Dynamic Bike Care producten getest; ontdek hun aanbod! (review 2022 + kortingscode)

Dynamic Bike Care producten review en test

Het Nederlandse Dynamic Bike Care heeft een uitgebreid assortiment onderhoudsproducten voor de fiets. Dynamic werd opgericht in de jaren 80 en was onderdeel van een Duitse groothandel. Na overnames door onder andere Tacx en Garmin koos het Dynamic team er in 2020 voor om volledig op eigen benen te staan. Het heeft hen geen windeieren gelegd want ondertussen zijn ze officiële Bike Care partner van Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck en Bora-hansgrohe.

Als klap op de vuurpijl kregen wij de vraag of we met Mountainbikevibes ook wilden samenwerken met Dynamic Bike Care. Dat de onderhoudsproducten van uitstekende kwaliteit zijn, daar twijfelden we uiteraard niet aan. Daarnaast was het contact met het Dynamic team, wat ook uit fanatieke fietsers bestaat, erg tof.

Om de samenwerking goed te starten kregen we van Dynamic Bike Care een ruime keuze producten toegestuurd om ze te testen. In deze review ontdek je al deze producten en kom je te weten wat ze doen, hoe ze werken en of wij ze ook echt zo goed vonden.

Momenteel zijn wij druk in de weer om verschillende producten uitgebreid te testen. Deze review wordt up-to-date gehouden met onze testresultaten en bevindingen.

En ook jij kan alvast mee profiteren van onze samenwerking met Dynamic Bike Care. Met onze kortingscode “mountainbikevibes20” pak jij 20% korting op de Dynamic onderhoudsproducten. Kan je niet wachten? Neem dan meteen een kijkje in het ruime aanbod van Dynamic:

Dynamic Bike Care
 • Partner van Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck en Bora-hansgrohe
 • Gratis verzending vanaf €40
 • 100 dagen retourrecht
 • 20% korting met onze kortingscode: mountainbikevibes20
  (niet cumuleerbaar met andere kortingen)
Inhoud toon

Dynamic Bike Care producten

Met het ruime assortiment aan producten bij Dynamic kan je je volledige fiets onderhouden. Maar bij Dynamic denken ze uiteraard niet alleen aan de fiets maar ook aan het mannetje of vrouwtje dat op de fiets zit. Naast de verscheidene en complete all-round pakketten vind je bij Dynamic producten in verschillende categorieën:

Dynamic Bike Care schoonmaakmiddelen

Een propere fiets of mountainbike is niet alleen mooi maar draagt ook bij aan de levensduur van de onderdelen. Naast een proper frame is een nette en schone aandrijving een absolute must om optimaal te genieten van elke fietstocht, zonder haperende onderdelen of irriterende geluiden. Bij Dynamic heb je een ruime keuze aan schoonmaakmiddelen waarmee je dit makkelijk voor elkaar krijgt.

Het product waar ik het meest benieuwd naar was was de Dynamic Dirt Destroy foam spray, waarmee je zelfs zonder water je hele fiets kan schoonmaken…

Dynamic Bike Care; Dirt Destroy

What’s in a name?! Met de Dirt Destroy foamspray van Dynamic Bike Care kan je hele fiets snel en makkelijk weer schoon krijgen. De foamspray is zowel geschikt voor glanzende als matte frames en kan ook gebruikt worden om de gehele aandrijving te reinigen.

Dynamic Dirt Destroy

Wat de Dynamic Dirt Destroy speciaal maakt is dat je deze foamspray ook zonder water kan gebruiken. Handig wanneer je op een locatie bent waar je niet meteen water ter beschikking hebt en je fiets toch even wil schoonmaken…

Het product is dus ook veilig om te gebruiken op e-bikes en is ook geschikt voor carbon, aluminium, keramische onderdelen, metaal, titanium, staal en rubber. Dynamic Dirt Destroy is ook volledig biologisch afbreekbaar.

Veelzijdigheid troef met deze Dynamic Dirt Destroy, want naast je fiets kan je deze foamspray ook gebruiken voor het opfrissen van handschoenen, de binnenkant van je helm, schoenen en overschoenen…

Hoe gebruik je de Dynamic Dirt Destroy Foamspray?

 • Fiets afspoelen met water (tenzij je Dirt Destroy “droog” gaat gebruiken)
 • Aanbrengen op het frame & onderdelen
 • 2 à 3 minuten laten inwerken
 • Afspoelen met water of afvegen met een doek

De Dynamic Dirt Destroy is verkrijgbaar in een spuitbus en heeft een inhoud van 400ml. Deze foamspray kan je makkelijk aanbrengen op je frame en de onderdelen die je wil reinigen. Na het aanbrengen van de Dirt Destroy moet je deze een 2 à 3-tal minuten laten inwerken. Daarna heb je de keuze en kan je de fiets afspoelen met water of het schuim afvegen met een doek.

Dynamic Dirt Destroy getest

Naar de Dynamic Dirt Destroy was ik heel erg benieuwd, vandaar dat dit, naast de makkelijk te testen producten, het allereerste was dat ik wilde uitproberen. Ik had dit product al een keertje gezien op een testevent van een mtb-merk maar had er zelf dus nog niet mee gewerkt.

Voor ik de Dirt Destroy op mijn mtb losliet las ik nog snel even de instructies op de achterzijde van de spuitbus. Maar echt moeilijk is het dus niet. Wanneer ik de Dirt Destroy aanbracht op de fiets vormde zich een vrij dikke schuimlaag die na enkele seconden ook weer begon weg te trekken. Ik volgde netjes de richtlijn om het product een 2 à 3 minuten in te laten werken.

Dynamic Dirt Destroy test

Voor de eerste test koos ik ervoor om een doek en dus geen water te gebruiken om de fiets weer proper te krijgen. Met water krijg je immers al het resterende product makkelijk weg. Ik was benieuwd of het echt zo vlot zou gaan met behulp van een doek.

En ik werd niet teleurgesteld! Het vuil verdween als sneeuw voor de zon. Deze methode is dus zeker en vast erg praktisch wanneer je geen water of tuinslang ter beschikking hebt, bijvoorbeeld dus op vakantie. Ook in de winter kan deze foam spray een goed alternatief zijn en hoef je niet met (koud) water aan de bak in de vrieskou…

Met de doek was het wel niet altijd even makkelijk om de moeilijker te bereiken plekjes goed af te vegen. Vanzelfsprekend gaat dat met behulp van borstels en een waterstraal veel makkelijker.

Het vuil, ook het iets hardnekkigere, ging met behulp van de microfibre cloth echter wel vlotjes van het frame en de onderdelen af.

Dynamic microfibre cloth Dirt Destroy

Dynamic Dirt Destroy is in onze ogen dus zeker en vast een meerwaarde wanneer er geen water ter je beschikking is of wanneer je een keertje geen water op je fiets wil gebruiken, wat zeker en vast ook zijn voordelen heeft…

Ook wanneer je wel water wenst te gebruiken kan je je fiets of mtb met Dirt Destroy proper krijgen. In mijn ogen gaat dit nog makkelijker en vooral sneller, wat niet geheel onlogisch is…

Zeker na een rit met veel modder en vuil verkies ik zelf om de Dirt Destroy te combineren met water. Het vuil, dat verdwijnt ook op deze manier als sneeuw voor de zon.

Het schuim afspoelen gaat natuurlijk véél sneller dan met een doek én je kan ook moeilijker te bereiken plaatsen makkelijker schoon krijgen met een welgemikte waterstraal…

Dynamic Bike Care; Bio Filth Fighter (met foam trigger)

Gebruik je liever een traditionele fietsreiniger voor het schoonmaken van je gehele fiets, dan kan je de Dynamic Bio Filth Fighter daarvoor gebruiken. Net als met de Dirt Destroy foamspray kan je met deze fietsreiniger je gehele fiets, inclusief aandrijving, weer helemaal schoonmaken. Ook hardnekkig vuil en modder verdwijnt als sneeuw voor de zon dankzij de optimale en effectieve formule van deze Bio Filth Fighter.

Dankzij de foam trigger spuitkop kan je een schuim creëren. Dankzij het handige klepje op de spuitkop kan je afwisselen tussen schuim en gewone spray.

Bio Filth Fighter is carbon safe en dus ook op carbon fietsen te gebruiken. Daarnaast is deze fietsreiniger eveneens biologisch afbreekbaar. Deze fietsreiniger is erg populair bij de verschillende profteams waarmee Dynamic samenwerkt.

Hoe gebruik je de Dynamic Bio Filth Fighter?

 • Fiets afspoelen met water
 • Aanbrengen op het frame & onderdelen
 • 2 à 3 minuten laten inwerken
 • Schoonmaken met een borstel
 • Afspoelen met water

De Bio Filth Fighter kan je makkelijk aanbrengen op je fiets en al zijn onderdelen. Bij voorkeur spoel je deze even af met water.

Dankzij de veelzijdige spuitkop kan je ook een kiezen voor schuim. Hiervoor moet je het klepje op de spuitkop openen. Na het aanbrengen van deze fietsreiniger laat je deze weer enkele minuten inwerken. Daarna kan je de fiets schoonmaken met een borstel en afspoelen met water.

Je zal merken dat het vuil en de modder gewoon van de fiets druipt.

Dynamic Bio Filth Fighter getest

Omdat de Dirt Destroy zo makkelijk in gebruik is en je er geen water voor nodig hebt moest ik mezelf toch verplichten om ook de Bio Filth Fighter een keertje te gebruiken. Bij een eerste test was de mtb niet overdreven vuil maar kon een poetsbeurt zeker en vast geen kwaad.

Ik volgde netjes de instructies op de achterkant van de fles en spoelde dus eerst de mountainbike af met water. Bio Filth Fighter aanbrengen is dankzij de zeer stevige foam trigger heel erg makkelijk. Na het product enkele minuutjes in te laten werken mag je wederom met de waterslang aan de bak.

Voor ik Dynamic producten ging gebruiken gebruikte ik Muc-Off, en deze Filth Fighter heeft eigenlijk dezelfde werking (en is veel goedkoper, zeker met onze kortingscode!). Wanneer je de fiets afspoelt zie je het vuil van de fiets druipen en is het geheel in een handomdraai weer kraaknet.

Omdat er geen overdreven hoeveelheden vuil en modder aanwezig waren was een borstel zelfs niet nodig. Na het poetsen heb ik de mtb nog gedroogd met de microfibre cloth en een luchtcompressor.

Deze Bio Filth Fighter is niet alleen goed voor het milieu maar ruikt ook nog eens erg lekker. Voor zover het iets waard is heb je na het schoonmaken met deze Dynamic Bio Filth Fighter alvast een fiets of mountainbike die lekker fris ruikt…

Dynamic Bio Drivetrain Detox

Met de Dynamic Bio Drivetrain Detox kan je je volledige aandrijving weer kraaknet krijgen. Het is overigens de enige drivetrain reiniger die geen gevarentekens en waarschuwingen bevat. Het product is daarnaast ook volledig biologisch afbreekbaar en geschikt om te gebruiken op verschillende soorten materialen waaronder: metaal, plastic, carbon, aluminium, staal, titanium, rubber en afdichtingen.

Dynamic Drivetrain Detox

Deze Drivetrain Detox kan je verkrijgen in een fles van 500ml en 1 liter en is voorzien van een handige spuitkop. Deze reiniger kan je ook gebruiken in een kettingreiniger tool of aanbrengen met behulp van borstels. Om een dergelijk kettingtool of een bakje te vullen kan je de spuitkop draaien.

Met deze reiniger kan je vuil, modder, wax, olie en vet makkelijk verwijderen van je ketting, cassette, derailleurwieltjes en kettingbladen.

De Dynamic Bio Drivetrain Detox is het biologisch afbreekbare alternatief voor de Dynamic Chain Cleaner. Wij opteren altijd voor de biologisch afbreekbare optie omdat we als mountainbikers uiteraard een boontje hebben voor de natuur!

Hoe gebruik je de Dynamic Bio Drivetrain Detox?

 • Alle onderdelen van de aandrijving afspoelen met water
 • Drivetrain Detox aanbrengen op de aandrijving
 • 2 à 3 minuten laten inwerken
 • Schoonmaken met borstels, spons en/of doeken
 • Afspoelen met water

Deze drivetrain cleaner kan je op alle materialen gebruiken. Wel is het aangewezen om bij een eerste gebruik de reiniger aan te brengen op een onopvallend gebied op je fiets. De Drivetrain Detox gebruik je beter niet in direct zonlicht en ook op warme onderdelen of oppervlakten vermijd je best het gebruik ervan.

Vóór je de Dynamic Drivetrain Detox gaat aanbrengen op de aandrijving moet je eerst de gehele aandrijving afspoelen met water. Daarna kan je de reiniger aanbrengen op de ketting, cassette, derailleur en het crankstel. Ook dit product laat je weer een 2 à 3-tal minuten inwerken waarna het reinigen pas echt kan beginnen.

Om de aandrijving volledig en perfect proper te krijgen is het aangewezen om hiervoor borstel te gebruiken. Ook een spons of doek kan uiteraard van pas komen om alles netjes schoon te maken.

Eénmaal alle onderdelen van de aandrijving weer proper zijn kan je het geheel afspoelen met water.

Dynamic Drivetrain Detox getest

Zeker in geval van hardnekkig vuil is een specifieke drivetrain cleaner zeker en vast geen overbodige luxe. Deze Drivetrain Detox legt een mooi schuimachtig laagje over de aandrijving. Zo voorkom je in elk geval dat je delen van de aandrijving vergeet.

Ga je liever niet aan de slag met borstels of doeken dan kan je deze drivetrain detox ook in een kettingreinger tool gebruiken. Ik gebruikte de Dynamic Claw Brush waarmee je ook moeilijker te bereiken plaatsen, zoals tussen de cassette en aan de derailleurwieltjes, kan schoonmaken.

Dit ging allemaal erg vlot en het vuil ging met de Drivetrain Detox ook erg makkelijk weg. Na het afspoelen was de aandrijving weer kraaknet en (na het smeren van de ketting) weer vertrekkensklaar!

Dynamic Bike Care
 • Partner van Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck en Bora-hansgrohe
 • Gratis verzending vanaf €40
 • 100 dagen retourrecht
 • 20% korting met onze kortingscode: mountainbikevibes20
  (niet cumuleerbaar met andere kortingen)

Dynamic Bike Care schoonmaak tools, hulpmiddelen en alternatieven

Om de bovenstaande producten optimaal te kunnen gebruiken hebben ze bij Dynamic uiteraard verschillende tools in hun assortiment. Naast de complete Band of Brushes borstelset hebben we ook verschillende schoonmaakdoeken en de Dynamic Cleaning Glove uitgebreid getest.

Dynamic Band of Brushes borstelset (5-delig)

Met de 5-delige Band of Brushes borstelset van Dynamic Bike Care haal je meteen alle borstels in huis om je volledige fiets weer kraaknet te krijgen. De borstels zijn van hoge kwaliteit en hebben elk hun eigen gebruiksdoeleinde. De borstels worden geleverd in een handige opbergbox zodat je deze altijd netjes op kan bergen en nooit op zoek moet gaan naar jouw borstels!

Dynamic Band of Brushes borstelset

In de borstelset zitten de volgende 5 borstels (van links naar rechts op de foto hieronder):

Dynamic Band of Brushes borstelset

Voor mij zijn vooral de drivetrain detailing brush en de claw brush een schot in de roos. Deze borstel maken het schoonmaken van de gehele aandrijving een koud kunstje.

Met de detailing brush kan je zowel de ketting, derailleurwieltjes als het tandwiel vooraan héél erg proper krijgen. Zeker wanneer je de ketting laat rondgaan en de borstel ondertussen tegen de onderdelen houdt. Supersnel en een piekfijn resultaat. Of deze methode het beste is voor de levensduur van de borstel is natuurlijk een ander verhaal.

Met de claw brush kan je vuil, takjes en bladere eenvoudig tussen de kransjes van de cassette uitvissen…

De two prong brush is handig wanneer je geen zin hebt, of het praktisch minder makkelijk is, om je wielen uit de fiets te halen. Met deze borstel kan je de achterbrug van de fiets makkelijk schoon krijgen zonder het wiel uit de fiets te halen.

Met de zachte borstel kan je het gehele frame schoonmaken, al verkies ik daarvoor toch eerder de bike cleaning glove (zie verder). De borstel voor de wielen is in mijn ogen wel een erg handige (en noodzakelijke) borstel om de wielen, spaken en naven weer te doen blinken en al het vuil er ook echt af te krijgen…

De borstels kan je uiteraard ook stuk voor stuk apart verkrijgen, in het geval je niet alle borstels denkt nodig te hebben of er al enkele in huis hebt.

Dynamic Microfibre cloth & bike cleaning glove

Voorheen waren het veelal oude doeken en vodden die we gebruikten om onze mountainbikes schoon te maken. Er ging echter een heel nieuwe wereld open toen we de hulpmiddeltjes van Dynamic Bike Care in onze handen kregen.

Dynamic Bike Care schoonmaakdoeken

Dynamic heeft voor elke klus een specifiek hulpmiddeltje in huis:

 • Microfibre cloth (schoonmaken, drogen en polijsten); de microvezels absorberen vuil, vet, stof en modder in plaats van het te verspreiden over je frame en onderdelen. Deze doek kan na een schoonmaakbeurt gewoon in de wasmachine, handig!
 • Luxury microfibre polishing cloth (afdrogen en aanbrengen van beschermende producten); extreem zachte doek voor het drogen van de fiets en aanbrengen van beschermende wax of producten.
 • Microfibre bike cleaning glove (wassen van de fiets); lange vezels absorberen water en zeep en verwijderen vuil in een “handomdraai”.

Deze hulpmiddel kan je uiteraard per stuk verkrijgen maar je kan ze eveneens in een setje van 4 stuks (2x microfibre cloth en 2x luxury cloth) verkrijgen.

Dynamic microfibre bike cleaning glove

Dynamic Bike Care smeermiddelen

Eén van de belangrijkste klussen na het volledig schoonmaken van de fiets en aandrijving is de fiets en meer bepaald de ketting weer voorzien van voldoende smeermiddel. Smeermiddelen zijn er bij Dynamic Bike Care natuurlijk ook te vinden. Uiteraard is er keuze uit zowel olie als wax. Maar daar stopt het niet, want elke olie en wax is in verschillende varianten te verkrijgen.

Omdat ik zelf mijn kettingen altijd smeer met olie ontving ik, op mijn vraag, ook enkel en alleen maar olie als smeermiddelen om te testen.

Dynamic smeermiddelen

Dynamic Bike care All Round Bio Lube

Deze allround bio olie is ook weer biologisch afbreekbaar en dus beter voor het milieu. Deze allround olie kan je ook meteen het hele jaar door gebruiken in alle weersomstandigheden. Zo voorkom je dat je diverse verschillende busjes in huis moet halen.

Deze allound bio lube is naast biologisch afbreekbaar ook erg duurzaam en volledig gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Deze olie vermindert frictie en zorgt ervoor dat de ketting altijd soepel blijft lopen. Daarnaast zorgt deze allround bio lube voor extra bescherming tegen roest en water.

Gebruik

Dit smeermiddel breng je al druppelend aan op de ketting na het schoonmaken. De olie kruipt eenvoudig tussen de schakels en gaat tot wel 250 km mee.

De Dynamic All Round Bio Lube kan je gebruiken als de gulden middenweg tussen Dynamic dry lube en wet lube.

Deze Bio lube is het biologische alternatief voor de Dynamic all round lube. Wij kiezen zoals steeds voor de natuur- en milieuvriendelijke optie.

Dynamic Naturemike™ Endurance Lube (100ml)

De Dynamic Naturemike™ Endurance Lube werd ontwikkeld in samenwerking met Mike Vlietstra a.k.a. Nature Mike™. Mike is lid van de Ride Beyond Crew; een groep vrienden met een passie voor lange avonturen op de fiets. Voor zulke ultralange ritten is een betrouwbaar smeermiddel natuurlijk een absolute must. Vanuit die ideologie werd deze Dynamic Endurance Lube ontwikkeld.

Zowel op on- als offroad avonturen zorgt deze olie voor een “gesmeerde” rit van begin tot einde. De olie blijft héél erg lang op de ketting zitten en is efficiënt in alle weersomstandigheden.

Deze endurance lube wordt geleverd in een flesje van 100ml en de olie is volledig biologisch afbreekbaar. Ben je iemand die wel eens vergeet om de ketting te smeren? Ook in dat geval kan deze endurance olie, dankzij zijn lange en effectieve werking, een meerwaarde zijn voor jou…

Gebruik

Net als bij andere smeermiddelen breng je deze kettingolie druppelgewijs aan op een schone ketting. Omdat deze olie geschikt is voor alle weersomstandigheden en zowel offroad als op de weg heb je in principe genoeg aan deze olie alleen.

Dynamic Naturemike™ Endurance Lube getest

Of deze Endurance lube echt een langdurig “endurance” effect heeft daar was ik wel erg benieuwd naar. Ik gebruikte deze olie ondertussen ettelijke maken bij mtb ritten tot wel 160 km. Zelfs na de lange rit van 160 km was de ketting nog steeds prima gesmeerd voor een volgende en daarna nog een volgend ritje.

In mijn ogen werkt deze olie dus daadwerkelijk langdurig wat erg handig is wanneer je, zoals n mijn geval, wel eens wat langere ritten doet of wanneer je meerdere dagen na elkaar op pad gaat.

Het aanbrengen van de olie gaat overigens altijd erg makkelijk dankzij het handige en compacte druppelsysteem waarmee dit flesje is uitgerust.

Als je er even de tijd voor neemt kan je minutieus en schakel per schakel de ketting smeren. De druppeltjes lopen niet uit het busje maar druppelen er netjes uit zodat er genoeg tijd is om naar de volgende schakel te gaan.

Op die manier verspil je geen olie en hoef je na het smeren overtollige olie niet weg te vegen (is ook weer verspilling).

Een klein minpuntje van deze Endurance lube was voor mij wel de geur. De geur is erg stevig en ruikt minder goed dan de andere Dynamic producten die we reeds getest hebben… Uiteraard is het wel voornamelijk de (langdurige) werking die belangrijk is… Als dat helemaal goed komt kunnen we de geur wel door de vingers zien…

Dynamic Bike Care lube & wax

Naast de bovenstaande twee smeermiddelen zijn er uiteraard nog diverse andere middelen te krijgen bij Dynamic Bike Care. Deze hebben we dus zelf niet getest, maar geven we nog even mee voor de volledigheid. Op die manier kan je het voor jou perfecte smeermiddel meteen vinden.

Olie

Naast de Naturemike™ Endurance Lube en de All Round Bio lube kan je bij Dynamic nog volgende smeermiddelen op oliebasis verkrijgen:

Wax

Ook voor de liefhebbers van wax als smeermiddel is er meer dan voldoende keuze bij Dynamic. De Speed Potion Wax is de ultieme en award-winnende (Bike Motion award 2021) wax die in het profcircuit gebruikt wordt. Deze wax is zowel voor de racefiets, mtb als gravelbike geschikt.

Naast de bovenstaande, duurdere optie, zijn er ook verschillende andere wax smeermiddelen te verkrijgen:

Dynamic Bike Care
 • Partner van Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck en Bora-hansgrohe
 • Gratis verzending vanaf €40
 • 100 dagen retourrecht
 • 20% korting met onze kortingscode: mountainbikevibes20
  (niet cumuleerbaar met andere kortingen)

Dynamic Bike Care; beschermingsmiddelen

Om je racefiets, gravel- of mountainbike langer in topconditie te houden is het verstandig om deze ook goed te beschermen. Naast een regelmatige en grondige onderhoudsbeurt kan je hiervoor ook verschillende producten voor gebruiken.

En ook jouw fietsaccessoires zoals je bril en schoenen mogen niet vergeten worden. Gelukkig zijn ze bij Dynamic Bike Care erg goed bij de les, wat wil je met een stel fietsliefhebbers…, en hebben ze ook hiervoor verschillende hoogwaardige beschermende producten ontwikkeld.

Dynamic Protective wax spray (400ml)

Met de Dynamic Protective wax spray kan je je fiets, na een grondige schoonmaakbeurt, een mooie finishing touch geven. Deze beschermende wax beschermt het frame tegen corrosie en krassen. Deze wax kan je gebruiken op alle metalen en geverfde oppervlaktes en is carbon safe.

Deze premium finish is zowel op glanzende als matte frames te gebruiken. Een spuitbus van deze wax heeft een inhoud van 400ml, is waterbestendig en beschermt zeer goed tegen corrosie.

Hoe gebruik je de Protective wax spray?

Om het beste resultaat te bekomen met deze wax spray is een grondige schoonmaakbeurt natuurlijk een must. Na het schoonmaken én drogen kan je de protective wax polijsten op het frame met behulp van een droge doek. Hiervoor kan je de Luxury microfibre polishing cloth gebruiken.

Dynamic Protective wax spray getest

Voor mij hoeft het zeker niet altijd te blinken en te shinen, een mountainbike wordt immers altijd wel wat vuil, stoffig of zelfs modderig. Toch wou ik een keertje zien of er ook daadwerkelijk een verschil te zien is wanneer je een beschermende wax gebruikt.

Uiteraard moet de mountainbike eerst grondig schoongemaakt zijn voor je de Dynamic Protective wax spray op zijn best kan gebruiken en er resultaat van kan zien.

Dynamic Protective wax spray test

Na het aanbrengen van de beschermende spray moet je deze dus nog polijsten. Hiervoor gebruikte ik de Luxury microfibre polishing cloth van Dynamic. En dat verliep allemaal erg vlekkeloos, letterlijk en figuurlijk. De doek is enorm zacht en is daardoor erg gebruiksvriendelijk.

Of ik de juiste dosering van de spray gebruikt heb moet ik nog even in het midden laten. Ik ga het sowieso nog op onze andere mountainbikes testen, waaronder ook een matte frame.

Bij mijn glanzende frame had ik wel meteen de indruk dat deze wax het frame inderdaad een mooie finishing touch en extra glans gaf. Gloednieuw zag mijn hardtail mtb er helaas niet uit, wat grotendeels te danken is aan de hoeveel had krassen en blutsen. De rest van het kader zag er dan wel weer heel erg stoer en mooi uit!

Dynamic Protective wax spray
Moeilijk te zien op foto maar de extra glans was “in real life” zeker wel aanwezig.

Deze Dynamic Protective wax ga ik zeker nog gebruiken, omdat ik deze nu toch in huis heb. Zoals gezegd hoeft het voor mij niet per sé allemaal te blinken dus is deze protective wax spray voor mij zeker geen must-have. Hou je echter van een kraaknet frame dat er na elke wasbeurt als nieuw uit ziet dan is de Dynamic Protective wax spray zeker en vast het proberen waard!

Dynamic Lens Love (brillenreiniger & anti-fog)

Met Dynamic Lens Love krijg je de brilglazen van je fietsbril, zonnebril of gewone bril weer mooi proper. Zo heb je altijd het beste zicht op de weg of de paden voor je.

Dynamic Lens Love

Daarnaast zorgt de Lens Love er ook voor dat de brilglazen niet gaan aan dampen of beslaan. Ook de profs zijn te spreken over dit product een gebruiken het veelal om de vizieren van tijdrithelmen te behandelen.

De Lens Love is een 2-in-1 formule die enerzijds zweet, vuil en modder makkelijk verwijderd en anderzijds een langdurige anti-aanslag bescherming biedt.

Hoe gebruik je Dynamic Lens Love?

 • Schudden voor gebruik
 • Aanbrengen op de glazen (binnen- en buitenkant)
 • 1 minuut laten inwerken
 • Afvegen met een droge doek

Voor je Lens Love aan gaat brengen op je bril moet je even goed schudden met het busje. Daarna mag je de Lens Love rijkelijk over de binnen- en buitenkant van de glazen spuiten. Laat het product vervolgens een minuutje inwerken. Daarna kan je de glazen schoonmaken met een droge en schone doek.

Dynamic Lens Love getest

Ik was erg benieuwd naar deze Lens Love omdat ik echt ongemakkelijk kan worden van een vuile (fiets-)bril. En mijn fietsbril was eigenlijk nog wel eens toe aan een grondige schoonmaakbeurt. Na de instructies gelezen te hebben kon ik deze Lens Love al snel een keertje testen.

Wanneer je de Lens Love hebt aangebracht op de glazen begint het product te knetteren. Dit vond ik op zich al wel een gaaf effect. Maar natuurlijk is het resultaat nog net iets belangrijker. Ik gebruikte de microfibre cloth om de glazen proper te vegen en wow! Wat een resultaat… Zelden zo’n propere brilglazen gezien en ook toen ik de bril opzette ging er plots een andere wereld open…

Het was Elke ook opgevallen hoe enthousiast ik van dit product werd, en aangezien we beiden brildragers zijn hebben we het ook maar even op onze persoonlijke brillen getest. En ook mijn fietsende schoonmoeder mocht haar fietsbril een keertje onder handen pakken…

De resultaten, zowel van mezelf, van Elke als de schoonmoeder waren eigenlijk identiek aan mijn eerste testresultaten. Het resultaat van de Dynamic Lens Love was keer op keer verbluffend! De anti-fog werking moeten we wel nog even testen wanneer het weer een beetje kouder wordt… Die testresultaten vullen we binnenkort zeker aan.

Wil je ondertussen ook met kraaknette brilglazen fietsen, probeer dan de Dynamic Lens Love zeker een keertje uit…

Dynamic Funky Feet (premium schoenen spray)

Naast je lichaam kunnen ook je voeten wel eens hevig beginnen zweten tijdens het (intensieve) fietsen. Ook daar hebben ze bij Dynamic wederom een aardig productje voor, namelijk Dynamic Funky Feet premium schoenen spray.

De naam van het product belooft in elk geval al erg veel goeds. Het marketing team van Dynamic is in elk geval wel erg goed in klinkende en veelzeggende namen verzinnen!

Deze spray gebruik je dus voornamelijk om je schoenen weer lentefris te doen ruiken. Daarnaast kan je de Funky Feet spray ook gebruiken om andere sportmaterialen weer een frisse toets te geven.

Dynamic Funky Feet schoenenspray

De Funky Feet spray absorbeert vocht en zorgt dat stank verdwijnt en plaats maakt voor aangename en hygiënische geur. De Dynamic Funky Feet spray kan je op nagenoeg alle mogelijke materialen gebruiken. De Funky Feet zit in een handige spuitbus en heeft een inhoud van 150ml.

Hoe gebruik je de Dynamic Funky Feet spray?

 • Schudden voor gebruik
 • Spray in de schoenen spuiten
 • Overtollig product wegvegen
 • Schoenen laten drogen

Ook bij dit product geldt de leuze ‘schudden voor gebruik” ook weer. Daarna kan je de spray in de schoenen spuiten. Dit kan je zowel vóór als na het fietsen doen. Voor je het product zijn werk laat doen moet je nog even het overtollige product wegvegen met een propere doek. Je schoenen zullen weer fris ruiken en je kan ze dragen wanneer ze weer volledig droog zijn. Hou met dit laatste dus zeker rekening wanneer je de Funky Feet vóór het fietsen gebruikt.

Dynamic Funky Feet getest

Ook de Funky Feet is een product dat je erg makkelijk kan testen, en aan mtb-schoenen heb ik zeker geen gebrek. Dus maar even goed schudden met de bus alvorens mijn schoenen onder handen te pakken.

Trouwens wanneer je de plastic dop van de bus verwijdert komt er al een heerlijk frisse geur je tegemoet. Hoewel ik de Funky Feet naar mijn mening rijkelijk in de schoenen spoot was er niet veel sprake van overtollig product. Het geheel begon wel meteen erg fris te ruiken.

In mijn ogen waren de schoenen ook weer erg snel terug droog, waardoor je ze zelfs voor het fietsen nog even zou kunnen verfrissen (bijvoorbeeld wanneer je je kleding aantrekt of je sportdrank prepareert).

Na een tijdje besloot ik nogmaals aan de schoenen te ruiken en deze roken heel erg fris en lekker. Al is het wel aan te raden niet teveel aan de schoenen te ruiken of de geur te diep in te ademen, daar de geur best pittig is voor je reukorgaan.

Desalniettemin kon ik wel weer met een paar goed en fris ruikende schoenen op pad! Top!

Dynamic Bike Care
 • Partner van Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck en Bora-hansgrohe
 • Gratis verzending vanaf €40
 • 100 dagen retourrecht
 • 20% korting met onze kortingscode: mountainbikevibes20
  (niet cumuleerbaar met andere kortingen)

Dynamic Bike Care; montagemiddelen

Elke fanatieke fietser sleutelt wel eens aan zijn of haar fiets en ook daar heb je het juiste materiaal voor nodig. De vetten en montagepasta’s van Dynamic worden zowel door verschillende profteams, zoals Jumbo-Visma, gebruikt maar vind je ook terug in de werkplaatsen van verschillende fietsdealers. Afhankelijk van wat je zelf aan je fiets doet heb je bepaalde producten maar beter in huis.

Omdat ik zelf regelmatig wat montagewerk uitvoer aan onze fietsen kon ik uiteraard wel wat producten van Dynamic gebruiken om te testen. Zo was ik erg benieuwd naar de Mechanics Magic multispray en probeerde ik ook het knalgele Galactic Grease allround bio vet/montagepasta.

Als laatste kregen we ook nog een busje Dynamic Barkeeper toegestuurd, een super lichtgewicht tubeless sealant…

Dynamic Mechanics Magic (multispray)

Een multispray is natuurlijk onmisbaar wanneer je zelf aan je fiets gaat sleutelen. Zeker wanneer onderdelen haast niet meer los te krijgen zijn kan een multispray je een handje helpen. Maar de Dynamic Mechanics Magic doet nog véél meer dan dat alleen.

Dynamic Mechanics Magic multispray

Deze spray smeert en beschermt onderdelen door er diep in te dringen. Daarnaast zorgt deze spray voor minder wrijving en laat het een waterafstotende en beschermende laag achter. Deze multispray zorgt ook voor extra bescherming tegen corrosie en voorkomt dat vuil aan de onderdelen blijft plakken. Daarnaast stopt deze spray ook piepen en kraken van onderdelen.

In tegenstelling tot vele andere multisprays is deze Dynamic Mechanics Magic 100% carbon safe!

Hoe gebruik je de Dynamic Mechanics Magic multispray?

 • Schudden voor gebruik
 • Spray rechtstreeks op de onderdelen spuiten (een doek gebruiken kan ook)
 • Overtollig product afvegen

Voor je deze multispray gaat gebruiken moet je goed schudden met de spuitbus. Deze spray kan je op twee manieren gebruiken.

Enerzijds kan je deze spray rechtstreeks op de te behandelen onderdelen spuiten. Dankzij de verlengde spuitkop kan je deze spray erg nauwkeurig aanbrengen.

Anderzijds kan je de multispray op een droge doek spuiten en op die manier de spray aanbrengen. Overtollig product en residu dien je uiteraard te verwijderen.

Dynamic Galactic Grease

Het Dynamic Galactic Grease vet is planet-friendly, biologisch afbreekbaar en gemaakt van duurzame grondstoffen. Dit vet kan je gebruiken voor nagenoeg alle montageklussen op je fiets. Daarnaast kan je met dit vet ook lagers en andere bewegende delen voorzien van een (nieuw) laagje vet.

Dynamic Galactic Grease

Galactic Grease is extreem waterafstotend en 100% veilig voor gebruik op alle materialen waaronder carbon, keramiek, metaal, staal, rubber, aluminium, titanium en kunststof.

Deze Galatic Grease kan je verkrijgen in een pot van 200 of 500ml.

Hoe gebruik je Dynamic Galactic Grease?

Galactic Grease kan je eenvoudig met je (propere) vingers aanbrengen op de onderdelen die vet nodig hebben. Dit vet is uiterst geschikt om te gebruiken op alle schroefdraadverbindingen. Daarnaast kan je ook lagers, draaipunten van veringen en andere hoogwaardige fietsonderdelen behandelen met dit vet.

Andere vetten en montagemiddelen

Hoewel je met de Galactic Grease haast alle klussen kan opknappen zijn er ook verschillende andere vetten en montagemiddelen te verkrijgen, zowel allround als ook enkele met specifieke functies…

Dynamic Barkeeper (tubeless sealant)

De Dynamic Barkeeper tubeless sealant is een Hi-Tec Fiber synthetische latex die de banden extre beschermt tegen lekrijden maar net zo goed de bandendruk optimaal helpt te houden. Deze sealant hecht zicht aan de binnenkant van de band en zorgt voor een naadloze band-velg verbinding.

Deze tubeless sealant is geschikt voor racefietsen, gravel- en mountainbikes en geschikt voor een bandendruk tussen 1 en 8 bar. Deze sealant is ook geschikt om te gebruiken in combinatie met CO2-patronen.

De Dynamic Barkeeper sealant is biologisch afbreekbaar, ammoniak- en allergie vrij, niet bijtend en volkomen veilig voor de huid. Deze Sealant kan je verkrijgen in 100ml, 250 ml en 1 liter.

Dynamic Barkeeper tubeless sealant

Hoe gebruik je de Dynamic Barkeeper tubeless sealant?

 • Goed schudden voor gebruik
 • Band monteren en oppompen zonder sealant
 • Band aflaten en ventielkern verwijderen
 • Sealant in de band laten lopen via het ventiel

De barkeeper tubeless sealant is dankzij de spitse kop makkelijk te gebruiken. Voor je aan de slag gaat moet je eerst goed schudden met het flesje. Op die manier verkrijg je een gelijkmatige verdeling van de Hi-Tec fiber deeltjes.

Voor je de tubeless sealant in de band doet moet je de band eerst monteren en oppompen zonder sealant. Zorg er steeds voor dat de band op de velg “geplopt” is.

Daarna kan je de band weer aflaten en de ventielkern verwijderen. Op die manier kan je de tubeless sealant via het ventiel naar binnen gieten.

Hoeveel sealant je toe gaat voegen is afhankelijk van de banden:

 • Racefiets banden; 30 tot 45 ml
 • MTB banden 29″; 100 tot 140 ml

Nadat de sealant is toegevoegd kan je de ventielkern terug plaatsen en de band weer oppompen. Daarna kan je eens goed schudden met het wiel of een testritje maken zodat de sealant goed verdeeld wordt.

Om de sealant bij een bandenwissel uit je velgen te verwijderen kan je de Dynamic Bio Filth Fighter, Dynamic Badass bubbles of het speciaal daarvoor ontwikkelde wondermiddeltje Dynamic Wipe Out gebruiken.

Dynamic Bike Care
 • Partner van Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck en Bora-hansgrohe
 • Gratis verzending vanaf €40
 • 100 dagen retourrecht
 • 20% korting met onze kortingscode: mountainbikevibes20
  (niet cumuleerbaar met andere kortingen)

Dynamic Bike Care nieuwe producten (2022)

Bij Dynamic zitten ze niet stil en blijven ze nieuwe producten ontwikkelen. De nieuwe producten mogen wij altijd testen nog voor ze op de markt gebracht worden. Wanneer er nieuwe producten gelanceerd worden houden wij je daar uiteraard van op de hoogte in de vorm van een test & review artikel. Daarnaast vind je in deze rubriek ook altijd de nieuwste Dynamic producten terug…

Dr Dry

Dr Dry werd gelanceerd op 14 september 2022. Dr Dry is een biologisch afbreekbare spray op waterbasis waarmee je een waterafstotende coating op al jouw fietskleding en accessoires kan aanbrengen. Op onderstaande foto zie je de unieke werking van Dr Dry. Wil je meer weten over dit nieuwe product dan kan je onze review lezen via onderstaande link:

Dynamic Dr Dry test & review >>

Dynamic Dr Dry
Links is de stof behandeld met Dr Dry en parelt het water van de stof. Rechts is dat niet het geval en wordt het water opgenomen door de stof…

Conclusie; Dynamic Bike Care producten to buy or not to buy?

Wanneer profteams zoals Jumbo-Visma en Alpecin bepaalde producten gebruiken kan je er natuurlijk al van uit gaan dat het producten van erg hoge kwaliteit zullen zijn. En die indruk had ik ook meteen toen ik de verschillende Dynamic Bike Care producten in handen kreeg.

Ook het milieuvriendelijke karakter, van ondertussen een ruim assortiment van de Dynamic producten, is in mijn ogen een absolute meerwaarde om voor Dynamic te kiezen.

En ook de werking van de verschillende producten, die we ondertussen getest hebben, heeft ons niet teleurgesteld. Wij testen ondertussen rustig verder en houden dit artikel levendig met regelmatige updates en testresultaten.

Onze samenwerking met Dynamic is bij het schrijven van deze review best nog pril, maar ondertussen liggen er ook alweer nieuwe producten klaar voor een review. Op onze site zal je in de toekomst als één van de eerste de nieuwste producten van Dynamic Bike Care kunnen ontdekken.

Daarnaast kan je de producten ook steeds met korting in huis halen door bij het afrekenen onze kortingscode: mountainbikevibes20 te gebruiken. Vergeet dit zeker niet want zo kan je pas echte koopjes doen.

De korting geldt enkel op producten die niet reeds afgeprijsd zijn. Dit laatste is ook vaak het geval, dus neem zeker regelmatig een kijkje op de website van Dynamic.

Wij zijn alvast trots met Dynamic als onze officiële Bike Care Partner en kijken er naar uit om nog vele andere producten te testen. Je ziet het wel verschijnen…

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

Bestel Dynamic producten
nu met 20% korting

Gebruik onze unieke kortingscode: mountainbikevibes20

Bestel Dynamic
producten nu
met 20% korting

Gebruik onze unieke kortingscode: mountainbikevibes20