Beste fietsslot voor je mountainbike kopen

Last update:
Het beste slot voor je mountainbike kopen

Een dagje met de mountainbike weg is natuurlijk altijd leuk, maar hoe kan jij je fiets veilig wegzetten bij een tussenstop of pauze? Geen enkele goede mountainbike beschikt over een ingebouwd slot. Je wil natuurlijk niet dat iemand aan de haal kan gaan met jouw geliefde mountainbike.

Een mountainbike slot kopen kan daarom nuttig zijn, zeker wanneer het er één is met een ART keurmerk. Het ART keurmerk bepaald hoe veilig jouw slot is tegen diefstal. Dit is belangrijk wanneer jij een fietsverzekering wilt afsluiten. Een ART-goedgekeurd slot van tenminste categorie 2 is een vereiste om een dekking tegen diefstal te kunnen krijgen.

We raden natuurlijk wel aan om je mountainbike, racefiets of e-bike nooit zomaar ergens achter te laten of uit het oog te verliezen. Diefstal van sportieve fietsen is haast een hobby geworden en elke dag worden er wel fietsen gestolen. Ook op toertochten of andere fiets gerelateerde evenementen. Echter is het niet altijd te vermijden en in zulke gevallen kan je maar beter een oerdegelijk fietsslot op zak hebben.

Aangezien er zoveel verschillende fiets- en mtb sloten te koop zijn, is het niet altijd makkelijk om er een te kiezen. Daarom wil ik je in dit artikel op weg helpen om het beste mountainbike slot te vinden.

IMAGEPRODUCTDETAILS
Als beste getest door fietsersbond
Abus Iven Chain 8210
Abus-Iven-Kettingslot
 • ART 2 keurmerk
 • ABUS security leven 10
 • Winnaar slotentest fietsersbond
 • 8 mm vierkante schakels uit gehard staal
 • 3 maten verkrijgbaar
 • Flexibele kettinghoes voorkomt lakschade
 • Bedienen met sleutel
Getest op slijptollen, hamers en kniptangen
Llockx insteekslot
LLockx-insteekslot
 • 7 mm roestvrij aluminium staal
 • Kras- en scheurvrije sleeve
 • 1 meter lang
 • Sleutelgat bestand tegen lopers
 • Sleutels haast niet te kopiëren
 • Sleutel niet nodig om slot te sluiten
 • Vierkante schakels tot 27% sterker dan ronde schakels
 • Getest op tangen, slijptollen en hamers
Lichtgewicht slot
Vinz Ventoux
Vinz-fietsslot
 • Weegt slechts 650 gram
 • Met beschermlaag tegen lakschade
 • Schakels van 5,5 mm dik
 • Stevig ontwerp
 • In verschillende lengtes te verkrijgen (90, 120 ,150 of 200 cm)
 • Zeer voordelig fietsslot
 • Met 2 sleutels
Fietsslot met alarm
Abus Bordo Alarm 6000A
Abus-Bordo-slot-met-alarm
 • 55 mm geharde elementen
 • Extra zachte componenten voorkomen lakschade
 • Met alarmsignaal van 100 dB
 • Detecteert elke beweging
 • Geeft korte waarschuwingstonen
 • Signalen geven de status van de batterij weer
 • Speciale scharnierpunten
 • Compact op te bergen

De beste mtb fietssloten

Ik heb voor jullie 4 sloten geselecteerd die erg goed van pas kunnen komen tijdens jouw tocht, wanneer je mtb of fiets even uit het zicht moet staan of om je mtb ook ’s nachts veilig te kunnen stalllen. Daarnaast heb ik ook nog een extra bonus fietsslot mét alarmfunctie geselecteerd, dat je op het einde van dit artikel tegenkomt.

Een belangrijke parameter bij een fiets of mtb slot is natuurlijk het gewicht en de mogelijkheid om het iet of at compact te kunnen opbergen. Daarom hebben we in de zoektocht naar het beste mtb slot ook hiermee rekening gehouden. Je moet het slot immers mee kunnen nemen tijdens het fietsen zonder dat het als een last of ongemak aanvoelt.

LLOCKX insteekslot; getest op slijptollen, hamers en kniptangen!

Het eerste slot dat ik voor jullie heb geselecteerd is het LLOCKX insteekslot. Met een gewicht van 1155 gram is dit niet meteen het meest vederlichte slot maar het heeft wel erg goede én veilige kwaliteiten. Het slot is gemaakt van 7mm dik en roestvrij aluminium staal. Het heeft daarnaast een kras- en scheurvrije sleeve van Oxford stof. Het slot is 1 meter lang.

LLOCKX insteekslot fiets

Het sleutelgat van dit fietsslot is extra bestand tegen blanco lopers en kan dus enkel met jouw unieke sleutels geopend worden. De twee sleutels zijn tevens quasi niet te kopiëren. Het slotpunt is ook onverwoestbaar dankzij de dikke slotpunt van 10,51mm.

Het handige aan dit slot is dat het wel met je sleutel geopend moet worden maar dat je de sleutel niet nodig hebt om het slot te sluiten. Je steekt de beide uiteindes in elkaar en het slot zit muurvast.

De roestvrije aluminium stalen ketting heeft vierkante schakels die 27% sterker zijn dan ronde schakels. Daarnaast is het slot getest op tangen, slijptollen en hamers en is het naast roestvrij ook vries- en hittebestendig.

LLOCKX insteekslot fiets

Naast het feit dat wij dit slot verbazingwekkend compleet vinden en het daarnaast ook nog eens erg betaalbaar is, spreken de vele goede reviews over dit LLOCKX slot voor zich. Ben je uiteindelijk toch niet tevreden, we zouden het gek vinden, dan krijg je zonder vragen je geld meteen terug.

Als leuke extra heb je bij dit fietsslot ook nog keuze uit verschillende kleuren. Ook qua dikte van het slot kan je variëren, al raden wij wel het slot met 7mm schakels aan. Let op; dit fietsslot heeft geen ART-keurmerk.

Vinz Ventoux Fietsslot

Een mountainbike slot kopen vergt veel aandacht wil je rekening houden met de belangrijkste punten. De ene heeft liever een iets zwaarder slot met ART-certificering, maar de andere heeft toch liever een lichter slot zonder certificering. Voor dit tweede slot heb ik dan ook een lichtgewicht mtb fietsslot gekozen van 650 gram. Helaas heeft dit slot geen ART-certificaat.

Vinz ventoux mountainbike slot

De ketting is omgeven door een beschermlaag, waardoor je het slot rond de fiets kan doen zonder het frame te beschadigen. Dit Vinz mtb fietsslot verkleind de kans op diefstal enorm, maar wordt niet aangeraden voor langdurig gebruik. Geen enkel fietsslot is trouwens geschikt voor langdurig gebruik. De schakels van dit slot hebben een gemiddelde dikte van 5,5 mm.

Het slot voelt erg stevig aan en is makkelijk te gebruiken. De 90 centimeter lange ketting is geschikt om tot 2 mountainbikes vast te maken aan elkaar, of om één mountainbike vast te maken aan een vast voorwerp met grotere diameter. Het is altijd aan te raden om jouw mtb vast te maken aan een stevig voorwerp zoals een paal of een fietsenrek.

ABUS Iven Chain 8210 Kettingslot

Als derde mtb slot heb ik gekozen voor een uiterst kwalitatief slot met ART- certificering. Hoewel deze sloten veel zwaarder zijn dan gewone sloten, heb ik er toch één gevonden dat minder weegt dan de twee kilogram.

Abus Iven mountainbike slot

Dit 85 centimeter (ook verkrijgbaar in 110cm en 140cm) lange mtb kettingslot van het merk Abus heeft een ART2- certificaat. Zijn iets hogere prijs valt dan ook zeker te rechtvaardigen door zijn certificering. Qua Prijs-kwaliteit blijft het een prima keuze.

Het stevige kettingslot met dikke schakels is omgeven door een zachtere laag beschermende stof, zodat je fiets geen krassen kan oplopen tijdens het aanleggen van het slot.

Het slot is bovendien gemaakt van stevige en duurzame materialen, waardoor het een erg lange verwachte levensduur heeft. Bovendien is dit slot ook als best getest naar boven gekomen tijdens een test door de fietsersbond.

Ook Abus is een merk dat al langer bekend staat om zijn goede materiaal. Bovendien leveren ze altijd topproducten tegen een eerlijke concurrentiële prijs. Het slot wordt geleverd met twee sleutels, waardoor je er altijd 1 op reserve hebt.

Bonus tip: mountainbike slot met alarm: Abus Fietsslot Bordo Alarm 6000A

Na het bespreken van voorgaande drie fantastische mtb sloten, vond ik dat ik er ook eentje moest selecteren dat gebruik maakt van een alarm. De reden waarom ik dit slot niet bij de andere drie heb gezet, is omdat het komt met een hoger prijskaartje.

Toch ben ik er vrij zeker van dat mensen die regelmatig met de mountainbike gaan fietsen veel kunnen hebben aan een slot met alarm. Ook voor mensen die graag de mountainbike meenemen op vakantie kan dit een echte must zijn.

Dit mountainbike slot is er eentje van het type vouwsloten. Daardoor is het erg compact en kan je het erg makkelijk opbergen in een rugzak. Wanneer iemand een poging waagt om je mtb te stelen, schiet het luide (100 dB) alarm in actie.

Hoe werkt het alarm van die mountainbike slot?

Aan de ene kant kan dit ervoor zorgen dat jij wordt gewaarschuwd als je nog in de buurt bent. Aan de andere kant is zo’n fietsslot alarm ook bedoeld om dieven af te schrikken. Een fietsslot met alarm is natuurlijk nuttig, maar niet als het alarm voor het minste in actie schiet. Gelukkig heeft Abus daar rekening mee gehouden. Speciale sensoren detecteren alle bewegingen, hoe klein ze ook zijn.

Abus Bordo mountainbike slot met alarm

Het apparaat is op die manier in staat om een diefstalpoging te onderscheiden van een toevallige aanraking. Wanneer iemand er per ongeluk tegen aan stoot, kan het zijn dat het slot een waarschuwingstoon uitstuurt, maar zal het volledige alarm niet afgaan. Wanneer iemand overduidelijk de fiets probeert te stelen, dan treedt het alarm loeihard in werking.

Dit goede slot bestaat in slechts 1 maat en is ideaal om jouw geliefde mtb mee te beveiligen.

Een mountainbike slot, hier moet je rekening mee houden

Hoewel een mountainbike met een vast slot soms wel van pas zou kunnen komen, is het niet de gewoonte om er één in de mtb te verwerken. Dit heeft verschillende redenen: aan de ene kant zorgt een vast slot voor meer gewicht en aan de andere kant ziet het er natuurlijk niet zo mooi uit.

Een mountainbike is en blijft een sportfiets die meestal niet wordt gebruikt binnen de stad. Wanneer je echter een uitstapje wil gaan doen met de mtb, dan kan het al eens zijn dat je even wil afstappen om bijvoorbeeld iets te gaan eten. In dat geval kan een ART keurmerk fietsslot zeker van pas komen om jouw mountainbike te beveiligen. Deze sloten zijn veiliger en heb je ook nodig wil je een fietsverzekering af kunnen sluiten.

Het is zeker niet aan te raden om jouw mtb voor langere tijd te stallen met een slot. Het is zeker nooit een goed idee om je geliefde mtb voor meerdere uren in het openbaar te laten staan, plaats hem altijd in een garage of afgesloten omgeving.

Een goed mountainbike slot beschikt over een paar specifieke kenmerken. Het belangrijkste is natuurlijk dat het slot enorm goed en vooral erg stevig is. Een mountainbike met slot is al beter beveiligd dan eentje zonder slot, maar een goed slot is wel een vereiste.

Bij het kopen van een mountainbike fietsslot moet je ook rekening houden met het gewicht. Een slot voor mountainbike neem je namelijk steeds mee tijdens het fietsen. Het is duidelijk dat een fietsslot dat 2 kilogram weegt, niet altijd het handigst is onderweg.

In dit artikel ben ik voor jou op zoek gegaan naar een praktisch mountainbike slot dat je overal mee naartoe kan nemen. Zo kan jij jouw mooie mountainbike goed en overal op slot zetten en kan je met een gerust gevoel je mountainbike even aan de kant zetten.

Conclusie: het beste mtb slot kopen

Welk mountainbike slot het beste is voor jou, hangt uiteraard af van verschillende factoren. Ben je echt op zoek naar een sterk slot aan een zachte prijs, dan raad ik je aan om voor het het Vinz Ventoux fietsslot te kiezen. Dit is zeker de beste keuze wanneer jij maar zelden je mtb ergens achterlaat of er altijd een oogje op kan houden.

Wil je liever een goed slot met ART keurmerk? Dan kan jij het beste voor het kettingslot van Abus kiezen. Dit slot is heel stevig en weegt daardoor misschien net iets meer dan de andere sloten. Alhoewel ik van mening ben dat een veilig slot belangrijk is dan het extra gewicht.

Toch is de beste keuze in onze ogen het LLOCKX insteekslot. Gezien de goede eigenschappen, duurzaamheid en de scherpe prijs is dit zeker en vast de meest veilige keuze die ook nog eens erg betaalbaar is. 100% zeker ben je natuurlijk nooit, maar met dit slot kom je toch aardig in de buurt.

Het Abus vouwslot inclusief alarm gaat toch nog dat ene stapje verder en hoger. Maar daar komt natuurlijk een aardig prijskaartje bij kijken. Afhankelijk van hoe vaak je gaat rijden en hoeveel je te besteden hebt, raden we toch aan om dit slot ook in overweging te nemen. Een nieuwe fiets of mtb kost toch nog net wat meer dan dit oerdegelijke fietsslot.

Het is niet alleen enorm stevig, maar het waarschuwt jou ook nog eens wanneer er een ongewenste bezoeker aan je mtb zit. Prijs-kwaliteit gericht is het zeker een slot dat je in overweging moet nemen. Aan jou de keuze!

Foto van auteur

AUTEUR

Geert is een recreatieve marathon mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij de Stoneman Arduenna en de Limburg 200 MTB ultra in 1 dag. Daarnaast is hij gediplomeerd fietstechnieker.

Plaats een reactie

cover e-book zonder zorgen de winter door

ontvang het GRATIS e-book: "Zonder zorgen de winter door"

Maak jezelf en je mountainbike winterproof. Met checklijst, zodat je zeker niets vergeet.

You have Successfully Subscribed!

MTB blueprint

ontvang het GRATIS e-book: "MTB Blueprint"

Geniet van zorgeloze en pechvrije ritten met deze snelle checks en slimme tips, elke keer opnieuw! Met handige checklijst, zodat je zeker niets over het hoofd ziet.

You have Successfully Subscribed!