Een bidonhouder is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een mountainbike of racefiets in huis haalt. Toch spreekt het voor zich dat je onderweg wel de mogelijkheid moet hebben om te kunnen drinken. Naast een bidon kan dit natuurlijk ook met een fietsrugzak met drinksysteem. Toch vind niet elke fietser of mountainbiker het leuk om steeds een rugzak te moeten dragen. De beste oplossing is dan simpelweg om gebruik te maken van één of meerdere bidons.
Om een gereedschapsbidon of bidon met drank mee te kunnen nemen heb je natuurlijk een bidonhouder nodig. Als je even google raadpleegt of in de fietswinkel een kijkje neemt vliegen de bidonhouders van verschillende merken je wellicht om de oren. Om jou hiervan te ontlasten hebben we de proef zelf op de som genomen en de beste bidonhouders voor mountainbike en racefiets voor je uitgezocht.
Uiteraard vertellen we erbij waarom deze bidonhouders volgens ons veruit de beste zijn en waar je zeker en vast op moet letten. Op die manier kan je dan ook zonder zorgen je bidons meenemen tijdens je al jouw fietstochten.
Eigenschappen van de beste bidonhouder
Er zijn toch enkele puntjes waar je best rekening mee houdt wil je niet gefrustreerd raken van jouw bidonhouder. Er is niets zo irritant dan op elke wortel of oneffenheid je bidon in de kant te moeten gaan zoeken. Naast het feit dat je bidon goed stevig in de bidonhouder moet blijven zitten zijn er nog enkele factoren om in je achterhoofd te houden.
Stevig en robuust
De kwaliteit van je bidonhouder gaat voor een groot deel ook het gebruiksgemak bepalen. Een goedkoop prulledingetje gaat het niet lang uithouden wanneer jij over alle obstakels heen stuitert. Een goede bidonhouder moet dus vooral stevig zijn en tegen een stootje kunnen. Je wil immers niet dat je bidonhouder bij de eerste de beste aanraking met een tak, struik of de ondergrond (bij een valpartij) klaar is voor de vuilnisbak.
Bidon makkelijk uit te nemen en terug steken
Op de racefiets heb je soms wel wat extra tijd om eens goed te drinken. Bij het mountainbiken is dat meestal wel even anders. Het is daarom erg belangrijk dat je de bidon vlot uit de bidonhouder kan nemen en ook weer handig en zelfs blindelings kan terug plaatsen.
Hoewel je er voor kan kiezen enkel op rustige paden te drinken heb je het niet altijd voor het kiezen. Ook tijdens wat moeilijkere en langere bospassages is het verstandig tijdig te drinken. Net daarom moet je de bidon snel en vlot uit de bidonhouder kunnen nemen.
Stijlvol en mooie looks
Ik vind het fijn als alle accessoires en onderdelen mooi bij elkaar passen en een mooi geheel vormen. Hoewel een volledige zwarte en simpele bidonhouder voor mountainbike en racefiets zeker en vast ook goed gaat staan, mag het in mijn ogen toch best nog wat blitser zijn.
Zo kan je bijvoorbeeld een leuk kleuraccent toevoegen door een bidonhouder in een felle kleur te kopen of je kan het wat subtieler aanpakken en kiezen voor een streepje kleur op je bidonhouder in de kleur van jouw mountainbike of racefiets.
Bidonhouder moet de bidon goed vasthouden
Zoals eerder gezegd moet een bidonhouder voor mountainbike en racefiets er voornamelijk voor zorgen dat jouw bidons ook weer de eindstreep van jouw rit halen. Een bidon verliezen is nooit prettig en zeker niet wanneer deze nog vol zit met broodnodige sportdrank of water.
Daarnaast is het ook niet goed voor de natuur, er is helaas al afval genoeg. Door een doordachte keuze te maken qua bidonhouder voor mountainbike en racefiets hoeft dit jou niet te overkomen.
Hoe monteer je een bidonhouder op je mountainbike en racefiets?
Een bidonhouder voor racefiets en mountainbike heb je in een handomdraai op jouw sportieve fiets bevestigd. In de meeste gevallen zijn er immers al gaatjes en vaak ook al bouten voorzien op jouw frame waar je de bidonhouder dan makkelijk zelf kan bevestigen.
De twee inbusboutjes los en vast draaien dat kan iedereen. Het is wel verstandig om de schroefdraad van de boutjes te voorzien van een klein laagje montagepasta. Dit om corrosie en slijtage tegen te gaan en je zorgt er hierdoor ook voor dat je de bidonhouder makkelijk weer los krijgt zonder dat de bouten afbreken.
Zo’n bidonhouder kan tijdens de grote schoonmaak van jouw fiets wel aardig in de weg hangen. Naast montagepasta gebruiken kan het ook verstandig zijn om de inbusbouten van jouw bidonhouder met een momentsleutel aan te draaien, zo voorkom je boutbreuk. Dit laatste raden we voornamelijk aan wanneer jij een carbon frame hebt.
Bidonhouder zonder schroeven bevestigen, kan dat ook?
Zijn er geen gaten voorzien om een bidonhouder op jouw mountainbike te bevestigen en wil je niet nodeloos gaten in je (carbon) frame boren dan is er gelukkig nog een handig alternatief. Een bidonhouder zonder schroeven kan je bijvoorbeeld met klittenband of spanbandjes aan je frame bevestigen.
Het grote voordeel van een bidonhouder zonder schroeven is dat je de bidonhouder werkelijk overal op jouw mountainbike kan monteren. Hoewel een bidonhouder meestal gewoon tussen het kader bevestigd wordt, kan het voor jouw misschien handiger zijn als de bidonhouder op een andere plaats zit. In zo’n geval is een bidonhouder zonder schroeven de beste keuze voor jou.
Ook wanneer je meer dan twee bidons wil meenemen tijdens je rit of als je frame maar ruimte heeft voor één bidon, kan een bidonhouder zonder schroeven de perfecte oplossing zijn. Geen gaatjes boren in je frame en toch een extra bidon meenemen, win-win.
Bidonhouder aan het stuur en achter het zadel
Wanneer je bijvoorbeeld gaat bikepacken en je kader reeds vol fietstassen hangt is er natuurlijk geen plaats meer voor een bidonhouder. Ook triatleten zijn niet erg happig op bidonhouder tussen het kader en plaatsen ze daarom vaker achter het zadel. De bidon uit de bidonhouder nemen lijkt me op die manier wel een klus, maar het is hen daarmee voornamelijk om de aerodynamica te doen.
Verstelbare bidonhouder: aangepast aan jouw favoriete bidons!
Als laatste willen we je nog laten kennismaken met verstelbare bidonhouders. Je leest het goed. Een verstelbare bidonhouder voor je mountainbike en racefiets kan je namelijk aanpassen en op maat van jouw favoriete bidons maken. Dit is erg handig wanneer jij graag een bepaald type bidon gebruikt maar deze qua afmetingen net wat te groot of te breed is. Middels een verstelbare bidonhouder is jouw probleem meteen opgelost en kan jij toch met je favoriete bidons blijven fietsen.
De beste bidonhouders voor mountainbike en racefiets
De onderstaande bidonhouders zijn stuk voor stuk compatibel met zowel de mountainbike als de racefiets. Naast de vele gelijkenissen, die vooral op bovenstaande eigenschappen gebaseerd zijn, zijn er ook best wat verschillen te vinden tussen deze bidonhouders.
Omdat we ook veel belang hechten aan persoonlijke voorkeur hebben we de lijst zo uitgebreid mogelijk gemaakt. Kortom heb je met de onderstaande bidons de beste eigenschappen die je van een bidonhouder mag verwachten zeker en vast in huis.
Tacx Ciro
Beschikbaar in 14 verschillende kleuren heb je met deze bidonhouder van Tacx een match met jouw favoriete fiets. De bidonhouder is volledig uit carbon gemaakt waardoor deze erg licht is. Dat een groot deel van het profcircuit gebruik maakt van deze bidonhouders zegt ook veel over de algemene kwaliteit en het gebruiksgemak. Dergelijke kwaliteit is dan logischerwijs ook voorzien van een stevig prijskaartje.
De ervaringen met deze bidonhouder zijn dan ook bijna allemaal unaniem. Hoewel de bidons de eerste keer nog erg strak in de houder zitten merk je er al snel niet veel meer van. Deze bidonhouder houdt je bidons in alle omstandigheden goed vast. Een verloren bidon is met deze Tacx Ciro bidonhouder voorgoed verleden tijd, zowel op de mountainbike, racefiets of eender welke andere fiets.
Overigens kan deze bidonhouder ook erg vlot grotere bidons tot wel 750ml vervoeren.
Simson double fit
De double fit bidonhouder van Simson houdt niet alleen jouw bidons stevig in het gareel, maar kan ook dienst doen om PET-flessen te vervoeren. Door de gepatenteerde fleshalsopening kan je jouw favoriete drank ook vervoeren op de fiets zonder het te moeten overgieten in een bidon. Bidons leeg en even een flesje kopen bij het tankstation, geen probleem met de dubbele functie van deze bidonhouder. Dankzij het handige kliksysteem heb je je flesje meteen te pakken.
Deze bidonhouder bestaat uit kunststof materiaal met een erg neutrale kleur, waardoor hij haast bij elke fiets past. Door de dubbele functie zou je denken dat dit beestje best wat gewicht in de schaal werpt. Echter is niets minder waar. Met slechts 49 gram voel je haast niet dat je een bidonhouder op je fiets hebt zitten. Het is duidelijk dat er veel aandacht besteed werd aan de vormgeving en het gebruiksgemak van deze multifunctionele bidonhouder voor de mountainbike en racefiets.
Hoewel een flesje vervoeren en gebruiken tijdens het fietsen ons niet helemaal praktisch lijkt, de dop moet er immers ook af, kan deze bidonhouder wel dienst doen zowel tijdens het mountainbiken (met bidon) als tijdens een toeristisch tochtje met een lekker drankje naar keuze.
BBB BBC-36 FlexCage
BBB is nog steeds één van de pioniers waarbij je terecht kan als jouw fietsaccessoires kwalitatief maar ook betaalbaar moet blijven. Deze FlexCage bidonhouder is daar ook weer een erg mooi voorbeeld van. De FlexCage bidonhouder werd herontworpen om de klemming en flexibiliteit te verbeteren. Hierdoor is deze bidonhouder te gebruiken met erg veel verschillende bidons.
Ook het gewicht werd onder handen genomen (indien dit belangrijk is voor jou). Met slechts een totaal gewicht van 31 gram zijn ze bij BBB Cycling wel in hun opzet geslaagd denk ik dan. Daarnaast werden er nog wat extra kleuren toegevoegd. De vele tekst in de kleuraccenten kan voor sommigen een minpuntje zijn.
Deze bidonhouder uit composiet houd je bidons stevig beet dankzij het auto-adjust flex systeem. Een bidon in de graskant? Niet met deze BBB Flexcage bidonhouder.
Door de gekende prijs/kwaliteit van de producten van BBB en onze eigen ervaringen ermee durven we stellen dat deze FlexCage bidonhouder de perfecte match voor jouw bidons is tijdens het mountainbiken.
Saccon X3
Deze wat minder bekende bidonhouder van het merk Saccon ziet er erg strak uit. Daarnaast is deze met 59 gram ook gewoon erg licht te noemen. Over de kwaliteit van deze bidonhouder voor mountainbike en racefiets zijn alle gebruikers het unaniem eens. De bidons klemmen goed vast, ook wanneer het terrein uitdagender wordt.
De Saccon X3 bidonhouder wordt geleverd met boutjes om deze vast te zetten op jouw frame. Heb je al boutjes in je frame of van je vorige bidonhouders, dan heb je er enkele als reserve, wat altijd van pas kan komen.
Naast de zwarte uitvoering vallen ons vooral de fluo gele, roze en rode uitgave van deze strakke bidonhouder op. De zwarte uitvoering met oranje accenten zien spreekt ons het meeste aan. Zo heb je met deze bidonhouder voor ieder wat wils.
Elite Custom Race
Deze lichtgewicht (47 gram) bidonhouder uit fiberglas is erg soepel en beschikbaar in verschillende kleuren. Met de glossy afwerking van deze bidonhouder steek je qua looks iedereen alvast de loef af op je mountainbike of racefiets.
Ook in het profcircuit is deze bidonhouder een veel gemaakte keuze, wederom komt dit vooral omdat de bidonhouder de bidons erg goed en stevig vast klemt. Dit laatste kwamen we ook als puntje van kritiek tegen. Bidons die er wat stroef in en uit gaan. Echter lost dit probleem zich ook bij deze bidonhouder na enkele ritten uit zichzelf op.
Topmateriaal voor de fanatieke wielrenner en mountainbiker, want ondanks dat de naamgeving van deze bidonhouder anders doet vermoeden, is deze bidonhouder ook uitermate geschikt om offroad te gaan.
Tacx Deva
Met 35 gram is ook deze Tacx Deva bidonhouder erg licht. Door de cilindervormige vorm is de kans zo goed als onbestaande dat je bidon uit deze bidonhouder trilt, hoe ruig het terrein ook mag zijn. Middels gebruik van de Shiva en Shanti bidons van Tacx zelf haal je helemaal het uiterste uit deze bidonhouder voor mountainbike en racefiets.
Dit pareltje van Tacx klemt natuurlijk ook andere bidons stevig vast, terwijl je ze nog steeds makkelijk in de houder plaatst en uit de houder haalt. De Tacx Deva werd op aanraden van verschillende profrenners verder ontwikkeld waardoor deze nu nog beter de bidons vasthoudt.
Deze bidonhouder is licht, soepel en erg duurzaam dankzij het gebruik van glasvezel en carbon. Net zoals de Tacx Ciro is deze bidonhouder voor mountainbike en racefiets in verschillende kleuren te verkrijgen waardoor er zeker wel eentje bij jouw fiets past.
Van Rysel 900
Deze Van Rysel bidonhouder van Decathlon is speciaal ontwikkeld voor fietsers die accessoires van topkwaliteit op hun fiets willen. Met 25 gram is deze bidonhouder in eerste instantie al vederlicht te noemen. Dit is mede te danken aan het stevige en dus lichte glas- en koolstofvezel materiaal.
De bidons blijven erg goed en stevig geklemd in deze bidonhouder zitten. Deze bidonhouder van Decathlon krijgt niet voor niets erg goede beoordelingen en is ook erg geschikt voor mountainbike ritten en toertochten. Naast dit alles is dit ook gewoon een erg strakke en mooie bidonhouder.
Qua kleuren ben je helaas erg beperkt met enkel de zwarte optie. Deze kleur past dan wel weer op haast elke fiets. Heb je nog geen boutjes op je fiets zitten moet je deze er ook nog even bij bestellen.
Momenteel niet beschikbaar via onze website.
Prime
Duurzaam, licht en betrouwbaar op de ruigste ondergronden. Met deze Prime bidonhouder uit carbon materiaal kan je zorgeloos op pad met jouw bidons. Met 24 gram is deze bidonhouder ongekend licht en eveneens is hij ook geschikt voor alle soorten frames.
De bidonhouder is zowel compatibel met kleine als grote bidons, tot zelfs bidons met een inhoud van 1 liter. Daarnaast ziet deze Prime bidonhouder voor mountainbike en racefiets er ook erg stoer uit.
Een minpuntje van deze bidonhouder is dat deze erg breed is waardoor je haast verplicht bent om van iets bredere bidons gebruik te maken. Voor mountainbikers is dit zeker en vast geen issue denken wij. Qua kleur moet je het ook bij deze bidonhouder stelen met de zwarte uitvoering.
Verstelbare bidonhouder: de perfecte match met jouw favoriete bidons
Passion for Cycling
De grootste reden dat deze bidonhouder van Passion for Cycling in dit lijstje is opgenomen is omdat deze verstelbaar is. Dit is erg praktisch want op die manier kan jij de bidonhouder aanpassen aan de bidon (in plaats van andersom) die jij het liefst gebruikt.
Met 103 gram is dit best een zware, al is zwaar relatief als het om slechts 100 gram gaat, maar ook wel stevige bidonhouder. Het gewicht zit hem natuurlijk voornamelijk in het verstelsysteem. Deze bidonhouder kan je namelijk maar liefst tot 2 cm verstellen aan de hand van een schroef.
Dat elke bidon vlot in dit dingetje past moeten we eigenlijk niet vertellen, maar voor de volledigheid doen we het toch. Het duurzame aluminium materiaal gaat erg lang mee. Daarnaast ziet deze bidonhouder er in onze ogen ook nog best blitz uit.
De beugel van deze bidonhouder is de plaats waar de verschillende kleuren zitten, zo springt deze bidonhouder met de blauwe of zilveren beugel er net dat tikkeltje meer uit dan de volledig zwarte versie.
Topeak Modula cage
Ook met deze bidonhouder zeul je ongeveer alles mee wat op een bidon lijkt tot zelfs gehele waterflessen. Deze bidonhouder uit duurzaam plastic is dan ook verstelbaar waardoor je erg flexibel kan zijn qua drankvoorziening. Aan de hand van de handige draaiknop is deze bidonhouder in een wip aangepast aan de bidon of fles die jij wil meenemen.
Topeak staat reeds lang bekend om zijn kwalitatieve producten en bij deze bidonhouder is dat niet anders. Van het design van deze bidonhouder moet je wel fan zijn. Zelf vinden we deze bidonhouder wat teveel bidonhouder, maar zo heeft ieder zijn eigen smaak. Je kan overigens wel kiezen voor een zwarte of zilveren afwerking.
Omdat deze makkelijk te verstellen is klem je je bidons makkelijk en stevig vast zodat deze, ook op ruig terrein, niet zomaar hun eigen pad kiezen.
Bidonhouder zonder schroeven: flexibel en binnen handbereik
SKS Anywhere
Heb je geen gaatjes in je (carbon) frame of krimp je in elkaar bij de gedachte gaatjes te moeten maken in jouw (carbon) frame? Of heb jij een full suspension mountainbike waardoor je amper plaats hebt voor een extra bidonhouder? Dan is deze bidonhouder van SKS de oplossing voor jou en je mountainbike of racefiets. Met een klittenband systeem kan je deze bidonhouder werkelijk overal op je fiets bevestigen. De klittenband kan je overigens eenvoudig inkorten waardoor deze op alle framebuizen, met een doorsnee van maximaal 80mm, passen.
Ook aan eventuele lakschade is gedacht bij het ontwerp van deze bidonhouder. Het rubber beklede oppervlak zorgt ervoor dat de lak van jouw frame niet beschadigt wordt. Daarnaast zorgt datzelfde rubber er ook voor dat alles netjes op zijn plek blijft zitten zelfs op het ruigste offroad terrein.
Minpuntje? Met 127 best een zwaar accessoire, maar het is maar hoe je zelf omgaat met dat extra gewicht… Ook toont het allemaal net iets slordiger omdat de klittenband bevestiging best wel opvalt rondom de framebuis.
Zitten er geen gaatjes in jouw frame, heb je toch nog een extra bidon nodig of heb je tussen je kader helemaal geen plaats meer? Dan is de SKS Anywhere bidonhouder voor mountainbike en racefiets zeker en vast jouw ideale metgezel.
Conclusie
Nu je alles weet over de beste bidonhouders voor mountainbike en racefiets kan je voor jezelf makkelijk de perfecte keuze maken. Kies je voor een neutrale maar strakke zwarte bidonhouder of ga je voor de ideale match met jouw fiets. Indien je op de belangrijke aspecten let die we in dit artikel benoemden gaat er vanaf nu geen enkele bidon meer verloren.
Een bidonhouder voor de mountainbike of racefiets is altijd nuttig om makkelijk je drank mee te nemen. Ben je niet zo’n fan van een fietsrugzak of heb je tijdens je lange fietstochten gewoon véél drank nodig dan kunnen bidons handig of een mooie aanvulling zijn. Ook je gereedschap of enkele belangrijke spulletjes (zonnebril, sleutels, geld, identiteitskaart,…) kan je bijvoorbeeld in een gereedschapsbidon kwijt waardoor jouw bidonhouder ook weer zijn dienst kan bewijzen.
Kortom een bidonhouder is niet zomaar een accessoires dat je even snel koopt. Als je een doordachte keuze maakt heb je er lang plezier van. Als het geheel er dan ook nog eens erg strak en mooi uitziet ben je helemaal klaar voor je volgende ritten.