Beste draadloze mtb fietscomputer (2023); betaalbaar en betrouwbaar

Beste draadloze fietscomputer

Afstand, gemiddelde snelheid, hoogtemeters en noem maar op, gegevens en statistieken zijn niet meer weg te denken met alle elektronica die we de dag van vandaag ter beschikking hebben. Met een draadloze fietscomputer zijn al deze gegevens nooit nog een geheim voor jou.

Misschien heb je wel een hekel aan aller deze grafieken en gegevens en hou je er helemaal niet van om je hele rit te analyseren, toch is het altijd leuk om minstens te weten hoe ver je gefietst hebt, aan welke snelheid en de eventuele hoogtemeters die je overbrugt hebt.

De fietscomputers met sensor en bijhorend kabeltje zijn stilaan aan het verdwijnen. De mogelijkheden van dit soort fietscomputers zijn ondertussen ook een beetje achterhaald en het kabeltje, dat een beetje ongelukkig langs je stuur en voorvork loopt, is ook niet erg mooi.

Ook kan zo’n kabeltje snel stukgaan moest het eens achter een tak blijven hangen. Daarom zijn de meeste fietscomputers tegenwoordig volledig draadloos.

Naast afstand en snelheid kan je met een fietscomputer nog allerhande gegevens meten, het ligt er maar net aan hoe uitgebreid jouw fietscomputer is. In dit artikel bekijken we welke draadloze fietscomputers er precies geschikt zijn om te gebruiken tijdens het mountainbiken, waar je zoal op moet letten en welke types er allemaal te verkrijgen zijn.

IMAGE PRODUCT DETAILS
BESTE PRIJS
Strex fietscomputer
Strex
Voordelen
  • 17 functies
  • Water- en weerbestendig
  • Bediening met 1 knop
  • Groot en duidelijk scherm
  • Inclusief cadans- en vermogenssensor
BESTE MET GPS
Bryton Rider 15 Neo E
Bryton-Rider-15-Neo-E-hoogte
Voordelen
  • 21 functies
  • GPS
  • Routes en workouts plannen
  • Oproepen, berichten en mails ontvangen
  • Automatisch uploaden naar Strava
BESTE QUA FUNCTIES
LHP BC200
LHP-BC200
Voordelen
  • 80 functies
  • 2 mounts inbegrepen
  • GPS
  • Instellen voor 3 fietsen
  • Antireflectiescherm
  • Ook met sensorenbundel verkrijgbaar

Hoe werkt een draadloze mtb fietscomputer?

Dankzij een draadloze fietscomputer moet je niet meer rondrijden met dat onpraktische kabeltje dat naar de sensor in je wiel loopt. Het gaat tegenwoordig helemaal draadloos en het werkt allemaal minstens even goed. Een draadloze fietscomputer meet het aantal omwentelingen van je voorwiel. Hiervoor moet je dus wel nog steeds het bijgeleverde magneetje aan je wiel vast maken.

In zo’n magneetje zit een chip die het aantal omwentelingen registreert en de snelheid en afstand berekend. Het enige wat je zelf moet doen is de omtrek van je wiel ingeven in de draadloze fietscomputer. Hoe je dat precies moet doen vind je uiteraard steeds terug in de handleiding van de fietscomputer.

Welke functies moet een draadloze mtb fietscomputer zeker hebben?

Voor we bekijken welke gegevens je draadloze mtb fietscomputer zeker moet kunnen weergeven bekijken we eerst de eigenschappen die de beste draadloze fietscomputers zeker moeten hebben.

  • Waterdicht
  • Compatibel met verschillende sensoren
  • Duidelijk en verlicht scherm
  • Gebruiksgemak
  • Betaalbaar

Daarnaast heb je ook nog de keuze om de gegevens van je rit te synchroniseren met een app zoals Strava of Trailforks en te delen via sociale media. Dit kan al dan niet een dealbreaker zijn wanneer je aan het uitkijken bent naar een nieuwe fietscomputer. Of jouw fietscomputer deze optie nu wel of niet heeft maakt verder niets uit voor de algemene werking en eigenschappen van jouw draadloze mtb fietscomputer.

Waterdicht

Dat een regenbui je rit een onaangename twist kan geven is vanzelfsprekend. Wanneer je fietscomputer dan vol loopt met regenwater wordt het helemaal een baaldag. Daarom is het belangrijk om altijd te kiezen voor een draadloze mtb fietscomputer die waterdicht is of op zijn minst spatwaterdicht of waterbestendig is. Een regenbui kan altijd onverwacht op je af komen, dus daar kan je maar beter goed op voorbereid zijn.

Compatibel met verschillende sensoren.

Indien je net dat tikkeltje extra gegevens wil kunnen volgen tijdens het mountainbiken dan zijn er enkele sensoren die zeker en vast niet mogen ontbreken bij jouw draadloze mtb fietscomputer. Dit kan gaan van een hartslagmeter tot een cadans-, vermogens- en snelheidsmeter. Zulke sensoren worden via ANT+ of Bluetooth met je draadloze fietscomputer verbonden.

Bij sommige modellen krijg je (enkele) sensoren standaard meegeleverd, echter is het vaak zo dat je de sensoren die je wenst te gebruiken apart moet aankopen.

Duidelijk leesbaar en verlicht scherm

Veel zon of een bewolkte dag, voor de beste draadloze fietscompter zou het helemaal geen verschil mogen maken. Je wil altijd een goed en duidelijk leesbaar scherm hebben op je draadloze fietscomputer. Ook wanneer het wat donkerder wordt is het belangrijk dat het scherm van je fietscomputer goed leesbaar en dus verlicht is.

Let er bij de aankoop van een draadloze mtb fietscomputer dan ook altijd op dat het scherm groot genoeg, duidelijk, leesbaar en bij voorkeur verlicht is of zich automatisch aanpast aan de omstandigheden.

Gebruiksgemak

Al die gegevens wil je natuurlijk in een oogopslag kunnen bekijken zonder dat je er halsbrekende stunts voor moet uitvoeren of zelfs voor moet gaan stoppen. Het gebruiksgemak van zo’n draadloze mtb fietscomputer is dus zeker en vast ook iets om rekening mee te houden. Touchscreens zal je niet snel vinden in deze prijscategorieën. Wil je toch een touchscreen, dan raden wij aan om meteen voor een degelijke fiets gps te kiezen.

Prijs

De prijs van een draadloze fietscomputer is naast de verschillende functies ook een belangrijke factor wanneer je er eentje wil gaan aanschaffen. Een goede draadloze fietscomputer heb je vaak al voor minder dan 100€. Dat is beduidend goedkoper dan een fiets gps.

Je kan dus erg veel geld besparen wanneer je voor jezelf bepaald welke statistieken en gegevens jij precies belangrijk vindt. Het is zonde van je geld als je tig functies hebt waarvan je niet eens de helft gaat gebruiken.

Gegevens delen

Apps zoals Strava zijn niet meer weg te denken bij iedereen die regelmatig op welk soort fiets dan ook zit. Ritten en gegevens worden massaal gedeeld, geanalyseerd en vergeleken via alle mogelijk apps. Met Strava, Trailforks of de app van jouw draadloze fietscomputer kan jij ook jouw rit delen op sociale media platformen als je dat wenst.

Wat je zeker niet moet verwachten!

Natuurlijk zijn er ook dingen die je maar zelden of zelfs helemaal niet gaat terugvinden op een betaalbare draadloze fietscomputer. In de eerste plaats moet je al een onderscheid maken tussen de fietscomputers met en zonder gps.

De fietscomputers met gps gebruik je dus puur om gegevens te kunnen volgen en te analyseren. Een fietscomputer met gps daarentegen heeft toch net wat meer opties. Toch is het belangrijk om te weten dat een fietscomputer met gps erg verschilt van een fiets gps.

Draadloze fietscomputer

Kaarten, locaties en navigatie

Zo heb je bij een fietscomputer met gps geen toegang tot verschillende kaarten en kan je niet navigeren tijdens je route of navigeren naar vooraf gekozen locaties. Wat je wel kan met de gps van een betaalbare fietscomputer is je route achteraf bekijken via verschillende apps.

Daarnaast is het ook mogelijk om bij sommige fietscomputers een route in te laden en te volgen. Echter moet je er wel rekening mee houden wanneer je dus niet over kaarten beschikt je enkel maar een lijntje op je scherm ziet dat je moet volgen.

Ik kan je wel vertellen dat dat laatste in de praktijk best nog goed te doen is. Zo vergat ik tijdens een fietsvakantie in Frankrijk de kaarten van de streek waar we zaten op mijn gps-toestel te installeren waardoor ik dus ook enkel maar een lijntje te zien kreeg. Dit lijntje volgen ging verrassend genoeg erg vlot.

Wil je toch een gps-functie op je draadloze fietscomputer dan is bovenstaande info erg nuttig om in je achterhoofd te houden zodat je niet teleurgesteld bent wanneer blijkt dat je fietscomputer bijvoorbeeld niet kan navigeren. In zo’n geval ben je beter af met een fiets gps.

Welke gegevens moet een draadloze mtb fietscomputer kunnen meten?

Het spreekt voor zich dat hoe duurder een draadloze fietscomputer wordt, hoe meer gegevens deze gaat kunnen registreren. Hoeft het helemaal niet zo uitgebreid te zijn dan is een echte basic draadloze fietscomputer de beste keuze voor jou. Let hierbij wel op dat je niet zomaar voor de goedkoopste optie kiest.

Waarom? Tijdens ons onderzoek naar de beste draadloze mtb fietscomputer bekeken we ook de echte goedkope modellen van rond de 20€, je weet wel, die dingen die je gratis krijgt bij de aankoop van een fiets of mountainbike.

Draadloze fietscomputer

Zowel uit onze eigen ervaring als uit de vele gebruikers reviews kunnen we concluderen dat zo’n goedkope draadloze fietscomputer echt niet de fietscomputer is die je tijdens het mountainbiken wil gebruiken. Uit de reviews blijkt dat deze toestellen slechts voor beperkte tijd optimaal werken en al snel minder nauwkeurig registreren en op bepaalde vlakken minder goed, of zelfs helemaal niet meer werken na verloop van tijd.

Zelf heb ik dit ooit ook een keer aan de hand gehad. Om die reden laten we in het verdere verloop van dit artikel de goedkoopste draadloze fietscomputers voor wat ze zijn.

Wil je bijvoorbeeld ook de hoogtemeters kunnen registreren of een hartslagmeter gebruiken dan kan je voor een iets uitgebreidere draadloze fietscomputer kiezen. Welke gegevens jouw draadloze fietscomputer moet hebben bepaal je dus helemaal zelf. De basic gegevens zoals afstand, tijd, snelheid in verschillende varianten (totaal, gemiddeld, actueel,…) zitten op elke draadloze fietscomputer.

Wat is de beste draadloze mtb fietscomputer?

De beste draadloze mtb fietscomputer is dus voornamelijk een fietscomputer die gegevens registreert die jij nuttig vindt, bestand is tegen regen en een goed en duidelijk afleesbaar scherm heeft. Als die draadloze fietscomputer dan ook nog eens betaalbaar is dan kom je tot de beste draadloze mtb fietscomputer voor jouw gebruiksdoeleinden.

Draadloze fietscomputer Sigma

Wanneer het over draadloze fietscomputers gaat kom je vaak uit bij het merk Sigma, maar toch zijn er nog andere merken die ook erg goede, zo niet de beste, draadloze fietscomputers in hun gamma hebben. In het onderstaande overzicht zetten we de beste opties overzichtelijk voor je op een rijtje.

Op die manier moet je niet eens meer nadenken en kies je in een vingerknip de beste draadloze mtb fietscomputer om over de routes en trails te scheuren.

De beste draadloze mtb fietscomputer zonder GPS

Indien je vooral routebordjes volgt of gewoon je neus achterna rijdt heb je natuurlijk niet meteen een gps of navigatiefunctie nodig op je draadloze fietscomputer. Uiteraard bespaar je op die manier erg veel euro’s. Een draadloze fietscomputer zonder gps geeft je hoe dan ook quasi dezelfde statistieken en gegevens als eentje met gps, enkel kan je geen route volgen of je rit later terug bekijken via een app.

Strex draadloze fietscomputer (17 functies)

De draadloze fietscomputer van Strex geeft je een klare kijk op verschillende gegevens zowel tijdens als na al je ritten. De fietscomputer is draadloos en makkelijk te installeren op je stuur of stuurpen dankzij de bijgeleverde mount en straps. Eénmaal je de sensor en zender in je wiel geplaatst hebt ben je meteen klaar om je eerste rit te registreren.

Strex draadloze fietscomputer

Beste eigenschappen:

  • Water- en weerbestendig
  • Achtergrondkleur in te stellen
  • Bedienen met één knop
  • Groot en duidelijk scherm
  • Cadans- en vermogenssensor inbegrepen

Deze draadloze fietscomputer is bestand tegen zowel regen, warmte als tegen koude. Een geschiktere draadloze fietscomputer voor alle omstandigheden ga je haast niet kunnen vinden.

Wat ook erg handig is aan deze mtb fietscomputer is dat je de achtergrondkleur kan instellen. Je kan hierbij kiezen uit witte of groene achtergrondverlichting. Het beeldscherm blijft op die manier in alle weersomstandigheden leesbaar alsook in het donker.

De bediening van deze draadloze fietscomputer is helemaal niet moeilijk. Met één knop kan je alle data op je scherm toveren en de instellingen aanpassen. Stoppen of vertragen is met deze draadloze fietscomputer van Strex niet meer nodig.

Het extra grote 2,1 inch scherm zorgt ervoor dat de gegevens altijd duidelijk afleesbaar zijn. Voor deze fietscomputer heb je overigens slechts één knoopcel-batterij (CR2032) nodig.

Welke gegevens registreert de Strex fietscomputer?

Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten welke gegevens deze Strex draadloze fietscomputer voor jou gaat registreren en meten. Dit zijn er trouwens verrassend veel.

Strex draadloze fietscomputer functies

Naast de registratie van de snelheid, gemiddelde snelheid, rijtijd, aantal kilometers (per rit) en het totale aantal kilometers heeft deze Strex mtb fietscomputer nog de volgende functies:

  • Verbruikte calorieën
  • Registratiefunctie
  • Trainingsfunctie
  • Horlogefunctie

Daarnaast wordt er nog een cadans- en vermogenssensor meegeleverd die je via ANT+ kan verbinden.

Deze draadloze fietscomputer beschikt niet over GPS en hartslagmeting. Daarnaast is het niet mogelijk om gegevens uit de fietscomputer te delen of te synchroniseren met een app.

Deze draadloze fietscomputer blinkt uit in prijs/kwaliteit dankzij de waterbestendigheid, de verschillende functies en het gebruiksgemak. De meegeleverde sensoren zijn een leuke extra voor de iets fanatiekere mountainbiker. Deze Strex draadloze fietscomputer is jouw ideale compagnon tijdens recreatieve mountainbike- en fietstochten, woon-werkverkeer of gewoonweg wanneer je elke gefietste kilometer wil registreren.

Sigma BC 9.16 ATS (9 functies)

De Sigma BC 9.16 ATS fietscomputer is de ideale metgezel voor de alledaagse fietser die af en toe ook eens een sportief zijpaadje inslaat. Met negen functies lijk je weinig waar voor je geld te krijgen maar niets is minder waar.

Sigma BC 9.16 ATS draadloze fietscomputer

Beste eigenschappen:

  • Voorgeprogrammeerde bandenmaten
  • Start/stop functie
  • IPX8 waterdichtheid
  • Lange batterijduur

Dankzij de voorgeprogrammeerde bandenmaten van 16 tot 29” kan je de wielmaat eenvoudig en snel instellen. Uiteraard kan je dit ook volledig handmatig doen als je dat wenst. De fietscomputer monteer je daarnaast volledig zonder gereedschap. De magneten hebben een kliksysteem en zijn daardoor eenvoudig te plaatsen. Met een rijtijd van maximaal 100 uur registreer je met deze draadloze fietscomputer moeiteloos je gehele fietsvakantie.

Deze draadloze fietscomputer registreert je verbruikte calorieën tijdens je rit. Dit berekent de fietscomputer op basis van jouw snelheid. Ook de automatische start/stop functie is een dikke troef van deze fietscomputer. Na een pauze van maximaal 2 uur gaat de fietscomputer automatisch weer verder van zodra je begint te fietsen.

Deze fietscomputer meet de volgende gegevens:

  • Snelheid (actueel, gemiddeld, maximaal)
  • Afstand (rit en totaal)
  • Tijd (rit en totaal)
  • Calorieën (rit en totaal)
  • Tijdstip
Sigma BC 9.16 ATS draadloze fietscomputer

Met de IPX8 waterdichtheid moet je je zelfs in een regenbui geen zorgen maken over jouw dierbare fietscomputer.

Met deze fietscomputer ga je zonder twijfel prettig en ongestoord kunnen fietsen terwijl de meest voorkomende gegevens nauwkeurig voor je gemeten worden. De lange batterijduur en de waterdichte eigenschappen maken deze draadloze fietscomputer tot een echte must-have fietscomputer voor de recreatieve mountainbiker en fietser waarvoor de registratie van de basic gegevens meer dan voldoende zijn.

Sigma BC 16.16 STS (13 functies)

Met de BC 16.16 STS fietscomputer van Sigma krijg veel display en weinig behuizing wat de leesbaarheid van de gegevens alleen maar ten goede komt. De draadloze fietscomputer is makkelijk te installeren op elke fiets.

Het STS of Sigma transmission system zorgt ervoor dat de gegevens van de meegeleverde snelheidssensor gecodeerd, en zonder vervorming, van de zender naar de ontvanger gestuurd worden. Op die manier krijg jij altijd een juist en nauwkeurig beeld van jouw fietsprestaties.

Sigma BC 16.16 STS draadloze fietscomputer

Beste eigenschappen:

  • Verbinden met smartphone en Sigma link app
  • Trainingsgegevens afgelopen 12 maanden
  • Powersave mode
  • Op verschillende fietsen te gebruiken
  • IPX8 waterdichtheid
  • Achtergrondverlichting

Deze fietscomputer kan je ook nog uitbreiden met een cadanssensor, maar die is helaas niet inbegrepen bij deze draadloze fietscomputer.

Via NFC (near field communication) kan je deze draadloze fietscomputer makkelijk verbinden met een Android smartphone. Hiervoor dien je wel eerst de gratis Sigma Link app te installeren via de App Store of Google Play Store. Met de app kan je instellingen wijzigen en tripgegevens uitlezen.

Deze draadloze fietscomputer geeft je trainingsgegevens over de afgelopen 12 maanden weer. Op die manier kan jij je resultaten, afstanden en ritten per maand vergelijken. Daarnaast is de powersave mode een erg handige functie waarbij de fietscomputer na 5 minuten inactiviteit gaat slapen en na nog eens 5 minuten in de Power Save mode gaat.

Wanneer de bewegingssensor merkt dat je weer aan het trappen bent schakelt de fietscomputer weer in en registreert hij je rit meteen verder. Dit is vooral handig wanneer je regelmatig pauzeert tijdens je rit, zodoende je niet onnodig veel batterij gaat verbruiken en altijd je volledige rit, hoelang die ook mag zijn, kan registreren.

Sigma BC 16.16 STS draadloze fietscomputer

Heb je meer dan alleen een mountainbike dan kan je deze draadloze fietscomputer ook op je andere fiets installeren. Je kan namelijk twee verschillende wielmaten instellen dus je hoeft niet eens dezelfde grootte van wielen te hebben op je andere fiets.

Dankzij de achtergrondverlichting is je display altijd goed zichtbaar en zijn de gegevens duidelijk af te lezen. Met slechts twee bedieningsknoppen en een geanimeerde menubegeleiding is deze Sigma BC 16.16 fietscomputer erg gebruiksvriendelijk. Daarnaast is de fietscomputer volledig waterdicht volgens IPX8, dit wil zeggen tot 1 meter diep. Tenzij je onder water gaat mountainbiken zit je hiermee dus zeker en vast safe in alle omstandigheden.

Naast alle standaard metingen kan je op deze draadloze fietscomputer nog volgende functies terug vinden:

  • Totale rittijd per fiets
  • Totale afstand per fiets
  • Klok
  • Temperatuur
  • Vergelijking actuele en gemiddelde snelheid
  • Brandstofbesparing (deze functie geeft weer hoeveel brandstof je bespaart hebt door de fiets te gebruiken in plaats van de auto)
  • Automatische koppeling en fietsherkenning
  • Registratie-functie
  • Horlogefunctie
  • Hoogtemeting

Sigma is geen onbekende naam als het over fietscomputers gaat. Met deze BC 16.16 draadloze fietscomputer heb je zeker en vast een kwaliteitsvolle fietscomputer op je mountainbike. Ben je een fanatieke recratieve mountainbiker die niet teveel sensoren nodig heeft dan zit je met de Sigma BC 16.16 STS draadloze fietscomputer zeker en vast goed.

TIP: Check ook zeker de 5 nieuwste Sigma fietscomputers originals die in 2022 op de markt gekomen zijn.

De beste draadloze fietscomputer met GPS

Wil je toch net dat tikkeltje meer dan kan je kiezen voor een draadloze fietscomputer met gps. Wat je bij dit soort fietscomputers niet mag verwachten is de vloeiende navigatie die je bij echte fiets gps toestellen hebt. Daarnaast is het ook niet altijd mogelijk om routes in te laden en zijn er vaak geen kaarten voorgeprogrammeerd.

Wat je dan wel kan met een fietscomputer met gps is je route achteraf bekijken op een app zoals bijvoorbeeld Strava. Er zijn enkele fietscomputers die ook de mogelijkheid hebben om routes te volgen. In het onderstaande overzicht vind bekijken we de beste draadloze fietscomputers met gps-functie.

Bryton Rider 15 Neo E (21 functies)

De Bryton Rider 15 Neo E draadloze fietscomputer met gps wordt ondersteund door het GNSS-systeem (Global Navigation Satellite System), hierdoor weet de fietscomputer steeds waar je je bevindt. Zelfs in dichtbegroeide omgevingen werken de GPS, Galileo en QZSS satellieten feilloos. Dankzij de GPS heb je ook geen sensoren meer nodig in je wiel.

Bryton Rider 15 Neo e draadloze fietscomputer met gps

Beste eigenschappen:

  • Verschillende satellieten
  • Routes en workouts plannen
  • Opladen via USB
  • Makkelijke bediening (3 knoppen)
  • Oproepen, berichten en mails ontvangen
  • Bryton Active companion app
  • Automatisch uploaden naar Strava
  • Auto pauze functie
  • IPX7 waterdichtheid

De fietscomputer heeft een 2” scherm waarop de gegevens, in maximaal 4 datavelden, in alle omstandigheden vlot af te lezen zijn. Met een batterijduur van 16 uur zit je altijd safe zelfs tijdens een lange dagtocht. Je kan de draadloze fietscomputer ook opladen via de usb-kabel die meegeleverd is.

Net zoals de modernste gps-toestellen bedien je deze draadloze fietscomputer met slechts 3 knoppen. Met de standaard mount plaats je de fietscomputer eenvoudig op je stuur of stuurpen.

Bryton Rider 15 Neo E draadloze fietscomputer met gps accessoires

Met 21 functies krijg je een mooie analyse en nauwkeurig inzicht in al je prestaties. Naast de basic gegevens zoals snelheid, afstand en tijd meet deze Bryton draadloze fietscomputer ook nog al het volgende:

  • Hoogte
  • Cadans (sensor niet inbegrepen)
  • Hartslag (hartslagband niet ingbegrepen)
  • Calorieën
  • Temperatuur

Via de Bryton Active companion App kan je je rit achteraf tot in detail analyseren. De app is zowel voor iOS als Android beschikbaar. Via BLE (bluetooth low energy) kan je oproepen, emails en berichten ontvangen op je fietscomputer. Via de app kan je trouwens ook de datavelden makkelijk aanpassen naar jouw wensen.

Daarnaast kan je ook workouts plannen, routes plannen en de software van je fietscomputer controleren en updaten. Je ritten kan je ook automatisch synchroniseren met STRAVA, TrainingPeaks and Selfloops.

Naast al deze leuke functies is het scherm van deze draadloze fietscomputer ook voorzien van achtergrondverlichting zodat je zelfs ’s nachts al je gegevens makkelijk kan aflezen. De fietscomputer kan je tevens voor twee fietsen instellen zodat je zelfs last minute nog van fiets kan wisselen zonder ook maar één instelling te moeten aanpassen.

De fietscomputer met gps is ook waterdicht (IPX7) en beschikt over een auto/pauze functie.

Bryton Rider 15 Neo E draadloze fietscomputer met gps

Deze draadloze fietscomputer is verrassend veelzijdig, toch kan het ontbreken van enkele sensoren als een minpuntje beschouwd worden. Bij de iets duurdere Bryton Rider 15 neo c is de cadanssensor reeds inbegrepen. Wil je ook een snelheidssensor en hartslagmeter dan moet je deze nog steeds apart aankopen.

De goede gps ontvangst en de eenvoud van deze fietscomputer met gps worden vaak als pluspunten genoemd. Daarnaast worden het duidelijke scherm, de Bryton app en de connectiviteit met strava en andere apps als sterke troeven van deze fietscomputer aangeduid.

Qua prijs/kwaliteit betreffende een draadloze fietscomputer met gps zit je met deze Bryton Rider 15 Neo e zeker en vast goed.

LHP BC200 Fietscomputer (80+ functies)

Een fietscomputer met meer dan 80 functies is zeker en vast de moeite om even in detail te bekijken. Deze LHP BC200 draadloze fietscomputer met gps is er zo eentje. Het scherm van deze fietscomputer is met 2,4” best groot en de gegevens lees je dan ook makkelijk af. Het antireflectiescherm en de achtergrondverlichting zorgen ervoor dat je scherm altijd en in alle omstandigheden goed af te lezen is.

LHP BC200 draadloze fietscomputer met gps

Beste eigenschappen:

  • Antireflectiescherm en achtergrondverlichting
  • 80+ functies
  • Instellen voor 3 fietsen
  • Batterijduur 36uur
  • Bluetooth 5.0
  • Maximaal 9 gegevensvelden per pagina
  • 3 satellieten
  • 2 mounts inbegrepen
  • Start/stop functie
  • Compatibel met sensoren (niet inbegrepen)

Deze fietscomputer kan je instellen voor maar liefst 3 fietsen. De oplaadbare batterij gaat 36 uur mee. De fietscomputer is compatibel met verschillende sensoren (hartslag, cadans en vermogen). Deze zijn niet standaard meegeleverd, maar je hebt dus wel de mogelijkheid om deze sensoren te gebruiken in combinatie met de fietscomputer.

De sensoren zijn trouwens makkelijk te verbinden met de fietscomputer via Bluetooth 5.0 en ANT+.

Met meer dan 80 verschillende gegevens die weergegeven kunnen worden moet je wel even de tijd nemen om te kijken welke je precies in beeld wil hebben tijdens het mountainbiken.

De velden kan je verdelen over 5 pagina’s en je kan maar liefst tot 9 gegevensvelden per pagina weergeven. Je kan je dus vast wel voorstellen dat ongeveer alles wat je maar kan wensen met deze draadloze fietscomputer te meten en te registreren valt.

De fietscomputer is werkzaam met 3 satellieten (GPS, BDS en Glonass) voor een nauwkeurige positiebepaling en snelheidsmeting. Ook hier heb je dus weer geen sensoren of magneten in je wiel nodig.

LHP BC200 draadloze fietscomputer met gps

Deze fietscomputer kan je op twee manieren monteren met de twee mounts die standaard in de verpakking zitten. Enerzijds kan je de fietscomputer met de standaard mount op je stuur of stuurpen monteren. Anderzijds kan je ook de out-front mount gebruiken waardoor de fietscomputer vóór je stuur gepositioneerd is.

De fietscomputer is ook waterdicht waardoor je zorgeloos elke regenbui kan trotseren. Naast de vele functie en gegevens die de fietscomputer kan meten beschikt deze LHP BC200 fietscomputer ook nog over caloriemeting en trainingsfunctie.

De automatische start/stop functie is ook erg handig wanneer je onderweg even wil pauzeren of van een uitzicht wil genieten.

Deze draadloze fietscomputer met gps is erg uitgebreid en is nog steeds erg aantrekkelijk qua prijs. Wil je echter een heel assortiment sensoren gebruiken in combinatie met deze fietscomputer dan loopt de prijs natuurlijk wel een beetje op.

Toch is deze fietscomputer veruit één van de meest veelzijdige die we in onze zoektocht konden vinden. Met 80 functies is er echt maar weinig dat deze fietscomputer niet kan registreren.

Cycplus M1

De cycplus M1 draadloze fietscomputer met gps is de eerste plaats erg groot. Met een 2,9” scherm moet je erg slechte ogen hebben om niet alle data vlot te kunnen aflezen. De automatische achtergrondverlichting helpt je hier nog wat extra mee wanneer het donker of erg slecht weer is. De batterij van de fietscomputer gaat een slordige 30uur mee wat zeker en vast voor de meeste mountainbikers meer dan voldoende is.

Cycplus M1 draadloze fietscomputer met gps

Beste eigenschappen:

  • Groot scherm
  • Automatische achtergrondverlichting
  • Batterijduur (30uur)
  • 4 satellieten
  • Synchroniseren met Strava, Trainingspeaks en XOSS app
  • Compatibel met verschillende sensoren (niet inbegrepen)
  • Compatibel met sensoren van oa Garmin en Wahoo en met Garmin stuurmounts

De fietscomputer werkt via 4 verschillende satellieten (Glonass, Galileo, GPS, BeiDou). Via BLE (Bluetooth low energy) en ANT+ kan je je gegevens synchroniseren met Strava en Trainingspeaks. De verbinding met Bluetooth is overigens zo goed dat Garmin en Wahoo op dit gebied zelfs in verlegenheid gebracht worden aangezien daar vaak wel wat probleempjes mee zijn.

De fietscomputer kan je ook verbinden met de XOSS app van Cycplus zelf waarmee je voornamelijk je ritten kan uploaden naar andere apps. Instellingen veranderen doe je op de fietscomputer zelf en niet met de app .Daarnaast is deze fietscomputer compatibel met een hartslagmeter, cadans-, vermogens en snelheidssensor.

Het enige minpunt aan deze fietscomputer is dat er geen enkele sensor standaard meegeleverd wordt en je deze dus allemaal apart dient aan te kopen. Echter kan je wel je sensoren van bijvoorbeeld Garmin met deze fietscomputer verbinden, wat dan wel weer een pluspuntje is. Wanneer je bij deze fietscomputer geen sensoren gebruikt verlies je overigens wel 25% van het scherm (hierop is dan een leeg veld te zien).

Met 3 pagina’s die elk 10 gegevensvelden kunnen weergeven mis je vast en zeker geen enkele belangrijke parameter tijdens je ritten.

Deze draadloze fietscomputer wordt geleverd met een standaard mount. Heb je liever een out-front mount dan kan je deze ook weer apart aankopen. Echter is een standaard mount voor het mountainbiken vaak voldoende. Deze fietscomputer heeft een soortgelijke bevestiging zoals de Garmin fietsgps toestellen waardoor deze fietscomputer dus compatibel is met de Garmin mounts.

Deze fietscomputer registreert naast alle standaard gegevens ook nog de volgende gegevens:

  • Calorieën
  • Stijging/daling (in %)
  • Maximale hoogte
  • Totale hoogte
  • Temperatuur
  • Klok
  • Diverse gemiddelden en actuele gegevens

De fietscomputer met gps is ook bestand tegen regen (IPX6), stof en zweet. Daarnaast heeft deze fietscomputer een anti diefstal schroefgat.

Deze fietscomputer is vooral geschikt voor de fanatieke mountainbiker die volledig all-in wil gaan qua sensoren. Deze kan je eenvoudig weg in de Cycplus M1 bundel kopen.

Deze draadloze fietscomputer met gps is afgaande op de vele reviews een aanwinst voor elke fietser en mountainbiker. De gegevens zijn erg nauwkeurig net als de hoogtemeting, wat voor mountainbikers en sportieve fietsers zeker en vast een pluspunt is. De verbinding met diverse apps gaat erg makkelijk. Qua prijs zit je met deze fietscomputer al in een hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een goed werkende fietscomputer met gps voor in de plaats.

Zijn er nog betere opties?

Uiteraard zijn er nog andere, en misschien wel betere opties. Dit hangt zoals je ondertussen vast al wel weet vooral van af van wat je zelf wil en verwacht van jouw fietscomputer. Heb je toch liever een draadloze fietscomputer waarmee je routes kan narijden en die de mogelijkheid hebben om te navigeren? Dat is perfect mogelijk.

Bij Garmin hebben ze gps-toestellen voor iedereen en voor elk budget. De Garmin Edge 130 is zo’n toestel. Deze mist weliswaar wel een aantal functies van de grotere broertjes maar is op zich een zeer degelijke gps met bewezen Garmin-kwaliteit.

Garmin Edge 130 Plus

Met zijn 1,8″ scherm en 33 gram is deze gps erg compact. Toch heeft deze fiets gps best veel functies en functies. Uiteraard kan je alle Garmin sensoren aan de Edge 130 koppelen via Bluetooth en ANT+. Met een batterijduur van 15 uur ben je wel een volledige dag zoet als je dat wil.

Een Garmin toestel kan je ook makkelijk synchroniseren met de Garmin Connect app die erg uitgebreid en overzichtelijk is. Daarnaast kan je je ritten ook delen via Strava. Met de navigatie- en back to start functie raak je de weg nooit meer kwijt.

Meer weten over dit toestel? Lees dan zeker onze Garmin Edge 130 Plus review

De Garmin Edge 130 gps kan je ook in een bundel aankopen namelijk de hartslagbundel en de mountainbike bundel.

Conclusie

Een draadloze fietscomputer kan je dus zo uitgebreid maken als je zelf wil. Voor je halsoverkop eentje gaat aankopen bedenk je best even voor jezelf welke gegevens jij voor jezelf belangrijk vindt tijdens het mountainbiken en fietsen. Op die manier kan je alleen maar de juiste keuze maken zodat je achteraf geen spijt krijgt.

Wij hopen je alvast goed op weg geholpen te hebben met dit artikel. Heb je nog vragen of opmerkingen dan horen wij dat graag in een reactie onderaan deze pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”