Mountainbike schoonmaken, hoe doe je dat?

mountainbike schoonmaken hoe doe je dat

De onderdelen van je fiets proper houden is een belangrijk onderdeel van het mountainbiken. Het is essentieel voor de levensduur deze na elke rit proper te maken, zeker in de wintermaanden wanneer er veel modder en slijk in de bossen is.

Dit hoeft geen vervelende klus te zijn en hoeft ook helemaal niet lang te duren. Op een kwartiertje tijd kan je fiets weer rijklaar zijn voor een volgend avontuur! Lees hieronder hoe jij dit kan doen.

Voorbereiding

Voor je begint te poetsen, leg je best alles wat je nodig hebt binnen handbereik. Je kan enorm veel tijd verliezen als je tijdens het schoonmaken nog extra spullen moet gaan zoeken of ergens gaan halen.

Wat heb je nu precies nodig om je mountainbike schoon te maken?

Meer heb je voor een gewone schoonmaakbeurt eigenlijk niet nodig.

Hoe je mountainbike schoonmaken?

Volg deze 5 stappen en je mountainbike is in 15 minuten weer moddervrij en klaar voor je volgende rit.

Ketting en tandwielen schoonmaken

Doe een beetje ontvetter in een bakje en smeer met een verfborstel je cassette, ketting en tandwielen hiermee in.

Zet een opvangbak of leg een mat onder de onderdelen die je aan het insmeren bent. Zo wordt je vloer niet vuil of gaat je gras niet kapot. Laat de ontvetter intrekken en ga al verder met de volgende stap.

Bekijk ook zeker mijn artikel over hoe je je ketting moet schoonmaken en smeren. In dit artikel ga ik helemaal in detail en kom jij te weten hoe, waarmee en wanneer jij je ketting moet schoonmaken en smeren.

Muc-Off fietsreiniger aanbrengen

Muc-off fietsreiniger

Spuit je fiets volledig in met Muc-Off fietsreiniger. Dit product kan je kopen in een handige spuitbus, waarvan je de spuitkop kan afsluiten. Deze spuitbus hoef je maar éénmalig te kopen en kan je makkelijk bijvullen.

Muc-Off is HET middel om je fiets snel en goed proper te krijgen, spuit je fiets rijkelijk in met dit product en laat het een vijftal minuten intrekken. Wanneer je de fiets in de volgende stap gaat afspuiten, merk je de kracht van Muc-Off fietsreiniger.

Fiets afspuiten

Neem de tuinslang, met sproeikop, kies een goede straal en spuit je fiets af. Ik gebruik de hardste straal van de tuinslang, deze is nog steeds minder hard dan die van een hogedrukreiniger.

Nu ga je de kracht van Muc-Off zien. Terwijl je de fiets afspuit zie je het vuil van je fiets vallen. Het is een fluitje van een cent en je hebt helemaal niet veel water nodig.

Met een zachte straal werkt dit eveneens, al kan je dan misschien wel iets langer bezig zijn. Je fiets ziet er meteen proper uit.

Je hebt geen borstels of extra sponzen nodig. Gewoon afspuiten met water is voldoende. Heb je toch nog wat hardnekkig vuil op je fiets en tussen je cassette zitten dan kan je dit ook makkelijk verwijderen met een deze borstelset.

Fiets afspuiten met de tuinslang

Drogen

Drogen doe ik in drie stappen:

  1. Neem een oude handdoek en veeg de fiets droog, vooral het kader, stuur en onderdelen waar je makkelijk aan kan.
  2. Daarna kan je met je compressor met luchtpistool alle moeilijker bereikbare onderdelen gaan droog blazen. Je cassette, tandwielen, remblokken, onder je zadel, je voorvork en ga zo maar door. Blaas alles mooi droog.
  3. Veeg daarna nog eens met een doek over je gehele fiets.

Wat je hierna ook nog best kan doen is met een doek je ketting vastnemen en deze even laten rondgaan, zodat je ketting zeker goed droog is.

Smeren met Morgan Blue extra dry lube

Hierna kan je je ketting weer gaan smeren zodat deze klaar is voor je volgende rit. Hiervoor gebruik ik extra dry lube van Morgan Blue. Dit is een smeermiddel voor de mountainbike of cyclocross.

Deze extra dry lube beschermt je ketting tegen stof en modder en brengt een beschermende water- en vuilwerende film aan op je bewegende onderdelen. Hierdoor krijg je minder slijtage, wat dan weer zorgt voor een langere levensduur van je ketting en tandwielen.

Deze olie werkt het beste in droge omstandigheden, ik gebruik deze omdat ik niet al te vaak in extreme weersomstandigheden rijd. Doe je dat toch, dan kan je best wet lube gebruiken.

Neem een busje olie en druppel de olie over de ketting terwijl je de ketting laat rondgaan. Eens je rond bent stop je en draai je je pedalen een paar keer rond. Pak daarna een doek en veeg de zijkanten van de ketting proper zodat daar al zeker geen olie meer op zit.

Ketting van je fiets kuisen

Als laatste kan je nog een keer met een doek over je fiets gaan. Door je ketting te smeren en deze te laten ronddraaien kan het zijn dat er wat spatten terug op je frame komen. Deze kan je dan met een vochtige doek gewoon weer wegvegen.

Zet je fiets daarna weg in een ruimte waar het niet te koud is, zodat deze nog verder kan drogen.

Fiets schoonmaken in 15 minuten

Het schoonmaken zelf duurt maximum een kwartier, zeker als je er na verloop van tijd wat handiger in bent en weet hoe alles moet.

Wanneer er niet zo heel veel modder aan mijn fiets plakt, sla ik stap 2 volledig over en gaat het nog sneller. Zo kom je ook langer toe met je fietsreiniger. Je fiets wordt de volgende rit toch terug vuil en het belangrijkste blijft nog altijd dat je draaiende onderdelen proper en kraakvrij zijn.

Natuurlijk kan je het schoonmaken zo uitgebreid maken als je zelf wil. Je kan bijvoorbeeld je wielen eruit halen en deze apart schoonmaken, je kan bij wijze van spreke elke keer je halve fiets demonteren en alles minutieus schoonmaken. Als je dat éénmaal per jaar doet is dat meer dan voldoende.

Fietskleding wassen

Wanneer je fiets vol modder hangt, zal je zelf waarschijnlijk ook vol modder hangen en dus thuiskomen met vuile fietskleding. Deze heb je in een handomdraai proper.

Als er echt veel modder aanhangt dan pak ik de tuinslang, die toch klaarligt om je fiets af te spuiten, en spuit ik de modder van de kleding af. Als je dit doet zal je wasmachine je ongelooflijk dankbaar zijn.

Fietskleding wassen op 30 graden

Steek daarna de kleding in de wasmachine met wasmiddel op 30 graden. Voor synthetische kleding gebruik je geen wasverzachter. Wanneer de machine klaar is laat je de kleding drogen op een droogrek.

Mijn schoenen spuit ik ook af en maak ik daarna proper met warm water en een schoenborstel. Daarna kan je ze op kamertemperatuur laten drogen.

Fiets schoonmaken tips

Er zijn honderden producten en tools die je kan aankopen om je fiets schoon te maken. Echter heb je het grootste deel van deze dingen niet nodig of kan je ze makkelijk vervangen door een item dat je misschien al wel in huis hebt liggen.

De doeken die ik gebruik zijn oude badhanddoeken en keukenhanddoeken die versleten zijn. De verfborstel waar ik mijn ketting mee ontvet, daar heb ik delen van mijn woning nog mee geverfd…. Wees een beetje creatief hierin.

Wat je zeker wel nodig hebt is een degelijke fietsreiniger en een goed smeermiddel. Muc-Off fietsreiniger en de extra dry lube van Morgan Blue zijn topproducten die iedere mountainbiker en fietsliefhebber in huis moet hebben. Je bespaart er veel tijd mee uit en je fiets en zijn onderdelen zijn altijd als nieuw.

Heb jij al ervaring met deze producten of ga je ze proberen, laat het me zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+

Ook lezen?

.
Mountainbike marathon plan

Bigger, Better & Epic

Het Marathon Plan

Verander je ritten van 40km in epische avonturen van 100+km.

Geen opofferingen, geen saai trainingsschema en geen tijdsdruk!

1 plan, 11 stappen, 1 episch doel.
 Voor iedereen!

Eén reactie

  1. Heel tof en nuttig artikel, waarmee elke mtbiker zeker blij mee zal zijn. 1 opmerking. Misschien voor de aankoop van producten trachten te verwijzen naar Belgische handelaars of online-winkels. Zeker in deze moeilijke tijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De ultieme mountainbike gids
E-Power Torq

Sportvoeding

10% korting met code:

mountainbikevibes10

Meest gelezen:

Onze favoriete producten

Nieuwste artikels

Partners

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”