Waarom dragen mountainbikers handschoenen? Wat zijn de voordelen?

Waarom dragen mountainbikers handschoenen?

Handschoenen dragen tijdens het mountainbiken is natuurlijk niet verplicht, maar toch zie je mountainbikers vaker mét dan zonder handschoenen. Daar moet dus wel een goede reden voor zijn?!

Waarom mountainbikers meestal handschoenen dragen, welke soorten er zijn én wat nu precies de voordelen daarvan zijn ontdek je in dit artikel. Daarnaast ontdek je ook onze favoriete mtb handschoenen voor diverse omstandigheden.

Wat zijn de voordelen van mtb handschoenen?

Bescherming bij een valpartij

Offroad fietsen en mountainbiken is natuurlijk nooit zonder gevaren en risico’s. Hoe goed je skills ook zijn, een valpartij loert eigenlijk altijd om de hoek en hoeft niet eens jouw eigen schuld te zijn.

Dat is dan ook meteen één van de redenen waarom je als mountainbiker handschoenen zou kunnen dragen. Bij een valpartij heb je automatisch de reflex om je handen te zetten. Of je nu op de weg of in het bos aan het fietsen bent, je handen vangen bij een smakker vaak de grootste klap op.

Om ervoor te zorgen dat er toch nog wat huid op je handen blijft zitten na een valpartij kan je dus handschoenen dragen.

Tip: Lig jij wel eens vaker tegen de grond? Check dan ook zeker onze andere tips betreffende vallen met de fiets en voorkom ernstige blessures.

Bescherming tegen wildgroei, doorns en struikgewas

Wanneer de lente en de zomer in het land zijn en de flora mooi in bloei komt te staan komen de voordelen van mtb handschoenen ook weer mooi naar boven. De wildgroei van netels, doorns en andere struiken en takken is dan niet meer te stoppen en niet overal wordt het parcours gesnoeid.

Door handschoenen te dragen tijdens het mountainbiken kan je zonder zorgen de takken die je pad kruisen wegslaan. Krijgt een doorn je toch te pakken dan zal je met een robuuste handschoen daar niet al teveel van merken.

Opgelet: wil je je handen beschermen tegen doorns, takken en struiken kies dan steeds voor een robuuste zomerhandschoen die ook nog goed kan ademen. Zo voorkom je dat de handschoen na contact met de eerste doorn stuk gaat of gaat scheuren en anderzijds houd je je handen en vingers toch nog fris en koel.

RD Sportswear premium line mtb handschoenen

Tip: een echte aanrader zijn de handschoenen van RD Sportswear die wij onlangs zelf getest hebben en nog steeds vaak dragen tijdens het mountainbiken, zeker in de zomerperiode. Al ettelijke malen ben ik met deze handschoenen aan een doorn of braamstruik blijven haken en toch is de stof van deze handschoenen nog steeds volledig intact!

Bescherming tegen de zon

In de zomer, maar zeker ook in de winter kan de zon erg krachtig zijn. Door handschoenen te dragen kan je je handen extra beschermen tegen de zon. Zo voorkom je dat je handen er als kreeften gaan uitzien na een ritje in volle zon.

Draag je handschoenen “zonder vingers” dan is het belangrijk om in dit geval je vingertoppen ook te beschermen tegen de zon. Dit kan je bijvoorbeeld met zonnecrème doen.

Tip: Wist je trouwens dat er ook armstukken bestaan die je armen beschermen tegen schadelijke uv-stralen? Door dergelijke armstukken te dragen hoef je geen zonnecrème te gebruiken…

Handschoenen houden je handen warm

Naast koude voeten zijn koude handen en vingers een absolute ramp tijdens het fietsen en mountainbiken. Zeker in de winter is het daarom verstandig om handschoenen te dragen.

Ook in de andere seizoenen kunnen handschoenen van pas komen, zeker wanneer de zon nog niet opgekomen is of wanneer deze tijdens je rit stilaan aan het ondergaan is en de temperatuur aan het zakken gaat.

Opgelet: een dikkere en warmere handschoen kan er natuurlijk ook voor zorgen dat je wat minder grip op het stuur hebt. Hier is het dus zaak om voor handschoenen te kiezen die zowel warmte als voldoende grip geven…

Bekijk de beste mtb handschoenen voor de winter >>

Meer grip op je handvatten en stuur

Tenzij je handen vol eelt staan kunnen handschoenen, eventueel voorzien van extra texturen of padding, voor meer grip en houvast zorgen tijdens het fietsen.

Daarnaast kunnen handschoenen je polsen, vingers en handen ook deels ontlasten omdat ze de schokken van het terrein helpen te absorberen. Hierdoor zullen je handen en polsen minder snel moe worden of pijn gaan doen.

Tip: naast een stel goede handschoenen zijn ook de mtb handvatten of grips op je mountainbike erg belangrijk om comfortabel en met pijnloze handen en vingers te kunnen fietsen.

Ergon ga2 fat grips
Ergon mtb grips >>

Welke soorten mtb handschoenen zijn er?

Handschoenen met (lange) vingers

Handschoenen met vingers bedekken niet alleen je handen maar beschermen ook je vingers en de duimen. Dit type handschoenen zal je vaak zien bij mountainbikers, en zeker niet alleen in de winter.

In de zomer is het wel zaak om te kiezen voor een goed ademend paartje handschoenen. Zo voorkom je dat je handen overhit raken tijdens het mountainbiken in warme temperaturen.

Dit type handschoenen bieden de meeste bescherming in geval van een valpartij en tegen overhangende takken, struiken, doorns en stekelige braamstruiken.

Daarnaast kunnen deze handschoenen ook voor extra warmte zorgen in de ochtend of in de avond wanneer de zon niet meer van de partij is.

Als laatste zorgen deze handschoenen ook voor extra grip op de remgrepen, zeker wanneer er extra textuur op de “remvingers” voorzien is. Hierdoor zal je ook met meer vertrouwen kunnen mountainbiken.

Hoewel ikzelf steevast kies voor de meest optimale bescherming, in de vorm van handschoenen met vingers, zijn er uiteraard nog andere opties te overwegen…

Handschoenen zonder vingers

Handschoenen zonder vingers worden het vaakst gedragen door wielrenners of toerfietsers. Echter kan je ze als mountainbiker natuurlijk ook dragen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je vingers minder beschermd zijn tegen de weelderige flora en tijdens een ongelukkige valpartij.

Het voordeel van vingerloze handschoenen is dan wel weer dat je een meer natuurlijk gevoel verkrijgt op je remgrepen en stuur door het directe contact. Daarnaast voelen dit type handschoenen vaak wat luchtiger omdat er dus geen stof over de vingers zit.

Handschoenen met padding

Handschoenen, met of zonder vingers, kunnen ook extra padding hebben aan de binnenzijde. Deze padding helpt de oneffenheden in het terrein op te vangen waardoor je automatisch minder vermoeide handen en vingers zal krijgen.

Ook voor lange ritten of dagtochten kan het extra comfort van padding van niet te onderschatten belang zijn. Handschoenen kunnen ook uitgerust zijn met extra gel paddings ter hoogte van de handpalmen. Ook dit zorgt weer voor extra comfort tijdens het fietsen.

mtb handschoenen met gel padding

Handschoenen met extra knokkelbescherming

Naast de padding aan de binnenzijde kan een mtb handschoen ook voorzien zijn van extra bescherming aan de bovenzijde. Meer bepaald op de knokkels. Het spreekt voor zich dat deze bescherming voornamelijk bedoeld is om je handen te beschermen tijdens een valpartij.

Daarnaast kan je ook kiezen voor handschoenen met extra bescherming tegen de omstandigheden zoals wind, regen of zelfs sneeuw.

Waarmee moet je rekening houden bij het kopen van mtb handschoenen?

De keuze betreffende een goed setje mtb handschoenen is afhankelijk van verschillende factoren. En eerlijk gezegd, er zijn maar weinig mountainbikers die slechts 1 setje handschoenen in hun accessoirekast liggen hebben.

Welke mtb handschoenen je gaat kopen of gebruiken is voornamelijk afhankelijk van het klimaat waarin je gaat fietsen en natuurlijk ook van het terrein dat je onder de wielen krijgt…

Klimaat

Tenzij je nooit last hebt van koude handen zal je in de winter toch met een ander setje handschoenen op pad gaan dan in de zomer. Handschoenen waarmee je het hele jaar kan fietsen zijn er natuurlijk ook, maar je zal dan vaak toch toegevingen moeten doen.

Zomer- en winterhandschoenen zien er ook volledig anders uit. Zo kies je in de zomer het best voor een lichte en ademende handschoen, eventueel wel met de nodige padding en extra bescherming.

Bekijk de beste mtb zomerhandschoenen >>

In de winter wil je vooral warme handen en kies je uiteraard voor een dikkere handschoen met eventueel water- en winddichte eigenschappen zoals de GribGrab Optimus of de Gore Wear C5 thermo-handschoenen.

GribGrab Optimus mtb winter hanschoenen

In de andere seizoenen wordt het vaak een beetje gokken, maar gelukkig zijn er ook de zogenaamde “mid season” handschoenen die de gulden middenweg zijn tussen zomer- en winterhandschoenen. Een mooi voorbeeld van dergelijke mtb handschoenen zijn de GribGrab Cloudburst waterproof handschoenen. Hiermee kom je de grilligste herfst- en lente dagen zeker en vast vlotjes mee door.

GripGrab Cloudburst mtb handschoen

Terrein

Rijd je vooral op brede dreven en paden dan is de kans op een valpartij of contact met overhangende takken natuurlijk wat minder groot. In zulke gevallen is extra padding en/of bescherming natuurlijk niet per sé noodzakelijk.

Ga je echter diep het bos in met je mountainbike en schuw je technisch terrein, in binnen- of buitenland, niet dan is extra bescherming natuurlijk zeer welgekomen. Je hoeft zelfs niet op je bek te gaan om van de vele voordelen van beschermende handschoenen te kunnen genieten.

Op smalle singletracks en paden is contact met flora, rotsen en andere obstakels schering en inslag. Doe je dat dan nog eens met de nodige snelheid (en behendigheid) dan is het natuurlijk des te fijner als je handen en vingers daar ongeschonden doorheen komen.

Voor zulke ritten en omstandigheden kies ik persoonlijk voor de extra bescherming van de premium line handschoenen van RD sportswear.

Voor gezapige en rustige ritjes over veelal brede paden en onoverwoekerd terrein gebruik ik dan weer vaker de GripGrab Aerolite Insidegrip handschoenen.

GribGrab Aerolite Insidegrip mtb handschoenen

Voordeel van de bovenstaande handschoenen is dat ze zeer luchtig zijn en je amper voelt dat je handschoenen draagt. Daarnaast bieden ze voldoende grip. Echter zorgt de dunnere stof ervoor dat de handschoenen ook kwetsbaarder zijn.

Afhankelijk van welk terrein jij voor de wielen krijgt kan je beslissen welke mtb handschoenen het beste bij jou passen.

Fit en comfort

Naast de juiste handschoenen voor het terrein en de omstandigheden waarin je fietst is het natuurlijk ook erg belangrijk dat de handschoenen comfortabel zijn en goed aansluiten. De juiste pasvorm is van ontzettend groot belang en draagt meteen ook bij aan het comfort van de handschoenen tijdens het fietsen.

Kan je de handschoenen die je wil kopen niet passen, sla er dan zeker de maattabel op na. Blijkt de maat toch te klein of te groot wissel de handschoenen dan om voor de juiste maat.

De mate van extra padding en bescherming kan ook erg verschillend zijn. Wat voor de ene mountainbiker comfortabel voelt kan een andere biker ongemakken opleveren. Uiteindelijk vind je, na vallen, opstaan en mogelijke enkele minder goede aankopen, uiteindelijk wel de juiste samenstelling en dus het perfecte paartje mtb handschoenen.

Kan je ook mountainbiken zonder handschoenen?

Uiteraard ben je niet verplicht om handschoenen te dragen tijdens het mountainbiken. Het kan ook zomaar zijn dat je het dragen van handschoenen niet prettig vindt.

In onze ogen is het echter wel een goed idee om het toch te doen. Zonder handschoenen zijn je handen immers niet of toch een heel pak minder goed beschermd.

Kom je in slecht weer terecht en heb je geen handschoenen aan dan zullen je handen sneller kou vatten.

Daarnaast kunnen je handen en vingers ook sneller vermoeid raken wanneer je zonder handschoenen fietst.

In onze ogen zijn er dus meer dan redenen en voordelen genoeg om toch voor mtb handschoenen te kiezen tijdens het mountainbiken.

Conclusie

Hoewel mountainbiken zonder handschoenen ook gewoon kan zijn er toch tal van voordelen en redenen om wel een paartje te dragen. Rekening houdend met het terrein, de omstandigheden en je persoonlijke voorkeur qua comfort en bescherming is er heel erg veel keuze.

Het perfecte setje handschoenen vinden kan een heuse klus zijn en ook de verschillende seizoenen maken het er natuurlijk niet makkelijker op. Zo is één paartje handschoenen net wat te weinig om het hele jaar door én in alle omstandigheden te fietsen. Net als je mtb kleding kan je mtb handschoenen ook volledig afstemmen op het weer, de omstandigheden en ook het terrein.

Met de tips uit dit artikel kom je volgens ons al wel een heel eind. Ben jij ondertussen ook overtuigd van het nut en de vele voordelen van mtb handschoenen of was je dat al? Laat het ons zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”