Met tubeless banden kan je haast zorgeloos over elk type terrein scheuren zonder die vervelende lekke banden. Hopelijk heb je er wel voldoende tubeless sealant in gedaan of deze tijdig vervangen, want anders kan je toch nog voor verrassingen komen te staan.
Op vlak van tubeless sealant is er tegenwoordig ook erg veel keuze. Maar welke is het beste? Welke kan de grootste gaten dichten? Hoeveel ml moet er in een 29″ band? Welke is compatibel met CO2 en welke is het meest voordelig qua prijs? Dat zochten wij allemaal voor je uit door meer dan 15 verschillende merken met elkaar te vergelijken…
Zelf hebben we in de loop der jaren 3 van deze merken zelf getest en daarover kom je ook alles te weten in dit artikel. Zo vertellen we je wat we goed en minder goed vonden en welke onze voorkeur heeft…
Tubeless sealant test & review (3 merken zelf getest)
Ondertussen rijd ik toch al ettelijke jaren met een tubeless set-up. De vele lekke banden begon ik best vervelend te vinden, zeker toen het er een keertje 3 stuks op één en dezelfde rit werden. Ik had er genoeg van en maakte de switch naar tubeless banden… Sindsdien heb ik enkel nog maar spijt dat ik het niet veel eerder gedaan had.
Voor mijn eerste set-up gebruikte ik de erg voordelige maar steengoede tubeless sealant van Stan’s NoTubes. Uit praktisch gemak maakte ik naderhand de overstap op Muc-Off. En sinds enige tijd gebruik ik eveneens de Barkeeper tubeless sealant van onze Bike Care partner Dynamic. Genoeg stof en ervaring om deze 3 tubeless sealants te vergelijken en te reviewen.
Stan’s NoTubes Race sealant
Voor mijn eerste tubeless set-up liet ik me door mijn toenmalige bikepartner adviseren. Hij was al geruime tijd fan van de Stan’s NoTubes Race sealant.
Deze tubeless sealant van Amerikaanse makelij, moesten we wel rechtstreeks in de band kappen gezien de sealant meer en grotere kristallen bevat die niet door een ventiel passen. Dit staat ook letterlijk op de website van NoTubes vermeldt.
Stan’s is ook in het profcircuit een populaire keuze en de sealant gaat tot 6 maanden mee, afhankelijk uiteraard van de omstandigheden. De race specifieke sealant van Stan’s kan je enkel in een grote verpakking met een inhoud van 946ml (32oz) verkrijgen.
De sealant bevat latex en dubbel zoveel en grotere kristallen dan andere tubeless sealant. Hierdoor kan de sealant gaten tot wel 8mm zonder problemen dichten. Deze sealant is veilig voor de omgeving en natuur en gemaakt van natuurlijke materialen.
Test & review uit eigen ervaring
De Stan’s NoTubes race sealant heb ik toch een dik jaar gebruikt tot mijn banden aan vervanging toe waren. Het enige wat deze sealant niet gedicht kreeg was een dubbel gat veroorzaakt door een vrij grote spijker.
Die gaten waren volgens mij te groot voor eender welke tubeless sealant en moesten geplugged worden. Verder heb ik geen enkel probleem ondervonden met de Stan’s race sealant.
Voordelen
- Zeer goede dichting.
- Betrouwbare en langdurige werking.
- Grotere en dubbele kristallen tov andere merken.
Van kleine gaatjes en dergelijke heb ik helemaal niets gemerkt en die zullen er zeker wel geweest zijn gezien het terrein waar ik in die tijd (en nu nog) vaak vertoefde.
Wat ik verder nog goed vond aan deze tubeless sealant was het feit dat hij (toen) best betaalbaar was. Dit komt uiteraard ook door de grote verpakking, want kleinere verpakkingen (van andere merken) zijn sowieso meestal duurder.
Nadelen
- Kan en mag niet via het ventiel toegevoegd worden.
- Enkel verkrijgbaar in een grote verpakking.
- Band telkens (gedeeltelijk) demonteren om sealant bij te vullen.
- Niet compatibel met CO2.
Wat ik persoonlijk een nadeel vind aan deze tubeless sealant is het feit dat je deze niet via het ventiel in de band kan doen. Wil je na verloop van tijd de sealant bijvullen dan moet de band er ook weer langs één kant af. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat het altijd morsen geblazen is op deze manier, al kan dat ook aan mijn (on)handigheid liggen…
Bovenstaande is de één van de redenen dat ik overgestapt ben naar andere tubeless sealant. Een andere reden was het feit dat deze sealant niet compatibel is met CO2.
Stan’s NoTubes Race sealant kopen?
Heb je er echter geen probleem mee om de sealant rechtstreeks in de band te kappen en gebruik je geen CO2, dan is de Stan’s NoTubes Race sealant in mijn ogen zeker en vast wel een uitstekende en betrouwbare keuze.
Muc-Off No Puncture tubeless sealant
Het Britse merk Muc-Off is natuurlijk geen onbekende in de fiets- en mountainbikewereld. Toen mijn banden met daarin de Stan’s sealant aan vervanging toe waren wou ik het mezelf toch wat makkelijker maken door een sealant te kiezen die gewoon via het ventiel in de band kon gedaan worden.
Ik gebruikte in die tijd, naar alle tevredenheid, wel meerdere Muc-Off producten waaronder hun Bike Cleaner en Drivetrain Cleaner. Niet gek dus om ook even te kijken welke tubeless sealant opties zij in hun assortiment hadden.
De Muc-Off tubeless sealant kan je in diverse volumes verkrijgen, waarvan de “pouches” in mijn ogen de meest praktische keuze zijn.
Deze zakjes hebben standaard een inhoud van 140ml wat meteen meer dan voldoende is voor een 29″ mtb band. Je kan deze ook in een “kit” verkrijgen waar onder andere ook een tool in zit waarmee je de ventielkern kan verwijderen zonder deze te beschadigen.
Om de tubeless sealant toe te voegen kan je de pouch op het ventiel plaatsen (met het ventiel op 12uur). Als je daarna het wiel zo draait dat het ventiel op 6 uur zit loopt de sealant zo in de band.
In onderstaand filmpje kan je bekijken hoe dat er in de praktijk uitziet:
Naast de handige Muc-Off tubeless sealant kit kan je de deze ook verkrijgen in een 1liter verpakking die ook geschikt is om rechtstreeks via het ventiel in de band te gieten met behulp van het slangetje. De 5liter verpakking van deze tubeless sealant moet je eerst nog even doseren.
De No Puncture tubeless sealant van Muc-Off kan gaten dichten tot 6mm en gaat tot 6 maanden mee. Deze tubeless sealant is overigens ook gewoon compatibel met CO2. Deze sealant bevat ook een UV-detectiesysteem waarmee je lekken in de band meteen kan zien.
Test & review uit eigen ervaring
De Muc-Off tubeless sealant gebruik ik al verschillende jaren en ook nu gaat deze nog regelmatig in de banden.
Voordelen
- Goede dichting.
- Makkelijk en handsfree toe te voegen via het ventiel indien je de pouches gebruikt.
- 140ml verpakking is perfect om één 29″ band voldoende te vullen.
- Compatibel met CO2.
- In de kit zit ook een tool om de ventielkern veilig en zonder beschadiging te verwijderen.
Ik koop uit praktisch gemak altijd de zakjes van 140ml. Ok, ze zijn wat duurder, maar het gemak die ze me bezorgen is de meerprijs voor mij wel waard.
Daarnaast ben ik ook wel te vinden voor hun kleurrijke tubeless ventielen. Leuk om te matchen met de kleuren van je mountainbike. Daarnaast ben je met deze ventielen ook meteen zeker dat de zakjes met tubeless sealant er perfect op passen en dat je zonder morsen de sealant in de band kan kappen.
Ik giet overigens altijd het volledige zakje in de band, misschien net wat teveel, maar beter teveel dan te weinig, toch?
En ook met deze tubeless sealant heb ik nooit aan de kant gestaan omdat er een gaatje niet gedicht werd. Eénmaal heb ik een groot gat wel moeten pluggen, maar dat gat was beduidend groter dan 6mm want ik had er zelfs twee pluggen voor nodig om het goed te kunnen dichten. Er zijn dus zeker wel grenzen aan de Muc-Off tubeless sealant.
Een ander pluspunt is dan weer dat de sealant compatibel is met CO2. Om te pluggen gebruik ik de Dynaplug Air in combinatie met een co2-patroon. Op die manier is de band meteen zowel geplugd als weer op druk. De sealant blijft daarna gewoon doen wat hij moet doen, super dus!
Nadelen
- Kleine verpakkingen zijn prijzig
Gezien ik deze tubeless sealant nog steeds gebruik ben ik er erg tevreden van. Nadelen heb ik nog niet echte ondervonden. De kleine verpakkingen zijn wel prijzig, maar zoals je eerder kon lezen heb ik dat er best voor over gezien de praktische voordelen ervan.
Muc-Off No Puncture tubeless sealant kopen?
Heb je naast de sealant ook nog tubeless ventielen nodig dan kan je ook kiezen voor de Muc-Off Ultimate tubeless set-up kit met daarin 2 zakjes sealant, 2 (zwarte) ventielen en velglint. Wel moet je even rekening houden met de juiste velgbreedte.
Deze tubeless sealant kan ik enkel maar aanraden en wil je het minste gedoe dan raad ik aan om de handige zakjes te kopen. Ze zijn wat duurder maar de klus is dan ook wel zo geklaard en ook zonder morsen.
Dynamic Barkeeper tubeless sealant
Met het Nederlandse merk maakten we in de zomer van 2022 kennis. na het uitgebreid testen van verschillende van hun bike care producten sloegen Dynamic en Mountainbikevibes de handen in elkaar en werd Dynamic onze officiële Bike Care partner.
De Barkeeper tubeless sealant van Dynamic hebben we dus ook kunnen testen en meteen ook kunnen vergelijken met de andere sealants die ik eerder al gebruikt had.
Bekijk prijs >> (20% korting met code mountainbikevibes20)*
*Korting niet cumuleerbaar met andere kortingen
Naast de bovenstaande verpakking met een inhoud van 250ml kan je deze tubeless sealant ook verkrijgen in een flesje van 100ml en een grote fles van 1000ml, waarmee je bijvoorbeeld de kleine flesjes kan hervullen.
Ook deze sealant is CO2 compatibel en kan gaten tot 7mm vlotjes dichten. De formule van deze sealant vormt geen klonters en gaat, volgens Dynamic, veel langer mee dan andere sealants. Voor een 29″ mountainbike band heb je 100 à 140ml van de sealant nodig. Deze kan je zowel rechtstreeks in de band als via het ventiel in de band doen. De kop van de twee kleinere flesjes past mooi in een standaard ventiel.
De Barkeeper tubeless sealant is vrij van ammoniak, is hypoallergeen, veilig voor de huid en planet-friendly.
Test & review uit eigen ervaring
Het heeft een tijdje geduurd voor ik de Dynamic Barkeeper tubeless sealant heb kunnen testen. Er zat immers nog voldoende sealant in mijn banden… Onlangs kwam ik er wel achter dat het toch dringend nodig was om de sealant bij te vullen. Nadat ik twee vlijmscherpe doorns in mijn voorband vond, deze eruit had getrokken en de band gewoon volledig plat ging, was ik in feite al te laat met bijvullen…
Een geluk bij een ongeluk want nu kon ik de Barkeeper eindelijk testen en in de band gieten… De opgedroogde sealant die in de band zat heb ik er gewoon ingelaten en dat bleek achteraf geen probleem te zijn.
Dynamic geeft ook aan dat oude sealant niet verwijderd hoeft te worden, maar ik ga er vanuit dat ze hun eigen sealant dan bedoelen. Maar het werkt dus ook met, in mijn geval, Muc-Off sealant.
Ohja, nadat ik de sealant via het ventiel toegevoegd had en het wiel enkele keren draaide werden de twee gaten in een handomdraai gedicht. De gaten waren best groot want de doorns die er in hadden gezeten waren best omvangrijk.
Voordelen
- Zeer snelle en goede dichting.
- Betrouwbare en langdurige werking.
- Compatibel met CO2.
- Voordelig dankzij onze kortingscode mountainbikevibes20.
Kleine tot relatief grote gaten worden supersnel gedicht met deze tubeless sealant. Meteen een heel erg mooi voordeel. De sealant lijkt me ook wat dikker van structuur, wat misschien ook de reden kan zijn dat de twee gaten zo snel gedicht werden.
De Barkeeper tubeless sealant kan ik ook zonder zorgen combineren met co2-patronen, wat voor mij echt wel een must is. Deze Dynamic sealant vink voor mij dus wel wat vakjes af.
Nadelen
- Maataanduiding minder goed leesbaar.
- 100ml verpakking mocht 120 of 140 ml zijn.
- Door de dikkere textuur duurt het wat langer om de sealant via het ventiel toe te voegen.
Hoewel je deze sealant makkelijk via het ventiel kan toevoegen vind ik de flesjes minder makkelijk in gebruik dan bijvoorbeeld de zakjes van Muc-Off. En omdat de sealant best dik is moet je aardig knijpen in het flesje en duurt het een tijdje voor je er een goede hoeveelheid uit geknepen hebt.
Ik gebruikte het flesje van 250ml waarmee je in principe wel twee 29″ banden van voldoende sealant kan voorzien. Echter is de maataanduiding op het flesje wat moeilijk af te lezen, waardoor het moeilijk inschatten is wanneer de helft er uit is.
In plaats van het flesje van 100ml was eentje met een inhoud van 120 à 140ml misschien net iets beter geweest.
Dynamic Barkeeper tubeless sealant kopen?
Los van de iets minder praktische kant van de Dynamic Barkeeper tubeless sealant ben ik wel overtuigd van de werking. En dat is natuurlijk ook erg belangrijk. Gezien de iets dikkere textuur met Hi-Tec vezels op basis van synthetische latex, worden gaten ook echt sneller gedicht. Een verkoopspraatje is het dus zeker niet want het gaat echt vliegensvlug!
Door onze samenwerking met Dynamic kan je deze tubeless sealant extra voordelig in huis halen door onze kortingscode mountainbikevibes20 te gebruiken. Met de kortingscode krijg je 20% korting op de tubeless sealant en alle andere Dynamic Bike Care producten…
Conclusie: welke tubeless sealant heeft onze voorkeur?
Drie vrij goede ervaringen met verschillende tubeless sealants dus. Toch viel de Stan’s NoTubes al snel af éénmaal de bandenset waar deze in zat vervangen diende te worden. Sealant rechtstreeks toevoegen in de band is helemaal niet mijn ding. In de meeste gevallen zal het geen probleem zijn, maar als de band een keertje moeilijk doet kan het wel een boeltje worden.
Om die reden ben ik tot op heden nog steeds overtuigd van het gebruiksgemak van de Muc-Off tubeless sealant in de vorm van de handige pouches. Er is over nagedacht en het werk o zo makkelijk. Ze zijn wat duurder in aankoop maar dat haal je er gewoon uit qua gebruiksgemak. Daarnaast vind ik de dosering ook gewoon perfect voor een 29″ band met breedte 2,4″ of 2,35″.
De Barkeeper tubeless sealant van Dynamic lijkt me dan weer op vlak van gaten dichten de overhand te halen ten opzichte van Muc-off. De Barkeeper zet ik qua werking en dichting daarom op gelijke hoogte met de Stan’s NoTubes Race sealant. Echter wint Dynamic het dan weer gezien de sealant via het ventiel toegevoegd mag worden én ook omdat deze compatibel is met CO2.
Op vlak van betrouwbaarheid en gaten dichten zou ik resoluut voor Dynamic kiezen. Daarnaast is deze dankzij onze samenwerking ook veel voordeliger in huis te halen in vergelijking met Muc-Off. Op praktisch vlak haalt Muc-Off het dan weer… Ik geef het alvast door aan onze partners bij Dynamic en wie weet kunnen we wel wat (laten) veranderen… Dat zou een win-win zijn voor iedereen.
Tubeless sealant vergelijk (15+ merken)
In onderstaande tabel vind je een overzicht en vergelijk van verschillende merken tubeless sealant. Zo kom je te weten in welke volumes je de sealant kan aankopen, welke grootte van gaten ze kunnen dichten, hoeveel sealant je nodig hebt voor een 29″ mtb band en of de sealant kan gebruikt worden in combinatie met CO2-patronen.
De levensduur van de sealant is wat het merk zelf aangeeft. Om de prijzen te vergelijken hebben we voor 1 liter gekozen gezien de meeste merken hun tubeless sealant ook in 1 liter volumes verkopen. Kleinere verpakkingen zijn in de meeste gevallen duurder.
De prijzen kunnen verschillen afhankelijk van waar je de sealant koopt. Wij gingen uit van de prijzen op de officiële websites of de prijzen bij onze partners wanneer de verkoop niet via de officiële site verloopt.
Bij enkele merken vonden we niet alle info terug. Vooral het al dan niet compatibel zijn met CO2 was bij verschillende merken niet duidelijk, jammer.
Beschikbare volumes | Dicht gaten tot | Hoeveel ml per 29″ band? | Compatibel met CO2? | Levensduur | Prijs per liter | |
---|---|---|---|---|---|---|
Muc-Off | 140ml, 1l en 5l | 6mm | 105 à 140ml | Ja | tot 6 maand | €39,99 |
Dynamic Barkeeper | 100ml, 250ml en 1l | 7mm | 100 à 140ml | Ja | – | €34,99 |
Stan’s NoTubes Race | 32oz | 8mm | 4oz (118ml) | Nee | tot 6 maand | €39,95 (32oz/946ml) |
Orange Seal Endurance | 4oz en 8oz | 3,17mm | 90 à 120ml | – | tot 4 maand | €38,86 (32oz refill) |
Silca Ultimate | 8oz, 16oz en 32oz | 7,5mm | 147,8ml (5oz) | Ja | tot 6 maand | €49 (32oz) |
Squirt Seal | 120ml, 150ml, 1l en 5l | 6mm | 100 à 150ml | Ja | tot 6 maand | €34,32 |
Joe’s Eco sealant | 60ml, 125ml, 500ml en 1l | 6mm | 60 à 120ml | Ja | tot 12 maand | €19,99 |
Peaty’s Holeshot | 120ml, 500ml, 1l en 5l | 6mm | 100 à 120ml | Ja | tot 6 maand | €33,88 |
Schwalbe Doc Blue | 60ml en 500ml | 6mm | 60ml | Nee | tot 7 maand | €43,8 (2x 500ml) |
Zefal | 120ml, 240ml, 1l en 5l | 3mm | 70 à 90ml | – | tot 6 maand | €34,95 |
Cyclon | 125ml, 500ml, 1l en 5l | 6mm | 120ml | – | tot 5 maand (1000km) | €36,5 |
Merida Grezzy+ | 500ml en 5l | 8mm | 80 à 100ml | – | tot 4 maand | €31,90 (2x 500ml) |
OKO Magic Milk | 65ml, 250ml, 500ml, 1l en 5l | 7mm | tot 120ml | – | tot 12 maand | €34,86 |
Conti Revo | 60ml, 240ml en 1l | – | 120ml | – | tot 6 maand | €39,45 |
MilKit | 60ml, 125ml, 250ml, 500ml en 1l | 6mm | 100 à 120ml | Ja | – | €33,96 |
Finish Line | 4oz, 8oz en 1liter | – | 5oz | Ja | levensduur band | €37,8 |
WTB TCS | 4oz, 8oz, 16oz en 32oz | 6mm | – | – | – | €27,67 (32oz) |
Weldtite | 240ml en 1l | – | – | Ja | tot 9 maand | €33,89 |
Muc-Off tubeless sealant
- Inhoud: 140ml, 1L en 5L
- Compatibel met CO2
- Dicht gaten tot 6 mm
- Levensduur: 6 maand
- Hoeveelheid nodig per 29″ mtb band: 105 à 140ml
- Prijs per liter: €39,99
Bestel bij bol >>
Bestel bij amazon.nl >>
Dynamic Barkeeper tubeless sealant
- Inhoud: 100, 250 en 1000ml
- Compatibel met CO2
- Dicht gaten tot 7 mm
- Levensduur: langer dan andere merken…
- Hoeveelheid nodig per 29″ mtb band: 100 à 140ml
- Prijs per liter: €34,99
- Korting: 20% korting met code mountainbikevibes20
Bestel bij Dynamic (met korting) >>
Bestel bij bol >>
Stan’s NoTubes race sealant
- Inhoud: 946ml (32oz)
- Bij voorkeur niet gebruiken in combinatie met CO2
- Dicht gaten tot 8 mm
- Levensduur: tot 6 maand
- Hoeveelheid nodig per 29″ mtb band: 4oz / 118ml
- Prijs per liter: €22,99 (32oz/946ml)
Bestel bij amazon.nl >>
Bestel bij wiggle >>
Orange Seal endurance sealant
- Inhoud: 118,3 en 236,6ml (met injector). Navulling 4, 8, 16 en 32 oz (118, 236, 472 en 946ml)
- Te combineren met CO2: geen info over gevonden
- Dicht gaten tot 3,17 mm
- Levensduur: tot 4 maand
- Hoeveelheid nodig per 29″ mtb band: 90 à 120ml
- Prijs per liter: €38,86 (32oz/946ml)
Silca ultimate tubeless sealant
- Inhoud: 236,6ml (8oz), 473ml (16oz) en 946ml (32oz)
- Compatibel met CO2, maar CO2 lucht best verwijderen bij thuiskomst
- Dicht gaten tot 7,5 mm
- Levensduur: tot 6 maand
- Hoeveelheid nodig per 29″ mtb band: 147,8ml (5 oz)
- Prijs per liter: €49 (32oz/946ml)
Squirt Seal
- Inhoud: 120ml, 150ml, 1L en 5L
- Compatibel met CO2. Lucht toevoegen met ventiel op 12 uur (naar boven gericht, zodat er geen direct contact is tussen CO2 en sealant)
- Dicht gaten tot 6 mm
- Levensduur: niet gespecifieerd
- Hoeveelheid nodig per 29″ mtb band: 100 – 150ml
- Prijs per liter: €34,32
Bestel bij bol >>
Bestel bij amazon.nl >>
Joe’s Eco Sealant
- Inhoud: 60ml, 125ml, 500ml en 1L
- Compatibel met CO2
- Dicht gaten tot 6 mm
- Levensduur: tot 12 maanden
- Hoeveelheid nodig per 29″ mtb band: 60 à 120ml
- Prijs per liter: €19,99
Bestel bij bol >>
Bestel bij amazon.nl >>
Peaty’s Holeshot biofibre tubeless sealant
- Inhoud: 120ml, 500ml, 1L en 5L
- Compatibel met CO2
- Dicht gaten tot 6 mm
- Levensduur: tot 6 maanden
- Hoeveelheid nodig per 29″ mtb band: 100 à 120ml
- Prijs per liter: €33,88
Schwalbe Doc Blue (geproduceerd door NoTubes)
- Inhoud: 60ml en 500ml
- Niet compatibel met CO2
- Dicht gaten tot 6mm
- Levensduur: tot 7 maanden
- Hoeveelheid nodig per 29″ mtb band: 60ml
- Prijs per liter: €43,8 (2 x 500ml)
Bestel bij bol >>
Bestel bij amazon.nl >>
Zefal tubeless sealant
- Inhoud: 120ml, 240ml, 1L en 5L
- Compatibel met CO2: geen info over gevonden
- Dicht gaten tot 3mm
- Levensduur: tot 6 maanden
- Hoeveelheid nodig per 29″ mtb band: 70 à 90ml
- Prijs per liter: €34,95 (1L)
Conti RevoSealant
- Inhoud: 60ml, 240ml en 1L
- Compatibel met CO2: geen info over gevonden
- Dicht gaten tot: geen info over gevonden
- Levensduur: tot 6 maanden
- Prijs per liter: €39,45
MilKit sealant
- Inhoud: 60ml, 125ml, 250ml, 500ml en 1 liter
- Compatibel met CO2
- Dicht gaten tot 6 mm
- Levensduur: niet gespecifieerd
- Hoeveelheid nodig per 29″ mtb band: 100 à 120ml
- Prijs per liter: €33,96
Bestel bij bol >>
Bestel bij amazon.nl >>
Finish Line tubeless tire sealant
- Inhoud: 4oz, 8oz en 1 liter
- Compatibel met CO2
- Dicht gaten tot: geen info over gevonden
- Hoeveelheid nodig per 29″ mtb band: 5oz
- Levensduur; levensduur van de band
- Prijs per liter: €37,8
WTB TCS tubeless tire sealant
- Inhoud: 4oz, 8oz, 16oz en 32oz
- Compatibel met CO2: geen info over gevonden
- Dicht gaten tot 6 mm
- Hoeveelheid nodig per 29″ mtb band: niet gespecifieerd
- Levensduur: geen info over gevonden
- Prijs per liter: €27,67 (32oz/946ml)
Weldtite
- Inhoud: 240ml, 1L en 5L
- Compatibel met CO2
- Dicht gaten tot: geen info over gevonden
- Levensduur: tot 9 maanden
- Hoeveelheid nodig per 29″ mtb band: niet gespecifieerd
- Levensduur: tot 9 maanden
- Prijs per liter: €33,89
Cyclon
- Inhoud: 125ml, 500ml, 1L en 5L
- Compatibel met CO2: geen info over gevonden
- Dicht gaten tot 6mm
- Levensduur: tot 12 maanden
- Hoeveelheid nodig per 29″ mtb band: 120ml
- Prijs per liter: €36,5
Bestel bij bol >>
Bestel bij amazon.nl >>
Merida Grezzy+
- Inhoud: 500ml en 5 liter
- Compatibel met CO2: geen info over gevonden
- Dicht gaten tot 8 mm
- Levensduur: tot 4 maanden
- Hoeveelheid nodig per 29″ mtb band: 80 à 100ml
- Prijs per liter: €31,90 (2 x 500ml)
OKO Magic Milk
- Inhoud: 65ml, 250ml, 500ml, 1L en 5L
- Compatibel met CO2: geen info over gevonden
- Dicht gaten tot 7mm
- Hoeveelheid nodig per 29″ mtb band: tot 120ml
- Levensduur: tot 12 maanden
- Prijs per liter €34,86
Bestel bij bol >>
Bestel bij amazon.nl >>
Waar moet je op letten bij het kopen van tubeless sealant?
Ben je op zoek naar tubeless sealant dan zijn er enkele zaken waarmee je rekening kan houden. Heb je nog geen ervaring met welk merk dan ook dan is het een beetje gokken. Uiteindelijk zal je al doende wel te weten komen of de sealant ook echt doet waarvoor hij bedoeld is.
Maximale grootte van de gaten
De meeste tubeless sealants kunnen gaten rond de 6mm makkelijk dichten. Enkele merken claimen grotere gaten te kunnen dichten terwijl enkele merken het moeten doen met kleinere gaten. Ga er vanuit dat het getest is en het ongeveer zal kloppen.
Hoeveel sealant nodig voor een mtb band?
Gemiddeld heb je voor een tubeless mtb band zo’n 100 à 140ml sealant nodig om met een gerust gevoel te kunnen mountainbiken. In principe kan je beter net iets teveel sealant er in kappen dan te weinig waardoor kleine gaten mogelijk toch net niet gedicht worden. De hoeveelheid is ook afhankelijk van het volume van de mtb band. Voor mtb banden kan je uitgaan van de hoogst aanbevolen hoeveelheden.
Compatibel met CO2?
Een ander belangrijk aspect om op te letten is of de sealant compatibel is met CO2. Gebruik je CO2-patronen of een tubeless repair kit met CO2-patronen dan kies je best voor een sealant die ook echt compatibel is met CO2 lucht. Helaas konden we deze info niet bij alle merken terug vinden.
Gebruik je een gewone handpomp dan hoef je hiermee natuurlijk geen rekening te houden.
Maak je toch gebruik van CO2 patronen voor het herstellen van grote lekken onderweg, dan is het wel raadzaam om bij thuiskomst de CO2-lucht uit de band te laten en te vervangen door gewone lucht. Dit om de simpele reden dat CO2 moleculen beter doorlaatbaar en oplosbaar zijn en dus sneller door het rubber van de band kunnen ontsnappen.
Laat je de CO2 in de band zitten dan zal je merken dat de band stelselmatig druk zal verliezen en uiteindelijk plat zal komen te staan.
Prijs van de tubeless sealant
En ook de prijs kan een rol spelen in de uiteindelijke keuze van de tubeless sealant die je gaat gebruiken. De meeste sealants schommelen qua prijs per liter rondom de €35. Hier en daar heb je een uitschieter die wat duurder of wat goedkoper is. Koop je kleinere verpakkingen (omdat je maar 1 fiets / 2 banden moet vullen) dan is het meestal nog iets duurder.
Andere eigenschappen
Als laatste kan je ook rekening houden met de samenstelling van de tubeless sealant. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een latex-allergie hebt. Ook wanneer je rekening wil houden met het milieu kan je bijvoorbeeld voor een biologisch afbreekbare of planet-friendly sealant kiezen.
Hoe kan je tubeless sealant toevoegen?
Tubeless sealant kan je op twee manieren toevoegen aan de band:
- Rechtstreek in de band gieten
- Via het ventiel
Rechtstreeks in de band gieten
De tubeless sealant kan je voor je de band volledig monteert al toevoegen in de band. Het nadeel hiervan is dat wanneer je de band er daarna niet meteen op krijgt je mogelijk wat kan gaan morsen. Sealant zoals die van Stan’s NoTubes mag je zelfs enkel op deze manier toevoegen omdat deze grotere kristallen bevat die niet door het ventiel passen.
Tubeless sealant toevoegen via het ventiel
Sealant toevoegen via het ventiel is ook een optie. Het voordeel hiervan is dat je de band eerst al volledig op de velg kan knallen. Daarna kan je de ventielkern verwijderen en via deze opening de sealant in de band toevoegen. Eens de sealant toegevoegd is kan je de ventielkern terugplaatsen en de band gewoon weer oppompen. Je hoeft deze nu niet meer in de velg te knallen gezien je dat eerder al gedaan had.
In theorie is deze manier praktischer en zal je ook minder snel gaan knoeien met de sealant.
Wanneer moet je de sealant vervangen?
Qua geclaimde levensduur van de tubeless sealant was er ook wel enig verschil tussen de verschillende merken. De aangegeven levensduur moet je natuurlijk met een korrel zout nemen want het is uiteraard van diverse factoren afhankelijk.
Door regelmatig de vloeibaarheid van de sealant te controleren kom je er wel achter of het tijd is om extra sealant toe te voegen en de huidige te vervangen. Ook wanneer kleine gaatjes niet meer gedicht worden is het tijd om sealant toe te voegen.
Sommige merken adviseren om eerst de oude sealant te verwijderen terwijl andere net het tegenovergestelde adviseren en je de oude (uitgeharde) tubeless sealant gewoon mag laten zitten.
In de praktijk heb ik zelf gemerkt dat tubeless sealant heel erg lang vloeibaar blijft. Wel is het belangrijk om er op te letten dat de sealant gaten daadwerkelijk nog kan dichten. Vloeibare sealant die gen gaten meer dichtkrijgt dien je dus ook te vervangen of aan te vullen met een nieuwe lading.
Conclusie: welke tubeless sealant is het beste?
Wij hebben dan wel en 18-tal merken tubeless sealant vergeleken, echter hebben we deze uiteraard niet allemaal kunnen testen. Zoveel mountainbikes en banden hebben we nu ook weer niet. Welke tubeless sealant dan echt het beste is laten we liever in het midden.
Heb je zelf een sealant gebruikt uit onze tabel of eentje die er toch niet in staat, laat het ons dan zeker weten zodat we het artikel en de tabel kunnen aanvullen…
Uit onze eigen ervaring kunnen we wel meegeven welke tubeless sealant ons het beste bevallen is. Qua gebruiksgemak zijn we nog steeds helemaal wild van de pouches van Muc-Off. Qua dichten van gaten zijn we nog wilder van de Barkeeper tubeless sealant van onze Bike Care partner Dynamic. Om die reden combineren we tot op heden beide sealants, en dat werkt erg fijn en zonder problemen.
Qua prijs sprong de Joe’s Eco Sealant er ver bovenuit, maar die hebben we zelf (nog) niet getest. Wil je de goedkoopste dan is deze misschien wel de beste keuze.
Echter kan je met onze kortingscode mountainbikevibes20 de Barkeeper tubeless sealant van Dynamic ook aan een erg mooie prijs in huis halen. Zo heb je meteen ook een erg betrouwbare sealant in huis die (kleine) gaten héél erg snel kan dichten…
We hopen je met dit artikel alvast wat wijzer gemaakt te hebben op vlak van beschikbare tubeless sealants. Heb je zelf nog een leuke aanvulling of ervaringen met één van deze of andere sealants, laat het ons dan zeker weten…
Heb je nog geen ervaring met een tubeless set-up maar wil je er meer over te weten komen? Check dan zeker onze complete tubeless gids met stappenplan >>