Beste missing link tang top 3 (2023); ook compatibel met 12-speed

Beste missing link tang

Met een missing link tang kan je de quick of master link van je ketting openen en sluiten, tenminste als je de juiste missing link tang hiervoor in huis hebt gehaald. In dit artikel helpen we je de beste keuze te maken en kom je te weten welke tang wij hiervoor gebruiken. Daarnaast leggen we uit hoe, wanneer en waarom je zo’n tang kan gebruiken en ontdek je waar je precies op moet letten als je er eentje gaat kopen.

IMAGE PRODUCT DETAILS
Beste prijs/kwaliteit + onze keuze
BBB Cycling LinkFix
bbb-missing-link-tang1
 • Dubbele functie (openen & sluiten)
 • Compatibel met SRAM, Shimano en KMC
 • Geschikt voor 7 t/m 12-speed kettingen/links
 • Stevige en comfortabele handgreep
Best gereviewde tang
Park Tool MLP-1.2
parktool-masterlink-tang1
 • Dubbele functie (openen & sluiten)
 • Compatibel met Shimano, SRAM (ook T-Type), KMC en Campagnolo (13S)
 • Geschikt voor 5 t/m 12 speed kettingen/links
 • Professionele kwaliteit
Gepatenteerd design
SuperB TB-3323
superb-master-link-pliers
 • Dubbele functie (openen & sluiten)
 • 2 functies werken apart
 • Compatibel met SRAM, Shimano en KMC
 • Geschikt voor 10 t/m 12 speed kettingen/links
 • Gepatenteerd en award-winnend ontwerp

Beste missing link tang

BBB Cycling LinkFix BTL-77; onze keuze

De missing link tang van BBB Cycling is een uitblinker op vlak van prijs / kwaliteit. Deze tang gebruik ik overigens ook eigenlijk al vanaf het prille begin dat ik mountainbike en klein onderhoud aan de mtb zelf uitvoer.

BBB missing link tang LinkFix BTL-77

Deze prijsvoordelige tang is niet alleen compatibel met missing links van Shimano en KMC, maar gebruik ik inmiddels ook om Power links van SRAM te openen en te sluiten. Daarnaast is de BBB Linkfix geschikt voor kettingen van 7 tot en met 12-speed.

BBB missing link tang LinkFix BTL-77

De tang heeft twee hefboompjes die een dubbele functie hebben. Je kan ze zowel gebruiken om missing links als power links te openen en te sluiten.

Om een master link te openen moet je de benen van de tang naar elkaar toe knijpen. Een link sluiten doe je door de benen uit elkaar te trekken. Zowel openen als sluiten gaat altijd erg vlot en de tang werkt nog steeds even goed als in het begin. Ik heb er al meer dan 10 jaar plezier, maar vooral praktisch gebruiksgemak van!

En ik ben niet de enige tevreden gebruiker van deze missing link tang. Op amazon.nl kreeg dit exemplaar al meer dan 3600 reviews en haalt deze BBB LinkFix een gemiddelde score van 4,6 op 5.

Bij het monteren van een gloednieuwe link, die nog wat stug is, kan het voorvallen dat het met de tang niet meteen lukt. Mij is dit een enkele keer overkomen. Een extra trap op de pedaal kan dan wonderen doen. Een volgende keer lukt het dan wel gewoon met de Linkfix van BBB.

Park Tool MLP-1.2 master link tang

Park Tool is natuurlijk geen onbekend merk in de fiets- en mtb-wereld. Ze staan dan ook gekend om hun oerdegelijke gereedschappen voor de fiets. Voor die superieure kwaliteit betaal je vaak wel iets meer dan bij andere merken zoals bijvoorbeeld BBB.

Park Tool master link tang

Zo is ook deze missing link tang van Park Tool een stukje duurder dan de andere twee keuzes uit onze lijst. De MLP-1.2 master link tang van Park Tool heeft echter wel immens veel goede reviews en gezien de kwaliteit is dit ook echt wel een goede keuze.

De tang is zowel geschikt voor SRAM, Shimano en KMC kettingen. Daarnaast kan je ze ook gebruiken voor de 13-speed groep van Campagnolo en is ze eveneens compatibel met de nieuwe T-Type transmissie van SRAM.

Naast de compatibiliteit met de 13 speed van Campagnolo is de tang geschikt voot kettingen van 5 tot en met 12 speed. Deze missing link tang kan je dus vrij breed inzetten moest je nog andere fietsen hebben met master links.

Ook deze tang is er eentje met twee hefboompjes die een dubbele functie hebben. Met de Park Tool missing link tang kan je master links zowel openen als sluiten.

Op amazon.nl kreeg deze tang inmiddels al meer dan 5000 reviews met een gemiddelde score van 4,8 op 5. Met deze missing link tang haal je dus zeker en vast de beste kwaliteit in huis en zal je lang en veel master links kunnen openen en sluiten.

SuperB TB-3323; 2 in 1 master link pliers

De missing link tang van het merk SuperB ziet er een beetje anders uit dan de twee voorgaande tangen. Het ontwerp van deze tang is gepatenteerd en won reeds een award. De meer dan 1900 review en een gemiddelde score van 4.6 op 5 (amazon.nl) geeft ook weer dat deze tang er ook eentje is waarmee je zonder zorgen master links kan openen en sluiten.

SuperB master link pliers

De tang heeft drie hefboompjes om de dubbele functie te bedienen. Het “connect” gedeelte gebruik je om de master link te sluiten. De twee hefboompjes met de indicatie “remove” gebruik je vanzelfsprekend om de link te openen.

De werking is hetzelfde zoals de andere missing link tangen, echter moet je bij de SuperB tang de juiste hefboompjes tussen de kettingschakels plaatsen.

De info over deze tang is echter wel karig. Uit de vele reviews maakten we op dat de tang niet geschikt is voor 5, 6, 7 en 8-speed kettingen. De tang kan je zeker wel gebruiken om 10, 11 en 12-speed schakels te openen en te sluiten.

De SuperB master link tang is compatibel met SRAM, Shimano en KMC schakels. Qua prijs valt deze missing link tang tussen de twee andere tangetjes in dit artikel.

Wat is een missing link tang?

Een missing link tang is een tang waarmee je de sluitschakel (missing, quick, power of master link) van je ketting kan openen en weer kan sluiten. Een ketting met een dergelijke sluitschakel maakt het eenvoudig om te ketting te demonteren wanneer je deze eens grondig wil schoonmaken. Daarnaast kan het verwijderen van de ketting ook handig zijn om de tandwielen en cassette eens grondig proper te maken.

Door een quick link in je ketting te gebruiken heb je je ketting in enkele seconden gedemonteerd en kan je ze net zo snel weer monteren met behulp van zo’n missing link tang. De schakel monteren kan je ook zonder tangetje. De schakel openen daarentegen is vaak wel wat moeilijker zonder tang… Maar waarom zou je het jezelf moeilijk maken als het ook makkelijk kan mits een kleine investering?

Welke soorten zijn er?

Als je op zoek gaat naar een missing link tang dan ga je er erg veel tegenkomen. Echter zijn niet alle missing link tangen hetzelfde of even compatibel met verschillende merken van kettingen en sluitschakels.

De meeste missing link tangen hebben een dubbele functie waarmee je de link zowel kan openen als sluiten. Het is ook gewoon verstandig en erg praktisch om altijd voor een dergelijk model te kiezen. Tangen met een dubbele functie vind je ook in verschillende ontwerpen zoals je al hebt kunnen zien in onze top 3.

Zo hebben de meeste tangen 2 hefbomen maar kan je ook kiezen voor een tang met 3 hefbomen. Bij laatstgenoemde moet je afhankelijk van welke functie je wil gebruiken (openen of sluiten) de juiste hefboompjes kiezen.

Missing link vs power link vs quick link vs master link

Dit type tangetjes staat voornamelijk bekend onder de naam missing link tang. Echter is dit een foute benaming. De missing link of sluitschakel wordt ook wel master link, quick link of power link genoemd. De power link is trouwens de benaming van de sluitschakels van SRAM. De missing link vind je dan weer terug bij Shimano en KMC. Master of quick link is dan weer de overkoepelende naam van zulke kettingschakels of -slotjes.

Missing link vs power link
Links: Shimano missing link (12-speed) – Rechts: SRAM power link (12-speed).

Hoe je het ding ook noemt, het is wel belangrijk dat je enerzijds de juiste quick links gebruikt maar uiteraard ook voor een tang kiest die compatibel is met het soort links dat er in jouw ketting zitten… Waar je verder nog rekening mee dient te houden vertellen we je hieronder:

Waar moet je op letten bij het kopen van een missing link tang?

Voor je lukraak een missing link tang gaat kopen is het belangrijk om met enkele zaken rekening te houden:

 • #-speed
 • Compatibiliteit met het juiste merk
 • Dubbele functie

#-speed

In eerste instantie is het belangrijk om te weten welk type ketting je precies hebt. De meest moderne mountainbikes hebben tegenwoordig allemaal 12-speed aandrijvingen. Het tangetje dat je gaat kopen moet dus compatibel zijn met een 12-speed ketting. Wil je naast de ketting van jouw mountainbike ook nog andere kettingen (met schakel) kunnen openen en sluiten? Dan moet je er op letten dat de tang ook compatibel is met bijvoorbeeld 10, 11 of de wat oudere 7, 8 of 9-speed kettingen.

Merk

Hoewel de meeste tangetjes zowel voor SRAM, Shimano als KMC-kettingen, de meest voorkomende merken bij mountainbikes, geschikt zijn is dit uiteraard ook een puntje om rekening mee te houden. Er zijn tangetjes met specifieke ontwerpen die minder of zelfs niet geschikt zijn voor bepaalde merken. Die vind je echter niet terug in dit artikel dus dat is alvast een zorg minder…

Dubbele functie

Verderop in dit artikel ontdek je nog een simpel trucje om de schakel van je ketting te sluiten zonder tangetje. Maar toch adviseren we om een missing link tang met dubbele functie te gebruiken. Simpelweg omdat het toch handig en super makkelijk is. Alle missing link tangen in dit artikel hebben zo’n dubbele functie.

Wanneer en hoe gebruik je een missing link tang?

Een missing link tang is een tool die je niet heel erg vaak nodig hebt maar die wel erg praktisch is in bepaalde situaties.

Wil je je ketting eens grondig reinigen dan is het handig om deze even te demonteren. De sluitschakel krijg je met een missing link tang in een fractie van een seconde verwijdert. Zonder tang kan het iets langer duren, als je hem al los krijgt. Mij is het in elk geval nog nooit zonder een tangetje gelukt… Vandaar dat ik alreeds lang geleden eentje in huis heb gehaald.

Ook om je tandwielen schoon te maken kan het nuttig zijn om je ketting even van de fiets te halen. Zo kan je overal goed bij en zit de ketting niet in de weg.

Is de hele aandrijving aan vervanging toe dan is het ook handig om de nieuwe ketting van een sluitschakel te voorzien en deze kan je wederom makkelijk monteren met behulp van een missing link tang. Let er wel op dat je de ketting eerst op de juiste lengte maakt. Dit kan je makkelijk met behulp van een kettingpons.

Missing link verwijderen en sluiten

Om een missing link te installeren of te verwijderen is het handig om de spanning van je ketting te halen. Dit kan je normaal gezien wel voor elkaar krijgen door de derailleur in een vaste positie te plaatsen. Om de missing link te installeren en te sluiten zet je de hefboompjes van de tang tussen de schakels naast de missing link en beweeg je de tang naar buiten.

Om de schakel te verwijderen dien je de hefbomen naar elkaar toe te bewegen zodat de schakel aan beide kanten los klikt.

Missing link verwijderen zonder tang?

Een missing link verwijderen zonder tang is zeker mogelijk. Je kan proberen om de schakel met de hand los te krijgen door beide delen van de schakel naar elkaar toe te duwen. Een andere manier is door een touwtje te gebruiken en de schakel zo los te trekken. Daarnaast vonden we online ook enkele klussers die met een waterpomptang of tang met platte bek aan de slag gingen.

Er zijn diverse mogelijkheden om die dingen los te krijgen en uiteindelijk beslis je zelf hoe je het doet. Ikzelf doe het altijd met een missing link tang aangezien dat welgeteld 1 seconde tijd in beslag neemt en altijd werkt, ook wanneer er veel vuil tussen de schakel zit.

Een missing link sluiten zonder tang

Een quick link sluiten dat kan heel erg makkelijk zonder tangetje. In een zeldzaam geval dat het niet lukt met de dubbele functie van een missing link tang, kan je onderstaande methode gebruiken:

Plaats de quick link tussen de ketting en zorg dat hij blijft zitten. Zorg dat het gedeelte van de ketting met de link bovenaan zit. Knijp daarna je achterrem in en geef een flinke trap op de pedaal. Op die manier zet de schakel zich ook vast. Dubbelcheck wel even of de schakel daadwerkelijk goed dicht is.

Missing link meermaals gebruiken, mag dat eigenlijk wel?

In de “handleiding” of op de verpakking van de meeste quick links zal je zien staan dat de link slechts éénmaal gebruikt mag worden. We gaan dit zeker niet tegenspreken maar de praktijk heeft me geleerd dat de links, van welk merk dan ook, meermaals gebruiken helemaal geen probleem is.

Ik heb in de loop der jaren zowel missing links van Shimano en KMC als power links van SRAM meermaals gebruikt en heb er nooit problemen mee gehad… Uiteraard moet je helemaal voor jezelf beslissen of je een master link al. dan niet meermaals gaat gebruiken/hergebruiken.

Conclusie

Een missing link tang maakt het leven van een mountainbiker of fietser heel wat praktischer. Zo is het makkelijk om de ketting met master link te demonteren en kan je deze naderhand ook weer snel monteren. Het kan allemaal uiteraard ook zonder missing link tang, maar waarom zou je het jezelf moeilijker maken dan in principe nodig is.

Een missing link tang vergt een kleine investering die zich in gebruiksgemak terugbetaald. Ik gebruik al ettelijke jaren de BBB Cycling LinkFix en heb deze zowel met Shimano, KMC als SRAM kettingen (zowel 10- als 12-speed) en master links gebruikt. De kostprijs van 10 à 15 euro heeft zich in al die jaren al dubbel en dik terugbetaald in praktisch gemak.

Welke missing link tang je ook in huis haalt, zolang je rekening houdt met de compatibiliteit kan je geen verkeerde keuze maken en zal je de voordelen ervan snel ervaren…

IMAGE PRODUCT DETAILS
Beste prijs/kwaliteit + onze keuze
BBB Cycling LinkFix
bbb-missing-link-tang1
 • Dubbele functie (openen & sluiten)
 • Compatibel met SRAM, Shimano en KMC
 • Geschikt voor 7 t/m 12-speed kettingen/links
 • Stevige en comfortabele handgreep
Best gereviewde tang
Park Tool MLP-1.2
parktool-masterlink-tang1
 • Dubbele functie (openen & sluiten)
 • Compatibel met Shimano, SRAM (ook T-Type), KMC en Campagnolo (13S)
 • Geschikt voor 5 t/m 12 speed kettingen/links
 • Professionele kwaliteit
Gepatenteerd design
SuperB TB-3323
superb-master-link-pliers
 • Dubbele functie (openen & sluiten)
 • 2 functies werken apart
 • Compatibel met SRAM, Shimano en KMC
 • Geschikt voor 10 t/m 12 speed kettingen/links
 • Gepatenteerd en award-winnend ontwerp

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

Onze keuze & beste koop:
BBB LinkFix

Dubbele functie, makkelijk in gebruik en scherpe prijs!

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”