Mountainbike schoonmaken; Ontdek wat je daarvoor nodig hebt en hoe je dat snel doet

mountainbike schoonmaken hoe doe je dat

De onderdelen van jouw mountainbike schoonmaken en de mountainbike zelf proper houden is een belangrijk onderdeel van het mountainbiken. Het is essentieel voor de levensduur van de onderdelen dat je deze regelmatig of zelfs na elke rit controleert en schoonmaakt. Dit is nog belangrijker in de wintermaanden en wanneer er veel modder, nattigheid en slijk in de bossen te vinden is.

Jouw mountainbike schoonmaken hoeft geen vervelende klus te zijn en het hoeft ook helemaal niet lang te duren. Op een kwartiertje tijd kan je mountainbike weer rijklaar zijn voor een volgend avontuur! In dit artikel vertellen we je hoe wij onze mountainbikes schoonmaken.

Dit is natuurlijk maar één van de zovele manieren en misschien doen wij het anders dan iemand anders maar voor ons werkt het al jaren goed op deze manier. Of je onze werkwijze, geheel, gedeeltelijk of helemaal niet, overneemt mag je natuurlijk helemaal zelf beslissen.

Voorbereiding

Voor je begint te poetsen, leg je best alles wat je nodig hebt binnen handbereik. Je kan enorm veel tijd verliezen als je tijdens het schoonmaken van jouw mountainbike nog extra spullen moet gaan zoeken of niet binnen handbereik hebt.

Mountainbike schoonmaken; wat heb je daarvoor nodig?

Wat heb je nu precies nodig om je mountainbike schoon te maken? Wij maken het ons graag zo makkelijk mogelijk. Enkel op die manier wordt jouw mountainbike schoonmaken pas echt een snelle klus die ook nog eens oerdegelijk uitgevoerd is. Zeker in barre en koude omstandigheden wil je uiteraard niet te lang bezig zijn in de koude buitenlucht.

Onderstaande spullen gebruiken wij om onze mountainbikes schoon te maken:

Montagestandaard

Montagestandaard mtb

Dit is echt een no-brainer als je echt alle plekjes op jouw mountainbike wil kunnen schoonmaken. Een montagestandaard zorgt ervoor dat jij ALTIJD beide handen vrij hebt, waardoor je mountainbike schoonmaken al meteen dubbel zo snel zal gaan.

Daarnaast kan je de betere montagestandaarden vaak zelfs 360° draaien. Zo voorkom je dat de poten van de montagestandaard in de weg komen te staan.

Wij gebruiken zelf al jaren een montagestandaard, nadat we er achter kwamen dat de mountainbike schoonmaken door de fiets ergens tegen te zetten of zelfs vast te houden helemaal niet praktisch werkt.

Tuinslang

Een tuinslang heb je natuurlijk nodig om het vuil en de zeep (zie verder) van jouw mountainbike te spoelen. Een tuinslang heeft iedereen wel standaard in huis. Wat erg praktisch werkt is een tuinslang die een vaste plaats heeft en op een haspel en/of aan de muur gemonteerd is. Zo kan je weer wat tijd besparen

Muc-Off bike cleaner

Eén van de redenen waarom wij Muc-Off bike cleaner gebruiken is het feit dat deze biologisch afbreekbaar is. Andere producten en producten die deze eigenschap niet hebben zorgen voor dode vlekken in het gras en vlekken op de klinkers. Uiteraard zijn er nog andere fietsreinigers die eveneens biologisch afbreekbaar zijn.

montagestandaard mtb schoonmaken met muc-off

De belangrijkste reden waarom we altijd Muc-Off gebruiken is het feit dat dit product heel erg goed werkt. Wanneer je Muc-off gebruikt hebt en de mountainbike afspoelt zie je het vuil gewoon van de fiets vallen. Een enkel hardnekkig plekje vuil is het enige dat wel eens een keertje blijft plakken.

Daarnaast kan je Muc-Off ook in een grote bidon kopen of zelfs enkel het concentraat kopen dat je met water moet aanlengen. Door Muc-Off in grotere hoeveelheden te kopen verbruik je uiteindelijk veel minder plastic.

Muc-Off drivetrain cleaner

Om dezelfde reden als bij de Muc-Off bike Cleaner gebruiken wij ook de drive train cleaner van dit merk. De Muc-Off drivetrain cleaner gebruik je om de ketting en tandwielen schoon te maken.

Compressor

Om de mountainbike na het schoonmaken overal goed droog te krijgen gebruiken we een compressor. Hiermee kan je de plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn met een vod makkelijk droog krijgen. Wij gebruiken een gewone compressor uit de doe-het-zelf zaak. Onze PowerPlus compressor heeft een maximale druk van 8 bar wat meer dan voldoende is om onze mountainbikes weer goed droog te krijgen waar het nodig is.

Smeermiddel voor de ketting

Wanneer de ketting weer proper en droog is moet je deze natuurlijk weer opnieuw gaan smeren. Wij gebruiken hiervoor kettingolie. Er zijn ook andere middelen zoals bijvoorbeeld wax. Daarnaast is er ook nog een onderscheid tussen olie/wax voor droog (dry) en nat (wet) weer. Wij gebruiken standaard de dry lube van Morgan Blue. Deze is geschikt voor cyclocross en mountainbike. Wij gebruiken de dry lube het hele jaar door, omdat we niet overdreven vaak in de nattigheid rijden.

Cassetteborstel

Cassetteborstel

Om hardnekkig vuil tussen de kransjes van de cassette te verwijderen gebruiken we een cassetteborstel. Dit is in de meeste gevallen de enige borstel die we gebruiken. Soms gebruiken we ook een verfborstel om de drivetrain cleaner aan te brengen.

Je kan ook een meerdelige borstelset aanschaffen wanneer je ook de andere onderdelen van jouw mountainbike met behulp van een borstel wenst schoon te maken.

Bovenstaande accessoires en producten gebruiken wij om onze mountainbikes schoon te maken. Over de producten zijn we erg te spreken, vandaar dat we ze al jaren lang gebruiken. Met behulp van de bovenstaande accessoires en producten is een mountainbike schoonmaken voor ons nooit een vervelende klus, gaat het altijd vlot en snel en zijn de mountainbikes ook altijd weer kraaknet.

Hoe je mountainbike schoonmaken?

Volg deze 5 stappen en je mountainbike is in 15 minuten weer moddervrij en klaar voor je volgende rit.

Ketting en tandwielen schoonmaken

Doe een beetje ontvetter in een bakje en smeer met een verfborstel je cassette, ketting en tandwielen hiermee in.

Zet een opvangbak of leg een mat onder de onderdelen die je aan het insmeren bent. Zo wordt je vloer niet vuil of gaat je gras niet kapot. Laat de ontvetter intrekken en ga al verder met de volgende stap.

Bekijk ook zeker ons artikel over hoe je je ketting moet schoonmaken en smeren. In dit artikel leggen we dit helemaal in detail uit en kom jij te weten hoe, waarmee en wanneer jij je ketting moet schoonmaken en smeren.

Muc-Off fietsreiniger aanbrengen

Muc-off fietsreiniger

Spuit je fiets volledig in met Muc-Off fietsreiniger. Dit product kan je kopen in een handige spuitbus, waarvan je de spuitkop kan afsluiten. Deze spuitbus hoef je maar éénmalig te kopen en kan je makkelijk bijvullen.

Muc-Off is HET middel om je fiets snel en goed proper te krijgen, spuit je fiets rijkelijk in met dit product en laat het een vijftal minuten intrekken. Wanneer je de fiets in de volgende stap gaat afspuiten, merk je de kracht van Muc-Off fietsreiniger.

Fiets afspuiten

Neem de tuinslang, met sproeikop, kies een goede straal en spuit je fiets af. Ik gebruik de hardste straal van de tuinslang, deze is nog steeds minder hard dan die van een hogedrukreiniger.

Nu ga je de kracht van Muc-Off zien. Terwijl je de fiets afspuit zie je het vuil van je fiets vallen. Het is een fluitje van een cent en je hebt helemaal niet veel water nodig.

Met een zachte straal werkt dit eveneens, al kan je dan misschien wel iets langer bezig zijn. Je fiets ziet er meteen proper uit.

Je hebt geen borstels of extra sponzen nodig. Gewoon afspuiten met water is voldoende. Heb je toch nog wat hardnekkig vuil op je fiets en tussen je cassette zitten dan kan je dit ook makkelijk verwijderen met een deze borstelset.

Fiets afspuiten met de tuinslang

Drogen

Drogen doe ik in drie stappen:

  1. Neem een oude handdoek en veeg de fiets droog, vooral het kader, stuur en onderdelen waar je makkelijk aan kan.
  2. Daarna kan je met je compressor met luchtpistool alle moeilijker bereikbare onderdelen gaan droog blazen. Je cassette, tandwielen, remblokken, onder je zadel, je voorvork en ga zo maar door. Blaas alles mooi droog.
  3. Veeg daarna nog eens met een doek over je gehele fiets.

Wat je hierna ook nog best kan doen is met een doek je ketting vastnemen en deze even laten rondgaan, zodat je ketting zeker goed droog is.

Smeren met Morgan Blue extra dry lube

Hierna kan je je ketting weer gaan smeren zodat deze klaar is voor je volgende rit. Hiervoor gebruik ik extra dry lube van Morgan Blue. Dit is een smeermiddel voor de mountainbike of cyclocross.

Deze extra dry lube beschermt je ketting tegen stof en modder en brengt een beschermende water- en vuilwerende film aan op je bewegende onderdelen. Hierdoor krijg je minder slijtage, wat dan weer zorgt voor een langere levensduur van je ketting en tandwielen.

Deze olie werkt het beste in droge omstandigheden, ik gebruik deze omdat ik niet al te vaak in extreme weersomstandigheden rijd. Doe je dat toch, dan kan je best wet lube gebruiken.

Neem een busje olie en druppel de olie over de ketting terwijl je de ketting laat rondgaan. Eens je rond bent stop je en draai je je pedalen een paar keer rond. Pak daarna een doek en veeg de zijkanten van de ketting proper zodat daar al zeker geen olie meer op zit.

Ketting van je fiets kuisen

Als laatste kan je nog een keer met een doek over je fiets gaan. Door je ketting te smeren en deze te laten ronddraaien kan het zijn dat er wat spatten terug op je frame komen. Deze kan je dan met een vochtige doek gewoon weer wegvegen.

Zet je fiets daarna weg in een ruimte waar het niet te koud is, zodat deze nog verder kan drogen.

Fiets schoonmaken in 15 minuten

Het schoonmaken zelf duurt maximum een kwartier, zeker als je er na verloop van tijd wat handiger in bent en weet hoe alles moet.

Wanneer er niet zo heel veel modder aan mijn fiets plakt, sla ik stap 2 volledig over en gaat het nog sneller. Zo kom je ook langer toe met je fietsreiniger. Je fiets wordt de volgende rit toch terug vuil en het belangrijkste blijft nog altijd dat je draaiende onderdelen proper en kraakvrij zijn.

Natuurlijk kan je het schoonmaken zo uitgebreid maken als je zelf wil. Je kan bijvoorbeeld je wielen eruit halen en deze apart schoonmaken, je kan bij wijze van spreke elke keer je halve fiets demonteren en alles minutieus schoonmaken. Als je dat éénmaal per jaar doet is dat meer dan voldoende.

Fietskleding wassen

Wanneer je fiets vol modder hangt, zal je zelf waarschijnlijk ook vol modder hangen en dus thuiskomen met vuile fietskleding. Deze heb je in een handomdraai proper.

Als er echt veel modder aanhangt dan pak ik de tuinslang, die toch klaarligt om je fiets af te spuiten, en spuit ik de modder van de kleding af. Als je dit doet zal je wasmachine je ongelooflijk dankbaar zijn.

Fietskleding wassen op 30 graden

Steek daarna de kleding in de wasmachine met wasmiddel op 30 graden. Voor synthetische kleding gebruik je geen wasverzachter. Wanneer de machine klaar is laat je de kleding drogen op een droogrek.

Mijn schoenen spuit ik ook af en maak ik daarna proper met warm water en een schoenborstel. Daarna kan je ze op kamertemperatuur laten drogen.

Fiets schoonmaken tips

Er zijn honderden producten en tools die je kan aankopen om je fiets schoon te maken. Echter heb je het grootste deel van deze dingen niet nodig of kan je ze makkelijk vervangen door een item dat je misschien al wel in huis hebt liggen.

De doeken die ik gebruik zijn oude badhanddoeken en keukenhanddoeken die versleten zijn. De verfborstel waar ik mijn ketting mee ontvet, daar heb ik delen van mijn woning nog mee geverfd…. Wees een beetje creatief hierin.

Wat je zeker wel nodig hebt is een degelijke fietsreiniger en een goed smeermiddel. Muc-Off fietsreiniger en de extra dry lube van Morgan Blue zijn topproducten die iedere mountainbiker en fietsliefhebber in huis moet hebben. Je bespaart er veel tijd mee uit en je fiets en zijn onderdelen zijn altijd als nieuw.

Heb jij al ervaring met deze producten of ga je ze proberen, laat het me zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Eén reactie

  1. Heel tof en nuttig artikel, waarmee elke mtbiker zeker blij mee zal zijn. 1 opmerking. Misschien voor de aankoop van producten trachten te verwijzen naar Belgische handelaars of online-winkels. Zeker in deze moeilijke tijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”