Frans Claes Classic 2022 MTB; verslag & video

Frans Claes Classic 2022

Op 11 november vond de 5e editie van de Frans Claes Classic plaats in het pittoreske Hoegaarden. Het bierdorp is traditiegetrouw het decor voor deze toertocht, waar je zowel als mountainbikers als wielrenner aan kan deelnemen. Op het gezellige dorpsplein kan je je energie aanvullen bij de rijkelijke bevoorrading en achteraf kan je nagenieten in het gezellige tentendorp waar je verschillende standjes kan bezoeken.

Er was goed weer voorspeld dus had ik me op voorhand ingeschreven om deel te nemen aan de langste afstand op de mountainbike (51 km). Een impressie van de route en enkele sfeerbeelden kan je bekijken in onderstaande video en verderop in dit verslag.

Frans Claes Classic 2022; de routes

Hoegaarden ligt vlak bij grens met Wallonië waardoor het landschap erg glooiend is. Typerend aan deze streek zijn de vele velden, weiden en de daarbij horende prachtige vergezichten. Maar uiteraard is er, zo bleek, ook veel groen en verrassend veel bos te vinden in deze mooie streek.

Frans Claes Classic mtb routes

Voor mountainbikers stonden er 4 routes op het programma waaruit je kon kiezen. De routes van de Frans Claes Classic zijn niet uitgepijld maar kan je volgen via gps. Heb je zelf geen gps dan kon je een Wahoo ELEMNT Roam uitlenen. Er waren 10 exemplaren beschikbaar.

De twee kortste routes van 7,5 en 14 km waren bedoeld voor de jeugdige mountainbikers. De kinderen konden zich ook aanmelden om samen met Frans Claes himself op pad te gaan, top!

Daarnaast waren er nog de 30 en 51 km. Bij de langste route maakte je twee lussen waarbij je halverwege terug langs start passeerde. Hier bevond zich ook de bevoorrading. Persoonlijk vond ik dit een heel erg slim idee.

De vrouwelijke mountainbikers konden ook aansluiten bij de social ride van Ariane Lüthi, 5-voudig Cape-Epic winnares. Dit kon zowel voor de 30 als de 51 km.

Op de routes bevonden zich ook twee Strava segmenten waar je het beste van jezelf kon geven. Maar tijd speelde niet zo veel rol. Elke deelnemer die deze segmenten gereden had, en op Strava deelde, maakte kans om een leuke prijs te winnen.

Frans Claes Classic routes voor de wielrenners

Naast de verschillende mountainbikeroutes waren er ook 3 routes uitgestippeld op de weg. Ook voor wielrenners was er dus meer dan voldoende keuze bij deze editie van de Frans Claes Classic. De routes van 22, 62 of 84 km kon je rijden via gps. De langste route was een combinatie van de twee andere routes.

Frans Claes Classic MTB route 51 km; verslag

De streek in en rond Hoegaarden was me niet onbekend, al ken ik er zeker niet alle paadjes en verborgen pareltjes. Ik hoopte dus dat daar verandering in ging komen door deel te nemen aan deze editie van de Frans Claes Classic. Het weer was op deze 11de november bijzonder goed, wat eigenlijk nog een understatement was.

Door het goede en meestal droge weer van de afgelopen weken lagen de holle- en veldwegen er vrij goed en droog bij. En ook de verrassend mooie singletracks lagen er in de meeste gevallen erg snel en vlot berijdbaar bij. Ik denk dat elke deelnemer daar wel blij mee was.

Frans Claes Classic 2022 mtb route

Deze streek kan na hevige regenval erg uitdagend en vooral heel erg modderig worden,… Hoewel het dit jaar best binnen de perken bleef was een grondige schrobbeurt achteraf wel aan de orde…

Verrassende route met alles erop en eraan

Na een korte aanloop startende vanuit het dorp kregen we al meteen enkele leuke singletracks voorgeschoteld. In het begin van de route merkte ik nog regelmatig op dat de route de blauwe en rode bepijlde route volgden. Maar net zo snel ging de Frans Claes Classic mtb route ook weer de andere kant uit.

Hoewel ik vooral holle wegen en brede paden verwacht had, zat er verrassend veel singletrack in deze route! Uiteraard fiets je in deze streek ook vaak langs velden en weiden en moet je nu en dan een verbindingsstukje over de weg nemen. Als je denkt op die stukken te kunnen recupereren dan ben je wel goed mis, want vlak is het in deze streek maar zelden…

Frans Claes Classic 2022 mtb route

De hoogtemeters moet je zeker niet onderschatten, want soms is het zelfs erg steil. Gelukkig ging het daarna ook vaak steil, snel en soms zelfs een beetje technisch naar beneden. De ondergrond is hier soms verraderlijk met scherpe stenen en verdoken wortels. Hier en daar spotte ik in mijn ooghoek enkele mountainbikers met een lekke band. Tubeless is the way to go in deze streek.

Bevoorrading

Na een eerste lusje, want de route van 51 km bestond eigenlijk uit twee lussen, kwam je weer in het centrum van Hoegaarden waar ook de bevoorrading was. Voor vele zal het niet veel uitgemaakt hebben maar uniek aan deze bevoorrading was dat alle snacks en versnaperingen volledig vegan waren.

Frans Claes is immers, net als mezelf, een overtuigd veganist. Fantastisch om eens een keertje niet te hoeven nadenken bij een bevoorrading en gewoon te kunnen pakken waar je zin in hebt!

Frans Claes Classic 2022 mtb route

Naast de energierepen van Innerme en gezonde snacks zoals vijgen, dadels en fruit was er ook soep en warme chocomelk. Laatstgenoemde liet ik nog even aan me voorbij gaan, want echt koud was het niet en de zon was aardig van de partij!

Deel 2

Het eerste deel van de route ging voorbij de taalgrens en in het tweede gedeelte ging de route richting Meldert en Hoksem om zo weer richting het centrum van Hoegaarden te fietsen. Uiteraard niet zonder nog de nodige hoogtemeters, steile beklimmingen, singletracks en prachtige bospassages aan te doen.

Hoewel ik in eerste instantie dacht dat het tweede gedeelte wat meer veldwegen zou bevatten werd ik ook in dit gedeelte van de route weer aangenaam verrast.

Frans Claes Classic 2022 mtb route

Net zoals tijdens eerste 30 km kreeg je ook in dit deel van de route een perfecte mix tussen veldwegen, verbindingsstukken, singletracks en natuurlijk de nodige hoogtemeters voorgeschoteld.

Dankzij de goed berijdbare wegen en paden vlogen de kilometers voorbij en kreeg ik na een dikke 2 uur het tentendorp van de Frans Claes Classic in Hoegaarden weer in het vizier. Ik klokte af op 50,76 km en 687 hoogtemeters…

Koffie, bier en leuke mtb spullen

Met je polsbandje kon je vóór de rit nog een kopje koffie nuttigen en na de rit kon je je bandje inruilen voor een alcoholvrij (0,3%) “bidon recup” biertje. In het tentendorp kon je standjes van onder andere Crankbrothers, Evileye, enz… bezoeken en er eventueel wat leuke aankopen doen. Daarnaast kon je ook plaatsnemen, als er tenminste nog een plaatsje te vinden was, op het terras van het locale dorpscafé, lekker in het zonnetje.

Conclusie

De Frans Claes Classic mtb route was er eentje om handen en vingers af te likken en bevatte, in mijn ogen, alle ingrediënten om er een leuke doch uitdagende toertocht van te maken. Ook het stralende herfstzonnetje gaf een extra idyllisch karakter aan de mooie vergezichten en unieke bospassages.

Hoewel ik de streek al een beetje kende ben ik toch van mijn sokken geblazen door de vele leuke stukken die ik nog niet kende. Ik had geen flauw idee dat er toch best een behoorlijk aantal leuke singletracks in deze streek te vinden zijn. Maar ook de vele en soms uitdagende veldwegen kon ik natuurlijk wel smaken.

De organisatie, accommodatie en locatie vond ik stuk voor stuk top. En ook de bevoorrading krijgt van mij een een absolute tien op tien.

Frans Claes Classic 2022 tentendorp

Na afloop bezocht ik nog even de verschillende standjes en nuttigde ik nog een overheerlijk tasje pompoensoep om daarna de Frans Claes Classic van 2022 af te sluiten met een ritje van 47 km richting huis. Ik was ook al met de mountainbike naar de start gefietst, het was er immers het weer wel voor.

Zo sloot ik deze 11de november af met 141 km, 1500 hoogtemeters op de teller en een dikke smile op mijn gezicht… Tot volgend jaar!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”