Mountainbike schoonmaken; Ontdek wat je daarvoor nodig hebt en hoe je dat snel doet

mountainbike schoonmaken hoe doe je dat

De onderdelen van jouw mountainbike schoonmaken en de mountainbike zelf proper houden is een belangrijk onderdeel van het mountainbiken. Het is essentieel voor de levensduur van de onderdelen dat je deze regelmatig of zelfs na elke rit controleert en schoonmaakt. Dit is nog belangrijker in de wintermaanden en wanneer er veel modder, nattigheid en slijk in de bossen te vinden is.

Jouw mountainbike schoonmaken hoeft geen vervelende klus te zijn en het hoeft ook helemaal niet lang te duren. Op een kwartiertje tijd kan je mountainbike weer rijklaar zijn voor een volgend avontuur! In dit artikel vertellen we je hoe wij onze mountainbikes schoonmaken.

Dit is natuurlijk maar één van de zovele manieren en misschien doen wij het anders dan iemand anders maar voor ons werkt het al jaren goed op deze manier. Of je onze werkwijze, geheel, gedeeltelijk of helemaal niet, overneemt mag je natuurlijk helemaal zelf beslissen.

Dynamic, Bike Care partner van Mountainbikevibes!

Om onze mountainbikes weer schoon te krijgen gebruiken wij de producten van Dynamic Bike Care. Dynamic is een Nederlands bedrijf dat onder andere bike care producten levert aan profteams zoals Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck en Bora-hansgrohe.

Sinds 2022 is Dynamic ook officieel de Bike Care Partner van Mountainbikevibes.be. En ook jij kan je voordeel halen uit deze samenwerking door onze kortingscode mountainbikevibes20 te gebruiken wanneer je producten van Dynamic besteld.

Dynamic Bike Care
 • Partner van Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck en Bora-hansgrohe
 • Gratis verzending vanaf €40
 • 100 dagen retourrecht
 • 20% korting met onze kortingscode: mountainbikevibes20
  (niet cumuleerbaar met andere kortingen)

Mtb schoonmaken: voorbereiding

Voor je begint te poetsen, leg je best alles wat je nodig hebt binnen handbereik. Je kan enorm veel tijd verliezen als je tijdens het schoonmaken van jouw mountainbike nog extra spullen moet gaan zoeken of niet binnen handbereik hebt.

Mountainbike schoonmaken; wat heb je daarvoor nodig?

Wat heb je nu precies nodig om je mountainbike schoon te maken? Wij maken het ons graag zo makkelijk mogelijk. Enkel op die manier wordt jouw mountainbike schoonmaken pas echt een snelle klus die ook nog eens oerdegelijk uitgevoerd is. Zeker in barre en koude omstandigheden wil je uiteraard niet te lang bezig zijn in de koude buitenlucht.

Praktische tools voor het schoonmaken van de mtb

Onderstaande spullen gebruiken wij altijd tijdens het schoonmaken van onze mountainbikes. Deze spullen maken het praktischer en zorgen ervoor dat het hele proces veel sneller zal verlopen.

Montagestandaard

Montagestandaard mtb

Dit is echt een no-brainer als je echt alle plekjes op jouw mountainbike wil kunnen schoonmaken. Een montagestandaard zorgt ervoor dat jij ALTIJD beide handen vrij hebt, waardoor je mountainbike schoonmaken al meteen dubbel zo snel zal gaan.

Daarnaast kan je de betere montagestandaarden vaak zelfs 360° draaien. Zo voorkom je dat de poten van de montagestandaard in de weg komen te staan.

Wij gebruiken zelf al jaren een montagestandaard, nadat we er achter kwamen dat de mountainbike schoonmaken door de fiets ergens tegen te zetten of zelfs vast te houden helemaal niet praktisch werkt.

Omdat het achterwiel niet gefixeerd staat op de grond kan je de pedalen naar hartelust ronddraaien om de hele aandrijving weer netjes en grondig proper te maken en de ketting na het schoonmaken weer van een laagje smeermiddel te voorzien.

Tuinslang

Een tuinslang heb je natuurlijk nodig om het vuil en de zeep (zie verder) van jouw mountainbike te spoelen. Een tuinslang heeft iedereen wel standaard in huis. Wat erg praktisch werkt is een tuinslang die een vaste plaats heeft en op een haspel en/of aan de muur gemonteerd is. Zo kan je weer wat tijd besparen.

Luchtcompressor

Om de mountainbike na het schoonmaken en drogen echt overal goed droog te krijgen gebruiken we een compressor. Hiermee kan je de plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn met een doek makkelijk droog krijgen.

Wij gebruiken een gewone compressor uit de doe-het-zelf zaak. Onze PowerPlus compressor heeft een maximale druk van 8 bar wat meer dan voldoende is om onze mountainbikes weer goed droog te krijgen waar het nodig is.

Bike Care producten en accessoires voor het schoonmaken van de mountainbike

Naast de bovenstaande praktische hulpmiddelen zijn er natuurlijk talloze producten te verkrijgen die je helpen om je mountainbike weer helemaal proper en schoon te krijgen. Qua bike care producten kan je heel erg ver gaan, maar in de praktijk heb je er natuurlijk maar enkele ook écht nodig. Producten die wat extra glans geven of alternatieven voor de producten die je al hebt zijn dus zeker geen noodzakelijkheid.

Bike cleaner

Om het grootste vuil en stof weer van je mountainbike te krijgen is het gebruiken van een bike cleaner aan te raden. Deze producten zorgen ervoor dat vuil in een handomdraai van je mtb zal verdwijnen of met de betere producten er zelfs gewoon van af zal vallen…

Wij gebruiken de Bio Filth Fighter van Dynamic. Dit is de biologisch afbreekbare variant van hun andere bike cleaner producten. Wij dragen graag ons steentje bij aan de natuur. Daarnaast zorgt zo’n biologisch afbreekbare bike cleaner er ook voor dat je deze overal kan gebruiken, ook op je nette grasperkje…

Andere producten en producten die deze eigenschap niet hebben zorgen voor dode vlekken in het gras en vlekken op de klinkers. Uiteraard zijn er nog andere fietsreinigers die eveneens biologisch afbreekbaar zijn, denk hierbij maar aan Muc-Off, welke wij vroeger gebruikten.

Dynamic Dirt Destroy foamspray

Naast de Bio Filth Fighter gebruiken we ook regelmatig de Dynamic Dirt Destroy foam spray. Deze foamspray kan je ook zonder gebruiken zonder dat je één druppel water nodig hebt. Handig wanneer je bijvoorbeeld geen tuinslang bij de hand hebt of je mtb niet overdreven vuil ziet…

De belangrijkste reden waarom we altijd deze producten gebruiken is het feit dat ze gewoon heel erg goed werken. Wanneer je foam of bike cleaner gebruikt hebt en de mountainbike afspoelt zie je het vuil gewoon van de fiets vallen. Een enkel hardnekkig plekje vuil is het enige dat wel eens een keertje blijft plakken.

Gebruik onze kortingscode mountainbikevibes20 bij het afrekenen om 20% korting te pakken!

Drivetrain cleaner

Met behulp van een bikecleaner of de bovengenoemde foamspray kan je in principe je hele mtb inclusief aandrijving weer helemaal schoon krijgen. Toch is het ook verstandig om voor die aandrijving een speciale drivetrain cleaner te gebruiken.

Een drivetrain cleaner gaat vet, olie, vuil en wax nog beter kunnen verwijderen waardoor je aandrijving pas echt kraaknet zal zijn. Zo verleng je niet alleen de levensduur maar voorkom je ook dat er restanten op de ketting en tandwielen aanwezig blijven die voor gekraak en slechte schakelprestaties kunnen zorgen.

Om dezelfde reden als bij de Dynamic Filth Fighter gebruiken wij ook de drive train cleaner van dit merk. De Dynamic Bio Drivetrain Detox gebruik je om de volledige aandrijving schoon te maken.

Net als bij de bike cleaner is deze drivetrain detox de biologisch afbreekbare versie binnen het gamma van Dynamic. Het heeft identiek dezelfde wering als de andere producten om de aandrijving te reinigen, maar is daarnaast beter voor het milieu, jouw grasperkje en klinkers…

Smeermiddel voor de ketting

Wanneer de ketting weer proper en droog is moet je deze natuurlijk weer opnieuw gaan smeren. Wij gebruiken hiervoor kettingolie. Er zijn ook andere middelen zoals bijvoorbeeld wax. Daarnaast is er ook nog een onderscheid tussen olie/wax voor droog (dry) en nat (wet) weer.

Wij gebruiken standaard de Bio All Round Lube van Dynamic. Met deze olie kan je in principe het hele jaar door mountainbiken ongeacht de omstandigheden.

Mountainbike schoonmaken met behulp van een borstelset

Om hardnekkig vuil tussen de kransjes van de cassette te verwijderen gebruiken we een cassetteborstel. Dit is de borstel die we het vaakst gebruiken aangezien het quasi onmogelijk is om zonder deze borstel al het vuil tussen de cassette te verwijderen.

Daarnaast gebruiken we nog een drivetrain detailing brush om de ketting, cassette en het tandwiel vooraan schoon te maken.

Daarnaast kan je nog specifieke borstel aanschaffen voor de wielen en het frame. Voor een tussentijdse schoonmaakbeurt gebruiken we voornamelijk de borstels voor de aandrijving. Voor een grote schoonmaakbeurt maken we gebruiken van de Dynamic Band of Brushes 5-delige borstelset.

Bovenstaande accessoires en producten gebruiken wij om onze mountainbikes schoon te maken. Over de producten zijn we erg te spreken. Niet alleen omdat we samenwerken met Dynamic maar ook omdat de producten voortreffelijk werken en erg mooie resultaten geven!

Wil je meer te weten komen over de producten van Dynamic? Bekijk dan zeker de uitgebreide review die we erover geschreven hebben. In deze review vind je erg veel praktische info en testresultaten over deze producten.

Met behulp van de bovenstaande accessoires en producten is een mountainbike schoonmaken voor ons nooit een vervelende klus, gaat het altijd vlot en snel en zijn de mountainbikes ook altijd weer kraaknet. Uiteraard zijn er ook andere producten te verkrijgen, toch willen we je aanraden de producten van Dynamic een keertje te proberen.

We verzekeren je dat je versteld zal staan van het resultaat. En duurder dan andere aanbieders zijn deze producten in geen geval, zeker als je onze kortingscode mountainbikevibes20 gebruikt. Met deze code krijg je 20% korting op ALLE producten! (korting is niet cumuleerbaar met andere kortingen)

Hoe je mountainbike schoonmaken?

Als je de onderstaande 5 stappen netjes volgt dan is je mountainbike in een 15-tal minuten weer moddervrij en klaar voor je volgende rit. De allereerste keer zal het misschien wat langer duren maar eens je de juiste manieren en technieken onder de knie hebt zal je merken dat het een echte routineklus wordt.

Ketting en tandwielen van de mountainbike schoonmaken met drivetrain cleaner

In eerste instantie kan je beginnen met de mtb in zijn geheel af te spuiten met water. Dit is vaak ook de aangewezen werkmethode wanneer je bepaalde producten gaat gebruiken. Om de Bio Drivetrain Detox van Dynamic te gebruiken is het aangewezen de mtb eerst af te spuiten. Op die manier is het grootste vuil meteen al weg.

Om je ketting en tandwielen schoon te maken kan je op verschillende manieren te werk gaan. De Bio Drivetrain Detox heeft een handige spuitkop waarmee je de volledige aandrijving kan inspuiten. Om het hardnekkige vuil te verwijderen kan je één of meerdere borstels gebruiken.

Een andere manier is de drivetrain cleaner in een bakje te kappen en het product op de aandrijving aan te brengen met behulp van een borstel.

Indien je geen gebruik maakt van biologisch afbreekbare producten kan je best een soort opvangbak of mat onder de onderdelen die je aan het insmeren bent leggen. Zo wordt je vloer niet vuil of gaat je gras niet kapot. Laat de ontvetter intrekken en ga al verder met de volgende stap.

Bekijk ook zeker ons artikel over hoe je je ketting moet schoonmaken en smeren. In dit artikel leggen we dit helemaal in detail uit en kom jij te weten hoe, waarmee en wanneer jij je ketting moet schoonmaken en smeren.

Mountainbike schoonmaken met fietsreiniger

Terwijl de drivetrain cleaner zijn werk aan het doen is kan je de fiets al volledig inspuiten met de fietsreiniger. De Bio Filth Fighter of Dirt Destroy zit in een handige spuitbus waardoor het aanbrengen van de reiniger een koud kunstje is.

Spuit je fiets rijkelijk in met dit product en laat het 2 à 3 minuten intrekken. Wanneer je de fiets in de volgende stap gaat afspuiten, zal je de kracht van de fietsreiniger met eigen ogen zien. De drivetrain cleaner heeft ondertussen ook zijn werk gedaan…

Hardnekkig vuil kan je ondertussen ook al onder handen nemen met een borstel. Daarnaast kan je de mtb ook lekker inzepen met behulp van een schoonmaakhandschoen. Uiteraard kan je ook meteen naar de volgende stap gaan, zeker wanneer het voornamelijk stof en zand is dat op je mountainbike zit.

Fiets afspuiten

Neem de tuinslang, met sproeikop, kies een goede straal en spuit je fiets af. Ik gebruik de hardste straal van de tuinslang, deze is nog steeds minder hard dan die van een hogedrukreiniger.

Nu ga je de kracht van de bike cleaner zien. Terwijl je de fiets afspuit zie je het vuil van je fiets vallen. Het is een fluitje van een cent en je hebt helemaal niet veel water nodig.

Met een zachte straal werkt dit eveneens, al kan je dan misschien wel iets langer bezig zijn. Je fiets ziet er meteen proper uit.

Je hebt in principe geen borstels of extra sponzen nodig. Gewoon afspuiten met water is voldoende. Heb je toch nog wat hardnekkig vuil op je fiets en tussen je cassette zitten dan kan je dit ook makkelijk verwijderen met een deze borstelset.

Fiets afspuiten met de tuinslang

Drogen

Drogen doe ik in drie stappen:

 1. Wij gebruiken de zachte microfibre doek van Dynamic om de makkelijk te bereiken plaatsen te drogen.
 2. Daarna kan je met je compressor met luchtpistool alle moeilijker bereikbare onderdelen gaan droog blazen. Je cassette, tandwielen, remblokken, onder je zadel, je voorvork en ga zo maar door. Blaas alles mooi droog.
 3. Veeg daarna nog eens met een doek over je gehele fiets.

Wat je hierna ook nog best kan doen is met een andere doek je ketting vastnemen en deze even laten rondgaan, zodat je ketting zeker goed droog is.

Optioneel: finish & beschermen

Hecht je veel belang aan het kraaknette fiets dan kan je deze na het schoonmaken ook nog behandelen met een beschermende wax. Niet alleen gaat je mtb er weer als nieuw uitzien, daarnaast is deze meteen ook beter beschermd tegen corrosie en krassen van zand en zout.

Hiervoor gebruiken wij de Protective Wax Spray van Dynamic. Om deze wax goed aan te brengen gebruiken we een speciale polishing doek.

Zelf doen we dit regelmatig om onze mountainbikes in goede staat te houden en extra te beschermen. Daarnaast ziet de mountainbike er na behandeling met de beschermende wax ook echt veel mooier en gelikter uit!

Ketting smeren met olie of wax

Hierna kan je je ketting weer gaan smeren zodat deze klaar is voor je volgende rit. Hiervoor kan je zowel olie als wax gebruiken afhankelijk van jouw voorkeur. Wij smeren als onze mountainbikes met olie. Wij gebruiken de Bio All Round olie van Dynamic omdat je met deze olie het hele jaar door zonder zorgen kan fietsen.

Deze olie zorgt voor een soepel lopende ketting het hele jaar door én in alle omstandigheden. Deze olie is biologisch afbreekbaar, verminderd frictie en zorgt ervoor dat de bewegende onderdelen soepel blijven draaien. Dit resulteert dan weer in ongekende schakelprestaties! Daarnaast beschermt deze olie de kettng tegen water en roest.

Neem een busje olie en doe een druppeltje olie op elke schakel van de ketting terwijl je de ketting laat rondgaan. Eens je rond bent stop je en draai je je pedalen een paar keer rond. Pak daarna een doek en veeg de zijkanten van de ketting proper zodat daar al zeker geen olie meer op zit.

Ketting van je fiets kuisen

Als laatste kan je nog een keer met een doek over je fiets gaan. Door je ketting te smeren en deze te laten ronddraaien kan het zijn dat er wat spatten terug op je frame komen. Deze kan je dan met een vochtige doek gewoon weer wegvegen.

Zet je fiets daarna weg in een ruimte waar het niet te koud is, zodat deze nog verder kan drogen.

Mountainbike schoonmaken in 15 minuten!

Het schoonmaken zelf duurt maximum een kwartier, zeker als je er na verloop van tijd wat handiger in bent en weet hoe alles moet.

Wanneer er niet zo heel veel modder aan mijn fiets plakt, sla ik stap 2 volledig over en gaat het nog sneller. Zo kom je ook langer toe met je fietsreiniger. Je fiets wordt de volgende rit toch terug vuil en het belangrijkste blijft nog altijd dat je draaiende onderdelen proper en kraakvrij zijn.

Natuurlijk kan je het schoonmaken zo uitgebreid maken als je zelf wil. Je kan bijvoorbeeld je wielen eruit halen en deze apart schoonmaken, je kan bij wijze van spreke elke keer je halve fiets demonteren en alles minutieus schoonmaken. Als je dat éénmaal per jaar doet is dat meer dan voldoende.

Fietskleding wassen

Wanneer je fiets vol modder hangt, zal je zelf waarschijnlijk ook vol modder hangen en dus thuiskomen met vuile fietskleding. Deze heb je in een handomdraai proper.

Als er echt veel modder aanhangt dan pak ik de tuinslang, die toch klaarligt om je fiets af te spuiten, en spuit ik de modder van de kleding af. Als je dit doet zal je wasmachine je ongelooflijk dankbaar zijn.

Fietskleding wassen op 30 graden

Steek daarna de kleding in de wasmachine met wasmiddel op 30 graden. Voor synthetische kleding gebruik je geen wasverzachter. Wanneer de machine klaar is laat je de kleding drogen op een droogrek.

Mijn schoenen spuit ik ook af en maak ik daarna proper met warm water en een schoenborstel. Daarna kan je ze op kamertemperatuur laten drogen.

Fiets schoonmaken tips

Er zijn honderden producten en tools die je kan aankopen om je fiets schoon te maken. Echter heb je het grootste deel van deze dingen niet persé nodig. Maak dus eerst voor jezelf uit welke producten voor jou een praktisch voordeel of gemak kunnen bieden.

Wat je zeker wel nodig hebt is een degelijke fietsreiniger en een goed smeermiddel. Dit zijn producten die iedere mountainbiker en fietsliefhebber in huis moet hebben. Je bespaart er veel tijd mee uit en je fiets en zijn onderdelen zijn altijd als nieuw.

Voor producten van hoge kwaliteit die eveneens door profteams gebruikt worden kan je terecht bij onze bike care partner Dynamic. Vergeet zeker niet om onze kortingscode mountainbikevibes20 te gebruiken tijdens het afrekenen. Het zou zonde zijn om géén 20% korting te pakken op deze topproducten!

Heb jij al ervaring met de producten van Dynamic of ga je ze zeker een keertje proberen? Laat het ons dan zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Dynamic Bike Care
 • Partner van Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck en Bora-hansgrohe
 • Gratis verzending vanaf €40
 • 100 dagen retourrecht
 • 20% korting met onze kortingscode: mountainbikevibes20
  (niet cumuleerbaar met andere kortingen)

Deze blog werd geschreven in 2020 en kreeg op 6 september 2022 een volledige make-over en update!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Eén reactie

 1. Heel tof en nuttig artikel, waarmee elke mtbiker zeker blij mee zal zijn. 1 opmerking. Misschien voor de aankoop van producten trachten te verwijzen naar Belgische handelaars of online-winkels. Zeker in deze moeilijke tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”