is, wat altijd het geval is als je deze aan hebt.
Sigma ROX 11.1 EVO mounts
De Sigma ROX 11.1 EVO moet natuurlijk goed en stevig op de fiets gemonteerd worden zodat deze zelfs op het ruigste offroad terrein goed blijft zitten. Bij de bundels met sensoren krijg je standaard de Short Butler GPS mount meegeleverd. Deze dien je op het stuur te monteren en zorgt ervoor dat de Sigma ROX fietscomputer vóór je stuur komt te zitten. Hierdoor heb je altijd een goed overzicht over de fietscomputer en de data die er op verschijnen.
In de gewone bundel, met enkel de Sigma ROX 11.1 EVO zit er een standaard stuurmount bijgeleverd. Deze kan je zowel op het stuur als op de stuurpen (indien je daarvoor plaats hebt) monteren.
Optioneel kan je nog de Over Clamp Butler GPS mount in huis halen. Deze bevestig je ook op het stuur. Echter komt de ROX dan boven de stuurpen te zitten.
Ik vond het jammer dat je de keuze niet hebt qua mount, hoewel het natuurlijk praktisch niet evident is en je op die manier nog meer verschillende bundels zou krijgen.
Een mount de boven de stuurpen zit is in mijn ogen altijd veiliger tijdens het mountainbiken. Wanneer de fietscomputer vóór het stuur zit is deze altijd kwetsbaarder tijdens een valpartij.
Natuurlijk is de Sigma ROX 11.1 EVO niet alleen voor mountainbikers bedoeld, daarom begrijpen we de keuze voor de Short Butler natuurlijk wel. Uiteraard kan je de Over Clamp Butler apart bijkopen maar het kost je weer wat extra.
Sigma ROX 11.1 EVO vs Garmin, Wahoo en de andere merken
De Sigma ROX 11.1 EVO is bij het schrijven van deze review (midden december 2021) de meest recente en nieuwste gps fietscomputer die er is. Dat hij goed is in wat hij moet doen kon je al ontdekken in onze test, maar waar bevindt de ROX 11.1 EVO zich ten opzichte van de concurrentie bij andere devices zoals die van Garmin en Wahoo? Is een vergelijk wel eerlijk en hoe zit het met de andere merken die fietscomputers en -navigatie aanbieden?
De Sigma ROX 11.1 EVO vergelijken met de fietsnavigaties van Wahoo, zowel de Bolt 2.0 als de ROAM, zou een beetje oneerlijk zijn. Niet alleen hebben beide Wahoo devices kaarten, daarnaast zitten ze ook in een totaal andere prijsklasse. Ook bij Garmin is dat vaak het geval op de Garmin Edge 130 plus na. Hoewel deze toch nog een aardige duit duurder is kan je deze wel tot op bepaalde hoogte in hetzelfde schuifje als de Sigma ROX 11.1 EVO plaatsen.
Ten opzichte van merken zoals Lezyne, Mio (de cyclo reeks) en Polar moet de Sigma ROX 11.1 EVO zeker niet altijd onderdoen. Een volledig vergelijk tussen soortgelijke toestellen kan je binnenkort op onze website vinden.
Conclusie
Met de ROX 11.1 EVO brengt Sigma wederom een oerdegelijke gps fietscomputer op de markt die voor vele recreatieve fietser en mountainbikers zeker en vast een geslaagde compagnon zal worden. Dankzij de meer dan 150 te meten waarden kan je zowat alles wat je maar zou kunnen bedenken meten en analyseren.
Ook routes volgen en navigeren is, zelfs zonder kaarten, mogelijk met deze nieuwste Sigma ROX fietscomputer. Wil je als een gek aan het trainen gaan dan kan je all-in gaan met de complete sensorenbundel.
De Sigma Ride app is het kloppend hart van deze ROX 11.1 EVO en is naast feilloos en supersnel ook erg gebruiksvriendelijk.
Wij hebben de Sigma ROX 11.1 EVO uitgebreid getest en alle functies bekeken, overlopen en getest. Minpuntjes die zijn er ook, maar die wegen in geen geval op tegen de vele pluspunten, het gebruiksgemak, de looks en de vele handige functies.
Als dat nog niet mooi genoeg was, is ook het prijskaartje van zowel de ROX 11.1 EVO als de ROX in de 2 verschillende bundels erg voordelig en verrassend laag! Waar voor je geld; volgens ons meer dan dubbel en dik!
Sigma ROX 11.1 EVO kopen? | |
---|---|
Eén reactie
Is deze compatibel met een “Magene L508 Radarachterlicht” werken beiden met ANT+