Topeak mini 20 PRO review & test (2022)

Topeak mini 20 PRO multitool review

De Topeak mini 20 PRO is een multitool die je onderweg uit de nood kan helpen in geval van pech. Deze Topeak mulitool heeft geen 20, zoals de naam doet vermoeden, maar 23 verschillende functies. Welke tools er allemaal op deze award-winnende multitool zitten en waarom ik voor deze multitool koos ontdek je in deze review.

Ontdek de Topeak mini 20 PRO; 23 functies in 1 multitool

De Topeak mini 20 PRO is een erg compacte multitool die je makkelijk mee kan nemen in je zadeltas, mtb rugzak of zelfs in de achterzak van je fietsshirt. Deze tool is volledig gemaakt uit chroom en vanadium staal. Dit is een erg stevig staal van hoge kwaliteit. Daarnaast zorgt de toevoeging van chroom ervoor dat de multitool extra beschermd is tegen corrosie en oxidatie.

Deze Topeak multitool heeft de volgende afmetingen: 7,6 x 4,2 x 1,8 cm. Bij deze tool krijg je meteen ook het bekende opbergzakje van Topeak gratis meegeleverd. Zo kan je de multitool netjes opbergen. De multitool zelf weegt 156 gram en het opbergzakje weegt 7 gram.

Topeak mini 20 PRO multitool

Deze multitool is zeker niet nieuw en draait al meer dan een decennia mee. Over al die tijd sleepte deze multitool verschillende awards in de wacht of kwam deze als beste uit een test:

 • reddot design award (2010)
 • RoadBike test winner
 • Mountain Bike test winner
 • bike Tipp (2018)

23 verschillende tools in een mini/multitool is best veel en je zal ze hoogstwaarschijnlijk ook nooit allemaal gaan gebruiken of nodig hebben, althans dat mag je toch hopen…

Maar het is dan wel weer handig dat je ze wel op zak hebt moest het toch een keertje nodig zijn. Heb je ze zelf niet nodig dan kan je er misschien wel een fietsmakker mee uit de nood helpen.

Topeak mini 20 PRO functies

Deze Topeak mini 20 PRO heeft dus 23 verschillende functies waaronder:

 • 2 Torx sleutels: T10 en T25
 • 9 inbus sleutels: 2-L / 2,5 / 3 / 4 / 5 / 6 / 8 / 10 mm
 • 3 mm inbus om de multitool uit elkaar te halen (om deze te kunnen smeren)
 • 2 schroevendraaiers: plat en kruis
 • 4 spaaksleutels: 14G / 15G / Mavic M7 (2x) / Shimano
 • Kettingpons
 • Flessenopener
 • Bandenlichter of mes (afhankelijk van de versie)
 • Kettinghaakje
 • Chain pin tool
Topeak mini 20 PRO multitool

Topeak mini 20 PRO review

Ik koos voor de Topeak mini 20 PRO voornamelijk omdat deze een kettingpons heeft en daarnaast ook alle belangrijke tools heeft die je onderweg nodig zou kunnen hebben.

Topeak mini 20 PRO Gold

Deze Topeak multitool kan je in 3 verschillende kleuren verkrijgen namelijk zwart, zilver of goud. Ik koos zelf voor de goudkleurige variant zoals je op onderstaande foto’s zal kunnen zien.

Topeak mini 20 PRO multitool

Wat me in eerste instantie opviel aan deze multitool is dat deze echt bijzonder compact is. Een nadeel is dit in mijn ogen zeker niet.

Wat me vroeger wel eens stoorde aan andere multitools was dat je de verschillende tools moeilijk te pakken krijgt. Dit was bij deze Topeak mini 20 PRO niet het geval. Alle tools bewegen heel erg soepel en zijn makkelijk in de juiste en bruikbare positie te plaatsen.

Topeak mini 20 PRO multitool

Het blijft natuurlijk wel een mini/multitool en vanzelfsprekend werkt een groter formaat inbus-, torx- of spaaksleutel natuurlijk handiger. Toch gaat het sleutelen best vlot en kreeg ik zelfs stevig vastgedraaide bouten vrij snel los.

Tijdens het sleutelen voel je de andere tools en de multitool zelf hier en daar wel in je hand drukken, afhankelijk van hoe je de tool hanteert. Uiteraard valt daar maar weinig aan te doen, gezien je de andere tools niet kan wegtoveren.

Topeak mini 20 PRO chain tool / kettingpons

Waar ik vooral erg benieuwd naar was was de werking van de kettingpons. De kettingpons zit in het midden van de tool en deze kan je er gewoon uithalen, wat meteen veel handiger en praktischer werkt.

Topeak mini 20 PRO kettingpons

Deze kettingpons is compatibel met Shimano en SRAM kettingen tot en met 12-speed. De pons is niet geschikt voor Campagnolo (11-speed hollow pin) kettingen.

Ook hier geldt weer hetzelfde, een groot formaat kettingpons werkt veel makkelijker. Net om die reden heb ik deze kettingpons alvast een keertje getest. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je ze onderweg toch een keertje nodig hebt.

Aan de zijkant van de kettingpons zit ook een handig haakje waarmee je de ketting kan samenhouden om makkelijker te kunnen ponsen.

Kettingpons gebruiken

Het breken van de ketting (verwijderen van de chain pin) is niet makkelijk en vergt best wat kracht en de juiste techniek. Om de ketting te breken of een chain pin te installeren dien je de ketting in het tweede “vakje” van de pons te leggen. Het andere vakje gebruik je om de kettinglink losser of vaster te zetten.

Om de ketting te ponsen heb je de inbussleutel van 4 mm uit de multitool nodig. Deze draai je dan rechtsom om zo de pin uit de schakel te drukken. Hoewel ik bij een eerste poging erg veel kracht gebruikte was ik toch nog wat te voorzichtig.

Topeak mini 20 PRO kettingpons gebruiken

De kettingpons is bijzonder stevig en gelukkig maar want om de ketting te breken moet je erg veel kracht zetten. Eénmaal je de “krak” gehoord hebt en de ketting gebroken is, is het natuurlijk kinderspel om de pin en de schakel te verwijderen.

Om de ketting terug aan elkaar te maken zou ik altijd een missing link / powerlink gebruiken, zo sta je in elk geval onderweg niet te klooien om het pinnetje er ook weer in te krijgen. Dit kan natuurlijk ook met behulp van de kettingpons moest je dat toch willen.

Extra tools

Uiteraard zitten er ook tools of functies op de Topeak mini 20 PRO die ik misschien nooit zal of ga gebruiken. De flessenopener en de metalen bandenlichter vind ik zelf een beetje overbodig en zal ik niet snel gebruiken.

Omdat er op een mtb of racefiets voornamelijk inbus en torx bouten gebruikt worden zijn de schroevendraaiers mogelijk een beetje overbodig. Uiteraard kunnen ze wel van pas komen op andere of oudere fietsen die wel nog kruis of platte schroefkoppen gebruiken. Afhankelijk van het type spaken in jouw wielen zal je ook nooit alle spaaksleutels nodig hebben.

De andere tools, zoals de inbus- en torxsleutels en natuurlijk de kettingpons zijn zeker en vast geschikt om jezelf te behelpen in geval van nood. Al hoop ik ze onderweg niet al te vaak nodig te hebben.

Topeak mini 20 PRO vs Alien II

Denk je toch niet voldoende tools op zak te hebben met de Topeak mini 20 pro dan is er bij Topeak nog een andere tools die je kan kiezen, namelijk de Alien II of zelfs de Alien III. Deze tools bestaan uit twee delen die je van elkaar kan scheiden.

Daarnaast bevatten beide Alien multitools enkele extra functies in vergelijking met de Topeak mini 20 pro. Met 31 functies, waaronder een pedaalsleutel en een 3-tal steeksleutels, is de Topeak Alien iets uitgebreider dan de kleinere mini 20 PRO. Wat wel opvallend is bij beide Alien tools is het weglaten van de torx T10 en in mindere mate de Mavic en Shimano spaaksleutels.

Mini 20 PROAlien IIAlien III
Afmetingen7,6 x 4,2 x 1,8 cm8,6 x 4,3 x 4,1 cm8 x 4,5 x 4,5 cm
Gewicht156 gram290 gram272 gram
Inbus2-L/2,5/3/4/5/6/8/10 mm2-L/2,5/3/4/5/6/8/10 mm2-L/2,5/3/4/5/6/8/10 mm
TorxT10/T25T25T25
Spaaksleutels14G/15G/Mavic M7/Shimano14G/15G14G/15G/Mavic M7/Shimano
Steeksleutels open8/10 mm8/10 mm
Steeksleutels gesloten9 mm9 mm
PedaalsleutelJa
KettingponsJaJaJa
SchroevendraaiersPlat/kruisPlat/kruisPlat/kruis
Extra’sBandenlichter, flesopenerBandenlichter, flesopener, mesBandenlichter, flesopener, mes, schijfrem spacer
OpbergzakjeJaJaJa
KopenBekijk prijs >>Bekijk prijs >>Bekijk prijs >>

Conclusie

De Topeak mini 20 PRO is een multitool waarmee je bij pech jezelf in de meeste gevallen wel zal kunnen behelpen. De tool is voorzien van verschillende handige tools waarmee je kleine reparaties onderweg kan uitvoeren en je rit toch nog verder kan zetten.

Op deze tool vind je de voornaamste inbus- en torxsleutels en een stevige kettingpons. Ook de spaaksleutels en schroevendraaiers kunnen van pas komen bij specifieke probleempjes onderweg.

Deze Topeak mini 20 pro is vrij licht van gewicht maar vooral erg compact. Hierdoor kan je de tool altijd wel ergens opbergen, zij het in een zadeltas, mtb rugzak, gereedschapsbidon of in de achterzak van je shirt.

Topeak mini 20 PRO multitool

Hopelijk heb ik mijn Topeak mini 20 PRO niet al teveel nodig onderweg. Desalniettemin ben ik wel overtuigd van de capaciteiten van deze multitool. De tools zijn makkelijk in gebruik en je krijgt bouten snel los en kan ze ook weer stevig vast zetten. De kettingpons vergt wat kracht en behendigheid maar kan het verschil betekenen tussen verder fietsen of bellen voor hulp.

Ben je nog op zoek naar een veelzijdige multitool dan kan ik de Topeak mini 20 PRO enkel maar aanraden. Vind je de functies toch wat te min, kijk dan zeker een keertje naar de Topeak Alien II of III of neem een kijkje in onze multitool top 5 lijst met nog meer keuze én andere merken.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”