Welke CO2 patronen heb je als mountainbiker nodig?

Welke CO2 patronen heb je nodig?

Platte band of leegloper onderweg? Geen probleem voor jou als serieuze mountainbiker want jij hebt vast en zeker jouw CO2-pompje op zak. Is dat het geval dan ben je al halfweg want natuurlijk is jouw CO2-pompje nutteloos zonder CO2 patronen of cartridges.

Maar welke CO2 patronen moet je precies op zak hebben als mountainbiker? Is zo’n CO2 patroon gebruiken wel verstandig in combinatie met een tubeless set-up en sealant in de banden? En moet de CO2 er naderhand echt weer uit en vervangen worden door… lucht? Op die vragen vind je in dit artikel het antwoord!

Wat is een CO2 patroon of cartridge?

Een CO2 patroon is een klein busje dat gevuld en op druk gezet werd met carbon dioxide. Zo’n CO2 patroon is erg compact en kan je als mountainbiker of fietser makkelijk meenemen in een zadeltas, gereedschapsbidon of in jouw mtb rugzak of heuptas.

Met behulp van CO2 patronen en een CO2 pomp ben je in een handomdraai weer op pad in geval van een lekke band. Omdat zo’n cartridge onder hoge druk staat zal de lucht ook vliegensvlug uit het patroon ontsnappen. Dit gaat in de praktijk dus veel sneller dan je band weer oppompen met een minipomp.

Welke soort CO2 patronen zijn er?

Voor je een hele voorraad CO2 patronen in huis gaat halen is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten zijn, twee namelijk. Zo heb je CO2 patronen met en zonder schroefdraad.

CO2 patronen met of zonder schroefdraad?

Welke van de twee je in huis gaat halen is afhankelijk van het type CO2-pomp dat jij in huis hebt. Heb je een CO2 pompje met schroefdraad dan dien je natuurlijk ook CO2 patronen met een schroefdraad te kopen.

CO2 patronen met schroefdraad
CO2 patronen met schroefdraad

Je kan het patroon reeds een stukje in het pompje vast draaien. Op die manier is het geheel ook meteen gebruiksklaar moest je onderweg lek rijden en moet je eveneens niet te lang naar de kleine pompkop zoeken wanneer je deze nodig hebt.

Heeft jouw CO2 pomp geen schroefdraad dan heb je patronen zonder schroefdraad nodig. Deze CO2 patronen worden dan in de tool geperst of gedrukt. Hierdoor zal er ook meteen een gaatje in het CO2 patroon ontstaan.

Het is dan wel verstandig om een CO2 pompje te gebruiken met drukregelaar (wat overigens altijd aan te raden is en het meest praktisch in gebruik is). Op die manier ontsnapt de lucht niet meteen en kan je de band gecontroleerd oppompen zonder onnodig luchtverlies nog voor je begint te “pompen”.

Inhoud van de CO2 patronen

Naast de bovenstaande verschillen is het nog zaak om qua inhoud de juiste CO2 patronen aan te kopen. CO2 patronen kan je met een verschillende inhoud verkrijgen; 12 gram, 16 gram, 20 gram en 24 gram.

Welke je als mountainbiker nodig hebt is afhankelijk van de maat van de banden die er op jouw mtb gemonteerd zijn. De CO2 patronen met kleinere inhoud zijn voornamelijk geschikt om racebanden of stadsfietsbanden op te pompen.

Welke CO2 patronen heb je als mountainbiker nodig? Wij deden de test!

Op internet is er natuurlijk erg veel info te vinden, maar een echt duidelijk antwoord vonden we niet. Nu hebben wij natuurlijk geen volledig arsenaal banden ter onze beschikking om echt elke bandenmaat op te pompen met een CO2 patroon. Maar toch wou ik hier niet zomaar een getal neerpleuren wat er in werkelijkheid misschien toch ver naast zit.

Bj wijze van test heb ik mijn 29″ band, met bandbreedte van 2.25″, afgelaten en naderhand even opgepompt met een CO2 patroon.

Om de band op te pompen gebruikte ik een 16 grams CO2 patroon van het merk Trivio in combinatie met de Lezyne Control Drive CO2 pomp. De band oppompen was in een fractie van een seconde gebeurd. Met behulp van mijn Pomp-e elektrische fietspomp kon ik de bandendruk daarna makkelijk meten.

CO2 patronen 16 gram

Uiteindelijk zat er bij benadering zo’n 1,6 bar in de band na het gebruik van het CO2 patroon. Ik rijd met tubeless banden en met die bandendruk zou ik zonder problemen kunnen verder fietsen moest dit onderweg gebeurd zijn.

Moest dat in jouw geval niet voldoende zijn of fiets je met bredere banden? Dan zijn CO2 patronen van 20 of zelfs 24 gram de betere keuze. Heb je net als mij tubeless banden? Bekijk dan zeker ook eens de verschillende tubeless repair tools waarmee je zowel een gat kan dichten als de band meteen op druk kan brengen.

Voor mountainbikers, met een moderne mountainbike en rekening houdend met de steeds breder wordende 29″ banden, zijn CO2 patronen van 16 gram toch wel het absolute minimum om op zak te hebben.

CO2 patronen vs tubeless

Wat je wel eens hoort onder mountainbikers is dat CO2 patronen gebruiken in combinatie met een tubeless setup geen goed idee is en het de werking van de sealant kan beïnvloeden. Zo zou de sealant bevriezen of in harde bolletjes veranderen, maar is dat in werkelijkheid ook echt zo?

Het antwoord op die vraag is eigenlijk vooral afhankelijk van de sealant die je gebruikt. Zo zijn er tegenwoordig steeds meer sealants te verkrijgen waar expliciet bij vermeld staat dat deze compatibel zijn met CO2 patronen.

De Barkeeper Tubeless Sealant van onze Bike Care partner Dynamic is zo’n tubeless sealant die je zonder zorgen kan combineren met CO2. Rijd je dus met tubeless banden gebruik dan gewoon een sealant die compatibel is met CO2 patronen.

Dynamic Barkeeper tubeless sealant
Bestel met 20% korting met code “mountainbikevibes20

Een andere tip is tijdens het oppompen van de band ervoor te zorgen dat het ventiel zich aan de bovenkant van de band bevindt. Op die manier zit de tubeless sealant altijd onderaan in de band en komt de CO2 niet direct of rechtstreeks in contact met de sealant.

In al de jaren dat ik met tubeless banden fiets heb ik nooit problemen ondervonden. Ik gebruik voor de duidelijkheid wel steeds sealant die CO2 compatibel is.

Moet je CO2 bij thuiskomst vervangen door gewone lucht?

Nog zo’n prangende vraag die wel eens voor discussie kan zorgen. Het antwoord op die vraag is echter volmondig ja. Wanneer je je band hebt opgepompt met behulp van een CO2 patroon zal je merken dat die band ook weer sneller plat zal komen te staan.

De volledige wetenschappelijke theorie hierachter ken ik zelf ook niet en ga ik je absoluut besparen. De korte versie geven we je wel graag mee:

CO2 moleculen zijn beter doorlaatbaar en oplosbaar dan de moleculen die zich in “normale” lucht bevinden. Dit heeft als gevolg dat de CO2 moleculen sneller doorheen het rubber van de band zullen lekken.

Heb je onderweg CO2 gebruikt om je band weer op te pompen dan kan je bij thuiskomst best de CO2 er weer uitlaten en de band oppompen met een gewone fietspomp.

Conclusie

Met behulp van CO2 patronen en een stevige CO2 pomp(-kop) ben je in een mum van tijd weer op pad wanneer je onderweg lek rijdt of met een leegloper te kampen krijgt. Let bij aankoop van de patronen goed op of jouw CO2 pomp patronen met of zonder schroefdraad vereist.

Daarnaast is het ook belangrijk om CO2 patronen met voldoende inhoud mee op pad te nemen. Voor mountainbikers met 29″ banden en een tubeless setup zijn patronen van 16 gram het absolute minimum om de band weer op een degelijke en berijdbare druk te krijgen.

Rijd je met binnenbanden of heb je bredere banden dan zijn CO2 patronen van 20 of zelfs 24 gram vaak de betere keuze, zo voorkom je in elk geval dat je 2 patronen nodig hebt voor 1 band.

Maak je gebruik van CO2 patronen, gebruik dan zeker de volgende keer tubeless sealant die compatibel is met CO2. Pech gehad onderweg? Laat dan bij thuiskomst de CO2 nog even uit je band en doe er nog gauw wat gewone en verse lucht in. Zo voorkom je dat de band sneller druk verliest.

Hopelijk heb je ze niet snel nodig maar nu heb je hopelijk wel een idee welke CO2 patronen jij als mountainbiker op zak moet hebben!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”